Steikas (lietuviškai dar vadinamas didkepsniu) – kepsnys, gaunamas kepant mėsos gabalą, išpjautą skersai stuburo. Tikrasis steikas gaminamas iš jautienos, nors didkepsniais vadinami ir analogiškai išpjautos veršienos, kiaulienos, tuno ar lašišos kepsniai.
Svarbiausias dalykas, kepant steiką - teisingai pasirinkti gaminimo trukmę pagal tai, kokio paruošimo lygio mėsos norite - vos keliomis minutėmis ilgiau ar trumpiau kepto kepsnio skonis gali skirtis kardinaliai.
Kaip teisingai išsirinkti mėsą steikui?
1. Geriausia rinktis storesnius mėsos gabaliukus (2-3 cm storio). Plonesni kepsniai gali būti sausi, perkepę.
2. Mėsa turėtų būti ryškios tamsiai raudonos spalvos.
3. Kuo daugiau smulkių riebalų gyslelių, tuo geriau. Kepdamos jos išsilydo, o steikas tampa sultingesnis.
Kokią keptuvę geriausia rinktis?
Steiką galima kepti tiek paprastoje, tiek grill keptuvėje. Geriausia, kad ji būtų masyvi ir nepridegančiu paviršiumi - tokios keptuvės itin gerai įkaista, taigi, didkepsnis gaunasi sultingas viduje ir maloniai traškus išorėje. Be to, keptuvė turėtų būti pakankamai didelė, kad kepami mėsos gabaliukai nesiliestų tarpusavyje.
Steiko iškepimo stadijos
Extra rare arba Blue – beveik žalia, tačiau nebe šalta mėsa.
Rare – pusžalė mėsa.
Medium rare – mėsa, kurioje kraujo nebeliko, bet ji vis dar ryškiai rausvos spalvos.
Medium – pusiau iškepta mėsa, kurios viduje matosi šviesiai rausvos sultys.
Medium well – mėsa su skaidriomis sultimis.
Well done – mėsa, kurioje beveik nebėra jokių sulčių.
Too well done arba Overcooked – mėsa, kurioje sulčių visiškai nebeliko.
Tobulo steiko iškepimo žingsniai
1. Gerai atšildykite mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros, kad geriau sugertų prieskonius.
2. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais.
3. Įpilkite į keptuvę 1-2 arbatinius šaukštelius aliejaus (geriausia, rapsų arba riešutų) ir įkaitinkite ją ant maksimalios kaitros. Palaukite, kol aliejus ims dūmyti - jei mėsą sudėsite per anksti, iškepta ji gali išorėje būti per daug riebi ir perkepusi.
4. Atsargiai sudėkite mėsą į keptuvę.
5. Pavartykite gabaliukus. Virtuvės šefai nuo senų laikų nesutaria, ar steikus geriau apversti vieną kartą ar daugiau. Manoma, kad apvertus tik vieną kartą, galima išgauti idealią steiko spalvą iš abiejų pusių. Tuo tarpu pavarčius kelis kartus mėsa iškepa greičiau ir tolygiau. Rekomenduojame išbandyti tiek vieną, tiek kitą būdą - tik Jūs galite nuspręsti, kokiu būdu iškeptas steikas Jums patiks labiau.
6. Priklausomai nuo to, kokios iškepimo stadijos steiko norite, kepkite mėsą nuo 3 iki 6 minučių:
-
Extra rare arba Blue – po 1 min iš kiekvienos pusės.
-
Rare – po 1½ min iš kiekvienos pusės.
-
Medium rare – po 2 min iš kiekvienos pusės.
-
Medium – po 2¼ min iš kiekvienos pusės.
-
Medium well – po 2½ min iš kiekvienos pusės.
-
Well done – po 3 min iš kiekvienos pusės.
-
Too well done arba Overcooked (perkeptas) – daugiau nei po 3 min iš kiekvienos pusės.
7. Iki steiko iškepimo pabaigos likus maždaug 2 minutėms, uždėkite ant gabaliukų po 2 arbatinius šaukštelius sviesto bei pasirinktus papildomus prieskonius ar žoleles (nors tradiciniam steikui užtenka druskos ir pipirų, galite išbandyti rozmarinus, kmynus, česnakus ar šalavijus). Sviestas mėsai suteiks sodraus skonio, todėl gerai paskirstykite jį.
8. Patikrinti, ar mėsa iškepusi taip, kaip norėjote, galite ir pamatavus temperatūrą jos viduje:
Extra rare arba Blue – 46-49 °C.
Rare – 49°- 55°.
Medium rare – 55°- 60°.
Medium – 60°- 65°.
Medium well – 65°- 69°.
Well done – 71°-100°.
Too well done arba Overcooked – daugiau nei 100°.
9. Nuimkite steikus nuo keptuvės. Jie dar šiek tiek pakeps savo sultyse, todėl rekomenduojama kepimą baigti anksčiau nei bus pasiekta norima iškepimo stadija. Uždenkite mėsą folija ir leiskite pagulėti apie 5 minutes.
10. Patiekite steikus ir mėgaukitės!
Sauso brandinimo jautienos steikas
Nuotr. šalt. kitchenJulie
Šio nuostabaus steiko receptą rasite čia.