Kaip išvirti tobulai birius ryžius? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-02-05
Birūs ryžiai
@ Shutterstock

Ryžiai - vienas iš patiekalų, kuriuos kiekvienas iš mūsų yra viręs bent kartą. Tai tarsi dalis pradmenų, svarbių ir patyrusiam, ir profesionaliam kulinarui. Deja, ne visada pavyksta išvirti ryžius taip, jog jie būtų gardūs ir birūs. Pateiksime kelis patarimus, kaip galite tai pasiekti.

 

O ką ruošti su virtais ryžiais? Čia rasite net 42 puikius, skanutėlius ir visai nesudėtingus patiekalus!

 

Reikės:

1 stiklinės ryžių;

1.7 stiklinės vandens įprastiems ryžiams (1.5 stiklinės vandens basmati arba jasmin ryžiams);

1/2 arbatinio šaukštelio druskos;

gabalėlio sviesto arba šlakelio aliejaus (galima ir nedėti, bet suteikia ryžiams daugiau birumo ir malonaus poskonio)

 

Kaip virti?

 

1. Ryžius gerai nuskalaukite. Taip nuo jų bus pašalintas galimas purvas bei krakmolo likučiai, atsirandantys ryžius šlifuojant. Ryžius perskalaukite bent 2-3 kartus iki nuo ryžių tekantis vanduo bus daugmaž skaidrus. Šis skaidrumas užtikrins, jog nuo ryžių paviršiaus pašalintas krakmolo perteklius, kuris dažnai ir lemia, jog ryžiai sulimpa. Kad perskalautumėte, tiesiog suberkite ryžius į dubenį, užpilkite šaltu vandeniu, išmaišykite, tada vandenį nupilkite ir tą pakartokite keletą kartų. Po paskutinio perskalavimo, supilkite ryžius į koštuvą su skylutėmis, jog nuvarvėtų kuo daugiau vandens.
 

Ryžių skalavimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


2. 1 stiklinei įprastų ryžių reikia 1.8 stiklinės vandens. Tik basmati ir jasmin rūšių ryžiams jo reikia šiek tiek mažiau - 1.5 stiklinės vandens 1 stiklinei ryžių. Vienam asmeniui nevirtų ryžių turėtų pakakti pusė stiklinės, taigi, pagal tai pasimatuokite, kokio tikslaus jų ir vandens kiekio Jums reikia. Beje, jeigu virtus ryžius naudosite troškinamam patiekalui (pvz. plovui ar balandėliams), vandens pilkite šiek tiek mažiau, jog ryžiai būtų tvirtesni, nes troškinami jie dar paminkštės.
 

3. Užvirinkite vandenį puode. Puodą rinkitės geriau tvirtesnio metalo, su tikrai sandariu, sunkesniu dangčiu, jog verdant ryžius pro jį neišeitų garai.
 

4. Iškart vandeniui užvirus, suberkite ryžius. Užvirus vandeniui, jį pasūdykite ir tada suberkite ryžius. Subertus ryžius dideliu šaukštu šie tiek paskirstykite daugmaž tolygiu sluoksniu po puodo dugną, bet stenkitės per daug nemaišyti, nes stiprus maišymas sumažins ryžių birumą. Jeigu norite, į vandenį galite įdėti gabalėlį sviesto arba įpilti šlakelį aliejaus - išvirusiems ryžiams tai suteiks daugiau birumo, o sviestas - dar ir malonų poskonį (sviestas ypač tinka basmati bei jasmin ryžių rūšims). Leiskite vandeniui dar kartą užvirti.
 

Užviręs vanduo verdant ryžius

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Užvirus, uždenkite prikaistuvį kuo sandaresniu dangčiu (kad neišeitų garai) ir sumažinkite kaitrą iki minimalios. Jokiu būdu nekilnokite dangčio, kol ryžiai verda.
 

6. Virkite ryžius 15 minučių.
 

7. Tada nuimkite ryžius nuo ugnies, bet dangčio neatidarinėkite. Leiskite ryžiams dar 10-15 minučių pastovėti uždengtiems dangčiu. Taip jie dar šiek tiek pavirs garuose. Jokiu būdu nekilnokite dangčio. Tiesiog pasitikėkite, jog viskas vyksta sklandžiai :-)
 

8. Praėjus laikui, nuimkite dangtį ir pakedenkite ryžius. Geriausia tą daryti šakute. 


9. Patiekite! 
 

Virti basmati ryžiai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Virtus ryžius galite kuo puikiausiai laikyti šaldytuve 2-3 dienas. Virtus ryžius taip pat galite užšaldyti. Šaldiklyje juos puikiai galima laikyti du-tris mėnesius.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jau išmokome virti birius ir skanutėlius ryžius! Jei norite jų ne tik garnyrui, bet ir paįvairinti šeimos pietus ar vakarienę kitokiais patiekalas su ryžiais, čia rasite puikių idėjų, kaip tai padaryti - nuo apkepo iki sušių ir dar daugiau! 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (10)
REGINA
2020-02-06 00:09
Randu daug gerų idėjų, ačiū jums ATSAKYTI
Valerija
2020-02-05 19:06
Pradedantiesiems receptas tinka, bet ir jiems reikėtų žinoti, kad yra visokių niuansų. Įvairūs ryžiai (rudieji, juodieji, laukiniai, plikyti, basmati, arborio ir kt.... ) išverda ne per vienodą laiką. Tas nurodytas 15 min. tikrai nėra universalus, kaip ir vandens kiekis. ATSAKYTI
Asta
2019-07-29 18:47
Labai skanus, tikrai birus ryžiai! Nuo šiol verdu tik taip, labai ačiū! ATSAKYTI
Andrius
2019-03-18 15:23
Jūsų puslapis nuostabus, labai viskas paprastai ir išsamiai paaiškinta, anksčiau man maisto gamyba buvo kažkoks kosmosas, dabar po truputį prisijaukinti dėka Jūsų receptų, ačiū! Ir sėkmės. ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2019-03-19 09:22
Andriau, dėkojame už gražius žodžius! :) Labai malonu, kad randate įkvėpimo ir drąsos gaminti namuose! Tikimės džiuginti Jus ir toliau :) ATSAKYTI
Elmeris
2018-03-21 21:51
Tobula! Niekada neteko isvirti tokiu biriu bei skaniu ryziu! ATSAKYTI
Zita
2018-03-19 19:11
'Lamaistas' - nežinau, kas už jo "stovi", bet man toks esate atradimas !!! Super, landau pas Jus ir prieš šventes, ir kasdienei mitybai, ir visada randu tokių šedevrų ! Didelis didelis ačiū ! ATSAKYTI
Dovilė, LaMaistas.lt komanda
2018-03-19 20:30
Zita, kad jūs žinotumėte, kaip gera skaityti tokius žodžius :) Labai stengiamės ir, žinoma, matome dar daugybę erdvės, ką galėtume daryti geriau, bet tokie atsiliepimai kaip jūsų - pati geriausia motyvacija kibti į darbus :-) ATSAKYTI
Vida
2018-01-14 13:14
Aciu uz patarimus, padejo isverdant birius ryzius, dekui ATSAKYTI
Elivija
2017-08-14 13:58
Labai geri patarimai, dar niekada taip skaniai basmati ryziu isvirusi nebuvau, aciu! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
užgavėnių idėjos
valgome sveikiau!
užkandžiai
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital