Kaip skaniai orkaitėje iškepti vištą? Pats greičiausias būdas!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2017-12-16
Kaip skaniai orkaitėje iškepti vištą? Pats greičiausias būdas!

Jei mėgstate improvizuoti ar tiesiog norite išmokti tikrai skaniai iškepti vištą be griežto sekimo receptu, patariame Jums pasinaudoti šiais naudingais patarimais ir esame įsitikinę, kad vištą kepsite tik taip! Nenustebkite, jei šie patarimai pasirodys neįprasti - užtikriname, tai tikrai yra greičiaus būdas iškepti skanią ir sultingą vištą. Šis puikus metodas yra turbūt pats populiariausias iš visų žymosios virtuvės šefės Barbaros Kafka atradimų.


Barbara Kafka yra išleidusi ne vieną apdovanojimus pelniusią kulinarinę knygą, rašiusi New York Times dienraščiui, dalyvavusi daugybėje kulinarinių laidų ir sukėlusi nemažai virtuvės perversmų. Perskaitę apie šį vištos kepimo būdą, kurį ji aprašė dar 1995 m., daugelis skaitytojų iš pradžių įtariai kėlė antakius, tačiau dabar, praėjus jau daugiau kaip 20 metų, galime drąsiai patikinti, jog šis receptas išbandytas, laiko patikrintas ir pasitvirtinęs daugybę kartų. Taip ruošiama višta mums kaskart iškepa tiesiog tobulai! Tik neišsigąskite, jeigu kepimo metu virtuvė prispipildys kepamos vištos garų. Jie išsisklaidys, o nuostabų skonį prisiminsite dar tikrai ilgai!

 

Skaniai orkaitėje iškepti vištą be recepto tikrai nėra sunku - tereikia nusausinti paukštį, pasirinkti gardžius prieskonius ir nustatyti tinkamą kepimo temperatūrą bei laiką.

 

1. Vištą nuplaukite ir nusausinkite. Visų pirma, vištą gerai nuplaukite, plunksnų likučius (jeigu jų yra) nupeškite tvirtai suėmę dviem pirštais. Visą paukštį nusausinkite popieriniais rankšluostėliais - jokiu būdu netrinkite, kadangi višta pasidengs popieriaus likučiais, tiesiog švelniai tapšnokite. Nusausintas paukštis tolygiai iškeps, o jo odelė bus rusva ir traški.

 

2. Pašalinkite riebalų perteklių. Apžiūrėkite paukščio uodegą - šalia jos įprastai būna nemenka riebalų sankaupa. Ją vertėtų nupjauti peiliu, nukirpti žirklėmis arba tiesiog nugremžti pirštais. Šių riebalų neišmeskite - juos galima panaudoti verdant sultinį, tuomet šis bus riebesnis, sodraus skonio. Jeigu sultinio artimiausiu metu virti neplanuojate, riebalų perteklių tiesiog įsukite į maistinės plėvelės gabaliuką ir užšaldykite. Sušalusius riebalus lengva pjaustyti aštriu peiliu, tad juos bus patogu panaudoti vėliau.

 

3. Ištrinkite ir įkimškite prieskoniais. Sausą paukštį reikėtų pagardinti prieskoniais - nepagailėkite druskos ir pipirų, šiuo mišiniu ištrinkite tiek vištos išorę, tiek ir vidų. O dabar atsidarykite savo prieskonių spintelę, apskabykite ant palangės augančias kvepiančias žoleles, nepamirškite patikrinti vaisių pintinėlės ir suteikite valią fantazijai...


Į vištos vidų galite įkišti citriną (apelsinas taip pat puikiausiai tiks), kelias rozmarino šakeles ar pluoštelį šalavijo lapelių, perpus perpjautas svogūnas, kelios skiltelės česnako - taip pat tinkamas pasirinkimas, obuoliais kimšta antis yra tikra klasika, tačiau raudonskruosčiai jaukiai jausis ir vištos viduje.


Svarbu nepersistengti ir derinti tik kelis skonius, pavyzdžiui, rūkytos paprikos miltelių saldumas derės su vos karstelėjusiais raudonėliais, o citrinos gaivumas tikrai susidraugaus su česnakų aitrumu.

 

4. Padėkite į skardą ir paruoškite kepimui. Prieskoniais ištrintą vištą ant nugaros guldykite į nedidelę skardelę ar kepimo indą, jos sparnelius atsargiai užlenkite ir užkiškite už nugaros tam, kad plonytės jų dalys nesudegtų kepant aukštoje temperatūroje.

 

5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje. Paukštį kepkite iki 260°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklausys nuo vištos svorio. Vieną anglišką svarą arba 450 gramų vištos reikia kepti 10 minučių, tad tam, kad sužinotumėte, kiek laiko kepti Jūsų turimą vištą, jos svorį kilogramais dalinkite iš 0,045. Pavyzdžiui, jei jūsų višta sveria 0.9 kg (0,9/0,045=20), kepkite 20 minučių, 1,8 kg vištą -  40 minučių, 3 kg vištą - 67 minutes. Beje, labai svarbus momentas - šis kepimo metodas tinka vištai iki maždaug 3,2 kg (t.y. 3,5 angliškų svarų) dydžio. Didesnio paukščio šiuo metodu geriau neruoškite, nes vidus gali likti nepakankamai iškepęs.

Kepimo laikas ir temperatūra galbūt skamba neįprastai, bet tai tikrai ne korektūros klaida. Tai klasikinis, laiko patikrintas receptas, pagal kurį višta iškepa sultinga viduje ir su traškia plutele išorėje. Beje, jeigu į skardą tiesite kepimo popieriaus ar folijos, būtinai patikrinkite ant pakuotės, ar jie tinkami naudoti tokioje temperatūroje.

Jeigu nerimaujate, ar višta tikrai iškepusi, galite tą patikrinti mėsos termometru - jį reikėtų įsmeigti storiausiose vietoje, t.y. į krūtinėlę, termometrą pakreipus šiek tiek įstrižai. Iškepusios ir vos iš orkaitės ištrauktos vištos temperatūra šioje vietoje turi siekti 75°C. Jeigu termometro neturite, galite šiek tiek įpjauti vištos šlaunelę ties klubo sąnariu - susikaupęs, vos rausvas skystis rodo, kad vištai reikėtų dar apie 10 minučių pabūti orkaitėje.

 

6. Truputį palaukite ir... skanaus! Iškeptos vištos iškart nepjaustykite. Palaukite apie 10 minučių ir tik tuomet į rankas imkite peilį. Orkaitėje keptai mėsai visada vertėtų leisti šiek tiek „pailsėti“, tuomet skysčiai tolygiai pasiskirsto, tad mėsa būna sultinga ir kvapni. 

 

Kepta višta yra universalus ir fantazijos neribojantis patiekalas. Gardinkite ją kvepiančiais prieskoniais, kimškite skirtingais vaisiais, o iškeptą patiekite su įvairiais pagardais bei garnyrais - virtais ryžiais, įvairių daržovių koše, salotomis, spanguolių ir obuolių ar apelsinų padažu.

 

Pati greičiausia orkaitėjė kepta višta - Barbaros Kafka receptas

 

Na, o jeigu šį kartą skubate ar tiesiog norite po ranka turėti detalų receptą su kuo mažiau interpretacijų, rekomenduojame remtis šiuo klasikiniu ir daugybės žmonių išbandytu Barbaros Kafka orkaitėje keptos vištos receptu.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 - 4 porcijoms reikės:

2,2 - 2,7 kg vištos

1 citrinos, perpjautos pusiau

50 g sviesto (galima ir be jo, bet su juo skaniau)

4 skiltelių česnako

Druskos pagal skonį

Pipirų pagal skonį

Padažui (jeigu norite): 1 stiklinės sultinio, vandens, sulčių ar vyno aptepimui

 

Gaminimas:

1. Groteles statykite ant antros nuo apačios orkaitės lentynos. Įkaitinkite orkaitę iki 260 C laipsnių (konvekcinę - iki 232 C laipsnių).

2. Nuo vištos uodegėlės pašalinkite riebalus ir nukiprkite kakliuką. Juos galite užsišaldyti sultiniui.

3. Vištą prikimškite citrina, česnaku ir sviestu. Vištos vidų ir išorę įtrinkite druska bei pipirais.

4. Vištą dėkite į 30 * 20 cm kepimo indą, krūtinėlė turi būti viršuje. Šaukite į orkaitę šlaunelėmis į priekį. Kepkite 50 - 60 minučių arba kol iš vištienos bėgs skaidrios sultys. Po pirmų 10 minučių, truputį pajudinkite vištą mediniu šaukštu arba mentele, kad nepriliptų prie indo dugno.

5. Iškepusią vištą išimkite iš kepimo indo ir perdėkite į lėkštę, kurioje tieksite valgytojams. Patogiausia tai daryti mediniu šaukštu, pakišus jį po vienu vištos galu ir truputį pavertus vištą ant šono, kad pirmiausia į formą išbėgtų vištos sultys. Perkėlę vištą į lėkštę, prieš pjaudami dar luktelkite apie 10 minučių, jog mėsa "pailsėtų" ir sultys jos viduje tolygiai pasiskirstytų.

6. Papildomai galima pasigaminti padažą - jeigu kepimo inde liko labai daug riebalų, jų pertekliu nusemkite šaukštu. Kepimo indą dėkite ant viryklės, supilkite į jį sultinį (ar vyną ar kitą skystį, kurį naudojate) ir užvirinkite, tuo pačiu metu mediniu šaukštu gremždami prie kepimo indo prikepusius gabalėlius, jog jie tolygiai pasiskirstytų. Kaitinkite, kol skysčio tūris sumažės perpus, o tada tiekite šį gardumyną kaip padažą prie iškeptos vištos. Skanaus!

 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
pyragai, kepiniai
karšti patiekalai
užkandžiai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

skanu@lamaistas.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

reklama@tipro.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis