Ukrainietiški barščiai - kaip paruošti pačius skaniausius?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-01-07
Ukrainietiški barščiai
Shutterstock

Barščiai - tradicinė daugelio slavų tautų sriuba, kuri labai mėgstama ir Lietuvoje. Sodriai raudona, aromatinga, daržovėmis ir mėsa gausi sriuba tikrai taps sočių pietų hitu - dalinamės naudingais patarimais, gudrybėmis bei puikiu receptu.



Burokėliai troškinami atskirai

Bene dažniausiai pasitaikanti barščių ruošimo klaida - iš anksto neparuoštų burokėlių dėjimas į bendrą puodą. Švieži burokėliai, visų pirma, turėtų būti šiek tiek patroškinami, jeigu norima, pagardinami pomidorų pasta ir į puodą dedami pačioje barščių virimo pabaigoje. Tuomet barščiai įgaus gražią spalvą, tačiau kitos daržovės bei mėsa nespės ryškiai nusidažyti.

Jeigu barščiams naudojami rauginti ar marinuoti burokėliai, tai jų papildomai troškinti nereikia, tačiau į puodą jie turėtų keliauti taip pat tik virimo pabaigoje.


Sodrus mėsos sultinys

Barščiams skirtas sultinys dažniausiai verdamas iš mėsingų jautienos kaulų, tačiau jis dažnai papildomas ir kita mėsa - įprastai riebesne kiauliena ar paukštiena. Šiai puikiai sriubai, tiesą sakant, gali būti naudojama pati įvairiausia mėsa, skirtingų rūšių gabaliukai, kaulai, rūkyti šokauliukai ir kt.
Įdomu tai, kad Centrinėje Ukrainoje barščių sultiniui naudojamas ne vanduo, o gira.


Burokėliai, morkos, svogūnai ir kopūstai

Barščiams, žinoma, visuomet naudojami burokėliai. Tradiciškai naudojami švieži burokėliai, tačiau tinka ir marinuoti arba rauginti. Ši sriuba, kaip ir daugumai Rytų Europos sriubų, neapsieina be lengvai apkepintų svogūnų ir morkų. Tikri barščiai taip pat neįsivaizduojami be šviežių arba raugintų kopūstų - jeigu jie nenaudojami, tai išvirta sriuba yra ne barščiai, o tiesiog burokėlių sriuba (rus. свекольник).


Dar daugiau daržovių

Įprastą barščių daržovių derinį labai dažnai papildo ir kitos daržovės: saldžiosios paprikos, bulvės, pomidorai (arba pomidorų pasta). Kartais barščiai gardinami džiovintais baravykais, džiovintomis slyvomis, pupelėmis.

Svarbu išlaikyti tradicines proporcijas - burokėlių ir kopūstų barščiuose turi būti gausu, o visų kitų daržovių bei pagardų reikėtų dėti 2-3 kartus mažiau.


Pagardas barščiams iš lašinių ir česnakų

Išvirti barščiai neįsivaizduojami be grietinės ir mielinių bandelių, apteptų česnakiniu sviestu ir apibarstytų žolelėmis, tačiau užkietėję barščių mėgėjai šią sriubą gardina... trintais lašiniais.

Sriubai nuostabų aromatą, dar ryškesnį skonį ir šiek tiek riebumo suteikiantis pagardas gaminamas grūstuvėje ar maisto smulkintuvu sutrinant sūdytus lašinius (be odos), česnakus, šviežias petražoles ir krapus. Riebi košelė dedama į jau išvirtą, karštą sriubą, puodas išmaišomas, uždengiamas ir paliekamas 15 minučių, kad pasiskirstytų skoniai ir kvapai.



Tikri ukrainietiški barščiai - laiko patikrintas receptas

Kiekvienos ukrainiečių šeimos garbės reikalas - iš kartos į kartą perduodamas ir ilgus metus tobulintas barščių receptas. Pateikiame „bazinį“ receptą, padėsiantį išvirti puikius barščius ir suteikiantį galimybę eksperimentuoti: išbandykite iš liesesnės ar riebesnės mėsos virtą sultinį, jam naudokite skirtingus kaulus, kiaulieną keiskite riebia paukštiena, dalį vandens pakeiskite natūralia gira, barščius gardinkite prieskoninėmis žolelėmis, sutrintų lašinių pagardu (jo aprašymą rasite aukščiau), įdėkite truputį džiovintų baravykų, improvizuokite!
 



Jums reikės:
500 g jautienos;
500 g kiaulienos;
1 morkos;
1 svogūno;
2 burokėlių;
300 g kopūstų;
1 paprikos;
200 g bulvių;
1 šaukšto pomidorų pastos;
Kepimui aliejaus;
Pagal skonį lauro lapelių, druskos, pipirų.



Gaminimas:

Mėsą supjaustykite kubeliais sudėkite į gilų puodą, užpilkite 3 litrais šalto vandens, užvirinkite, kaitrą sumažinkite ir virkite 2 valandas. Po 2 valandų mėsa bus minkštutėlė, o puode susidarys sodrus sultinys, kurį beliks papildyti daržovėmis.

Burokėlius nulupkite, sutarkuokite arba supjaustykite šiaudeliais. Dėkite į keptuvę su šaukštu įkaitinto aliejaus, keletą minučių pakaitinkite, uždenkite dangčiu ir palikite pasitroškinti apie 10 min., tuomet įmaišykite pomidorų pastą ir viską troškinkite uždengę dar 20 min. Atidėkite.

Į 2 valandas lėtai virusį puodą sudėkite plonais šiaudeliais pjaustytus kopūstus, tuomet - šiaudeliais ar kubeliais pjaustytas bulves. Virkite kol suminkštės.

Morką nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais, svogūną - pusžiedžiais. Atskiroje keptuvėje apkepinkite aliejuje. Apkepintas daržoves sudėkite į puodą. Į puodą taip pat dėkite nedideliais šiaudeliais supjaustytą papriką.

Į puodą sudėkite iš anksto su pomidorų pasta patroškintus burokėlius. Virkite dar 10 minučių.

Barščius pagardinkite keliais lauro lapeliais, druska, pipirais, kaitrą išjunkite, puodą uždenkite ir palikite pastovėti 20 minučių.

Ukrainietiški barščiai tradiciškai tiekiami su šaukštu riebios grietinės ir česnakiniu sviestu apteptomis, šiltomis mielinėmis bandelėmis (rus. пампушки). Bet žinoma, kitoks jūsų mėgiamas garnyras (pavyzdžiui, šviežiai išvirtos žalumynais pagardintos bulvės) irgi puikiai tinka. Improvizuokite, kurkite ir skanaukite!
 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
grilio patiekalai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital