Kibinų pusbroliai iš Didžiosios Britanijos - puikieji Kornvalio pyragėliai žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-01-09
Kornvalio pyragėliai kibinai
@ Shutterstock

Jeigu jums patinka karaimų pyragėliai kibinai, rekomenduojame išsikepti jų pusbrolių iš Didžiosios Britanijos - sočiųjų Kornvalio pyragėlių! Šie pyragėliai pasižymi dar paprastesne ir kiek trapesne tešla bei didžiule įdarų įvairove. Pasakojame kaip juos kepti žingsnis po žingsnio ir dalinamės šiais tešlos bei įvairių įdarų receptais.



Pyragėliai, kuriais pasisotindavo Kornvalio kalnakasiai

Kornvalis yra grafystė nutolusi į pietvakarius nuo Anglijos, su ja neturinti jokios formalios unijos, tad teisiškai nepriklausoma ir neįeinanti į Didžiosios Britanijos sudėtį. Kornvalis garsėja nebeveikiančiomis, tačiau įspūdingą kraštovaizdį formuojančiomis kalnų kasyklomis, stačiomis olomis ir balto smėlio paplūdimiais bei, žinoma, puikiaisiais Kornvalio pyragėliais (angl. cornish pasty).

Tiksli pyragėlių kilmė nėra žinoma, tačiau, manoma, juos Kornvalio gyventojai prieš kelis šimtus metų išmoko kepti iš prancūzų. Sotūs pyragėliai netruko paplisti iš pradžių tarp turtingųjų, o netrukus ir tarp sunkiai fiziškai dirbančių kalnakasių. Į šachtą atsineštus pyragėlius buvo patogu valgyti tiesiog rankomis, jie ilgai išlikdavo šilti, o jei atšaldavo, kalnasiai suvyniotus pyragėlius šildė uždėję ant kastuvo, virš žvakės liepsnos. Kornvalio pyragėliai yra labai populiarūs iki pat šių dienų - įdomu tai, kad jų pardavimai sudaro net 6% visos grafystės maisto pramonės!

Tradiciniai Kornvalio pyragėliai gaminami iš trapios, sviestinės tešlos ir įdaromi sočiu įdaru. Bene tradiciškiausias yra jautienos, bulvių, ropių ir svogūnų įdaras, pagardintas druska ir pipirais. Žinoma, aibėje Kornvalio (o taip pat ir daugumoje Didžiosios Britanijos) kepyklų, parduotuvių ir aludžių rasite pyragėlių su vištiena, aviena, ožkiena, daržovėmis, sūriu ir net saldžių, pavyzdžiui, su bananų ir šokolado įdaru.
 

Kornvalis

Apleistos kasyklos Kornvalio pakrantėje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminame Kornvalio pyragėlius žingsnis po žingsnio: labai paprastas ir praktiškas būdas sunaudoti likučius

Kornvalio pyragėliai paruošiami tikrai paprastai, nes jų tešlai tereikia miltų, reibalų ir vandens, o įdarui galite rinktis pačius įvairiausius, mėgstamus ir turimus produktus. Šiuos pyragėlius tikrai verta kepti, jeigu norite sunaudoti įvairius likučius.

1. Tešla. Ingredientai. Tradicinė Kornvalio pyragėlių tešla yra gaminama iš miltų, sviesto ir taukų, trupučio druskos bei šalto vandens. Tai riebi, kiek trapi, tačiau puikiai net ir gausų įdarą išlaikanti tešla.

Svarbu, kad tešlai naudojami miltai būtų lipnūs, t.y. turėtų daug glitimo. Glitimas žymimas raidėmis B, C, D, E, F, kuo raidė arčiau abėcėlės pradžios, tuo glitimo miltuose daugiau. Kornvalio pyragėlių tešlai rinkinės B, C ar D raidėmis pažymėtus miltus.

Kitas kertinis tešlos elementas - riebalai. Jų reikės perpus mažiau negu miltų, t.y., jeigu tešlai naudojate 500 g miltų, jums reikės 250 g riebalų. Dažniausiai lygiomis dalimis sumaišomas sviestas ir taukai, tačiau labai dažnai naudojamas tik sviestas. Tik sviestas visuomet naudojamas, jeigu kepami saldūs pyragėliai su vaisiais, šokoladiniu kremu ar džemu.

Tešlos sujungimui naudojamas šaltas, beveik ledinis vanduo. 500 g miltų reikės apie 170-200 ml vandens. Tikslus vandens kiekis priklauso nuo pasirinktų miltų, tad vandenį labai svarbu pilti palaipsniui, po truputį.

Tešla pagardinama trupučiu druskos. Jeigu norite paeksperimentuoti, galite į tešlą įberti ne tik druskos, bet ir kitų prieskonių, pavyzdžiui, kvapnių žolelių ar pyragėliams ryškiai geltoną spalvą suteiksiančios ciberžolės.

Paruošimas. Tešlos paruošimas yra labai paprastas. Miltus tereikia sumaišyti su druska, sudėti šaltą kubeliais pjaustytą sviestą, taukus (jeigu juos naudojate) ir trinti pirštais iki kol susidarys smulkūs trupinėliai.

Tuomet į trupinius po truputį, vis maišydami šaukštu pilkite šaltą vandenį iki kol susiminkys elastinga, tačiau tvirta tešla. Jeigu tešla labai lipni, nes šliūkštelėjote daug vandens, įberkite dar truputį miltų. Jeigu tešla limpa tik vos vos, nesijaudinkite - tešlai bręstant miltai išbrinks ir ji bus tolygesnė, nebelips.

Tešlą būtinai įvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į maišelį ir palikite šaldytuve bent 3 valandoms (galima tešlą ruošti iš anksto ir ją laikyti šaldytuve pernakt). Šaldytuve palaikyta ir subrendusi tešla bus dar elastingesnė, su ja bus gerokai lengviau dirbti.
 

Sviestinė tešla pyragėliams

Paprasta tešla pyragėliams yra suminkoma iš miltų, riebalų (sviesto arba sviesto ir taukų mišinio), druskos bei vandens. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Įdaras. Tradicinis Kornvalio pyragėlių įdaras, kaip jau minėjome, yra gaminamas iš jautienos (geriau kiek riebesnės), bulvių, ropių, svogūnų ir pagardinamas druska bei pipirais. Visi tradicinio įdaro ingredientai turi būti švieži, termiškai neapdoroti. Jie supjaustomi nedideliais kubeliais ir dėmesingai sumaišomi tarpusavyje. Kartais mėsa sukapojama labai smulkiai, beveik iki faršo, o daržovės supjaustomos plonomis plokštelėmis, tuomet įdaras iškepa vientisesnis, ne toks birus.

Kornvalio pyragėliai plačiausiai paplito tarp neturtingųjų, tad būtų naivu tikėtis, jog jų įdaras kaskart buvo toks pats - šeimininkės naudojo tai, ką tuo metu turėjo. Šiuo patarimu galite pasinaudoti ir jūs - įdarui rinkitės įvairią mėsą, paukštieną, skirtingas daržoves (jeigu naudojate vien daržoves, be mėsos, jas galite truputį apkepinti, kad įdaro skonis būtų ryškesnis. Apkepintą įdarą būtinai atvėsinkite, nes su karštu įdaru labai nepatogu dirbti, jis tirpdys tešlos apskritimus).

Jeigu norite, įdarą pagardinkite ne tik druska ir pipirais, bet ir įvairiais prieskoniais, džiovintomis ar šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Universali tešla puikiai susidraugaus ne tik su pikantiškais, bet ir su saldžiais įdarais - kepkite pyragėlius su šokoladu ir bananais ar obuoliais, kriaušėmis.

3. Gaminimas. Kornvalio pyragėlių gaminimas labai panašus į kibinų, tačiau Kornvalio pyragėliai didesni ir kiek plokštesni, tešlos krašteliai supinami ar suspaudžiami ne viršuje, bet šone.

Pašaldytą tešlą lengvai perminkykite ant miltuoto stalo ir padalinkite gabaliukais (tešlą iš 500 g miltų reikėtų dalinti į 6-8 dalis). Kiekvieną gabaliuką iškočiokite į maždaug 20 cm skersmens apskritimą. Žinoma, galite daryti ir mažesnius pyragėlius bei tiekti juos kaip užkandį, o ne kaip pagrindinį patiekalą.

Ant vienos apskritimo pusės uždėkite įdaro, užlenkite antrą pusę ir pyragėlius šone supinkite kasele kaip kibinus arba tiesiog suspauskite pirštais, paspauskite šakute. Jeigu suspaudimas nelabai tvirtas, rekomenduojame įpjauti pyragėlio viršų, kad kepimo metu išeinantys garai nesuplėšytų tešlos.

Norint suteikti daugiau dekoratyvumo pyragėliai gali būti truputį įbraukiami peiliu ar šakute, prie jų pripildomi atskirai iškočioti ir išpjaustyti tešlos elementai - gėlytės, širdelės ir pan.
 

Kornvalio pyragėlis

Kornvalio pyragėliai gaminami panašiai, kaip karaimų kibinai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Kepimas. Suformuotus pyragėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite kiaušinio plakiniu arba pienu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje.

Kepimo laiką ir temperatūrą siūlome pasirinkti pagal įdarą. Jeigu įdarui naudojama kiek kietesnė, žalia jautiena ar aviena, rekomenduojame pyragėlius kepti ilgiau ir žemesnėje temperatūroje. Tuomet mėsoje esantys riebalai sutirps, ji ištroškins savo sultyse ir bus minkštesnė. Pyragėlius su žalios mėsos įdaru rekomenduojame kepti iki 165-170°C įkaitintoje orkaitėje (įjungus „vėjelį“, jeigu jis yra) apie 50-60 min.

Jeigu įdarui naudojama minkšta paukštiena, termiškai apdoroti ingredientai, patroškintos daržovės ar vaisiai, siūlome kepti kiek aukštesnėje temperatūroje, tačiau trumpiau. Šiuos pyragėlius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.

5. Patiekimas. Tradiciškai Kornvalio pyragėliai yra valgomi vieni, rankomis, be jokių papildomų priedų, taip, kaip juos valgė Kornvalio kalnakasiai. Kartais prie jų pasiūloma garstyčių ar mėsos padažo (angl. gravy). Retkarčiais prie pyragėlių patiekiama bulvių košė arba skrudintos bulvytės, virti žali žirneliai, keptos pupelės ar gaivios salotos.

Šie pyragėliai taip pat labai populiarūs aludėse, tad bokalas alaus tikrai puikiai tiks. Rekomenduojame rinktis kiek rūgštesnį arba stipresnį alų, kuris subalansuos gan riebią tešlą ir įdarą.

Žinoma, šie pyragėliai, kaip ir kibinai, tikrai puikiai tiks prie sultinio.
 

Cornish pasty

Kornvalio pyragėliai dažniausiai valgomi be papildomų priedų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Laikymas ir šaldymas. Iškeptus ir nesuvalgytus pyragėlius laikykite šaldytuve - jie išliks skanūs dar porą dienų. Pyragėliai puikūs ir šalti, tačiau rekomenduojame juos pašildyti orkaitėje. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C (įjungus „vėjelį“, jeigu jis yra) ir pyragėlius pašildykite 5-10 min.

Nesuvalgytus pyragėlius galite užšaldyti. Juos sudėkite ant padėklo, užšaldykite ir perdėkite į dėžutę ar maišelį, kad užimtų mažiau vietos šaldiklyje. Pyragėlių atšildyti nebūtina, juos galite dėti tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje (įjungus „vėjelį“, jeigu jis yra) 20-30 min.

Galima užšaldyti ir suvyniotus, tačiau nekeptus pyragėlius. Juos taip pat sudėkite ant padėklo, užšaldykite, o tuomet perdėkite į dėžutę ar maišelį patogesniam laikymui. Pyragėlius atšildykite šaldytuve, o tuomet kepkite taip, kaip nurodyta recepte. Galite kepti neatšildytus pyragėlius, tačiau jų kepimo laikas bus 20-25 min. ilgesnis.

Šaldytus pyragalėlius geriausia suvartoti per 2 menėsius, tuomet jie bus skaniausi, tačiau šaldiklyje pyragėlius galima laikyti ilgiau, 4-5 mėnesius.

 


Kornvalio pyragėlių receptas: skaniausia tešla ir keli įdarų variantai

Siūlome išsikepti puikiųjų Kornvalio pyragėlių! Ilgai netruksite, o vieną kartą pabandę suprasite, kad tai labai universalus, sotus ir taupus patiekalas, tinkantis tiek kasdienai, tiek pasiimti į darbą ar išvyką.
 

Kornvalio pyragėlių receptas

Puikieji ir sotieji pyragėliai tiks ir pietums, ir neštis į darbą ar išvyką. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 tradicinio dydžio Korvalio pyragėlių tešlai Jums reikės:
500 g miltų;
250 g riebalų (sviesto arba lygiomis dalimis sviesto ir taukų. Jeigu ketinate kepti saldžius pyragėlius verčiau naudokite tik sviestą);
1 šaukštelio druskos;
~170-180 ml šalto vandens.

Gaminimas:

  • Miltus sumaišykite su druska.
  • Į miltus dėkite kubeliais pjaustytą sviestą arba sviestą ir taukus. Trinkite pirštais iki kol susidarys smulkūs trupiniai.
  • Į trupinius po truputį, kaskart gerai permaišant pilkite vandenį iki kol susiminkys elastinga, tvirta tešla. Vandens gali reikėti kiek mažiau arba daugiau.
  • Gerai išminkykite tešlą ir įsukite ją į maistinę plėvelę arba įdėkite į maišelį.
  • Tešlą 3 valandas (arba pernakt) brandinkite šaldytuve.
  • Atvėsusią tešlą padalinkite į 6-8 dalis, iškočiokite maždaug 20 cm skersmens paplotėlius, ant vienos paplotėlio pusės dėkite įdaro, užlenkite kitą pusę.
  • Pyragėlius šone supinkite kasele arba suspauskite pirštais ar šakute.
  • Paruoštus pyragėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite kiaušinio plakiniu arba pienu.
  • Pyragėlius su žalia, kietesne mėsa kepkite iki 165-170°C įkaitintoje orkaitėje (įjungus „vėjelį“, jeigu jis yra) apie 50-60 min.
  • Pyragėlius su minkšta paukštiena, termiškai apdorotu įdaru, vaisiais kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.



6-8 Korvalio pyragėlių tradiciniam įdarui su jautiena, bulvėmis, ropėmis, svogūnais Jums reikės:
400 g jautienos (geriau riebesnės);
400 g bulvių;
170 g ropių (galima pakeisti morkomis);
150 g svogūno;
pagal skonį druskos ir pipirų.

Gaminimas:

  • Bulves, ropes ir svogūnus nulupkite. Supjaustykite nedideliais kubeliais arba riekelėmis.
  • Mėsą smulkiai sukapokite arba supjaustykite nedideliais kubeliais.
  • Viską sumaišykite. Pagardinkite druska, pipirais.
  • Įdarą paskirstykite ant iškočiotų paplotėlių.
  • Suformuotus ir kiaušinio plakiniu arba pienu pateptus pyragėlius kepkite iki 165-170°C įkaitintoje orkaitėje (įjungus „vėjelį“, jeigu jis yra) apie 50-60 min.



6-8 Korvalio pyragėlių įdarui su vištiena ir daržovėmis Jums reikės:
4 vištienos šlaunelių mėsos (be kaulo);
1 svogūno;
250 g moliūgo;
1 morkos;
1 vidutinio dydžio bulvės;
300 ml vištienos sultinio;
2 šaukštų Vorčesterio padažo (galima pakeisti sojų padažu arba nenaudoti);
1 šaukšto miltų;
pagal skonį druskos, pipirų, muskato ar kitų prieskonių, prieskoninių žolelių (labai tiktų čiobreliai);
kepimui šlakelio aliejaus.

Patarimas: vietoje nurodytų daržovių galite naudoti bet kurias kitokias, turimas ir mėgstamas. Puikiai tiks paprikos, žirneliai, brokoliai ar žiediniai kopūstai, cukinijos...

Gaminimas:

  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite kubeliais pjaustytą svogūną iki kol suminkštės, bus auksinės spalvos.
  • Sudėkite kubeliais pjaustytą vištieną ir kepkite dar 5 min.
  • Sudėkite likusias nuluptas ir nedideliais kubeliais supjaustytas daržoves (galima tarkuoti, jeigu nepatinka birus įdaras). Maišydami kepkite dar 5 min.
  • Pagardinkite druska, prieskoniais, žolelėmis, supilkite sultinį, Vorčesterio padažą. Išmaišykite.
  • Įmaišykite miltus ir viską troškinkite atidengtoje keptuvėje apie 20 min. iki kol nugaruos skystis ir sutirštės.
  • Įdarą beveik visiškai atvėsinkite ir naudokite pyragėlių formavimui.
  • Įdarą paskirstykite ant iškočiotų paplotėlių.
  • Suformuotus ir kiaušinio plakiniu arba pienu pateptus pyragėlius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.



6-8 Korvalio pyragėlių įdarui su daržovėmis ir sūriu Jums reikės:
2 didelių svogūnų;
2 vidutinio dydžio bulvių;
2 vidutinio dydžio morkų (galima naudoti pastarnokus arba vieną morką, vieną pastarnoką);
200 g tarkuoto ryškesnios skonio, puskiečio arba kietojo sūrio (pavyzdžiui, čederio);
pagal skonį druskos, pipirų, kario, smulkiai sukapotų petražolių.

Gaminimas:

  • Svogūną ir morkas arba pastarnokus galite supjaustyti ir apkepinti nedideliame kiekyje aliejaus, kad įdaro skonis būtų ryškesnis, tačiau to daryti nebūtina.
  • Bulves nuskuskite ir supjaustykite nedideliais kubeliais ar riekelėmis.
  • Visas daržoves ir tarkuotą sūrį sumaišykite, pagardinktie prieskoniais, smulkiai sukapotomis petražolėmis.
  • Įdarą paskirstykite ant iškočiotų paplotėlių.
  • Suformuotus ir kiaušinio plakiniu arba pienu pateptus pyragėlius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.



6-8 Korvalio pyragėlių įdarui su obuoliais Jums reikės:
600-700 g obuolių (geriau tvirtesnių ir rūgštesnių);
6-8 šaukštų rudojo cukraus;
pagal skonį malto cinamono, gvazdikėlių.

Patarimas: tešlą saldiems pyragalėmiams minkykite tik su sviestu, galite į ją įdėti truputį baltojo cukraus (1-2 šaukštus).

Gaminimas:

  • Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklytes, supjaustykite nedideliais kubeliais ar riekelėmis.
  • Obuolius sumaišykite su cukrumi ir prieskoniais.
  • Įdarą paskirstykite ant iškočiotų paplotėlių.
  • Suformuotus ir kiaušinio plakiniu arba pienu pateptus pyragėlius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
  • Labai skanu su vaniliniais ledais ar grietinėle.



6-8 Korvalio pyragėlių įdarui su bananais ir šokoladu Jums reikės:
4 didelių bananų (geriau nepernokusių, tvirtesnių);
6-8 šaukštų šokoladinio kremo.

Patarimas: tešlą saldiems pyragalėmiams minkykite tik su sviestu, galite į ją įdėti truputį baltojo cukraus (1-2 šaukštus).

Gaminimas:

  • Iškočiokite paplotėlius, juos patepkite šokoladiniu kremu.
  • Ant kievieno apskritimo pusės uždėkite plonai pjaustytų bananų riekelių (skirkite maždaug po pusę banano vienam pyragėliui).

Suformuotus ir kiaušinio plakiniu arba pienu pateptus pyragėlius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.

 


Taip siūlome susipažinti su dar daugiau pyragėlių šeimos atstovų: jau minėtais karaimų kibinais, čilietiškomis empanadomis ir čeburėkus primenančiais kutabais.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital