Kaip paruošti sveikesnį Velykų stalą?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-04-10
Kaip paruošti sveikesnį Velykų stalą?
@Shutterstock

Velykos – graži pavasario šventė, kuri mūsų krašte sunkiai įsivaizduojama be gausaus vaišių stalo. Visgi svarbu nepamiršti, jog šventiniai pietūs ar vakarienė yra puiki proga savo patiekalus paruošti ne tik skanius, bet ir maistingus.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7 svarbūs maisto gaminimo patarimai

 

Kokybiški, švieži ingredientai - puiki bet kokios kulinarinės kelionės pradžia. Visgi ne mažiau svarbus yra jų paruošimo būdas. Štai keletas patarimų, kaip šventinius patiekalus ruošti sveikiau:

 

1.    Gaminant daržoves rinkitės kuo mažiau skysčio reikalaujančius virimo būdus. O virimo skystį, į kurį patenka vandenyje tirpūs verdamų produktų vitaminai bei mineralai, galite panaudoti ruošdami padažus ar kitus patiekalus.

 

Verdant naminį mėsos vyniotinį likusį sultinį galite panaudoti ruošdami sriubą ar padažą
 

2.    Virkite tik tiek laiko, kiek būtina. Nepalikite išvirusių produktų plūduriuoti vandenyje.


3.    Daržoves ruošiant garuose, jose lieka daugiau skaidulų ir vitaminų negu verdant. Virš garų gaminti patiekalai geriau išlaiko spalvą, kvapą, sultingumą. Garuose taip pat galima ir šildyti maistą.

 

4.    Į meniu įtraukite ir troškintų patiekalų. Troškinant maistą virš vidutinės kaitros, produktai geriau išsaugo naudingąsias medžiagas, aromatai susimaišo palaipsniui, patiekalas pavyksta ne tik skanus, bet ir maistingesnis.

 

Itališkas pomidorinis vištienos troškinys “Cocciatore” -  puiki idėja šventiniams pietums

 

5.    Išmėginkite produktų troškinimą savo sultyse. Šis gaminimo metodas nereikalauja daug riebalų ar skysčių ir puikiai tinka ruošti žuvį bei daržoves.

 

6.    Kepdami mėsą ar žuvį stenkitės nepradurti jos vartydami, nes išbėgs vertingos sultys ir patiekalas gali išdžiūti.

 

7.    Kepimui naudokite tik tuos riebalus, kurie tinkami kaitinti ir nerūksta.


 

Kokį aliejų ar sviestą pasirinkti?

 

Rinkdamiesi gaminant naudojamus riebalus atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:
 

1. Priemaišų kiekis. Augaliniame aliejuje riebalų kiekis yra apie 100%, o priemaišų kiekis minimalus. Jeigu rinksitės sviestą, svarbu, kad sudėtyje būtų ne mažiau kaip 82% riebalų.

 

Sviesto produktų ar pakaitalų (pvz. tepių riebalų mišinių ar margarino) geriau nesirinkite. Juos gaminant dažnai naudojamas rafinavimas, neretai ir hidrinimas, o sudėtyje rasite daug priedų - emulsiklius, sintetinius vitaminus ir pan.
 

2. Smilkimo temperatūra. Tai temperatūra, kurią pasiekęs aliejus ima rūkti, jame vyksta negrįžtami cheminiai procesai, kurie sukelia kancerogenų susidarymą. Todėl labai svarbu maisto kepimui pasirinkti tokius riebalus, kad smilkimo temperatūra būtų kuo aukštesnė, arba bent jau aukštesnė negu ta, kurią naudosite ruošdami maistą.

 

Įvairių kepimui skirtų riebalų bei aliejų kritinė kaitinimo temperatūra, po kurios jie tampa kenksmingi, nurodyta žemiau*:

  • Lydytas sviestas (vadinamas Ghee sviestas) 250° С

  • Palmių aliejus 240° С

  • Kokosų aliejus 230° С

  • Saulėgrąžų aliejus 230° С

  • Žemės riešutų aliejus 230° С

  • Alyvuogių aliejus (Extra Virgin) 190° С

  • Alyvuogių aliejus (išspaudų) 235° С

  • Rapsų aliejus 240° С

  • Sviestas 120°-150° С

 

*skaičiai tik orientaciniai, tiksliai smilkimo temperatūrai turi poveikį ir aliejaus kokybė.

 

Atminkite, aliejus ar sviestas – tai riebalai. Savaime riebalai nėra blogis, tačiau jie labai kaloringi, todėl vartokite saikingai. Daugelį patiekalų galite nesudėtingai pasigaminti ir orkaitėje.


 

Kokius miltus rinktis ir kodėl?

 

Norėdami paruošti maistingesnius kepinius, rinktės speltų ar viso grūdo miltus. Deja, ne visuose receptuose kvietinius miltus sėkmingai pavyks pakeisti maistingesnėmis alternatyvomis (šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų), todėl būtinai iš anksto išmėginkite savo mėgstamus patiekalų receptus su kitokiais miltais. Galbūt verta iš pradžių keisti tik dalį jų?

 

Purus, iškilęs biskvitas arba švelnios tekstūros mielinė boba gali nepavykti, bet drąsiai eksperimentuokite su duona, nesudėtingais pyragais, meduoliais ar keksais.
 

Nepamirškite, jog yra desertų, kuriems miltai visiškai nereikalingi. Pavyzdžiui prancūziški sausainiai Macarons ruošiami tik su maltais riešutais. Miltai taip pat nenaudojami ruošiant Panakotą ar kitus žele desertus. O jei norite iškepti traškius žuvies kepsnelius, juos vietoje miltų ar džiūvėsėlių galima apvolioti kokoso ar migdolų drožlėse.

 

Gaminant Panakotą (pavyzdžiui šią veganišką panakotą su kokoso pienu) miltai nereikalingi

 

Majonezas: gaminame namuose ar perkame? Kaip išsirinkti?

 

Padažas, nors tik priedas, gali nulemti patiekalo sėkmę. Jis turi magišką savybę sausą maistą paversti sultingu, suteikia aromatą bei spalvą. Dažnai padažas gali išgelbėti net ir nepavykusį šeimininkės eksperimentą.

 

Majonezas – vienas pagrindinių padažų, naudojamų Velykų stalui. Pirktiniai majonezai neretai “praturtinami” tirštikliais bei skonio stiprikliais, todėl renkantis svarbu skaityti sudėtį. Taip pat atkreipkite dėmesį į riebalų kiekį majoneze – kuo jų daugiau, tuo, tikėtina, mažiau priedų į jį įdėta. Visgi ne visi “E” yra žalingi, todėl pasidomėkite daugiau apie gaminyje esančius priedus – įveskite pavadinimą į “google” paieškos skiltį ir rasite visą reikiamą informaciją.

 

Jeigu turite keletą laisvų minučių, majonezą galite pasigaminti ir patys (receptų rasite šiame straipsnyje). Tai nesudėtingas procesas, svarbu pasirinkti šviežius kiaušinius ir aukštos kokybės, kuo neutralesnio skonio aliejų (tiks dauguma rafinuotų aliejų). Naminiam majonezui gaminti jokiu būdu nenaudokite extra virgin alyvuogių aliejaus, nes majonezas apkars. Pagamintą majonezą sudėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve (ten jis puikiai išsilaikys bent 3-4 dienas).

 

Visgi viename majonezo šaukšte gali būti net 90 kilokalorijų, todėl rekomenduojame jį vartoti labai saikingai - nesvarbu, ar tai pirktinis, ar namuose pagamintas.

 

Vietoje majonezo Velykinius patiekalus galite pateikti su krienas, garstyčiomis, egzotiškuoju čatniu ar avokado užtepėle.

 

Užuot patiekę su majonezu, šventinį mėsos vyniotinį skanaukite su maistingesniu žolelių padažu, kurio receptą rasite čia

 

Kitiems padažams bei pagardams gaminti rinkitės maistingesnes alternatyvas – pikantiškam padažui vietoje majonezo galima sumaišyti graikišką jogurtą su trupučiu garstyčių bei įspausti česnako, “ketčupą” atstos patroškinti sutrinti pomidorai, grietinėlę keiskite kokosų pienu, o salotas gardinkite citrinos sultimis ir šlakeliu kokybiško alyvuogių aliejaus.

 

Vietoje įprastai naudojamos grietinėlės lašišą galite ruošti su nuostabiu kokoso pieno padažu kaip šiame recepte

 

Kuo pakeisti cukrų?

 

Nekeptus desertus galite saldinti medumi, klevų ar datulių sirupu, taip pat trintomis datulėmis. Kepinius saldinkite bananais bei saldžiosiomis bulvėmis – tai natūraliai saldūs produktai, kurie suteiks ne tik skonio, bet ir drėgnesnės tekstūros.

 

Jeigu sunku atsisakyti rafinuoto baltojo cukraus, stenkitės bent sumažinti jo kiekį. Kaip truputį sveikesnę alternatyvą galite rinktis kokosų žiedų cukrų ar rudąjį nerafinuotą cukrų. Būkite atidūs - dažnai prekybos centruose galima rasti rudąjį cukrų, kuris yra tas pats baltasis, tik dažytas. Todėl labai svarbu skaityti sudėtį. Visgi net ir natūralesnis cukrus yra cukrus, todėl vartokite saikingai.

 

Gamindami žele ar kitus desertus, pabandykite cukrų keisti klevų ar kokosų sirupu, medumi ar kitomis maistingesnėmis alternatyvomis.

 

Kaip išsirinkti kiaušinius?

 

Velykos neįsivaizduojamos be kiaušinių. Kaip gi juos išsirinkti kokybiškus?

 

Kiaušiniai parduotuvėse yra paženklinti skaičiais bei raidėmis. Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą. Kuo skaičius mažesnis, tuo paukščiui buvo sudarytos geresnės sąlygos gyventi, maitintis bei perėti. Nors laisvėje ar ant kraiko augintų vištų kiaušiniai ne visada skiriasi savo maistinėmis savybėmis, tokių paukščių auginimo sąlygos tausoja gamtą bei gyvūnus.

 

  • 0 reiškia, reiškia, kad višta buvo auginta ekologiniame ūkyje, kuriam taikomi specialūs reikalavimai. Dienomis ji galėjo išeiti į lauką, o visas jos maistas buvo išaugintas ekologišku būdu.

  • 1 reiškia, kad vištos buvo augintos laisvai, galėjo vaikščioti lauke.

  • 2 reiškia, kad vištos buvo augintos ant kraiko.

  • 3 nurodo, kad vištos buvo augintos narvuose, į lauką neišeidavo ir laisvai vaikščioti negalėjo. Parduotuvėse šių kiaušinių kaina paprastai būna mažiausia, tačiau sąlygos, kuriomis laikomi paukščiai, dažnai tikrai nepavydėtinos.

 

Kiaušinių svorio kategorija:

XL – labai dideli  (73 g ir daugiau)
L – dideli  (63 g - 73 g)
M – vidutiniai (53 g - 63 g)
S – maži (iki 53 g).

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Šviežio vištų kiaušinio lukštas turėtų būti lygus, sveikas, tvirtas, blizgus. Netinkamo vartoti kiaušinio lukštas tampa vos melsvas, pilkšvas ir neblizga, kartais ant jo matyti tamsesni taškeliai. Kietas be defektų lukštas yra vienas pagrindinių rodiklių įvertinant perkamų kiaušinių kokybę.

 

Prieš pat vartojimą kiaušinį būtina nuplauti. Kiaušinis iš vištos organizmo į aplinką patenka švarus, bet gali būti suteršiamas lizduose, nuo surinkimo įrangos ar transportavimo priemonių.
 


Jeigu kiaušinius verdate iš anksto, išvirtus juos būtinai laikykite šaldytuve


Virtą kiaušinį patartina suvartoti per 24 valandas, bet ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo. Jeigu virto kiaušinio nevalgysite iškart, būtinai laikykite šaldytuve.
 

 

Kaip nepamesti galvos šventiniame sūkuryje?

 

Planuokite ir ruoškitės Velykom iš anksto. Tam puikiai pagelbėja darbų sąrašas. Jis, beje, praverčia ir spontaniškai organizuojamai šventei.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

  1. Užsirašykite kiek ir kokius svečius planuojate pasikviesti, kaip juos kviesite (pvz. sukursite facebook grupę, o gal įteiksite gražius rankų darbo kvietimus?).

  2. Apgalvokite, kas kur sėdės. Ar bus mažų vaikų, kuriems reikia specialių kėdučių, indų bei įrankių?

  3. Pagalbininkai. Galbūt yra svečių, kurie su malonumu jums galėtų pagelbėti ruošiantis šventei?  Kai šventėje dalyvaus 12-20 svečių, labai rekomenduojame turėti bent 1 pagalbininką. Kai svečių skaičius 20-35, du pagalbininkai tikrai turės ką nuveikti, o jeigu laukiate 35-50 svečių - pravers 3 ir daugiau pagalbininkų.  Iš anksto suplanuokite ir paskirstykite jiems darbus.
    Nepamirškite, jog visada galite kreiptis profesionalios pagalbos ruošiantis jūsų šventei. Tai gali būti padavėjai, virėjas, o gal šventės dekoratorius?

  4. Šventės laikas. Informuokite svečius iš anksto, kelintą valandą susirinkti, o iš vakaro prieš šventę dar kartą paskambinkite ar išsiųskite žinutę ir priminkite šventės laiką bei vietą. Taip svečiai jaus atsakomybę nevėluoti, o jums bus paprasčiau susiplanuoti pasiruošimą bei patiekalų gamybą.

  5. Kaip papuošite šventę, ar norėsite papildomų dekoro elementų? Galbūt reikės šventinių įrankių ar puošnios staltiesės? Ar turite pakankamai taurių bei stiklinių?
    Galvodami apie šventės dekorą, stenkitės rinktis detales, kurias galėsite panaudoti kelioms šventėms – rinkitės neutralias spalvas, lengvai plaunamus audinius, universalesnio dydžio bei formų indelius. Skintas gėles keiskite prieskoniniais augalais vazonėliuose, kuriuos po šventės galėsite persodinti ar skaninti patiekalus.

  6. Patiekalai ir gėrimai - kokie jie bus? Dažnai mes persistengiame su maisto kiekiu. Surašius planuojamus patiekalus, užkandžius ar desertus ant popieriaus lapo pasidaro aiškiau ir paprasčiau viską įvertinti.
    Pagalvokite, ar tarp svečių tarpe nėra alergiškų, tam tikrų maisto produktų nevartojančių žmonių?

  7. Susiplanuokite apsipirkimą. Pirkinių sąrašas būtinas prieš važiuojant į parduotuvę. Galbūt dalį negendančių produktų galima įsigyti iš anksto, taip išvengsite šventinio šurmulio. Taipogi nepamirškite, jog produktus bei dekoracijas galima užsisakyti ir internetu.

  8. Apgalvokite, ką darysite su maisto likučiais. Gal verta pasirūpinti vienkartiniais indeliais ir padalinti svečiams lauknešėlius? Taip pat didelę dalį produktų galima užšaldyti.

 

Svarbiausia, nepamirškite - niekas jūsų neteis, jeigu dekoracijos nebus tobulos ar pamiršite vieną – kitą smulkmeną.

 

 

Kuo užsiimti, kad nepraleisti viso laiko prie stalo?

 

Velykos – šeimos šventė. Tai nuostabi proga pabūti su artimaisiais bei seniai matytais bičiuliais. Svarbu, kad pasiruošimas teiktų tiek pat džiaugsmo, kiek ir pati šventė. Todėl pasipuoškite, įjunkite mėgstamą muziką, įtraukite savo svečius į patiekalų gaminimo procesą. Galbūt net pasigaminkite vienodus “Velykų komandos” marškinėlius?

 

Norint nepersivalgyti, būtina pajudėti. Todėl ruošdamiesi šventei galvokite ne tik apie maistą, bet ir suplanuokite kitos veiklos.

Kiaušinių ridenimas - bene populiariausias Velykų žaidimas lietuvių šeimose. Nepamirškite visų ja, reikalingų priemonių, numatykite erdvę.

Taip pat galite išmėginti ne tokį mūsų krašte žinomą, bet labai smagų margučių slėpynių žaidimą - prieš atvykstant svečiams lauke suslėpkite kiaušinukus ir po pietų visi išeikite jų ieškoti.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Galite išbandyti ir margučių sukimo žaidimą – vienu metu kiekvienas žaidėjas ant žemės išsuka savo margutį. Laimi tas, kieno margutis sukasi ilgiausiai.

 

 

Gražių, sveikų ir jaukių jums švenčių!


O besiruošiant, kviečiame išmėginti šias skanias bei maistingas idėjas Velykų stalui:

 

Šis paprastai paruošiamas sotus patiekalas nudžiugins visą šeimą. Klasika iš Italijos kulinarinio lobyno - vištiena, pomidorai ir kitos daržovės namus pripildys nuostabiausių aromatų. Troškinį skanaujame vieną arba su pasirinktu garnyru - tinka ryžiai, makaronai, bulvės ar šviežia skrudinta duona.pasirinktu garnyru - tinka ryžiai, makaronai, bulvės ar šviežia skrudinta duona.

Receptą rasite čia.

Šis patiekalas tiks išsiilgusiems kiek egzotiškesnio skonio nuotykio. Apelsinai ir žaliosios citrinos sultys suteikia gaivos, o kokoso pienas - sodrumo. Paruošiama labai greitai, todėl šiam patiekalui nesugaišite daug laiko. Skanaukite su ryžiais, salotomis ar makaronais.

Receptą rasite čia.

Skanutėlis desertas, pagamintas iš augalinės kilmės produktų. Siūlome pasigaminti daugiau - juk taip gera smaguriauti maistingiau. Avietes galite keisti braškėmis, vyšniomis, mėlynėmis ar kitomis uogomis, vietoje uogų sluoksnio galima naudoti mėgstamą uogienę.

Receptą rasite čia.

Skanus, maistingas ir nesudėtingai pagaminamas vištienos vyniotinis. Šį vyniotinį galite ne tik virti, bet ir kepti orkaitėje. Kaip ir kiekvienam vyniotiniui - labai svarbu gerai paslėgti, kad pjaustant netrupėtų. Ča rasite ir puikaus žolelių padažo receptą, kuris tiks ne tik vyniotiniui, bet ir kitiems patiekalams.

Receptą rasite čia.

Greitai pagaminamas pikantiško skonio troškinys. Labai skanu patiekti su česnakine duonele ir tarkuotu sūriu. Galima valgyti vieną arba drauge su ryžiais ar mėgstamais makaronais.

Receptą rasite čia.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
grilio patiekalai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital