Kaip skaniai ir saugiai vytinti mėsą namuose? Keliaujame žingsnis po žingsnio!

2023-11-11
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Kaip skaniai ir saugiai vytinti mėsą namuose? Keliaujame žingsnis po žingsnio!
@ Shutterstock

Vytinta mėsa - kvapnus, ryškaus skonio delikatesas, kuriuo daugelis mėgaujasi gan retai dėl aukštos kainos, riboto pasirinkimo bei abejotinos kokybės. Ar žinojote, kad vytintos mėsos tikrai nebūtina pirkti? Įvairią mėsą bei net paukštieną labai paprasta ir gerokai pigiau paruošti namuose. Tiesa, kantrybės laukiant kol mėsytė subręs reikės, tačiau tikrai verta!



Mėsos vytinimas namuose - lengviau, nei manėte

1. Renkamės mėsą. Vytinti galima pačią įvairiausią mėsą, tačiau labiausiai tiktų didesni, vientisi raumenys visai be riebalų arba jų turintys labai nedaug. Žinoma, labiausiai vertinama jautienos ar kiaulienos išpjova, tačiau puikiai tiks ir nugarinė (liaudiškai vadinama palendrica), kumpis, sprandinė, net ir paukštienos filė.

Pasirinktą mėsą kruopščiai nuplaukite, nupjaustykite riebalus (galite palikti siaurą juostelę, jeigu vytinsite, pavyzdžiui nugarinę), nulupkite plėves, nupjaukite netvarkingus, atskirus gabaliukus. Jūsų tikslas - turėti dailų, vienodo storio mėsos gabaliuką.

Mėsos gabaliuko dydis nėra labai svarbu, mažesnis gabaliukas subręs greičiau, didesnis turės kyboti ilgėliau, tačiau turėkite mintyje, kad vytinama mėsa džiūva, susitraukia bene trigubai, tad iš labai mažo gabalėlio ne kas teliks. Optimalus žalios mėsos gabaliuko svoris yra apie 800 g - 1,5 kg.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Marinato pasirinkimas. Marinatas ne mažiau svarbus, nei pati mėsa. Marinatas vytinamai mėsai ne tik suteikia skonį, bet ir apsaugo ją nuo gedimo, įvairių mikroorganizmų, pelėsių, muselių ir pan.

  • Druska. 1 kilogramui mėsos reikės 3-4 kupinų šaukštų rupios druskos. Rinkitės „senovišką“ rupią akmens druską. Ne joduotąją, ne Himalajų, ne Havajietiškąją ir pan. Egzistuoja daug druskos rūšių, turinčių subtilių poskonių, tačiau šįkart svarbūs ne jie.
  • Cukrus. Cukrus, kaip ir druska, veikia kaip konservantas, be to cukrus subalansuoja marinato skonį ir suteikia mėsai gražią, rausvą spalvą. Cukraus reikės trigubai mažiau, nei druskos, tad 1 kilogramui mėsos reikės 1 šaukšto cukraus. Tiesa, cukrus naudojamas ne visuomet. Jo nereikės, jeigu pasirinktame marinate daug įvairių aštrių bei kvapnių prieskonių.
  • Prieskoniai. Mėsą galima vytinti su pačiais įvairiausiais prieskoniais ir jų mišiniais, tačiau svarbu, kad jie būtų pakankamai aštrūs. Prieskonių aštrumas apsaugos nuo žalingų mikroorganizmų. Šiam „darbui“ tiks juodieji ir čili pipirai, o taip pat ir mūsų kraštuose tradiciškai dažniau naudojamas česnakas. Taip pat prireiks ir malonų aromatą suteikiančių prieskonių - Lietuvoje įprastai naudojami lauro lapeliai ir kmynai, tačiau taip pat tiks ir Rytuose populiarios, įvairios prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, čiobreliai, kalendra, rozmarinai, o taip ir kvapnios, sutrintos ožragės sėklos, maltas kuminas. Išsirinkite vieną ar du kvapiuosius prieskonius, jų pakaks natūraliam mėsos skoniui pabrėžti jo neužgožiant.
  • Alkoholis. Šlakelis stipraus alkoholio apsaugo mėsą nuo gedimo, o taip pat suteikia papildomo skonio bei aromato. Labiausiai tiks kvapnus, su kadagio uogomis gaminamas džinas, konjakas ar brendis, viskis, „Starka“.
     

3. Gaminimas. Mėsos gabaliuką reikia kruopščiai nuplauti ir nusausinti tapšnojant popieriniais rankšluostėliais (jokiu būdu negalima trinti, kadangi rankšluostėliai plyš, mėsa apsivels popieriumi).

Jeigu naudojamas alkoholis, tai jis sumaišomas su cukrumi, kvapniomis žolelėmis ir prieskoniais, pipirais (druska šiame etape nenaudojama). Mėsa įtrinama šiuo marinatu ir laikoma šaldytuve pernakt arba parą. Vėliau mėsa ištraukiama, vėl nusausinama, ištrinama druska, pipirais ir šaldytuve laikoma dar maždaug 5 dienas. Mėsą reikėtų kasdien apversti.

Jeigu alkoholis nenaudojamas, tai mėsą galima paprasčiausiai ištrinti sausu prieskonių bei druskos mišiniu ir kasdien apverčiant laikyti šaldytuve 5-6 dienas.

Kasdienio apvertimo metu mėsą galima ištrinti papildomais prieskoniais, tuomet vytintoje mėsoje labiau jausis prieskoniai, ji bus aštresnė.

Ruošiant paukštieną, ją sūdyti reikia dvigubai trumpiau, 2 dienas.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Vytinimas. Išsimarinavusią, sūdytą mėsą reikia vėl nuplauti ir nusausinti, galima paskutinį kartą ištrinti nedideliu prieskonių kiekiu ir standžiai įsukti į švarų audinį ar marlę.

Susuktą mėsą belieka pakabinti sausoje, pakankamai šiltoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Mėsa puikiai išsivytins virtuvėje, pakabinta aukštėliau.

Svarbu nekabinti mėsos labai karštoje vietoje, pavyzdžiui, ant radiatorių ar prie židinio, tuomet mėsa labai greitai sudžius, bus kieta ir neskani. Taip pat svarbu, kad patalpa nebūtų drėgna, nes mėsa gali pradėti gesti, pelyti.

Tikslus mėsos vytinimo laikas labai priklauso nuo mėsos rūšies, gabaliuko dydžio, temperatūros, ore esančios drėgmės. O taip ir nuo jūsų pomėgių - vieni mėgsta labiau, o kiti mažiau apdžiuvusią mėsą. 1 kilogramo svorio gabaliuką vytinkite apie savaitę.

Paukštienos atvirame ore geriau nevytinti, o porą dienų pasūdžius nuplauti, įsukti į švarų, lininį rankšluostėlį ar į marlę ir 5 dienas laikyti šaldytuve. Kasdien paukštieną reikėtų apversti, nusausinti popieriniais rankšluostėliais.



Vytinti galima įvairią mėsą - dalinamės receptais

Dalinamės puikiais receptais ir siūlome paragauti namuose vytintos nugarinės, Kaukazo regione populiarios vytintos jautienos išpjovos, gardžios vytintos kiaulienos sprandinės bei šaldytuve vytintos vištienos filė. Skatiname nepamiršti eksperimentuoti, rinktis jums patinkančius prieskonius bei jų derinius, mėsytę vytinti truputį trumpiau ar ilgėliau. Atraskite jums labiausiai patinkanti skonį ir, esame tikri, vytintos mėsos daugiau niekada nebepirksite!


Vytinimui galima rinktis bet kokią mėsą. Renata rekomenduoja, kad gardžiausia taip ruošti kiaulienos arba jautienos išpjovą. Rasite detalų receptą ir daug naudingų patarimų.

Receptą rasite čia.

Dalia kviečia pasimėgauti Kaukazo skoniu ir namuose vytinti jautienos išpjovą basturma. Šiuo būdu vytinta mėsa pavyksta aštroka, sausa, labai kvapni ir tikrai skani. Svarbu sūdymo metu mėsą prieskoniais padengti kasdien.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dalia

Tokia mėsa turėtų vadintis džiovinta, bet dažnai vadinama vytinta, nes skonis labai primena būtent vytintą mėsą ir tikrai labai gardu! Ruošti galima ne tik iš jautienos, bet ir iš kiaulienos. Džiovinti galima vaisių džiovyklėje arba orkaitėje.

Receptą rasite čia.

Iš kiaulienos sprandinės dažniausiai gaminami puikūs šašlykai, tačiau Algirdas ją siūlo vytinti namuose. Ši mėsos rūšis kiek pigesnė, tačiau, panaudojus tinkamus prieskonius, pavyks nuostabaus skonio, dailios spalvos, tarsi marmurinė vytinta mėsa.

Receptą rasite čia.

Dar vienas puikus Algirdo receptas - gurmaniškai skambančiu pavadinimu, ypatingai puošniai atrodanti vytinta kiauliena suktinuke! Taip paruošta mėsa puikiai tinka užkandžiams, sumuštinukams, vaišių stalui papuošti.

Receptą rasite čia.

Jeigu mėgstate vytintą mėsą, jos visai nebūtina pirkti, galima paruošti ir namuose! Skonis išties nuostabus, o pastangų reikia visai nedaug. Tinka ruošti ir iš jautienos, ir iš kiaulienos nugarinės.

Receptą rasite čia.

Dar vienas gražuolis vytintos mėsos gabalėlis - jautienos kumpis! Mėsa išlieka sodrios, ryškios spalvos, labai kvapni ir skani. Tiekiame vieną, su sūriais ar ruošiame sumuštinukus.

Receptą rasite čia.

Puikus vytintos mėsos receptas be jokių įmantrumų. Svarbiausias šiame recepte - ilgas vytinimo procesas, todėl, jei tokia mėsa norite pasimėgauti žiemos šventėms, pats laikas ją ruošti!

Receptą rasite čia.

Jei nemėgstate liesos vytintos mėsos, Jums turėtų patikti šis receptas - nugarinė su lašinių gabaliukais. Ji ne tik minkšta ir labai gardi, bet ir įspūdingai atrodo. Galima paruošti ir dovanai!

Receptą rasite čia.

Vytinta šoninė tiks ir viena ragauti, ir užkandžius ruošti, ir įvairiausiems patiekalams pagardinti - apkepams, makaronams ar net į barščius. Skanaus!

Receptą rasite čia.

Kaip gi mėsos vytinimas be dešros! Šis receptas tinkamas bet kokiai mėsai (tiek kiaulienai, tiek jautienai), tik jeigu mėsa su lašinuku, reikėtų dėti šiek tiek daugiau druskos.

Receptą rasite čia.

 

Šaldytuve vytinta vištienos filė
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Vytinta ir labai plonai pjaustyta vištienos filė idealiai tinka sumuštiniams ar užkandžiams. Vytinant vištieną siūlome būtinai naudoti šlakelį stipraus alkoholio, apsaugančio nuo žalingų mikroorganizmų.

Jums reikės:
4 gabaliukų vištienos filė;
50 g druskos;
100 ml konjako (tinka brendis, džinas ar kitas stiprus alkoholinis gėrimas);
1 šaukšto juodųjų pipirų;
3 skiltelių česnako;
1 šaukštelio sutrintų lauro lapų.

Gaminimas:
Visus prieskonius sumaišykite. Jų mišiniu labai gerai ištrinkite vištienos filė. Įdėkite gabaliukais pjaustytą česnaką, supilkite brendį. Vištieną marinuokite 2-3 dienas. Kasdien apverskite.

Marinuotą vištieną nuplaukite, ištrinkite dar žiupsneliu druskos, pipirų. Kiekvieną gabaliuką susukite į keletą sluoksnių marlės ar į švarius rankšluostėlius ir vytinkite šaldytuve dar 5-6 dienas. Kasdien apverskite, nusausinkite tapšnojant popieriniais rankšluostėliais.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital