Karamelinis tortas su maskarpone ir obuoliais - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Karamelinis tortas su maskarpone ir obuoliais
Asta, Saulėta virtuvė

Nenumanau, kiek daug cinamonu kvepiančių obuolinių kepinių reiktų iškepti, kad pavyktų jų atsivalgyti, bet štai ką tikrai žinau: prie visų puikių obuolių pyragų, kuriuos jau kepėte ar dar tik kepsite, pridėkite ir šį karamelinį tortą su maskarponės kremu ir obuoliais.

Šis tortas minkštas, drėgnas, aromatingas ir saldus, kvepiantis karamele ir jaukiomis rudens dienomis. Purius ir minkštučius karamelinius biskvitus puikiai papildo klasikinis maskarponės ir grietinėlės kremas – šįkart įmaišykite į jį porą šaukštų karamelės, kad ir kremas įgautų švelnų karamelinį skonį. Obuolius rinkitės tvirtus, gausiai pagardinkite juos cinamonu ir kepkite tol, kol suminkštės, sukris ir išgarins sultis, o tuomet keptiems obuolių gabalėliams leiskite paskęsti maskarponės kremo debesyse.

Susluoksniavę tortą, leiskite jam subręsti – kantriai palaukite per naktį, kol visi skoniai susijungs į harmoningą, nuostabiai gardžią visumą. Rytojaus dieną beliks užkaisti virdulį vandens, užplikyti puodelius kvapnios arbatos ir pakviesti save ir namiškius į jaukiausią rudenišką pasimatymą.

 

 



12 porcijų (22 cm skersmens tortas)
Paruošite per 2 val.


Karamelinis tortas su obuoliais

Karameliniams biskvitams:

  • ¾ stiklinės (150 g) cukraus
  • 2 didelių kiaušinių
  • 200 g karamelės padažo (pirktinio arba naminio arba „Rududu“, žr. patarimus)
  • 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinės
  • 2 stiklinių (280 g) miltų
  • 1 arb. š. sodos


Biskvitų sulaistymui:

  • 1/3 stiklinės (85 ml) vandens
  • 1 valg. š. cukraus


Obuoliams:

  • 5 vidutinio dydžio obuolių
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • 1 arb. š. malto cinamono
  • ½ citrinos sulčių
  • 2 valg. š. sviesto


Maskarponės kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio
  • ¾ stiklinės (90 g) miltelinio cukraus
  • 2 valg. š. karamelės padažo
  • 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)


Papuošimui:

  • 200 g maskarponės sūrio
  • ½ stiklinės (60 g) miltelinio cukraus
  • 2 valg. š. karamelės padažo
  • ¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)


Pradedam!

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.

2. Paruoškite karamelinius biskvitus. Iš pradžių pasiruoškite reikiamus ingredientus.

 

    

3. Juos visus sudėkite į plakimo dubenį ir išplakite iki lygios tekstūros.

 

    

4. Supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą.

 

 

5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol biskvitas iškils ir bus iškepęs. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro, jis turi būti švarus.

 

 

6. Perkelkite biskvitą ant grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.

7. Paruoškite sirupą biskvitų sulaistymui, sumaišydami vandenį su cukrumi, kol cukrus ištirps.

 

 

8. Paruoškite obuolius. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.

 

 

9. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Kartu su kitais ingredientais sudėkite į keptuvę.

 

 

10. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, išskirs sultis, o tuomet sultys išgaruos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

 

 

11. Paruoškite karamelinį maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

12. Maskarponę, miltelinį cukrų ir karamelės padažą trumpai paplakite, kol susimaišys. Toliau plakdami, pamažu pilkite grietinėlę. Padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol gausite purų, tvirtą kremą. Iš karto nustokite plakti, nes perplaktas kremas sušoks į gumuliukus.

 

 

13. Susluoksniuokite tortą. Biskvito kuprelę nupjaukite (ją panaudosite trupiniams), o likusį biskvitą perpjaukite į tris lakštus. Pirmąjį dėkite ant lėkštės ir apjuoskite konditeriniu žiedu (galite naudoti ir kepimo formos bortelį).

 

 

14. Apšlakstykite biskvitą vandens ir cukraus sirupu, aptepkite trečdaliu maskarponės kremo, ant kremo paskirstykite pusę keptų obuolių.

 

 

 

 

 

 

15. Dėkite antrąjį biskvitą, paspauskite delnais. Taip pat sulaistykite sirupu, aptepkite antru trečdaliu maskarponės kremo ir paskleiskite likusius obuolius.

16. Dėkite trečią biskvitą, vėl paspauskite delnais. Apšlakstykite likusiu sirupu, aptepkite likusiu maskarponės kremu.

 

 

17. Leiskite šaldytuve pastovėti bent 4 valandas ar per naktį.

18. Papuoškite. Papuošimui lygiai taip pat išplakite karamelinio maskarponės kremo. Nestorai aptepkite juo torto kraštus ir viršų. Likusį kremą atidėkite į šalį.

19. Nupjautą biskvito kepurėlę sulaužykite gabalėliais, sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki trupinių.

 

 

 

20. Trupiniais padenkite torto šonus ir viršų: sauja semkite trupinius ir glauskite bei braukite per torto kraštus, tuomet - užberkite ant viršaus.

21. Likusį maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir išspauskite kauburėlius. Apšlakstykite karamele.

22. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

 


 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Biskvitas. Kepimo temperatūra ir laikas yra orientaciniai ir puikiai tinka mano orkaitei, tačiau kiekviena orkaitė yra individuali. Stebėkite kepantį biskvitą, kad neperkeptų: ar jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku (įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus); o jei viršus ims ruduoti per greitai, bet vidus dar žalias, uždenkite lakštu folijos ir kepkite toliau.
  • Biskvito kuprelė – ką daryti? Nieko tokio, jei biskvitas iškepa su nedidele kuprele – dažnai taip atsitinka. Nupjaukite ją ir atidėkite į šalį, o vėliau maisto smulkintuvu susmulkinkite iki trupinių; galėsite juos panaudoti torto papuošimui. Arba, jei puošti trupiniai nenorite, tiesiog supjaustykite gabalėliais ir suvalgykite lyg pyragą.
  • Kremas. Maskarponės ir grietinėlės kremas yra lengviausiai paruošiamas kremas, kurį aš pati plaku labai dažnai: tortams, sluoksniuotiems desertams (tiramisu tipo), keksiukų kepurėlėms. Svarbiausias momentas – neperplakti kremo. Iš pradžių maskarponę plakite trumpai (ji labai riebi, todėl ją lengva perplakti), o kai supilsite grietinėlę – plakite vis didindami plakimo greitį, kol gausite tirštas ir tvirtas kremo putas. Tuomet iš karto nustokite plakti. Kremą perplakus, jis sušoks į gumuliukus ir tai bus neištaisomas procesas, tačiau kremą išplakus tinkamai jis neabejotinai bus vienas skaniausių ir universaliausių kremų įvairiems desertams.
  • Obuoliai. Rinkitės tvirtus obuolius iš kantriai juos kepkite tol, kol suminkštės, išskirs sultis, o tuomet sultys nugaruos. Obuoliai turi likti minkšti, tačiau ne pernelyg drėgni.
  • Karamelės padažas. Rinkitės mėgstamiausią ir jums skaniausią: sūdytą arba nesūdytą, naminį (receptą rasite čia) arba pirktinį karamelinį padažą. Taip pat karamelę galite keisti su karamelizuotu sutirštintu pienu „Rududu“ - jis taip pat čia tik ne mažiau puikiai.
  • Papuošimas. Aš laikausi taisyklės, kad kuo paprastesnis papuošimas, tuo jis skanesnis. Todėl neretai tortus puošiu tiesios biskvito trupiniais, kremo bokšteliais. Tačiau, kaip ir visad, torto papuošimas – norų ir fantazijos klausimas; galite tortą puošti kaip tik norisi!
  • Patiekimas. Tortas bus skaniausias, jei palaikysite jį šaldytuve per naktį – tuomet skoniai subręs ir susilies į harmoningą visumą.
  • Laikymas. Šaldytuve tortą galite laikyti iki 3-4 dienų.
Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (3)
Virgilija
2021-10-17 11:22
Kokio skersmens geriausia kepimo formą naudoti? ATSAKYTI
Austėja
2021-10-18 12:18
Čia autorė rašo, kad naudota 22 cm skersmens forma :) ATSAKYTI
Aušra
2021-10-16 20:43
Būtinai išbandysiu, ačiū už receptą! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital