Kaip skaniai paruošti midijas - pasakojame ir dalinamės 11 receptų!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-02-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Midijos
@ Shutterstock

Midijos - labai gardūs, ypač maistingi ir daugelyje pasaulio šalių mėgstami moliuskai. Jeigu manote, kad skaniai jas paruošti labai sudėtinga ar atima daug laiko, klystate - tereikia žinoti kelias taisykles ir jau po pusvalandžio mėgausitės nuostabiu patiekalu! Patariame kaip išsirinkti, nuvalyti ir gardžiausiai pagaminti midijas bei dalinamės šiais receptais!



Midijos - „barzdotos“ varguolių austrės

Midijos Lietuvoje dar tik pradeda populiarėti, tačiau Europoje jos buvo renkamos ir valgomos net prieš 20000 metų - Škotijoje archeologai randa gausybę priešistorinių žmonių paliktų midijų kriauklelių.

Midijos yra sėslūs dvigeldžiai moliuskai, suformuojantys tvirtas, siūliškas „barzdas“ ir jomis prisitvirtinantys prie akmenų ar kitų vandenyje esančių objektų. Prieš 800 metų midijas pradėta įkurdinti ant į smėlį tvirtai įkastų kuolų, virvių, pririštų prie plūdurų, aptvertuose ploteliuose ant dugno arba ant neaukštų pakylų pritvirtintuose, tinkliniuose maišuose (beje, taip auginamos ir austrės). Tokios midijų „fermos“ užima nemenkus jūrų ir vandenynų plotus Kinijoje, JAV, Kanadoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Kroatijoje ir kitose šalyse.

Ilgą laiką midijos buvo pigus ir paprastas, neturtingų žmonių mėgstamas maistas, tad šie moliuskai kartais vadinami varguolių austrėmis. Šiandien midijomis mėgaujamasi nepriklausomai nuo socialinio sluoksnio ir finansinės padėties, nes daugybė žmonių vertina jų švelnų skonį, gaivios jūros aromatą ir maistingumą, be to tikima, kad midijos yra stiprus afrodiziakas.
 

Midijų ferma

Midijų ferma Normandijoje, Prancūzijoje atoslūgio metu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Skaniausios midijos vos per pusvalandį: žingsnis po žingsnio

Jeigu norite nustebinti mylimą žmogų, svečius, šeimos narius, o galbūt ir save patį, rekomenduojame gaminti midijas. Jums nereikės daug ir įmantrių ingredientų, ilgai netruksite, o skonis ir smagus midijų „lukštenimo“ procesas tikrai pradžiugins!

1. Pasirinkimas.
Rūšis. Europoje nuo seno auginamos ir valgomos dviejų rūšių midijos: valgomosios midijos ir Viduržemio jūros midijos. Viduržemio jūros midijos yra didesnės, tačiau smulkesnių valgomųjų midijų skonis kiek intensyvesnis. Lietuvoje galima nusipirkti ir šaldytų, virtų čilinių midijų, kurios turi tiek valgomosioms midijoms (kartais čilinės midijos net priskiriamos tai pačiai valgomųjų midijų rūšiai), tiek ir Viduržemio jūros midijoms būdingų bruožų.

Yra ir daugiau midijų rūšių (pavyzdžiui, Pietų Azijoje, o taip pat ir Karibų jūros regione bei Pietų Amerikoje auginamos žaliosios midijos), tačiau vienas midijas galite drąsiai keisti kitomis, nes jų skonio skirtumai tikrai nėra labai ryškūs, receptuose konkreti midijų rūšis dažniausiai net nėra nurodoma.

Šviežios. Šviežių midijų skonis ir aromatas yra labiausiai vertinamas, jos švelnios, minkštos ir gaiviai kvepia jūra. Lietuvoje tokių midijų galite įsigyti specializuotuose žuvies ir jūrų gėrybių ar gurmaniškų maisto produktų parduotuvėlėse (rekomenduojame pasiskambinti ir rezervuoti reikiamą kiekį, nes šį gardumyną mėgėjai išperka greitai).

Pirkdami midijas jas apžiūrėkite - kiauteliai turi būti lygus, nesulūžę, midijos (bent jau didžioji jų dalis) turi būti užsivėrusios. Midijas būtinai pauostykite - jos turi kvepėti labai gaiviai, sūriai, lyg jūra ar jūržolės, tačiau moliuskai jokiu būdu neturi atsiduoti žuvimi ar dumblu.

Jeigu įsigijote šviežių midijų, jas rekomenduojame gaminti iškart. Jeigu midijų iškart negaminsite, jas įdėkite į dubenį, pridenkite drėgnu rankšluosčiu ir laikykite šaldytuve, apatinėje lentynoje. Šviežių midijų šaldytuve nelaikykite ilgiau nei parą, nes jos, kaip ir visos jūrų gėrybės bei žuvys, genda itin greitai. Midijų jokiu būdu nelaikykite užpylę vandeniu arba sandariame inde - į gėlą vandenį pamerktos arba be oro paliktos midijos labai greitai žus ir pradės gesti.

Šaldytos. Jeigu nerandate šviežių midijų, puikiai tiks ir virtos, šaldytos midijos. Šaldytų midijų kokybė ir skonis taip pat geras, tik galbūt kiek blankesnis, nei šviežių. Didesniuose prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse rasite virtų, šaldytų midijų su kiautais arba midijų be kiautų.

Midijas su kiautais rekomenduojame pirkti, jeigu norite jas virti garuose (tai populiariausias ir tradiciškiausias midijų paruošimo būdas), kepti keptuvėje arba orkaitėje, t.y., jeigu pagrindinis patiekalo akcentas yra midijos. Ruošiant midijas su kiautais reikės gerokai didesnio puodo, tačiau jie suteiks patiekalui dar daugiau skonio.

„Išlukštentas“ midijas be kiautelių rekomenduojame rinktis troškiniams, sriuboms, salotoms ir pan., t.y. patiekalams, kuriems naudojama ir daugiau kitų ingredientų.

Šaldytas midijas nakčiai įdėkite į šaldytuvą ir palikite, kad lėtai atitirptų. Atitirpintas midijas perplaukite po vėsiu, tekančiu vandeniu ir naudokite. Jeigu labai skubate, midijas galima greitai atitirpinti jas plaunant po tekančiu, šiltu vandeniu arba mirkant drungname vandenyje. Visgi mes šio būdo rinktis nerekomenduojame, nes greitas atitirpinimas labai sumenkina midijų skonį, aromatą, sugadina jų tekstūrą (pagaminti moliuskai bus kiek „guminiai“).

Šaldytas midijas ruoškite lygiai taip pat, kaip ir šviežias, tačiau tik kelias minutes. Šaldytos midijos yra parduodamos virtos, todėl jas tiesiog reikia sušildyti, bet jokiu būdu nepervirti.
 

Midijos turguje

Šviežios midijos ir kiti moliuskai turguje Galipolyje, Italijoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Midijų kiekis. Vienam žmogui sočiai pavalgyti reikėtų skirti apie 500-600 g midijų su kiauteliais. Jeigu midijos tiekiamos su daug ir sočių priedų (pvz., skrudintomis bulvytėmis ar batonu), moliuskų porciją galite kiek sumažinti. Jeigu ketinate naudoti midijas be kiautelių, tai jų kiekis priklauso nuo kitų ingredientų.

3. Mirkymas. Midijos minta filtruodamos jūros vandenį, tad į „laisvėje“ gyvenančių, prie akmenų ar kitų ant jūros dugno esančių objektų prisitvirtinusių midijų kūnus patenka smėlio. Įprastai perkame „fermose“ užaugintas midijas, kurios gyvena švarioje aplinkoje, pakilusios aukščiau nuo jūros dugno, tad jos „neprisiryja“ smėlio.

Nepaisant to, midijas rekomenduojama trumpai pamirkyti sūriame vandenyje. Filtruojant švarų vandenį moliuskai iš savo kūno pašalins visą smėlį ir kitas smulkias šiukšleles. 1 litre šalto vandens išmaišykite 100 g druskos ir midijas 10-15 min. pamirkykite šiame sūryme.

4. Valymas. Lietuvoje parduodamos šviežios midijos yra pakankamai švarios, beveik paruoštos naudojimui, tačiau dėmesingai apžiūrėkite kiekvieną moliuską. Šviežių midijų kiauteliai turi būti nesulūžę, neįtrūkę, jos turi būti užsivėrusios. Jeigu midija atsivėrusi, trinktelėkite ją į stalviršį ar dubens kraštą ir atidėkite. Jeigu midija po kelių minučių užsivėrė, ji dar gyva ir tinkama vartoti. Jeigu midija ir po trinktelėjimo liko atvira, jos valgyti negalima ir moliuską teks išmesti.

Šviežias midijas nuplaukite, pavalykite kiautelius šiurkščia kempinėlės puse ir galiausiai nuplėškite midijų „barzdas“ - jūržolėmis aplipusius siūlus, kuriais midijos prisitvirtina prie akmenų ir kitų paviršių ant kurių gyvena. „Barzdas“ patogu nuplėšti tvirtai suėmus pirštais ir traukiant nuo viršaus (platesnės kriauklės dalies) į apačią. Jeigu siūlai itin tvirtai prikibę, juos nuskuskite mažu peiliuku.

Šaldytos midijos arba midijos be kiautelių įprastai yra nuvalytos, švarios, tad atitirpintas midijas pakanka tik perplauti švariu, tekančiu vandeniu.

5. Gaminimo būdai.
Virtos garuose. Pats populiariausias ir dažniausiai naudojamas būdas ruošti midijas yra virimas garuose. Trumpai garintos midijos išlieka minkštos, sultingos, gardžios, o svarbiausia - jos gaiviai kvepia jūra.

Nesupraskite klaidingai, midijoms tikrai nereikės specialaus garų puodo ar sietelių garinimui. Moliuskai tiesiog įdedami į platų, gilų puodą su nedideliu kiekiu skysčio, kuris verda ir garuoja, o midijos išverda kylančiuose garuose.

Į puodą gali būti pilamas paprasčiausias vanduo ir tai neblogas pasirinkimas, jeigu turite išskirtinės kokybės, labai šviežių midijų ir jums patinka jų „grynas“, jūrinis skonis arba jeigu išvirtas midijas naudosite salotoms ir kitiems patiekalams. Vis tik dažniausiai naudojamas midijoms ypatingo skonio suteikiantis padažas su baltu, sausu vynu ar šviesiu alumi.

Vyno ar alaus padažas paruošiamas labai paprastai ir greitai. Dideliame puode, kuriame vėliau bus garinamos midijos, įkaitinamas truputis aliejaus ar sviesto, pakepinamas supjaustytas svogūnas (ar pora aromatingesnių šalotinių svogūnų), smulkintas česnakas, gali būti įdedama šakelė kvapnių čiobrelių. Svogūnams suminkštėjus pilamas vynas ar alus (kartais gėrimai atskiedžiami vandeniu, rečiau - vištienos sultiniu), kelias minutes pakaitinama, o tuomet suberiamos midijos.

Į puodą subertas midijas reikia uždengti dangčiu ir ant vidutinės ugnies garinti 5-8 min. iki kol visos midijos prasivers. Labai svarbu midijų nepervirti, nes jos bus kietos, „guminės“.

Jeigu midijų labai daug, puodas yra aukštas, tačiau ne toks platus, midijas garinimo metu vis pamaišykite (maišykite greitai ir nedelsiant vėl uždenkite dangčiu). Garinimo metu puode gerokai padaugės skysčio - jis išbėgo iš midijų ir tai yra normalu.

Išvirtas midijas reikėtų nuvarvinti ant sietelio ir sudėti į lėkštes. Puode likusį sultinį vertėtų perkošti patrinant suvirusius svogūnus ir šį gardų bei kvapnų skystį supilti ant midijų.

Jūroje gyvenančios midijos yra sūrokos, tad papildomai druskos tikriausiai nereikės, tačiau ją naudokite pagal skonį. Jeigu norite, tiekdami midijas galite apibarstyti trupučiu pipirų, tačiau mūsų manymu, jie gali užgožti moliuskų jūrinį gaivumą.
 

Garuose virtos midijos

Midijų virimas garuose yra populiariausias jų paruošimo būdas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kepimas keptuvėje. Keptuvėje keptos midijos (receptą rasite čia) yra populiaresnės Azijoje, todėl kepant midijas dažnai naudojami įvairūs žuvies padažai (tai fermentuoti padažai, gaminami iš žuvų ar kitų jūrų produktų, jie labai būdingi Pietryčių Azijos virtuvei), kokosų pienas, o iškeptos midijos dažnai apibarstomos smulkintais svogūnų laiškais, kalendra ar kitais žalumynais.

Midijas kepti keptuvėje tikrai nėra sudėtinga ir ilgai neužtrunka, o procesas yra panašus į midijų virimą garuose. Midijų kepimui reikės didelės keptuvės, labiausiai tiktų azijietiška wok keptuvė. Jeigu neturite didelės keptuvės arba gaminate midijas būriui žmonių, rekomenduojame jas verčiau ruošti kitu būdu.

Keptuvėje įkaitinkite dosnų gabaliuką sviesto, jame apkepinkite pjaustytus svogūnus, česnakus, suberkite midijas taip, kad jos keptuvę padengtų vienu sluoksniu, t.y. midijų neturi būti labai daug. Ant didelės ugnies jas vis pamaišydami kepkite iki kol midijos pradės vertis, kepti reikėtų 3-5 min. Tuomet įpilkite šlakelį skysčio (padažo, kokosų pieno ar pan.), galite įdėti truputį šiaudeliais pjaustytų daržovių (dažniausiai naudojamos morkos, paprikos) ir pakepkite dar porą min. iki kol daržovės suminkštės, o midijos visiškai atsivers.

Kepimas orkaitėje. Midijas taip pat galima kepti orkaitėje, tačiau orkaitėje kepančios midijos linkusios sausėti, tad reikės sunaudoti nemažai riebalų - sviesto, įpilti dosnų šlakelį riebaus kokosų pieno ar riebios grietinėlės, tad patiekalas bus skalsesnis.

Midijas sudėkite į kepimo formą taip, kad jų būtų ne daugiau, nei du sluoksniai. Jas dosniai apliekite iš anksto pasiruoštu, riebesniu padažu (galima tiesiog išlydytame svieste apkepti svogūnus, česnakus, prieskonines žoleles), uždėkite kelis papildomus sviesto gabaliukus. Midijas kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. iki kol jos prasivers.

Orkaitėje galima užkepti midijų užkandį su sūriu, kurio receptą rasite straipsnio apačioje.

Naudojimas įvairiems patiekalams. Midijos, ypač jeigu jos smulkios arba be kiautelių, dažnai paruošiamos ne kaip „savarankiškas“ patiekalas, o naudojamos kaip ingredientas įvairiems troškiniams, sriuboms, makaronų ir ryžių patiekalams, salotoms. Troškiniams, sriuboms ir pan. gali būti naudojamos žalios midijos, kurios išsitroškina gaminimo metu, o midijos makaronams ar salotoms paruošiamos jas garinant vandenyje arba padažuose.

Kelis puikius midijų patiekalų receptus rasite straipsnio apačioje.

Žalių midijų valgymas. Midijas, kaip ir austres, galima valgyti žalias, termiškai neapdorotas. Žinoma, tuomet midijos turi būti itin šviežios.

Įprastai žalios valgomos tik didelės Viduržemio jūros arba Azijos kraštuose gyvenančios žaliosios midijos. Jas reikia atverti trumpu, plonu peiliuku, jį atsargiai įkišant tarp kiauto puselių ir švelniai, giliai negrūdant, bet lengvai pasukant peilį perbraukti per visą moliusko ilgį.

Atvertų midijų puseles tiekite lygiai taip pat, kaip austres, jas sudėkite ant ledukų ir valgykite apsišlakstę šviežių citrinų sultimis. Taurė putojančio gėrimo (galbūt ne prabangaus šampano, o ne tokio įnoringo „Prosecco“) puikiai tiks.
 

Žalios midijos

Midijos, kaip ir austrės, gali būti valgomos žalios. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Patiekimas ir valgymas. Paruoštas midijas būtina apžiūrėti ir išmesti užsivėrusias. Jų netiekite. Jeigu valgydami randate užsivėrusią midiją, jos nevalgykite.

Įvairiuose sultiniuose, padažuose gamintos midijos tradiciškai patiekiamos su bulvytėmis, skrudintu batonu ar balta duona, skirta išdažyti skanų skystį. Midijas taip pat galima patiekti su virtais makaronais. Azijos virtuvės įkvėptos midijos dažnai valgomos su virtais ryžiais.

Midijas su kiauteliais yra visiškai priimtina valgyti rankomis, todėl restoranuose dažnai duodamos drėgnos servetėlės ar specialūs dubenėliai pirštams nusiplauti, taip pat atnešamas ir tuščias dubuo ar lėkštė midijų kiauteliams.

Jeigu valgote restorane, midiją paimkite rankomis, mėsą iš kiautelių iškrapštykite šakute. Jeigu midijų patiekalas yra su skysčiu (sultiniu ar padažu), pasemkite truputį skysčio šaukštu, į šaukštą perdėkite midiją nuo šakutės ir valgykite.

Jeigu valgote paprastoje užeigėlėje ar namuose, šakutės galite nenaudoti. Paimkite midiją, ją atverkite, atplėšdami du kiautelius. Midijos mėsą nukrapštykite viena kiautelio pusele ir įdėkite į šaukštą su sultiniu arba valgykite tiesiai nuo kiautelio.

Jeigu jums patogiau, galite išsilukštenti visas midijas ir tik tuomet valgyti. Tai nėra dažnas valgymo būdas, tačiau etiketo tikrai nepažeisite.

7. Likučių laikymas ir suvartojimas. Rekomenduojame pasigaminti tik tiek midijų, kiek suvalgysite iškart, nes jos greitai genda ir ilgiau pabuvusios nėra skanios. Žinoma, pagamintas nesuvalgytas midijas galite laikyti šaldytuve iki poros dienų, tiesiog jos bus ne tokios gardžios kaip šviežiai pagamintos.

Norėdami pašildyti midijas, jas ištraukite iš sultinio ar padažo, kuriame jos virė arba troškinosi ir atidėkite. Atskirai pašildykite skystį beveik iki užvirimo, puodą nukelkite nuo ugnies ir tik tuomet grąžinkite į puodą midijas. Jas išmaišykite, puodą uždenkite, porą minučių palaukite ir tiekite. Tokiu būdu midijos išliks skanesnės, nepervirs ir nepasidarys „guminės“.

Likusias midijas taip pat galite išlukštenti iš kiautelių ir panaudoti salotoms ar kitokiam šaltam užkandžiui.

 



Midijų receptai - skaniausia vakarienė per pusvalandį

Dalinamės tradiciniais ir laiko patikrintais midijų paruošimo receptais, kuriuos nuoširdžiai rekomenduojame išbandyti. Rekomenduojame naudoti šviežias midijas, tačiau jeigu jų neturite, naudokite šaldytas, virtas midijas. Jas atitirpinkite ir į patiekalus dėkite pačioje gaminimo pabaigoje bei kelias minutes pašildykite.

 

 

Jei mėgstate midijas, šį patiekalą išbandyti rekomenduojama. Patiks net tiems, kurie dar jų ir niekada neragavę. Labai svarbu atsirinkti šviežias midijas - jos turi būti pilnai užsidariusios.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Labai skanu ir be galo greitai paruošiama. Skanu tiekti su traškiomis bulvytėmis, šviežia duona.

Receptą rasite čia.

Paprastai ir greitai paruošiamos, o pavyksta tokios skanios ir aromatingos, kad bus sunku atsispirti. Puikus skonių derinys ir paprastumas šį patiekalą padaro ypatingu.

Receptą rasite čia.

Puikus ir lengvas patiekalas. O jeigu po ranka turite žuvų padažo, būtinai šliūkštelėkite jo ant kepamų česnakų prieš pilant vyną. Ieškodami naujų skonių, vyną galite pakeisti alumi, kokosų pieną - grietinėle, o kario pastos nedėti. Štai ir du receptai viename.

Receptą rasite čia.

Jei mėgstate midijas, tai šios tikrai patiks, o jei dar jų niekada neragavote, išbandę šį puikų receptą tikriausiai pamėgsite.

Receptą rasite čia.

Jei mėgstate midijų, tačiau jų skanaujate tik restoranuose, labai rekomenduojam išbandyti šį patiekalą ir namuose, tai kur kas paprasčiau nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio! Jų paruošimas neužtrunka (ilgiausia dalis - nuvalyti midijas), o rezultatas maloniai nustebins visus ragaujančius! Kremiškas kokosų pieno ir kario padažas pakerės aromatais. Tiekti rekomenduojame su bulvytėmis fri.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

 

 



Alaus (arba vyno) padaže garintos midijos

Prancūzijoje midijos dažniausiai garinamos balto, sauso vyno padaže, o Belgijoje šis patiekalas ruošiamas taip pat, tačiau vynas pakeičiamas šviesiu, belgišku alumi. Prancūzišku stiliumi paruoštos midijos įprastai siekiamos su skrudintu batonu, o belgai prie midijų siūlo skrudintų bulvyčių.
 

Tradicinės midijos vyno padaže

Vyno arba alaus padaže garintos midijos iš Prancūzijos ir Belgijos paplito po visą pasaulį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:
1 kg šviežių midijų su kiautais;
2 šalotinių svogūnų (galima naudoti 1 paprastą svogūną);
2 skiltelių česnako;
200 ml daržovių sultinio (arba vandens);
200 ml šviesaus alaus (arba balto sauso vyno);
2 šaukštų sviesto;
50 ml riebios grietinėlės (nebūtina);
kelių šakelių šviežių čiobrelių (arba šaukštelio džiovintų, nebūtina);
saujos  petražolių;
pagal skonį druskos, pipirų;
patiekimui citrinos, prancūziško batono arba skrudintų bulvyčių.

Gaminimas:

  1. Midijas apžiūrėkite, perplaukite, pavalykite jų kiautus. Naudokite tik užsivėrusias midijas. Atsivėrusias midijas stuktelėkite į stalviršį ar dubenį ir atidėkite, jeigu midijos po kelių minučių užsivėrė, jas galite naudoti. Jeigu liko atviros, išmeskite.
  2. Dideliame puode išlydykite sviestą, jame apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus iki kol suminkštės, kepkite 3-4 min.
  3. Į keptuvę pilkite sultinį (arba vandenį), alų, dėkite čiobreliū šakeles ir pakaitinkite beveik iki užvirimo (užvirti nereikia) ir suberkite midijas. Išmaišykite.
  4. Puodą uždenkite dangčiu ir ant vidutinės ugnies garinkite 5-8 min. iki kol visos midijos prasivers.
  5. Įpilkite šlakelį grietinėlės, paskaninkite druska, pipirais.
  6. Midijas sudėkite į kiaurasamtį, palikite nuvarvėti.
  7. Puode likusį padažą perkoškite per smulkų sietelį, likusius svogūnus ir česnakus patrinkite.
  8. Midijas sudėkite į gilesnes lėkštes ar dubenis, apliekite padažu ir apiberkite smulkiai sukapotomis petražolėmis.
  9. Patiekite su citrinos skiltele, paskrudintu batonu arba skrudintomis bulvytėmis.



Pomidorų padaže troškintos midijos

Pomidorų padaže troškintos midijos populiarios visose Viduržemio jūros šalyse. Jeigu norite į pomidorų padažą galite įdėti daugiau įvairių daržovių, pavyzdžiui, smulkiai pjaustytų morkų, cukinijų, porų...
 

Midijos pomidorų padaže

Pomidorų padaže troškintas midijas siūlome patiekti su česnakiniais skrebučiais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:
1 kg šviežių midijų su kiautais;
1 nedidelės skardinės konservuotų, smulkintų pomidorų;
1 svogūno;
3 skiltelių česnako;
poros šakelių petražolių, kalendros arba bazilikų;
pagal skonį druskos, pipirų, džiovintų čiobrelių, čili pipirų (jeigu mėgstate aštriau);
2 šaukštų aliejaus;
patiekimui citrinos, česnakinių skrebučių (batono ar šviesios duonos riekes aptepkite sviestu, sumaišytu su smulkintu česnaku ir žalumynais, paskrudinkite orkaitėje). Galima patiekti su virtais makaronais.

Gaminimas:

  1. Midijas apžiūrėkite, perplaukite, pavalykite jų kiautus. Naudokite tik užsivėrusias midijas. Atsivėrusias midijas stuktelėkite į stalviršį ar dubenį ir atidėkite, jeigu midijos po kelių minučių užsivėrė, jas galite naudoti. Jeigu liko atviros, išmeskite.
  2. Dideliame puode išlydykite sviestą, jame apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus iki kol suminkštės, kepkite 3-4 min.
  3. Supilkite pomidorus, saikingai pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais, čili pipirais. Galite įberti truputį cukraus, jeigu pomidorai rūgštoki. Padažą troškinkite ant vidutinės ugnies iki kol kiek sutirštės, troškinkite 15-20 min.
  4. Į padažą suberkite midijas, gerai išmaišykite. Puodą uždenkite dangčiu ir ant vidutinės ugnies troškinkite 5-8 min. iki kol visos midijos prasivers.
  5. Midijas sudėkite į gilesnes lėkštes ar dubenis, apibarstykite smulkiai sukapotais žalumynais.
  6. Patiekite su citrinos skiltele, česnakiniais skrebučiais.



Midijų sriuba - troškinys su grietinėle arba kokosų pienu

Prancūzijoje labai mėgstama, soti, sušildanti ir itin ryškaus skonio midijų sriuba - troškinys su grietinėle. Jeigu nevartojate pieno produkto arba norite patiekalui suteikti truputį azijietiškos virtuvės prieskonio, grietinėlę pakeiskite kokosų pienu.
 

Midijos su grietinėle

Truputis kario patiekalui suteiks gražią spalvą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:
600-700 g šviežių midijų su kiautais;
1 stiklinės balto, sauso vyno;
1 stiklinės žuvies sultinio (galima naudoti lengvą vištienos sultinį arba vandenį);
1 svogūno;
1 morkos;
1 saliero lapkočio;
2 skiltelių česnako;
0,5 stiklinės riebios grietinėlės arba kokosų pieno;
kelių šakelių petražolių arba kitokių žalumynų;
pagal skonį druskos, pipirų, kario miltelių; čili pipirų (jeigu mėgstate aštriau);
patiekimui batono arba šviesios duonos.

Gaminimas:

  1. Midijas apžiūrėkite, perplaukite, pavalykite jų kiautus. Naudokite tik užsivėrusias midijas. Atsivėrusias midijas stuktelėkite į stalviršį ar dubenį ir atidėkite, jeigu midijos po kelių minučių užsivėrė, jas galite naudoti. Jeigu liko atviros, išmeskite.
  2. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, česnaką, morką, salierą ir ant vidutinės ugnies kepkite iki kol suminkštės, kepti reikėtų 4-5 min. Įmaišykite kario miltelius, čili pipirus ir dar minutę pakaitinkite.
  3. Supilkite vyną ir užvirkite, atvirame puode virkite 4-5 min. iki kol maždaug pusė skysčio nugaruos.
  4. Supilkite sultinį (arba vandenį), išmaišykite ir užvirkite.
  5. Suberkite midijas, išmaišykite. Puodą uždenkite dangčiu ir ant vidutinės ugnies troškinkite 3-4 min. iki kol visos midijos pradės vertis.
  6. Supilkite grietinėlę arba kokosų pieną, suberkite sukapotas petražoles, uždenkite dangčiu ir patroškinkite dar 3-4 min.
  7. Midijas sudėkite į gilesnes lėkštes ar dubenis, patiekite su paskrudintu batonu ar šviesia duona.


Keptuvėje keptos midijos azijietiško stiliaus padaže

Pietryčių Azijoje labai populiarūs didelėse, giliose wok keptuvėse paruošti patiekalai. Tokioje keptuvėje galima paruošti ir puikias midijas. Jeigu neturite wok keptuvės, tai puikiai tiks ir bet kokia didelė keptuvė.
 

Keptuvėje keptos midijos

Azijoje midijas, kaip ir kitus patiekalus, populiaru ruošti gilioje wok keptuvėje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:
1 kg šviežių midijų su kiautais;
1 nedidelės saldžiosios paprikos;
3-4 skiltelių česnako;
1 šaukšto žuvų padažo;
1 šaukštelio cukraus;
pundelio svogūnų laiškų;
kelių šakelių mėtų ir bazilikų;
2 šaukštų aliejaus;
pagal skonį druskos, pipirų;
patiekimui citrinos, virtų ryžių arba batono.

Gaminimas:

  1. Midijas apžiūrėkite, perplaukite, pavalykite jų kiautus. Naudokite tik užsivėrusias midijas. Atsivėrusias midijas stuktelėkite į stalviršį ar dubenį ir atidėkite, jeigu midijos po kelių minučių užsivėrė, jas galite naudoti. Jeigu liko atviros, išmeskite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite smulkiai pjaustytus česnakus iki kol pasklis malonus aromatas, kepkite ne ilgiau nei minutę, nes česnakai greitai sudega.
  3. Suberkite švarias midijas ir didelės ugnies, vis maišydami jas kepkite 3-5 min. iki kol kiauklelės pradės vertis.
  4. Žuvų padažą sumaišykite su cukrumi ir supilkite ant midijų. Maišydami dar porą min. pakepkite iki kol midijos visiškai atsivers.
  5. Į keptuvę sudėkite labai plonais šiaudeliais pjaustytą papriką, smulkiai sukapotus žalumynus ir maišydami pakepkite dar porą min.
  6. Midijas patiekite su ryžiais arba su batono ar šviesios duonos rieke.

 

 


Makaronai su vyšniniais pomidorais ir midijomis

Įvairius midijų troškinius arba garintas midijas galite tiekti ne tik su batonu, duona, bet ir su makaronais. Siūlome išbandyti Italijoje bei kitose Viduržemio jūros šalyse mėgstamus makaronus su pomidorais ir midijomis. Šiam patiekalui puikiai tiks ir midijos be kiautų (jų reikės maždaug dvigubai mažiau, t.y. apie 500 g) arba kitokie moliuskai.

Makaronai su midijomis

Paprastai paruošiami makaronai su pomidorais ir midijomis - tikras Italijos skonis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:
1 kg šviežių midijų su kiautais;
250 g makaronų (spagečių arba kitų ilgųjų makaronų);
dviejų saujų prinokusių vyšninių pomidoriukų;
2 skiltelių česnako;
2 ančiuvių (nebūtina);
2 šaukštų aliejaus;
pagal skonį druskos, pipirų, čili pipirų (jeigu mėgstate aštriau);
kelių šakelių petražolių;
patiekimui šlakelio kokybiško alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

  1. Midijas apžiūrėkite, perplaukite, pavalykite jų kiautus. Naudokite tik užsivėrusias midijas. Atsivėrusias midijas stuktelėkite į stalviršį ar dubenį ir atidėkite, jeigu midijos po kelių minučių užsivėrė, jas galite naudoti. Jeigu liko atviros, išmeskite.
  2. Dideliame kiekyje pasūdyto vandens išvirkite makaronus. Jokiu būdu nepervirkite, makaronai turi būti dar truputį kietoki (it. al dente).
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai sukapotus česnakus, ančiuvius, čili pipirus ir maišydami pakepkite, kad ančiuviai susitrintų.
  4. Į keptuvę suberkite pjaustytus pomidorus (galima perpjauti pusiau, tačiau galima pjaustyti ir smulkiau). Maišydami pakepkite porą minučių, kad pomidorai išleistų sultis.
  5. Į padažą suberkite midijas, išmaišykite, uždenkite ir ant vidutinės ugnies troškinkite 5-6 min. iki kol midijos bus beveik visiškai atsivėrusios.
  6. Tuo tarpu makaronai jau turėtų būti išvirę, juos nukoškite ir grąžinkite į puodą, kuriame virė. Į puodą suberkite midijas su visu padažu, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, suberkite smulkiai sukapotas petražoles. Išmaišykite, uždenkite ir palikite porai minučių pastovėti, kad pasiskirstytų skoniai.
  7. Sudėkite į lėkštes, jeigu norite užberkite dar truputį žalumynų ir apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi.



Gaivios marinuotų midijų salotos

Jeigu liko nesuvalgytų garuose virtų midijų, galite jas panaudoti Italijoje mėgstamam šaltam užkandžiui - marinuotų midijų salotoms. Šioms salotoms puikiai tiks ir šaldytos, virtos midijos - galite jų nusipirkti jau „išlukštentų“ arba atlaidinti ir „išsilukštenti“ patys.
 

Midijų salotos

Marinuotų midijų salotos - puikus šaltas užkandis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:
400 g garuose virtų midijų be kiautelių;
1-2 skiltelių česnako;
1 citrinos sulčių;
šlakelio alyvuogių aliejaus;
pagal skonį druskos, pipirų, čili pipirų (jeigu mėgstate aštriau);
patiekimui saujos salotų (gražgarsčių, špinatų ar kitokių salotų lapų) ir batono arba šviesios duonos.

Gaminimas:

  1. Midijas sumaišykite su smulkiai sukapotu arba spaustuku perspaustu česnaku, citrinos sultimis, aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.
  2. Išmaišykite ir marinuokite šaldytuve bent valandą ar ilgiau.
  3. Marinuotas midijas sudėkite ant salotų lapų ir patiekite su batonu arba duona.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Olivier
2020-02-07 21:28
Man, geresnes variantas yra virti su "échalottes" petražole ir sidrų :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital