Kaip pagaminti patį skaniausią plovą? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-01-22
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 24)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 24)
Kaip pagaminti skanų plovą - plovas
@ Shutterstock

Plovas - tradicinis Vidurio Azijos ir Artimųjų Rytų patiekalas iš ryžių, mėsos ir morkų. Šis paprastas, daug produktų nereikalaujantis, gardus ir sušildantis troškinys labai mėgstamas ir Lietuvoje. Jeigu plovą pagaminti namuose Jums iki šiol buvo nedrąsu, ar turite savo mėgstamą receptą, bet žvalgotės ir naujų idėjų, skubame pasidalinti naudingais patarimais, kaip paruošti plovą taip, kad jis būtų pats skaniausias!

Manoma, kad įvairiose pasaulio šalyse yra net apie 1200 plovo variantų, tačiau Uzbekistane jis yra tikras nacionalinis pasididžiavimas. Kiekviena šeima turi savitą (žinoma, geriausią ir vienintelį tikrą) plovo receptą. Jį dažniausiai ruošia vyrai ir be jo neapsieina nė viena šventė ar garbingų svečių apsilankymas. Įrodydami plovo svarbą uzbekai dažnai sako: „Jei esi vargšas, valgai plovą. Jei esi turtingas, valgai tik plovą“.

Uzbekijoje tikima, kad plovas pirmą kartą buvo pagamintas Aleksandro Makedoniečio užsakymu. Karvedys nenorėjo, kad kariai skirtų perdėm daug dėmesio maisto gamybai, tad pareikalavo patiekalo, kuris suteiktų jėgų kovoti mūšyje ir būtų tinkamas pusryčiams, pietums bei vakarienei. Tuomet ir buvo sukurtas plovas. Istorikai negali patvirtinti šios istorijos tikrumo, tačiau plovas - tikrai senoviškas patiekalas. Jį savo knygose prieš daugiau negu 1000 metų aprašė persų gydytojas ir filosofas Avicena.
 

Plovas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Plovo gamyba žingsnis po žingsnio: geras puodas, tinkami ryžiai, riebi mėsa ir jokio maišymo

1. Indas. Autentiškas ir pats skaniausias plovas, žinoma, ruošiamas ant laužo, kazane - sunkiame, iš ketaus pagamintame plačiame puode, apvaliu dugnu. Jeigu neturite kazano ar galimybės plovą paruošti ant laužo, tai ne bėda - gardus plovas puikiai išsitroškins ir ant viryklės ar orkaitėje.

Vis tik, būtų idealu naudoti puodą storu dugnu ir sienelėmis, puikiai tiktų ketaus puodas. Tokiame puode plovas išsitroškins tolygiau, nepridegs ir nebus lipnus.

Jeigu plovas ruošiamas orkaitėje, galite naudoti čanachines, molinį ar stiklinį indą.

2. Ryžiai. Skirtinguose regionuose naudojami įvairūs ryžiai, tačiau sutinkama, kad tikras plovas turi būti birus. Sakoma, kad skaniausias yra ferganietiškas plovas ruošiamas iš vietinių trumpų, kietų, rausvos spalvos ryžių, kurie vadinami „devzira“ (išvertus tai reiškia „džino auskarai“). Prieš gaminant šiuos ryžius būtina užpilti drungnu ar vos šiltu vandeniu ir porą valandų mirkyti.

Mūsų regione sunku gauti tokių ryžių, tačiau tiks ir kitokie. Gamindami plovą rinkitės mažiau krakmolo turinčius arba plikytus ryžius. Jie turėtų būti skaidrūs ir jų mirkyti nereikės, tačiau kelis kartus perplauti rekomenduojame.

Jeigu rinksitės baltus, pavyzdžiui, „basmati“ ryžius, jų taip pat nemirkykite, tačiau būtinai dėmesingai, kelis kartus perplaukite po tekančiu vandeniu iki kol nuo jų nutekės skaidrus, o ne baltas vanduo. Taip išplausite krakmolo perteklių ir virdami ryžiai nesulips.

Plovui visiškai netiks smulkūs, apvalieji ryžiai, kurie naudojami sušiams ar itališkam daugiaryžiui. Šie ryžiai perdėm lipnūs.

Vietoje ryžių taip pat galima naudoti perlines kruopas, žirnius, avinžirnius ar kruopų mišinius.
 

Plovo gaminimas ant laužo

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Mėsa. Tradiciškai, plovui naudojama riebesnė aviena ar švelni ėriena, rekomenduojama rinktis mentę, šonkauliukus. Jeigu nemėgstate avienos, galite naudoti jautieną, kiaulieną ar net paukštieną, tik rinkitės riebesnę mėsos dalį. Geriausia naudoti šviežią, ne šaldytą mėsą, kad ji išliktų sultinga.

Mėsą reikėtų supjaustyti gan stambiai - ne mažesniais negu graikinio riešuto dydžio gabalėliais, taip mėsa mažiau išsausės.

4. Riebalai. Gaminti plovą galima ir su augaliniu aliejumi, bet bus tradiciškiau (ir dar skaniau!), jeigu naudosite avienos lajų ar lašinius. Visgi jeigu rinksitės aliejų, jį geriau naudokite bekvapį, kad netrukdytų atsiskleisti prieskonių ir mėsos aromatams.

Riebalus labai svarbu gerai įkaitinti, kad net rūktų. Plovo virimo profesionalai sako, kad kitus ingredientus reikia dėti tuomet, kai iš karštų riebalų ima kilti juodas, bet dar ne baltas dūmas.

5. Daržovės. Plovo neįsivaizduojame be svogūnų ir morkų, o štai Indijoje ir Kaukazo regiono valstybėse plovą gamina visai be morkų. Visgi mes rekomenduojame plovą gardinti morkomis ir jas pjaustyti gana stambiai, netarkuokite! Svogūnus taip pat reikėtų pjaustyti stambiais pusžiedžiais.

Kai kuriuose plovo receptuose sutinkame ir džiovintų slyvų, razinų.Jjeigu gardinsite šiais priedais, tą darykite jau po mėsos apkepimo, prieš pilant vandenį.
 

Plovas kazane

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Prieskoniai. Plovo gardinimas prieskoniais - kūrybiškas procesas, kuriame galite pasitelkti fantaziją. Klasikinė plovo prieskonių trijulė: kuminas, raugerškis ir šviežias ar džiovintas ir maltas aitrusis pipiras. O toliau, kaip širdis geidžia - tiks ir kalendra, ir šafranas (bet labai nedaug, nes jis gali suteikti plovui nemalonų, jodą primenantį kvapą), ir daugybė kitų prieskonių!

Galite naudoti ir specialų prieskonių mišinį plovui, tačiau tikrinkite, ar jo sudėtyje yra trys pagrindiniai prieskoniai.

Žinoma, plovas neatsiejamas nuo česnako. Vidutinio dydžio puodui reikės poros galvučių česnako. Jų jokiu būtų neskaidykite skiltelėmis, nulupkite tik viršutines odeles.

7. Vanduo. Vandens plovui reikės du kartus. Visų pirma, vanduo užpilamas ant apkepintos mėsos su daržovėmis (šis ruošinys, pirmoji plovo dalis be ryžių, vadinamas „zirvak“). Šiuo etapu vandens reikia tiek, kad plovo ruošinys būtų apsemtas per porą centimetrų.

Vėliau ant „zirvak“ beriami ryžiai, kurie užpilami verdančiu vandeniu taip, kad jie taip pat būtų apsemti per porą ar trejetą centimetrų.
 

Tradicinis uzbekiškas plovas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8. Plovo gaminimas. Plovą išvirti nėra sudėtinga, tačiau svarbu laikytis keleto pagrindinių taisyklių.

Riebalų įkaitinamas. Visų pirma, labai stipriai, kad rūktų tamsus dūmas įkaitinamas aliejus (ar tirpintas lajus ar kiti riebalai).

Mėsos ir daržovių apkepimas. Riebaluose pirmiausia apskrudinami mėsos gabaliukai, kurie po to ištraukiami ir atidedami. Taip, kepant riebalai garsiai čirška ir stipriai taškosi, tai pati nemaloniausia (tačiau vienintelė tokia) plovo gamybos dalis.

Vėliau į tą patį aliejų (arba kitus naudotus riebalus) beriami stambiais pusžiedžiais pjaustyti svogūnai. Jiems apkepus į puodą grąžinami skrudinti mėsos gabaliukai ir po minutėlės beriamos stambiai pjaustytos morkos. Jos pakepinamos iki kol ims skleisti malonų kvapą.

Gardinimas prieskoniais. Apkepinta mėsa ir daržovės pagardinamos prieskoniais (bet ne druska!). Kartais šiame etape sudedamos česnako galvutės. Jos dedamos tik truputį pavalytos, bet neluptos, neišskaidytos skiltelėmis. Jeigu norisi silpnesnio česnako skonio, tai galvutes dėkite troškinimo pabaigoje, prieš beriant ryžius.

Troškinimas. Prieskoniais gardinta mėsa bei daržovės užpilamos verdančiu vandeniu taip, kad „troškinys“ būtų apsemtas per porą centimetrų. Viskas užvirinama ir troškinama ant nedidelės ugnies 40-90 minučių. Troškinimo laikas priklauso nuo mėsos gabaliukų dydžio bei jos rūšies (jeigu tai minkšta ėriena ar veršiena, troškinti reikės trumpiau, o jeigu kiauliena, aviena ar jautiena - ilgiau).

Troškinimo pabaigoje beveik visas vanduo turi nugaruoti ir turėsime plovo ruošinį „zirvak“. Šis ruošinys pagardinamas druska, net truputį persūdomas, nes dalį druskos „pasiims“ ryžiai.

Kartais (bet tik įprastomis dienomis, jokiu būdu ne per šventes) „zirvak“ priruošiama daugiau ir jo perteklius laikomas šaldytuve, kad kitą sykį plovą būtų galima paruošti greičiau.
 

Plovas su aviena

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Ryžių įdėjimas. Ant paruošto „zirvak“ lygiu sluoksniu beriami mirkyti ar perplauti ryžiai. Jokiu būdu nemaišoma! Viską reikia atsargiai užpilti verdančiu vandeniu taip, kad ryžiai būtų apsemti per porą ar trejetą centimetrų. Ugnį vėl reikia stipriai padidinti, kad vanduo kuo greičiau užvirtų.

Plovo troškinimas. Vandeniui užvirus, ugnis kiek sumažinama ir viskas paverdama ant vidutinės ugnies apie 10 min. Maišyti iki pat gaminimo pabaigos nereikia! Tuomet ryžiai puode uždengiami ir net truputį paslegiami lėkšte, o puodas uždengiamas dangčiu. Svarbu, kad puodas būtų uždengtas kuo sandariau, po puodo dangčiu net galima pakišti drėgną rankšluostį.

Sandariai uždengtas plovas toliau troškinamas ant minimalios ugnies dar apie 20 min.

Jeigu po šio troškinimo ryžiai vis tiek kietoki, tai juos „pabadykite“ - per visą ryžių ilgį (bet nesiekiant „zirvak“) peiliu padarykite duobutes ir į jas įpilkite truputį verdančio vandens, vėl viską sandariai uždenkite ir dar 5-10 min. troškinkite.

9. Plovo patiekimas. Ištroškintas plovas išmaišomas, išpurenamas ir iškart tiekiamas.

Prie plovo paprastai tiekiamos šviežių daržovių salotos, kurios suteikia gaivumo.

„Ačik čučuk“ - klasikinės salotos prie plovo labai paprastos: pomidorai, svogūnai, paprika, bazilikas, žalumynai ir vynuogių arba obuolių actas.



TRADICINIS SKANUSIS PLOVAS - LAIKO PATIKRINTAS RECEPTAS

Aromatingas, puikiai pasotinantis ir sušildantis plovas, kuris tikrai primins Artimuosius Rytus. Norėdami autentiško patiekalo rinkitės riebesnę avieną, tačiau tiks ir jautiena, veršiena ar net kiauliena.
 

Tradicinis plovas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:
400 g riebios mėsos;
570 ml verdančio vandens ryžiams;
275 ml ryžių;
1 didelės morkos;
1 didelio svogūno;
1 galvutės česnako (galima ir mažiau);
3 šaukštų aliejaus arba gabalėlio lašinių;
2 šaukštelių plovo prieskonių mišinio (arba 1 saujelės džiovintų raugerškio uogų, 0,25 šaukštelio maltų aitriųjų pipirų, 0,25 šaukštelio malto kumino);
1 žiupsnio druskos.

Gaminimas:
Mėsą supjaustyti graikinio riešuto dydžio gabalėliais, juos apkepinti gerai įkaitintuose riebaluose, išimti. Ten pat apkepinti smulkintus svogūnus iki suminkštės. Tada atgal sudėti mėsą, išmaišyti ir sudėti riekelėmis pjaustytą morką, apkepti apie 10 minučių iki morka truputį suminkštės ir paskleis armatą. Užpilti verdančiu vandeniu, kad apsemtų mėsą, suberti pipirus, kuminą, raugerškio uogas ir troškinti ant nedidelės ugnies 40-90 minučių, priklausomai nuo pasirinktos mėsos. Beveik visas vanduo turi išgaruoti. Troškinimo pabaigoje pasūdyti.

Į ištroškintą mėsą dėti nenuvalytą galvutę česnako. Ant mėsos vienodu sluoksniu sudėti gerai perplautus ryžius, juos atsargiai užpilti verdančiu vandeniu. Ugnį padidinti ir kaitinti iki vanduo užvirs. Tada ugnį sumažinti ir 10 minučių pavirti ant nedidelės kaitros. Tuomet paviršių uždengti apversta lėkšte, o puodą - dangčiu ir palikti troškintis ant minimalios ugnies dar 20 minučių. Išmaišyti ir iš karto patiekti!

 

O jeigu norite daugiau eksperimentų ir gardžių plovo variacijų, žemiau pateikiame puikių idėjų!


Kvapnusis plovas orkaitėje
 

Plovas orkaitėje

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Nuostabus ir kvapnus plovas, kuris patiks visai šeimai. Orkaitėje ruošiamam plovui idealiai tiks ketaus puodas, molinis ar stiklinis indas. Šiuose induose šiluma pasiskirstys tolygiai, tad plovas taip pat troškinsis tolygiai.
Kvapniojo plovo orkaitėje receptą rasite čia.



Kvapnusis plovas čanachinėse
 

Plovas čenachinėse

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Čanachines dažniausiai naudojamos mėsai su bulvėmis ir kitomis daržovėmis troškinti ar kugeliui, tačiau jos puikiai tik ir plovui. Plovas čanachinėse labai skanus, o taip pat atrodo originaliai ir šventiškai.
Kvapniojo plovo čanachinėse receptą rasite čia.



Vegetariškas plovas su avinžirniais (be mėsos)

Ši veganiška plovo variacija patiks ne tik mėsos nevalgantiems, bet ir norintiems išbandyti naujus skonius. Šiame plove taip pat yra razinų ir riešutų, tad jis labai sotus.
 

Vegetariškas plovas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:
1 svogūno;
1 stiklinės išvirtų, konservuotų arba 24 valandas mirkytų avinžirnių; 3 stiklinių vandens arba daržovių sultinio;
1,5 stiklinės nevirtų ryžių;
2 šaukštelių plovo prieskonių (galite lygiomis dalimis sumaišyti pipirus, maltas kalendrų sėklas, maltą kuminą);
1-2 galvučių česnako;
žiupsnelio čili pipirų;
žiupsnelio druskos;
saujos razinų;
saujos migdolų arba anakardžių riešutų;
kelių šaukštų aliejaus.

Gaminimas:
Aliejuje apkepinkite kubeliais ar pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Šiame etape papildomai galima įdėti stambiai pjaustytų morkų. Sudėkite prieskonius ir pašildykite iki kol pasklis kvapas. Tuomet suberkite avinžirnius, razinas, pasūdykite.

Ant avinžirnių sudėkite šiek tiek pavalytas, bet neišskaidytas česnakų gavutes, suberkite gerai perplautus ryžius. Užpilkite verdančiu sultiniu ar vandeniu. Užvirinkite ant didelės ugnies.

Sandariai uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 20 min.

Plovą patiekite su paskrudintais riešutais.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (4)
Jonas
2024-01-26 16:27
Tadžikijoje valgiau su laukiniais kmynais ATSAKYTI
Paulius
2020-08-16 01:09
Nuosirdziai gavosi geriausias plovas kada nors darytas! ATSAKYTI
Simona
2020-06-06 17:35
Nerealus! Visada darydavau orkaitėje, bet nutariau pabandyti puode ir niekad nebedarysiu kitaip, negu pagal šį receptą! Ačiū! ATSAKYTI
Raimundas
2017-10-09 13:18
Jeigu naudojate riebia mesa, tai jokiu kitu riebalu tikrai nebutina ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital