Kas yra bolivinė balanda (kitaip - kynva) ir kaip ją skaniai paruošti?

AUTORIUS:
DuokDruskos.com , 2017-11-05
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Kas yra bolivinė balanda (kitaip - kynva) ir kaip ją skaniai paruošti?

Jei nesate vegetaras arba sveikos mitymos šalinikas, tikriausiai, niekada negirdėjote apie šias kruopas, tiksliau, tai yra kruopinio augalo vadinamo bolivine balanda sėkla, pasaulyje žinoma kaip quinoa. Šios kruopos, kilusios iš Pietų Amerikos, ne tik turi daug mineralų ir maistingųjų medžiagų, naudingų mūsų organizmui, bet jos yra ir labai skanios, man ypač patinka traški jų struktūra. Nusipirkti jų galite sveikos mitybos parduotuvėse, nors dabar jų jau galima rasti ir didžiuosiuose prekybos centruose kruopų skyriuje.

 

Kynvos būna trijų rūšių – sviesios, raudonos arba juodos. Kienviena truputį skiriasi skoniu. Jei niekada neragavote kynvos, patarčiau, pradėti nuo šviesiosios, mano mėgstamiausios rūšies.

 

Virta kynva yra naudojama taip pat, kaip ryžiai arba grikiai. Labai tinka į salotas, sriubas, pusryčių patiekalus arba tiesiog be nieko, kaip garnyras.

 

Kaip išvirti kynvą? Tai galite padaryti dviem būdais.

 

Visų pirma, yra patartina kynvą prieš verdant nuplauti. Neplauta išvirta natūrali kynva gali turėti lengvai kartų skonį, bet to galima išvengti kruopas nuplovus. Berkite jas į smulkų kiaurasamtį, pakiškite po šalto vandens srove ir truputį pamaišykite pirštais. Tuom šitas procesas ir baigiasi. Tiesą pasakius, aš kartais užmirštu tai padaryt ir iš tiesų kartais kartumas jaučiasi, bet tikrai nieko ypatingo.

 

Pimas kynvos virimo būdas yra dideliame kiekyje vandens.

 

  • Užvirinkite 3-4 kartus daugiau vandens nei kruopų, pasūdykite ir suberkite kruopas.
  • Virkite apie 15-20 minučių. Išvirta kynva yra minkšta ir beveik permatoma ir mažytė sėklos uodegytė atsiskiria nuo pačios sėklos. Skamba labai keistai, bet kai virsite suprasite apie ką aš kalbu.
  • Nusunkite vandenį ir grąžinkite atgal į dar šiltą puodą.
  • Leiskite pastovėti apie 10-15 minučių prieš valgant, taip jos sugers likusį virimo skystį ir bus birios.

 

Man tai yra pats paprasčiausias kynvos paruošimo būdas ir aš, dažniausiai, jas ruošiu būtent šitaip.

 

Kitas būdas išvirti kynvą – tai leisti kruopoms sugerti virimo vandeni.

 

  • Atseikėkite, kiek žadate kruopų virti. Viena stiklinė sausų kruopų, išvirus bus maždaug trys stiklinės.
  • Kaip ir pirma, reikėtų jas perskalauti šaltu vandeniu.
  • Įkaitinkite puodą, suberkite skalautas kynvos kruopas ir paskrudinkite minutėlę kol krupos ims spragsėti, užpilkite dvigubu kiekiu vandens arba sultinio.
  • Kai užvirs, uždenkite puodą, sumažinkite liepsną iki truputį mažesnės nei vidutinio kaitrumo ir leiskite virsnoti 20 minučių.
  • Išjunkite viryklę, patraukite puodą nuo kaitros ir dar palaikykite užnedgtą apie 5 minutes. Tik po to atidenkite dangtį ir šakute išpurenkite kuopas.

 

Šiandien kynva turi garbingą vietą mano virtuvės lentynoje ir aš stengiuosi, kad jos ten niekada netūktų. Laikui bėgant pasidalinsiu su jumis daugybe receptų kurie padės jums mėgautis šituo gardžiu ir maistingu produktu.

Daugiau skanių ir patikrintų receptų galite rasti Dangiros knygoje "Prancūzijos virtuvė"
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Virga
2020-03-25 20:55
Išbandžiau kruopu virimą antru būdu, į vandenį idėjau sultinio ir dar šaukštelį sviesto - PASAKA! Neįsivaizdavau, kad gali būti toks skanus garnyras :) ATSAKYTI
Lorena
2024-02-28 22:23
Na ir dar truputi spausto česnako-dviguba PASAKA:) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital