Kaip teisingai šaldyti uogas žiemai? Dalinamės patarimais ir idėjomis!

2018-06-02
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Kaip šaldyti uogas žiemai?

Šaldymas - paprasčiausias, sveikiausias ir mažiausiai skonį keičiantis būdas išsaugoti vasaros gėrybes šaltajam sezonui. Šaldytas uogas galima naudoti trintiems kokteiliams, įdėti į gėrimus vietoje ledukų, jas atitirpinti ir naudoti įvairiems kepiniams, saldiems padažams ar pusryčių košei pagardinti. Uogas patogu šaldyti tiek sveikas, tiek ir sutrintas. Žinoma, norint, kad uogos išliktų gardžios ir turtingos vitaminais bei mineralais, jas reikia šaldyti laikantis tam tikrų taisyklių.

 



UOGŲ PARUOŠIMAS ŠALDYMUI

1. Uogų atrinkimas. Prieš pradedant šaldyti uogas labai svarbu jas įverintinti - jeigu turite sveikų, tvirtų, gražių uogų, tai jas, žinoma, galima šaldyti nepjaustytas. Jeigu jūsų turimos uogos prastesnės kokybės, tai ne bėda - sutrinkite jas ir turėsite puikios tyrės.

2. Plovimas ir džiovinimas. Nuo atrinktų uogų pašalinkite kotelius, lapelius ir uogas kruopščiai, netrinant ir nespausdžiant, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jeigu šaldote vyšnias ar trešnes, tai galite pašalinti kauliukus (su kauliukais šaldytos uogos labiausiai tiks kompotams, kisieliams, o be kauliukų - kepiniams, padažams).

Išplautas uogas sudėkite ant švarių medvilninių ar popierinių rankšluostėlių ir palikite visiškai nudžiūti.

3. Uogų šaldymas. Šaldant iš maišelių ar dėžučių pasistenkite išspausti kuo daugiau oro - pirmiausiai orą ištumkite rankomis, maišelį užspauskite, o dėžutę pridenkite dangteliu, į kraštelį įkiškite šiaudelį, išsiurbkite orą, šiaudelį atsargiai ištraukite ir skubiai visiškai užsandarinkite maišelį ar indelį.

Maišelius ar indelius pravartu pasižymėti, nurodant uogų (ar jų mišinio) rūšį bei paruošimo datą. Šaldytas uogas maždaug -18°С temperatūroje galima laikyti iki metų.

Beliko išsirinkti jums labiausiai patinkantį šaldymo būdą ir pasiruošti saldžių vasaros dovanų šaltai žiemai.

 



7  UOGŲ ŠALDYMO IDĖJOS



Nepjaustytų uogų šaldymas
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Dideles, sveikas, tvirtas ir šaldymui jau paruoštas uogas, visų pirma, sudėkite ant kepimo popieriumi iškloto padėklo ar pjaustymo lentelės taip, kad jos tarpusavyje nesiliestų. Dėkite į šaldymo kamerą ir palaukite, kol sušals, tuomet uogas perdėkite į maišelius ar šaldymo dėžutes.

Nepjaustytas uogas taip pat galima sumaišyti su cukrumi ir tik tuomet dėti ant lentelės bei šaldyti. 1 kg uogų paprastai rekomenduojama apie 200 g cukraus, tačiau šį kiekį galite drąsiai koreguoti priklausomai nuo uogų rūšies, jų saldumo ir jūsų skonio.

 



Uogų šaldymas sirupe
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Įvairias uogas galima šaldyti sirupe, atšildžius jas galite patiekti su jogurtu ar ledais, sutrinti padažui prie blynelių ar vaflių arba tiesiog kabinti šaukštu. Sirupą išsivirti labai lengva. Pavyzdžiui, 500 g cukraus sumaišykite su 800 ml vandens ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps, užvirinkite, porą minučių pavirkite ir nuimkite nuo ugnies. Šis sirupas gan saldus, jis tiks rūgštesnėms uogoms. Jeigu turimos uogos saldžios, virkite sirupą su mažesniu cukraus kiekiu. Beje, norėdami paįvairinti šaldytų uogų skonį, sirupą galite virti su apelsinų žievelėmis, vanilės ar kardamono ankštimis, cinamono lazdele, anyžiaus žvaigždute (po virimo sirupą perkoškite, prieskonius išimkite).
Paruoštas, nepjaustytas uogas sudėkite į šaldymui tinkantį indelį ir užpilkite išvirtu, atvėsusiu sirupu. Sirupas turi visiškai padengti uogas, taip pat svarbu palikti šiek tiek laisvos vietos (maždaug per 2 pirštus) iki dangtelio, kadangi skystis šaldamas plėsis.

Sirupo virti nebūtina, jeigu uogas (pavyzdžiui, dideles braškes) ketinate šaldyti supjaustytas arba jeigu šaldysite vyšnias be kauliukų, t.y. jeigu iš uogų skiriasi sultys. Šias uogas užpilkite cukrumi (pavydžiui, 1 kg braškių reikėtų apie stiklinės cukraus, vyšnioms - 1,5 stiklinės, tačiau tikslus cukraus kiekis, žinoma, priklauso ir nuo jūsų skonio), labai atsargiai išmaišykite ir 10-15 min. palaukite, kol cukrus ištirps, išsiskirs sultys ir susidarys sirupas. Uogas su skysčiu samteliu supilkite į šaldymo indelius, paliekant laisvos vietos iki dangtelio.

 



Uogų šaldymas sausame lede
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Šiuolaikiškiausias uogų šaldymo metodas - uogų šaldymas sausame lede (jo galite nusipirkti internetu). Šaldymui paruoštas uogas reikia suberti į didesnį metalinį dubenį bei įdėti porą gabaliukų sauso ledo. Iškart ims virsti įspūdingi dūmų kamuoliai, o uogos sušals per porą minučių. Sušalusias uogas reikia nedelsiant sudėti į maišelius ar indelius ir perkelti į šaldiklį - tą darykite mūvėdami apsaugines pirštines!

 



Uogų tyrės šaldymas
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Prastesnes uogas sutrinkite į tyrelę, pagal skonį įmaišykite cukraus. Tyrelę supilstykite į šaldymo indelius ir užšaldykite.

Tyrelę taip pat labai patogu supilstyti į ledo kubelių formelę, palaukti, kol sušals, tuomet kubelius išimti ir perdėti į maišelį. Maišelyje esantys kubeliai užima gerokai mažiau vietos, juos labai patogu naudoti, pavyzdžiui, pusryčių košės pagardinimui.

 



Uogų tyrės šaldymas ledukų maišelyje
 

Nuotraukos šaltinis Sandra Rimkevičiūtė


Naujausias interneto hitas - uogų tyrės šaldymas ledukų maišelyje. Tik šaldydami šiuo būdu būtinai uogas sutrinkite iki visiškai vientisos tyrės (jog gabaliukai neužstrigtų) ir į ledukų maišelį pilkite pasinaudodami piltuvėliu, taip bus daug lengviau. Šaldymo ledukų maišelyje instrukciją skaitykite čia.

 



Ledo kubelių su uogomis šaldymas
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Dalį uogų galite sudėti į ledo kubelių formelę ir užpilti vandeniu - turėsite dekoratyvių kubelių gėrimams paskaninti ir pagražinti.
Jeigu norite pasiruošti daugiau tokių ledo kubelių, tai juos taip pat vertėtų išimti iš formelės ir suberti į maišelius.

 



Uogų šaldymas trintiems kokteiliams ir ledams
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Mėgstate rytą pradėti su energijos suteikiančio trinto kokteilio taure? Vienam ar dviem (tiek, kiek sunaudojate iškart) kokteiliams skirtus uogų, vaisių mišinius užšaldykite atskiruose maišeliuose. Juos bus patogu kaskart išimti, suberti į maisto smulkintuvą ir per akimirką suplakti tikrą gardėsį.

Iš maišeliuose sušaldytų uogų taip pat patogu pasigaminti pačių nuostabiausių, sveikų bei ypač greitai paruošiamų ledų. Tiesiog sudėkite šaldytas uogas į elektrinio trintuvo indą (jeigu norisi, galite jas dar pasaldinti medumi ar kitu saldumu), sutrinkite ir gausite puikiausią naminį šerbetą (apie naminių šerbetų gamybą galite daugiau paskaityti čia). Ledai bus dar subtilesnio skonio ir malonesnės konsistencijos, jeigu drauge su šaldytomis uogomis į trintuvo indą įdėsite šaldytų bananų (braškių, bananų ir jogurto ledų receptą rasite čia). Šaldytas uogas ir bananus taip pat galima sutrinti su pienu ar grietinėle, tuomet skanausite kiek „tradiciškesnius“, kreminius ledus (uogų, bananų ir grietinėlės ar pieno ledų receptą rasite čia).

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital