Tobulas bulvių ir sūrio apkepas - receptas žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-12-16
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Bulvių apkepas su sūriu
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Kremiškas bulvių apkepas gratin dauphinois yra prancūzų virtuvės pasididžiavimas. Ir ne be reikalo. Plonos bulvių riekelės susluoksniuotos kvapniame grietinėlės padaže lėtai kepant virsta patiekalu, kurio paragavus norisi dar ir dar. Valgant sunku patikėti, jog vos keli ingredientai gali susijungti į tokį puikų skonį.

 

Tad šiandien su jumis pasidalinsime savo mėgstamiausia gratin dauphinois variacija, įkvėpta garsiosios kulinarijos ikonos Julijos Child. Šis receptas šiek tiek skiriasi nuo klasikinio prancūziško, nes tarp apkepo sluoksnių papildomai dedama sūrio. Tačiau patikėkite, būtent sūris apkepui suteikia dar daugiau skonio spalvų ir tiesiog burnoje sutirstančio kremiškumo, o derindami įvairius savo mėgiamus sūrius iš to paties recepto kaskart galite sukurti vis naujų skonio spalvų patiekalą.

 

Tad keliaujame žingsnis po žingsnio!

 

Bulvių apkepui mums reikės:

Naudojau ovalų  30 cm ilgio 20 cm pločio kepimo indą (daugmaž 2 litrų tūrio)

 


 

  • 1.3 kg bulvių
  • 400 ml grietinėlės (naudojau 35%)
  • 150 g mėgiamo gerai besilydančio sūrio (naudojau VILVI Prussia)
  • 100 g sūrio su melsvuoju pelėsiu (naudojau VILVI Memel Blue)
  • 40 g sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • 1.5 šaukštelio džiovintų provanso žolelių (arba čiobrelio ar raudonėlio)
  • 1 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
  • 0.5 šaukštelio juodųjų pipirų
  • žiupsnelio malto arba tarkuoto muskato (nebūtina, bet labai tinka)


 

1.  Į prikaistuvį pilame grietinėlę, dedame sviestą, įspaudžiame česnaką, beriame provanso žoleles, muskatą, druską bei pipirus.

 


 

2. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kad sviestas ištirptų. Užvirinti nereikia, tik kad viskas sušiltų ir skoniai geriau susijungtų. Nuimame nuo ugnies  ir paliekame šiek tiek atvėsti.

 


 

3. Bulves supjaustome plonomis daugmaž 2-3 mm storio riekelėmis. Patogiausia pjaustyti pjaustykle, bet jei neturite, tiks ir peilis - tiesiog stenkitės, kad riekelės būtų daugmaž vienodo storio.

 


 

4. Abu sūrius smulkiai sutarkuojame.
 

 

5. Pradedame sluoksniuoti apkepą. Kepimo inde (naudojome ovalų 30 cm ilgio ir 20 cm pločio) paskleidžiame 2-3 šaukštus grietinėlės padažo.

 


 

6. Ant jo dėliojame bulvių riekeles taip kad jų krašteliai truputį persidengtų.
 

 

 

7. Ant bulvių riekelių paskleidžiame trečdalį grietinėlės padažo.
 

 

8. Ant viršaus užberiame trečdalį gerai besilydančio sūrio ir pusę sūrio su melsvuoju pelėsiu.
 

 

9. Tada dedame dar sluoksnį bulvių, užpilame antrą trečdalį grietinėlės padažo.
 

 

10. Beriame antrą trečdalį gerai besilydančio sūrio ir visą likusį sūrį su melsvuoju pelėsiu. 

 


 

11. Ant viršaus išdėliojame paskutinį bulvių riekelių sluoksnį ir užpilame likusią grietinėlę.

 


 

12. Kepimo indą uždengiame folija ir standžiai apspaudžiame kraštelius.

 


 

13. Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1.5 valandos iki bulvės bus minkštos (įdūrus peiliu apkepo viduryje, peilis turėtų smigti lengvai). Tada orkaitės temperatūrą padidiname iki 200 laipsnių, foliją nuimame, ant apkepo viršaus užberiame likusį sūrį ir kepame apie 10-15 minučių (arba iki sūris išsilydis ir ims lengvai skrusti).

 


 

14. Ištraukiame apkepą iš orkaitės, leidžiame 7-8 minutes “susistovėti”, o tada iškart tiekiame valgytojams. Prieš patiekdami galime pabarstyti žiupsneliu šviežių žalumynų (čiobreliai tinka tobulai).

 


 


 

Patarimai gaminant bulvių ir sūrio apkepą:

 

Bulvių rūšis - kokia tinkamiausia? Tradiciškai prancūziško tipo bulvių apkepams naudojamos mažiau krakmolo turinčios bulvės (pvz. veislės  'Queen Anne', 'Adora', 'Laura', 'Campina'), nes su jomis apkepas mažiau sukrenta, išraiškingiau jaučiasi atskiri sluoksniai. Tačiau net jei po ranka turite tik krakmolingas bulves, apkepas vis tiek pavyks - bus šiek tiek tolygesnės tekstūros, bet vis tiek be galo skanus. 

 

Kepimo indas. Apkepui tinka ir kitokios formos kepimo indas, tiesiog pamatuokite jų tūrį, kad būtų bent 2 litrai (na bent 1.7l būtinai). Visgi mažesnio pločio negu recepte mūsų naudotas nerekomenduojame, net jei jis pakankamai aukštas ir teoriškai sutalpintų visus ingredientus - apkepas tiesiog keps labai ilgai. Didesnio pločio kepimo indą naudoti galite, tiesiog apkepas bus plonesnis ir iškeps greičiau. Puikiai tiks pvz. 20x30 cm dydžio stačiakampis indas ar 26 cm skersmens keptuvė (jei ji tinkama orkaitei).

 

Sūris - kokį rinktis? Apkepui galite rinktis bet kurį mėgstamą sūrį, svarbu jog būtų gerai besilydantis. Mes gaminome su savo labai mylimu Memel Prussia ir Memel Blue sūrių deriniu, nes pirmasis sūris švelnus ir puikiai tirpsta, o antrasis apkepui suteikia subtilaus, bet labai puikaus charakterio.

 

Grietinėlė - ar tinka liesesnė? Pats skaniausias bei kremiškiausias šis apkepas pavyks su riebia grietinėle, tačiau jei norite ne taip skalsiai, galite rinktis ir liesesnę grietinėlę arba riebią grietinėlę perpus atskiesti pienu.

 

Kepimo trukmė. Tiksli apkepo kepimo trukmė gali labai varijuoti priklausomai nuo bulvių rūšies, riekelių storio ar paties apkepo storio. Ar apkepas iškepęs galite pradėti tikrinti po daugmaž 1 val 15 minučių - atsargiai pakelkite foliją ir pabandykite durti peiliu į apkepo vidurį. Jei peilis sminga lengvai, apkepas paruoštas - galite barstyti sūriu, užkepti ir tiekti, o jei peilis stringa, foliją uždenkite ir pakepkite dar 15-20 minučių.

 

Straipsnio draugas: VILVI MEMEL
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Ona
2023-01-20 23:21
Puikus receptas, labai skaniai gavosi. Tikrai tobulas :) ATSAKYTI
Toma
2020-12-16 17:35
Nuostabus apkepas, net vyras kuris pelesinio surio nemegsta, valge ir pakartoti prase ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital