Kelionė po Lietuvą: skaniausi tradiciniai patiekalai ir jų receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2016-11-23
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Kelionė po Lietuvą: skaniausi tradiciniai patiekalai ir jų receptai

Pagalvoję apie lietuvišką virtuvę, visų pirma, prisimename cepelinus, galbūt dzūkams prieš akis iškyla puodynėje troškintos šiuškės, o žemaičiai regi sukamą kastinį. Žinoma, mūsų kulinarinis paveldas yra dar margesnis, įdomesnis ir kartais šiek tiek primirštas... Siūlome prisiminti ar susipažinti!

 

Lietuviai nuo seno mėgo sotų, riebų maistą, buvo tikima, kad jis padės išsaugoti sveikatą ir stiprybę. Valstiečiai, žinoma, maitinosi paprastai, didžiąją jų raciono dalį sudarė kruopos, duona, pieno produktai, šakninės daržovės. Bajorų stalai tiesiog linko nuo naminių galvijų ir paukščių mėsos, o štai išskirtinis žvėrienos populiarumas - mitas. Dvarų virtuvei didelę įtaką darė iš Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos atėjusios maisto gaminimo mados, tačiau tradiciniai, paprasti, lietuviški valgiai buvo populiarūs net ir tarp pačių turtingiausių.
Lietuva yra nedidelė šalis, tačiau įdomu tai, kad regioniniai virtuvių skirtumai labai ryškūs.  

 

 

Dzūkija - miškų kraštas

 

Iki pat šių dienų Dzūkija vadinama miškų kraštu, tad grybų ir uogų valgiai, žinoma, labai populiarūs. Dažniau nei kituose regionuose valgyta gėlųjų vandenų žuvis, kadangi aplink mėlynuoja daug ežerų, teka upės. Dzūkijos žemė smėlėta, menkai derlinga, tad buvo auginami javai, grikiai, bulvės, o iš jų iki pat šių dienų gaminami dzūkiški patiekalai.

 

Dzūkų patiekalai: grybienė, marinuoti grybai, su grietine troškinti grybai, bandelės su grybais, grikinė boba, ant kopūstų lapų kepti blynai, raugintų kopūstų barščiai, šiuškės, prėskučiai, spanguolių kisielius.

 

 

Virtiniai su grybų įdaru

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Paprastos tešlos virtinukai su mėgiamų grybų įdaru - tikra dzūkiška klasika. Tik nepamirškite tikro sviesto ar šaukštelio grietinės! Receptą rasite čia.

 

 

Dzūkiškos šiuškės su puria kiaušiniene

 

Nuotr. šalt. Su šaukštu aplink pasaulį

 

Šiuškės - iš su lupenomis virtų bulvių suformuotos bandelės, kurios gali būti tiekiamos pusryčiams ar vėliau patroškinamos moliniame inde su spirgučiais ir svogūnais. Receptą rasite čia.

 

 

Grikiniai blynai

 

Nuotr. šalt. Gyvenimas susideda iš smulkmenų

 

Dzūkijoje gaminama daug grikių ir grikių miltų patiekalų. Siūlome paragauti tradicijų įkvėptų grikinių blynų - paprastų, sočių ir labai jaukių. Receptą rasite čia.

 

 

Aukštaitija kvepia rugine duona

 

Ruginė duona - svarbiausias aukštaičių maistas, tiektas per pusryčius, pietus ir vakarienę. Nuo seno buvo kepama rauginta ruginė duona, o kiek vėliau pradėda kepti ir plikyta duona. Aukštaičiai taip pat gali didžiuotis miltiniais patiekalais - įvairias blynais, virtinukais, bajoriškoje virtuvėje populiariais žagarėliais.

 

Aukštaičių patiekalai: duona, šaltanosiai, koldūnai, virtinukai su įvairiais įdarais, skryliai, alaus sriuba, vėžių sriuba, grietinėje troškintas gaidys, žagarėliai.

 

 

Šaltanosiai - virtinukai su mėlynėmis

 

Nuotr. šalt. Su šaukštu aplink pasaulį

 

Manoma, kad seniau šaltanosiais buvo vadinami virtinukai su įvairiais įdarais, tačiau šiandien šis pavadinimas asocijuojasi tik su mėlynėmis. Šių gardžių virtinukų receptą rasite čia.

 

 

Skryliai su aguonomis

 

Nuotr. šalt. Sezoninė virtuvė

 

Skryliai dar vadinami „lazankėmis“ yra labai paprasti, rombais ar kita forma pjaustyti ir virti tešlos gabalėliai, patiekiami su įvairiais, sūriais arba saldžiais mirkalais bei padažais. Skrylių receptą rasite čia.

 

 

Žagarėliai

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Žagarėliai - vienas iš nedaugelio tebepopuliarių primirštos bajorų virtuvės gardumynų. Jų receptą rasite čia.

 

 

Suvalkiečių virtuvė garsėja mėsos gaminiais

 

Tiek neturtingi valstiečiai, tiek ir Lietuvos bajorai labai mėgo rūkytos mėsos gaminius, o jais ypatingai garsėjo suvalkiečiai. Sklilandis - tikras suvalkiečių pasididžiavimas, gaminamas tik šviežiai išskaptuotame gluosnio lovyje iš lapkričio mėnesį paskerstos kiaulės, įkemšamas į kiaulės skrandį ir lėtai, šaltuose kamino dūmuose brandinamas net dvejus metus.

 

Suvalkiečių patiekalai: skilandis, kindziulis, rūkytos dešros ir kumpiai, barščiai su auselėmis, keptas veršienos kumpis su krienais, virtas lynas su antaninių obuolių padažu, su vyšniomis kepta antis, kropeliai.

 

 

Kugelis su skilandžiu

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Manoma, kad kugelį pirmiausiai išmoko kepti žemaičiai, tačiau jis greitai paplito po visą Lietuvą. O štai skilandis - neatsiejama suvalkietiškos virtuvės dalis. Sujungę šiuos lietuvių mėgiamus skanėstus gausime nuostabų patiekalą! Jo receptą rasite čia.

 

 

Burokėlių sriuba

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Burokėlių sriuba buvo verdama visuose Lietuvos regionuose, tačiau ypatingą skonį jai suteiksite pagardinę rūkyta šonine. Pastaroji, kaip ir kiti rūkyti gaminiai, sakoma, skaniausia Suvalkijoje. Šių sočių barščių receptą rasite čia.

 

 

Orkaitėje kepta antis su daržovėmis ir vyšnių padažu

 

Nuotr. šalt. Oditėlės blogas

 

Norėdami į savo virtuvę įnešti daugiau bajoriškų tradicijų turėtumėte iškepti riebią antį bei patiekti ją su gardžiu vyšnių padažu. Receptą rasite čia.

 

 

Žemaitijoje sukamas kastinys

 

Žemaitija, žinoma, garsėja savo kastiniais - šventinys kastinys buvo riebesnis, sukamas tik iš grietinės ir sviesto, gardinamas kmynais, druska, o kartais ir aguonomis, žalėsiais, pipirais, dažomas kiaušinių tryniais, morkų ar burokėlių sultimis. Žemaičiai valgė ne taip riebiai, dažniau virdavo ar troškindavo liesą mėsą, o lašinukus suspirgindavo (žinoma, ištirpusių taukų lauk neišpildavo, jais truputį „pastiprindavo“ sriubas). Visoje Lietuvoje populiarūs didžkukuliai (cepelinai), manoma, pradėti gaminti Žemaitijoje.

 

Žemaičių patiekalai: kastinys, cibulynė, rasalynė, kanapynė, šiupinys, pusmarškonė košė, bulvės su kastiniu, bulvienė su pasukomis, kugelis, didžkukuliai, vėdarai.  

 

 

Cepelinai su vištų kepenėlėmis

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Cepelinai ar į juos panašus patiekalas į Žemaitiją, manoma, atkeliavo iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o į kitas Lietuvos dalis - per litvakų karčiamas. Siūlome paįvairinti šį tradicinį patiekalą ir paruošti cepelinus su vištų kepenėlėmis. Receptą rasite čia.

 

 

Žemaitiškas kastinys ir kanapynė

 

Nuotr. šalt. Tarp vėjo gūsių

 

Virtos bulvės su žemaitišku kastiniu ir kanapyne (skrudintos ir sugrūstos kanapių sėklos) - tikra žemaitiška puota. Receptus rasite čia.

 

 

Žemaičių blynai su daržovių įdaru

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Puikiai žinomi virtų bulvių blynai su netradiciniu įdaru iš svogūno, morkos, moliūgo ir kvapnių žolelių. Receptą rasite čia.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Edita
2024-02-14 15:40
Ha! Naršiau visą jūsų puslapį. Radau kleckus! :)) Tada galvoju, kaip gi vadinasi tie teslos gabaleliai, kuriuos vaikysteje valgydavau. Negaliu prisiminti! Galvoju, kad teks visa diena apie tai galvoti. Po minutes pamaciau sita straipsni ir radau! Valio! Jus pavadinote juos "skryliais". Mano mama juos darydavo is mes Aukstaitijoje juos vadinome sklindziais. ATSAKYTI
ae
2023-12-03 17:20
O Mažoji Lietuva turi patiekalu? ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital