Kelionė aplink pasaulį - 19 skonio hitų su receptais iš įvairiausių pasaulio šalių

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2016-10-20
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Kelionė aplink pasaulį - 19 skonio hitų su receptais iš įvairiausių pasaulio šalių

Gastronominės kelionės - populiari turizmo forma, leidžianti su svečia šalimi susipažinti net tik akimis, bet ir gomuriu. Juk maiste susijungia gardžiausi vietiniai ingredientai, ilgametė kultūra, puoselėjamos tradicijos ir žmonių šiluma. Siūlome leistis į skonių kelionę neiškeliant kojos iš namų - pažinkite ir ragaukite pasaulį!

 

Čili troškinys

 

 

Čili troškinys - Teksaso (JAV) nacionalinis valgis, klasikinis Teks-Meks virtuvės pavyzdys. XIX a. kaubojai džiovintą jautieną, taukus, druską, čili pipirus supresuodavo į „plytas“ ir pasiimdavo jas išjodami ganyti galvijų. Kelionės metu šį ruošinį tereikėjo užpilti vandeniu, pridėti turimų priedų ir pavirti - šildantis, jėgas atgauti padedantis troškinys paruoštas!

Šis aštrus, sodraus skonio troškinys šiandien dažniausiai gaminamas iš maltos jautienos, pomidorų, pupelių, svogūnų, česnakų. Žinoma, dosni porcija aštrių čili pipirų yra būtina! Čili troškinys tradiciškai tiekiamas su tarkuotu sūriu, grietine, šviežiais, smulkiai pjaustytais svogūnais bei kukurūzų duona, susuktomis tortilijomis ar tortilijų traškučiais. Jis taip pat gali būti užpilamas ant makaronų, ryžių.

Čili troškinio receptą rasite čia.  

 

Sūrio pyragas

 

 

Pirmuosius sūrio pyrago atitikmenis skanavo dar Senovės Graikijoje, o įvairius pyragus su varške ar kreminiu sūriu kepa daugelis tautų. Nepaisant to, pamatę klasikinį sūrio pyragą turėtumėme mąstyti apie didžiausią JAV miestą Niujorką.

Klasikinį sūrio pyragą sudaro du sluoksniai - traškus sausainių bei sviesto pagrindas ir purus kreminio sūrio sluoksnis. Iškeptas pyragas gali būti gardinamas įvairiomis uogomis, vaisiais, tiekiamas su saldžiais padažais, apibarstomas kakava, šokolado drožlėmis.

Sūrio pyrago receptą rasite čia.

 

Šakšuka

 

Nuotr. šalt. Be Dietų

 

Žodis „šakšuka“ arabiškai reiškia „mišinys“. Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje ir Izraelyje populiarus patiekalas, kuris dažnai valgomas pusryčiams. Manoma, kad šakšuka buvo valgoma jau Osmanų imperijos laikais, o karingiems turkams užkariaujant naujas žemes plito vis toliau.

Šakšuka - keptuvėje, moliniame indelyje ar tadžine užkeptas aštrokas, prieskoniais gausiai gardintas pomidorų, paprikų ir svogūnų troškinys su ant jo įleistais kiaušiniais. Šis patiekalas dažniausiai tiekiamas su duona, kuria galima išdažyti padažo bei skysto trynio likučius. 

Šakšukos receptą rasite čia.

 

Tiramisu

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Klasikinis itališkas desertas, kurio kilmė nuolat įplieskia ginčus. Viena versija teigia, kad tiramisu sukūrė konditeris Roberto Linguanotto bei jo mokinė Francesca Valori, kurios mergautinė pavardė buvo Tiramisu. Kiti teigia, kad desertas sumanytas Sienos mieste, norint pagerbti viešintį Toskanos hercogą Kozimą III.

Tiramisu gaminamas sluoksniuojant biskvitinius, kavoje suvilgytus „Damų pirštelius“, kreminio sūrio ir kiaušinių kremą bei kakavą ar tarkuotą šokoladą.

Tiramisu receptą rasite čia

 

Kibinai

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Karaimai - tiurkų grupės tauta, gyvenanti Ukrainoje (Kryme, Voluinės sr., Odesoje). Nedidelė karaimų diaspora gyvena Lietuvoje, tad tradicinis jų patiekalas kibinas yra puikiai žinomas ir daugelio lietuvių labai mėgstamas.

Kibinai kepami iš trapios tešlos bei tradiciškai įdaromi smulkiai pjaustytos avienos bei svogūnų mišiniu. Egzistuoja daug modernių kibinų variacijų - jie kepami su įvairia mėsa, troškintomis daržovėmis, varške.

Kibinų receptą rasite čia.

 

Elzaso obuolių pyragas

 

Nuotr. šalt. Apie viską

 

Elzasas - regionas Prancūzijos šiaurės rytuose. Elzasas ribojasi su Vokietija, tad jam būdingas prancūziškos bei vokiškos virtuvių mišinys, o Elzaso obuolių pyragas yra puikus šios sąjungos pavyzdys.

Šis pyragas sudarytas iš trijų sluoksnių - puraus, saldaus biskvito, obuolių bei gardaus, burnoje tirpstančio grietinėlės ir kiaušinių kremo.

Elzaso obuolių pyrago receptą rasite čia

 

Itališka pica

 

Nuotr. šalt. Gėrimų ir patiekalų magija

 

Pica - visiems puikiai pažįstamas Italijos virtuvės simbolis. Picos pradėtos kepti jau X a., tačiau jos ištobulintos ir dabar puikiai pažįstamą skonį įgavo truputį vėliau, Neapolyje. Šiame mieste jau kelis dešimtmečius veikia Neapolietiškos Picos Asociacija (it. Associazione Verace Pizza Napoletana), pasauliui pristatanti autentišką picą.

Pica - plokščias tešlos apskritimas, apteptas pomidorų padažu, apibertas sūriu ir apdėliotas papildomais ingredientais (mėsa, paukštiena, dešra, jūrų gėrybėmis, daržovėmis ir pan.), iškeptas malkomis kūrenamoje krosnyje.

Picos receptą rasite čia.

 

Humusas

 

Nuotr. šalt. kitchenJulie

 

Humusas - Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos ir Izraelyje populiari avinžirnių (beje, pavadinimas ir reiškia avinžirnius) užtepėlė. Atspausdinti humuso receptai rasti XIII a. Kaire (Egiptas) išleistoje knygoje, tačiau neabejojama, kad šis patiekalas buvo žinomas ir mėgiamas gerokai seniau.

Humusas gaminamas iš virtų ir trintų avinžirnių, sezamo sėklų pastos tahini, pagardinamas alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, česnakais ir druska. Humusas valgomas su duona, daržovėmis, tiekiamas kaip padažas prie kitų patiekalų.

Humuso receptą rasite čia.

 

Piemenų pyragas

 

 

Piemenų pyragas sugalvotas ir išpopuliarintas Anglijoje, XVIII. a., kuomet šalį pasiekė bulvės. Neturtingos šeimininkės ieškojo būdų, kaip sočiai ir pigiai pamaitinti dideles šeimas bei sunaudoti įvairius mėsos likučius. Piemenų pyragas - puikus sprendimas!

Tradicinio piemenų pyrago apatinį sluoksnį turėtų sudaryti malta aviena (jeigu naudojama malta jautiena, tai pyragas vadinamas „cottage pie“ arba „trobelės pyragas“), sumaišyta su trupučiu daržovių, o viršutinį - bulvių košė.

Piemenų pyrago receptą rasite čia.

 

Šokoladinis braunis

 

 

Sakoma, kad už braunius turėtumėme dėkoti poniai Bertha Palmer, „Palmer House Hotel“ savininko žmonai. 1893-aisiais moteris paprašė virtuvės šefo sukurti nedidelį desertą, kurį būtų patogu įdėti į ponių priešpiečių dėžutes. Iki pat šių dienų viešbutyje siūlomas pagal senąjį receptą kepamas braunis su graikiniais riešutais ir abrikosų glaistu.

Šiuolaikinis braunis - paprastai paruošiamas, drėgnas ir labai saldus skanėstas, pjaustomas nedideliais kvadratėliais. Braunis kepamas iš šokolado, kiaušinių, sviesto, nedidelio kiekio miltų. Jis gali būti gardinamas pačiais įvairiausiais priedais - riešutais, uogomis, sūdyta karamele.

Šokoladinio braunio receptą rasite čia.

 

Eklerai

 

 

Neabejojama, kad eklerai buvo sukurti XIX a., Prancūzijoje ir anuomet turėjo labai mielą pavadinimą „mažoji kunigaikštienė“. Vėliau jie imti vadinti eklerais, pagal prancūzišką žodį éclair, reiškiantį žaibą. Pavadinimas sufleruoja, kad ekleras turi būti suvalgytas žaibiškai. Tiesa, seniau eklerai buvo gerokai mažesni, šiuolaikiniai eklerai valgomi lėčiau, naudojantis desertine šakute ir peiliuku.

Klasikinis ekleras - burnoje tirpstantis, pailgas plikytos tešlos pyragaitis, pripildytas plikytu kremu, aplietas šokoladu. Žinoma, smaližiai gali mėgautis pačių įvairiausių skonių eklerais. Pyragaičiai pripildomi skirtingų skonių kremais, plakta grietinėle, įvairiai glazūruojami, apibarstomi riešutais, cukatais ar šokolado gabaliukais.

Eklerų receptą rasite čia.

 

Lazanija

 

Nuotr. šalt. Saulėta virtuvė

 

Manoma, kad lazanijos tėvynė - Italija, tačiau jos pavadinimas kildinamas iš graikų kalbos, tad, tikėtina, jai pradžią davė graikiškas makaronų patiekalas laganon. Panašus į šiuolaikinę lazaniją patiekalas buvo kepamas ir Senovės Romos laikais.

Tradicinė lazanija gaminama tarp lakštinių sluoksniuojant mėsos padažą, Bešamelio padažą, parmezano sūrį ir virtus, smulkiai sukapotus kiaušinius. Tiek Italijoje, tiek ir kituose pasaulio kampeliuose mėgiamos įvairios lazanijos variacijos - padažui naudojama įvairi mėsa, taip pat ruošiamos vegetariškos versijos su cukinijomis, grybais, mocarelos sūriu.

Lazanijos receptą rasite čia.

 

Churos

 

Nuotr. šalt. Inga's Sweeterie

 

Ispaniškos spurgos churos populiarios ne tik Ispanijoje, bet ir Portugalijoje, Prancūzijoje, Pietų Amerikoje ir pietvakarinėse JAV valstijose. Manoma, kad aliejuje virtų spurgų idėja į Europą atplukdyta iš Kinijos.

Churos spurgų tešla pailgomis linijomis ar spiralėmis įpurškiama į įkaitintą aliejų ir verdama iki kol taps rusvos spalvos. Šios spurgos įprastai valgomos pusryčiams, aplietos šokoladu ar karamelizuotu kondensuotu pienu, patiekiamos su puodeliu stiprios kavos.

Churos spurgų receptą rasite čia.

 

Enčilada

 

 

Enčilada - tradicinis Meksikos patiekalas, kuris buvo valgomas dar majų laikais. Pirmosios elčilados buvo labai paprastos - kukurūzų tortilija apvyniotos smulkios žuvelės. Ilgainiui šis patiekalas keitėsi ir populiarėjo, atsirado daug jo variacijų.

Šiuolaikinės enčilados tebegaminamos į kukurūzinę torliją įsukant mėsą, daržoves, žuvį, apliejamos aštriu padažu ar apiberiamos sūriu ir užkepamos. Šis patiekalas tiekiamas su šviežiais, kapotais žalumynais, svogūnais, grietine, salsa, alyvuogėmis.

Enčiladų receptą rasite čia.

 

Tortilija

 

 

Tortilija taip pat vadinama ispanišku omletu. Šis patiekalas populiarus ne tik Ispanijoje, bet ir daugelyje Pietų Amerikos šalių. Įdomu tai, kad tortilija dažnai tiekiama supjaustyta plonomis riekelėmis, kaip šaltas užkandis.

Tortilija yra kepama iš prieš tai apkepintų ar virtų bulvių bei plaktų kiaušinių. Ji gali būti gardinama svogūnais, česnakais, paprika aštria dešra, krevetėmis, žuvimi, dažniausiai sunaudojami įvairūs likučiai. Karšta tortilija pjaustoma trikampiais, o šalta - kąsnio dydžio gabaliukais ar plonomis riekelėmis.

Tortilijos receptą rasite čia.

 

Pho

 

 

Pho sriuba - tradicinis Vietnamo gatvių valgis, kuris išpopuliarėjo po Vietnamo karo, žmonėms traukiantis į saugesnes šalis bei amerikiečių kareiviams grįžus namo.

Ši sriuba gaminama iš sodraus jautienos ar vištienos sultinio, mėsos ar paukštienos gabaliukų, ryžių makaronų, žalumynų. Pho gardinama specifiniu prieskonių mišiniu iš malto cinamono, anyžiaus, imbiero, gvazdikėlių.

Pho sriubos receptą rasite čia.

 

Žaliasis Tailando karis

 

Nuotr. šalt. Nidos receptai

 

Žaliasis Tailando karis primena kitus karius, šis troškinys taip pat sodraus skonio, aitrus, tačiau švelnesnis, nei kiti tailandietiški ar indiški kariai. Manoma, kad jis buvo sukurtas pakankamai neseniai, maždaug prieš šimtą metų.

Žaliojo Tailando kario pavadinimas puikiai apibrėžia patiekalo esmę - tai tailandietiškas troškinys su kokosų pienu, žaliaisiais čili pipirais, žuvimi, žuvies kukuliais, mėsa ir daržovėmis. Žuvies karis valgomas su ryžiais ar ryžių makaronais, o žaliasis karis su paukštiena ar mėsa gali būti tiekiamas su duona.

Žaliojo Tailando kario receptą rasite čia.

 

Rizotas

 

Nuotr. šalt. Nidos receptai

 

Rizotas - šiaurės Italijos ryžių patiekalas, kuris gali būti tiekiamas tiek, kaip garnyras, tiek ir kaip pagrindinis patiekalas. Manoma, kad rizotas pradėtas gaminti Viduramžiais, kuomet arabai į Italiją atvežė ryžius.

Paprasčiausias rizotas gaminamas apkepinus svogūnus, į juos subėrus ir šiek tiek pakepinus ryžius, kurie vėliau užpilami baltuoju vynu, o tuomet sultiniu. Patiekalas troškinamas iki kol ryžiai suminkštėja. Skirtinguose Italijos regionuose gaminami skirtingi rizotai. Pavyzdžiui, Venecijoje populiarus rizotas su žirniais, Milane - su šafranu, pomidorais, pievagrybiais, Veneto regione valgomas juodas rizotas su sepijomis.

Rizoto receptą rasite čia

 

 

Dar daugiau skaniausių kelionių aplink pasaulį... Taip pat skaitykite:

 

Gastronominės kelionės - gardžiausi prancūziški desertai, kurių privalote paragauti Paryžiuje

Norvegiško maisto malonumai ir nemalonumai

Obuolių pyragais aplink pasaulį - 9 tradiciniai receptai iš įvairių šalių

Angliški pusryčiai - kas tai ir kaip pasigaminti?

Kulinarinės kelionės: įspūdingos jūros gėrybės Naujojoje Zelandijoje + receptas!

Izraelio virtuvės beieškant

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital