Kaip gražiai, skaniai ir nebrangiai papuošti naminį tortą?

2017-05-03
Kaip gražiai, skaniai ir nebrangiai papuošti naminį tortą?
Shutterstock

Net ir patį paprasčiausią bei nuolat kepamą tortą galima paversti tikru meno kūriniu bei paįvairinti jo skonį, pasirinkus tinkamus puošybos būdus. Tortą galima apdengti spalvingu pastilažu, saldžia zefyrine mastika, šokoladiniu ganašu, užburiančia veidrodine glazūra, padailinti cukraus glajumi, aptepti ar konditeriniu švirkštu suformuoti dekoracijas iš įvairių kremų. Dalinamės pačiais populiariausiais, patikrintais bei niekada nenuviliančius tortų dailinimo receptais.



Pastilažas

 


Pastilažas - cukrinė tortų apdengimo masė, kuri žavi universalumu. Ji lengvai nudažoma įviariais maistiniais dažais, ja galima nesunkiai apdengti visą tortą, o taip pat iš jos patogu išsipjauti ar kitaip suformuoti pavienes dekoracijas.

Pastilažo receptą ir puikią gamybos instrukciją rasite čia.

Svarbu! Prieš dailinant pastilažu, tortą būtina aptepti sviestiniu kremu (jo receptą rasite žemiau).

 



Zefyrų mastika

 


Ši tortų apdengimo masė dar vadinama „saldainine“. Ji populiari dėl elastingos, malonios konsistencijos, su ja ganėtinai lengva dirbti tiek apdengiant tortus, tiek ir formuojant papuošimus. Ši masė, žinoma, valgoma, tačiau daugelis jos nemėgsta dėl perdėto saldumo.

Jums reikės:
200 g purių zefyrų „Marshmallow“;
2 šaukštų vandens arba citrinos sulčių;
300 - 350 g cukraus pudros.

Gaminimas:
Zefyrus sudėkite į kaitinimui mikrobangų krosnelėje skirtą indą. Apliekite vandeniu arba citrinos sultimis (konsistencijai tai įtakos neturi, tačiau sultimis aplieta mastika ne tokia saldi, labiau „valgoma“).
Zefyrus kaitinkite mikrobangų krosnelėje 10 - 15 sekudžių, tuomet išmaišykite, dar šiek tiek pakaitinkite, jeigu jie neištirpo.
Į ištirpusius zefyrus po truputį įsijokite cukraus pudrą, kaskart permaišykite.
Subėrę dalį cukraus pudros galite įlašinti maistinių dažų (taip pat galima iš anksto rinktis įvairiaspalvius zefyrus).
Cukraus pudros berkite iki tol, kol masė primins plasteliną, bus lengvai minkoma, vientisa.
Paruoštą mastiką nedelsiant iškočiokite ant silikoninio kilimėlio ar kepimo popieriaus ir ja apdenkite tortą. Iš mastikos taip pat galima formuoti įvairius papuošimus.
Zefyrų masės likučius galite labai dėmesingai įvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve - prisiminkite, kad ore mastika kietėja, su ja nebeįmanoma dirbti.

Svarbu! Zefyrų mastika galima „apkloti“ tik sviestiniu kremu padengtą tortą. Jeigu tortas apteptas grietinėlės kremu, tai mastika (kaip ir aukščiau aprašytas pastilažas) gali nuslinkti, patęžti.

 



Šokoladinis ganašas

 


Tradicinis šokolado ir grietinėlės kremas, į kurį dėl blizgumo ir tvirtesnės konsistencijos kartais įmaišoma sviesto. Ganašui malonų aromatą suteiks ir jo skonį pabrėš ir šaukštelis konjako ar romo.

Jums reikės:
100 g juodojo, kartaus šokolado;
100 g riebios grietinėlės.

Gaminimas:
Šokoladą sulaužykite gabaliukais, dėkite į indą ir išlydykite virš vandens garų. Į išlydytą šokoladą dalimis, plona srovele, nuolat maišant supilkite iki užvirimo pakaitintą grietinėlę. Viską gerai išmaišykite.
Indą nakčiai statykite į šaldytuvą, kitą dieną gerai perplakite ir gautu kremu pertepkite ar aptepkite tortą.
Ganašo skonį ir tekstūrą galima paįvairinti į jį įmaišius smulkintų riešutų, vaflių trupinių.

 



Veidrodinė glazūra

 


Blizgi, tarsi veidrodis atspindinti glazūra - tikras pastarųjų metų hitas. Ji mėgiama ne tik dėl dekoratyvumo, bet ir dėl malonios tekstūros. Šią glazūrą kiek sunkiau paruošti, tačiau ja padengti konditerijos gaminiai atrodo labai stilingai.

Jums reikės:
12 g želatinos (geriau lapeliais);
150 g cukraus;
75 g vandens;
150 g gliukozės sirupo;
150 g baltojo šokolado;
100 g kondensuoto pieno;
Žiupsnelio maistinių dažų (nebūtina).

Gaminimas:
Želatiną užmerkite nedideliame kiekyje vandens (kad būtų vos apsemta). Brinkinkite 5 - 10 min.
Cukrų, vandenį ir gliukozės sirupą supilkite į storasienį, nesvylantį puodą. Maišant virkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus.
Puodą nukelkite nuo ugnies, sudėkite želatiną (pirštais nuspauskite vandens perteklių), išmaišykite. Trumpam atidėkite.
Baltąjį šokoladą išlydykite inde virš vandens garų arba mikrobangų krosnelėje. Išlydytą šokoladą sumaišykite su kondensuotu pienu.
Į šokolado mišinį atsargiai, lėtai, plona srovele supilkite sirupą su želatina iš puodo. Išmaišykite.
Glazūrą spalvinkite maistiniais dažais. Galite ją išskirstyti į kelis indelius ir dėti skirtingų spalvų dažų - liejant skirtingų spalvų glazūras išgausite dailų, persiliejančių spalvų efektą.
Glazūrą (su ar be dažų) išplakite rankiniu maisto smulkintuvu (vadinamuoju blenderiu) - jį laikykite tvirtai, vertikaliai, priglaudę prie indo dugno (taip lyg plaktumėte naminį majonezą). Plakti reikia nejudinant, mažiausiu intensyvumu, tik tuomet išvengsite oro burbuliukų, trukdysiančių tolygiai glazūruoti tortą.
Jeigu nesigavo ir susidarė oro burbuliukų, tai glazūrą išgelbėsite ją kelis kartus perkošę per smulkų sietelį.

Svarbu! Glazūruojamą tortą statykite ant grotelių ir apliekite glazūra, taip, kad ji laisvai nuvarvėtų (groteles statykite ant skardos ar padėklo).

 



Cukraus glajus

 


Baltu ar maistiniais dažais nuspalvintu cukraus glajumi tradiciškai išpiešiami kalėdiniai meduoliai, tačiau jis puikiai tinka ir tortų (o ypač - keksų) papuošimui.

Jums reikės:
1 kiaušinio baltymo;
1 šaukšto citrinos sulčių;
80 - 10 g cukraus pudros.

Gaminimas:
Kiaušinio baltymą lengvai išmaišykite su citrinos sultimis.
Palaipsniui, vis maišant, dalimis įsijokite cukraus pudrą iki kol pasieksite norimą konsistenciją.
Prireiks daugiau cukraus pudros, jeigu norite kepinį apipiešti glazūra, spaudžiant ją iš konditerinio maišelio. Cukraus pudros reikės mažiau, o glajus turės būti skystesnis, jeigu kepinį ja apliesite.

Svarbu! Kiaušinio baltymo galima ir nenaudoti, o cukraus glajų ruošti tik iš citrinos sulčių ir cukraus pudros, tačiau tuomet jis bus permatomas, ne toks tvirtas.

 



Bezė kremas

 


Šis blizgus, „šlapias“ kremas idealiai tinka papuošimams konditeriniu švirkštu formuoti. Jis gan įnoringas - labai svarbu, kad visi naudojami indai ir įrankiai būtų ypač švarūs, sausi, be jokių riebalų likučių, kitaip kremo išplakti nepavyks.

Jums reikės:
1 kiaušinio baltymo;
120 g cukraus;
4 šaukštų vandens;
0,5 šaukštelio citrinos rūgštelės.

Gaminimas:
Cukrų suberkite į nesvylantį puodą, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol ištirps ir pradės kilti smulkūs burbuliukai.
Cukrui kaistant iki standumo išplakite kiaušinio baltymą. Pavertus indą išplaktas baltymas turi nekristi, nebėgti, likti inde.
Į išplaktą baltymą nedelsiant, plona srovele supilkite cukraus sirupą ir indą iškart įstatykite į kitą indą su šaltu vandeniu.
Suberkite citrinos rūgštelę ir viską plakite iki kol atvės.
Plakimo pabaigoje bezė galima nudažyti maistiniais dažais.
Paruoštą bezė iškart sudėkite į konditerinį švirkštą ir puoškite tortą.

Svarbu! Bezė kremu negalima puošti tortų, kurių viršutiniame sluoksnyje yra želatinos (ar apteptų kremu su želatina), nes tortas pažliugs, bezė neišlaikys formos.

 



Sviestinis kremas

 


Tradicinis ir pats paprasčiausias, „bazinis“ sviestinio kremo receptas pasitarnaus puošiant įvairius kepinius. Juo galima aptepti pastilažu ar mastika dengiamus tortus.

Jums reikės:
120 g sviesto;
330 g cukraus pudros;
1-4 šaukštų pieno.

Gaminimas:
Minkštą, kambario temperatūros sviestą šaukštu išsukite su persijota cukraus pudra.
Tuomet lėtai plakite plaktuvu, kaskart pilant po šaukštą pieno iki kol pasieksite norimą kremo konsistenciją.
Kremą galima nudažyti maistiniais dažais, paskaninti vaniliniu cukrumi, įvairiais kvapais.
Kremas tiks tiek pertepimui, tiek ir puošybai.

 



Sviestinis kondensuoto pieno kremas

 


Saldus, purus ir ypač lengvai pagaminamas sviestinis kondensuoto pieno kremas tinka tiek tortams puošti, tiek ir kaip pagrindas, norint juos apdengti pastilažu ar mastika.

Jums reikės:
200 g saldinto kondensuoto pieno;
200 g sviesto

Gaminimas:
Minkštą, kambario temperatūros sviestą labai gerai išplakite iki purumo (kol jo apimtis padvigubėja ar net patrigubėja).
Tada pamažu plakant, per kokius tris kartus supilkite kondensuotą pieną ir dar paplakite iki vienalytės konsistencijos.
Kremą galima nudažyti maistiniais dažais, pagardinti įvairiais kvapais, pridėti kakavos ar tirpios kavos.
Šis kremas tinkamas tiek pertepimams, tiek ir aptepimui mentele, iš jo taip pat pavyks konditeriniu švirkštu išspausti gėlytes, keksiukų kepurėles.

 



Sviesto ir kreminio sūrio kremas

 


Klasikinis ir daugelio ypač mėgstamas sviestinis kremas, kuris pasižymi puresne, lengvesne konsistencija bei skoniu, nei paprastas sviestinis kremas. Šis kremas, kaip ir kiti sviestiniai kremai, tinka tiek papuošimas, tiek ir kaip pagrindas pastilažui, mastikai.

Jums reikės:
110 g sviesto;
230 g kreminio sūrio be priedų (pavyzdžiui, „Philadelphia“);
150 - 200 g cukraus pudros;
Vanilės esencijos (ar vanilinio cukraus).

Gaminame:
Minkštą, kambario temperatūros sviestą išplakite iki purumo.
Dalimis, kaskart perplakant sudėkite kreminį sūrį. Gerai išplakite.
Galiausiai dalimis, perplakant įsijokite cukraus pudrą, įlašinkite vanilės esencijos.
Cukraus pudros kiekį pasirinkite pagal tai, kokio standumo kremo pageidaujate.
Pertepimui tiks ir skystesnis kremas su mažiau cukraus pudros, tačiau norėdami suformuoti dailius papuošimus cukraus pudros naudokite daugiau.

Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Tai aš
2019-06-25 16:21
Praleidžiami kai kurie esminiai technologiniai momentai, dėl ko pradedantiesiems gali nepavykti. Todėl siūlau ieškot tikslesnių receptų. Sutinku, gal tai ir "firmos paslaptis", bet tada kam rašyt ir varyt į neviltį žmones, kurie bandys. ATSAKYTI
Valerija
2017-05-04 00:26
Labai geros pamokos mėgstančioms kepti. Nuoširdus ačiū! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital