Kepta višta orkaitėje - kaip ją iškepti pačią skaniausią? Dalinamės patarimais ir receptais

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-03-31
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 16)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 16)
Kepta višta orkaitėje
@ Shutterstock

Kepta višta yra puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek ir kasdienai. Gardžią, sultingą ir su traškia odele vištą iškepti tikrai nesunku, galima naudoti įvairius prieskonius, paukštį įdaryti skirtingais įdarais, pasirinkti vis kitus kepimo būdus. Dalinamės patarimais ir mūsų mėgstamiausiais receptais.

Vištos pasirinkimas, marinavimas ir kepimo būdai

Višta yra labai „dėkingas“ kepimui paukštis, nes prie jos dera skirtingi prieskoniai, galima kepti su įdaru arba be, ją galima kepti tiek „atvirai“, tiesiog skardoje, tiek ir „sodinti“ ant butelio, užrišti kepimo rankovėje ar net kepti tešloje.

1. Vištos pasirinkimas
Pagal veislę. Egzistuoja labai daug vištų veislių, tačiau jas visas galima suskirstyti į mėsinius viščiukus (auginami dėl mėsos, geriausiai žinomi yra broileriai), dėsliąsias vištas arba dedekles (auginamos, visų pirma, dėl kaušinių) ir pusiau mėsines vištas dedekles (auginamos ir dėl mėsos, ir dėl kiaušinių. Paprastai pjaunamos po vieno kiaušinių dėjimo ciklo). Visos šios vištos yra valgomos ir skanios, tačiau jos pasižymi skirtingomis savybėmis.

Lengviausiai, greičiausiai paruošiami, kepimui ypač tinkami ir daugeliui priimtiniausio skonio yra mėsiniai viščiukai broileriai. Jų krūtinės ir kojų raumenys yra didesni, oda minkštesnė, mėsa yra sultinga, joje mažiau riebalų. Broilerių tikrai rasite kiekvienoje parduotuvėje, turguje. Paprastai jie auginami iki 2-3 kg svorio.

Dėsliųjų ir pusiau mėsinių vištų dedeklių mėsa yra ryškesnio skonio ir aromato (vieniems tai pliusas, o kiti to nemėgsta), kietesnė, jos turi daugiau riebalų. Jas reikėtų ruošti ilgiau, kad riebalai sutirptų ir sudrėkintų mėsą, atsiskleistų būdingas skonis. Šios vištos ypač tinka sultiniams, sriuboms, troškiniams, tačiau jas taip pat galite kepti orkaitėje. Tokių vištų rasite turguje, kaimuose, specializuotuose ūkiuose. Po kiaušinių dėjimo ciklo skerdžiamos vištos yra kiek lengvesnės arba sveria panašiai, kiek broileriai, t.y. apie 2-2,5 kg.

Pagal šviežumą ir kokybę. Visiškai nesvarbu, kokį paukštį pirksite, svarbu, kad jis būtų kuo šviežesnis ir kokybiškesnis. Paukščio spalva priklauso nuo jo veislės, amžiaus, laikymo sąlygų ir pašarų, tačiau kokybiška ir šviežia vištiena turėtų būti tolygios, rausvos ar vos gelsvos spalvos. Odelė turėtų būti standi, šviesi arba vos gelsva, beveik nepermatoma. Įspaudus mėsą pirštu, ji turėtų netrukus, „prie akių“, atgauti prieš tai buvusią formą. Vištų kvapas yra ryškesnis, gali būti vos aitrus, o viščiukų broilerių - gerokai švelnesnis, gaivesnis.

Jeigu paukštis yra dėmėtas, netolygios, balkšvos ar pilkšvos spalvos, jo odelė yra bespalvė ir visiškai peršviečiama, jis pasidengęs gleivėmis, įspaudus raumenyse lieka duobutė arba jis skleidžia bjaurų kvapą, ši višta tikrai nėra šviežia ir ją pirkti nėra saugu.
 

Žalia višta

Svarbu išsirinkti kuo šviežesnį ir kokybiškesnį paukštį, tuomet jis bus skanus, nepriklausomai nuo naudojamų prieskonių ir kepimo būdo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Vištos paruošimas marinavimui
Plovimas ir sausinimas. Vištą gerai nuplaukite tiek iš išorės, tiek ir viduje, apžiūrėkite ir išpeškite plunksnų likučius. Švarų paukštį nusausinkite tapšnodami popieriniais rankšluosčiais, jokiu būdu netrinkite, nes rankšluosčiai suplyš, o višta apsivels popieriumi. Nepamirškite, kad svarbu tinkamai laikytis higienos ir tvarkyti termiškai neapdorotą vištą: po sąlyčio su ja, kruopščiai nusiplaukite rankas, nenaudokite tų pačių indų ar įrankių (nenuplautų) produktams, kurių termiškai neapdorosite.

Riebalų pertekliaus nupjovimas. Užpakalinėje dalyje, ties anga į vištos vidų yra odos klostės ant kurių yra didesnės riebalų sankaupos (ypač jeigu tai vyresnė višta, o ne mėsinis broileris). Šiuos riebalus galima truputį nupjaustyti, apkarpyti žirklėmis arba tiesiog atsargiai nuplėšti pirštais.

Pašalinto riebalų pertekliaus neišmeskite, jį galite įdėti į šaldymo indelį ar maišelį ir užšaldyti, o prireikus įmesti į verdamą sultinį, sriubą ar troškinį. Žinoma, jeigu jums patinka sodresnio skonio, riebesni sultiniai, sriubos ar troškiniai.

Jeigu kepsite įdarytą vištą, odos pasistenkite nepažeisti, nes ji prilaikys į vidų sudėtą įdarą.

Šaldytos vištos paruošimas. Jeigu pirkote šaldytą vištą, ją išvyniokite iš įpakavimo, įdėkite į dubenį ir pernakt ar ilgiau (priklausomai nuo paukščio dydžio) laikykite šaldytuve, kad atitirptų po truputį (greičiau atitirps laikant aukštesnėse šaldytuvo lentynose). Lėtas atitirpinimas šaldytuve išsaugo pačias geriausias skonines savybes ir apsaugo nuo žalingų bakterijų - kambario temperatūroje žalia paukštiena, mėsa ar žuvis neturėtų būti laikoma ilgiau nei 2 valandas. Atitirpusią vištą ruoškite taip pat, kaip šviežią.

3. Vištos marinavimas
Sausu prieskonių mišiniu. Pats paprasčiausias būdas marinuoti vištą yra ištrinti ją sausu prieskonių mišiniu ir bent porą valandų palaikyti šaldytuve. Žinoma, geriausia palaikyti pernakt, kad ne tik prieskonių skonis būtų ryškesnis, bet ir kad mėsa labiau suminkštėtų.

Prie vištienos tinkantys prieskoniai: druska, įvairūs pipirai, karis, česnakai, citrusiniai vaisiai arba jų žievelės, bazilikai, lauro lapai, cinamonas, imbieras, petražolės, rozmarinai, peletrūnai, čiobreliai.

Jeigu paukštį kepsite be įdaro arba įdaras yra neutralaus skonio (pavyzdžiui, naudosite ryžius be jokių priedų), naudokite tik druską, juoduosius pipirus, smulkiai sukapotą ar spaustuku perspaustą česnaką ir truputį kvapnių žolelių (tiks mairūnai, raudonėliai ar rozmarinai).

Jeigu įdarui naudojate vaisius ar uogas (pavyzdžiui, vištą kimšite obuoliais, ryžiais su džiovintomis slyvomis ir pan.), vištą ištrinkite prieskonių mišiniu iš druskos, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, kardamono, cinamono.

Skystame marinate. Skystas marinatas ypač tinka, jeigu paukštis yra dėsliųjų arba pusiau mėsinių vištų dedeklių veislės arba jeigu tai didelis, senesnis broileris. Tokių paukščių mėsa bus kietesnė, ryškesnio skonio, tad skystas ir truputį mėsą minkštinančios rūgštelės turintis marinatas labai tiks.

Vištieną (ar bet kurią kitą mėsą) puikiai suminkštins tokie skysčiai: citrusinių vaisų ir obuolių sultys, jogurtas ar kiti rauginto prieno produktai (pasukos, išrūgos, kefyras, grietinė), sojų padažas, actas, medus, iki košelės sutrinti česnakai ir svogūnai, vynas, alus, sidras.

Ruošdami marinatą pasirinktą skystį maišykite su prieskoniais. Maišydami remkitės tokiomis pačiomis taisyklėmis, kaip ir ruošdami sausą prieskonių mišinį, t.y. naudokite vištienai tinkančius prieskonius ir juos derinkite prie įdaro. Jeigu įdaras saldesnis, tai ir marinatą maišykite su medumi ir garstyčiomis arba medumi ir šlakeliu sojų padažo. Jeigu įdaras neutralesnio skonio, sumaišykite skystesnį marinatą iš šlakelio aliejaus, citrusinių vaisių ar obuolių sulčių.

Sūryme. Sūrymas yra puikiausiais būdas marinuoti antį, kurios mėsa yra kietesnė (apie skaniausios anties kepimą skaitykite šiame straipsnyje), tačiau sūryme marinuota višta ar viščiukas taip pat bus ypač minkštas ir skanus.

Ruošdami sūrymą į didelį puodą ar dubenį, kuriame mirks paukštis, įdėkite vištą ir užpilkite vandeniu, kad žinotumėte, kiek vandens jums reikės. Vištą išimkite, o į vandenį po truputį berkite druską ir maišykite, 1 litrui vandens reikės apie 50-60 g druskos.

Į sūrymą taip pat įdėkite kvapnių prieskonių ir žolelių: lauro lapelių, pipirų grūdelių, prieskoninių žolelių šakelių, citrusinių vaisių.

Vištą panardinkite į sūrymą, jeigu paukštis iškyla, uždenkite lėkšte, o ant jos pastatykite svorį (puodą su vandeniu ar pan.). Sūryme panardintą vištą laikykite šaldytuve pernakt.

Sūryme išmirkytą vištą gerai nupurtykite nuo skysčio pertekliaus ir nusausinkite tapšnodami popieriniais rankšluostėliais.
 

Marinuota višta

Citrina, česnakai ir prieskoninės žolelės dažnai naudojami marinuojant vištą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Įdaras vištai
Įdaras paskaninti kepimo metu. Į vištą galima įdėti įdaro, kuris po kepimo nėra valgomas, tačiau vištai suteikia dar daugiau aromato, drėgmės, minkštumo. Puikiai tinka perpus arba stambiomis riekėmis pjaustyti citrusiniai vaisiai (apelsinai, citrinos, greipfrutai), prieskoninių žolelių šakelės (čiobreliai, rozmarinai, peletrūnai, šalavijai ir kt.), česnako skiltelės ir kt.

Valgomas įdaras - garnyras. Galima naudoti įdarą, kuris suteiks ne tik daugiau skonio ir aromato, bet ir bus puikus garnyras arba pagardas prie iškepusios vištos. Įdarui galite naudoti ryžius (juos biriai išvirkite, kad liktų kiek kieti, apie ryžių virimą galite paskaityti šiame straipsnyje). Ryžius galima sumaišyti su įvairiais paukštienos subproduktais (sumaltomis širdelėmis, kepenėlėmis, skilveliais arba pakepintomis, smulkiai pjaustytomis daržovėmis, grybais). „Surišimui“ gali būti įmušamas kiaušinis, įmaišoma šviesių džiūvėsėlių. Toks įdaras kepimo metu sulimpa, jį po kepimo reikia gabaliukais padalinti šaukštu ar supjaustyti peiliu, ištraukus iš paukščio vidaus. Ryžius taip pat labai tinka maišyti su džiovintais vaisiais, uogomis (slyvomis, spanguolėmis, abrikosais, razinomis ir pan.), riešutais.

Vištą taip pat galima įdaryti nedideliais, nepjaustytais arba stambiai pjaustytais obuoliais (labai tiktų kiek rūgštesni, kietesni), juos galima sumaišyti su spanguolėmis, razinomis ar kitais džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais.

Įdarymas. Jeigu naudosite nedaug įdaro, jis skirtas tik skoniui ir nebus valgomas kaip garnyras (pavyzdžiui, įdėsite kelis apelsinus ar obuolius), vištos užsiūti nereikia. Įdarą tiesiog įdėkite į paukščio vidų ir kepkite.

Jeigu įdaro daug, jis birus, paukštį rekomenduojame užsiūti, kad įdaras kepimo metu neišbyrėtų. Užsiūkite vištos kaklą, prikimškite vištą ir tuomet užsiūkite apatinę dalį. Jeigu nenorite siūti, galite perverti keliais vandenyje išmirkytais dantų krapštukais.

Suriškite įdarytos vištos kojas, kad paukščio forma būtų gražesnė ir kad sulenktos kojos taip pat papildomai prilaikytų įdarą.

5. Kepimas
Lėtas kepimas orkaitėje žemoje temperatūroje. Ilgas mėsos ir paukštienos kepimas žemoje temperatūroje sparčiai populiarėja. Ilgai, žemoje temperatūroje kepta mėsa tampa labai minkšta ir tiesiog byra nuo kaulų. Tai ypač geras pasirinkimas, jeigu mėsa yra prastesnės kokybės, kietoka arba labai riebi. Šiuo būdu orkaitėje labai tinka kepti „kaimišką“ vištą, t.y. dėsliųjų ir pusiau mėsinių vištų dedeklių veislės, tačiau mėsiniai viščiukai taip pat iškeps labai skanūs.

Marinuotą, įdarytą (jeigu norite įdarytos vištos) dėkite ant skardos ir kepkite iki 140°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo vištos svorio, 1 kg kepkite 1,5 val, t.y., jeigu višta sveria 2 kg, ją neaukštoje temperatūroje kepkite 3 val.

Kepimo viduryje, jeigu norite, į skardą suberkite kietesnes, stambiai pjaustytas daržoves, labai saikingai pagardintas prieskoniais (joms daug skonio suteiks nuo kepančios vištos nutekėjusios sultys, riebalai, prieskoniai): bulves, batatus, burokėlius, morkas, pastarnokus ir pan.

Jeigu kepimo metu višta ima svilti, per greitai ruduoja, sumažinkite kepimo temperatūrą iki 120°C arba vištą pridenkite folijos lakštu.

Praėjus kepimo žemoje temperatūroje laikui, temperatūrą padidinkite iki 200°C ir vištą kepkite dar 30 min., kad apskrustų. Šiuo etapu papildomai galite pridėti minkštesnių arba išvirtų daržovių: cukinijų, baklažanų, smidrų ir t.t.

Vištą viso kepimo metu galite periodiškai palaistyti susidariusiomis sultimis, tuomet susidarys traškesnė odelė.

Greitas kepimas orkaitėje aukštoje temperatūroje. Šis puikus metodas yra turbūt pats populiariausias iš visų žymiosios virtuvės šefės Barbaros Kafka atradimų. Sultingą ir neriebų viščiuką galima iškepti gerokai greičiau, kepant labai aukštoje temperatūroje. Mėsytė nespės išsausėti, o odelė bus traški. Šis kepimo būdas yra nepamainomas norint iškepti gardų broilerį, tačiau jis netinka didesniam, nei 3,2 kg svorio paukščiui. Tokiu būdu nerekomenduojame kepti itin ryškaus skonio dėsliųjų ir pusiau mėsinių vištų dedeklių.

Paukštį kepkite iki 260°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklausys nuo vištos svorio. Vieną anglišką svarą arba 450 gramų vištos reikia kepti 10 minučių, tad tam, kad sužinotumėte, kiek laiko kepti Jūsų turimą vištą, jos svorį kilogramais dalinkite iš 0,045. Pavyzdžiui, jei jūsų višta sveria 0.9 kg (0,9/0,045=20), kepkite 20 minučių, 1,8 kg vištą - 40 minučių, 3 kg vištą - 67 minutes. Beje, labai svarbus momentas - šis kepimo metodas tinka vištai iki maždaug 3,2 kg (t.y. 3,5 angliškų svarų) dydžio.

Plačiau apie greitą kepimą aukštoje temperatūroje skaitykite šiame straipsnyje.

Kepimo rankovėje. Kepimo rankovėje principas yra paremtas karšto oro cirkuliacija. Kepimo metu mėsa ir kiti kepimo rankovėje esantys produktai kepa savo sultyse ir jų garuose, todėl pavyksta minkšti, labai sultingi kepsniai. Šis kepimo būdas geriausiai tinka sultingiems viščiukams, nes kepimo rankovėje pakankamai greitai iškepta višta gali būti perdėm intensyvaus skonio ir kvapo, kietoka.

Vištą (jeigu norite pridėkite ir daržovių) įdėkite į kepimo rankovę, suriškite kraštus, įdėkite į skardą ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo vištos svorio, 1 kg vištą kepkite apie 1 valandą. Po to kepimo rankovę praplėškite, atverkite ir dar 30-40 min. apskrudinkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.

Kepimo metu kepimo rankovę reikia padėti ant apatinės orkaitės lentynos, kepimo metu rankovėje susikaups garai ir ji išsipūs. Svarbu, kad išsipūtusi rankovė nesiliestų prie įkaitusios orkaitės sienelių, nes ji gali apsilydyti ir prakiurti.

Kepta višta orkaitėje

Orkaitėje kepta višta puikiai tiks tiek šventėms, tiek kasdienai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Ant butelio kepta višta. Kepimo metu stikliniame butelyje esantis skystis garuoja, kyla viršun ir išteka drėkindamas mėsą, todėl paukštis iškepa ypač sultingas ir minkštutėlis. Kepimui ant butelio puikiai tiks tiek kietesnė višta, tiek ir viščiukas.

Prieš kepimą butelį reikia dėmesingai nuplauti, nuimti visus lipdukus, etiketes ir nupilti maždaug pusę skysčio. Butelyje gali būti alus, mažiau saldus sidras, vanduo arba vandeniu atskiestas vištos marinatas (vandenį galite sumaišyti su įvairiais prieskoniais, sojų padažu, medumi ir t.t. Tik tuomet vištą marinuokite saikingai, kad iškepęs paukštis nebūtų per sūrus ar per aitrus).

Vištą pamaukite ant butelio taip, kad kakliukas vos išlįstų ir kepkite iki 180-190°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo vištos svorio, 1 kg vištą kepkite apie 1 valandą. Višta turėtų puikiai apskrusti kepimo metu, tačiau jeigu norite dar traškesnės plutelės kepimo pabaigoje temperatūrą padidinkite iki 200°C ir paskrudinkite dar 15-20 min.

Kepimo inde su dangčiu. Kepimas formoje primena kepimą kepimo rankovėje - kepimo metu formoje cirkuliuoja karštas oras ir jame kepanti višta pavyksta ypač sultinga, minkšta ir skani. Formoje tinka kepti tiek vištą, tiek ir viščiuką.

Kepimui inde labiausiai tiktų sunki, ketaus forma su sandariu dangčiu. Tokia forma labai tolygiai įkaista ir puikiai paskirsto šilumą, jos yra didelės, tad pakaks vietos karštam orui cirkuliuoti.

Jeigu tokios formos neturite, tiks ir kitokia forma ar skardelė, tuomet geriausia rinktis stiklinę ar keramikinę formą aukštesniais kraštais. Jeigu forma neturi dangčio, ją reikės uždengti 2-3 sluoksniais folijos.

Vištą dėkite į kepimo formą, sandariai uždenkite ir kepkite iki 160-170°C įkaitintoje orkaitėje. 1 kg kepkite 1,5 val, t.y., jeigu višta sveria 2 kg, ją neaukštoje temperatūroje kepkite 3 val. Jeigu norite, kad paukštiena būtų išskirtinai minkšta, tiesiog byrėtų nuo kaulų ją kepkite dar žemesnėje temperatūroje ir dar ilgiau (žemesnėje temperatūroje ir ilgiau taip pat vertėtų kepti dėsliąsias ir pusiau mėsines vištas dedekles). Vištą gali kepti iki 130°C įkaitintoje orkaitėje apie 5 val.

Kepimo pabaigoje formą galite atidengti, paukštį gausiai aplaistyti nutekėjusiais riebalais ir 10-15 min. apskrudinti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.

Tešloje kepta višta. Jeigu neturite patikimos kepimo formos arba norite naudoti natūralesnę priemonę, nei kepimo maišelis, galite pasiruošti paprastos tešlos ir vištą kepti joje. Tešloje kepanti višta tarsi troškinsis savo sultyse, todėl ji pavyks labai sultinga. Prieš valgymą, nuimant plutelę nusiplėš ir vištos odelė, tad šis kepimo būdas nepatiks traškią odelę mėgstantiems. Tokiam kepimo būdui labiausiai tiktų viščiukas, nes riebios vištos riebalams nebus kur ištekėti.

Tešlą, norint „įvynioti“ apie 2 kg svorio viščiuką, paruoškite iš 500 g miltų, 200 g sviesto, žiupsnelio druskos ir nepilnos stiklinės vandens. Miltus sumaišykite su druska, pirštais sumaigykite su šaltu, kubeliais pjaustytu sviestu iki smulkių trupinių. Į trupinius po truputį, vis permaišant ir perminkant, supilkite vandenį iki kol susiminkys tolygi tešla. Tešlą įvyniokite į maišiuką ar maistinę plėvelę ir valandėlę palaikykite šaldytuve. Pašaldyta tešla bus tolygesnės konsistencijos, su ja bus lengviau dirbti.

Marinuotą vištą truputį nusausinkite popieriniais rankšluostėliais ir dėkite ant į didelį apskritimą iškočiotos tešlos. Tešlos kraštelius suimkite taip, kad visas viščiukams būtų sandariai „įvyniotas“ į tešlos plutelę. Plutelės siūlė turėtų būti ant viščiuko nugaros, kad kepimo metu jis gulėtų ant siūlės. Plutelę aptepkite kiaušinio plakiniu.

Viščiuką kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. 1 kg viščiuką kepkite apie 40-45 min., todėl „standartinį“ apie 2 kg svorio broilerį kepkite 1,5 val. Iškeptą paukštį iš orkaitės ištraukite, bet palikite jį plutelėje dar apie 1 val. Jis ir toliau troškinsis savo sultyse ir bus itin minkštas.

Patikrinimas ar višta iškepė. Jeigu nesate tikri ar višta iškepė, patogiausia patikrinti mėsos termometru. Jį įsmeikite į storiausią krūtinėlės vietą, krūtinėlės temperatūra turėtų būti 75°C.

Jeigu termometro neturite, truputį prapjaukite odą ties pačia šlaunelių pradžia. Jeigu višta iškepusi, turėtų tekėti skaidrios arba beveik skaidrios sultys be kraujo priemaišų.

6. Keptos vištos pjaustymas ir patiekimas
Keptą vištą prieš pjaustydami 10-15 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad mėsa šiek tiek „pailsėtų“, tolygiau pasiskirstytų jos sultys. Jeigu vištą iškart prapjausite, sultys ištekės ir paukštis bus sausas.

Prie paukštienos labai tiks įvairūs, lengvai saldūs pagardai ir padažai su vaisiais ir uogomis. Pavyzdžiui, bruknių uogienė su kriaušėmis arba obuoliais, spanguolių padažas, obuolių ir cukinijų pagardas, svogūnų džemas.

 

Mūsų mėgstamiausi orkaitėje keptos vištos receptai: tiesiog būtina paragauti!

Kepant vištą tikrai galima drąsiai eksperimentuoti, tačiau jeigu baiminatės tai daryti, siūlome išbandyti mūsų bei mūsų skaitytojų jau pamėgtus receptus - tikrai nenusivilsite!

 

Ilgai, žemoje temperatūroje kepta višta su traškia odele

Kepant ilgai, žemoje temperatūroje bet kuri mėsa ar paukštiena tampa išskirtinai minkšta ir sultinga, tiesiog krentanti nuo kaulų. Bet kuri, net ir riebi, kietoka, senesnė višta arba jaunas ir sultingas viščiukas bus labai gardūs!
 

Kepta višta su citrina

Kad ir kokį marinavimo būdą pasirinktumėte, ilgai kepta višta tiesiog kris nuo kaulų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:

  • 1 vištos ar viščiuko;
  • 1 citrinos;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 1 svogūno;
  • 4 šaukštelių džiovintų žolelių (petražolių, čiobrelių; bazilikų, rozmarinų arba kitokių);
  • 2 šaukštelių druskos;
  • 1 šaukštelio pipirų;
  • Dosnaus šlakelio (trečdalio stiklinės) aliejaus.


Patarimas: citrinos, česnako ir žolelių marinatas tikrai nenuvilia, tačiau marinavimui galite rinktis ir bet kuriuos kitus prieskonius. Vištą galite marinuoti skystame marinate ar mirkyti sūryme.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite marinatą iš aliejaus, riekelėmis pjaustytos ir šiek tiek sumaigytos citrinos, smulkiai sukapoto ar sutrinto česnako, pusžiedžiais pjaustyto ir sumaigyto svogūno, visų prieskonių.
  2. Šiuo marinatu labai gerai ištrinkite nuplautą ir popieriniais rankšluostėliais nušluostytą vištą iš vidaus ir iš išorės.
  3. Marinuokite šaldytuve bent porą valandų arba pernakt.
  4. Iš marinato išimkite citrinų riekeles, svogūno pusžiedžius ir sudėkite į vištos vidų.
  5. Vištą dėkite ant skardos ir kepkite iki 140°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo vištos svorio, 1 kg kepkite 1,5 val, t.y., jeigu višta sveria 2 kg, ją neaukštoje temperatūroje kepkite 3 val.
  6. Kepimo viduryje, jeigu norite, į skardą suberkite kietesnes, stambiai pjaustytas daržoves, labai saikingai pagardintas prieskoniais (joms daug skonio suteiks nuo kepančios vištos nutekėsios sultys, riebalai, prieskoniai): bulves, batatus, burokėlius, morkas, pastarnokus ir pan.
  7. Jeigu kepimo metu višta ima svilti, per greitai ruduoja, sumažinkite kepimo temperatūrą iki 120°C arba vištą pridenkite folijos lakštu.
  8. Praėjus kepimo žemoje temperatūroje laikui, temperatūrą padidinkite iki 200°C ir vištą kepkite dar 30 min., kad apskrustų. Šiuo etapu papildomai galite pridėti minkštesnių arba išvirtų daržovių: cukinijų, baklažanų, smidrų ir t.t.
  9. Vištą viso kepimo metu galite periodiškai palaistyti susidariusiomis sultimis, tuomet susidarys traškesnė odelė.
  10. Iškepusią vištą ištraukite iš orkaitės, atidėkite 10-15 min. ir tik tuomet pjaustykite bei tiekite.

 

Tikras atradimas! Taip marinuoti galite antį, vištą ar atskiras jos dalis. Su prieskonių pasirinkimu improvizuokite, kiek tik norite - tinka viskas, kas patinka Jums.

Receptą rasite čia.

Iš skardinės besiveržiantis alus viso kepimo metu drėkina vištą, todėl ji pavyksta laaabai suntinga. Vietoje alaus galima naudoti sidrą, vandenį ar vandeniu praskiestą vištos marinatą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Alina, Apie viską

Pagal šį receptą pavyksta itin sultingas ir skanus viščiukas su labai traškia, kvapnia ir skania odele.

Receptą rasite čia.

Paruošimo laikas yra pakankamai ilgas (ilgas tik laikas, ne darbas), tačiau viščiukas tikrai neatsivalgomai gardus. Apjungti patys geriausi marinavimo ir kepimo būdai – mirkymas sūryme, įpjovos, pasiskolintos iš šoninės kepimo ir sviestas iš sviestinio viščiuko recepto ir lėtasis kepimas.

Receptą rasite čia.

Nuostabaus skonio, sultinga višta, kuriai nereikia daug pasiruošimo, valandėlę pamarinuoti, o tuomet leisti jai lėtai kepti orkaitėje.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Alina, Apie viską

40 česnako skiltelių gali gąsdinti, tačiau višta pavyksta labai sultinga ir aromatinga, bet tikrai ne aitri ir tikrai ne perdėm česnakinio skonio. Kepimo metu kvepės visa virtuvė! Svarbiausia, kad česnakas neperkeptų...

Receptą rasite čia.

Mėgstame patiekalus, kuriems nereikia ilgo marinavimo. Tinkamai parinkti prieskoniai suteikia mėsai puikų skonį. O Jūs sutaupysite laiko, nes pasirinkę iškepti viščiuką, galite tai padaryti tą pačią dieną. Pagal šį receptą mėsytė be galo skani ir neriasi nuo kauliukų.

Receptą rasite čia.

Taip paruoštas viščiukas be galo aromatingas, sultingas ir skanus! O apelsinai tiesiog idealiai jį papildo.

Receptą rasite čia.

Nors ši višta kepama ne orkaitėje, ji tokia skani, kad tiesiog negalime nepasidalinti puikiu receptu! Nostalgiškasis viščiukas tabaka - traški plutelė, minkštutėlė ir sultinga mėsa - tobulas skonių ir tekstūros derinys. Rasite ir bulvių - moliūgų košės receptą, bet prie viščiuko puikiai tiks ir bet koks kitas mėgstamas garnyras.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

 

Tešlos plutelėje kepta višta

Tešloje kepanti višta tarsi troškinsis savo sultyse, todėl ji pavyks labai sultinga. Prieš valgymą nuimant plutelę nusiplėš ir vištos odelė, tad šis kepimo būdas nepatiks traškią odelę mėgstantiems. Tokiam kepimo būdui labiausiai tiktų viščiukas, nes riebios vištos riebalams nebus kur ištekėti.
 

Višta tešloje

Tešlos plutelėje galima kepti ne tik visą vištą, bet ir atskiras jos dalis, pavyzdžiui, krūtinėlę su oda ir kaulu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:

  • 1 viščiuko;
  • 1 šaukšto saldžiosios paprikos miltelių;
  • po 1 šaukštelį druskos, pipirų, kario, bazilikų ar kitų džiovintų žolelių.


Patarimas: viščiuką galite marinuoti patinkančiu būdu, bet jeigu marinatas skystas arba višta mirkoma sūryme, prieš „apvelkant“ ją tešla reikia vištą nusausinti tapšnojant popieriniais rankšluostėliais.

Tešlos plutelei Jums reikės:

  • 500 g miltų;
  • 200 g sviesto;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • aptepimui kiaušinio plakinio iš 1 kiaušinio ir šlakelio vandens.


Gaminimas:

  1. Miltus sumaišykite su druska, pirštais sumaigykite su šaltu, kubeliais pjaustytu sviestu iki smulkių trupinių. Į trupinius po truputį, vis permaišant ir perminkant supilkite vandenį iki kol susiminkys tolygi tešla. Tešlą įvyniokite į maišiuką ar maistinę plėvelę ir valandėlę palaikyti šaldytuve. Pašaldyta tešla bus tolygesnės konsistencijos, su ja bus lengviau dirbti.
  2. Vištą ištrinkite prieskonių mišiniu iš išorės ir iš vidaus. Marinuokite šaldytuve porą valandų arba pernakt.
  3. Marinuotą vištą truputį nusausinkite popieriniais rankšluostėliais, suriškite jos kojas ir dėkite ant į didelį apskritimą iškočiotos tešlos.
  4. Tešlos kraštelius suimkite taip, kad visas viščiukams būtų sandariai „įvyniotas“ į tešlos plutelę. Plutelės siūlė turėtų būti ant viščiuko nugaros, kad kepimo metu jis gulėtų ant siūlės. Plutelę aptepkite kiaušinio plakiniu.
  5. Viščiuką kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.
  6. 1 kg viščiuką kepkite apie 40-45 min., todėl „standartinį“ apie 2 kg svorio broilerį kepkite 1,5 val.
  7. Iškeptą paukštį iš orkaitės ištraukite, bet palikite jį plutelėje dar apie 1 val. Jis ir toliau troškinsis savo sultyse ir bus itin minkštas.

 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital