Kroatiškas obuolių pyragas su varške ir aguonomis - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-09-22
Kroatiškas obuolių pyragas su varške ir aguonomis
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Ruduo kvepia obuoliais ir arbata! Tradicinių, minkštutėlių obuolių pyragų esame iškepę jau labai daug! Šį kartą kiek kitoks, irgi tradicinis, bet Kroatiškas obuolių pyragas. „Međimurska gibanica“ - tai daugybės sluoksnių, drėgnas, minkštas, nuostabaus skonio pyragas, kuris tikrai patiks ir mums, lietuviams: obuoliai, varškė, aguonos ir riešutukai… Sunku atsispirti gabalėliui šio skanėsto!

 

Pats tradiciškiausias šio pyrago variantas kepamas su itin plona filo tešla (patyrusios šeimininkės ją paruošia net ir namuose), o mes pateikiame kiek modernesnį, Lietuvoje prieinamesnį variantą su sluoksniuota tešla. Jei visgi norėsite išbandyti tradicinį, informaciją, kaip ruošti su filo tešla, rasite patarimų skiltyje po receptu.

 

Ingredientų, iš pirmo žvilgsnio, gali pasirodyti daug, bet jie visai paprasti, o daugelis (pvz. tokie kaip cukrus) sluoksniuose kartojasi, tad neišsigąskite! O ir darbo visai nedaug - sumaišyti kelis įdarus, viską susluoksniuoti į formą, pašauti į orkaitę ir belieka kantriai sulaukti, kol iškeps!

 

Kroatiškam obuolių pyragui „Međimurska gibanica“ mums reikės

16-20 porcijų (naudojome 35x25 cm formą)

Paruošite per 30-40 min, kepsite apie 40 min


 

Aguonų sluoksniui:

  • 300 g maltų aguonų su cukrumi (arba 200 g nemaltų aguonų + 100 g cukraus)
  • 200 ml karšto pieno
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 vnt kiaušinių baltymų (trynius palikite pyrago aptepimui)

 

Varškės sluoksniui:

  • 540 g varškės (naudojome iš kvadratinių pakelių, ne birią)
  • 2 vnt kiaušinių
  • 50 g cukraus
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelio smulkiai tarkuotos citrinos žievelės (sultis naudosime obuoliams)

 

Riešutų sluoksniui:

  • 300 g graikinių riešutų
  • 150 ml karšto pieno
  • 100 g cukraus

 

Obuolių sluoksniui:

  • 1 kg obuolių (geriau rūgštesnių)
  • 60 g cukraus
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelio cinamono

 

Papildomai:

  • 10 sluoksniuotos tešlos lapelių (naudojome atitirpintą šaldytą bemielę tešlą, apie 840 g)
  • 10 g sviesto formai ištepti
  • 2 kiaušinių trynių (pyragui aptepti)
  • šlakelio pieno (arba vandens) pyragui aptepti
  • šiek tiek cukraus pudros pyragui pabarstyti (nebūtina)

 

Patarimas: „Međimurska gibanica“ yra gana saldus pyragas, tad cukraus kiekį drąsiai taikykite savo skoniui.

 

Pradedam!

 

1. Aguonas  suberkite į dubenį (jei naudojate nemaltas aguonas, suberkite ir cukrų), dėkite vanilinį cukrų, viską užpilkite karštu pienu ir išmaišykite. Atidėkite, kol ruošime kitus įdarus.


 

2. Kiaušinius lengvai išplakite, tik tiek, kad susijungtu baltymai ir tryniai. Sudėkite varškę, berkite cukrų, vanilinį cukrų, citrinos žievelę. Išmaišykite. Atidėkite, kol ruošime kitus įdarus.


 

3. Riešutus labai smulkiai sukapokite peiliu arba virtuviniu kombainu. Išmaišykite su cukrumi. Užpilkite karštu pienu ir dar kartą išmaišykite. Atidėkite, kol ruošite likusį įdarą.




 

4. Obuolius perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklalizdžius. Obuolius sutarkuokite stambia tarka (vadinama "burokine"). Apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite. Tada obuolius gerokai nuspauskite nuo sulčių (jie turi išlikti drėgni, bet nevarvėti). Suberkite cukrų bei cinamoną, dar kartą šmaišykite.


 

5. Jei naudojate nemaltas aguonas, jas sutrinkite rankiniu elektriniu trintuvu, jog masė būtų vientisesnė. Jei naudojate maltas, šį žingsnį praleiskite.
 

6. Lengvai išplakite 2 kiaušinių baltymus iki putų, kol dubenėlyje neliks skysčio (iki standumo plakti nereikia). Trynių neišmeskite - juos panaudosime pyragui aptepti. Baltymus švelniais judesiais įmaišykite į aguonų masę.




 

7. Visus tešlos lapus šiek tiek pakočiokite (kad 2 lapais pavyktų uždengti kepimo formos dugną).


 

8. Kepimo formos dugną bei šonus patepkite plonu sluoksniu sviesto. Dėkite 2 pakočiotus tešlos lapus, jog jie truputį persidengtų. Ant jų tolygiai paskleiskite aguonų sluoksnį.




 

9. Dėkite dar 2 pakočiotus tešlos lapus. Ant jų tolygiai paskleiskite varškės sluoksnį.




 

10. Dėkite 2 pakočiotus tešlos lapus. Ant jų tolygiai paskleiskite riešutų sluoksnį.


 

11. Dėkite 2 pakočiotus tešlos lapus. Ant jų tolygiai paskleiskite obuolių sluoksnį.




 

12. Dėkite 2 pakočiotus tešlos lapus, jų kraštelius pirštais ar šakute suspauskite, jog neliktų tarpų. Tešlos paviršių subadykite šakute, kad kepant kiltų tolygiai.


 

13. Kiaušinių trynius lengvai paplakite su šlakeliu pieno. Šiuo mišiniu aptepkite pyrago viršų.


 

14. Pyragą dėkite į iki 180 C laipsnių įkaitintos orkaitės vidurį (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio). Kepkite apie 35-40 minučių iki paviršius taps auksinės spalvos ir lengvai paskrus.


 

15. Iškepusį pyragą palikite bent pusvalandį pastovėti ir sutvirtėti (jei paliksite kambario temperatūroje pernakt, bus dar skaniau). Prieš patiekdami galite pabarstyti cukraus pudra.


 

16. Pjaustykite kvadratėliais ir skanaukite!


 

 

PATARIMAI GAMINANT KROATIŠKĄ OBUOLIŲ PYRAGĄ
 

  • Filo tešla vietoje sluoksniuotos. Jei naudosite filo tešlą, jos reikėtų 2 - 3 lapų kiekvienam sluoksniui vietoje vieno sluoksniuotos tešlos sluoksnio. Pagrindui naudokite 3 sluoksnius. Naudojant filo tešlą papildomai reikėtų apie 60 - 80 g sviesto. Kiekvieną filo tešlos lapą reikėtų dosniai aptepti tirpintu sviestu (panašiai kaip gaminant baklavą).
  • Aguonos. Aguonas galite naudoti ir paprastas, nemaltas. Tuomet į jas papildomai reikėtų dėti apie 100 g cukraus, užpilti karštu pienu, palikti pastovėti bent apie 10 minučių ir tuomet sutrinti elektriniu trintuvu (blenderiu). 
  • Kepimo forma. Pyragą galite kepti ir šiek tiek didesnėje kepimo formoje. Sluoksniai tada bus šiek tiek plonesni, bet irgi labai skanūs. Kepimo laiką šiek tiek trumpinkite.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
grilio patiekalai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital