Kaip iškepti tobulą biskvitą tortui? Dažniausios klaidos, patarimai ir patikrinti receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-03-19
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Kaip iškepti tobulą biskvitą tortui? Dažniausios klaidos, patarimai ir patikrinti receptai
@ Shutterstock

Tikriausiai daugelis mėgsta skanutėlius pyragus ir tortus! Biskvitai pertepti sūrio, sviestiniais kremais ar uogiene, sulaistyti kvapniomis arbatomis ar kavomis, saldžiomis sultimis... Skanumėlis! Tačiau torto ruošimas prasideda nuo pagrindo - biskvito. O kaip jį iškepti puikiai? Dalinamės gudrybėmis, naudingais patarimais ir visuomet pavykstančiais receptais!



Biskvito kelionė iš Genujos dvaro aplink pasaulį

Šiandien biskvitas gan kasdieniškas kepinys, kurį galima iškepti iš bene kiekvienuose namuose randamų ingredientų - miltų, kiaušinių, cukraus, kartais ir sviesto. Prieš kelis šimtus metų puriu biskvitu galėjo mėgautis tik patys turtingiausieji, kadangi aukščiausios kokybės, baltučiai, smulkūs miltai bei cukrus buvo tikros prabangos prekės!

Pirmąjį biskvito receptą XVI a. sukūrė italų konditeris Giovan Battista Cabona, dirbęs Genujos markizo Domenico Pallavicini dvare. Šis šiandien taip pat visame pasaulyje mėgiamas biskvitas buvo kepamas tik iš miltų, kiaušinių ir cukraus.

Netrukus biskvitas pasiekė ir kitus Europos dvarus bei greitai tapo neatsiejamu Anglijos aristokratų stalo atributu. Tiesa, britai biskvitą patobulino papildę jo tešlą sviestu. Šis biskvitas pertepamas aviečių uogiene ir sviestiniu kremu bei vadinamas „Viktorijos kempine“ (biskvitas angliškai vadinamas „kempine“ dėl korėtumo). Pasakojama, kad karalienė Viktorija nuo pat mažumės mėgo pavalgyti ir buvo tikra smaližė, tad jai įtikti norėję konditeriai ir kulinarai kūrė vis naujus patiekalus.
 

Viktorijos pyragas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Puikios konditerijos entuziastai prancūzai biskvitą pavertė dar puresniu, atskirdami kiaušinių trynius ir baltymus bei pastaruosius išplakdami iki purumo.

Amerikiečiai sukūrė dar dvi populiarias biskvito variacijas. „Šifoninis pyragas“ kepamas pagal pranzūcišką tradiciją, nuo trynių atskirti baltymai iki standumo išplakami ir tik tuomet įmaišomi į tešlą, kuriai drėgnumo suteikia aliejus. Iš miltų, cukraus ir standžiai išplaktų kiaušinių baltymų kepamas išskirtinai švelnus, baltutėlis pyragas labai romantišku vardu - „Angelų maistas“.

Žinoma, biskvitai ir toliau keliauja aplink pasaulį bei po truputį keičiasi. Jie paskaninami vaniliniu cukrumi, trupučiu sulčių, aguonomis, razinomis, kepamos veganiškos versijos be kiaušinių ar glitimo netoleruojantiems skirti biskvitai be kvietinių miltų...



Kepame purų, lygų ir nesukrentantį biskvitą žingsnis po žingsnio

1. Biskvito panaudojimas ir recepto pasirinkimas. Biskvitų receptų - devynios galybės, tad tarp jų pasiklysti tikrai lengva. Besirinkdami receptą apgalvokite, kam naudosite biskvitą.

Jeigu jį perpjausite į 2 - 3 dalis ir pertepsite uogiene, kremu ar plakta grietinėle, tai galite rinktis biskvitą be papildomų riebalų. Jo tekstūra bus lengvutė, puri, į jį įsigers nemažai pertepimo. Jeigu norėsite daugiau drėgnumo, tai tokį biskvitą galėsite sulaistyti arbata, kava, sultimis, cukraus sirupu. Tačiau labai sunkios tekstūros kremų ar sunkesnių papuošimų (pastiliažo, ant viršaus išdėliotų vaisių, gėlių, cukraus masės figūrėlių) šis biskvitas „neatlaikys“ - praras savo purumą, susispaus (gali susispausti nelygiai, tad tortas bus kreivokas).

Jeigu norite kepti didelį, „kelių aukštų“, pastilažu apdengtą, gausiai dekoruotą tortą, tai rinkitės biskvito su riebalais receptą. Prisiminkite, kuo daugiau riebalų tešloje, tuo „sunkesnis“, šlapesnis ir tvirtesnis biskvitas pavyks. Orinio lengvumo nepajusite, tačiau būsite tikri, kad tortas išlaikys formą bei dailią išvaizdą.

2. Ingredientų paruošimas. Visi biskvitui naudojami ingredientai turi būti kambario temperatūros, tad kiaušinius, sviestą, pieną (jeigu juos naudosite) ištraukite iš šaldytuvo likus bent vienai - dviem valandoms iki kepimo.

Miltus taip pat labai svarbu persijoti (jeigu pagal receptą naudojami kepimo milteliai, soda, druska tai juos sumaišykite su miltais ir viską persijokite kartu). Persijotuose miltuose bus daugiau kepinio purumą ir kilimą užtikrinsiančių oro burbuliukų.
 

Pyrago kepimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Ingredientų kiekis. Ingredientus rekomenduojame labai tiksliai atsimatuoti ar pasverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Purus, tinkamai iškilęs ir gražiai iškepęs biskvitas - tikslumo reikalaujantis kepinys.

Jeigu neturite recepte nurodyto dydžio formos, tai ingredientų kiekius didinkite/mažinkite proporcingai. Siūlome pasinaudoti tinklaraštyje „Andželikos virtuvėlė“ publikuota lentele.

4. Labai intensyvus plakimas. Kad ir kokį receptą bepasirinktumėte, ruošiant biskvito tešlą teks ilgai plakti. Plakant į tešlą patenka oro burbuliukai, kurie ir sąlygoja biskvito korėtumą, purumą, kilimą. Netingėkite!

Jeigu kepate klasikinį biskvitą, kuriam naudojami tik kiaušiniai, miltai ir cukrus, tai jo gamybą pradėkite nuo kiaušinių ir cukraus plakimo. Plakti reikia tol, kol cukrus visiškai ištirps (patikrinkite patrindami lašelį tešlos tarp pirštų ir įsitikinkite, kad nejuntate cukraus kristalų), kol masė bus balta ir jos tūris padidės beveik trigubai.

Jeigu jūsų recepte naudojamas sviestas, tai jį, visų pirma, reikės išplakti su cukrumi. Plakti reikia tol, kol sviestinė masė tampa balta, puri, primenanti kreminį sūrelį. Tik tuomet į sviesto masę įmušami kiaušiniai. Receptuose įprastai rekomenduojama įmušti po vieną kiaušinį ir kaskart gerai perplakti. Siūlome kiaušinius truputį, kol lengvai suputos išplakti atskirame indelyje ir į sviestinę masę, plakant, po 1-2 šaukštus pilti kiaušinių plakinį.

Jeigu recepte naudojami atskirti kiaušinių baltymai, tai juos išplakti reikėtų iki purumo, standumo, taip, kad pavertus indą jie neiškristų. Baltymų plakimui labiausiai tinka metaliniai, stikliniai ar keramikiniai indai. Plastikinius indus tikrai švariai išplauti gerokai sunkiau, jie „pritraukia“ riebalus, kurie trukdo tinkamai išplakti baltymus. Įsitikinkite, kad indas ir plakimo įrankiai yra švarūs ir sausi. Plakti baltymai į jau paruoštą tešlą beveik visuomet įmaišomi paskutiniai, labai atsargiai, ne plakant, tačiau lėtai maišant tešlą mentele.

5. Miltų įmaišymas. Miltai į tešlą dažniausiai įsijojami, tačiau siūlome geriau miltus persijoti atskirai ir tuomet juos į tešlą įmaišyti dalimis, po kelis šaukštus, atsargiai permaišant mentele (naudojant plačią mentelę, o ne šaukštą, tešloje liks daugiau oro burbuliukų). Miltus į tešlą įmaišyti patogu mentele tarsi piešiant aštuoniukę.

Maišyti reikia kuo trumpiau, tik tol, kol tešla taps vienalytė. Jeigu permaišysite arba miltus įplaksite plaktuvu, tai iškepęs biskvitas nebus purus, jo skonis bus prastesnis, jis bus kietesnis, „gumiškesnis“.
 

Biskvito kepimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Formos paruošimas. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus saikingai patepkite riebalais. Jeigu kepimo popierius bus tik ant dugno (o ne įklotas į visą formą, uždengiant ir jos šonus), tai biskvitas bus dailus, jo šonuose nebus nelygumų, kurie atsiranda dėl į visą formą įklojamo popieriaus. Jeigu neturite kepimo popieriaus, tai kepimo formos dugną taip pat patepkite riebalais ir apibarstykite miltais.

Paruoštą tešlą nedelsiant supilkite į formą! Biskvito tešla „jautri“ ilgam stovėjimui, negalite jos paruošti iš anksto, iš pastovėjusios tešlos iškeptas biskvitas blogai kils, bus kietokas. Perlaikytos tešlos paviršiuje pamatysite daug mažų duobučių - tai pakilę ir „pabėgę“ oro burbuliukai, kuriuos taip kruopščiai įplakėte ir įsijojote į tešlą...

Į formą tešlą supilkite lėtai, jos nesukrėskite, nedaužykite formos, norėdami išlyginti paviršių (minutėlę palaukite ir tešla gražiai išsiskirstys). Pripildykite 2/3 formos, nes kepinys dar pakils.

7. Orkaitės įkaitinimas ir kepimas. Orkaitę labai svarbu gerai įkaitinti dar iki kepimo, todėl ją rekomenduojame įjungti prieš pradedant ruošti biskvitą. Įprastai biskvitas be riebalų kepamas 150-160°C temperatūroje, apie pusvalandį, o biskvitas su riebalais - aukštesnėje, 170-180°C temperatūroje ir ilgėliau, apie 45 min., tačiau vadovaukitės konkrečiu receptu.

Biskvitą kepkite pačiame orkaitės viduryje, ant vidurinės lentynos, centre. Galite kepti su orkaitės „vėjeliu“. Kepimo funkcija su ventiliatoriumi biskvito paviršių gali šiek tiek labiau apdžiovinti, todėl jis bus ilgiau tinkamas vartoti.

Kepimo metu stebėkite biskvitą per orkaitės dureles, tačiau durelių nevarstykite! Biskvitas turi tolygiai pakilti ir pageltonuoti. Svarbu, kad biskvitas būtų visiškai iškepęs (nepakankamai iškepti biskvitai sukrenta), bet ir neperkepęs (perkepti biskvitai sausi, trapūs).

Patikrinkite ar biskvitas iškepęs dantų krapštuku - jeigu į kepimo centrą įsmeigtas dantų krapštukas išlenda sausas, neapsivėlęs tešla, tai biskvitas jau iškeptas. Tai darykite greitai, minimaliai praverdami orkaitės dureles, o patikrinę jas uždarykite atsargiai, netrenkite!

8. Biskvito vėsinimas. Iškepusį biskvitą reikia tinkamai atvėsinti. Jį ištraukite iš orkaitės ir palikite formoje 10 min., tuomet atsargiai išimkite iš formos, nuo kepinio dugno nuimkite kepimo popierių ir padėkite jį vėsti ant orkaitės grotelių. Tuomet biskvitas atvės tolygiai, nesukris, nesušlaps.
 

Biskvitą prieš pjaustymą reikėtų vėsinti maždaug 6 valandas. Visiškai atvėsusį biskvitą galite švelniai apsukti maistine plėvele ir pernakt palaikyti šaldytuve. Pjaustyti galima tik visiškai atvėsusį biskvitą, kitaip jis trupės!
 

Torto dekoravimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Biskvito pjaustymas ir panaudojimas. Norėdami gražiai perpjauti biskvitą, pasinaudokite paprasta gudrybe - „pjaukite“ siūlu! Biskvito kraštelius, centre iš pradžių įpjaukite „apvesdami“ peiliu. Tuomet šį griovelį „apveskite“ tvirtu, storesniu siūlu (pavyzdžiui, skirtu siuvinėjimui ar tarpdančių valymui) ir atsargiai traukite už siūlo kraštų.

Biskvitus be riebalų, kaip jau minėjome, geriausia sulaistyti ir pertepti kremu, uogiene. Jie nėra pakankamai tvirti, kad išlaikytų sunkius ir gausius papuošimus. Jeigu kepėte biskvitą su riebalais, tai jį galite naudoti įvairių, sudėtingų, puošnių tortų gamybai. Plačiau apie tortų dekoravimą galite paskaityti ir puikių kremų bei dekoravimo masių receptų rasti čia.



Ir vėl nepavyko... Dažniausiai pasitaikančios biskvitų bėdos ir kaip jų išvengti

1. Biskvitas sukrito. Dažniausiai pasitaikanti biskvito problema yra sukritimas. Gražiai kilęs ir puikiai kepęs biskvitas sukrenta pačioje kepimo pabaigoje arba tik ištrauktas iš orkaitės? Didžiausia tikimybė, kad jis nepakankamai iškepė.

Biskvitas taip pat gali sukristi, jeigu perdėm dažnai varstėte orkaitės dureles arba jas atvėrę stipriai užtrenkėte.

Vadovaukitės recepte nurodyta kepimo temperatūra, biskvitą kepkite pačiame orkaitės viduryje. Biskvitą mediniu krapštuku tikrinkite tik tuomet, kai jis bus gelsvos spalvos ir tik, jeigu iki kepimo pabaigos liko mažai laiko, maždaug 5-10 min.

2. Biskvitas nekyla. Biskvitas gali nekilti, jeigu jį įdėjote į nepakankamai įkaitintą orkaitę arba pasirinkote per mažą kepimo temperatūrą. Būtinai įjunkite orkaitę dar prieš tešlos ruošimą ir dėmesingai pasirinkite kepimo temperatūrą.

Biskvitas taip pat gali nekilti dėl to, kad nepakankamai išplakėte ingredientus, perdėm stipriai ir ilgai maišėte miltus ir/ar plaktus kiaušinių baltymus (jeigu pagal receptą naudojate juos), ilgam palikote paruoštą tešlą.

3. Biskvitas kyla netolygiai. Bene kiekvienam kepėjui yra tekę susidurti su lyg ugnikalnis iškilusiu ir įtrūkusiu biskvito centru bei menkai pakilusiais kraštais.

Taip nutinka, jei biskvito kraštai kepa perdėm greitai. Jie sutvirtėja ir nebekyla, kilti pradeda tik kepinio viršus, kuris dėl greito kilimo dar ir įtrūksta. Ši problema dažniausiai atsiranda dėl perdėm įkaitusios orkaitės (kai kurios orkaitės įšyla labiau, nei nurodome nustatymuose). Jeigu įtariate, kad jūsų orkaitė kaista per smarkiai, kepimo temperatūrą mažinkite 20°C.

Netolygus kepimas taip pat pasitaiko dažniau, jeigu kepate didelio skersmens biskvitą. Pavyzdžiui, jeigu naudojate 25 cm (ar dar didesnę) kepimo formą, biskvitą pradėkite kepti 15-20°C žemesnėje temperatūroje, nei nurodyta recepte, o tik po 15 min. temperatūrą padidinkite iki reikiamos. Palaipsniui padidinant temperatūrą, visa tešla įkais tolygiau.
 

Blogai iškilęs biskvitas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

„Ugnikalnio“ formą gali lemti ir nekokybiška, perdėm įkaistanti ir šilumą laikanti kepimo forma - jos kraštams smarkiai įkaitus, prie jų esanti tešla iškepa greitai, sutvirtėja ir nebekyla, o kilti ima tik centras. Šią problemą išspręsite pakeitę formą arba išorinius formos kraštus apsukę juosta iš sudrėkinto virtuvinio rankšluosčio. Galite įsigyti specialias „pyragų juosteles“ (angl. cake strips). Tačiau jas puikiausiai (ir gerokai pigiau) „pavaduos“ kilpinis, virtuvinis rankšluostis ar kito minkšto audinio skiautė. Iš švaraus audinio iškirpkite juostą, kurios plotis ir ilgis būtų toks, kaip jūsų kepimo formos sienelė (atsegama dalis). Audinį sudrėkinkite vandenyje, apsukite aplink kepimo formą, juostos kraštą prisekite žiogeliu ar persmeikite adatėle (žinoma, be plastikinių detalių, nes kepant išsilydys ir smirdės). Drėgna juosta kepimo metu neleis perdėm įkaisti ir per greitai iškepti biskvito šonams, tad kepinys kils tolygiau.

4. Biskvito krašteliai labai kieti. Biskvito krašteliai gali sukietėti, sudžiūti dėl paprasčiausio perkepimo, tad visuomet stebėkite kepantį biskvitą ir jam tapus gelsvos spalvos, patikrinkite dantų krapštuku.

Jeigu biskvito vidus tikrai skanus, neišsausėjęs, o perkepė tik krašteliai, tai gali būti, kad netinkamai paruošėte kepimo formą, ji buvo per gausiai ištepta riebalais. Formą riebalais ištepti reikia, tačiau tik vos vos. Persistengus biskvito krašteliai verda riebaluose ir primena kietą, skrudintą duoną.

5. Biskvitas sausas. Biskvitai, kurių tešlai nėra naudojama nė trupučio riebalų, tikrai yra sausoki, tačiau labai purūs. Jie tokie ir turi būti! Šie biskvitai gali būti sulaistomi kava, arbata, sultimis, sirupu, pertepami kremais, uogiene, „kompensuojant“ jų sausumą. Vis tik, jeigu tokie biskvitai jums nepatinka, rinkitės kitą receptą.

Žinoma, biskvitas (net jeigu jo sudėtyje yra riebalų) gali būti sausas ir kietas dėl perkepimo. Dėmesingai stebėkite kepantį biskvitą, likus 5-10 min. iki kepimo pabaigos patikrinkite jį dantų krapštuku. Jeigu į centrą įsmeigtas dantų krapštukas išlenda švarus, tai biskvitas jau iškepė.

Jeigu jums nepatinka išsausėjęs, kietokas biskvito viršus, tai galite pasinaudoti Loretos patarimu ir prieš kepimą jį uždengti sviestu patepta folija (sviestuota puse į vidų).

6. Biskvitas neišlaiko formos. Biskvito formos pokyčius pjaunant ar formuojant tortą dažniausiai lemia netinkamas recepto pasirinkimas. Biskvitai be riebalų yra puresni, puikiai iškyla, yra lengvučiai, tad jie „neišlaiko“ didelio svorio. Jie, kaip jau minėjome, tinkami perpjovimui, sulaistymui ir pertepimui. Juos taip pat galima kepti skardelėje, o vėliau lengvai pakočioti, aptepti kremu ir susukti vyniotinius.

Jeigu norite, kad gausiai dekoruojamas tortas išlaikytų formą, tai prireiks „sunkesnio“ ir tvirtesnio biskvito, kurio tešloje būtų bent truputis riebalų.



LAIKO PATIKRINTI KLASIKINIŲ BISKVITŲ RECEPTAI: Genujos, „Viktorijos kempinė“, „Svaro“ ir „Angelų“

Dalinamės laiko patikrintais receptais, kuriuos turėtų mokėti kiekvienas kepėjas! Išmokę kepti šiuos biskvitus galėsite „sukonstruoti“ daugybę skirtingų tortų ar tiesiog pasimėgauti tobulai puriu kepiniu, kuris skanus net ir be papildomų priedų!



Klasikinis Genujos biskvitas - tik kiaušiniai, cukrus ir miltai

Manoma, kad nuo šio kepinio prasidėjo visa biskvitų istorija. Šio tipo biskvituose svarbiausias vaidmuo atitenka kiaušiniams – juos gerai išplakus tešloje bus daug oro burbuliukų. Juose kepimo metu prisikaupia karštų garų ir pyragas puikiai iškyla net ir be jokių papildomų kepimo miltelių. Jeigu norite paimprovizuoti ir iškepti kakavinį biskvitą, 50 g miltų pakeiskite kakava ir turėsite puikų pagrindą šokoladiniam tortui!
 

Paprastas biskvitas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

24 cm skersmens formai Jums reikės:
6 kiaušinių (M dydžio);
200 g cukraus;
200 g miltų.

Gaminimas:
Kambario temperatūros kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi. Cukrus turi visiškai ištirpti, o masė būti puri, balta, jos tūris turi padidėti beveik trigubai.

Miltus persijokite ir dalimis, po porą šaukštų įmaišykite į kiaušinių masę. Maišykite mentele, tarsi piešdami aštuntuką.

Supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais pateptą kepimo formą. Kepkite iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 - 40 min.

Biskvitui iškepus, truputį praverkite dureles ir palaikykite biskvitą orkaitėje dar 5 - 10 min. Tuomet biskvitą ištraukite, dar 10 min. leiskite atvėsti formoje, švelniai apibraukite kraštelius peiliu, atsekite, padėkite vėsti ant grotelių, nuimkite formos dugną.

Leiskite biskvitui visiškai atvėsti. Pjaustykite tik po 6 valandų. Geriausia visiškai atvėsusį biskvitą švelniai apvynioti maistine plėvele ir pernakt palaikyti šaldytuve. Šį biskvitą galėsite perjauti į 2 - 3 dalis.

 


„Viktorijos kempinė“ - karalienės vertas paprastumas

Karalienė Viktorija labai mėgo maistą ir sakoma, kad niekada neatsisakydavo sviestu pagardinto, drėgno biskvito, pertepto sviestiniu kremu bei aviečių uogiene. Šis biskvitas pavyksta pakankamai drėgnas, tačiau gan tvirtas, tad jį tikrai galėsite naudoti ir įvairių tortų gamybai – į trapią, korėtą tešlą įsigeria daug kremo, tad ji tampa dar drėgnesne ir skanesne.
 

Viktorijos kempinė

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20 cm skersmens formai* Jums reikės:
200 g cukraus;
200 g minkšto sviesto;
4 kiaušinių
200 g miltų;
1,5 šaukštelio kepimo miltelių;
2 šaukštų pieno.

*Įprastai šio biskvito tešla dalinama į dvi kepimo formas neaukštais kraštais (angl. sandwich tins), tuomet kepti reikia dvigubai trumpiau. Kepant formoje aukštais kraštais, atvėsusį biskvitą reikės perpjauti.

Gaminimas:
Cukrų ir sviestą išplakite iki baltos, purios konsistencijos. Kiaušinius atskirai šiek tiek išplakite ir plakinį po truputį, po porą šaukštų pilkite į sviesto masę ir kaskart perplakite.

Miltus persijokite drauge su kepimo milteliais. Dalimis, maišant mentele įmaišykite į tešlą.

Į paruoštą tešlą supilkite pieną ir permaišykite.

Supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais pateptą kepimo formą. Kepkite iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Biskvitui iškepus jį ištraukite, leiskite jam 10 min. atvėsti formoje, švelniai apibraukite kraštelius peiliu, atsekite, padėkite vėsti ant grotelių, nuimkite formos dugną.

Leiskite biskvitui visiškai atvėsti. Pjaustykite tik po 6 valandų. Šį biskvitą galėsite perjauti į 2 - 3 dalis (bet jos bus truputį plonesnės, nei Genujos biskvito).



„Svaro“ pyragas – drėgnas ir tinkamas tortams

Keksas, dar vadinamas „Svaro“ pyragu. Jo pavadinimas kilo nuo matavimo vieneto svaro, kuomet visi ingredientai buvo maišomi maždaug lygiomis dalimis. Riebalų koncentracija šiame biskvite yra didelė, todėl pyragas itin drėgnas, patvarios formos. Keksinis biskvitas dažniausiai naudojamas tortams, kurie yra labai gausiai dekoruojami, nes net jį pjaustant įvairiausiais motyvais, jis puikiai išlaiko formą bei nesusmenga net po gana sunkiais padengimais ir kremais.
 

Sviestinis keksas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pailgai 20x10 cm kekso formai arba apvaliai 22 cm* skersmens pyrago formai Jums reikės:
150 g sviesto;
200 g cukraus;
2 kiaušinių;
170 g miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
50 g pieno.

*Nerekomenduojame didinti „Svaro“ pyrago ingredientų kiekių ir jo kepti didesnio skersmens formoje. Didesnio kekso kraštai linkę perdžiūti, o centras kilti ir įtrūkti.

Gaminimas:
Cukrų ir minkštą sviestą išplakite iki baltos, purios konsistencijos. Kiaušinius atskirai šiek tiek išplakite ir plakinį po truputį, po porą šaukštų pilkite į sviesto masę ir kaskart perplakite.

Miltus persijokite drauge su kepimo milteliais. Dalimis, maišant mentele įmaišykite į tešlą.

Į paruoštą tešlą supilkite pieną ir permaišykite.

Supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais pateptą kepimo formą. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

Biskvitui iškepus jį ištraukite, leiskite jam 10 min. atvėsti formoje, švelniai apibraukite kraštelius peiliu, atsekite, padėkite vėsti ant grotelių, nuimkite formos dugną.

Leiskite visiškai atvėsti. Pjaustykite tik po 6 valandų. Šį biskvitą rekomenduojame perjauti tik į 2 dalis. Jis, dėl didelio riebalų kiekio, bus drėgnas, bet ne toks purus, trupantis stambiais trupiniais, tad bandant pjaustyti į daugiau plonesnių sluoksnių gali lūžti.



„Angelų maistas“ - pats dangiškiausias biskvitas

Šis biskvitinis keksas yra išskirtinai purus, baltutėlis, lengvutis, nes jam naudojami tik iki standumo išplakti kiaušinių baltymai. Šis gardumynas pradėtas kepti XIX a. JAV. Įprastai jis kepamas aukštoje formoje su nedidele skyle centre. Iškeptą „Angelų maistą“ siūlome tiesiog apibarstyti trupčiu cukraus pudros ir tiekti su plakta grietinėle bei šviežiomis uogomis.
 

Baltymų biskvitas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

25 cm kekso formai su skyle* Jums reikės:
8 L dydžio kiaušinių baltymų;
0,5 šaukštelio vyno akmens (nebūtina)**;
žiupsnelio druskos;
55 g cukraus pudros;
kelių lašų vanilės ekstrakto;
200 g cukraus;
120 g miltų.

* Forma su skyle yra svarbi šio kepinio kilimui ir puriai struktūrai, ji užtikrina lygesnį karščio pasiskirstymą per tešlą. Jeigu norite kelių sluoksnių „Angelų maisto“ biskvito, tešlą dalinkite į tris dalis ir kepkite per tris kartus, 24 - 25 cm skersmens formoje. Šį biskvitą gražiai supjaustyti net ir dvi dalis yra sunku.
*Vyno akmuo (angl. cream of tartar) - natūrali druska išsiskirianti vyno gamybos proceso metu. Jis dažniausiai naudojamas siekiant stabilizuoti ir padidinti plakamų baltymų ar grietinėlės apimtį. Jo galima įsigyti specializuotose, konditerijos ar kulinarijos prekių parduotuvėse.

Gaminimas:
Kambario temperatūros kiaušinių baltymus išplakite su vyno akmeniu ir druska iki kol suputos. Tuomet plakant berkite cukraus pudrą ir plakikite iki standumo. Įmaišykite vanilės ekstraktą.

Miltus porą kartų persijokite su cukrumi. Miltų ir cukraus mišinį per du kartus įmaišykite į plaktus baltymus.

Tešlą sudėkite į formą (nereikia tepti riebalais ar iškloti kepimo popieriumi). Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30 - 35 min. Patikrinkite po 25 min. Patikrinti reikia spustelint pirštais -tešla turi lengvai atšokti, nebūti lipni.

Iškeptą biskvitą apverskite ant grotelių, bet formos nuo jo nenuimkite. Palaukite, kol visiškai atvės ir tik tuomet išimkite iš formos (jeigu neišsiima, švelniai aplink kraštelius apibraukite peiliu).

Šį biskvitą, kaip jau minėjome, gražiai perpjauti net ir į dvi dalis sunku. Jeigu išsikepėte kelis, sąlyginai neaukštus biskvitus ir norite juos pertepti, tai rinkitės plaktą grietinėlę ir vieną, kitą uogelę. Šis biskvitas labai subtilus, gali lengvai lūžti ar susispjausti.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital