Kaip iškepti pačias skaniausias ir puriausias varškės spurgytes? Keliaujame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2017-08-30
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Kaip iškepti skanias spurgas?
@ Shutterstock

Varškės spurgytės - saldus vaikystės skanumynas, kuriuo daugelį lepino mamos ir močiutės. Jas iškepti, atrodytų, nėra sudėtinga, tačiau būtina atkreipti dėmesį į kelis svarbius aspektus, kad varškės spurgos būtų purios, minkštutės, kvapnios, neprisisunkusios perdėm daug aliejaus. Dalinamės naudingais patarimais, puikiu receptu bei dar keliais tobuliausių spurgyčių variantais.



Nuostabiausios varškės spurgytės - dėmesys tešlai ir aliejaus temperatūrai

Varškė. Pagrindinis varškės spurgyčių ingredientas, žinoma, varškė. Labiausiai tinka kaimiška, riebesnė varškė, tačiau, jeigu tokios neturite, tai tiks ir parduotuvėje įsigyta.

Pirkite biresnę varškę, kuri dažniausiai sufasuota maišeliais. Stačiakampiuose pakeliuose esanti varškė dažniausiai būna skystoka, šlapia. Spurgas iš jos iškepti pavyks, tačiau teks berti daugiau miltų, tad ir spurgelės bus kietokos, o atvėsusios, pastovėjusios gal ir nelabai skanios...

Daugelio mėgstama vanilinė, iki kreminės konsistencijos pertrinta, desertinė varškytė spurgoms netiks. Šią varškę verčiau sunaudokite keksiukams, tortų pertepimui, pyragams (siūlome išbandyti skaniausią varškės pyragą su šokoladiniais trupiniais).

Kiaušiniai, cukrus, miltai, kepimo milteliai. Spurgoms be varškės reikia ir trupučio kitų, tešlą sutvirtinančių ir skonį suteikiančių ingredientų.

Varškė, visų pirma, ištrinama su cukrumi (neretai beriama ir truputis vanilinio cukraus), tuomet į ją įmušami spurgytes „surišantys“ kiaušiniai. Galima įpilti porą šaukštų degtinės ar kito stipraus alkoholio (konjako, romo) - verdant aukštoje temperatūroje alkoholis išgaruos, o dėl alkoholio spurgos prisigers mažiau riebalų. Jeigu naudosite konjaką ar romą, jis spurgytėms dar ir suteiks malonų aromatą.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Spurgų tešlai naudojama visai nedaug miltų, sumaišytų su kepimo milteliais, tačiau labai svarbu aklai nesekti receptu ir miltų kiekį pasirinkti pagal tešlos konsistenciją. Varškės spurgų tešla neturi būti skysta, tačiau ir tikrai dar neminkoma, ji turi išlikti lipni. Svarbu, kad tešlą dar galėtumėte sukti šaukštu, tačiau jau įdedant pakankamai pastangų.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir į varškės mišinį juos įsijokite dalimis, kaskart permaišant iki kol turėsite reikiamos konsistencijos tešlą. Tikslus miltų kiekis visuomet priklausys nuo varškės riebumo, drėgnumo, kiaušinių dydžio ir pačių miltų kokybės.

Prisiminkite, kad įbėrę per mažai miltų turėsite sunkiai formuojamas, nedailias, aliejaus prisisiurbusias spurgas, tačiau padauginus miltų spurgos gali būti kietokos ir, kaip jau minėjome, kitą dieną nebeskanios. Jeigu abejojate dėl spurgų tešlos, tai geriau naudokite mažiau miltų, pabandykite suformuoti porą spurgyčių ir jas iškepti. Jeigu jų skonis ar išvaizda netenkins, įberti papildomą šaukštą miltų visada spėsite.

Aliejus. Varškės spurgų virimui labiausiai tinka aukštą temperatūrą „pakenčiantys“, rafinuoti, specifinio skonio ir kvapo neturintys aliejai, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų. Taip pat tiks ir kokosų aliejus, tačiau jis spurgytėms suteiks kokosinį poskonį ir aromatą, kuris gali būti priimtinas ne visiems.

Aliejų supilkite į platų puodą, kad vienu metu galėtumėte virti daugiau spurgyčių. Tiesa, jeigu puodas bus labai didelis, o jūs - neįgudęs spurgų kepėjas, tai spurgyčių dėti ir traukti tiesiog nespėsite, kol vienas imsite, likusios suskrus. Aliejaus turi būti tiek, kad spurgos ne tik būtų apsemtos, bet ir turėtų pakankamai vietos pakilti, apsisukti, truputį pajudėti.

Aliejų labai svarbu tinkamai įkaitinti. Netinkama aliejaus temperatūra - viena dažniausių spurgyčių kepimo klaidų. Jeigu aliejus bus nepakankamai įkaitintas, spurgos prigers perdėm daug riebalų, o jeigu aliejus bus per karštas, tai spurgų išorė akimirksniu apdegs, o vidus liks neiškepęs, žalias, tąsus.

Tinkamą aliejaus temperatūrą patikrinsite juodos duonos riekele. Duoną įmeskite į aliejų. Jeigu aplink ją susidaro daug smulkių burbuliukų, duona tolygiai ir gražiai skrunda, tai aliejaus temperatūra tinkama. O štai jeigu aliejaus burbuliukų mažai, vadinasi aliejus dar vėsus, tad dar šiek tiek jį pašildykite. Jeigu duona ima tiesiog degti, pajuoduoja per kelias sekundes, pradeda kilti dūmai - aliejus per karštas, puodą nedelsiant kelioms minutėms nukelkite nuo ugnies.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Spurgyčių formavimas ir virimas. Varškės spurgų tešla turi būti šiek tiek lipni, tad formuoti ir virti spurgeles reikia iškart, „prikočioti“ iš anksto tikrai nepavyks, nes ilgėliau pagulėjusios spurgos praras formą, prilips prie paviršiaus ant kurio jas sudėsite.

Vandenyje sušlapintu šaukštu paimkite maždaug graikinio riešuto dydžio tešlos gabaliuką, jį pavoliokite šlapiuose delnuose, suteikiant apvalią formą. Pavolioti delnuose svarbu ne tik tam, kad spurgos būtų gražios ir apvalios, bet ir tam, kad susidarytų tvirtesnė ir lygesnė plutelė, į spurgas įsigertų mažiau riebalų.

Į karštą aliejų patekęs vanduo išgaruoja per akimirką, sukeldamas tikrą burbulų ir šnypštimo audrą, tad Renata iš „Kūmutės Virtuvės“ spurgytes siūlo formuoti su vienkartinėmis, silikoninėmis pirštinėmis, galite šią gudrybę išbandyti ir jūs.

Suformuotas varškės spurgytes virkite įkaitintame aliejuje iki kol jos taps rusvos spalvos. Jas nedelsiant ištraukite ir sudėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius.

Tobulų spurgyčių kepimas reikalauja įgudimo, tad iš pradžių į puodą su aliejumi įdėkite tik porą spurgyčių, pasitikrinkite ar jos kepa tinkamai, ar skanios, ar nepersisunkia riebalais. Labai greitai „įsijausite“, stebėdami verdančias spurgas išmoksite atpažinti tobulą aliejaus temperatūrą ir galėsite grožėtis dailia varškės spurgyčių krūvele!

Varškės spurgų priedai. Skaitydami įvarius varškės spurgų receptus pastebėsite, kad jų tešloje cukraus visai nedaug, o iškeptos spurgytės nebūna perdėm saldžios, tad jas reikia pagal savo skonį pagardinti apibarsčius cukraus pudra.

Spurgų tešlą įprasta gardinti vaniliniu cukrumi, tačiau puikiai tiks įvairios, malonų aromatą suteikiančios esencijos. Į tešlą taip pat galima įmaišyti sutrintą bananą, saują riešutų ar šokolado gabaliukų, aguonų, suformuoti spurgeles su įdaru, pavyzdžiui, obuolio gabaliuku.

Dar karštas spurgas galima pavolioti į cukraus ir cinamono mišinį. Šiek tiek atvėsusias spurgeles galima glaistyti šokoladu, apibarstyti smulkintais riešutais ar konditeriniais pabarstukais. Į jas konditeriniu švirkštu galima įšvirkšti mėgiamo džemo.



Skaniausios ir puriausios varškės spurgytės

Siūlome išbandyti patį paprasčiausią ir puikiausią varškės spurgyčių receptą! Prisiminkite, kad tikslūs ingredientų (ypač miltų) kiekiai priklauso nuo turimos varškės drėgnumo, kiaušinių dydžio, miltų kokybės... Svarbu, kad tešla būtų truputį lipni!
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500-600 g riebios varškės;
4 kiaušinių;
6-8 šaukštų cukraus;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
6-8 šaukštų miltų (gali reikėti dar mažiau/ daugiau);
0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
3-4 šaukštų stipraus alkoholio (nebūtina);
virimui aliejaus;
apibarstymui cukraus pudros.

Gaminimas:

Varškę ištrinkite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiaušiniais, įpilkite alkoholio (jeigu naudojate, labiausiai tiks degtinė, konjakas ar romas). Išmaišykite.

Į varškės masę dalimis, kaskart permaišant įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Turi gautis šaukštu sunkiai sukama (tačiau dar sukama, o ne delnais minkoma), lipni tešla.

Drėgnu šaukštu imkite tešlos, drėgnomis rankomis suformuokite apvalias spurgytes ir jas virkite įkaitintame aliejuje.

Išvirtas spurgas sudėkite ant popierinių rankšluostukų, vėliau perkelkite į lėkštę, palaukite, kol truputį atvės ir apiberkite cukraus pudra.



Nuostabūs receptai dar skanesnėms spurgytėms

Minkštutės varškės spurgos su obuoliais

Nuotraukos šaltinis „Miss Dish

 

Puriausios varškės spurgytės... Ar gali būti kas geresnio? Taip gali! Spurgelės su gardžiausiu įdaru. Recepto autorė Reda spurgas siūlo kepti ne tik su obuolių, bet ir su kitų šviežių, džiovintų ar konservuotų vaisių, šokolado, karamelės ir kitais įdarais.
Minkštučių varškės spurgų su obuoliais receptą rasite čia.

 

 

Bananinės spurgos

Nuotraukos šaltinis „Samčio užrašai

 

Odeta teigia, kad bananinės spurgos buvo tokios skanios, kad ji tespėjo paragauti vos vieną, o visos kitos akimirksniu „atsidūrė vyro ir vaikų pilvuose“. Spurgytės pavyksta purios, saikingai saldžios, neprisigeria riebalų.
Bananinių spurgų receptą rasite čia.

 

 

Varškės spurgytės su riešutais

Nuotraukos šaltinis „Samčio užrašai

 

Įprastas varškės spurgytes nesunku pagerinti saujele riešutų, suteikiančių ypatingo skonio, malonaus aromato bei puikiausio traškumo. Tiks patys įvairiausi riešutukai! Recepto autorė Odeta siūlo būtinai pabandyti, jeigu „nusibodo paprastos varškės spurgos“.
Varškės spurgyčių su riešutais receptą rasite čia.

 

 

Spurgos su vyšnių džemu

Nuotraukos šaltinis LaMaistas.lt

 

Spurgelės su saldžiu džemu - tikra klasika. Žinoma, jas užpildyti galite ir ne tik vyšnių džemu, tiks ir bet kuris kitas. Jeigu naudojate rūgštoką džemą, tai į spurgų tešlą galite dėti daugiau cukraus arba jas gausiau apiberkite cukraus pudra.
Spurgų su vyšnių džemu receptą rasite čia.

 

 

Purios varškės spurgos be kvietinių miltų

Nuotraukos šaltinis „Samčio užrašai

 

Spurgos asocijuojasi, visų pirma, su varške, o tuomet - su kvietiniais miltais. Odeta siūlo kvietinius miltus pakeisti grikių miltais ir tikina, kad nuostabus spurgyčių skonis jus nustebins!
Purių varškės spurgų be kvietinių miltų receptą rasite čia.

 

 

Senoviškos spurgos su rūgpieniu

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Spurgos su varške labai skanios, tačiau juk kartais norisi išbandyti kažką naujo, o ir varškės šaldytuve gali nebūti. Puikiausių spurgų iškepsite ir su rūgpieniu ar kefyru. Siūlome pabandyti!
Senoviškų spurgų su rūgpieniu receptą rasite čia.

 

 

Nuostabiosios glazūruotos mano vaikystės spurgos

Nuotraukos šaltinis LaMaistas.lt

 

Recepto autorė Jurgita Šinkūnaitė-Matukaitienė pasakoja, kad receptą jos mamai, o vėliau ir jai perdavė kaimynystėje gyvenusi močiutė kepusi šias, visų tiesiog dievinamas spurgas. „Kai jas kepdavo, net laukas kvepėdavo“, - saldžią vaikystę prisimena autorė.
Nuostabiosių glazūruotų vaikystės spurgų receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital