Naminė gira - žingsnis po žingsnio, kaip pasigaminti patiems!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-06-10
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Naminė gira
@ Shutterstock

Gira - vienas geriausiai atgaivinančių ir vienas labiausiai mėgstamų gėrimų Lietuvoje. Tiesa, su sąlyga, kad gira natūrali. Parduotuvinę dažnas peikia dėl perdėto saldumo ir „sintetinio“ skonio... Daugiau tokios giros jums pirkti tikrai nereikės, nes siūlome išmokti nuostabaus skonio duonos girą gaminti namuose! O taip pat pasidalinsime ir įvairių duonos girų receptais - tradicinės bemielės giros, greitai įrūgstančios su mielėmis, baltos duonos, giros su medumi ir krienais, giros su džiovintais vaisiais ar net burokėliais.



GIRA - ir kunigaikščiams, ir valstiečiams

Gira Lietuvoje mėgstama nuo seno - patys seniausi užrašyti receptai mena XVI amžių, tačiau nė neabejojama, kad šio gėrimo tradicijos mūsų šalyje yra daug gilesnės. Gira kasdien gaivindavosi pačių skirtingiausių luomų atstovai - ji buvo raugiama ir skanaujama tiek kunigaikščių ir bajorų pilyse bei dvaruose, tiek ir amatininkų dirbtuvėse bei valstiečių trobose.

Mums geriausiai pažįstama duonos gira, kuri išpopuliarėjo palyginti neseniai. Senovėje gira dažniau buvo raugiama iš ruginių miltų - jie buvo pašildomi krosnyje, tuomet išplakami su šiltu vandeniu, kartais buvo įdedama įvairių priedų (pavyzdžiui, jau parūgusių batvinių) ir rauginama šiltoje vietoje.

Tokia tradicinė lietuviška gira rūgdavo gan ilgai, bent kelias dienas, buvo gerokai rūgšti. Greitai pagaminamą su mielėmis raugintą ir gausiau saldintą girą lietuviai įprato gerti tik sovietmečiu (tokios greitai pagaminamos giros receptą irgi pateikėme štai čia).

Senojoje Lietuvoje buvo populiari ne tik paprasta ruginių miltų, o vėliau - ruginės duonos gira, bet ir šiandien gan egzotiškai skambančios giros iš agrastų, burokėlių, bruknių, spanguolių, meduolių, pieno, sulos, medžių pumpurų, mėtų ir net miško našlaičių... Etnografiniuose šaltiniuose yra surinkta net per 100 autentiškų giros receptų!
 

Lietuviška gira

Gira Lietuvoje mėgstama nuo seno. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

NAMINĖ DUONOS GIRA - kaip rauginti pačią skaniausią ir sveikiausią?

Naminė gira puikiai atgaivina ir yra naudinga organizmui. Gira labai gerai atstato prarastų skysčių balansą, todėl buvo visuomet geriama po pirties. Ji taip pat gerina apetitą ir virškinimą, stimuliuoja skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą, joje gausu B grupės vitaminų. Tad siūlome išmokti namuose raugti tikrą lietuvišką girą - be mielių ir lengvai rūgštelėjusią.

 


NAMINĖS DUONOS GIROS INGREDIENTAI - išskirtinis dėmesys duonai

Naminės duonos giros ekspertai teigia, kad sėkmingą skanios giros gamybą lemia kokybiškos duonos pasirinkimas. Ir tik nedidelę įtaką daro vanduo, kiti priedai bei giros gamintojo įgūdžiai.

Duona. Duonos girai naudojama ruginė duona turi būti kuo juodesnė ir natūralesnė - ji lems giros skonį, aromatą, spalvą. Rinkitės duoną, keptą be mielių ir kitų kildinimo priemonių, be konservantų, joje turi būti kuo daugiau ruginių miltų ir kuo mažiau kitų priedų, pavyzdžiui, cukraus ar kitų saldiklių.

Ši duona turi būti ypatingai kvapni, truputį rūgšti. Supjaustyta riekėmis ji turėtų greitai džiūti - jeigu oras šiltas ir sausas, riekės jau po 1-2 dienų turėtų būti sunkiai įkandamos. Tokios padžiūvusios riekutės jau tinkamos duonos giros gamybai.

Jeigu nenorite laukti, kol duona apdžius arba namuose drėgna ir vėsu, galite duoną padžiovinti orkaitėje. Džiovinkite ne aukštesnėje negu 180°C temperatūroje, nes kaitinant daug angliavandenių ir krakmolo turinčius produktus susidaro sveikatai žalingos, manoma, vėžio atsiradimą sąlygojančios medžiagos - akrilamidai. Tad duonos riekes tinkamiausia džiovinti žemesnėje, maždaug 100-120°C temperatūroje. Perdžiovinti nereikia, pakanka, kad duona būtų kietoka. Ji neturi stipriai patamsėti, kitaip gira apkars (nors kai kuriems patinka kartesnio skonio gira, tad galite ir paeksperimentuoti).

Vietoje duonos riekių taip pat galite naudoti nupjaustytas ir sudžiovintas duonos pluteles, tuomet gira bus dar tamsesnė ir dar ryškesnio skonio.

1 litrui vandens reikia apie 100-200 g juodos duonos džiūvėsių.
 

Juoda duona

Naminės giros skonis priklauso nuo duonos kokybės ir natūralumo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Vanduo. Svarbu, kad girai naudojamas vanduo būtų švarus ir tyras. Rekomenduojame rinktis virintą ir atvėsintą arba šaltinio vandenį (šis girai suteiks švelnumo).

Mineralinis arba gazuotas vanduo netinka, nes gira gali įgauti nepageidaujamo, nemalonaus poskonio.

Razinos. Senovėje razinos, žinoma, nebuvo naudojamos, nes jų gauti buvo sudėtinga, tačiau šiandien rauginant bemielę girą razinas rekomenduojame naudoti. Ant razinų yra natūralių, laukinių mielių bei cukraus, užtikrinančių rūgimą. Būtent todėl, siekiant apsaugoti mieles, razinų prieš naudojimą nereikia plauti ar plikyti.

Girai reikėtų pirkti didžiąsias, tamsias razinas. Jeigu jų nerandate, tiks ir smulkios, tamsios razinos. Nerekomenduojame pirkti auksinių razinų - jos po džiovinimo yra apdorojamos sieros dioksidu.

Gira gali surūgti ir be razinų, tačiau procesas bus mažiau nuspėjamas, gira gali perrūgti arba rūgti nepakankamai greitai ir pradėti gesti, pasidengti pelėsiu. Tokios giros jokiu būdu nevartokite - pelėsiai ypač kenksmingi sveikatai!

1 litrui vandens daug razinų nereikia, pakaks maždaug 10 g.

Cukrus ir kiti saldikliai. Dauguma tradicinių girų Lietuvoje nebuvo papildomai saldinamos, tačiau retam šiuolaikiniam žmogui patiks stipriai rūgšti gira. Be to, jeigu nenaudosite cukraus, gira neturės burbuliukų, kurie daugeliui patinka. 

1 litrui vandens reikia apie 50-70 g cukraus. Daugiau cukraus geriau nedėkite, o jeigu paruošta gira jums pasirodys per rūgšti - prieš išpilstydami pagal skonį įmaišykite dar šiek tiek cukraus arba medaus. Nors toks cukraus kiekis gali pasirodyti didelis, nesibaiminkite - išrūgusioje giroje jo liks tik nedidelė dalis, nes cukrumi minta girą rauginančios bakterijos, tad kuo ilgiau gira rūgs (ir skonis rūgštės), tuo mažiau cukraus joje bus likę.

Pradiniame gamybos etape cukrų galite pakeisti medumi, tačiau būkite labai dėmesingi - medaus reikės maždaug 20% daugiau, nei cukraus. Taip pat būtinai stebėkite girą - su medumi ji dažniausiai išrūgsta lėčiau. Rūgimo procesas, priklausomai nuo medaus sudėties, gali sustoti (nebekils burbuliukai) dar girai neįgavus pageidaujamo skonio, tuomet įmaišykite dar šaukštelį medaus, kad mielės atsigautų ir tęstų darbą.

Įdomu tai, kad su medumi raugtos giros skonis ir saldumas kaskart truputį skirsis - tai normalu, nes skiriasi ir iš įvairių augalų sunešto medaus sudėtis (žinoma, jeigu jis natūralus).

Mielės - ar jos būtinos? Šiandien gira dažnai ruošiama su mielėmis, kurios užtikrina sėkmingą, lengviau kontroliuojamą ir greitesnį rūgimą, tačiau tokia gira turės aitresnį, ne visiems patinkantį kvapą. Be to, vis daugiau medikų siūlo vengti nenatūralių, ne „laisvai“ aplinkoje sutinkamų mielių atmainų, kadangi jos, manoma, daro neigiamą įtaką gerosioms žarnyno bakterijoms.

Jeigu norite pagreitinti giros rūgimo procesą, galite naudoti kepimui skirtas mieles, tačiau labai rekomenduojame paieškoti alaus mielių - su jomis raugtos giros skonis ir kvapas bus geresnis. Šių mielių galima įsigyti specializuotose aludarių ir vyndarių parduotuvėse, taip pat internetu.

Kiti pagardai. Tradicinė duonos gira paprastai rauginama tik iš duonos, vandens, cukraus ir trupučio razinų, kartais papildomai pagardinama sauja kmynų, mėtų lapeliais ar trupučiu džiovintų vaisių. Įrūgusi gira maišoma su medumi, krienais. Tačiau, žinoma, eksperimentuoti su priedais galite drąsiai.
 

Rūgstanti gira

Stiklainyje rūgstanti gira. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

NAMINĖS DUONOS GIROS RAUGINIMAS - žingsnis po žingsnio

Naminė duonos gira be mielių išrūgsta natūraliai, pastatyta saulėtoje ir šiltoje vietoje. Jos paruošimas ilgesnis negu giros su mielėmis, tačiau skonis subtilesnis, o aromatas gerokai malonesnis!

1. Indų pasirinkimas ir paruošimas. Girą geriausiai rauginti dideliuose stiklainiuose, nes jie atsparūs giros metu susidarančioms rūgštims, be to pro stiklą matysite rūgimo procesą.
Giros rauginimui visiškai netinka plastikiniai ar metaliniai indai, kadangi rūgimo metu susidarančios rūgštys juos pažeidžia, į girą gali patekti žalingų medžiagų!
Giros išpilstymui labiausiai tiktų sandariai užsidarantys stikliniai arba tvirto plastiko buteliai.
Visus indus ir įrankius rekomenduojame prieš gamybą kruopščiai išplauti - perlieti karštu, o tuomet kelis kartus nuskalauti vėsiu vandeniu.

2. Duonos paruošimas. Duonos riekes perpjaukite į 3-4 dalis ir šiltoje, sausoje vietoje palikite, kad išdžiūtų. „Tikros“ ruginės duonos gabaliukai sudžius per porą dienų. Jeigu norite duoną gali padžiovinti orkaitėje, maždaug 100-120°C temperatūroje, apie 20-30 min. iki kol duona bus kieta (tikslus džiovinimo laikas priklauso nuo duonos rūšies ir jūsų orkaitės).

3. Duonos užplikymas. Padžiovintas duonos riekes sudėkite į indą, kuriame rauginsite, ir užpilkite karštu vandeniu. Įmaišykite maždaug pusę ar du trečdalius cukraus, kurį ketinate naudoti, kiekio. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

4. Razinų pridėjimas. Į iki kambario temperatūros atvėsusią duoną su vandeniu suberkite razinas ir išmaišykite.
 

Gira su razinomis

Giros rūgimui reikės didžiųjų razinų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Giros rauginimas. Stiklainį pridenkite dviguba marle ar kitu audiniu (jokiu būdu neuždenkite sandariu dangteliu, nes girai rūgstat gali sprogti). Girą rauginkite šiltoje, šviesioje vietoje. Gira įrūgs per 2-3 dienas, tačiau pirmuosius rūgimo ženklus turėtumėte matyti jau po pirmosios dienos - gira suputos, skleis malonų, rūgštoką kvapą.
Girai tinkamai įrūgus pastebėsite, kad susidarė burbuliukai, kurie vis kelia aukštyn išpampusias razinas, kmynus, pasiekusios viršų razinos ir vėl leidžiasi.

6. Giros perkošimas. Įrūgusią girą perkoškite per kelis kartus sulenktą marlę. Marlę truputį nuspauskite. Marlėje likusios duonos bei razinų neišmeskite. Šias išspaudas galėsite panaudoti dar 4 kartus - jas vis užpilkite šaltu, saldintu vandeniu, įdėkite riekę apdžiūvusios duonos ir palikite girą surūgti. Sakoma, kad 2-3 užpylimo gira yra pati skaniausia.
Jeigu nenorite to daryti, galite pasilikti saują išspaudų ir jas įdėti į naujai ruošiamą girą - tai sustiprins skonį ir aromatą, gira įrūgs greičiau.

7. Giros supilstymas į butelius. Girą supilstykite į stiklinius arba tvirtus plastikinius butelius, palikdami nuo viršaus 3-5 cm tuščios vietos, kad giroje tebesigaminant angliarūgštė nesusprogdintų butelio.

8. Giros brandinimas. Paragaukite, ar gira pakankamai saldi. Jeigu norite, įdėkite dar šaukštelį medaus ar truputį cukraus. Jeigu norite, kad giroje būtų dar daugiau burbuliukų, sandariai užsuktus butelius dar 4-8 valandas palaikykite kambario temperatūroje.
Brandinimo metu butelius vis patikrinkite - jeigu butelis labai kietas, kamštelį truputį atsukite ir išleiskite dalį dujų. Jeigu butelis stiklinis, tai dalį dujų rekomenduojame išleisti „profilaktiškai“, nes butelis gali sprogti.

9. Giros šaldymas ir laikymas. Įrūgusią ir „užsiburbuliavusią“ girą truputį atsukite, išleiskite dalį dujų, kad sumažintumėte spaudimą ir butelį pastatykite į šaldytuvą arba nuneškite į vėsų rūsį (temperatūra turėtų būti 3-10°C).
Palaukite bent 4-5 valandas (geriau - pernakt), kol gėrimas atšals ir skonis stabilizuosis, o tuomet gaivinkitės puikiausia namine duonos gira!
Šią girą vėsiai galite laikyti iki 5 dienų.

 

 

NAMINĖS DUONOS GIROS RECEPTAI - laiko patikrinti ir patys skaniausi

Pasigaminę bent vienos rūšies naminę duonos girą, raugsite ją nuolat - juk tai labai paprasta! Gira pavyksta nuostabiai gaivi ir skani, o receptų yra begalės. Mes atrinkome kelis nuo kurių siūlome pradėti.

 

Tradicinė lietuviška duonos gira

Tradicinė lietuviška duonos gira raugiama be mielių ir be cukraus, tačiau mes siūlome įdėti truputį cukraus ir razinų - gira tikrai įrūgs ir bus malonaus, vos vos rūgštoko skonio. Tokia, kokią mėgsta daugelis!

Žinoma, jeigu norite, galite pabandyti užsiraugti autentiškesnės, rūgščios giros. Jos gamyba labai paprasta - tereikia apie 300-400 g padžiūvusios duonos užpilti 2,5 L karšto vandens, uždengti stiklainį marle ir palikti šiltai. Šios giros rūgimą lemia duonos kokybė ir aplinkos sąlygos, tačiau ji tikrai rūgs lėčiau, nei gira su cukrumi ir razinomis. Taip pat ši gira nebus gazuota, t.y. joje beveik nebus burbuliukų.
 

Tradicinė lietuviška gira

Tradicinė lietuviška gira turėtų būti truputį rūgšti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 litrų stiklainiui Jums reikės:
300 g padžiūvusios ruginės duonos;
2,5 L vandens;
100 g cukraus;
25 g razinų.

Gaminimas:
Džiovintą duoną sudėkite į stiklainį, užpilkite karštu vandeniu, įmaišykite pusę arba du trečdalius cukraus.
Stiklainiui atvėsus iki kambario temperatūros, įmaišykite neplautas razinas. Stiklainį pridenkite švariu rankšluosiu ar uždenkite keliais sluoksniais marlės.
Girą rauginkite šiltoje vietoje 2-3 dienas (iki kol gira bus norimo rūgštumo/saldumo - kuo ilgiau rauginsite, tuo bus giroje mažiau cukraus ir daugiau rūgštelės).
Įrūgusią girą perkoškite, supilstykite į butelius, paliekant 3-5 cm laisvos vietos nuo viršaus.
Jeigu reikia girą papildomai pasaldinkite cukrumi (galima pasaldinti medumi).
Jeigu norite, kad giroje būtų daugiau burbuliukų, butelius sandariai užsukite ir palaikykite kambario temperatūroje dar 4-8 valandas.
Paruoštą girą atšaldykite šaldytuve bent 4-5 valandas ir ragaukite!

 

 

Greitoji gira su mielėmis

Tradicinė lietuviška gira nebuvo raugiama su mielėmis, tokia gira dėl gerokai paprastesnio ir greitesnio paruošimo išpopuliarėjo sovietmečiu. Šios giros skonis tikrai nėra prastas, tad, jeigu neturite kantrybės ir nenorite laukti, kol gira išrūgs natūraliai, į pagalbą pakvieskite mieles.
 

Greitoji gira su mielėmis

Mielės girą suraugina greičiau. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 litrų stiklainiui Jums reikės:
300 g padžiūvusios ruginės duonos;
2,5 L vandens;
1 stiklinės cukraus;
20 g šviežių mielių;
trupučio razinų (nebūtina).

Gaminimas:
Džiovintą duoną sudėkite į stiklainį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite pernakt (maždaug 12 valandų).
Po nakties nukoškite per kelis kartus perlenktą marlę.
Į nukoštą skystį įmaišykite cukrų ir įtrupinkite mieles. Įtrupintų mielių nemaišykite.
Indą su gira pridenkite švariu rankšluostėliu ir palikite rūgti šiltoje vietoje apie parą (iki kol gira bus norimo rūgštumo/saldumo - kuo ilgiau rauginsite, tuo bus giroje mažiau cukraus ir daugiau rūgštelės). Girai rūgstan kartas nuo karto nugraibykite vis susidarančias putas.
Išrūgusią girą supilkite į butelius, įmeskite kelias razinas.
Jeigu norite, kad giroje būtų daugiau burbuliukų, butelius sandariai užsukite ir palaikykite kambario temperatūroje dar 2-4 valandas.
Paruoštą girą atšaldykite šaldytuve ir ragaukite!

 

 

Duonos gira su salyklu

Salyklinė gira yra tamsesnė, intensyvesnio skonio, kuris vieniems labai patinka, o kiti labiau mėgsta švelnesnį gėrimą. Salyklo galite įsigyti specializuotose aludarių ir vyndarių parduotuvėlėse arba internetu.
 

Salyklinė gira

Salyklinė gira yra tamsesnė ir stipresnio skonio bei aromato. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 litrų stiklainiui Jums reikės:
300 g padžiūvusios ruginės duonos;
150 g rugių salyklo;
3 L vandens;
150-200 g cukraus;
30 g razinų;
10 g šviežių mielių;
0,5 cinamono lazdelės.

Gaminimas:
Rupiai maltus salyklo miltus užpilkite 1 litru virinto vandens, išmaišykite ir šiltai rauginkite 2-3 dienas.
Į parūgusį salyklą sudėkite džiovintą duoną, pusę razinų, cinamoną, cukrų ir išmaišykite. Įtrupinkite mieles. Supilkite dar 1 litrą vandens. Rauginkite dar parą.
Po paros girą perkoškite, perkoštą girą atidėkite šiltoje vietoje.
Likusius tirščius užpilkite nepilnu 1 litru vandens. Palaukite 10 valandų, nukoškite ir skystį sumaišykite su anksčiau iškošta gira.
Galutinį produktą užvirinkite, nugraibykite putas, supilstykite girą į butelius.
Užkimštuose buteliuose girą brandinkite 3-4 dienas, o tuomet atšaldykite ir skanaukite.

 

 

Baltos duonos gira

Lietuvoje baltos duonos gira nėra populiari, tačiau ji mėgstama Rusijoje, kur gira taip pat yra nacionalinis gėrimas. Baltoji gira geriama atsigaivinimui, o taip pat dažnai naudojama šaltsriubei okroška (rus. oкрошка).
 

Baltos duonos gira

Baltos duonos gira Lietuvoje nelabai populiari, tačiau verta paragavimo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 litrų stiklainiui Jums reikės:
500 g baltos džiovintos duonos;
2,5 L vandens;
100-150 g cukraus;
30 g mielių;
1 citrinos;
saujalės razinų.

Gaminimas:
Džiovintą duoną sumalkite (tik nelabai smulkiai, nes vėliau bus sunku perkošti).
Trupinius užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 4-5 valandoms.
Į skystį įmaišykite cukrų, įtrupinkite mieles, pridenkite marle ir rauginkite apie parą.
Įrūgusią girą perkoškite per kelis kartus perlenktą marlę. Supilkite į butelius, įdėkite po kelias skilteles citrinos ar įspauskite truputį citrinos sulčių, įberkite po kelias razinas.
Jeigu norite, kad giroje būtų daugiau burbuliukų, butelius sandariai užsukite ir palaikykite kambario temperatūroje dar 2-4 valandas.
Paruoštą girą atšaldykite šaldytuve ir ragaukite!

 

 

Burokėlių gira

Burokėlių gira Lietuvoje raugiama nuo seno, seniau ji buvo geriama viena arba naudojama maistui, pavyzdžiui, gaminant šaltibarščius. Teigiama, kad ši gira ypač naudinga turintiems virškinimo problemų, inkstų akmenų, kenčiantiems dėl silpnų kraujagyslių.
 

Burokėlių ir duonos gira

Burokėlių gira žavi gaiviu skoniu ir ryškia spalva. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 L stiklainiui Jums reikės:
150 g padžiūvusios ruginės duonos;
2,5 L vandens;
2 vidutinių burokėlių;
2-4 šaukštų cukraus.

Gaminimas:
Burokėlius pavalykite (jeigu jie jauni ir jei patinka truputis aitrumo, galite nelupti), supjaustykite kubeliais ar šiaudeliais. Įdėkite į stiklainį, taip pat sudėkite duoną, berkite cukrų ir viską užpilkite karštu vandeniu.
Stiklainį uždenkite marle ir girą palikite rūgti šiltoje vietoje 2-3 dienas. Rūgimo metu vis sugraibykite putas.
Įrūgusią girą perkoškite ir supilstykite į butelius. Galite papildomai pasaldinti medumi.
Girą laikykite šaldytuve. Ji tinkama vartoti 3-5 dienas (priklausomai nuo burokėlių rūšies, pasirinktos duonos, aplinkos sąlygų rūgimo metu).

 

 

Džiovintų vaisių gira

Džiovintų vaisių gira yra saldesnė ir švelnesnio skonio, nei kitos giros. Ji, matyt, labiausiai patiks tiems, kas nemėgsta giros arba mėgstantiems saldžią parduotuvinę girą, o taip pat vaikams.
 

Džiovintų vaisių gira

Saldi džiovintų vaisių gira patiks vaikams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 L stiklainiui Jums reikės:
300 g padžiūvusios ruginės duonos;
2,5 L vandens;
150 g cukraus;
20 g šviežių mielių;
150 g kitų džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų, abrikosų ir kt.);
gabaliuko cinamono lazdelės, kelių gvazdikėlių, kelių razinų.

Gaminimas:
Džiovintus vaisius (išskyrus razinas) užpilkite šaltu vandeniu ir pavirkite iki kol suminkštės.
Džiovintą duoną sudėkite į stiklainį, pridėkite suminkštėjusius vaisius, prieskonius, užpilkite karštu vandeniu ir palikite išmirkti 2-3 valandas, galima ir pernakt.
Po nakties nukoškite per kelis kartus perlenktą marlę.
Į nukoštą skystį įmaišykite cukrų ir įtrupinkite mieles. Įtrupintų mielių nemaišykite.
Girą palikite rūgti šiltoje vietoje apie parą, kartas nuo karto nugraibykite vis susidarančias putas.
Girą vėl perkoškite, supilstykite į butelius, į juos įdėkite kelias razinas.
Butelius sandariai užkimškite ir girą brandinkite vėsiame rūsyje 3 dienas, o tuomet skanaukite!

 

 

Duonos gira su medumi ir krienais

Šis duonos giros receptas labai mėgstamas Rusijoje, kur ši gira iškilmingai skelbiama visų girų gira. Originalaus skonio gira dar vadinama Petro gira (rus. Петровский квас), nes, manoma, jos receptas sukurtas imperatoriaus Petro I-ojo laikais.
 

Gira su medumi ir krienais

Gira su medumi ir krienais ypač tinka prie riebių mėsos patiekalų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 L stiklainiui Jums reikės:
500 g padžiūvusios ruginės duonos;
2,5 L vandens;
1,5 stiklinės cukraus;
20 g šviežių mielių;
70 g medaus;
70 g sutarkuotų krienų.

Gaminimas:
Džiovintą duoną sudėkite į stiklainį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite išmirkti 2-3 valandas, galima ir pernakt.
Po nakties nukoškite per kelis kartus perlenktą marlę.
Į nukoštą skystį įmaišykite cukrų ir įtrupinkite mieles. Įtrupintų mielių nemaišykite.
Girą palikite rūgti šiltoje vietoje apie parą, kartas nuo karto nugraibykite vis susidarančias putas.
Krienus sumaišykite su medumi ir įmaišykite į išrūgusią girą.
Išrūgusią girą supilkite į butelius ir laikykite šaltai.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (10)
Paulius
2020-08-19 13:23
Recepte "Duonos gira su salyklu" paskutinis žingsnis prieš supilant į butelius yra užvirinti girą. Galbūt kas nors žino kokiu tikslu ji yra užvirinama dar kartą pačioje pabaigoje? ATSAKYTI
Žaldokas
2023-12-18 15:40
Kad įvyktų pasterizacija ir nutuktų rūgimo procesas, nekils pavojus sandariai užkimštam indui (trūkti, sprogti, patikėkit, taip būna). ATSAKYTI
Neteisingas receptas
2020-07-13 18:38
Buvo sekamas visas receptas giros, buvo dėtas labai tikslus kiekis razinų ir t.t. gira po pirmos ir antros dienos nesuputojo ir po to pasidengė pelėsiu. Ačiū už neteisingą informaciją ir laiko bei pinigų švaistymą. ATSAKYTI
Renata
2020-07-14 10:23
Labai gaila, kad nepavyko, bet jei atsirado pelėsio - tikriausiai pakliuvo nešvarumų, gal talpa nebuvo visiškai švari. ATSAKYTI
Labai ilga melodija
2019-12-07 12:42
Receptas geras tada kai būna kuo trumpesnis ir aiškesnis o čia pasaka apie bajorus ir kunigaikščius ATSAKYTI
Greta
2019-12-08 08:46
Apie bajorus ir kunigaikščius vos keli sakiniai, o daugiau - labai naudingi patarimai tiems, kas, kaip aš, nėra niekada giros gaminę, labai daug naudingos informacijos, o receptų net ne vienas. Ačiū! :) ATSAKYTI
Kazelija
2021-03-17 18:27
Tos ilgos istorijos receptuose yra dėl google algoritmo. Google labiau "mėgsta" unikalius ir ilgesnius tekstus, dėl to paieškos viršuje visada būna tokie keisti repeptai.
O dėl paties recepto jie per daug nepasistengė. Stiklainį užraugus reikia laikyti ar šviesioje vietoje ar saulėje taip ir liko neaišku, nes vieną kartą sakė taip, kitą kitaip. Neaišku, kokio karštumo turi būti vanduo užpilant duoną. Aš užpyliau verdančiu ir man nesigavo gira. Gal reikėjo 60 laipsnių, gal drungnu, kas ten žino...
Rekomenduočiau ieškoti kito recepto. ATSAKYTI
pakaunes burliokas
2022-04-01 14:52
kas uzpila karstu vandeniu?nereikia mandravot, sumeti viska i puoda, uzpili saltu vandeniu , po keliu dienu galesi naudot, tik daugiau cukraus idek ATSAKYTI
Audronė
2018-08-08 11:17
Labai geri receptai! Kiek save atsimenu,mūsų šeimoje visoms svarbioms šventėm buvo verdama gira. Visada gaminam 12 litrų emaliuotą kibirą.Džiovintą duoną užpilam šaltu vandeniu, suberiam saują kmynų,kaitinam iki užvirimo. Užvirus ugnį išjungiam, leidžiam pastovėti 15-20 min., nukošiam, suberiam cukrų,į atvėsusią,bet dar šiltą girą supilam su cukrum ištrintas mieles,uždengiam ir šitai apklojam nakčiai. Ryte išpilstom į butelius arba stiklainius, suberiam razinas, paliekam atvėsti keletui valandų. Galima virti ir be duonos, tik iš kmynų , irgi skanu, bet skonis jau kitoks. Mano močiutė duoną specialiai paskrudindavo, dėdavo džiovintų obuoliukų, gaudavosi tamsesnė gira, bet man ir mano šeimynai labiau patinka šviesioji. ATSAKYTI
Edmundas
2023-09-16 20:40
Patiko - bandysiu. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital