Kaip gaminti popsiukus - nuo klasikinių iki sveikesnių? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

2019-05-18
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Popsiukai cake pops popsikai
@ Shutterstock

Pyrago kamuoliukai, kuriuos dažniausiai vadiname tiesiog popsais (pagal anglišką jų pavadinimą cake pops), išpopuliarėjo prieš kelerius metus. Ir tikrai pelnytai! Juos nesunku pagaminti, galima keisti pagal savo skonį, įvairiai papuošti. Smagieji popsai ne tik skanūs, bet ir puikiai papuošia stalą bei labai patinka vaikučiams!

Popsai dažniausiai gaminami dvejopai: iš pyrago (biskvito, kekso, sausainių ir kt.) trupinių, juos sulipdant kremu arba kepant biskvitinius kamuoliukus specialioje, silikoninėje formoje ar specialioje keptuvėje. Mes siūlome paragauti ne tik šių, tradicinių popsų, bet ir išmokti gaminti sveikuoliškus popsiukus iš avižinių dribsnių, džiovintų vaisių ir riešutų.



POPSAI IŠ PYRAGO TRUPINIŲ

Iš pyrago (biskvito, kekso, sausainių ir kt.) trupinių pagaminti popsai patys populiariausi. Pasirinktą kepinį tereikia sutrupinti, sumaišyti su mėgstamu kremu ar kreminiu sūreliu ir rankomis formuoti popsus, o vėliau juos papuošti.
Jeigu skubate, jeigu „nedraugaujate“ su konditerija arba, jeigu jūsų orkaitė kaprizinga, siūlome gaminti būtent šiuos popsus!

1. Pyragas. Popsus galima pagaminti iš bet kokio, jums patinkančio, gan minkšto, geriau kiek riebesnio kepinio. Popsams tiks mėgstamas tiek namuose keptas, tiek ir pirktinis biskvitas, keksas, keksiukai ar sausainiai. Popsai - puikus sprendimas, jeigu biskvitas neiškilo, negražiai skilo, truputį apdegė (žinoma, apdegusias pluteles reikės nupjaustyti ir išmesti, tačiau minkštimas puikiai tiks!) ir pan.

Jeigu kepinį kepsite specialiai popsų trupiniams, siūlome kepti keksiukus. Maži keksiukai iškepa greičiau, įprastai puikiai iškyla net ir nepatyrusiems kepėjams. Jeigu pasirinksite kepti biskvitą, jį kepkite ant kepimo popieriumi išklotos didesnės stačiakampės skardos (lyg saldžiam vyniotiniui) - plonas biskvitas iškeps per keliolika minučių.

Jeigu norite, kad popsai būtų sveikesni ir maistingesni, rinkitės becukrius, iš pilno grūdo ar avižinių, grikių, riešutų miltų gaminamus kepinius.

Kartais rekomenduojama nupjauti plutelę ir trupinti tik pyrago minkštimą, tačiau tai verta daryti tik tuomet, kai pyrago plutelė labai kieta, net kiek pridegusi. Jeigu popsus formuosite iš minkšto biskvito ar purių keksiukų, plutelės nupjauti tikrai nereikia.
 

cake popsu gaminimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Kremas. Popsų formavimui pasirinkto kepinio trupinius reikės „suklijuoti“. Tam tiks bet koks jums patinkantis kremas - karamelizuotas kondensuotas pienas (pavyzdžiui, „Rududu“); šokoladinis lazdyno riešutų kremas (pavyzdžiui, „Nutella)“; riešutų sviestas; kreminis sūrelis; maskarponės kremas, sviestinis kremas ir kt.

Jeigu pasirinktas kremas yra kietokas, labai lipnus ir sunkiau formuojamas (pavyzdžiui, jeigu ketinate naudoti riešutų sviestą arba šokoladinį lazdyno riešutų kremą), formuodami popsus pilkite ir truputį cukraus sirupo (lygiomis dalimis sumaišykite cukrų ir vandenį bei pašildykite iki kol cukrus ištirps) ar šlakelį pieno ar sulčių.

Jeigu popsų trupiniai gan riebūs, pavyzdžiui, gauti sutrupinus sviestinį keksą ar pyragą, papildomo kremo gali nereikėti. Į trupinius pakaks įpilti šlakelį tirpinto sviesto ar kokosų aliejaus, tiesiog, jog sulipinti masę.

3. Popsų formavimas. Popsus suformuoti nesunku, tačiau truputį „pasikrapštyti“ reikės. Pirmiausiai pasiruoškite popsų masę - tam reikės sutrupinti pasirinktą kepinį (trupinti galite rankomis, trinant tarp pirštų, delnų arba plakant mikseriu. Jeigu naudojate sausainius, juos sudėkite į maišiuką ir padaužykite kočėlu) ir sumaišyti trupinius su kremu. Kremo iš pradžių dėkite labai nedaug, gerai išmaišykite, išminkykite ir tik tuomet pridėkite dar vieną šaukštą. Trupiniai turi sulipti į vientisą, lengvai formuojamą, minkštą plastiliną primenančią masę.

Tikslus trupinių ir kremo santykis labai priklauso nuo trupinių riebumo, nuo to, kaip iškilo pyragas, iš kokių miltų jis keptas ir pan. Žinoma, svarbus ir kremo pasirinkimas - jo riebumas, lipnumas, drėgnumas. Pavyzdžiui, trupiniams iš 24-25 cm skersmens formoje kepto, gražiai iškilusio, klasikinio (t.y. be papildomų riebalų, vien iš kiaušinių, cukraus, miltų) biskvito sujungti reikės apie 200-250 g riebaus, sviestinio kremo. Jeigu biskvitas būtų riebesnis, užtektų 150 g ar tik 100 g sviestinio kremo.

Sviestiniai ar iš kreminio sūrio sumaišyti kremai puikiai sujungia pačius įvairiausius trupinius. O jeigu ieškote maistingesnių alternatyvų, popsus „klijuokite“ riešutų sviestu (jeigu riešutų sviestas kietesnis, naudokite du trečdalius riešutų sviesto ir vieną trečdalį „skysčio“, pavyzdžiui, klevų sirupo ar skysto medaus arba įpilkite nedidelį šlakelį sulčių) arba tirpintu kokosų aliejumi. Trupinius taip pat puikiai sujungia kreminė varškė (arba paprastą varškę iš pakelių sutrinkite elektriniu trintuvu su šlakeliu pieno ar jogurto iki tirštos, kremiškos konsistencijos).

Paruoštą popsų masę imkite šaukštu (puikiai tinka didesnis matavimo šaukštelis - semtuvėlis, pavyzdžiui, kavai) ir pasukiokite tarp delnų, kad turėtumėte kamuoliuką. Delnus vis pasišlapinkite vandeniu, tuomet popsų forma bus dailesnė, paviršius bus lygesnis.

Suformuotus kamuoliukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar lėkščių ir būtinai bent valandėlę (o geriau - 2-3 valandas) pašaldykite šaldytuve, kad sutvirtėtų. Jeigu neturite laiko, keliolikai minučių dėkite į šaldymo kamerą.
 

Popsų formavimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Popsų puošimas. Į pašaldytus popsus, visų pirma, reikėtų įsmeigti pagaliukus. Galite naudoti specialius, tvirtus, kiek didesnius plastikinius ar iš popieriaus supresuotus pagaliukus. Jų galite įsigyti specializuotose konditerijos prekių parduotuvėlėse. O jeigu jų neturite, tiks ir mediniai iešmeliai, kurių rasite kiekviename didesniame prekybos centre, grilio prekių skyriuje.

Pagaliukus prieš smeigiant būtina pamerkti į glazūrą, kitaip jie neįsitvirtins, visiškai pervers popsiukus ir jie nuslinks žemyn.

Glazūrai labiausiai tinka jums patinkantis šokoladas, išlydytas indelyje virš verdančio vandens ir sumaišytas su šaukšteliu bekvapio, beskonio aliejaus (pavyzdžiui, rapsų).

Pagaliuką merkite į glazūrą ir įkiškite į popsą maždaug iki popsiuko vidurio. Popsus su styrančiais pagaliukais vėl sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar lėkščių, statykite į šaldytuvą dar valandėlei, kad glazūra sustingtų, pagaliukai įsitvirtintų.

Pagaliukams įsitvirtinus, galite pagaliau pereiti prie pačios smagiausios ir kūrybiškiausios dalies - glazūravimo ir puošybos. Popsus, laikydami už pagaliuko, merkite į tą pačią glazūrą (tirpintą šokoladą su šaukšteliu aliejaus) ir lėtai pasukiokite, kad glazūra padengtų visą rutuliuką.

Glazūruotą rutuliuką truputį (5-10 sekundžių )palaikykite ore, kad glazūra apstingtų, nebevarvėtų ir apiberkite pasirinktais pabarstukais. Galite naudoti įvairius konditerinius papuošimus - spalvotus, cukrinius žirniukus, lazdeles, širdeles, žvaigždeles ir pan.

Jeigu norite, popsiukus papuoškite natūralesniais ir sveikesniais pabarstukais - smulkintais, skrudintais riešutais; kokosų drožlėmis; džiovinta, smulkinta apelsinų žievele; sutrupintomis, liofilizuotomis (džiovintomis šaltyje) uogomis ar vaisiais.

Papuoštus popsus susmaigstykite į putplasčio gabalą arba sustatykite į stiklines. Vėl statykite į šaldytuvą, kad glazūra visiškai sustingtų, o popsai būtų tvirti. Šaldytuve laikykite bent valandą, galima ir pernakt.
 

Cake popsu glazūravimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Patiekimas, laikymas ir galiojimo laikas. Gražiuosius popsiukus galima patiekti keliais būdais - įstatyti į saldainių arba mažų keksiukų popierinius krepšelius, tarsi puokštę „pamerkti“ į stiklines arba kiekvieną popsiuką supakuoti į gabaliuką celofano (specializuotose konditerijos prekių parduotuvėse rasite specialių, skaidrių maišelių popsams), viršuje bei apačioje perrišti kaspinėliu ir sudėti į dėžutę.

Iki valgymo popsiukus geriau laikyti šaldytuve - karštyje glazūra bei pyrago trupinius „suklijuojantis“ kremas aptirps, popsai gali patižti, prarasti gražią formą nuo menkiausio prisilietimo arba pradėti pagaliukais slinkti žemyn.

Glazūruotų, šaldytuve ar vėsiai laikomų popsiukų galiojimo laikas gan ilgas - apie savaitę.



Paprasti cake popsai iš biskvito trupinių - laiko patikrinktas receptas

Pažintį su popsiukais siūlome pradėti nuo klasikos - popsiukų iš biskvito trupinių ir sviestinio kremo. Jų gamyba užtrunka, todėl siūlome darbus išskirstyti į kelias dienas. Pavyzdžiui, vieną dieną iškepkite biskvitą, antrą - jį sutrupinkite, sumaišykite su sviestiniu kremu ir šaldykite suformuotus rutuliukus, trečią - glazūruokite iš puoškite popsiukus.
 

Cake popsai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20-30 (priklausomai nuo dydžio) cake popsų Jums reikės:
Vienam 24 cm skersmens formoje keptam biskvitui:
5 didelių, kambario temperatūros kiaušinių;
150 g cukraus;
150 g miltų;
žiupsnelio druskos.

200-250 g sviestinio kremo (jo reikės mažiau, jeigu biskvitas su riebalais):
~ 1 pakelio minkšto sviesto;
3-5 šaukštų (pagal skonį) cukraus pudros;
3-4 šaukštų pieno.

170-200 g glazūros:
galite pirkti specialią, išlydomą glazūrą (angl. candy melts) arba naudokite dvi plyteles mėgiamo šokolado ir šaukštelį aliejaus.

Papuošimui: įvairių pabarstukų, smulkintų riešutų, kokoso drožlių ir pan.

Gaminimas:
Pirmiausiai iškepkite biskvitą. Kiaušinius, cukrų ir žiupsnelį druskos labai gerai išplakite. Kiaušinių tūris turi patrigubėti, cukrus turi visiškai ištirpti.
Po truputį, atsargiai permaišant mediniu šaukštu įsijokite miltus.
Tešlą supilkite į riebalais pateptą kepimo formą.
Kepkite iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Kepimo metu 30 min. jokiu būdu nevarstykite orkaitės durelių.
Po 30-35 min. dantų krapštuku patikrinkite ar biskvitas iškepęs.
Biskvitą visiškai atvėsinkite ir sutrupinkite.

Paruoškite sviestinį kremą. Minkštą, kambario temperatūros sviestą išplakite su cukraus pudra iki purios, baltos masės. Įpilkite šlakelį pieno ir perplakite.

Paruoškite popsų masę. Sviestinį kremą po truputį, po šaukštą dėkite į trupinius ir kaskart gerai permaišykite. Masė turi priminti minkštą plastiliną. Kremo gali reikėti truputį daugiau ar mažiau, tai priklauso nuo to, kaip pavyks biskvitas, kiek jis iškils.

Iš masės formuokite popsus. Drėgnomis rankomis suformuokite rutuliukus, juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar lėkščių ir kelias valandas pašaldykite šaldytuve.

Į popsus įsmeikite pagaliukus. Pasiruoškite truputį glazūros - šokoladą išlydykite virš karšto vandens garų, įmaišykite šaukštelį aliejaus. Į glazūrą merkite pagaliuką, jį įsmeikite į popsą iki popsiuko vidurio. Popsus su pagaliukais vėl grąžinkite į šaldytuvą dar valandai.

Glazūruokite ir puoškite popsus. Pasiruoškite visą glazūrą. Į ją merkite popsus, palaukite 5-10 sekundžių, kad glazūra apstingtų ir apibarstykite pasirinktais pabarstukais.

Leiskite popsams sutvirtėti šaldytuve. Glazūruotus popsus sustatykite į stiklinę arba įsmeikite į putplastį ir vėl statykite į šaldytuvą. Laikykite iki kol sutvirtės - valandą ar ilgiau.

 



SILIKONINĖJE FORMELĖJE AR SPECIALIOJE KEPTUVĖJE KEPTI CAKE POPSAI

Puikius popsiukus galima iškepti specialioje, silikoninėje formoje arba apvalioje, elektrinėje keptuvėje. Šie popsiukai kitokie, kepami iš biskvitinės tešlos. Žinoma, iš išorės, glazūravus ir papuošus pabarstukais jie atrodys, kaip suformuoti iš trupinių ir kremo.
Biskvitinius, formoje ar keptuvėje keptus popsiukus verta rinktis, jeigu norite truputį sumažinti gardėsio kaloringumą - nebereikės masę „suklijuojančio“ kremo.

1. Popsų biskvito tešla. Silikoninėje kepimo formoje ar specialioje popsų keptuvėje galite kepti popsiukus iš įvairių, biskvitinių tešlų. Svarbu pasirinkti biskvito su riebalais (sviestu ar aliejumi) receptą - tuomet iškepti popsiukai bus tvirtesni, geriau išlaikys glazūrą ir papuošimus, o taip pat bus pakankamai drėgni, nesprangūs.

Ruošiant biskvitinę tešlą ypač svarbu labai gerai išplakti kiaušinius bei atsargiai, dalimis, lėtai permaišant (bet jokiu būdu neplakant plakikliu!) suberti persijotus miltus. Jeigu nepasitikite savo sugebėjimais, neturite kantrybės tikrai gerai išplakti kiaušinių arba jūsų orkaitė gan prasta, šyla netolygiai, miltus persijokite su papildomu šaukšteliu kepimo miltelių (net jeigu recepte nenurodyta, kad kepimo milteliai reikalingi).

Jeigu norite įdomesnio skonio ir smagesnių spalvų popsiukų, į mėgstamą biskvito tešlą įmaišykite kakavos (vietoje 50 g miltų į tešlą įdėkite 50 g karčios, kepiniams skirtos kakavos), maistinių dažų, įlašinkite kvapnių esencijų arba įberkite šaukštelį vanilinio cukraus (tik tuomet sumažinkite biskvitui naudojamo cukraus kiekį. Vanilė suintensyvina saldumą ir cukraus reikia mažiau).
 

Cake popsai silikonineje formoje

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Popsų kepimas formoje. Biskvitinius popsus patogu kepti specialioje, silikoninėje formoje, susidedančioje iš dviejų dalių. Šios formos smagios dėl to, kad galite įsigyti formelių ne tik popsiukams rutuliukams, bet ir rasti įdomesnių formų popsams žvaigždutėms, širdelėms, gėlytėms ir pan.

Silikoninė popsų forma susideda iš dviejų kilimėlių su dubenėliais. Vienos formos dalies dubenėlius reikia užpildyti biskvitine tešla ir atsargiai uždengti antra dalimi (antrosios dalies dubenėliai viršuje turi mažas skylutes pro kurias kepimo metu išeina oras). Kepdami popsiukai kils, užpildys ir antrą formos dalį, suteiksiančią jiems apvalią (arba kitokią) formą.

Įprastai popsiukus silikoninėje formoje reikia kepti 180°C temperatūroje, apie 20 min., tačiau tai priklauso nuo turimos formos dubenėlių dydžio.

Iškeptus popsiukus ištraukite iš orkaitės, leiskite jiems visiškai atvėsti formoje ir tuomet atsargiai išimkite pasmeigę mediniu iešmeliu.

3. Kepimas specialioje keptuvėje. Specialioje keptuvėje cake popsus kepkite, vadovaudamiesi instrukcijoje esančiais nurodymais. Įprastai keptuvės nereikia tepti riebalais, pakanka jos „dubenėlius“ užpildyti tešla, uždengti dangtį ir kepti 6-10 min.

Iškeptus biskvitinius popsiukus išimkite pasmeigę mediniu pagaliuku, sudėkite ant apverstų grotelių, kad atvėstų. Rekomenduojame būtinai vėsinti ant grotelių - jeigu popsiukus sudėsite tiesiog ant stalo ar lėkštės, vėstant jų apačia gali sušlapti nuo susidariusių garų, tuomet jie bus ne tokie skanūs, gali prarasti formą.
 

Popsų papuošimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Popsų puošimas. Biskvitinius popsus puoškite taip pat, kaip ir iš pyrago trupinių suformuotus. Visų pirma, išlydykite truputį glazūros, į ją pamerkite specialius pagaliukus arba medinius iešmelius, juos įsmeikite į iškeptus, atvėsusius popsus. Pagaliukus smeigti reikėtų maždaug iki popso vidurio.

Popsus su įsmeigtais pagaliukais sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba lėkščių ir valandėlei statykite į šaldytuvą, kad sustingtų glazūra ir pagaliukas įsitvirtintų.

Popsus, laikydami už pagaliuko, merkite į tą pačią glazūrą ir lėtai pasukiokite, kad glazūra padengtų visą rutuliuką.

Glazūruotą rutuliuką truputį, 5-10 sekundžių palaikykite ore, kad glazūra apstingtų, nebevarvėtų ir apiberkite pasirinktais pabarstukais ar kitokiais papuošimais.

Papuoštus popsus susmaigstykite į putplasčio gabalą arba sustatykite į stiklines. Vėl statykite į šaldytuvą, kad glazūra su papuošimais visiškai sustingtų. Šaldytuve laikykite bent valandą, galima ir pernakt.

6. Patiekimas, laikymas ir galiojimo laikas. Paruoštus popsus beliks įstatyti į saldainių arba mažų keksiukų popierinius krepšelius, sudėti į stiklines arba kiekvieną popsą supakuoti į gabaliuką celofano bei surišti kaspinėliu.

Iki valgymo popsiukus geriau laikyti šaldytuve - karštyje glazūra aptirps, gali nuslinkti pabarstukai, popsas gali pradėti slinkti pagaliuku žemyn.

Glazūruotų, šaldytuve ar vėsiai laikomų popsiukų galiojimo laikas gan ilgas - apie savaitę.



Biskvitiniai cake pops silikoninėje formoje arba specialioje keptuvėje - mūsų mėgstamiausias receptas

Jeigu turite specialią popsų kepimo formą arba keptuvę, siūlome iškepti paprastų, biskvitinių popsiukų. Šiems popsams nereikės kremo, tad jie ne tokie kaloringi. Be to, jų nereikia formuoti ir šaldyti, tad biskvitinius popsus paruošite greičiau.
 

Biskvito cake popsai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~20 cake popsų Jums reikės:
3 didelių, kambario temperatūros kiaušinių;
120 g cukraus;
120 g minkšto sviesto;
120 g miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos.

170-200 g glazūros:
galite pirkti specialią, išlydomą glazūrą (angl. candy melts) arba naudokite porą plytelių mėgiamo šokolado ir šaukštelį aliejaus.

Papuošimui: įvairių pabarstukų, smulkintų riešutų, kokoso drožlių ir pan.

Gaminimas:
Paruoškite biskvitinę tešlą. Minkštą sviestą iki purumo išplakite su cukrumi, tuomet po vieną, kaskart gerai perplakant įmuškite kiaušinius. Galiausiai dalimis, kaskart gerai permaišant suberkite su kepimo milteliais ir druska persijotus miltus. Tešla turi būti grietinės tirštumo. Jeigu per tiršta, įpilkite šaukštą ar du pieno ir perplakite.

Kepkite popsus. Tešla užpildykite vienos silikoninės kepimo formos pusės dubenėlius (atkreipkite dėmesį, kad jie būtų be skylučių!), tuomet uždėkite antrą kepimo formos pusę. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, apie 20 min.

Jeigu kepate elektrinėje keptuvėje, ją įkaitinkite, užpildykite jos dubenėlius, uždenkite keptuvės dangtį. Kepkite 6-10 min. (arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje).

Į popsus įsmeikite pagaliukus. Pasiruoškite truputį glazūros - šokoladą išlydykite virš karšto vandens garų, įmaišykite šaukštelį aliejaus. Į glazūrą merkite pagaliuką, jį įsmeikite į popsą iki popsiuko vidurio. Popsus su pagaliukais vėl statykite į šaldytuvą valandai.

Glazūruokite ir puoškite popsus. Pasiruoškite visą glazūrą. Į ją merkite popsus, palaukite 5-10 sekundžių, kad glazūra apstingtų ir apibarstykite pasirinktais pabarstukais.

Leiskite popsams sutvirtėti šaldytuve. Glazūruotus popsus sustatykite į stiklinę arba įsmeikite į putplastį ir vėl statykite į šaldytuvą. Laikykite iki kol sutvirtės - valandą ar ilgiau.



SVEIKUOLIŠKI POPSAI SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS, SĖKLOMIS IR RIEŠUTAIS

Tradicinių cake popsų tikrai nebūtų galima pavadinti sveiku skanėstu - jiems naudojami kvietiniai miltai, nemažai cukraus ir riebalų. Tačiau galima pasigaminti sveikuoliškus, nekeptus popsiukus iš avižinių dribsnių, džiovintų vaisių, riešutų ir sėklų. Šie popsai tikrai skanūs, o taip pat naudingi mūsų organizmui, ilgam pasotinantys.

1. Pagrindinė masė. Sveikuoliškus popsus galima suformuoti iš bet kokios, truputį lipnesnės ir geriau formą laikančios avižinių (ar kitokių sveikuoliškų) batonėlių masės.

Paprasčiausią masę pasigaminsite iš avižinių dribsnių. Galite rinktis tiek įprastus, tvirtesnius, tiek ir greitojo paruošimo. Su pastaraisiais paruošti popsai bus vientisesni, tolygesni, minkštesni, bus lengviau suformuoti gražius, apvalius rutuliukus, tačiau greitojo paruošimo dribsniai yra labiau apdoroti, tad mažiau naudingi sveikatai.

Masė turi būti pakankamai drėgna, kad avižiniai dribsniai išbrinktų ir lipni, kad pavyktų suformuoti gražius rutuliukus. Joje turi būti ir šiek tiek riebalų, kurie šaldymo metu sustings ir „užtvirtins“ popsų formą.

Drėgmės masei suteiksite įpylę kelis šlakelius pieno (galite rinktis tiek paprastą, tiek augalinį pieną, pagamintą iš kokosų, riešutų, sojų ar avižų), lipnumo priduos malti linų sėmenys (juos reikėtų sumalti smulkiai, pavyzdžiui, kavamale) ir šviežios datulės (jos būna supakuotos dėžutėse, jų galite rasti didesniuose prekybos centruose, sveikų produktų krautuvėlėse). Nepamirškite ir trupučio riebalų - puikiai sustingstančio ir masę sutvirtinančio kokosų aliejaus bei riešutų sviesto.
 

Datuliu rutuliukai

Nuotraukų šaltinis Shutterstock

 

2. Pagardai. Pasiruošę sveikuoliškų popsų pagrindą, galite jį pagardinti pačiais įvairiausiais priedais. Įmaišykite smulkintų riešutų, sėklų, smulkiai pjaustytų džiovintų vaisų, uogų, šokolado gabaliukų ar kakavos. Galite įpilti šlakelį klevų sirupo ar įmaišyti truputį medaus. Jeigu norite dar intensyvesnio skonio ir malonesnio aromato, įlašinkite patinkančių ekstraktų - vanilės, migdolų, kokosų.

3. Sveikų popsų formavimas. Jeigu masę paruošėte teisingai, ji turėtų būti lipni ir, tiesą sakant, nelabai „patogi“. Iš pradžių imkite masę šaukštu ir truputį paformuokite, tačiau neimkite jos į rankas, nevarkite ir nesistenkite suteikti idealios formos. Nedailius masės kąsniukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar lėkščių ir valandėlei pastatykite į šaldytuvą. Jie apstings, avižiniai dribsniai išbrinks ir tuomet drėgnomis rankomis suformuokite kamuoliukus, suteikite jiems dailią formą.

Į kamuoliukus maždaug iki vidurio įsmeikite ir ištraukite pagaliukus ar medinius iešmelius, kad būtų angelė. Kamuoliukus su įbestu „urveliu“ vėl grąžinkite į šaldytuvą, palaikykite valandą, kad sutvirtėtų arba 10-15 min. įdėkite į šaldiklį.

4. Popsų puošimas. Sveikuoliškus popsus puoškite taip pat, kaip ir iš tešlos pagamintus. Šiaudelius arba medinius iešmelius (kuriais jau iš anksto išbadėte skylutes) pamerkite į glazūrą (siūlome rinktis kuo natūralesnį, kartų, juodąjį šokoladą ir jį ištirpinti su šaukšteliu aliejaus), įkiškite į popsus ir juos vėl šaldykite iki kol pagaliukai įstvirtins (apie valandą šaldytuve arba 5-10 min. šaldiklyje).

Sutvirtėjusius popsus, laikydami už pagaliuko, merkite į tą pačią glazūrą ir lėtai pasukiokite, kad glazūra padengtų visą rutuliuką.

Glazūruotą rutuliuką truputį, 5-10 sekundžių palaikykite ore, kad glazūra apstingtų, nebevarvėtų ir apiberkite pasirinktais pabarstukais.

Sveikuoliškus popsus siūlome puošti smulkintais, skrudintais riešutais; kokosų drožlėmis; džiovinta, smulkinta apelsinų žievele; sutrupintomis, liofilizuotomis (džiovintomis šaltyje) uogomis ar vaisiais.

Papuoštus popsus susmaigstykite į putplasčio gabalą arba sustatykite į stiklines. Vėl statykite į šaldytuvą, kad glazūra visiškai sustingtų, o popsai būtų tvirti. Šaldytuve laikykite bent valandą, galima ir pernakt.
 

Sveikuoliški rutuliukai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Patiekimas, laikymas ir galiojimo laikas. Paruoštus popsus įstatykite į saldainių arba mažų keksiukų popierinius krepšelius, sudėkite į stiklines arba kiekvieną popsiuką supakuokite į celofaną ir sudėkite į dėžutę.

Iki valgymo popsiukus geriau laikyti šaldytuve. Karštyje gali patižti masę „surišantis“ kokosų aliejus, riešutų sviestas, gali pradėti tirpti glazūra.

Glazūruotų, šaldytuve ar vėsiai laikomus popsiukus reikėtų suvalgyti per maždaug 2 savaites.



Sveikuoliški avižinių dribsnių ir datulių popsai - skanus ir maistingas receptas

Glazūruoti sveikuoliški popsai puikiausiai tiks vaikų šventėms - juk į daugumą mokymo įstaigų neleidžiama neštis cukrumi gardintų saldumynų. Žinoma, jie patiks sveiką mitybą propaguojantiems, sveikuoliškus saldėsius mėgstantiems suaugusiems. Nepamirškite eksperimentuoti ir drąsiai rinkitės įvairius priedus bei puoškite popsiukus skirtingais pabarstukais.
 

Cake pops iš avižinių dribsnių, datulių ir riešutų

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~20 popsų Jums reikės:
Pagrindui:
80 g avižinių dribsnių;
120 ml augalinio pieno (kokosų, riešutų, sojų ar avižų);
10 saldžių, šviežių datulių;
4 šaukštų riešutų sviesto;
4 šaukštų maltų linų sėmenų;
1 šaukšto kokosų aliejaus.

Pagardinimui: saujelės smulkintų riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, šokolado gabaliukų, poros šaukštų medaus ar klevų sirupo, įvairių ekstraktų (vanilės, migdolų ir pan.)

170-200 g glazūros:
naudokite plytelę mėgiamo juodo, kokyšbiko šokolado ir šaukštelį aliejaus.

Papuošimui: įvairių pabarstukų, smulkintų riešutų, kokoso drožlių ir pan.

Gaminimas:
Masės paruošimas. Visus pagrindui reikalingus ingredientus (avižinius dribsnius, pieną, datules, riešutų sviestą, maltus linų sėmenis ir kokosų aliejų) sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Įmaišykite pasirinktus pagardus.

Popsų formavimas. Šaukštu imkite truputį masės ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar lėkščiu paformuokite „kąsnelius“. Juos valandą pašaldykite šaldytuve. Pašaldytiems „kąsneliams“ drėgnomis rankomis suteikite rutuliukų formą.

Rutuliukuose šiaudeliais ar mediniais iešmeliais padarykite skylutes (bet kiaurai neperverkite, įsmeikite maždaug iki rutuliuko vidurio). Šiaudelius ar iešmelius ištraukite. Rutuliukus su angelėmis dar valandą šaldykite šaldytuve (arba 10-15 min. šaldiklyje).

Glazūruokite ir puoškite popsus. Šiaudelius arba medinius iešmelius pamerkite į glazūrą įkiškite į popsus ir juos vėl šaldykite iki kol pagaliukai įstvirtins (apie valandą šaldytuve arba 5-10 min. šaldiklyje).

Sutvirtėjusius popsus, laikydami už pagaliuko, merkite į tą pačią glazūrą ir lėtai pasukiokite, kad glazūra padengtų visą rutuliuką.

Glazūruotą rutuliuką truputį, 5-10 sekundžių palaikykite ore, kad glazūra apstingtų, nebevarvėtų ir apiberkite pasirinktais pabarstukais.

Papuoštus popsus susmaigstykite į putplasčio gabalą arba sustatykite į stiklines. Vėl statykite į šaldytuvą, kad glazūra visiškai sustingtų, o popsai būtų tvirti. Šaldytuve laikykite bent valandą, galima ir pernakt.

Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Simona
2022-05-17 10:40
Puikiai aprašyti visi niuansai. Laikantis rekomendacijų gavosi iš pirmo karto ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital