Kai norisi lengviau - 43 vegetariškų vakarienių idėjos

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-08-23
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
Vakarienė be mėsos
@Shutterstock

Kartais, ypač karštą vasarą, vakarienės norisi gaivesnės ir lengvesnės - be mėsos. Bet tai neturi reikšti, kad vakarienė nebus soti - sriubos, troškiniai, apkepai, blyneliai ir dar daugybė nuostabių patiekalų, kuriais įrodysime, kad skaniai ir sočiai galima ir be mėsos!

 

Orkaitėje keptos įdarytos cukinijos yra tikras apsivalgymas. O ypač, kai įdaras toks gardus - cukinijos, česnakas, žalumynai... O dar kai apteptos grietinės padažu ir apkeptos sūriu, tikrai neįmanoma sustoti. Jei nemėgstate krabų lazdelių, jas keiskite kumpiu ar virta/kepta/rūkyta vištiena.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Laurinta

Jeigu mėgstate žiedinį kopūstą, šiuos kepsnelius išbandyti tiesiog būtina! Lengvai pikantiški, traškūs išorėje, minkštučiai viduje, jie dingsta nuo stalo labai greitai. Šiek kepsniukai tinka tiek kaip užkandėlė vakarui, tiek kaip įdomesnis garnyras ar patiekalas lengvai sveikesnei vakarienei. Beje, galite pagal šį receptą ruošti tiek kepsniukus, tiek žiedynus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Spagečiai su naminiu šviežių pomidorų padažu, kurį paruošite daug paprasčiau negu atrodo. Ir jis maloniai nustebins ne tik skoniu, bet ir tobulu aromatu. Aš spagečius patiekiau su fetos sūriu, bet žinoma, į padažą galima įmaišyti ir mėsytės, pvz. maltos vištienos ar kalakutienos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Cukinijų sezonui įsibėgėjus norisi išbandyti kuo daugiau įvairių receptų, šį kartą bandėme šiuos cukinijų kepsnelius, kurie pavyksta traškūs išorėje, drėgni viduje ir labai skanūs. Puikiai tinka pietums, o jei norisi, galima tiekti net ir kaip garnyrą prie mėgstamų patiekalų. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Ši pomidorų sriuba kol kas yra visiška mūsų favoritė. Tinginukų - nes tereikia daržoves pašauti į orkaitę, kuriam laikui pamiršti ir iškepusias sutrinti - viskas!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Vasariškai gaivios, skanutėlės ir maistingos cukinijų salotos su pomidorais ir feta. Pagardintos pesto padažu - tinka pirktinis ar naminis. Iš šio kiekio paruošite 1 labai sočią porciją vakarienei arba 2 porcijas garnyrui prie mėsos ar žuvies.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Kokio nuostabumo pavadinimas – Alla Norma. Tik visiems jis skamba skirtingai, vieniems asociacija su žymia opera, kitiems, kietai tariantiems „l“ raidę, tai slaviškas vardas, o tiems, kurių tarpe ir aš, atrodo, kad tai itališka norma, kuri reiškia, kad bus labai gardu. Taip ir yra, tad kai tik atsiranda sąlyginai nebrangių baklažanų, imuosi Alla Norma makaronų, teisingiau sakant pastos. Tai pasta su baklažanais ir šviežių pomidorų padažu, kildinama iš Sicilijos. Kaip visad itališkuose patiekaluose nėra vingrybių, viskas pavyksta ne tik restorano šefui, bet ir eiliniam kulinarui. Ši pasta puikiai tiks ne tik vegetarams, jei valgytojų kompanija mišri – Alla Norma gali būti puikiu garnyru prie grill kepsnio ar maltinio.

Receptą rasite čia.

Ratatouille - tai daržovių troškinys, kurio pagrindą sudaro cukinijos, baklažanai, pomidorai bei aromatingas pomidorų padažas. Nors šis receptas - tikra prancūzų klasika, tačiau jis net labai tinkamas ir mums, lietuviams, ypač kai artėja minėtų daržovių sezonas. Kartais tikrai tenka pasukti galvą, kur sunaudoti kalnus cukinijų ir pomidorų - šis troškinys gali būti labai skanus atsakymas.

Receptą rasite čia.

Pikantiška, kvapni ir labai skani sriuba. Tikrai taip, ir cukinija, tinkamai suderinta, gali būti ne tik švelni, bet ir sodraus skonio! Patiekiant tinka pabarstyti tarkuotu sūriu ar skrudintos baltos duonos kubeliais.

Receptą rasite čia.

Minkštučiai, vasariški, natūraliai spalvingi ir labai skanūs virtinukai su puikiu įdaru - varške ir mėlynėmis! Patiks ir mažiems, ir dideliems. Ruošti galima ne tik su mėlynėmis, bet ir serbentais, vyšniomis, avietėmis ir kitomis mėgtamomis uogomis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Lengvas, minkštas ir purus apkepą primenantis pyragas, kurį tinka tiekti tiek kaip labai gardų užkandį, tiek kaip karštą patiekalą. Tiks, kai išsiruošite į gamtą, kai užsinorėsite lengvos, vėsios vakarienės ar pasiimti į darbą, kur nėra galimybės pasišildyti pietų, nes skanus ne tik šiltas, bet ir atvėsęs. Beje, vietoje rikotos šiam pyragui puikiai tinka ir varškę, tik ją rinkitės drėgnesnę, kreminę ar iš kvardatinių pakelių.

Receptą rasite čia.

Kvapni ir vasariška grybų sriuba! Ypač tinka virti su šviežiomis bulvytėmis. Baliname grietinėle ar grietine, gausiai pabarstę šviežiais žalumynais.

Receptą rasite čia.

Tikrai taip - puikaus skonio, traškių lazdelių pavidalo užkandį galima paruošti ir be bulvyčių! Tuo labiau cukinijų sezono įkarštyje. Reikės vos kelių ingredientų, trupučio pastangų ir tiesiog burnoje tirpsantis užkandis paruoštas. Beje, savo traškia plutele ir bene kremine vidaus tekstūra jos netgi kiek primena mocerelos sūrio lazdeles, tik gerokai liesesnę jų versiją.

Receptą rasite čia.

Šios salotos labai gaivios, bet tuo pačiu ir sočios. Puikiai tinka ne tik kaip garnyras, bet ir kai norisi lengvesnės vakarienės. Avokadų padažo galite pasiruošti ir daugiau - šaldytuve jį tinka laikyti 2-3 dienas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Minkšti ir labai skanūs daržovių blyneliai, kai norisi vakarienės be mėsos. Daržovių proporcijas galite keisti, pagal šaldytuvo turinį, ar tiesiog ką labiau mėgstate. Tiekiame su graikišku jogurtu ar grietine.

Receptą rasite čia.

Labai gaivios, labai vasariškos salotos. Šviežias žiedinis kopūstas joms suteikia puikaus traškumo. O jeigu mėgstate pikantiškiau, į jas tinka įspausti skiltelę česnako. Jei norite sotesnių salotų, papildomai galima dėti rūkyto kumpio ar fermentinio sūrio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Fritata - tai pagerintas itališkas omletas. Rekomenduojame išbandyti šį variantą - puikūs, gaivūs ir vegetariški pusryčiai ar lengva vakarienė. Patiekti tinka su šviežiomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.

Puikus, skanus patiekalas pietums ar vakarienei be mėsos - makaronų kriauklės su varškė, špinatais ir sūriu yra gana sotus patiekalas, todėl turėtų patikti visai šeimai. Kartu tinka patiekti šviežių daržovių salotų.

Receptą rasite čia.

Kitoks kugelio variantas - iš bulvių ir cukinijų! Su nuostabiai traškia plutele ir minkštutėlis viduje... Tiekite su grietine, spirgučių ar pievagrybių padažu - visaip bus labai skanu! Į apkepo masę galite papildomai įmaišyti tarkuotų morkų ar smulkintos paprikos - jos čia taip pat labai tiks.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Minkštučiai, natūraliai saldūs, labai varškiniai ir tiesiog tobuli sotiems, maistingiems pusryčiams. Skoniu jie primena švelnius varškėtukus, bet mums patinka net labiau. Aguonos ir citrinos žievelė tinka idealiai, bet ir be šių priedų blyneliai bus puikūs.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Idėja labai greitai vakarienei! Cukinijų griežinėlius paruošti neužtruks, o iš lėkščių jie išgaruos dar greičiau. Minkšti ir sultingi viduje, su traškia plutele išorėje - tai nuostabus patiekalas tiek pagrindiniam valgymui, tiek užkandžiams.

Receptą rasite čia.

Šie suktinukai spalvingi, nesudėtingai pagaminami ir draugiški vengiantiems gyvulinės kilmės produktų. Anakardžių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė, kuri naudojama suktinukų įdarui, labai universali. Ją tinka tepti ant duonelės, galima ja įdaryti užkandinius krepšelius ar šaukštelius arba perpus sumaišius su graikišku jogurtu kabinti daržovių lazdelėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Šie blyneliai traškia plutele skaniausi mirkant į azijietišką padažiuką. Mes skanavome su soja, bet galite pasigaminti namuose kiek įmantresnį padažą iš sojos, medaus, česnako, acto, sezamų aliejaus ir aitriosios paprikos (proporcijas derinkite pagal savo skonį, sumaišius ingredientus pakaitinkite, kad padažas sutirštėtų ir skoniai susibalansuotų). Nors klasikinė versija yra su svogūnų laiškais, kviečiame drąsiau improvizuoti ir blynus papildyti kitokiais ingredientais, pavyzdžiui, krevetėmis, paprikomis, žirneliais, smidrais. Iš nurodyto kiekio gaunasi du dideli blynai, kuriuos supjaustėme į picos formos blynelius.

Receptą rasite čia.

Paprastai paruošiamas ir labai skanus žiedinių kopūstų apkepas. Jį tinka tiekti ir kaip pagrindinį patiekalą, kai nesinori mėsos, ir kaip garnyrą, jei ruošiate ypatingą vakarienę.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikus vasariškas užkandis - karštą vasaros dieną tiks ir lengviems pietums. Beje, tokioje pačioje tešloje tinka kepti ir žuvies filė kepsnelius, tad galima paruošti visą skonių asorti! Lazdelės skanios ir šiltos, ir atvėsusios.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Greitai paruošiamas užkandis, kai norisi kažko skanaus. Puikiai tinka ir bet kokiam šventiniam stalui, nes toks patiekimas atrodo labai puošniai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shuttterstock

Tai tikrai nėra klasikinis Chačiapurio receptas, tai - greitas, paprastas ir labai skanus patiekalas, kurio skonis primena Chačiapurį. Karštomis dienomis, kai nesinori ilgai suktis prie viryklės šis patiekalas tiesiog tobulas. Skanus ir vienas, ir su šviežiomis daržovėmis, ir šiltas, ir atvėsęs. Jam puikiai tinka sunaudoti įvairiausių sūrių likučius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Šis dubenėlis yra be galo skanus, maistingas ir dar žaviai atrodantis. Jeigu grikius užmerksite iš vakaro jam paruošti užtruksite vos 10 minučių - kol grikiai šils, pasismulkinkite priedus, sutrinkite padažą, serviruokite ir mėgaukitės! O jei norite dar paprasčiau, grikių virti nebūtina - galima tiesiog užpilti verdančiu vandeniu (1 stiklinei grikių reikėtų nepilnų 2 stiklinių vandens), uždengti dangčiu ir palikti pusvalandžiui išbrinkti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Labai skanios paprikos su įdaru! Ragauti galite ką tik paruoštas, o galite, kaip recepto autorė rekomenduoja - kitą dieną, pasak jos, tuomet paprikos dar skanesnės. Labai greitai iškeps!

Receptą rasite čia.

Greitas paruošiamas, sotus ir labai skanus brokolių ir avinžirnių stir-fry veganiškai. Skanu su ryžiais ar tiesiog duonos riekele! Papildomai sūdyti nebūtina, nes sūrumo užtenka iš sojos padažo, bet jei norisi sūriau - papildomai galite pasūdyti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Valerijos Bieliakės, LaMaistas.lt redakcijai

Šių vegetariškų mėsainių paplotėliai primena populiariuosius falafelius – ruošiami iš avinžirnių, jie yra panašios rupios tekstūros, tačiau papildomo minkštumo jiems suteikia saldžiosios bulvės. Gausiai pagardinkite juos prieskoniais, pomidorų pasta, šviežiomis petražolėmis – paplotėliai maloniai nustebins turtingu skoniu ir aromatu. Kad mėsainis būtų sultingas ir subalansuotų tekstūrų, pagardinkite jį trintais avokadais, gaiviomis sultenėmis, puikiai sunokusio pomidoro riekele ir plonomis raudonojo svogūno riekelėmis.

Receptą rasite čia.

Šis Tailando virtuvės įkvėptas karis yra vienas tų genialiai paprastų patiekalų, kurie mus gelbėja, kai norisi greitos, maistingos, bet nenuobodžios vakarienės. Daržoves jam šįkart naudojome savo mėgstamiausias, bet jas drąsiai koreguokite pagal savo skonį ir spintelės turinį, pavyzdžiui, vietoje morkos galite įdėti saldžią bulvę, vietoje brokolio - špinatų ar kaip tik sugalvosite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Šie kepsneliai “greitukai” yra puikus būdas maistingai panaudoti grikių likučius. Skoniu jie kažkuo primena Dzūkiškus grikainius (grikių blynelius su varškės įdaru), bet pagaminami dar greičiau ir paprasčiau. Galima juos paįvarinti įdedant mėgiamų pakepintų daržovių, pvz. svogūnų, morkų ar kt. mėgiamų prieskonių. Žalumynai irgi tinka patys įvairiausi. Atvėsę kepsneliai sutvirtėja, todėl galima pasiimti su savimi į gamtą!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Nors šis užkandis atrodo ypač puošniai ir dailiai, paruošti jį daug paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio! Įdarui galite rinktis savo mėgstamus ingredientus, o mes Jums norime parodyti tradicinį, daugelio mėgstamą derinį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Sotūs pusryčiai, kurie tiks visos šeimos pusryčiams, o gal kitokiai vakarienei? Nesunku paruošti ir tikrai neužtruksite, tiekiame vieną ar su duonos riekele. Beje, labai skanu ruošti ir be sūrio. Jeigu ruošite su šviežiais pomidorais, jų viršūnėles įpjaukite kryžmai, nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite.

Receptą rasite čia.

Purūs, minkštutėliai ir labai skanūs blyneliai.Jei norite išvengti papildomų riebalų, kepkite orkaitėje. Į blynelių tešlą papildomai galite įmaišyti mėgstamų žalumynų. Ragaukite su graikišku jogurtu. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Švelnaus skonio, minkštutėlis ir kreminis varškės apkepas su uogomis! Recepte naudojamos avietės, tačiau jūsų galite jas pakeisti ir braškėmis, vyšniomis ar kitomis! Jeigu naudosite šaldytas uogas, jas į tešlą dėkite neatitirpintas, taip pat galima keisti ir šviežių ar konservuotų vaisių gabaliukais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Šie tradiciniai Ukrainoje virtinukai yra patiekalas, kuris patiks ir mažiems, ir dideliems - minkštučiai, skanūs ir nesudėtingai paruošiami. Darbo labai nedaug, ingredientai nėra įmantrūs, tad puikus variantas, kai norisi jaukiai ir skaniai. Beje, dažnai Gambovci ruošiame ir su įdaru - į varškės kamuoliuko vidurį įdedama šviežių ar šaldytų uogų arba vaisiaus gabalėlis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Laurinta

Humusas yra Artimųjų rytų virtuvės perlas, gaminamas iš avinžirnių. Humusas išgyvena tikrą renesansą. Jį galima tepti ant sumuštinių vietoje sviesto, valgyti kaip užkandį su daržovių ar duonos lazdelėmis arba naudoti kaip padažą. Galimybių daug ir šis produktas tikrai palengvina sveiką mitybą savaitės metu. Humusą galima patiekti ir tiesiog kaip užkandį, kartu su duonos lazdelėmis ar pita, daržovėmis. Patiekus su daržovėmis tai bus ne tik ypatingai skanus, bet ir maistingas užkandis.

Receptą rasite čia.

Gaivios, maistingos ir be majonezo - labai skanu lengviems pietums ar vakarienei. Beje, šias salotas galima paversti visai kitokiomis, pakeitus vos vieną ingredientą - jos bus labai skanios ir su rūkyta vištiena vietoje tuno.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Super gaivios, super vasariškos, super spalvingos salotos! Rubiko kubikas lėkštėje? O jau koks skanus! Ingredientus galite koreguoti ir pagal skonį, svarbiausia čia - vasaros gaiva ir patiekimas, kuris neleis nuo vaišių atplėšti akių nei mažiems, nei dideliems!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Vakarienė per 20 minučių! Jeigu nemėgstate tirštų padažų, tuomet į padažą nedėkite krakmolo. Mes mėgstame lipnius, tirštus padažus su krevetėmis, dėl to naudojame kukurūzų krakmolą padažui sutirštinti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Gardžiai įdarytos cukinijos be mėsos? Galima ir taip! Receptas itin paprastas, ingredientų reikia vos kelių, o iškepę laiveliai tikrai labai labai skanūs! Įdarui galite naudoti pievagrybius arba apvirtus miško grybus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Tai dubenėlis, kurio pagrindą sudaro ryžiai, o ant viršaus patiekiama daug spalvotų daržovių ir vaisių bei marinuota žuvis. Originalus receptas gaminamas su marinuotu tunu, tačiau šiandien, kai receptas taip išpopuliarėjo, yra daugybė pačių įvairiausių variacijų - su marinuota lašiša, keptomis jūros gėrybėmis, o veganiška versija dažnai gaminama ir su tofu.

Receptą rasite čia.

Bulvės ir voveraitės – klasika, kurios paneigti tiesiog neįmanoma. Tai tobulas derinys! Nuo jo pernelyg nenutoldami, siūlome bulves šįkart paruošti šiek tiek kitaip. Šviežias bulves švariai nuplaukite, subadykite smeigtuku, šiek tiek įpjaukite (kad kepant galėtų iš bulvių garuoti drėgmė), išdėliokite ant grotelių ir kepkite karštoje orkaitėje apie pusantros valandos. Per šį laiko bulvių odelė apskrus iki traškumo, o viduje jos bus nuostabiai minkštos. Iškepusias bulves įpjaukite giliau, „atidarykite“ ir dar trumpam grąžinkite į orkaitę. Drėgmei išgaravus, bulvės bus ne tik minkštos – jos bus purios! Beliks pripildyti jas voveraičių padažo, kuris tuoj pat įsigers į bulvių minkštimą. Tai labai paprastas ir itin sodraus skonio patiekalas.

Receptą rasite čia.

Puiki idėja greitai vakarienei be mėsos! Labai skanu su grikiais, naminės duonos riekele ar kaip garnyras prie žuvies. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šiuos kukuliukus galima kepti tiek orkaitėje, tiek keptuvėje ar net virti. Karšti ar šalti, patieti su padažu ar be jo - visokie jie puikūs ir pagaminimo verti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Mėgėja kepėja

Sočios, bet neapsunkinančios, sveikos ir maistingos, neapsakomo skanumo salotos. Salotų pagrindas – maistingoji bolivinė balanda. Neišsigąskite ilgo ingredientų sąrašo, viskas labai paprasta. Salotų pagrindas – kruopos, daržovės, feta, jogurto padažas. Visus kitus priedus galite varijuoti pagal savo šaldytuvo turinį arba pomėgius!

Receptą rasite čia.

Labai skani, gaivi ir vasariška sriuba su šviežiais agurkais! Lydytas sūrelis sriubai suteikia ypatingo kremiškumo ir puikaus skonio. Ši sriuba be mėsos, tad puikiai tiks lengviems pietums ar vakarienei.

Receptą rasite čia.

Tikriausiai visi mėgsta virtus varškėčius! O pagal šį receptą pagaminsite juos tikrai gardžius. Ypač skanus šiame recepte siūlomas patiekimo būdas - padažas ir paslaptingas prieskonis... Beje, padažui vietoje grietinėlės puikia tinka ir grietinė.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shuttersctock

Minkštas, sultingas ir purus cukinijų apkepas vakarienei be mėsos. Jeigu norite lengvesnio apkepo, sūrį ar jo dalį galima pakeisti varške, tik tuomet reikėtų gardinti daugiau prieskoniųl Beje, apkepas skanus ir atvėsęs.

Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital