Kaip išvirti pačią skaniausią braškių uogienę?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-06-10
Kaip išvirti pačią skaniausią braškių uogienę?
Shutterstock

Kviečiame išmokti virti klasikinę, greitą ir pertrintą braškių uogienes, o taip pat žemiau rasite originalų receptą, kaip paruošti braškių uogienę, kurios nė virti nereikia! Tad griebkimės darbo ir užpildykime visas namų kerteles nuostabiu braškių aromatu, dailiuose stiklainėliuose išsaugodami saldžiausius vasaros prisiminimus.



Verdame tikrai skanią braškių uogienę - naudingi patarimai

Uogų pasirinkimas. Svarbiausias skanios uogienės komponentas - tinkamai parinktos, laiku nuskintos ir teisingai laikytos uogos. Pati skaniausia uogienė pavyksta iš nedidelių braškių, jos saldžiausios, gražiai išverda nepjaustytos, o verdant trintą uogienę ji pavyksta sodresnio skonio. Labai svarbu, kad uogos būtų surinktos saulei šviečiant, jau įdienojus, sausu oru - tuomet jos nebus prikaupusios lietaus ar ryto rasos drėgmės, nebus pavandenijusios, tad ir uogienė išvirs tirštesnė.


 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Uogų paruošimas. Uogienei skirtas uogas, visų pirma, išrūšiuokite - uogienei iš nepjaustytų uogų reikės išsirinkti maždaug vienodo dydžio (kaip jau minėjome, labiausiai tinka nedidelės), tvirtas, sveikas, sunokusias uogas. Jeigu uogos nevienodo dydžio, pažeistos, patrintos - nenusiminkite, iš jų pavyks puiki trinta uogienė.
Atsargiai pašalinkite uogų kotelius su lapeliais, uogas sudėkite į didelį dubenį ar vonelę, užpilkite vandeniu, atsargiai pajudinkite indą, kad uogos nusiplautų. Šis plovimo būdas „saugiausias“, plaunant sietelyje, po tekančiu vandeniu uogos susitrina, prisigeria vandens.
Nuplautas uogas išimkite rankomis ir sudėkite ant rankšluosčio. Svarbu, kad uogos būtų sausos, tad, priklausomai nuo oro temperatūros, palikite jas džiūti 3-6 val.
Jokiu būdu nei prieš, nei po plovimo uogų nedėkite į šaldytuvą - šaldytuve pabuvusių uogų aromatas gerokai susilpnėja, jos praranda saldumą.

Cukraus pasirinkimas. Įprasto cukraus reikės tiek pat, kiek uogų, t.y. 1 kg braškių reikės 1 kg cukraus. Žinoma, cukraus kiekį šiek tiek „pareguliuokite“ pagal savo skonį ir turimų uogų saldumą.
Taip pat parduotuvėse galima įsigyti specialaus uogienių cukraus su tirštinančiu pektinu (šios medžiagos natūraliai yra uogose ir vaisiuose, tačiau, pavyzdžiui, braškėse pektino mažai). Naudojant uogienių cukrų jo reikės perpus mažiau, t.y. 1 kg braškių reikės 500 g uogienių cukraus. Šio kiekio pakaks, norint išvirti saldžią, tirštą, ilgai išsilaikančią, greitai, vos per 10-15 min. paruošiamą uogienę.

Stiklainių paruošimas. Norint, kuo ilgiau išsaugoti uogienę, būtina tinkamai paruošti stiklainius. Stiklainius kruopščiai išplaukite sodos tirpalu (šiltame vandenyje ištirpinkite kelis šaukštus valgomosios sodos). Išplautus stiklainius perskalaukite švariu, visų pirma, šiltu, o tuomet ir šaltu vandeniu.
Išplautus stiklainius kakleliu į apačią sudėkite ant švariu rankšluosčiu išklotos skardos. Likus 30 min. iki uogienės virimo pabaigos skardą su stiklainiais statykite į iki 100°C įkaitintą orkaitę. Baigę virti uogienę, stiklainius ištraukite, apverskite (bet palikite stovėti ant rankšluosčiu išklotos skardos), supilkite uogienę, paliekant maždaug 1 cm iki viršaus.
Uogiene pripildytus stiklainius būtina nedelsiant užsukti švariais dangteliais. Dangtelius taip pat reikia paruošti. Dangtelius užpilkite verdančiu vandeniu, palaukite keletą minučių, perplaukite sodos tirpalu, tuomet dėmesingai išskalaukite, vidų pavalykite spirite ar degtinėje sudrėkinta vata.
Prisiminkite, kad, jeigu uogienę pilstysite, naudodami kitą įrankį, nei virimo metu (pavyzdžiui, samtį ar piltuvėlį), tai jį taip pat perliekite verdančiu vandeniu, nuplaukite sodos tirpalu ir išskalaukite vandenyje.


 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Virimas. Braškės - naudingos uogos, kuriose yra A, E, C, B grupės vitaminų, kalio, magnio, geležies, pektino ir kt. Žinoma, kuo ilgiau virsime - tuo mažiau naudingųjų medžiagų liks, tad vertėtų ieškoti trumpesnį virimo laiką siūlančių receptų. Tiesa, ilgėliau virta uogienė ilgiau išliks nepakitusi, neprarūgs, o joje, nepaisant terminio apdorojimo, liks mineralinių druskų, organinių rūgščių, beta karoteno, ląstelienos.
Virimui geriausiai tiks emaliuotas indas ir storadugnis puodas, tuomet uogos nepridegs, neprilips prie kraštų ir nesusitrins. Jeigu turite tik paprastą puodą, tai uogienę teks dažniau maišyti.
Maišymui labiausiai tiks medinis šaukštas ar mentelė, kadangi medis nereaguoja su uogose esančiomis, natūraliomis rūgštimis, nesuteikia uogienei nepageidaujamo poskonio. Galite maišyti ir metaliniu šaukštu, tačiau jo jokiu būdu nepalikite verdančioje uogienėje!



Kaip paskaninti braškių uogienę?

Braškių uogienę galima paįvairinti kitomis uogomis, vaisiais, prieskoniais. Pavyzdžiui, neprašausite virdami braškių ir rabarbarų uogienę (reikės 2/3 braškių ir 1/3 gabaliukais supjaustytų rabarbarų), į verdamą braškių uogienę galima įdėti gabaliukais pjaustyto, be karčių plėvelių greipfruto (1 kg braškių reikės 1 greipfruto), įspausti citrinos ar apelsino sulčių, įdėti nutarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, braškes galima maišyti su daugelio mažiau mėgstamais juodaisiais ar raudonaisiais serbentais, taip pat galima virti labai saldžią uogienę iš lygiomis dalimis sumaišytų braškių bei bananų.

Verdamą braškių uogienę galima pagardinti vaniliniu cukrumi ar įdėti vanilės ankštį (prieš pilstant uogienę į stiklainius ją reikėtų išimti), cinamonu, mėtomis ar čiobreliais bei net čili pipiriuku, plytele juodojo ar baltojo šokolado. Priedus ir prieskonius reikėtų dėti braškėms vos pradėjus „burbuliuoti“, tuomet skonis ir aromatas bus pakankamai intensyvus.



Klasikinė tradicinė braškių uogienė


 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Tai nuostabi nepjaustytų braškių uogienė. Ji verdama trimis etapais - uogos su cukrumi kaskart verdamos 5 min., vėliau paliekamos atvėsti. Laiko sąnaudos nemenkos, tačiau darbo tikrai nėra daug, o nepakartojamas skonis bei aromatas tiek atsukus stiklainiuką, tiek ir viso virimo metu tikrai sužavės!
Norite paįvairinti? Trečdalį braškių pakeiskite gabaliukais pjaustytais rabarbarais.

Jums reikės:
1 kg braškių;
1 kg cukraus

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.



Greita braškių uogienė


 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Malonu virti uogienę pagal močiutės receptą, tačiau retas turi tiek laiko ir kantrybės... Kiekvienoje didesnėje parduotuvėje rasite puikią išeitį - uogienių cukrų su pektinu. Šio cukraus reikės dvigubai mažiau, virti reikės tik 15 min., o uogienė pavyks sodraus skonio, tiršta ir kvapni.
Norite paįvairinti? Uogienei vos pradėjus „burbuliuoti“ sudėkite nedideliais gabaliukais sulaužytą juodojo, kartaus šokolado plytelę.

Jums reikės:
1 kg braškių:
500 g uogienių cukraus su pektinu.

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.



Pertrinta braškių uogienė


 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Ši pertrinta braškių uogienė yra per viduriuką tarp tikros uogienės ir braškinio padažo. Ji puikiai tiks tiek prie blynų ar vaflių, tiek ir biskvitui sulaistyti, kekso tešlai pagerinti, ledams aplieti.
Norite paįvairinti? Vietoje citrinų sulčių naudokite dosnią saują sutrintų raudonųjų serbentų.

Jums reikės:
1 kg braškių;
350 g cukraus;
1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
1 šaukšto citrinų sulčių.

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.



Braškių uogienė, kurios nereikia virti


 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Sutrynę uogas su cukrumi gausite puikiausią uogienę, pasižyminčią tiek nuostabiu skoniu bei aromatu, tiek ir ypatingu gaivumu. Tiesa, šiai uogienei reikės daugiau cukraus, padėsiančio ją ilgėliau išsaugoti nepakitusią. Šią uogienę taip pat būtina laikyti šaltai (tinka šaldytuvas ar tikrai vėsus rūsys).
Norite paįvairinti? Dalį braškių pakeiskite žemuogėmis.

Jums reikės:
1 kg braškių;
1,5 kg cukraus.
 

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.



Linkime gausaus braškių derliaus ir pačių gardžiausių uogienių!

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Laima
2018-06-26 06:40
Oj oj kiek dezinfekcijos.ar nebutų paprasčiau ,jei puode užvirti vandens tiek,kad galėtum išplautą sloikėlį pavolioti jame ir apversti kaklu žemyn kad pasigarintų(kol pradeda judėti sloikėlis)ištraukti ir apvožtus sudėti ant rankšluosčio švaraus.dangtelius metalinius taip pat sumesti į verdantį vandenį,biški pavirti ir ištraukti,sudėti apvožtus į indą.Ir pylstikite uogienes,mišraines,ir t...t..Daug metų taip darau ir viskas gerai.(rusys mano nešaltas) ATSAKYTI
Rita
2018-06-26 14:37
Laima, kuo geriau išdezinfekuota viskas, tuo mažesnė tikimybė, kad uogienei kas nors nutiks :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
užkandžiai
ruošiamės žiemai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis