Reklama
Reklamos klausimais rašykite
(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)
Bulves mes mėgstame dėl jų universalumo: ir košei, ir virtos, ir keptuvėje keptos, ir įvairiems patiekalams tinka. Šįkart nusprendėme skirti daugiau dėmesio orkaitėje keptoms bulvėms ir dalinamės įvairiais receptais (juos rasite čia), kaip tai padaryti bei patarimais, kad kasdienės bulvės taptų stebinančiu patiekalu!
Kelios universalios gudrybės, kad bulvės orkaitėje iškeptų skaniausios
Atrodytų, kad orkaitėje skaniai iškepti bulves didelio mokslo nereikia, bet vis tik kelias gudrybes žinoti labai pravartu! Pasinaudojus jomis bulvių skiltelės ar bulvytės fri iškeps auksinės ir traškios, o su lupena keptos ar įdarytos bulvės tiesiog tirps burnoje!
1. Tinkamiausios bulvės. Kepimui orkaitėje tiks įvairios bulvės, tačiau jas pasirinkti ir prieš kepimą paruošti reikėtų, atsižvelgus į tai, kokio rezultato tikitės.
Jeigu norite traškių bulvių skiltelių ar bulvyčių fri, rinkitės kiek didesnes, vėlyvesnes, vidutinio krakmolingumo bulves. Ankstyvos bulvytės gali būti kiek per sultingos ir iškepusios neturėti traškios auksinės luobelės, o labai krakmolingos bulvės kepimo metu gali sulipti tarpusavyje ir nebus tokios traškios.
Jeigu ketinate kepti nepjaustytas bulves su lupena arba įdarytas bulves ir tikitės labai minkštų, burnoje tirpstančių, bulvių košę primenančių bulvių, rinkitės kuo didesnes ir kuo krakmolingesnes.
2. Skusti nebūtina. Jeigu bulvės yra šviežios ir jų odelė nėra itin stora, jų verčiau neskusti. Pakaks bulves dėmesingai nuplauti ir nušveisti. Su odele keptos bulvės (nesvarbu nepjaustytos, ar pjaustytos) bus tvirtesnės, mažiau lūžinės.
Bulvės - tokios kasdieniškos, bet galinčios nustebinti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
3. Bulvių apvirimas prieš kepimą. Apvirti reikėtų tik bulves, kurios iškepusios turi būti traškios išorėje bet minkštos viduje, pavyzdžiui, bulvių skilteles, bulvytes fri, plonai pjaustytas bulves čipsams. Bulves prieš apvirimą reikėtų supjaustyti norimos formos gabaliukais ir dėti į verdantį, pasūdytą vandenį. Apvirti reikėtų 2-8 min., priklausomai nuo gabaliukų dydžio, bulvių rūšies, jų krakmolingumo (kuo krakmolingesnės bulvės, tuo ilgiau reikėtų pavirti). Apvirtos bulvės turi būti šiek tiek suminkštėjusios, bet dar tvirtos, nebirios, nelūžtančios prilietus.
Apvirimo metu pasišalins dalis paviršiuje esančio krakmolo, todėl susidarys traški plutelė ir kepančios bulvės nesulips tarpusavyje.
Apverdant į vandenį galima įberti ne tik druskos, bet ir įpilti šiek tiek rūgšties: porą šaukštų citrinų sulčių, šaukštą acto arba įberti žiupsnelį citrinų rūgšties. Rūgštis padės išlaikyti pektino struktūrą, todėl bulvės išliks tvirtesnės, bus mažiau birios ir nelinkusios lūžinėti, nesukris, net jeigu kiek pervirsite. Rūgštį tikrai verta naudoti, jeigu bulvės pjaustytos mažesniais gabaliukais, pavyzdžiui, nedidelėmis lazdelėmis bulvytėms fri arba plonomis riekelėmis bulvių traškučiams. Stambesnės skiltelės, ketvirčiai ar pan. gerai išlaikys formą ir be rūgšties (žinoma, jeigu stipriai nepervirsite).
Patarimas: bulves galima apvirti mikrobanginėje. Dar greičiau bulves suminkštinsite ir apvirsite mikrobangų krosnelėje. Tam bulves reikia supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, įdėti į mikrobangei tinkantį indą, užpilti pasūdytu vandeniu ir, nustačius didelį galingumą, mikrobanginėje kaitinti 3-6 min., priklausomai nuo gabaliukų dydžio, bulvių rūšies, jūsų mikrobanginės galingumo ir ypatybių.
4. Bulvių mirkymas vietoje apvirimo. Jeigu nenorite apvirti bulvių, krakmolo perteklių galite išplauti šaltame vandenyje. Supjaustytas bulves reikėtų sudėti į indą, užpilti šaltu vandeniu ir pastatyti į šaldytuvą. Krakmolas po truputį „išlįs“ iš bulvių ir tirps šaltame vandenyje.
Mirkyti yra geriau smulkiau pjaustytas bulves (pavyzdžiui, lazdelėmis ar plonomis riekelėmis traškučiams), nes esant didesniam pjūvių paviršiaus plotui krakmolas turės daugiau vietos „išlįsti“.
Kad iškepusios bulvės būtų traškios, auksinės spalvos ir nesulipusios tarpusavyje, jas mirkyti reikės ilgai, bent 2-3 valandas, galima palaikyti ir pernakt. Mirkymo metu būtų idealu kartas nuo karto pakeisti vandenį.
Kad bulvės būtų traškios, jas prieš kepimą reikėtų atvirti arba mirkyti vandenyje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5. Bulvių pagardinimas prieš kepimą. Kepti paruoštas bulves rekomenduojame gardinti saikingai, kadangi bulvės, tiek pjaustytos, tiek ir neskustos bei nepjaustytos, kepamos aukštoje temperatūroje. Aukštoje temperatūroje švieži (pavyzdžiui, smulkinti česnakai, šviežios prieskoninės žolelės, smulkiai sukapoti čili pipiriukai ir pan.) arba džiovinti, bet iš „minkštesnių“ augalų (pavyzdžiui, paprika ir įvairūs pipirai, didžioji dalis prieskoninių žolelių) sumalti prieskoniai labai greitai sudegs, gali apkarsti ir skleisti nemalonų kvapą.
Todėl prieš kepimą bulves rekomenduojame gardinti saikingai: iš esmės pakaks tik druskos ir pipirų, tačiau, jeigu norisi, galite naudoti ir daugiau įvairių prieskonių. Karščiui atsparesni yra iš kietų sėklų, medėjančių augalų sumalti prieskoniai, pavyzdžiui, muskatas, kmynai, kuminas, cinamonas, anyžius, gvazdikėliai, lauro lapai, rozmarinai...
Visais kitais prieskoniais pagardinsite jau iškepusias bulves.
6. Riebalų kepimui pasirinkimas. Bulves reikėtų kepti su riebalais, neleisiančiais joms sulipti tarpusavyje, prilipti prie skardos ir padėsiančiais susidaryti traškiai luobelei. Nepjaustytos bulvės ar bulvių gabaliukai riebalais turi būti padengti tolygiai, iš visų pusių.
Labiausiai tiktų gyvūninės kilmės riebalai, nes su jais keptos bulvės bus ypač traškios, gražios spalvos, labai aromatingos ir skanios. Idealus pasirinkimas - paukščių, o ypač ančių (bet puikiai tiks ir žąsų, vištų), riebalai. Jeigu kepate antį, žąsį arba vištą, jokiu būdu neišpilkite skardoje susikaupusių, kepimo metu nuvarvėjusių riebalų - su jais keptos bulvės yra tiesiog tobulo skonio! Jeigu neturite paukščių riebalų, puikiai tiks ir taukai (pavyzdžiui, nuo spirgučių, keptos šoninės), lajus (nors lajus turi specifinį, ne visiems patinkantį kvapą ir skonį). Taip pat galite naudoti labai malonų aromatą ir lengvą riešutinį poskonį turintį lydytą svietą ghi (apie jo paruošimą namų sąlygomis skaitykite šiame straipsnyje).
Žinoma, jeigu neturite gyvūninės kilmės riebalų, naudokite aliejų, bulvės taip pat pavyks skanios! Reikėtų rinktis aukštai temperatūrai atsparesnį saulėgrąžų ar rapsų aliejų.
7. Kepimas ant įkaitintos skardos. Jeigu norite tikrai traškių bulvyčių, skardą ant kurios jas kepsite, prieš kepimą gerokai įkaitinkite orkaitėje. Kepimui paruoštas bulves suberkite ant įkaitintos skardos, o tuomet jas nedelsiant kiškite į karštutėlę orkaitę. Ant karštos skardos patekusios bulvės iškart ims kepti ir tvirta, traški, auksinė luobelė pradės formuotis ne tik viršuje, bet ir ant dugno.
Įkaitintos skardos papildomais riebalais tepti nereikia, jeigu bulvės jais yra pasidengusios tolygiai ir jų naudojote netaupydami. Pakankamai riebalais padengtas, apvirtas, nekrakmolingas bulves galima berti tiesiai ant skardos, neuždengtos kepimo popieriumi. Vis tik, jeigu bulvės yra gan krakmolingos (Lietuvoje dažniausiai auginame ir perkame būtent tokias), jos gali prilipti prie skardos (nepaisant to, kad prieš tai jas apvirėte arba ilgai mirkėte), todėl įkaitintą skardą verčiau uždenkite kepimo popieriumi ir bulves berkite ant jo.
Orkaitėje keptos bulvės - puikus patiekalas, kurį galima paruošti vis kitaip. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
8. Kepimo laikas ir temperatūra. Traškios bulvės (skiltelėmis, fri, traškučiai). Kepimo laikas ir kepimo temperatūra priklauso nuo to, kokias bulves gaminate. Jeigu kepate traškias bulvių skilteles, bulvytes fri ar bulvių traškučius, jeigu bulvės prieš tai jau buvo apvirtos, tai jas pakanka neilgai pakepti labai aukštoje temperatūroje. Bulvytes kepkite iki 220-250°C įkaitintoje orkaitėje iki kol jos apskrus.
Skrundančias bulves kepimo metu galite kelis kartus apversti tam, kad jos iš visų pusių apkeptų tolygiai. Bet labai svarbu bulvių nevartyti perdėm dažnai, nes jos gali sulūžti. Apversti reikia tik tuomet, kai viršus jau gerokai apskrudęs.
Jeigu nepavyksta bulvių apversti ir jos prilipo prie skardos arba kepimo popieriaus, jų nelupkite. Leiskite pakepti dar kelias minutes, plutelė dar labiau apkeps, sutvirtės ir atšoks nuo skardos. Kuomet bulvių gabaliukai yra tinkamai apkepę, juos apversti tikrai nėra sunku.
Burnoje tirpstančios bulvės. Jeigu kepate nepjaustytas, neskustas bulves, jas prieš kepimą tiesiog pabadykite šakute ir ištrinkite riebalais. Šias bulves taip pat kepkite aukštoje temperatūroje, bet gerokai ilgiau. Didelės bulvės iki 200-220°C įkaitintoje orkaitėje iškeps per valandą, mažesnės - per 30-40 min. Kepimo metu bulves reikėtų periodiškai, maždaug kas 15-20 min. apversti ant kito šono, kad keptų tolygiai ir perdėm neskrustų.
9. Bulvių pagardinimas po kepimo. Kaip jau minėjome, nerekomenduojame bulvių prieš kepimą gardinti šviežiais arba džiovintais, bet iš „minkštų“ augalų, jų dalių ar vaisių sumaltais prieskoniais. Šie prieskoniai aukštoje temperatūroje gali sudegti, apkarsti, skleisti nemalonų kvapą ir sugadinti mūsų skaniąsias bulvytes.
Jais gardinkite jau iškeptas bulves. Vos iš orkaitės ištrauktas, dar labai karštas bulves sumaišykite su įvairiomis šviežiomis, smulkintomis žolelėmis, smulkiai sukapotais ar spaustuku perspaustais česnakais, šviežiais arba džiovintais čili pipiriukais, čili pipirų dribsniais, paprikos milteliais (ypač tinka rūkyta paprika, bulvėms suteikianti dūmo skonio). Kol bulvės dar karštos, galite jas pabarstyti ir trupučiu tarkuoto sūrio.
Iš orkaitės ištrauktos bulvės bus labai karštos ir šio karščio tikrai pakaks geriausiems prieskonių skoniams atsiskleisti bei tolygiai pasiskirstyti, išvengiant viską sugadinti galinčio sudeginimo.
9 orkaitėje keptų bulvių receptai: nuo tradicinių fri iki dailių armonikėlių ar burnoje tirpstančių, ant druskos keptų bulvių
Kaip ir visuomet, siūlome teorines žinias pritaikyti praktikoje ir išsikepti ypatingai skanių bulvių! Dalinamės keliais receptais, įrodysiančiais, kad orkaitėje bulves galima kepti labai įvairiai ir kaskart išgauti vis kitokį skonį.
Orkaitėje keptos bulvių skiltelės
Orkaitėje keptos bulvių skiltelės yra puikus garnyras prie įvairių patiekalų, o jeigu jas patieksite su padažu bei salotomis, turėsite puikų užkandį ar net pagrindinį patiekalą.
Svarbiausi patarimai, kad bulvių skiltelės būtų traškios:
Bulvių skiltelės tiks ir kaip garnyras, ir kaip užkandis ar net pagrindinis patiekalas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5-6 porcijoms Jums reikės:
Gaminimas:
Bulvytės fri orkaitėje
Tikriausiai visi mėgstame bulvytes fri, tačiau jomis, kaip ir visais kitais aliejuje skrudintais gardumynais, mėgaujamės su trupučiu sąžinės graužaties... Siūlome bulvytes fri kepti orkaitėje - pažadame, kad bus tikrai ne prasčiau, nei skrudinant aliejuje, bet gerokai sveikiau (o ir aliejaus eikvoti bei baimintis, kad juo apsitaškysite nereikės)!
Svarbiausi patarimai, kad bulvytės fri būtų puikios:
Orkaitėje keptoms bulvytėms fri reikės gerokai mažiau aliejaus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5-6 porcijoms Jums reikės:
Gaminimas:
Šios bulvytės yra traškios iš išorės, bet minkštutės ir sultingos viduje. Jų skonis prilygsta restoraniniams variantams, patikėkite! Jį suteikia būtent padažas, kuriam labai sunku atsispirti. Beje, jei norite, šias bulvytes galite skanauti su mėgiamais padažais. Čia labai tiktų česnakinis, pikantiškas ar saldžiarūgštis.
Receptą rasite čia.Gardžios, švelniai apskrudusios bulvytės puikiai dera su traškia sūrio plutele, kurios malonus sūrumas pabrėžia švelnų jų skonį. Nesudėtingai paruošiamas ir žavingai atrodantis patiekalas, kuris tiks ir kaip karštas užkandis, ir kaip nerealus garnyras.
Receptą rasite čia.Šios keptos bulvytės su česnakiniu sviestu yra kažkas nuostabaus! Jos tokios skanios, kad norisi valgyti tiesiog vienas, tačiau jos pasitarnauja kaip puikus garnyras prie mėgstamų mėsos ar žuvies patiekalų.
Receptą rasite čia.Paprasta kaip du kart du - orkaitėje keptos bulvytės su feta užburs kiekvieną ragaujantį! Bulvės mūsų širdyje užima ypatingą vietą - jas galima paruošti įvariausiais būdais, šį kartą su kremine feta ir česnaku. Paprasta ir genialiai skanu!
Receptą rasite čia.
Orkaitėje keptos nepjaustytos bulvės su lupena
Skanutėlių bulvių su lupena galima išsikepti ne tik lauže, bet ir orkaitėje... Tokios bulvės pavyksta minkštutės, tiesiog tirpsta burnoje! Jas galite patiekti kaip garnyrą arba vienas. Labai skanu bulvę įpjauti ir į vidų įdėti sviesto, įberti sūrio ar prikišti kitokio įdaro (pavyzdžiui, pakepintos šoninės ir grybų arba varškės, sumaišytos su grietine, česnaku ir žalumynais).
Be to, išduosime dar vieną paslaptį - šias bulves nulupkite (atsargiai, labai karšta!), sugrūskite su daug sviesto ir šlakeliu grietinėlės... Tai bus skaniausia bulvių košė, kokią jums teko ragauti ir daugiau niekuomet nebenorėsite virtų bulvių košės...
Svarbiausi patarimai, kad bulvės iškeptų tinkamai ir tirptų burnoje:
Su lupena keptos bulvės - kai genialumas glūdi paprastume. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5-6 porcijoms Jums reikės:
Gaminimas:
Įdarytos bulvės orkaitėje
Virtas (o dar geriau - su lupena pagal aukščiau aprašytą receptą iškeptas) bulves galima įdaryti ir trumpai užkepti orkaitėje. Pavyks labai sotus, puikiai sušildantis ir skanus patiekalas, kurį lengva pakeisti pagal skonį - juk įdarui galite naudoti beveik viską, ką turite šaldytuve!
Svarbiausi patarimai, kad įdarytos bulvės pavirstų ypatingu patiekalu:
Bulves įdaryti galima labai įvairiai - tai praktiškas ir taupus būdas sunaudoti likučius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5-6 porcijoms Jums reikės:
Gaminimas:
Bulvių traškučiai orkaitėje
Namuose pagaminti bulvių traškučiai yra tiesiog puikus užkandis, nes juos galite pagardinti įvairiais priedais bei patiekti su skirtingais padažais, tad įtiksite visų skoniams. Bulvių traškučius siūlome kepti orkaitėje, tuomet riebalų reikės gerokai mažiau, o ir prie puodo su įkaitusiu, besitaškančiu aliejumi nereikės stovėti.
Svarbiausi patarimai, kad bulvių traškučiai tikrai traškėtų:
Orkaitėje kepti traškučiai ne tokie nuodėmingi, kaip skrudinti aliejuje, o skoniu tikrai nė kiek nenusileidžia! Nuotraukos šaltinis Shuttetstock
5-6 porcijoms Jums reikės:
Gaminimas:
Ant druskos orkaitėje keptos bulvės
Tikriausiai žinote, kad druskoje galima kepti žuvį, tačiau ar kada bandėte ant druskos kepti bulves? Šitaip iškeptos bulvės pavyksta labai minkštos, tiesiog tirpstančios viduje, nes druska įkaista ir bulvės kepa labai tolygiai. Ir nesijaudinkite - bulvės tikrai nebus per sūrios!
Svarbiausi patarimai, kad bulvės druskos patale iškeptų tinkamai:
Kepimas ant druskos bulvėms suteiks labai malonią, burnoje tirpstančią konsistenciją. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5-6 porcijoms Jums reikės:
Gaminimas:
Bulvės armonikėlė orkaitėje
Armonikėle supjaustytos bulvės atrodo labai žaviai ir yra skanios! Tokių bulvių vidus išlieka minkštutis, o įpjauti krašteliai smagiai apskrunda. Tokias bulves galite tiekti kaip garnyrą ar užkandį su padažu, o jeigu į įpjovas įkišite sūrio bei kumpio riekelių, pavyks originalus pagrindinis patiekalas.
Svarbiausi patarimai, kad armonikėlė suskambėtų:
Tokios bulvių armonikėlės savyje sujungia traškių bulvių skiltelių ir su lupena keptų bulvių savybes. Nuptraukos šaltinis Shutterstock
5-6 porcijoms Jums reikės:
Gaminimas:
Traiškytos bulvės orkaitėje
Traiškytos bulvės yra puikus būdas panaudoti nesuvalgytas, su lupena išvirtas bulves. Jas sutraiškius, krašteliai gražiai apskrunda, bet pačios bulvės lieka minkštos ir skanios. Tokios bulvės labai populiarios ir madingos JAV: jos valgomos tiek namuose, kaip užkandis, dažnai tiekiamos su padažu, tiek ir kaip garnyras prie kitų patiekalų.
Svarbiausi patarimai, kad traiškytos bulvytės nustebintų skoniu:
Traiškytos bulvytės - originalus būdas iš naujo panaudoti virtas ar orkaitėje keptas ir nesuvalgytas bulves. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5-6 porcijoms Jums reikės:
Gaminimas:
Bulvės kepimo popieriaus vokelyje
Kepimo popieriaus vokelyje kepančios bulvės ne kiek iškepa, kiek yra garinamos jų pačių drėgmėje. Tokios bulvytės pavyksta labai švelnaus skonio, tad jos puikiai tiks, kaip garnyras prie neriebios paukštienos, žuvies patiekalų.
Svarbiausi patarimai, kad bulvytės būtų nuostabios:
Kepimo popieriaus vokelyje labiausiai tinka kepti jaunutes, smulkias bulvytes. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5-6 porcijoms jums reikės:
Gaminimas: