Statome meduolinį namelį - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
Meduolinis namukas namelis

Kalėdų laukimas yra laikas, pilnas magijos. Savo rankomis ir širdimis ją kuriame kasdien. Apgaubti tyliai skambančios kalėdinės muzikos ir šventinių lempučių mirgėjimo, skirkime laiko tam, kas svarbiausia, - buvimui kartu. Kurkime šeimos tradicijas, kurios širdyje gyvens kaip gražiausi Kalėdų prisiminimai. Eikime pasivaikščioti į baltą mišką, klausykim sniego girgždėjimo, statykim senį besmegenį, o grįžę namo – nusipurtykim sniegą ir kepkim medumi ir imbieru kvepiančius sausainius. Pastatykim iš jų namelį.

Meduolinio namelio statybos – veikla, kurioje „darbo“ atsiras kiekvienam šeimos nariui. Kas tešlą kočios, kas sienas ir stogą lipdys, kas palanges varvekliais papuoš – žingsnis po žingsnio, ir pastatysite kartu namelį, lyg iš Kalėdų pasakos. Mielą, žavų ir nebyliai primenantį, kad Kalėdos yra dabar.

Susitarkime iškart, kad nieko tokio, jei namelis pavyks truputį kreivas, šleivas, gal ne visai tobulas. Jis vis tiek bus nuostabus. Kvepės Kalėdomis ir magija, o namus pripildys šventinės nuotaikos. 


1 meduolinis namelis
Gaminimui skirkite 2-3 dienas


Kalėdinis meduolinis namelis

Tešlai:

  • 400 g medaus
  • 300 g rudojo cukraus
  • 200 g sviesto
  • 4 kiaušinių
  • 1 kg kvietinių miltų (550C)
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 3 arb. š. malto cinamono
  • 3 arb. š. malto imbiero
  • 1 arb. š. druskos

Glajui:

  • 2 kiaušinių baltymų (60 g)
  • 450 g miltelinio cukraus
  • 1 valg. š. citrinų sulčių


1. Iš pradžių išsirinkite trafaretą, pagal kurį norėsite statyti meduolinį namelį. Internete jų galite rasti labai daug – aš naudojau štai šį. Atsispausdinkite ir išsikirpkite. Jei gaminsite mažus namelius (pagal kitokį trafaretą), iš šio tešlos kiekio jie gali išeiti ir keli. Arba, jei norite, likusią tešlą galite panaudoti imbierinių sausainių kepimui.

2. Išminkykite tešlą. Pasiruoškite tešlai reikalingus ingredientus.


3. Medų, cukrų ir gabalėliais supjaustytą sviestą sudėkite į puodą. Kaitinkite virš silpnos ugnies maišydami, kol visi produktai susijungs į vientisą lygios tekstūros masę.


4. Leiskite masei atvėsti. Į atvėsusią masę po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius.


5. Miltus, kepimo miltelius, cinamoną, imbierą ir druską sumaišykite.


6. Suberkite miltų mišinį į medaus, cukraus, sviesto ir kiaušinių plakinį. Išminkykite minkštą, glotnią tešlą. Minkyti galite rankomis arba pastatomu plaktuvu su tešlos maišymo antgaliu. Jei tešla labai lipni, įberkite dar truputį miltų, bet stenkitės jų nepadauginti.


7. Paruoštą tešlą padalinkite į penkias maždaug lygias dalis. Mano išminkyta tešla svėrė apie 2 kg, tad padalinau ją į gabalėlius po maždaug 400 gramų. Dvi dalys bus skirtos stogui, dvi dalys – priekinei ir galinei sienoms, paskutinė dalis – šoninėms sienoms.


8. Suvyniokite kiekvieną tešlos gabalėlį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 1-2 valandas (galite laikyti ir pernakt).


9. Kol tešla ilsisi šaldytuve, atsispausdinkite ir išsikirpkite namelio dalis: stogą, šonines sienas, priekinę ir galinę sienas.


10. Iškepkite namelio dalis. Iš šaldytuvo išimkite po vieną tešlos dalį. Išvyniokite iš maistinės plėvelės ir įtaisykite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų.


11. Iškočiokite iki maždaug 0,5 cm storio. Stenkitės kočioti kuo tolygiau, kad visas tešlos lakštas būtų vienodo storio. Dėkite į šaldiklį ir pašaldykite maždaug 15-20 minučių.


12. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).


13. Išėmę iš šaldiklio, nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Ant iškočiotos tešlos priglauskite vieną iš trafaretų ir labai kruopščiai apipjaukite labai aštriu peiliu.


14. Popierinį trafaretą atsargiai nuimkite, perteklinę tešlą pašalinkite.


15. Išpjautą namelio dalį su visu kepimo popieriumi perkelkite ant kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 minučių, kol švelniai parus. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo to, kokio storio namelio dalis iškočiosite. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Jei matote, kad kurios nors namelio dalys iškepė nelabai lygiais kraštais, galite juos palyginti aštriu peiliu.


16. Taip iškepkite visas namelio dalis. Jei liks tešlos, iš jos galite formelėmis išspausti ir iškepti imbierinių sausainių.


17. Išplakite glajų. Pasiruoškite ingredientus cukraus glajui.


18. Kiaušinių baltymus lengvai išplakite šluotele.


19. Toliau plakdami, po kelis šaukštus suberkite miltelinį cukrų. Subėrę visą, padidinkite plakimo greitį ir plakite dar porą minučių, kol gausite tirštą, klampų, lipnų, lygios tekstūros glajų. Įmaišykite citrinų sultis.


20. Dekoruokite namelį. Supilkite glajų į konditerinį maišelį plonu apvaliu antgaliu. Pasitelkite fantaziją ir išpieškite atskiras namelio dalis norimais raštais. Jei norite, galite barstyti pabarstukais, priklijuoti nedidelių saldainių – kiekvienas namelis gali būti visiškai skirtingas.


21. Palikite glajų visiškai sustingti.


22. Surinkite meduolinį namelį. Pasiruoškite sunkesnių dėžučių lygiais kraštais, puodelių ar stiklinių – jų prireiks, kad prilaikytų suglaustas namelio dalis, kol glajus sustings.


23. Vieną po kitos imkite atskiras namelio dalis ir, kraštines tepdami glajumi, glauskite vieną prie kitos, formuodami namelį. Namelis stovės tvirčiau, jei jo apačią glajumi priklijuosite prie padėklo, lėkštės ar lentelės.


24. „Suklijavę“ sienas, leiskite glajui tvirtai sustingti, ir tik tuomet „klijuokite“ stogą.


25. Surinkę namelį, palikite jį ramiai stingti mažiausiai 8 valandas, o jei turite galimybę – visą parą.


26. Apibarstykite milteliniu cukrumi – jis padengs namelio stogą lyg sniegas.

 

PATARIMAI

  • Tešlą gardinkite prieskoniais pagal savo skonį. Galite berti jų daugiau ar mažiau, papildomai galite naudoti maltus gvazdikėlius, muskatus, kardamoną, kvapiuosius pipirus.
  • Namelį galite gaminti pagal bet kokį trafaretą (internete jų – daugybė). Aš gaminau pagal šį, tik šiek tiek pakoregavau langų išdėstymą.
  • Tešlą galite pasiruošti iš anksto ir šaldytuve laikyti pernakt.
  • Prieš išpjaudami iš tešlos trafareto dalis ir jas kepdami, tešlą pašaldykite. Tai leis lengviau padaryti lygius pjūvius, be to, atšaldyta tešla kepdama mažiau plėsis ir keis formą.
  • Jei vis tik iškepę matysite, kad namelio dalių kraštai yra labai nelygūs ir suklijuoti glajumi dėl to bus sudėtinga, aštriu peiliu nupjaukite plonas juosteles nuo kraštų ir taip juos išlyginkite.
  • Iškepusioms namelio dalims leiskite visiškai atvėsti, ir tik tuomet nuimkite nuo kepimo popieriaus. Vos ištraukus iš orkaitės, tešla bus dar gana minkšta ir sutvirtės vėsdama.
  • Neskubėkite. Namelio statymui skirkite bent dvi dienas. Vieną dieną pasiruoškite tešlą ir išsikepkite namelio dalis, antrą dieną namelį dekoruokite ir pastatykite.
  • „Statyboms“ pasitelkite pagalbines priemones – puodelius, stiklines, dėžutes ar kitus nedidelius, gana tvirtus rakandus. Kuo tvirčiau „paramstysite“ klijuojamas namelio dalis, tuo sėkmingiau jos sustings.
  • Dekoruokite pagal norus ir fantaziją – meduoliniai nameliai gali būti subtilūs ir minimalistiniai, gali būti ryškus ir spalvingi, išmarginti spalvotais saldainiais, pabarstukais ar skirtingų spalvų glajais.
  • Išpuoštą namelį laikykite kambario temperatūroje, sausoje vietoje.
  • Užvis svarbiausia, nesijaudinkite, jei namelis pavyks truputį kreivas, šleivas, netobulas. Kiekvienas meduolinis namelis – pats jaukiausias ir gražiausias, nes kvepia Kalėdomis ir magija. Mėgaukitės procesu, įtraukite į jį vaikus ir kurkite namuose šventinę nuotaiką!

​​​​

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital