Kaip namuose iškepti puikų gruzinišką chačiapurį?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-03-09
Čhačiapurįs
Shutterstock

Chačiapuris - tikras Gruzijos virtuvės simbolis. Tai minkštos tešlos, labai soti, sūriu pripildyta duonelė, kurios įvairios variacijos kepamos skirtingose Gruzijos dalyse. Siūlome išmokti kepti Imeruli chačiapurį, vieną iš žinomiausių ir labiausiai mėgstamų chačiapurių, kurio skonis tikrai nukels į vaišingąjį Kaukazą.

Chačiapuris - sudurtinis žodis, reiškiantis „varškę“ ir „duoną“. Chačiapuris labai kasdieniškas produktas, kuris dažniausiai valgomas tiesiog rankomis, kaip užkandis, jis gali būti tiekiamas prie raudonojo vyno - riebi tešla ir sūris puikiai dera su sodraus skonio vynu.

Apsilankę skirtingų Gruzijos regionų restoranuose ir namų virtuvėse suprasite, kad chačiapuris ne tik kepinys, bet tikra skirtingų šalies kampelių indentiteto dalis - skiriai jų formos, dydžiai, naudojami įdarai, tačiau visi chačiapuriai pasižymi įdaro gausa ir sotumu.

Uždarus chačiapurius galima kepti specialioje, didelės puodynės formos krosnyje - kūrenama dugne, o viršus uždengiamas dangčiu, kai tokia krosnis pakankamai įkaitusi, dangtis nuimamas ir chačiapuris "priklijuojamas" prie įkaitusios sienos, taip kepamas apie 10 minučių, praduriamas specialiu kabliu ir ištraukiamas. Tačiau šiuolaikinėse virtuvėse chačiapurius dažniausiai kepa orkaitėje ar keptuvėje. Chačiapuris iškepa greitai, tačiau svarbi aukšta temperatūra, kad susiformuotų ir apskrustų tešlos plutelė, nespėtų pradrėkti nuo įdaro. Orkaitėje chiačiapuriai kepami maždaug 200 - 220 C laipsnių kaitroje apie 15 minučių. O gan aukštoje kaitroje įkaitintoje keptuvėje pirmiausia kepama viena chačiapurio pusė, kai ji apskrunda, apverčiama ir kepama antra pusė.

Populiariausios chačiapurių rūšys:

  • Imeruli chačiapuri - Imeretijos regione kepamas, „tradiciškiausias“ ir dažniausiai sutinkamas chačiapuris. Tai uždara, apvali duonelė su daug sūrio.
  • Megruli chačiapuri - Megrelijos regiono variacija primena Imeruli chačiapurį, tačiau šiame kepinyje dar daugiau sūrio, jis naudojamas ne tik įdarui, bet ir kepinio apibarstymui.
  • Adžaruli chačapuri - Adžarijos chačapuris kartais pavadinamas pyragu. Tai laivelio formos kepinys su sūriu, kuris tiekiamas įleidus vieną ar kelis kiaušinius bei įdėjus nemenką sviesto gabaliuką.
  • Guruli chačapuri - Gurijos regiono kepinys yra uždaras, pusmėnulio formos, kepamas su sočiu sūrio ir virtų kiaušinių įdaru.
  • Achma - Abchazijos chačapuris gerokai skiriasi nuo kitų šio tipo kepinių, tai sluoksniuotas purios tešlos ir sūrio pyragas, savo išvaizda primenantis itališką lazaniją.
  • Osuri chačapuri - Osetijoje kepamas apvalus arba stačiakampis kepinys, kurio įdarui naudojamas ne tik sūris, bet ir virtos bulvės.

 

Šį kartą Jums siūlome susipažinti būtent su Imeruli chačiapuri gaminimu, nes būtent jis Vakarų virtuvėse žinomiausias ir labiausiai paplitęs. Dažnam, išgirdus chačiapurį pavadinimą, prieš akis iškyla būtent šis storas, putlus kepinukas su įdaru.


Tradicinis Imeruli chačiapuri

 



2 mažesniems, plonesniems arba 1 dideliam Imeruli chačiapuriui jums reikės:
Tešlai:
300-350 g kvietinių miltų;
1 šaukštelio sausų mielių;
1 šaukšto aliejaus;
1 šaukštelio cukraus;
150 ml vandens;
100 ml pieno*;
žiupsnelio druskos.

*Pieno galima ir nenaudoti. Dažnai naudojamas tik vanduo, tačiau pienas tešlai suteikia minkštumo, švelnumo.

Kartais kepamas ir šventiškesnis chačiapurio variantas, kurio tešla maišoma ne su vandeniu ar pienu, bet su gruzinišku jogurtu macunu bei šlakeliu lydyto sviesto. Macuno vargiai pavyks nusipirkti, tačiau panašią konsistenciją išgausite lygiomis dalimis sumaišę kefyrą ir grietinę.

Įdarui:
300 g sulugunio*;
1-2 kiaušinių;
50 g sviesto.

*Sulugunis - rūgštokas, saikingai sūrus, baltas ar gelsvas sūryminis sūris iš Samegrelo regiono. Nutolus nuo Kaukazo regiono šio sūrio gauti sunku, tačiau panašų skonį galima išgauti maišant keletą skirtingų sūrių.

Suluginį pakeisite lygiomis dalimis sumaišę mocarelos ir fetos sūrį arba lygiomis dalimis sumaišę mocarelą, fetą ir fermentinį sūrį.

Patiekimui:
Sviesto.

Tešlos gaminimas:

 

  1.  Miltus įsijokite į dubenį.
  2. Miltuose padarykite įdubimą, į jį supilkite aliejų, suberkite druską, cukrų.
  3. Ant viršaus berkite sausas mieles, ant jų užpilkite 50 ml šilto vandens (vanduo turi būti pašildytas iki 37°C). Keletą minučių palaukite, kol mielės pradės veikti, pasklis jų kvapas.
  4. Likusį vandenį bei pieną taip pat lengvai pašildykite. Jį dalimis, maišant pirštais pilkite ir minkykite tešlą.
  5. Gerai suminkykite minkštą, elastingą, tačiau prie rankų nelimpančią tešlą.
  6. Tešlai gali prireikti ir kiek daugiau miltų ar papildomo šlakelio vandens - tai priklauso nuo miltų kokybės, jų sugebėjimo sugerti drėgmę.
  7. Suminkytą tešlą suformuokite į rutulį, jį „paglostykite“ aliejumi pateptomis rankomis, pridenkite rankšluostuku ir palikite kilti apie valandą.

 

Chačiapuri formavimas - tešlos kraštai pakeliami ir suspaudžiami tarpusavyje, juos sujungiant. Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Imeruli chačiapuri gaminimas:

 

  1. Įdarui skirtą sūrį (ar pasirinktus jų mišinius) sutarkuokite, įmuškite vieną didelį arba du mažus kiaušinius, įmaišykite minkštą sviestą. Viską gerai ištrinkite.
  2. Tešlą, jeigu gaminsite 2 mažesnius chačiapurius, padalinkite į dvi dalis. Ant miltuoto stalo iškočiokite paplotėlius.
  3. Į paplotėlių centrą dėkite įdarą, įdaro nereikia paskirstyti plačiai ir plonai. Įdaras turi būti sudėtas gan storu sluoksniu, užimant tik paplotėlio centrą. Pavyzdžiui, jeigu paplotėlio skersmuo yra 20 cm, tai įdaras turi būti sudėtas 10 cm apskritimu.
  4. Paplotėlio kraštelius kelkite link centro ir suimkite, sudarant maišelį. Šis chačiapurio formavimo etapas primena beliašo formavimą. Gerai suspauskite tešlos kraštelius tarpusavyhe. Detaliau pamatyti, kaip formuoti chačiapurį galite šiame video.
  5. Chačiapurį apverskite siūle į apačią.
  6. Paslėkite rankomis ir labai atsargiai, po truputį tempiant į šonus ar kočiojant kočėlu „išploninkite“ suformuotą paplotėlį. Jis turėtų būti maždaug 2 - 2.5 cm storio.
  7. Suformuotą chačiapurį dėkite ant miltais apibarstytos skardos ir kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje kol gražiai apskrus, apie 15 min., ar kol taps švelniai auksinės spalvos. Jeigu chačiapurį norite kepti keptuvėje, suformuotą chačiapurį dėkite į sausą (nelimpančiu paviršiumi) ar miltais pabarstytą (limpančiu paviršiumi) keptuvę, kepkite aukštesnėje nei vidutinė kaitroje, kol vieną pusė apskrus, šiek tiek pakėlus matytsis apskrudę tešlos taškeliai (burbuliukai), apverskite kepkite dar kelias minutes, kol apskrus antroji pusė ir chačiapuris šiek tiek išsipūs. Baigiant kepti, galima uždengti dangčiu.
  8. Iškepto chačiapurio viršų nedelsiant gausiai aptepkite sviestu, tuomet chačiapuris bus minkštas.
  9. Chačiapurį supjaustykite trikampiais, kaip picą ir skanaukite!
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
svetlana
2019-03-10 01:06
ačiū už receptą ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital