Kaip išvirti tobulai birius ryžius? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-06-01
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 21)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 21)
Birūs ryžiai
@ Shutterstock

Ryžiai - vienas iš patiekalų, kuriuos kiekvienas iš mūsų yra viręs bent kartą. Tai tarsi dalis pradmenų, svarbių ir patyrusiam, ir profesionaliam kulinarui. Deja, ne visada pavyksta išvirti ryžius taip, jog jie būtų gardūs ir birūs. Pateiksime kelis patarimus, kaip galite tai pasiekti.

 

O ką ruošti su virtais ryžiais? Čia rasite net 42 puikius, skanutėlius ir visai nesudėtingus patiekalus!

 

Reikės:

1 stiklinės ryžių;

1.7 stiklinės vandens įprastiems ryžiams (1.5 stiklinės vandens basmati arba jasmin ryžiams);

1/2 arbatinio šaukštelio druskos;

gabalėlio sviesto arba šlakelio aliejaus (galima ir nedėti, bet suteikia ryžiams daugiau birumo ir malonaus poskonio)

 

Kaip virti?

 

1. Ryžius gerai nuskalaukite. Taip nuo jų bus pašalintas galimas purvas bei krakmolo likučiai, atsirandantys ryžius šlifuojant. Ryžius perskalaukite bent 2-3 kartus iki nuo ryžių tekantis vanduo bus daugmaž skaidrus. Šis skaidrumas užtikrins, jog nuo ryžių paviršiaus pašalintas krakmolo perteklius, kuris dažnai ir lemia, jog ryžiai sulimpa. Kad perskalautumėte, tiesiog suberkite ryžius į dubenį, užpilkite šaltu vandeniu, išmaišykite, tada vandenį nupilkite ir tą pakartokite keletą kartų. Po paskutinio perskalavimo, supilkite ryžius į koštuvą su skylutėmis, jog nuvarvėtų kuo daugiau vandens.
 

Ryžių skalavimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


2. 1 stiklinei įprastų ryžių reikia 1.8 stiklinės vandens. Tik basmati ir jasmin rūšių ryžiams jo reikia šiek tiek mažiau - 1.5 stiklinės vandens 1 stiklinei ryžių. Vienam asmeniui nevirtų ryžių turėtų pakakti pusė stiklinės, taigi, pagal tai pasimatuokite, kokio tikslaus jų ir vandens kiekio Jums reikia. Beje, jeigu virtus ryžius naudosite troškinamam patiekalui (pvz. plovui ar balandėliams), vandens pilkite šiek tiek mažiau, jog ryžiai būtų tvirtesni, nes troškinami jie dar paminkštės.
 

3. Užvirinkite vandenį puode. Puodą rinkitės geriau tvirtesnio metalo, su tikrai sandariu, sunkesniu dangčiu, jog verdant ryžius pro jį neišeitų garai.
 

4. Iškart vandeniui užvirus, suberkite ryžius. Užvirus vandeniui, jį pasūdykite ir tada suberkite ryžius. Subertus ryžius dideliu šaukštu šie tiek paskirstykite daugmaž tolygiu sluoksniu po puodo dugną, bet stenkitės per daug nemaišyti, nes stiprus maišymas sumažins ryžių birumą. Jeigu norite, į vandenį galite įdėti gabalėlį sviesto arba įpilti šlakelį aliejaus - išvirusiems ryžiams tai suteiks daugiau birumo, o sviestas - dar ir malonų poskonį (sviestas ypač tinka basmati bei jasmin ryžių rūšims). Leiskite vandeniui dar kartą užvirti.
 

Užviręs vanduo verdant ryžius

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Užvirus, uždenkite prikaistuvį kuo sandaresniu dangčiu (kad neišeitų garai) ir sumažinkite kaitrą iki minimalios. Jokiu būdu nekilnokite dangčio, kol ryžiai verda.
 

6. Virkite ryžius 15 minučių.
 

7. Tada nuimkite ryžius nuo ugnies, bet dangčio neatidarinėkite. Leiskite ryžiams dar 10-15 minučių pastovėti uždengtiems dangčiu. Taip jie dar šiek tiek pavirs garuose. Jokiu būdu nekilnokite dangčio. Tiesiog pasitikėkite, jog viskas vyksta sklandžiai :-)
 

8. Praėjus laikui, nuimkite dangtį ir pakedenkite ryžius. Geriausia tą daryti šakute. 


9. Patiekite! 
 

Virti basmati ryžiai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Virtus ryžius galite kuo puikiausiai laikyti šaldytuve 2-3 dienas. Virtus ryžius taip pat galite užšaldyti. Šaldiklyje juos puikiai galima laikyti du-tris mėnesius.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jau išmokome virti birius ir skanutėlius ryžius! Jei norite jų ne tik garnyrui, bet ir paįvairinti šeimos pietus ar vakarienę kitokiais patiekalas su ryžiais, čia rasite puikių idėjų, kaip tai padaryti - nuo apkepo iki sušių ir dar daugiau! 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (27)
Toma
2023-04-17 17:33
Sveiki KOMENTATORIAI.

Nezinau kokius jus ryzius perkat, ar kaip nulplaunat,kiek laiko galiausiai jiems virti skiriat,kad nepavyktu ju isvirti pagal si recepta.

Apie Optima linija ar dar pigesnius as net nekalbu.

Receptas labai issamus ir paprastas

Ir man kaip visiskai zioplai ryziu virime visada pavyksta FANTASTISKAI.
Kazkada net gavau pasaipa, jog ryzius tikrai ne pati viriau,o pirkau jau pagamintus kavineje. Visada pavyksta puikiai, VISADA.
AČIŪ Ačiū AČIŪ !


O kurie nepatenkinti, tiesiog skirkit daugiau atidumo.

Ačiu jog dalinates ATSAKYTI
ŠevKruton
2022-01-16 03:56
Vėjurkai, nuplaunat ryžius, suberat i katiliuka, vandens 2x nei ryžiu, užverdat pamaišot, užmetat dangti lygiai 10 minučiu ant pačios mažiausios ugnies, po to nieku gyvu nenujamat dangčio, išjungiat ir leidžiat pastovėt dar 5-7 min. Va tada bus tobuli ryžiai. ATSAKYTI
Vestina
2021-04-15 10:37
labai gerai gaunasi ryziai ir labai skanu aciu ATSAKYTI
Vestina
2021-04-15 10:36
labai gerai gaunasi ATSAKYTI
Kornelija
2021-03-29 10:08
Aš naudoju kitokį metodą - kai ryžiai išverda aš juos staigiai kišu po šaltu vandeniu (tai veikia) :) ATSAKYTI
Ana
2021-05-03 17:00
Veikia, bet ryžiai atšala :) ATSAKYTI
Vitalija
2021-02-14 20:14
Jau seniai taip verdu ryžius, visada gaunasi birūs, tik reikia labai gerai nuplauti,kol vanduo liks skaidrus ATSAKYTI
Miglė
2020-04-17 15:21
Laikant uždengtą dangtį visą laiką, ryžiai "šunta" ir pasidaro tešla. Pabandžiau, gavosi š.. kaip niekad. Geriau pirkit su plastikiniais maišeliais, problemų nebus. ATSAKYTI
Aistė
2020-04-17 15:28
Jei ryžiai sulimpa į košę, tai arba naudojat apvaliuosius (kurie būtent ir yra specifinės lipnios tekstūros), arba nepakankamai perplovėte, arba vandens per daug :) ATSAKYTI
Petras
2021-01-10 15:22
Neklaidink zmoniu pasdomek daugiau apie ryzius ATSAKYTI
Linas
2020-04-16 20:00
laba diena. virkite 12 min, o uždenge laikykite nuo 5 iki 10 priklauso nuo puodo, nes kai kurie puodai turi storą dugną (ir dėlto labai gerai laiko kaitrą) ATSAKYTI
big brazers
2020-04-02 01:34
laba diena ryziai pavvyko as pats apakes nors gaminti nemoku aciu uz receptuka ATSAKYTI
Osvaldas
2020-03-24 23:57
Pasitikėjau, neatidengiau dangčio, sudege ATSAKYTI
Aistė
2020-03-25 10:57
Jei sudegė, reiškia kaitra buvo per didelė, po to, kai užverda, būtina kaitrą sumažinti iki minimalios, kaip ir parašyta. ATSAKYTI
Jonas
2020-02-26 20:32
Tokiu būdu virti ryžiai gausis visiška košė. Ypač jei bus basmati ar jasmin ryžiai. Netikite? Pabandykite ATSAKYTI
Vidas
2020-04-02 22:01
Pabandžiau , gavosi nuostabūs ryžiai ATSAKYTI
Tomas
2020-12-14 04:09
Pabandziau gavos kose:d ATSAKYTI
REGINA
2020-02-06 00:09
Randu daug gerų idėjų, ačiū jums ATSAKYTI
Valerija
2020-02-05 19:06
Pradedantiesiems receptas tinka, bet ir jiems reikėtų žinoti, kad yra visokių niuansų. Įvairūs ryžiai (rudieji, juodieji, laukiniai, plikyti, basmati, arborio ir kt.... ) išverda ne per vienodą laiką. Tas nurodytas 15 min. tikrai nėra universalus, kaip ir vandens kiekis. ATSAKYTI
Asta
2019-07-29 18:47
Labai skanus, tikrai birus ryžiai! Nuo šiol verdu tik taip, labai ačiū! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital