Pastaruoju metu labai daug girdime apie tai, ko yra įvairiuose maisto produktuose: vitaminų, riebalų, angliavandenių ir kalorijų. Bet ar žinote, ko gali būti ant pačių maisto produktų?
Jau seniai vištieną ir kiaušinius prieš gaminimą gerai nuplauname šiltu vandeniu dėl salmoneliozės profilaktikos, bet ar visada taip pat kruopščiai plauname vaisius bei daržoves? Štai keletas klausimų ir atsakymų, kurie, tikimės, Jums padės suprasti, kaip reikia pasirūpinti šiais maisto produktais, prieš pradedant juos vartoti.
1. Ar reikia plauti daržoves, parsineštas iš savo sodo?
Vaisius ir daržoves reikia plauti po tekančiu vandeniu tam, kad būtų pašalintas jų paviršiuje esantis purvas ir nešvarumai. Taigi, net ir iš savo sodo atsineštas daržoves būtina plauti prieš jas paruošiant vartojimui. Nors, žinoma, tiesiog iš lysvės nusiskinta ir suvalgyta braškė tikrai žalos nepridarys.
2. Ar tiesa, kad parduotuvėje arba turguje pirktus melionus, moliūgus, arbūzus ir kitas daržoves reikia plauti su plovikliu?
Vaisių ir daržovių negalima plauti su jokia plovimo priemone, kuri neskirta vartoti su maisto produktais. Taigi, su indų plovikliu nuplautas arbūzas Jums gal ir atrodo švaresnis, bet taip tik padidinsite „chemijos“ kiekį jo paviršiuje, o vaisių pjaustant peiliu pernešate chemikalus ir ant minkštimo.
3. Ar kruopščiai nuplovus daržoves nuo jų paviršiaus pašalinami visi pesticidai?
Ne, plaudama daržoves pašalinate tik jų paviršiuje esančius nešvarumus. Tuo tarpu jei daržovę auginant buvo naudojami pesticidai – jie nenusiplaus. Kita vertus, daržovių auginimui naudojamų pesticidų kiekis neturėtų viršyti leistinos normos ir sukelti kokių nors sveikatos negalavimų.
4. Ar rankas reikia plautis tik prieš ruošiant maistą?
Jei ruošiate tik vienos rūšies maistą – pavyzdžiui, gaminate salotas, rankas užteks nusiplauti prieš pradedant gaminti. Bet jei tuo pat metu rankos lietėsi ir prie kitų produktų, pvz. žalios žuvies, mėsos, kiaušinių – prieš liesdama daržoves dar kartą nusiplaukite rankas, kad bakterijos ir mikrobai nuo rankų nepatektų ant ruošiamo maisto.
5. Ar nulupus / nuskutus daržovę būtina nuplauti naudotą peilį?
Taip, nulupusi ar nuskutusi daržoves bei vaisius išplaukite naudotus reikmenis – lentelę bei peilius, ir tik tada daržovę pjaustykite. Taip sumažinsite tikimybę, kad ant nuluptos žievelės buvusios bakterijos pateks ir į ruošiamą patiekalą.
6. Kodėl rekomenduojama pamirkyti daržoves prieš plovimą?
Kad nuo daržovės greičiau nusiplautų nešvarumai. Prieš plaudami ją pamirkykite kelias minutes šaltame vandenyje.
7. Ar chemiškai apdorotas daržoves reikia plauti kokiu nors ypatingu būdu?
Daržoves ir vaisius, kurie, kad ilgiau galiotų, apdorojami specialiu vašku (pvz. ilgavaisiai agurkai, obuoliai) reikia ne tik nuplauti, bet ir lupti laikant po tekančiu vandeniu.