Kaip iškepti patį skaniausią kiaulienos šašlyką? Dalinamės gudrybėmis!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-04-26
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Šašlykai
Shutterstock

Orams atšilus privačių namų kiemus, sodybas ir stovyklavietes užlieja nuostabus kepančios mėsos aromatas... Kiaulienos šašlykas - dažniausias ir populiariausias pasirinkimas, tačiau norint, kad jis būtų minkštas, kvapnus ir skanus reikia mokėti tinkamai pasirinkti mėsą, sumaišyti gerą marinatą ir nepamiršti kelių kepimo taisyklių. Dalinamės puikiomis gudybėms bei keturiais marinatų receptais, kurie įprastą kiaulienos šašlyką pavers gurmanišku skanėstu!


Kaip išrinkti šašlykui labiausiai tinkančią mėsą?

Šašlykams labiausiai tinka kiaulienos sprandinė - ši mėsa pakankamai riebi, o riebalai joje pasiskirstę tolygiai, kepant jie tirps ir drėkins mėsą, šašlykas bus minkštas, sultingas. Šašlyką galite kepti ir iš kumpio, tačiau jį reikėtų gerai išmarinuoti, kepant apšlakstyti vandeniu atskiestu marinatu, tuomet liesesnis, tačiau kietesnis kumpis taip pat pavirs puikiausiu šašlyku.

Šašlykams, žinoma, labiausiai tinka šviežia, nešaldyta mėsa. Norėdami patikrinti mėsos šviežumą ją gerai apžiūrėkite, pauostykite, jeigu tik yra galimybė, tai ir pačiupinėkite (ar paprašykite, kad tai padarytų mėsininkas ir įdėmiai stebėkite). Šviežia kiauliena yra rausvos spalvos, jos riebalai yra vos rausvi ar balkšvai rausvi, mėsa neturi pašalinio kvapo (jauno gyvulio, kokybiška ir šviežia mėsa kvepia pienu), paspaudus susidariusi duobutė labai greitai išsilygina, mėsa nėra vandeninga (liečiant ją ranka lieka beveik sausa), jos sultys permatomos.

 


Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Senesnio gyvulio mėsa yra tamsesnės spalvos, joje esančios riebalų sankaupos gelsvos, o mėsos kvapas kiek aitresnis (tačiau jis neturi būti nemalonus, rūgštus). Ši mėsa, savaime suprantama, valgoma, iš jos galima kepti šašlykus, tačiau juos reikėtų ilgiau marinuoti ir ilgiau kepti ant mažiau kaitrios ugnies.


Kaip paruošti ir marinuoti šašlyką?

Pasirinktą mėsos gabalą, visų pirma, supjaustykite gabaliukais. Jie neturėtų būti nei perdėm dideli (mėsa neiškeps), nei visai maži (šašlykas sudžius), gabaliukai turėtų būti maždaug degtukų dėžutės dydžio, tik šiek tiek storesni. Nuo mėsos nupjaustykite riebalų perteklių, labai riebūs gabaliukai susvils, mėsa bus nemalonaus kvapo, karstelėjusi. Pjaustydami gabaliukus stenkitės, kad jie būtų taisyklingos formos, be kybančių dalių.

Supjaustytus gabaliukus sumaišykite su pasiruoštu marinatu ir gerai sumaigykite rankomis, išmasažuokite mėsą, tuomet marinatas geriau įsigers, šašlykas bus minkštas, sodraus skonio. Mėsą marinuoti geriausia stikliniame, emaliuotame arba moliniame inde. Aliuminis bei kiti metalai sąveikauja su kitais (ypač su rūgščiais) produktais, jų oksidai gali sugadinti patiekalo skonį.

Marinatui galite rinktis pačius įvairiausius produktus - jogurtas mėsai suteiks kreminio švelnumo, svogūnai ją suminkštins, tačiau neužgoš skonio, vyne marinuoto šašlyko aromatas bus tiesiog nuostabus. Marinatą turi sudaryti trys pagrindinės dalys: mėsa minkštinanti rūgštis (svogūnai, įvairių vaisių tyrė ar sultys, majonezas, kefyras, vynas ir kt.), skonį ir aromatą suteikiantys prieskoniai bei druska.

Jeigu šašlyką marinuosite trumpai (iki valandos), druską dėkite ne į marinatą, o šašlyką pasūdykite prieš pat kepant. Tačiau jeigu marinuosite ilgiau (kelias valandas ar per naktį) druska galite drąsiai gardinti patį marinatą. Taip, druska skatina osmozės procesą ir mėsos sulčių išsiskyrimą, tačiau marinate laikant ilgiau negu valandą, išsiskyrusios sultys pamažu grįžtą į mėsą bei joje ima vykti kiti cheminiai procesai, dėl kurių pasiūdžius marinuojant, o ne prieš pat kepant, šašlyko skonis bus intensyvesnis (jeigu skaitote angliškai, šiame straipsnyje rasite daugiau informacijos mėsos sūdymo tema).

 


Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Siūlome išbandyti kelis tradicinius marinatus, o tuomet ir išdrįsti eksperimentuoti.


Svogūnų ir citrinų marinatas šašlykams

2 kilogramams kiaulienos jums reikės:
4 svogūnų;
2 citrinų;
2 šaukštelių prieskonių (žolelių, pipirų, čili ar prieskonių mišinio šašlykams, kepsniams, kiaulienai);
šlakelio aliejaus;
pagal skonį druskos.

Gaminimas:
Nuluptus svogūnus ir citrinas su žievele sutrinkite maisto smulkintuvu ar permalkite mėsmale. Į gautą tyrelę dėkite mėgiamų prieskonių, įpilkite šlakelį aliejaus. Išmaišykite.

Gautą mišinį išminkykite su kubeliais supjaustyta mėsa. Marinuokite šaldytuve pernakt. Likus pusvalandžiui iki kepimo įberkite druskos, išmaišykite.



Kefyro marinatas šašlykams

2 kilogramams kiaulienos jums reikės:
2 didelių svogūnų;
2 litrų kefyro;
pagal skonį prieskonių, druskos.

Gaminimas
Nuluptus svogūnus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su kubeliais pjaustyta mėsa, pagardinkite mėgiamais prieskoniais, pipirais. Supilkite kefyrą.

Viską gerai išminkykite. Marinuokite 3 valandas. Likus pusvalandžiui iki kepimo įberkite druskos (jos reikia nedaug, kadangi kefyras suteiks sūrumo).



Kivių marinatas šašlykams

2 kilogramams kiaulienos jums reikės:
2 svogūnų;
2 kivių;
šlakelio aliejaus;
pagal skonį prieskonių, druskos.

Gaminimas:
Svogūnus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su kubeliais pjaustyta mėsa, pagardinkite prieskoniais, įpilkite šlakelį aliejaus. Viską dėmesingai išminkykite ir palikite marinuotis pernakt.

Likus pusvalandžiui iki kepimo berkite druskos, sudėkite smulkiai pjaustytus kivius. Išmaišykite.



Raudonojo vyno marinatas šašlykams

2 kilogramams kiaulienos jums reikės:

1,5 kilogramo svogūnų;
1 butelio sauso raudonojo vyno;
pagal skonį prieskonių, druskos.

Gaminimas:
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Kiaulieną supjaustykite kubeliais. Vyną sumaišykite su norimais prieskoniais šašlykams (be druskos).

Indo dugną išklokite sluoksniu svogūnų, išdėliokite mėsos sluoksnį, vėl dėkite svogūnų sluoksnį. Šitaip susluoksniuokite visus produktus. Viršutinis sluoksnis turi būti svogūnų. Ant viršaus supilkite su prieskoniais sumaišytą vyną. Indą uždenkite lėkšte, paspauskite.

Marinuokite šaldytuve apie parą. Likus pusvalandžiui iki kepimo viską išmaišykite, pagardinkite druska.


Kaip iškepti skanų šašlyką?

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Šašlyko kepimui reikia pasiruošti kaitrių žarijų. Negalima gaminti šašlykų naudojant pušies, eglės, kėnio, maumedžio, klevo, alksnio, uosio, tuopos, drebulės, šermukšnio, gluosnio ar akacijos medieną - jų degimo metu išsiskiria kancerogeninės medžiagos, mėsa tampa neskani, įgauna nemalonų kvapą.

Kepimui labiausiai tinka vaismedžių mediena - naudokite obelų, kriaušių, slyvų malkas, tačiau ypač malonų skonį šašlykams suteikia vyšnios medis (jeigu neturite jo malkų, tai įdėkite bent kelias sausas šakeles ar paberkite vyšnios pjuvenų).

Marinuotą mėsą pasūdykite ir suverkite ant aliejumi pateptų, šiek tiek pataitintų iešmų. Verti reikėtų išilgai raumens skaidulų taip, kad gabaliukai vos liestųsi, didžiausi gabaliukai turi būti iešmų centre, o mažesni - šonuose. Tarp mėsos gabaliukų galima įverti papildomo skonio suteikiančių ir nuo išdžiūvimo apsaugančių daržovių - svogūno ar paprikų gabaliukų.

Paruoštus iešmus sudėkite maždaug 15 cm astumu nuo žarijų, tankiai, taip, kad ant iešmų suverti gabaliukai liestųsi tarpusavyje.

Kepimo pradžioje iešmus sukinėkite dažniau, kad mėsa tolygiai apskrustų iš visų pusių, susidarytų plutelė, viduje „užrakinanti“ mėsos sultis, išsauganti jos minkštumą. Mėsai apskrudus leiskite jai ramiai kepti ir iešmus apsukite tik dar porą kartų.

Kepimo metu mėsą pašlakstykite vandeniu atskiestu likusiu marinatu ar vandeniu su citrinų sultimis.

Tinkamai supjaustytas ir marinuotas šašlykas, esant gerai kaitrai iškepa pakankamai greitai - per 15-20 min. Norėdami patikrinti, ar mėsa tikrai iškepė, įpjaukite didžiausią gabaliuką - jeigu teka rausvos sultys, tai mėsa žalia, dar šiek tiek pakepkite, jeigu skystis bespalvis - šašlykas paruoštas.

 



Kaip patiekti šašlyką?

 


Nuotraukos šaltinis Shutterstock



Kiaulienos šašlykas Lietuvoje dažniausiai patiekiamas su ryžiais, marinuotais svogūnais, tačiau juos galite patiekti ir taip, kaip jie valgomi Gruzijoje bei Armėnijoje - su truputį paskrudintu lavašu ar pitos duonele, šviežiomis daržovėmis ir žolelėmis.

Šašlykai dažnai asocijuojasi ir su gaiviomis, traškiomis, tačiau ryškesnio skonio daržovėmis, čia puikiai tiks sausai sūdyti agurkėliai, juos rekomenduojame pasiruošti iš vakaro. Jei norite greitesnio varianto, puikiai tiks nuostabiai skanios pomidorų salotos. Joms paruošti reikės vos kelių ingredientų, o susistovėti užteks, kol iškeps mėsa. Tokios salotos dažnai patiekiamos Vidurio Azijos šalyse ne tik prie ant grilio keptos mėsos, bet ir plovo!

 

Jeigu norite dar greitesnio ir traškesnio priedo, rekomenduojame greitai marinuotus ridikėlius. Prie šašlykų puikiai tiks ant iešmelių suvertos ir trumpai apkeptos daržovės, pievagrybiai, kukurūzai. Jas prieš tai galite pusvalandį pamarinuoti su prieskoniais, aliejumi, citrinų sultimis ar balzamiko actu. O jeigu šių idėjų Jums negana, siūlome rinktis dar net iš 37 garnyrų prie mėsos!

Šašlykai dažnai valgomi su pomidorų padažu, tačiau nebijokite eksperimentuoti ir derinti skirtingų šalių virtuves. Prie apskrudintos mėsytės puikiausiai tiks gruziniška adžika, jogurtinis tzarziki padažas. Taip pat ir greitas, taip pat jogurtinis ir labai gaivus, egzotiškai skambančiu pavadinimu padažas Raita. Jeigu norite kremiško padažo ir mėgstate avokadus, jums patiks šis avokadų padažas. Aitresnių, ryškesnių skonių megėjams rekomenduojame jogurtinį padažą su krienais. Na, o net ir šašlykų neįsivazduojantiems be majonezo turėtų patikti greitas majonezo padažas su žalumynais. Balkanų regiono šalyse mėgstamas keptų raudonųjų paprikų pagardas ajvar, rytietiškas troškintų baklažanų užtepas, vadinamas baklažanų ikrais, jo galite įsigyti parduotuvėse, ar, jei aplankys gausus baklažanų derlius, paruošti namuose.

 

Daugiau šašlykų marinavo receptų rasite čia.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Laima
2017-05-19 08:32
Puikūs receptukai.ačiū Jums. Daug ką išbandau ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital