Kaip išsirinkti šviežią žuvį?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2016-10-05
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Kaip išsirinkti šviežią žuvį?

Žuvis - naudingas ir skanus produktas, tačiau tik tuomet kai ji šviežia arba tinkamai užšaldyta. Kaip išsirinkti tikrai kokybišką, skanią ir šviežią žuvį? Į ką atkreipti dėmesį? Kokios žuvies šviežumą patikrinti lengviausia?

 

Kaip išsirinkti šviežią nepjaustytą žuvį?

 

Nepjaustytos žuvies šviežumą patikrinti lengviausia, kadangi galite apžiūrėti jos akis, žvynus, pelekus ir žiaunas.

Sveikos, šviežios, po pagavimo tinkamai laikomos žuvies akys turi būti skaidrios, drėgnos, apvalios. Pradėjusios gesti ar ligotos žuvies akys apsiblausia, sudžiūva, pradeda raukšlėtis, įdumba.

Įvertinę žuvies akių būklę patikrinkite jos pelekus ir žvynus. Jie turi būti sveiki, tvirti, drėgni. Senos ar jau senokai pagautos žuvies pelekai bei žvynai yra trapūs, lūžtantys ar iškrentantys vos švelniai užkabinus nagu.

Paprašykite pardavėjo ar žvejo leidimo paliesti ir pamaigyti jo laimikį. Jeigu žmogus priešgyniauja, tai, tikėtina, kad savo preke nepasitiki. Šviežia žuvis turi būti slidi, šalta ir elastinga, paspaudus neturi likti jokių įdubimų.

Paskutinis, tačiau labai svarbus žuvies šviežumo nustatymo aspektas - žiaunos. Vos pagautos žuvies žiaurios yra ryškiai raudonos, švarios, o laikui bėgant jos tamsėja, įgauna raudonai rudą ar net juodą spalvą, pasidengia gleivėmis ir nešvarumais.

 

Kaip išsirinkti žuvies gabaliukus?

 

Nusprendę pirkti pjaustytą žuvį - žuvies filė, didkepsnius, papilves ar kitus gabaliukus turėtumėte įvertinti raumenų struktūrą, elastingumą, spalvą, atsižvelgti į žuvies rūšį.

Išsirinkę žuvies gabaliuką labai įdėmiai apžiūrėkite raumenų struktūrą - turite matyti tvarkingas, nesutrūkusias skaidulas, kurias skiria daug kolageno turintis jungiamasis audinys. Raumeninių skaidulų įtrūkimai dažniausiai rodo, kad žuvis buvo mėtoma, ją skrodė ar pjaustė nedėmesingas, neįgudęs žmogus. Žinoma, tai skoniui įtakos neturės, tačiau paruošto patiekalo išvaizda gali nuvilti. Kita vertus, jeigu skaidulos tarsi išbirusios, atsiskyrusios nuo jungiamojo audinio, tai rodo jau prasidėjusį irimą.

Būtinai įvertinkite į žuvies spalvą. Termiškai neapdorota balta žuvis (pavyzdžiui, menkės, otai) turėtų būti permatoma, balkšvos spalvos su rausvais intarpais, o štai matinis atspalvis ir sniego baltumas rodo, kad žuvis nėra pati šviežiausia. Šviežia raudona, tamsi žuvis (pavyzdžiui, lašiša, tunas) yra sodrios, ryškios spalvos, o raumenų struktūra labai aiškiai matoma.

Pasirinkti žuvies gabaliukai, kaip ir nepjaustyta žuvis, turi būti elastingi, tačiau tvirti, paspaudus pirštu neturi likti įdubų. Drėgnumas, blizgumas (ypač, jeigu tai riebi žuvis, pavyzdžiui, skumbrė, upėtakis) yra normalu, tačiau lipnios gleivės, po gabaliuku susikaupęs skystis, kreidos dulkeles primenančios išskyros - senos, netinkamai laikomos, užšaldytos ir vėl atšildytos žuvies požymiai.

 

Kaip išsirinkti kokybišką šaldytą žuvį?

 

Lietuvoje ne visuomet turime galimybę įsigyti šviežios žuvies, tačiau šaldyta žuvis tikrai nėra blogas pasirinkimas. Šiuolaikiniai žvejybos laivai aprūpinti pačia moderniausia technika, tad greitai ir kokybiškai užšaldyta žuvis išsaugo bene visas maistingąsias ir skonines savybes.

Tiesa, išsirinkti kokybišką ir skanią šaldytą žuvį gali būti nemenka užduotis. Visų pirma, rinkitės skaidrų įpakavimą, kad galėtumėte apžiūrėti ne tik jo išorę, bet ir vidų. Pakuotė turi būti vientisa, nepažeista, ledo kristalai turėtų būti tolygiai pabirę po visą įpakavimo vidų, didesnė ledo gabaliukų koncentracija vienoje ar kitoje įpakavimo pusėje rodo, kad žuvis buvo netinkamai užšaldyta arba laikoma, ji buvo atšilusi ir vėl sušalusi.

Šaldytos žuvies spalvą įvertinti ganėtinai sunku, tačiau ji turi būti vienalytė, be patamsėjusių ar pašviesėjusių vietų. Kokybiškai užšaldyta žuvis yra beveik bekvapė arba skleidžia labai silpną kvapą.  

Išsirinkę kokybišką šaldytą žuvį nesugadinkite jos neteisingai atšildydami - iš šaldymo kameros ištrauktą žuvį reikia atšildyti perdėjus į šaldytuvą arba pamerkus į šaltą vandenį. Lėtai atšylanti žuvis išlaikys struktūrą, bus nesausa ir skani.

 

Ar jau išsirinkote pačią gardžiausią žuvytę? Galbūt tai lašiša? Siūlome išmokti ją tobulai iškepti paprasčiausiu būdu - keptuvėje. Daugiau informacijos čia: kaip keptuvėje tobulai iškepti lašišą?

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital