Lazanija - kaip iškepti pačią skaniausią? Patarimai + 11 receptų

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-10-18
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
Lazanija
Shutterstock

Lazanija - sotus, gardus, namų jaukumu kvepiantis patiekalas, tikras Italijos virtuvės pasididžiavimas! Manoma, kad tai pats seniausias makaronų patiekalas, kuris buvo ruošiamas jau Viduramžiais. Tradicinė lazanija ruošiama tarp lakštinių sluoksniuojant kvapnų mėsos ir pomidorų padažą, švelnų Bešamelio padažą, aitroką Parmezano sūrį. Už Italijos ribų Bešamelio padažas dažnai keičiamas minkšta rikota ir mocarela. Iškepti tikrai puikią lazaniją - nemažai laiko atimantis procesas, tačiau rezultatas to vertas. Kviečiame pasinerti į kelionę po Italijos skonių pasaulį, susipažinti su pagrindinėmis lazanijos sudėtinėmis dalimis ir nustebinti save, savo šeimą bei bičiulius tiesiog tobulu gardumynu, kurio receptą rasite straipsnio apačioje!

 

Lazanijos lakštai - kaip išsirinkti?

 

Pietinėje Italijos dalyje dauguma įvairių makaronų (taip pat ir lazanijai skirti platūs lakštiniai) gaminami iš smulkių manų kruopų ir vandens. Italijos Šiaurėje buvo naudojami paprasti kvietiniai miltai ir kiaušiniai.
 

Šiandien kiekvienoje parduotuvėje rasite džiovintų lazanijos lakštų, kurie, jeigu tik pagaminti Italijoje, bus paruošti iš kietųjų kviečių manų kruopų. Taip pat aptiksite ir šviežių lakštinių, kurių gamybai naudojami kiaušiniai. Kuriuos geriau naudoti? Šis klausimas sukelia aršias diskusijas, o savo argumentus gali pateikti kiekvienas italas.
 

Iš sausų, džiovintų lazanijos lakštų pagaminta lazanija yra tvirtesnė, kadangi kietųjų kviečių makaronai suverda mažiau, išlaiko formą, elastingą konsistenciją. Jie puikiai tinka gaminant sodrią, mėsišką lazaniją, gausiai gardintą Bešamelio padažu ir ryškaus skonio sūriu. Šiuos lakštus galima trumpai, 4-5 minutes apvirti verdančiame, vos pasūdytame vandenyje, tačiau tai tikrai nėra būtina, jeigu padažai paruošti tinkamai. Net ir apvirti lakštai turi išlikti molto al dente, t.y. kietoki, išlaikantys tvirtą formą, tokie, kokių į stalą tikrai dar netiektumėte. Prisiminkite, kad jie dar kartą virs padažuose, kuomet kepsite lazaniją. Iš anksto visiškai išvirus lakštus, lazanija bus tąsi, lakštai įgaus nepageidaujamo glitumo, supjaustyto patiekalo porcijos atrodys negražiai.

 

Švieži, kiaušininiai makaronai yra minkštesni, švelnesnio ir subtilesnio skonio. Jie puikiai tinka vegetariškai lazanijai su špinatų ir rikotos, grybų, įvairių daržovių įdaru, ne tokio sodraus skonio lazanijai iš paukštienos, žuvies ar jūrų gėrybių.   

 

Kaip išvirti skanų mėsos padažą?

 

Raudonas padažas lazanijai (dar vadinamas Bolonijos) dažniausiai ruošiamas iš mėsos ir pomidorų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tradicinei lazanijai naudojamas ilgai troškintas mėsos padažas, vadinamas ragù. Įprasta manyti, kad šio troškinto padažo pagrindą sudaro pomidorai. Jie, žinoma, naudojami, tačiau tai nėra pagrindinis ingredientas. Šiam padažui naudojama daug veršienos, jautienos, ėrienos, kiaulienos, paukštienos, kartais gaminama ragù variacija su žuvimi. Sodrų skonį ir ypatingą aromatą troškintam padažui suteikia svogūnai, morkos, salierai, bazilikai, vytinta kiaulienos šoninė (it. pancetta). Troškinys gali būti paskaninamas šlakeliu vyno, jautienos sultinio, pabalinamas riebiu pienu ar grietinėle.
 

Visame pasaulyje ypač populiarus Bolonijos padažas yra tradicinė ragù variacija, tinkanti tiek patiekti su virtais tagliateliais, tiek ir sluoksniuoti lazanijoje. Tikras Bolonijos padažas verdamas net kelias valandas, o visus jo receptus būtų sunku ir suskaičiuoti. Bolonijos padažui naudojami įprasti ragù ingredientai, tačiau šiek tiek mažiau pomidorų, nei, pavyzdžiui, Neapolietiškam mėsos padažui. Tradicinis Bolonijos padažas taip pat verdamas be bazilikų ir česnakų - tai dažna ir italus ypač pykdanti klaida. Bolonijos padažui aromatą suteikia lauro lapai, čiobreliai, truputis trinto muskato.
 

Šiuolaikinės lazanijos (ypač ruošiamos JAV gyvenančių italų) receptai yra gerokai liberalesni bei atimantys mažiau laiko, tad mėsos padažui dažniausiai naudojamas lygiomis dalimis sumaišytas riebios kiaulienos ir jautienos faršas, trinti pomidorai (it. passata), mėgiamos daržovės ir prieskoninės žolelės. Riebesnė mėsa padažui suteikia švelnumo, tad jo nereikia taip ilgai troškinti.

 

Bešamelio padažas - kaip pagaminti tikrai skanų?

 

Tirštas Bešamelio padažas - klasikinis, daugybei patiekalų pritaikomas padažas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Švelnus Bešamelio padažas yra laikomas vienu svarbiausių Italijos ir Prancūzijos virtuvės elementų. Lietuvoje šį padažą kartais vadiname tiesiog baltuoju.
 

Ruošiant Bešamelio padažą svieste apkepinami miltai, tuomet supilamas pienas, kuris kaitinamas iki sutirštėjimo. Lazanijai dažniausiai naudojamas Bešamelio padažas su sūriu - išverdamas vos skystesnis padažas, kuris dosniai pagardinamas tarkuotu kietuoju sūriu ar įvairių sūrių mišiniais.
 

Tik iš pirmo žvilgsnio paprastas Bešamelio padažas reikalauja įgudimo. Miltai turi tapti auksinės spalvos - nepakankamai pakepinus padaže bus justi miltų skonis, o juos perdėm susvilinus Bešamelis apkars. Pieną reikia pilti plona srovele, nuolat intensyviai maišant, kad nesusidarytų gumulėliai, padažą reikia kaitinti ant nedidelės ugnies, kad tinkamai sutirštėtų.
 

Bešamelis įprastai nėra gardinamas papildomais prieskoniais ir žolelėmis, tačiau pienas iš pradžių paverdamas su svogūnais, petražolėmis, lauro lapeliais, pipirų grūdeliais, o vėliau nukošiamas ir tik tuomet naudojamas padažui.
 

Ilgokai ir sudėtingai ruošiamas Bešamelis kartais pakeičiamas minkšto rikotos ir tarkuoto Parmezano sūrio mišiniu į kurį dėl tvirtumo įmušamas kiaušinis. Sluoksniuojant lazaniją jos lakštai tiesiog ištepami šiuo mišiniu ir apiberiami tarkuotu mocarelos sūriu. Su šiuo pakaitalu iškepta lazanija yra dar minkštesnė ir švelnesnė, tiesa, ji kiek prasčiau laiko formą, ją gali būti sudėtingiau gražiai supjaustyti ir patiekti. Žinoma, nuostabus skonis nuo to tikrai nenukenčia!

 

 

Pati skaniausia lazanija

 

Tradicinė lazanija ruošiama su sočiu mėsos padažu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 pakelio džiovintų lazanijos lakštų
Saujos tarkuoto kietojo sūrio

 

Mėsos padažui:
250 g jautienos faršo
250 g kiaulienos faršo
400 g konservuotų pomidorų savo sultyse ir 1 šaukšto pomidorų pastos*
2 morkų
2 svogūnų
1 saliero lapkočio
Prieskonių: druskos, pipirų, poros laurų lapų, džiovinto raudonėlio, čiobrelio šakelės
Aliejaus kepimui
Šlakelio vandens

*Vietoje 400 g konservuotų pomidorų savo sultyje ir 1 šaukšto pomidorų pastos galite naudoti 400 g pomidorų tyrės (it. passata)

 

Bešamelio padažui:
40 g sviesto
40 g miltų
0,5 L pieno
Saujos tarkuoto kietojo sūrio*

*Galima pakeisti kitokiu sūriu ar sūrių mišiniais, ypatingo poskonio suteikia keli sūrio su mėlynuoju pelėsiu gabalėliai.

 

Mėsos padažo ruošimas:
1. Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir maišant apkepinkite faršą. Faršą trumpam atidėkite.
2. Toje pačioje keptuvėje iki auksinės spalvos apkepinkite kubeliais pjaustytus svogūnus (įpilkite dar truputį aliejaus arba šlakelį vandens, jeigu ima degti), tuomet sudėkite mažais kubeliais pjaustytas morkas bei saliero lapkotį. Maišant daržoves pakepinkite kol suminkštės, tuomet pagardinkite prieskoniais (druska, pipirais, džiovintais raudonėliais, sudėkite lauro lapus, įdėkite čiobrelio šakelę). Įmaišykite pomidorų pastą (arba šaukštą pomidorų tyrės) ir viską minutėlę pašildykite.
3. Keptuvėn grąžinkite apkepintą faršą, viską gerai išmaišykite, sudėkite smulkintus konservuotus pomidorus (su visu skysčiu iš skardinės) arba pomidorų tyrę. Išmaišykite.
4. Keptuvę uždenkite, ugnį sumažinkite ir mėsos padažą troškinkite, kol jis šiek tiek sutirštės, apie 30 min. Padažui išsitroškinus iš jo išimkite lauro lapus ir čiobrelio šakelę.

 

Bešamelio padažo ruošimas:
1. Nesvylančiame, storadugniame puode ar prikaistuvyje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišant kepinkite iki kol miltai bus auksinės spalvos, kepti reikėtų 2-3 min.
2. Plona srovele, vis maišant supilkite pieną (jį, kaip jau buvo minėta straipsnyje, prieš tai galite aromatizuoti pavirę su svogūnais, petražolėmis, lauro lapeliais, pipirų grūdeliais).
3. Kantriai, ant nedidelės ugnies, nuolat maišant virkite padažą ir tikrai įvyks stebuklas - jis tarsi magiškai sutirštės ir taps nuostabiai kreminės konsistencijos!
4. Padažui dar neatvėsus į jį suberkite saują tarkuoto kietojo, kito mėgiamo sūrio ar skirtingų sūrių mišinio.

 

Lazanijos sluoksniavimas ir kepimas:
1. Kepimo inde paskleiskite maždaug trečdalį mėsos padažo. Sudėkite lazanijos lakštų sluoksnį. Labai svarbu, kad pirmasis sluoksnis būtų būtent mėsos padažo - jokiu būdu nepradėkite sluoksniuoti lazanijos nuo lakštų, kadangi jie susvils, sukietės ir prilips prie indo!
2. Ant lakštų vėl paskleiskite mėsos padažo. Jo viršų aptepkite Bešamelio padažu. Dėkite dar vieną sluoksnį lakštų. Šitaip susluoksniuokite visą lazaniją (turėtų pavykti 3-4 sluoksniai, tai priklauso nuo jūsų kepimo indo dydžio). Prisiminkite, kad viršutinis sluoksnis turi būti mėsos padažo, aptepto Bešameliu.
3. Susluoksniuoksniuotą lazaniją pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, jeigu norite, kad susidarytų traški plutelė.
4. Lazaniją būtinai uždenkite folija - tuomet ji tolygiai keps ir troškinsis, neprisvils.
5. Lazaniją kepkite iki 180-200°C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
6. Praėjus maždaug pusei ar dviem tečdaliams kepimo laiko, foliją nuimkite.
7. Jeigu mėgstate traškų ir apskrudusį viršų, tai pačioje pabaigoje padidinkite orkaitės temperatūrą, įjunkite grilio režimą ir dar 5 min. paskrudinkite lazaniją.
8. Pjaustykite lazaniją kvadratais ir tiekite su gaiviomis salotomis!

 

Labai gardi naminė lazanija su puikiu minkštu ir kreminiu varškės įdaru ir špinatais. Lazanija puikiai tinka gardiems pietums ar vakarienei. Receptas gan sveikuoliškas ir dietinis, palyginus su riebesne mėsos lazanija.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Be galo kremiška ir minkštutė - ši lazanija mums yra viena skaniausių ragautų ir turbūt pati gardžiausia kada nors ragauta lazanija su paukštiena. Valgant atrodo neįtikėtina, jog tokie nesudėtingi ingredientai gali susijungti į šį tobulą skonį. Taip, šiaip lazanijai (kaip ir daugumai jos lazaniškų pusserių) pagaminti laiko skirti reikės, ji tikrai nebus “pusvalandžio vakarienė”. Bet galime pažadėti, kad tai bus viena tų puikiųjų vakarienių, kurios minimos dar gerokai po to, kai dingsta paskutinis gabalėlis!

Receptą rasite čia.

Gardžią lazaniją namuose paruošti visai nesudėtinga, ypač pagal puikų receptą! Šiame recepte ingredientų kiekiai skirti 2 - 3 porcijoms, todėl, jei norite paruošti daugiau lazanijos, atitinkamai didinkite ingredientų keikį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Ši lazanija su moliūgais nereali - kreminė, švelni, kvapni, kiekvienas jos kąsnis tarsi sutirpsta burnoje. Moliūgų sezonui įsibėgėjant ji be galo tiks rudeniškiems pietums ar vakarienei. Jeigu šaldytuve ar šaldiklyje jau turite moliūgų tyrės, šią lazaniją pagaminsite beveik akimirksniu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Vėstantys orai diktuoja pasirinkimus virtuvėje – norisi kažko sušildančio ir jaukaus. Minkštučiai makaronai ir Bešamelio padažas su gausybe špinatų šį tikslą išpildo!

Receptą rasite čia.

Super greitai paruošiama ir super skani lazanija. Puiki tuo, kad nereikia atskirai virti nei bešamelio, nei jokio kito padažo, tad paruošite be galo paprastai. Varškės įdaro sutrynimas suteikia konsistencijai dar daugiau kremiškumo, bet jei skubate, galite šį žingsnį praleisti. Špinatus galite naudoti šaldytus, keisti kitomis mėgstamomis daržovėmis ar net nedėti visai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Kiek kitokia nei tradicinė (be makaronų!), bet labai skani lazanija! Savo skoniu šis patiekalas primena klasikinę lazaniją, bet maistinėmis savybėmis yra gerokai vertingesnis, turi ženkliai mažiau kalorijų ir daugiau naudingųjų medžiagų. Žinoma, būtų nereikėtų tikėtis identiško skonio - visgi cukinijos tekstūra kitokia negu makaronų. Šis lazanijos variantas daržoviškesnis, gaivesnis, vandeningesnis, bet tikrai labai gardus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Kristina, Ant medinės lentelės

Ypatingoji lazanija su varške ir špinatais – kuomet norite dienos be mėsos! Šia lazanija galite apgauti pilvą, vietoje faršo naudodami varškę ir daržoves. Sveikesnė ir liesesnė lazanijos versija tikrai patiks visiems. Tokios lazanijos pagaminimas labai panašus kaip ir lazanijos su mėsos faršu, nes reikalingas bešamelio ir pomidorų padažai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Švelni ir kremiška lazanija kitaip - be raudonos mėsos - pomidorų padažo, bet su vištiena, pievagrybiais, špinatais ir daug daug sūrio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Dar viena lazanija be makaronų! Jokių miltų ar kiaušinių, tik daug tąsaus sūrio ir iškepęs ruduo! Soti, bet kartu nelabai nuodėminga moliūgų lazanija kaip mat užkariavo mūsų simpatijas. Lazanijos turėtų užtekti 4-6 asmenim, bet ji tokia skani, kad gali visai nesinorėti ja dalintis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Natalija, MagicMint.lt

Siūlome ir dar vieną netradicinę lazaniją be makaronų, kuri yra soti ir tiesiog neatsispiriamai skani. Tai nuostabiai jaukus, šiltas ir šildantis, skonių pilnas naminis maistas. Tokie sprendimai palankūs ne tik kviečių (ar apskritai makaronų) vengiantiems, bet ir naujų skonių ieškantiems, o taip pat – visiems, kurie stengiasi kiekvieną dieną valgyti daugiau daržovių. O tai juk visada sveikintina, tiesa?

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Asta, Saulėta virtuvė

Nesudėtingai paruošiama lazinija, kuriai paruošti tiks bet kokie namie turimi makaronai. Greita, sotu ir labai skanu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Irma
2024-02-03 17:40
Viskas gavosi tobulai! Vyras labai gyrė! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital