Kepta antis - kaip ją paruošti pačią skaniausią? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-12-11
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 46)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 46)
Kepta antis
@ Shutterstock

Orkaitėje kepta antis - puikus pasirinkimas šventėms, ypatingiems pietums ar vakarienei. Siūlome pasinaudoti mūsų patarimais ir mėgautis aromatinga, ryškaus skonio antimi, kurios odelė bus traški, o mėsytė tiesiog kris kaulų ir tirps burnoje. O taip pat kviečiame išbandyti įvairius šventinius anties su įdarais receptus.



Šventinė antis: kaip ją išsirinkti, marinuoti, įdaryti ir iškepti?

Daugelis baiminasi kepti antį, nes antiena gerokai kietesnė už, pavyzdžiui, vištieną, tačiau antis taip pat turi daug riebalų, kurie teisingo kepimo metu lėtai tirpsta ir drėkina mėsą. Norint iškepti skanią antį svarbu nepamiršti kelių pagrindinių taisyklių: būtina įpjauti arba subadyti paukščio odą, tinkamai jį pamarinuoti, prikimšti dar daugiau skonio suteiksiančiu įdaru, o tuomet ilgai kepti neaukštoje temperatūroje vis palaistant nutekėjusiais riebalais (neturintieji laiko laistymui antį gali kepti folijoje, kepimo rankovėje ar kepimo formoje - šiuos kepimo būdus aprašėme žemiau).

1. Anties pasirinkimas. Būtų idealu pirkti antį iš patikimo paukščių augintojo, kuris sąžiningai nurodys paukščio veislę ir lytį. Kepimui būtinai rinkitės mėsinių veislių paukščius: Pekino, Ruano, Švedijos mėlynąją, Saksonijos ir kt. Mėsinės antys yra apvalesnės, jų kaklas ir kojos kiek trumpesnės už dėsliųjų (išveistų dėti kiaušinius) ančių.

Dažnai parduodami mulardai - tai muskusinio antino ir naminės anties hibridas, vertinamas dėl greitesnio augimo, ramesnio charakterio ir geriau subalansuoto riebalų kiekio. Kepimui verčiau rinktis mulardų pateles, nes patinai įprastai auginami ir specifiškai šeriami, kad jų kepenys suriebėtų ir tiktų išskirtinės kokybės paštetui (pranc. foie gras).

Rinkitės jauną paukštį, kurio svoris neturėtų būti didesnis nei 3 kg (idealus svoris yra 2-2,5 kg). Jauno paukščio mėsa bus minkštesnė, sultingesnė, malonesnio skonio (vyresnių ančių mėsa labai charakteringo, daugeliui nepriimtino skonio).

Vienam žmogui reikėtų skirti 500-600 g žalios, dar nekeptos anties, kadangi kepimo metu didelė dalis riebalų nutirps ir antelė gerokai susitrauks. Vienos didesnės 3 kg anties su įdaru ir įvairiais garnyrais pakaks 5-6 žmonių pietums ar vakarienei, o jeigu mėgstate pavalgyti sočiau, vieną paukštį dalinkite keturiems.

2. Anties paruošimas.
Plovimas ir sausinimas. Antį, visų pirma, gerai nuplaukite tiek iš išorės, tiek ir viduje. Švarų paukšti nusausinkite tapšnodami popieriniais rankšluosčiais, jokiu būdu netrinkite, nes rankšluosčiai suplyš, o paukštis apsivels popieriumi.

Pasturgalinės liaukos nupjovimas. Antys ant uodegos turi nedidelę liauką, vadinamą pasturgaline. Liaukos išskiriamu riebiu sekretu paukštis sutepa plunksnas, kad jos būtų atsparios vandeniui ir efektyviau saugotų nuo šalčio. Nupešus antį ši liauka atrodo lyg iškilęs, nedidelis guziukas, esantis ant uodegos, viršutinėje, nugarinėje dalyje.

Ne visi nupjauna šią liauką, bet mes rekomenduojame tai padaryti, nes, jeigu joje bus sekreto likučių, kepamas paukštis, ypač jo apatinė dalis gali kiek apkarsti. Liauką nupjaukite nedideliu peiliu pjaudami iki pat kaulo.
 

Anties pasturgalinė liauka

Ant uodegos matoma maža, apvali pasturgalinė liauka, kurią rekomenduojame nupjauti. Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos
 

Plunksnų likučiai: Antį atidžiai apžiūrėkite, išpeškite plunksnų likučius (patogu tą daryti pincetu).
 

Riebalų pertekliaus nupjovimas. Užpakalinėje dalyje, ties anga į anties vidų bus odos klostės ant kurių yra labai daug riebalų. Juos rekomenduojame truputį nupjaustyti, apkarpyti žirklėmis arba tiesiog atsargiai nuplėšti pirštais. Odos pasistenkite nepažeisti, ji laikys į vidų sudėtą įdarą. Kartais perteklinius riebalus pašalina mėsininkai.

Jeigu antis pasitaikė labai riebi arba jeigu ją kepsite folijoje ar kepimo rankovėje, rekomenduojame nupjaustyti kuo daugiau perteklinių, į išorę išlendančių riebalų, galite net nupjauti visą riebią uodegėlę.

Odos įpjovimas. Anties krūtinėlės odą per visą ilgį būtinai įpjaukite skersai ir išilgai, kad būtų rombų raštas. Svarbu įpjauti ne tik odą, bet ir po ja esantį riebalinį sluoksnį, tačiau nepažeisti raumenų. Tą padaryti lengviau, jeigu pjausite ne tiesiai, o pakreipę peilį 45° kampu.

Anties odą taip pat reikėtų atsargiai įpjauti arba subadyti, nepažeidžiant raumenų. Subadyti galima ir krūtinėlės odą, tačiau tai truputį užtrunka, nes badyti reikia tankiai, kas porą centimetrų.
 

Anties krūtinėlę įpjauti rombu

Anties krūtinėlės odą per visą ilgą įpjauti rombo raštu. Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos


Apvirimas. Jeigu paukštis didelis, t.y. sunkesnis nei 3 kg arba tai dėsliųjų ančių veislės atstovė arba sumedžiotas, laukinis paukštis, rekomenduojame jį paruošti pagal aukščiau pateiktus pasiūlymus (apiplauti, įpjauti ar subadyti odą ir t.t.), o tuomet apvirti. Paukštį reikėtų dėti į puodą su verdančiu vandeniu ir pavirti 15-20 min., atvėsinti ir tik tuomet pamarinuoti bei kepti. Virimo metu didelio paukščio sukauptas riebalų perteklius nutirps, o kietoka dėsliųjų arba laukinių ančių mėsa suminkštės.

Šaldytos anties paruošimas. Jeigu pirkote šaldytą antį, ją išvyniokite iš įpakavimo, įdėkite į dubenį ir pernakt ar ilgiau (priklausomai nuo paukščio dydžio) laikykite šaldytuve, kad atitirptų po truputį (greičiau atitirps laikant aukštesnėse šaldytuvo lentynose). Lėtas atitirpinimas šaldytuve išsaugo pačias geriausias skonines savybes ir apsaugo nuo žalingų bakterijų - kambario temperatūroje žalia paukštiena, mėsa ar žuvis neturėtų būti laikoma ilgiau nei 2 valandas. Atitirpusią antį ruoškite taip pat, kaip šviežią.

3. Anties marinavimas.
Prieskonių mišiniu. Dažniausiai antis marinuojama labai paprastai. Paukštis tiesiog iš vidaus ir iš išorės ištrinamas pasirinktu prieskonių mišiniu ir porą valandų pamarinuojamas šaldytuve. Žinoma, šaldytuve prieskoniais ištrintą paukštį galite laikyti ir ilgiau, pavyzdžiui, pernakt.

Prieskonių mišinį vertėtų derinti su įdaru. Jeigu įdarui naudojate vaisius ar uogas, antį ištrinkite prieskonių mišiniu iš druskos, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, kardamono, cinamono, šiek tiek saldžios paprikos gražiai odelės spalvai.

Jeigu įdaras nėra toks saldus arba norite išryškinti natūralų antienos skonį, naudokite tik druską, juoduosius pipirus, smulkiai sukapotą ar spaustuku perspaustą česnaką ir truputį kvapnių žolelių (tiks mairūnai, raudonėliai ar rozmarinai).

Jeigu antis yra laukinė, sumedžiota, jos mėsa turi truputį dumblo, žuvies skonio, nes laukinis paukštis minta vandens augalais bei smulkiais vandens gyvūnais (varliagyviais, žuvelėmis, vabzdžiais, kirmėlėmis ir kt.). Šioms antims rekomenduojame naudoti ryškesnio kvapo ir skonio prieskonius, didesnį jų kiekį. Tiks kvapieji ir rausvieji pipirai, gvazdikėliai, rūkytos paprikos milteliai, daug česnako.
 

Prieskoniai ančiai kepti

Antienai labai tinka kvapnūs prieskoniai


Skystame marinate. Jeigu antis yra didelė, dėsliųjų ančių veislės arba laukinė (t.y. sumedžiota) ją vertėtų būtinai pamarinuoti skystame marinate pernakt, kad mėsa suminkštėtų. Žinoma, galima taip marinuoti ir mėsinę antį, tačiau jai pakaks ir kelių valandų.

Marinatą, kaip ir prieskonių mišinį, derinkite prie naudojamo įdaro. Jeigu įdaras saldesnis, tai ir marinatą maišykite su medumi ir garstyčiomis arba medumi ir šlakeliu sojų padažo. Jeigu įdaras neutralesnio skonio, sumaišykite skystesnį marinatą iš šlakelio aliejaus, citrusinių vaisių ar obuolių sulčių.

Antį taip pat labai tinka marinuoti su sausu arba pusiau saldžiu raudonu arba baltu vynu. Galite naudoti ne tik vynuogių, bet ir vaisių arba uogų (vyšnių, serbentų, granatų ir pan.) vynus. Labai skanu ir su natūraliu, nelabai saldžiu obuolių arba kriaušių sidru.

Daug skirtingų prieskonių marinatui nenaudokite, kad neužgožtumėte antienos skonio. Pakaks druskos, pipirų, česnako, vienos ar kitos prieskoninių žolelių šakelės.

Sūryme. Sūrymas yra puikiausiais būdas marinuoti antį, ypač didelę, dėsliųjų ančių veislės arba laukinę. Sūryme marinuota mėsine antis taip pat bus ypač skani - minkštutėlė ir labai sultinga.

Ruošdami sūrymą į didelį puodą ar dubenį, kuriame mirks antis, įdėkite antį ir užpilkite vandeniu, kad žinotumėte, kiek vandens jums reikės. Antį išimkite, o į vandenį po truputį berkite druską ir maišykite, 1 litrui vandens reikės apie 50-60 g druskos.

Į sūrymą taip pat įdėkite kvapnių prieskonių ir žolelių: lauro lapelių, pipirų grūdelių, prieskoninių žolelių šakelių, citrusinių vaisių.

Antį panardinkite į sūrymą, jeigu paukštis iškyla, uždenkite lėkšte, o ant jos pastatykite svorį (puodą su vandeniu ar pan.). Sūryme panardintą antį laikykite šaldytuve pernakt.

Sūryme išmirkytą antį gerai nupurtykite nuo skysčio pertekliaus ir nusausinkite tapšnodami popieriniais rankšluostėliais.

4. Anties nuplikymas. Jeigu paukštis labai riebus arba jeigu jį kepsite įvyniotą folijoje, kepimo rankovėje ar formoje ir riebalai neturės kur „pabėgti“, rekomenduojame pamarinuotą antį nuplikyti verdančiu vandeniu. Paukštį galite tiesiog laikyti už kojų arba pasidėti į švarią kriauklę ir aplieti verdančiu vandeniu vieną pusę, o tuomet kitą.

Nuplikius truputis riebalų ištekės pro anksčiau padarytas įpjovas, nutekėdami jie padengs odelę ir kepimo metu suteiks jai dar daugiau traškumo.

Žinoma, jeigu paukštis prieš tai jau buvo apvirtas, nuplikyti nereikia.

5. Įdaras ančiai. Įdaro pasirinkimas. Antienos skonis yra specifinis, vos salstelėjęs, todėl šiam paukščiui idealiai tinka įdarai su šviežiais arba džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais. Antis tradiciškai įdaroma obuoliais, citrusiniais vaisiais, spanguolėmis, džiovintais abrikosais arba slyvomis... Vaisiai ir uogos labai dažnai sumaišomos su apvirtais ryžiais.

Antis įdaroma įvairiais mišiniais su subproduktais, pavyzdžiui, apvirti ryžiai sumaišomi su maltomis kepenėlėmis (ančių arba vištų), širdelėmis, skilveliais... „Surišimui“ gali būti įmušamas kiaušinis, įmaišoma šviesių džiūvėsėlių. Toks įdaras kepimo metu sulimpa, jį po kepimo reikia gabaliukais padalinti šaukštu ar supjaustyti peiliu ištraukus iš anties vidaus.

Antį, kaip ir žąsį, tinka įdaryti patroškintais raugintais kopūstais, kurių rūgštelė puikiai suminkštins mėsą bei labai tiks kaip garnyras. Raugintų kopūstų įdaras labai praverčia, kuomet antiena kietesnė, t.y., jeigu paukštis senesnis, dėsliųjų ančių veislės arba laukinis.
 

Įdaras ančiai

Antis tradiciškai įdaroma obuoliais, citrusiniais vaisiais, žolelėmis, šviežiomis ar džiovintomis spanguolėmis, net raugintais kopūstais.

 

Įdarymas. Jeigu naudosite nedaug įdaro, jis skirtas tik skoniui ir nebus valgomas kaip garnyras (pavyzdžiui, įdėsite kelis apelsinus ar obuolius), anties užsiūti nereikia. Įdarą tiesiog įdėkite į paukščio vidų ir kepkite.

Jeigu įdaro daug, jis birus, paukštį rekomenduojame užsiūti, kad įdaras kepimo metu neišbyrėtų. Užsiūkite anties kaklą, prikimškite antį ir tuomet užsiūkite apatinę dalį. Jeigu nenorite siūti, galite perverti keliais vandenyje išmirkytais dantų krapštukais.

Suriškite įdarytos anties kojas, kad paukščio forma būtų gražesnė ir kad sulenktos kojos taip pat papildomai prilaikytų įdarą.

7. Anties kepimas.
Kepimas padėjus antį ant grotelių. Anties mėsa natūraliai yra kietoka ir tamsi, nes šis paukštis, skirtingai nuo, pavyzdžiui, vištų, yra puikus skrajūnas, kuriam reikalingi tvirti raumenys. Tačiau antis taip pat turi daug riebalų, kurie būtini plaukiojant vėsiame vandenyje.

Antis bus labai skani, jeigu ją kepsite žemesnėje temperatūroje ir ilgiau, tuomet riebalai lėtai tirps ir drėkins mėsą. Iškepęs paukštis nebus riebus, o mėsa bus nuostabaus skonio ir minkštutėlė!

Šaldytuve pamarinuotą antį prieš kepimą ištraukite ir būtinai palaikykite kambario temperatūroje apie valandą. Kambario temperatūros paukštis orkaitėje keps tolygiau.

Kepimui paruoštą antį dėkite ant grotelių, krūtinėle į viršų. Po grotelėmis pakiškite skardą. Kepimo metu anties riebalai nutekės į skardą, paukštis bus labai minkštas, bet ne perdėm riebus. Į skardą būtinai įpilkite šlakelį vandens, kad riebalai nepradėtų degti ir neskleistų nemalonaus kvapo.

Antis ant grotelių paruošta kepimui


Antį, visų pirma, 10-15 apskrudinkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje, o tuomet kepimo temperatūrą sumažinkite iki 160°C ir antį kepkite pagal svorį - 1 kg - 1 val. Pavyzdžiui, jeigu antis sveria 2,5 kg, ją kepkite 2,5 val.

Kepimo metu būtinai (!!!) periodiškai, kas 20-30 min. (o dar geriau - kas 15 min.) aptepkite antį nuvarvėjusiais riebalais, tuomet mėsa bus sultinga, o odelė traški.

Jeigu antis kepama tiesiog skardelėje, o ne ant grotelių iki kepimo pabaigos likus maždaug 40 min., paukštį apverskite, kad tolygiau apskrustų.

Jeigu turite mėsos termometrą, galite patikrinti paukštį. Iškepusios anties temperatūra pačioje storiausioje krūtinėlės vietoje turėtų būti 75°C.
 

Kepta antis ant orkaitės grotelių

Antį ypač patogu kepti specialioje skardelėje su grotelėmis. Tačiau galite kepti ir ant orkaitės grotelių po jomis pakišę skardą. 

 

Kepimas įvyniojus antį į foliją. Šis anties kepimo būdas yra ypač tinkamas, jeigu neturite pakankamai laiko ar kantrybės periodiškai palaistyti kepančios anties ištekėjusiais riebalais. Įvyniotą į foliją paukštį galėsite pamiršti kelioms valandoms, o tuomet beliks mėgautis.

Planuojant antį kepti folijoje, kaip jau rašėme aukščiau, rekomenduojame pašalinti riebalų perteklių. Nupjaustykite ant nukarpykite kuo daugiau riebalų, esančių po oda prie kaklo ir prie užpakalinės dalies, taip pat galite visiškai nupjauti uodegėlę. Paukštį galite apiplikyti.

Pamarinuotą ir įdarytą antį apsukite dviem sluoksniais folijos. Nereikia apsukti standžiai, folija neturi būti labai prigludusi, turi būti pakankamai erdvės karštam orui cikuliuoti.

Į foliją įvyniotą vidutinio dydžio (2-2,5 kg) antį kepkite iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 3-3,5 val. Kepimo pabaigoje foliją galite atidengti, gausiai aplaistyti antį nutekėjusiais riebalais ir 10-15 min. apskrudinti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje.

Kepimo rankovėje. Kepant kepimo rankovėje galima nustatyti aukštesnę orkaitės temperatūrą, rankovėje cirkuliuojant labai karštam orui mėsa iškeps greitai, tačiau neprapras sultingumo. Tad šis kepimo būdas tinkamas, jeigu antį reikia iškepti greitai. Vis tik, mūsų manymu, lėtesnis kepimas mėsai suteikia daugiau skonio ir subtilumo, tirpimo burnoje jausmą.

Dėdami antį į kepimo rankovę laikykitės tų pačių taisyklių, kaip ir kepant folijoje. Perteklinius riebalus pašalinkite arba paukštį nuplikykite, rankovėje palikite pakankamai vietos karštam orui cirkuliuoti. Į kepimo rankovę drauge su antimi galima įdėti ir įdaro ar kelis stambiai pjaustytus vaisius (pavyzdžiui, obuolius, figas, slyvas). Antį įdėję į kepimo rankovę, suriškite kraštus.

Į kepimo rankovę įdėtą vidutinio dydžio (2-2,5 kg) antį kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 1,5-2 val. Kepimo pabaigoje rankovę galite prakirpti, gausiai aplaistyti antį nutekėjusiais riebalais ir 10-15 min. apskrudinti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje.

Kepimas formoje su dangčiu (arba uždengus folija). Anties kepimas formoje taip pat puikiai tiks negalintiems ar nenorintiems stovėti prie orkaitės, nes papildomai laistyti riebalais ar kitaip „prižiūrėti“ kepančios antelės nereikės.

Kepimui formoje labiausiai tiktų sunki, ketaus forma su sandariu dangčiu. Tokia forma labai tolygiai įkaista ir puikiai paskirsto šilumą, jos yra didelės, tad pakaks vietos karštam orui cirkuliuoti.

Jeigu tokios formos neturite, tiks ir kitokia forma ar skardelė, tuomet geriausia rinktis stiklinę ar keramikinę formą aukštesniais kraštais. Jeigu forma neturi dangčio, ją reikės uždengti 2-3 sluoksniais folijos.

Formoje labai tinka kepti neriebų paukštį, o jeigu antis labai riebi, rekomenduojame nupjaustyti riebalų perteklių.

Pamarinuotą ir įdarytą antį dėkite į kepimo formą, galite įpilti pusę stiklinės ar stiklinę obuolių sulčių, sidro, vandens su šlakeliu vyno, kad paukštis būtų dar sultingesnis. Ant formos dugno taip pat galima įdėti įdaro arba vaisių.

Formą būtinai uždenkite dangčiu, jeigu dangtis nelabai patikimas, nesandarus, siūlome papildomai apvynioti folija. Jeigu dangčio neturite, tiesiog uždenkite 2-3 sluoksniais folijos. Folija neturi būti prigludusi prie anties, suformuokite tarsi kepurę, kad oras laisvai cirkuliuotų.

Vidutinio dydžio antį kepkite iki 160-170°C įkaitintoje orkaitėje 3-3,5 val. Jeigu norite, kad mėsa būtų išskirtinio minkštumo ir antis tiesiog subyrėtų vos prilietus, kepkite iki 130°C įkaitintoje orkaitėje 6-7 val. Kepimo pabaigoje formą galite atidengti, gausiai aplaistyti antį nutekėjusiais riebalais ir 10-15 min. apskrudinti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje.

8. Anties patiekimas. Iškeptą antį būtinai uždenkite dideliu folijos lakštu ir palikite „pailsėti“ 15-20 min. ir tik tuomet tiekite, pjaustykite. Jeigu imsite pjaustyti vos iškeptą paukštį, didelė dalis mėsos sulčių iškart išbėgs ir antis bus gerokai sausesnė.

Prieš pjaustydami nukirpkite kojas rišantį siūlą, atsargiai sukarpykite ir dalimis ištraukite siūlus ir iš apatinės anties dalies. Kaklą galite palikti užsiūtą. Antyje buvusį įdarą padalinkite į lėkštes ar sudėkite į serviravimo lėkštę ir tuomet pjaustykite paukštį.

Ančiai iškepus skardoje liks labai daug riebalų, juos nupilkite į švarų stiklainiuką. Kol antis „ilsisi“ po folijos kaldra, prieš tai išvirtas nedideles bulvytes apvoliokite šlakelyje šių riebalų, suberkite į skardą ir apskrudinkite aukštoje temperatūroje. Drauge su bulvytėmis galite apkepti ir kitokių daržovių (morkų, pastarnokų, moliūgų ir kt.) bei įvairių vaisių (obuolių, kriaušių, figų)...

Prie anties labai tiks įvairūs, lengvai saldūs pagardai ir padažai su vaisiais ir uogomis. Pavyzdžiui, bruknių uogienė su kriaušėmis arba obuoliais, spanguolių padažas, obuolių ir cukinijų pagardas, svogūnų džemas.

 

9. Likusių riebalų panaudojimas. Stiklainiuke likusius anties riebalus laikykite šaldytuve iki savaitės. Jie idealiai tinka virtų bulvių ar kitų daržovių apkepimui, daržovių ar kruopų košės pagardinimui, įvairiems troškiniams ar sriuboms pariebinti ir suteikti ryškesnio skonio.

Jeigu nespėsite sunaudoti riebalų per savaitę, juos pakaitinkite iki kol bus karšti, bet nevirs. Palaukite, kol truputį atvės ir perkoškite per keletą kartų perlenktą marlę. Perkoštus riebalus supilstykite į ledukų formeles ir užšaldykite šaldymo kameroje (sušalusius riebalų kubelius perdėkite į maišiuką, kad užimtų mažiau vietos). Tokius riebalų kubelius šaldiklyje laikykite iki metų. Prireikus juos ištirpinkite keptuvėje ir naudokite.

10. Anties kaulų panaudojimas. Antis yra tikrai ryškaus skonio paukštis, kurį valgome anaiptol ne kiekvieną dieną, tad siūlome panaudoti visus likučius. Neišmeskite net kaulų - iš jų galima išvirti puikiausią sultinį, kuris tikrai pravers šventėms praūžus!

Keptos anties kaulus užpilkite vandeniu, kad būtų apsemti, uždenkite ir užvirkite, dangtį nukelkite ir 10-15 min. pavirkite. Vandenį nupilkite.

Trumpai pavirtus kaulus užpilkite dideliu kiekiu vandens ir pridėkite sultiniui tinkančių priedų: morkų, pastarnokų, svogūnų, česnako skiltelių, prieskoninių žolelių šakelių... Užvirinkite, dangtį nukelkite ir sultinį virkite ant mažytės ugnies taip, kad vanduo ne burbuliuotų, o tik vos virpėtų.

Kuo ilgiau sultinį virsite, tuo sodresnį skonį ir didesnę maistinę vertę išgausite. Kaulų sultinį rekomenduojame virti bent 5-6 valandas. Likus valandai iki virimo pabaigos įdėkite pipirų grūdelių, lauro lapelių, kitų patinkančių prieskonių.

Paruoštą sultinį perkoškite, visus kaulus, daržoves, prieskonius išmeskite, o sultinį naudokite pagal norus: sriubai, troškiniams, padažams, košėms virti... Antienos sultinys ypač tiks Azijos virtuvės patiekalams.



Skaniausios šventinės anties receptai

Antį galima marinuoti su skirtingais prieskoniais, įdaryti skirtingais įdarais ir patiekti su gardžiausiais pagardais bei kaskart išgauti vis kitokį skonį. Jeigu eksperimentuoti ir kurti savitą skonį dar nedrąsu, siūlome pasinaudoti mums patinkančiais receptais.

Kepta antis su obuoliais

Antis labai dažnai kepama įdaryta prie jos idealiai derančiais obuoliais. Kepančių obuolių sultys suminkština mėsą, suteikia jai dar malonesnį skonį ir aromatą. Įdarui naudotus obuolius būtinai patiekite su antimi. Prieš šios anties indealiai tiks apelsininis padažas, kurio receptą rasite žemiau.
 

Kepta antis įdaryta obuoliais

Obuolių įdaras yra klasikinis pasirinkimas. Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

 

Jums reikės:
1 vidutinio dydžio (2-2,5 kg) anties;

Marinatui:

  • 10 skiltelių česnako (arba šaukšto česnako miltelių);
  • 2 šaukštų citrinų sulčių (arba obuolių acto);
  • 2 šaukštų medaus;
  • 1 šaukšto aliejaus (arba tirpinto sviesto);
  • 1 šaukšto druskos (arba pagal skonį)
  • 1 šaukšto raudonos saldžios paprikos
  • 2 šaukštelių cinamono;
  • 1 šaukštelio pipirų (naudojome Santa Maria penkių pipirų mišinį).


Įdarui:

  • 2 vidutinio dydžio rūgštesnių obuolių (4-5, jei antį ne tik kimšite, bet ir užsiųsite);
  • 1 saujos džiovintų spanguolių (nebūtina, bet labai tinka)
  • 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių ar kitų mėgstamų žolelių (mes naudojame Santa Maria "Provanso žoleles");
  • 1 šaukštelio cinamono (naudojome Santa Maria).
  • 1 šakelės šviežio rozmarino arba čiobrelių (nebūtina);
     

Padažui (jis nebūtinas, bet labai tinka):

  • 50 g sviesto;
  • 1 apelsinas;
  • 1 šaukštas medaus (arba 2 šaukštai rudojo cukraus);
  • 1-2 skiltelės česnako;
  • šiek tiek citrinos sulčių (arba obuolių acto);
  • 0.5 šaukštelio druskos;


Gaminimas:

  1. Antį nuplaukite, nusausinkite tapšnodami popieriniais rankšluoščiais. Nupjaukite pasturgalinę liauką ir perteklinius riebalus nuo apatinės dalies.
  2. Rombais įpjaukite anties krūtinėlės odą ir riebalus, nepažeisdami mėsos. Šlaunelių odą subadykite.
  3. Medų (jeigu kietas pašildykite) sumaišykite su aliejumi (arba tirpintu sviestu), citrinų sultimis, išspaustu česnaku, saldžia paprika,cinamonu, druska ir pipirais. Šiuo mišiniu gerai ištrinkite tiek anties išorę, tiek ir vidų. Jei turite laiko, pamarinuokite šaldytuve bent kelias valandas arba pernakt (laikydami šaldytuve niekuo neuždenkite, kad antis apdžiūtų).
  4. Antį ištraukite iš šaldytuvo 1-2 val prieš kepimą, jog sušiltų kambario temperatūroje.
  5. Orkaitę įjunkite kaisti iki 220°C.
  6. Obuolius (lupti nereikia) supjaustykite postambėmis skiltelėmis, išpjaukite sėklas. Sumaišykite su džiovintomis spanguolėmis, džiovintais čiobreliais ir cinamonu.
  7. Obuolių įdaru įkimškite antį, įdėkite rozmarino arba čiobrelio šakelę (jei naudojate), anties kojas suriškite siūlu. Jei įdaro pasirinkote įdėti daug, anties kaklą užsiūkite, įdarykite paukštį didesniu obuolių įdaro kiekiu, užsiūkite apatinę dalį, tada suriškite kojas.
  8. Antį krūtinėle į viršų dėkite ant grotelių. Po grotelėmis pakiškite skardą su šlakeliu vandens.
  9. Groteles su antimi dėkite ties apatiniu orkaitės trečdaliu, t.y. kad antis būtų daugmaž per orkaitės vidurį. 15 min. kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje. Temperatūrą sumažinkite iki 160°C ir antį kepkite pagal svorį - 1 kg - 1 val. Pavyzdžiui, jeigu antis sveria 2,5 kg, ją kepkite 2,5 val. Jei turite mėsos termometrą, galite antroje kepimo pusėje imti juo tikrinti - antis bus iškepusi, kai storiausioje vietoje mėsos temperatūra sieks 75°C.
  10. Kepimo metu kas 20-30 min. galite aptepti antį nuvarvėjusiais riebalais.
  11. Iškeptą antį ištraukite iš orkaitės, uždenkite folijos lakštu ir palikite „pailsėti“ 15-20 min.
  12. Kol antis ilsisi, galite ruošti padažą - jis nebūtinas, bet labai dera šalia anties. Į nedidelį prikaistuvį dėkite sviestą, medų, druską, įspauskite apelsino sultis (jei norisi, galite įtarkuoti ir žievelę), įspauskite česnaką. Maišydami kaitinkite ant nedidelelės kaitros iki sviestas ištirps ir visi ingredientai susijungs. Pagal skonį įspauskite šiek tiek citrinos sulčių (arba įpilkite šlakelį obuolių acto), jog padažas būtų maloniai saldžiarūgštis. Padažą patiekite prie anties.
  13. Beje, šios anties kepimui galite rinktis ir kitą aukščiau aprašytą būdą.
     

Kepta antis



Su apelsinais marinuota antis įdaryta ryžiais ir džiovintais vaisiais

Ryžių ir džiovintų vaisių įdaras puikiai tinka įvairiems paukščiams. Juo galite įdaryti ne tik antį, bet ir vištą, žasį ar kalakutą. Galite rinktis tik vienos rūšies džiovintus vaisius (pavyzdžiui, tik slyvas arba tik persikus) arba naudoti įvairius mišinius.
 

Antis su ryžiais ir džiovintais vaisiais

Ryžių ir džiovintų vaisių įdaras yra ypač kvapnus ir šventiškas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 vidutinio dydžio (2-2,5 kg) anties;

Marinatui:
6-7 skiltelių česnako;
4 apelsinų;
1 svogūno;
50 g imbiero;
400 ml gazuoto mineralinio vandens;
pagal skonį druskos, pipirų;

Įdarui:
400 g ryžių (labiausiai tiktų basmati);
100-150 g džiovintų vaisių, uogų;
cinamono lazdelės;
poros gramų šafrano (galima pakeisti ciberžole);
1 žvaigždutės anyžio;
1 šaukšto aliejaus.

Gaminimas:

  1. Antį nuplaukite. Nupjaukite pasturgalinę liauką (galite nupjauti visą uodegėlę) ir perteklinius riebalus nuo apatinės dalies, kaklo. Šią antį siūlome kepti folijoje, jeigu rinksitės kepimo ant grotelių būdą, galite palikti daugiau riebalų.
  2. Rombais įpjaukite anties krūtinėlės odą ir riebalus, nepažeisdami raumenų. Šlaunelių odą subadykite.
  3. Sumaišykite marinatą iš smulkiai sukapotų ar spaustuku perspaustų česnakų, pusžiedžiais pjaustyto svogūno, smulkiai tarkuoto imbiero, apelsinų (juos supjaustykite ketvirčiais, paspauskite, kad išbėgtų sultys), gazuoto vandens, druskos ir pipirų. Antį dėkite į marinatą ir laikykite šaldytuve pernakt.
  4. Paruoškitite įdarą. Ryžius porą kartų perplaukite po tekančiu vandeniu. Užpilkite šiltu vandeniu ir pamirkykite 30 min. Tuomet ryžius dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir virkite 10 min. Nukoškite, trumpam atidėkite.
  5. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite visus prieskonius ir minutėlę pakepinkite, kad pasklistų aromatas.
  6. Į keptuvę dėkite džiovintus vaisius, uogas (juos prieš tai supjaustykite, bet gan stambiai) ir ryžius. Maišant minutėlę pašildykite. Stambius prieskonius išimkite.
  7. Anties kaklą užsiūkite, įdarykite ryžiais, užsiūkite apatinę dalį. Suriškite kojas.
  8. Antį įvyniokite į du sluoksnius sluoksnius folijos. Nereikia apsukti standžiai, folija neturi būti labai prigludusi, turi būti pakankamai erdvės karštam orui cikuliuoti.
  9. Į foliją įvyniotą antį kepkite iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 3-3,5 val. Kepimo pabaigoje foliją galite atidengti, gausiai aplaistyti antį nutekėjusiais riebalais ir 10-15 min. apskrudinti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje.
  10. Iškeptą antį ištraukite iš orkaitės, uždenkite folijos lakštu ir palikite „pailsėti“ 15-20 min.
  11. Kepimui galite rinktis ir kitą aukščiau aprašytą būdą.



Citrusinių vaisių sūryme marinuota ir su apelsinais kepta antis

Edita iš „Oditėlės blogo“ antį (arba vištą) siūlo marinuoti sūryme su citrinomis ir greipfrutais, o vėliau kepti su apelsinais. Paukštis pavyksta labai sultingas ir aromatingas.
 

Antis sūryme

Sūrymas su citrusiniais vaisiais tinka ir vištai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Sūryme marinuotos anties receptą rasite čia.



Antis su raugintų kopūstų ir obuolių įdaru

Raugintų kopūstų rūgštelė puikiai suminkština mėsa ir subalansuoja antelės riebumą, o obuoliai suteikia truputį gaivos ir labai malonų aromatą. Raugintų kopūstų ir obuolių įdaras taip pat puikiausiai tinka žąsiai. Siūlome paruošti daugiau kopūstų įdaro ir antį kepti formoje, kopūstų patale, tuomet turėsite didesnį kiekį šaunaus garnyro.
 

Antis su raugintais kopūstais

Rauginti kopūstai suminkština mėsą ir sušvelnina riebumą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 vidutinio dydžio (2-2,5 kg) anties;

Marinatui:
100 ml sauso vyno (labiau tiktų baltas, bet gali būti ir raudonas);
2 šaukštų aliejaus;
po žiupsnelį pipirų, druskos, kario, baziliko, kalendros, saldžiųjų paprikų miltelių, mairūno (galima naudoti ir kitokį prieskonių derinį).

Įdarui:
800 g raugintų kopūstų;
6-7 svogūnų;
5-6 obuolių (geriau tvirtesnių, rūgštesnių);
200 ml sauso vyno (labiau tiktų baltas, bet gali būti ir raudonas);
100 g sviesto.

Gaminimas:

  1. Antį nuplaukite. Nupjaukite pasturgalinę liauką (galite nupjauti visą uodegėlę) ir perteklinius riebalus nuo apatinės dalies, kaklo. Šią antį siūlome kepti formoje, jeigu rinksitės kepimo ant grotelių būdą, galite palikti daugiau riebalų.
  2. Rombais įpjaukite anties krūtinėlės odą ir riebalus, nepažeisdami raumenų. Šlaunelių odą subadykite.
  3. Sumaišykite marinatą iš vyno, aliejaus ir prieskonių. Šiuo mišiniu gerai ištrinkite tiek anties išorę, tiek ir vidų. Pamarinuokite šaldytuve bent kelias valandas arba pernakt.
  4. Pasiruoškite įdarą. Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais ir apkepinkite svieste iki skaidrumo. Sudėkite nuluptus, nedideliais kubeliais supjaustytus obuolius, sudėkite kopūstus (prieš tai nuspauskite skystį), supilkite vyną. Išmaišykite ir ant vidutinės ugnies patroškinkite 10 min.
  5. Anties kaklą užsiūkite, įdarykite kopūstais, užsiūkite apatinę dalį. Suriškite kojas.
  6. Jums turėtų likti nemažai įdaro. Likusį įdarą sudėkite ant kepimo formos dugno. Papildomai galima įdėti dar kelis stambiomis skiltelėmis supjaustytus obuolius (lupti nereikia, tačiau išpjaukite sėklytes). Ant įdaro, krūtinėle į viršų dėkite antį. Formą uždenkite dangčiu arba keliais sluoksniais folijos.
  7. Antį kepkite iki 160-170°C įkaitintoje orkaitėje 3-3,5 val. Bus dar skaniau, jeigu kepsite žemesnėje temperatūroje ir ilgiau - 130°C įkaitintoje orkaitėje 6-7 val.
  8. Kepimo pabaigoje formą galite atidengti, gausiai aplaistyti antį nutekėjusiais riebalais ir 10-15 min. apskrudinti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje.
  9. Iškeptą antį ištraukite iš orkaitės, uždenkite folijos lakštu ir palikite „pailsėti“ 15-20 min.
  10. Kepimui galite rinktis ir kitą aukščiau aprašytą būdą. Jeigu antį kepsite ant grotelių arba folijoje, nebus kur sudėti perteklinio įdaro, todėl naudokite 500-600 g kopūstų ir atitinkamai sumažinkite kitų ingredientų kiekį.

 


Ryžiais, kepenėlėmis, vaisiais ir riešutais įdaryta antis

Jeigu pirksite antį iš ūkininko, tikėtina, kad viduje bus paliktos kepenys (kartais ir kiti subproduktai). Jų jokiu būdu neišmeskite, o panaudokite puikiam ir ypač ryškaus skonio įdarui.
 

Antis įdaryta ryžiais ir kepenėlėmis

Jeigu nusipirktos šviežios anties viduje bus paliktos kepenys, jas būtinai panaudokite įdarui. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 vidutinio dydžio (2-2,5 kg) anties;

Marinatui:
1 apelsino;
šlakelio aliejaus;
pagal skonį druskos, pipirų, džiovintų čiobrelių, kario (galima naudoti kitokius prieskonius).

Įdarui:
250 g nevirtų ryžių;
2 obuolių (geriau tvirtesnių, rūgštesnių);
1 mandarino;
3 šaukštų riešutų (migdolų, anakrdžių, graikinių);
100 g anties kepenų (galima naudoti vištos);
pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Antį nuplaukite. Nupjaukite pasturgalinę liauką (galite nupjauti visą uodegėlę) ir perteklinius riebalus nuo apatinės dalies, kaklo. Šią antį siūlome kepti folijoje, jeigu rinksitės kepimo ant grotelių būdą, galite palikti daugiau riebalų.
  2. Rombais įpjaukite anties krūtinėlės odą ir riebalus, nepažeisdami raumenų. Šlaunelių odą subadykite.
  3. Sumaišykite marinatą iš išspaustų apelsino sulčių, aliejaus, prieskonių. Šiuo mišiniu gerai ištrinkite tiek anties išorę, tiek ir vidų. Pamarinuokite šaldytuve bent kelias valandas arba pernakt.
  4. Pasiruoškite įdarą. Ryžius dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 5 min., nukoškite. Truputį atvėsinkite ir sumaišykite su skiltelėmis ar kubeliais pjaustytais obuoliais, skiltelėmis padalintu mandarinu, smulkiai sukapotais riešutais, nedideliais gabaliukais supjaustytomis kepenimis. Pagardinkite druska, pipirais.
  5. Anties kaklą užsiūkite, įdarykite pasiruoštu įdaru, užsiūkite apatinę dalį. Suriškite kojas.
  6. Antį įvyniokite į du sluoksnius sluoksnius folijos. Nereikia apsukti standžiai, folija neturi būti labai prigludusi, turi būti pakankamai erdvės karštam orui cikuliuoti.
  7. Į foliją įvyniotą antį kepkite iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 3-3,5 val. Kepimo pabaigoje foliją galite atidengti, gausiai aplaistyti antį nutekėjusiais riebalais ir 10-15 min. apskrudinti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje.
  8. Iškeptą antį ištraukite iš orkaitės, uždenkite folijos lakštu ir palikite „pailsėti“ 15-20 min.
  9. Kepimui galite rinktis ir kitą aukščiau aprašytą būdą.
Straipsnio draugas: Santa Maria
Skaityti komentarus
Komentarai (10)
Aura
2023-12-22 13:55
Ačiū. Jūsų puslapyje kaip visada viskas išsamiai ir aiškiai parašyta. ATSAKYTI
LaMaistas.lt komanda
2023-12-23 12:24
Ačiū labai tokius gražius žodžius! Stengiamės :) ATSAKYTI
Jaras
2023-12-22 12:33
AČIŪ - uuuuh, na pagaliau radau detalius paaiškinimus kaip elgtis su antiena... Mėsa (nepykit vegetarai) skani, sveika, bet labai subtili ir pradedančiam "gamintojui" (žmoną išleidau paatostogauti sanatorijoje) sunku pagaminti gerą, skanų ir išskirtinį patiekalą Šv. Kalėdoms šeimai - bandysiu antį su hibridiniu obuolių, spanguolių ir raugintų kopūstų įdaru, kaip garnyrą planuoju keltas bulvytes antienos riebaluose. Tikiuosi šeimai patiks :) ATSAKYTI
Alvydas
2023-03-30 16:37
va čia tai suprantu nuo A iki Z pradžiamokslis. Ačiū! ATSAKYTI
Laima
2021-12-23 10:48
Ačiū ATSAKYTI
Sigita
2021-12-14 10:13
Patys išsamiausi receptai,kokius tik teko skaityti. Didelis
ačiukas. Smagių švenčių ATSAKYTI
Vilma
2019-12-26 23:19
Ačiū už patarimus, kepiau "rankoveje" gavosi fantstiškai skaniai. ATSAKYTI
Gintare
2018-12-27 19:14
Labai skaniai gavosi, kepiau orkaiteje ant groteliu su obuoliu ir spanguoliu idaru. ATSAKYTI
Nijolė
2018-12-20 04:52
Širdingas ačiū už visas subtilybes :) ATSAKYTI
Nijolė
2021-12-13 19:09
Ačiū, ačiū už tokį detalų receptą.Kepsiu savo antis ramesnė širdimi. Gražių švenčių Jums!!! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital