Pyragėliai su mėsa "Empanados" - pasakojame žingsnis po žingsnio!

2020-09-07
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Pyragėliai su mėsa "Empanados" - pasakojame žingsnis po žingsnio!
@ Shutterstock

Empanados - iš Galisijos (Ispanijos regiono) kilę pyragėliai su įdaru, kurie ypač populiarūs visoje Lotynų Amerikoje, o taip pat ir Filipinuose, Portugalijoje. Šie pyragėliai tikrai tiks ir mūsų skoniui! Keptos empanados primena kibinus, o virtos aliejuje - čeburėkus. Siūlome tuo įsitikinti ir prilipdyti gardžiausių empanadų!



Didžiulė empanadų įvairovė - nuo ispaniško pyrago iki indonezietiškų spurgų

Empanadų tradiciją į Lotynų Ameriką bei kitus tolimus kraštus atplukdė konkistadorai - ispanų bei portugalų užkariautojai. Tiesa, iki pat šių dienų ispanijoje mėgstamas patiekalas yra mielinės tešlos pyragas su įvairiais įdarais, o ne nedideli pyragėliai, kurie tokie populiarūs kitose pietų šalyse.

Čilėje mėgstamos krosnyje ar orkaitėje keptos empanados su malta jautiena, pagardinta svogūnais, česnakais, alyvuogėmis, virtais kiaušiniais ir razinomis.

Argentiniečiai taip pat labiau mėgsta kibinus primenančias, keptas empanadas su kapotos ar maltos jautienos, vištienos įdaru, tačiau galima rasti ir vegetariškų pyragėlių su daržovėmis, desertinių, saldžių empanadų su vaisiais.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Belize empanados primena čeburėkus. Nedideli pyragėliai iš kukurūzinės tešlos su žuvies, vištienos ar pupelių įdaru, skrudinami įkaitintuose riebaluose.

Indonezijoje valgomos empanados panašios į spurgas. Jos formuojamos iš purios, mielinės tešlos, aštraus žuvies įdaro ir verdamos įkaitintuose riebaluose.



Lyg Čilėje... Kepame skaniausias empanadas: žingsnis po žingsnio

Empanados kepamos pusėje pasaulio, tačiau jomis labiausiai didžiuojasi Čilės gyventojai. Jie empanadas vadina savo nacionaliu valgiu ir būtinai jomis gardžiuojasi per valstybines šventes.

1. Tešla. Krosnyje ar orkaitėje keptų empanadų tešla primena kibinų tešlą. Jai naudojami kvietiniai miltai, sumaišyti su riebalais, į tešlą taip pat įmušamas kiaušinis (kartais naudojamas tik kiaušinio trynys), pilama vandens ar pieno. Tradiciškai tešla buvo ruošiama su taukais, tačiau šiais laikais jie dažnai pakeičiami sviestu.

Tešlos paruošimas labai paprastas. Persijoti miltai ištrinami su taukais ar sviestu, pagardinami truputėliu druskos, o tuomet dalimis, vis maišant, pilamas kiaušinių ir vandens ar pieno plakinys. Taip paruošta tešla bus trapesnė.

Tešla taip pat gali būti ruošiama „atvirkščiai“, tuomet ji bus vientisesnė. Pienas arba vanduo pašildomas su sviestu ar taukais, įberiamas žiupsnelis druskos. Mišinys truputį atvėsinamas, įmušami kiaušiniai, viskas išplakama, o tuomet palaipsniui, vis maišant, įsijojami miltai.

Vienu ar kitu būdu paruošta tešla valandėlę palaikoma šaldytuve ir formuojamos empanados.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Įdaras. Čilėje populiariausios empanados su jautienos įdaru (Empanadas de Pino). Tiesa, naudojama ne tik jautiena, bet ir kiti, mūsų skoniui, mažiau įprasti pagardai. Malta jautiena pakepinama su svogūnais, pagardinama paprika, kuminu, druska, pipirais, čili pipirais, užpilama sultiniu, o tuomet įberiama sauja... razinų. Kaip neįprastai beskambėtų, razinų salstelėjimas puikiai konktrastuoja su stipraus skonio įdaru! Tuomet įdaras atvėsinamas. Formuojant empanadas ant tešlos paplotėlio dedama ne tik su razinomis troškinta jautiena, bet ir pora alyvuogių, ketvirtis kiaušinio.

Populiarios ir empanados su jūrų gėrybėmis - juk beveik visos Lotynų Amerikos šalys turi ilgas, vandenyno skalaujamas pakrantes. Gali būti naudojama ir žuvis, tačiau ypač dažnai empanados ruošiamos su krabų ar geldelių, austrių ar jūros sraigių mėsa. Šie pyragarėliai dažniau skrudinami riebaluose, o ne kepami orkaitėje.

3. Formavimas. Empanadas suformuoti tikrai nesunku. Pašaldytą tešlą galima suskirstyti nedideliais kamuoliukais ir kiekvieną jų iškočioti į ploną paplotėlį. Tešlą taip pat galima iškočioti į vientisą lakštą ir nedidele lėkštele išspausti apskritimus.

Ant tešlos paplotėlio reikėtų dėti 2-3 šaukštus atvėsusio įdaro (tai svarbu! Dėl karšto įdaro tešla patiš, bus sunku suformuoti pyragėlius) ir suformuoti empanadas. Jos gali būti formuojamos lygiai taip pat, kaip kibinai - viršuje supinant kaselę. Ši pyragėlių forma populiaresnė Argentinoje, tačiau tiek šioje šalyje, tiek ir Čilėje bei kituose kraštuose empanados dažniausiai supinamos ar suspaudžiamos šakute kraštelyje.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Kepimas. Suformuotos empanados, kaip ir kibinai, patepamos kiaušinio plakiniu (taip pat galima patepti pienu ar aliejumi), sudedamos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepamos iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol apskrus, apie 30 min.

Empanados taip pat gali būti kepamos įkaitintuose riebaluose iki kol apskrus. Apskrudusias empanadas reikėtų sudėti ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Patiekimas. Čilėje empanados su jautiena tiekiamos su raudonuoju vynu ar čiča (nealkoholinis arba alkoholinis gėrimas iš grūdų, vaisių, taip pat vadinamas ir kukurūzinis alus). Prie empanadų su jūrų gėrybėmis siūloma vaišintis baltuoju vynu.

Empanadas taip pat tinka patiekti su gvakamole (trintų avokadų padažu - užtepėle) ar pomidorų salsa „Pico de Gallo“ (smulkiai sukapoti pomidorai, svogūnai, kalendra ar petražolės, truputis druskos, pipirų, čili pipirų, šlakelis citrinų ar žaliųjų citrinų sulčių).



Tradicinės Čilės empanados su jautiena (Empanadas de Pino)

Pažinčiai su empanadomos siūlome pasigaminti tradicinių Čilės empanadų su jautienos, razinų, kiaušinių ir alyvuogių įdaru. Šiuos pyragėlius patiekite su taure sodraus skonio raudonojo vyno.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12 delno ilgio empanadų Jums reikės:

Tešlai:

600 g miltų;
120 g sviesto arba taukų;
2 kiaušinių trynių arba 1 kiaušinio;
1 stiklinės (250 ml) pieno;
1 šaukštelio druskos.

Įdarui:
500 g liesos, maltos jautienos;
2 nedidelių svogūnų;
60 ml jautienos sultinio;
50 g razinų;
1 šaukšto miltų;
1 šaukšto saldžiosios paprikos miltelių;
1 šaukštelio malto kumino (galima pakeisti kmynais);
1 šaukštelio druskos;
1 šaukštelio juodųjų pipirų;
pagal skonį maltų čili pipirų;
kepimui šlakelio aliejaus.

Papildomai:
24 alyvuogių;
3 kietai virtų, į 4 dalis perpjautų kiaušinių;
1 išplakto kiaušinio pyragėlių pyragėlių aptepimui.

Gaminimas:

Ruošiame tešlą:
Pieną, sviestą (ar taukus) ir druską truputį pašildykite iki kol išsilydys sviestas. Palaukite, kol šiek tiek atvės. Sudėkite kiaušinių trynius arba įmuškite kiaušinį. Išmaišykite.

Po truputį, maišant įsijokite miltus iki kol susiminkys nelipni tešla. Miltų gali reikėti truputį mažiau arba daugiau, tai priklauso nuo miltų kokybės, kiaušinių dydžio. Teša turi gautis nelimpti, bet drauge ir likti elastinga, ne per kieta.

Paruoštą tešlą dėkite į maišelį ar įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kol ruošite įdarą.

Ruošiame įdarą:
Svogūnus smulkiai supjaustykite, apkepinkite aliejuje iki kol suminkštės. Sudėkite jautienos faršą. Apkepinkite. Suberkite visus prieskonius, druską gerai išmaišykite. Supilkite sultinį ir palikite pasitroškinti apie 10 min.

Suberkite miltus ir razinas, išmaišykite. Patroškinkite dar 2-3 min. iki kol sutirštės.

Atvėsinkite įdarą.

Formuojame empanadas:
Tešlą padalinkite į 12 vienodų kamuoliukų, juos iškočiokite į maždaug 15 cm skersmens apskritimus.

Ant vieno apskritimo krašto dėkite porą šaukštų jautienos įdaro, 2 alyvuoges ir ketvirtį kiaušinio.

Užlenkite ir kraštelį supinkite kasele ar suspauskite šakute. Jeigu nesulimpa, kraštelius patepkite vandeniu.

Kepame empanadas:
Suformuotus pyragėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite išplaktu kiaušiniu ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30-35 min.

Skanaukite karštas empanadas.

 



Dar daugiau gardžiausių empanadų receptų iš viso pasaulio



Aliejuje skrudintos empanados su vištiena

Skrudintos empanados populiarios tiek Čilėje ir Argentinoje, tiek ir, pavyzdžiui, Filipinuose. Joms galima naudoti ir įprastą jautienos įdarą, tačiau puikiai tiks ir vištiena, įvairios patroškintos daržovės, virtos bulvės.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12 delno ilgio empanadų Jums reikės:
Tešlai:

400 g miltų;
110 g sviesto;
150-200 ml gazuoto vandens;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
1 žiupsnelio druskos;
truputėlio aliejaus.

Įdarui:
500 g vištienos filė ar šlaunelių mėsos;
1 nedidelio svogūno;
1 saldžiosios paprikos;
1 šaukšto pomidorų pastos;
1 šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių;
0,5 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
pagal skonį druskos, pipirų, maltų čili pipirų;
kepimui šlakelio aliejaus.

Papildomai:
aliejaus virimui.

Gaminimas:
Ruošiame tešlą:
Miltus, druską ir kepimo miltelius sumaišykite. Dėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir ištrinkite pirštais.

Palaipsniui, maišant pilkite gazuotą vandenį iki kol susiminkys tešla.

Suminkykite tešlos rutulį, jį aptepkite aliejumi, dėkite į maišelį ar maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve, kol ruošite įdarą.

Ruošiame įdarą:
Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje iki kol šiek tiek suminkštės. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą vištieną, apkepinkite. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, visus prieskonius, pomidorų pastą, išmaišykite ir 10 min. patroškinkite iki kol viskas suminkštės.

Įdarą atvėsinkite.

Formuojame empanadas:
Tešlą padalinkite į 12 dalių, iškočiokite plonus apskritimus.

Ant kiekvieno apskritimo dėkite porą šaukštų įdaro, sulenkite ir kraštus supinkite ant suspauskite šakute. Jeigu nesulimpa, kraštelius patepkite vandeniu.

Verdame empanadas:
Suformuotas empanadas virkite įkaitintame aliejuje iki kol apskrus. Virti galima tiek gruzdintuvėje, tiek ir keptuvėje. Jeigu verdate keptuvėje, tai bent pusė pyragėlio turi būti apsemta aliejumi, vienai pusei apkepus, reikės empanadą apversti.

Apskrudusias empanadas sudėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius.

Skanaukite šiltas.



Ispaniškas pyragas Empanada

Ispanijoje, tikrojoje empanadų gimtinėje, kepami ne pyragėliai, o didelis pyragas empanada. Jo įdarui įprastai naudojamas tunas bei įvairios daržovės, tačiau puikiai tiks ir kitoks mėsos ar paukštienos, troškintų daržovių įdaras.
 

Nuotraukos šaltinis „Lithuanian in the USA

 

Liucija dalinasi puikiausiu, tradicinės ispaniškos empanados receptu, kurį tikrai verta išsikepti. Iškeptą pyragą supjaustykite kvadratais ir patiekite.
Ispaniško pyrago empanada receptą rasite čia.

 


Vegetariškos empanados su bulvėmis ir lęšiais

Lotynų Amerikos kraštuose populiari soti, „ūkiška“ virtuvė, tad net vegetariškiems patiekalams naudojami gerai pasotinantys ingredientai - bulvės, lęšiai, pupelės, ryžiai.
 

Nuotaukos šaltinis Shutterstock

 

12 delno ilgio empanadų Jums reikės:
Tešlai:

600-700 g miltų;
180 ml aliejaus;
120 ml vandens;
0,5 šaukštelio druskos.

Įdarui:
3 didelių saldžiųjų bulvių;
1,5 stiklinės virtų lęšių;
2 svogūnų;
1 šaukštelio maltos paprikos miltelių;
1 šaukštelio malto kumino (galima pakeisti kmynais);
pagal skonį druskos, pipirų;
kepimui šlakelio aliejaus.

Papildomai:
1 išplakto kiaušinio pyragėlių pyragėlių aptepimui.

Gaminimas:
Ruošiame tešlą:

600 g miltų sumaišykite su druska, supilkite aliejų ir vandenį. Minkykite tešlą, palaipsniui, po truputį berkite daugiau miltų iki kol susiminkys vienalytė tešla.

Tešlą gerai suminkykite, įdėkite į maišelį ar įvyniokite į maistilę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą, kol ruošite įdarą.

Ruošiame įdarą:
Svogūnus smulkiai supjaustykite ir apkepinkite įkaitintame aliejuje iki kol suminkštės. Tuomet sudėkite nuskustas, sutarkuotas saldžiąsias bulves, virtus lęšius, visus prieskonius.

Uždenkite ir retkarčiais pamaišant viską patroškinkite 15 min. iki kol bulvės suminkštės.

Įdarą atvėsinkite.

Formuojame empanadas:
Tešlą padalinkite į 12 vienodų kamuoliukų, juos iškočiokite į maždaug 15 cm skersmens apskritimus.

Ant kiekvieno apskritimo dėkite porą šaukštų įdaro, užlenkite, supinkite kasele ar suspauskite šakute. Jeigu nesulimpa, kraštelius patepkite vandeniu.

Kepame empanadas:
Suformuotus pyragėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite išplaktu kiaušiniu ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 30-35 min.

Valgykite karštas empanadas, tačiau jos puikios ir atvėsusios.

 



Saldžios empanados su obuoliais ir „Rududu“

Lotynų Amerikoje kepamos ir saldžios empanados, o Čilėje ypač populiarios empanados su gardžiu obuolių, cinamono ir portugališku „Dulce de leche“ karameliniu padažu, primenančiu mūsų parduotuvėse randamą „Rududu“.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

25 nedidelėms empanadoms Jums reikės:
Tešlai:
300 g miltų;
200 g sviesto;
200 g kreminio sūrio;
1 šaukšto cukraus;
kelių lašų vanilės ekstrakto;
žiupsnelio druskos.

Įdarui:
4-5 tvirtų, rūgštesnių obuolių;
3 šaukštų „Rududu“
2 šaukštų sviesto;
100-150 g cukraus (cukraus galite dėti dar mažiau ar daugiau, pagal savo skonį);
1-2 šaukštelių cinamono;
2 šaukštų krakmolo;
žiupsnelio druskos.

Papildomai:
1 išplakto kiaušinio pyragėlių pyragėlių aptepimui.
cukraus pudros apibarstymui.

Gaminimas:
Ruošiame tešlą:

Miltus sumaišykite su druska, cukrumi. Dėkite sviestą, kreminį sūrį, vanilės ekstraktą ir viską labai gerai ištrinkite iki kol pavyks minkyti tešlą. Tešlą perminkykite.

Tešlą dėkite į maišelį ar maistinę plėvelę ir bent 2 valandas palaikykite šaldytuve. Geriau palaikyti pernakt.

Ruošiame įdarą:
Obuolius nuskuskite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Pjaustytus obuolius, sviestą, cukrų, druską ir cinamoną sudėkite į keptuvę. Maišant kepinkite iki kol obuoliai suminkštės ir viskas šiek tiek karamelizuosis.

Krakmolą atskirame indelyje labai gerai išplakite su pora šaukštelių vandens ir supilkite į keptuvę. Išmaišykite ir pakaitinkite porą minučių, iki kol sutirštės.

Keptuvę nukelkite nuo ugnies, įmaišykite „Rududu“.

Visiškai atvėsinkite. Kol vės, kartas nuo karto permaišykite.

Formuojame empanadas:
Tešlą iškočiokite į 4-6 mm plonumo lakštą, išpjaukite apskritimus (apipjovimui puikiai tiks desertinė lėkštelė).

Ant kiekvieno apskritimo dėkite šaukštą su kaupu įdaro, kraštelį sudrėkinkite vandeniu ir supinkite ar šakute įspauskite kraštelius.

Suformuotas empanadas reikėtų 1 valandą palaikyti šaldytuve (arba 15 min. šaldiklyje).

Kepame empanadas:
Suformuotus pyragėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite išplaktu kiaušiniu ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 30 min.

Iškeptas empanadas galima apiberti cukraus pudra. Skaniausios dar šiltos, o atvėsusias galima 10-15 min. pašildyti nelabai karštoje orkaitėje.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital