Kai nesinori mėsos - 34 gaivios vakarienių be mėsos idėjos
AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-07-17
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
@Shutterstock
Kai užplūsta šilti vasariški orai, pietums ar vakarienei norisi kažko lengvo ir gaivaus. Galbūt salotų ar gaivios šaltos sriubos, o gal kotletų? Bet kitokių - be mėsos. Ir išeitis čia tikrai yra, siūlome rinktis net iš 34 nuostabių receptų be mėsos skaniai, gaiviai ir sočiai vakarienei!
Labai skanūs , minkšti viduje, traškūs išorėje, skanutėliai avinžirnių kepsneliai - tiks ir veganams, nes ruošiami be augalinės kilmės produktų. Galima rinktis ir kukurūzų ar kitokius beglitimius miltus, tik tuomet gali reikėti šiek tiek koreguoti jų kiekį. Be to, daržoves galite rinktis ne tik siūlomas recepte, bet ir kitokias mėgstamas.
Kukuliukai – paprastas, jaukus ir komfortiškas namų maistas. Juos paruošite labai greitai, tad toks valgis puikiausiai tiks ne tik ramioms vakarienėms, bet ir pernelyg greitai skubančioms dienoms.
Puikus metas mėgautis grūdėtos varškės salotomis. Jei neturite gražgarsčių, jas galite pakeisti kitokiais šviežiais, mėgstamais lapeliais ar ruošti iš įprastų salotų lapų, o vyšninius pomidorus galima keisti saulėje džiovintais.
Fritata - tai pagerintas itališkas omletas. Rekomenduojame išbandyti šį variantą - puikūs, gaivūs ir vegetariški pusryčiai ar lengva vakarienė. Patiekti tinka su šviežiomis daržovėmis.
Ruošiant šaltibarščius dažnai iškylanti bėda - norisi daug burokėlių, bet tuomet jie neretai pavyksta per trišti ir primena košę. Pagal šį receptą paruošite vieną didelę ar dvi mažesnes tobulo tirštumo porcijas.
Veganiška lazanija – pilna skonio ir aromato, visiškai nenusileidžianti klasikinei. Sodraus skonio ir puikios tekstūros lazanija, kuri, nors ir subalansuota veganams, tikrai patiks ir visavalgiams!
Labai sotūs, gardūs blyneliai, kuriuos galite paruošti net iš bulvių košės likučių! Pagardinti galite ne tik recepte nurodytomis, bet ir kitokiomis daržovėmis, o jei neturite sūrio - bus labai skanu ir be jo. Kad kepsneliai nesugertų riebalų, galima juos trumpai apkepti keptuvėje ir tuomet toliau kepti orkaitėje. Tiekti tinka su jogurtu, grietine ar kitokiu padažu.
Tai ne šiaip sau koks varškės apkepas, o TOBULAS varškės apkepas, kuris skoniu praktiškai prilygsta pyragui. Šis Astos receptas yra sulaukęs labai daug pelnyto dėmesio ir pagyrų!
Kvapni ir vasariška grybų sriuba! Ypač tinka virti su šviežiomis bulvytėmis. Baliname grietinėle ar grietine, gausiai pabarstę šviežiais žalumynais. Nesudėtingai paruošiamas ir nuostabus vasaros skanėstas.
Tai tikrai nėra klasikinis Chačiapurio receptas, tai - greitas, paprastas ir labai skanus patiekalas, kurio skonis primena Chačiapurį. Karštomis dienomis, kai nesinori ilgai suktis prie viryklės šis patiekalas tiesiog tobulas. Skanus ir vienas, ir su šviežiomis daržovėmis, ir šiltas, ir atvėsęs. Jam puikiai tinka sunaudoti įvairiausių sūrių likučius.
Šie kepsneliai “greitukai” yra puikus būdas maistingai panaudoti grikių likučius. Skoniu jie kažkuo primena Dzūkiškus grikainius (grikių blynelius su varškės įdaru), bet pagaminami dar greičiau ir paprasčiau. Galima juos paįvarinti įdedant mėgiamų pakepintų daržovių, pvz. svogūnų, morkų ar kt. mėgiamų prieskonių. Žalumynai irgi tinka patys įvairiausi. Atvėsę kepsneliai sutvirtėja, todėl galima pasiimti su savimi į gamtą!
Tik trys ingredientai ir labai gardūs kąsneliai paruošti. Šis užkandis tinka paruošti net iš likučių ir leidžia juos sujungti į naują, žavingą kombinaciją!
Švelnaus skonio, Indijos virtuve dvelkiantis veganiškas karis – puikus pasirinkimas pietums ar lengvai vakarienei. Patiekti karį galite ne tik su ryžiais, bet ir su bolivinės balandos ar bulguro kruopomis.
Šiem gardiems blyneliams reikės vos kelių ingredientų, o iškepa jie minkšti ir labai sultingi. Puiki vakarienės idėja, ypač jei pabodo įprasti bulviniai blynai. Tiekti tinka su grietine, varškės padažu, natūraliu ar graikišku jogurtu!
Šis Tailando virtuvės įkvėptas karis yra vienas tų genialiai paprastų patiekalų, kurie mus gelbėja, kai norisi greitos, maistingos, bet nenuobodžios vakarienės. Daržoves jam šįkart naudojome savo mėgstamiausias, bet jas drąsiai koreguokite pagal savo skonį ir spintelės turinį, pavyzdžiui, vietoje morkos galite įdėti saldžią bulvę, vietoje brokolio - špinatų ar kaip tik sugalvosite.
Greitai paruošiamos, ypatingo skonio ir labai sočios salotos. Lašišą galima rinktis keptą, sūdytą ar rūkytą. Jei rinksitės sūdytą, salotų papildomai negardinkite druska.
Ši pomidorų sriuba su ryžiais labai skani. Ji šiek tiek aitri, su švelnia rūgštele ir sušildanti. Didžiulis sriubos privalumas - ji labai greitai paruošiama!
Minkštučiai, natūraliai saldūs, labai varškiniai ir tiesiog tobuli sotiems, maistingiems pusryčiams. Skoniu jie primena švelnius varškėtukus, bet mums patinka net labiau. Aguonos ir citrinos žievelė tinka idealiai, bet ir be šių priedų blyneliai bus puikūs.
Patiekalai dubenėliuose užkariauja pasaulį! Ir vaisių glotnučiai, ir košės, ir... lietuvių taip mėgstama varškė! Šį kartą naujame amplua - nesaldžiai, sočiai ir labai maitingai. Dubenėlis pilnas baltymų iš varškės, naudingų riebalų iš žuvies, ir skaidulinių medžiagų iš daržovių. Daržoves jam rinkitės kokias mėgstate ir kokių turite, skanaukite ir pirmyn į vasaros dieną!
Greitai paruošiamos, gaivios, bet kartu ir gana sočios salotos - jos puikiai tiks vasariškiems pietums! Valgome vienas ar su duonos riekele. Taip pat skanu ir prie silkės.
Sotūs, maistingi ir labai paprastai pagaminami brokolių, sūrio ir kiaušinių keksiukai. Skanūs ir karšti, ir atvėsę. Skoniu primena frittatą. Puikiai tinka pusryčiams ar kaip užkandis į pietų ar iškylos dėžutę. Jeigu norite gaivesnių keksiukų, dėkite perpus mažiau kiaušinių ir daugiau nevandeningų daržovių, pvz., prokolių, smidrų, stambiai tarkuotų morkų ar saldžiųjų bulvių, arba apkepintų vandeningesnių daržovių, pvz., svogūnų, paprikų.
Šie socialiniame tinkle “TIK TOK” išgarsėję makaronai tapo pastarųjų mėnesių interneto legenda. Ir ne be reikalo - paruošti labai paprasta, skoniai puikiai dera, o ingredientai visiškai nesudėtingi. Originaliame recepte makaronai gardinami šviežiais bazilikais, tačiau šaltuoju sezonu jų kokybiškų rasti tikrai sudėtinga, tad mes gardinome mėtomis ir jos čia be galo tiko. Tikrai taip, šie makaronai ir mums buvo skonio bei paruošimo lengvumo atradimas, tad su entuziazmu prisidedame prie jų populiarumo viruso!
Orkaitėje keptas sušis - viena naujausių kulinarinių madų, kuri karaliauja internete. Tikriausiai ir taip akivaizdu, tačiau svarbu paminėti, kad tai, žinoma, gana toli nuo tradicinio recepto, tačiau gamindami tikrai labai maloniai nustebome, kiek stipriai šie skoniai nukelia į tolimą Japoniją… Beje, šis keptas sušis labai skanus tiek karštas, tiek šaltas (laikykite šaldytuve sandarioje dėžutėje), tad nebijokite pasigaminti ir daugiau!
Labai skanūs, minkštučiai sklindžiai. Rikota yra labai švelnaus skonio, todėl nepagailėkite mėgstamų prieskonių. Puikiai tiks Provanso žolelės, česnakas, kuminai, kalendra.
Nors šis užkandis atrodo ypač puošniai ir dailiai, paruošti jį daug paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio! Įdarui galite rinktis savo mėgstamus ingredientus, o mes Jums norime parodyti tradicinį, daugelio mėgstamą derinį. Galima naudoti jau virtas šaldytas krevetes, kurias pakaks atitirpinti.
Šios silkės salotos yra gaivios, turtingos skonių ir tuo pačiu puikiai pasotinančios. Šias salotas galite patiekti kiekvienam atskirai arba vienoje didelėje lėkštėje, iš kurios kiekvienas valgytojas galės įsidėti ingredientų. Vietoje apvirtų šparaginių pupelių tinka perpus perpjauti ridikėliai.
Jei dar nespėjote išbandyti garsiosios Emily Mariko lašišos su ryžiais - labai rekomenduojame! Jeigu turite virtų ryžių ir keptos lašišos likučių - paruošite greičiau nei per 10 minučių. Bet patiekalas toks skanus, kad jam tikrai verta ir ryžių išvirti, ir lašišos iškepti!
Šių vegetariškų mėsainių paplotėliai primena populiariuosius falafelius – ruošiami iš avinžirnių, jie yra panašios rupios tekstūros, tačiau papildomo minkštumo jiems suteikia saldžiosios bulvės. Gausiai pagardinkite juos prieskoniais, pomidorų pasta, šviežiomis petražolėmis – paplotėliai maloniai nustebins turtingu skoniu ir aromatu. Kad mėsainis būtų sultingas ir subalansuotų tekstūrų, pagardinkite jį trintais avokadais, gaiviomis sultenėmis, puikiai sunokusio pomidoro riekele ir plonomis raudonojo svogūno riekelėmis.
Piemenėlių pyragas – sotus ir maistingas patiekalas jaukioms vakarienėms namuose. Patiekite pyragą iš karto, nes šiltas jis yra gardžiausias, ir visiškai nesijaudinkite, kad jis toks minkštas – kabinkite samčiu, dalinkite į dubenėlius ir mėgaukitės jaukiu naminiu valgiu!
Šie blyneliai traškia plutele skaniausi mirkant į azijietišką padažiuką. Mes skanavome su soja, bet galite pasigaminti namuose kiek įmantresnį padažą iš sojos, medaus, česnako, acto, sezamų aliejaus ir aitriosios paprikos (proporcijas derinkite pagal savo skonį, sumaišius ingredientus pakaitinkite, kad padažas sutirštėtų ir skoniai susibalansuotų). Nors klasikinė versija yra su svogūnų laiškais, kviečiame drąsiau improvizuoti ir blynus papildyti kitokiais ingredientais, pavyzdžiui, krevetėmis, paprikomis, žirneliais, smidrais. Iš nurodyto kiekio gaunasi du dideli blynai, kuriuos supjaustėme į picos formos blynelius.
Kai oras taip lepina šiluma, pietums norisi atsigaivinti ir pasilepinti šalta sriuba. Ši šalta sriuba tikrai tiks atsigaivinti ir sočiai, skaniai pavalgyti. Labai greitai paruošiama.
Super skanios salotos, kai norisi kažko sotaus, bet neapsunkinančio! Ypatingo skonio salotoms suteikia užpilas, bet jei neturite visų reikiamų ingredientų, galite pagardinti ir tiesiog šlakeliu aliejaus.
Greitai paruošiama ir labai labai gardi užtepėlė. Tinka ir ant duonos tepti, ir su virtomis bulvėmis skanauti. Beje, užtepėlė ruošiama be majonezo, tad tai dar ir sveikesnė alternatyva daugeliui pažįstamiems pagardams!
Sušiai - tradicinis japonų patiekalas, kuris populiarus visame pasaulyje. Jūrų dumblių, ryžių ir žuvies bei kitų priedų suktinukus pasigaminti namuose nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tačiau kelias taisykles žinoti būtina. Dalinamės sušių gaminimo ir valgymo paslaptimis bei receptais - nuo tinkamo ryžių išvirimo iki taisyklingo pamirkymo sojų padaže.
Kremiška ir vasariškai gaivi sriuba, kurią paruošti reikės vos kelių minučių - sutrinsite kelis ingredientus ir jau galima ragauti. Ruošti tinka su kefyru ar natūraliu jogurtu, o norintiems varianto be pieno produktų, rekomenduojame rinktis riebesnį kokosų pieną ir jį perpus maišyti su vandeniu - labai skanu.
Gardusis tortilijos suktinukas su krevetėmis, mango, avokadu ir žaliąja citrina - gaivu, sotu ir taip spalvinga. Nesudėtinga paruošti, o ir virtuvėje ilgai sukiotis nereikės.
Tai dubenėlis, kurio pagrindą sudaro ryžiai, o ant viršaus patiekiama daug spalvotų daržovių ir vaisių bei marinuota žuvis. Originalus receptas gaminamas su marinuotu tunu, tačiau šiandien, kai receptas taip išpopuliarėjo, yra daugybė pačių įvairiausių variacijų - su marinuota lašiša, keptomis jūros gėrybėmis, o veganiška versija dažnai gaminama ir su tofu.
Šis lašišos su medaus ir garstyčių padažu receptas man patinka be galo - super paprastai paruošiama, spalvinga, gražu ir nenusakomai skanu. Tinka tiek greitai vakarienei, tiek šventiniam stalui.
Įdarytos bulvės – patiekalas, nepavaldus sezonams. Vėsesniu metu kepkite bulves namuose, orkaitėje, tuo tarpu karštomis vasaros dienomis čiupkite reikiamus ingredientus ir vykite į gamtą. Įsukę bulves į foliją, kepkite jas kaitriose žarijose. Bulvės skaniausios, kol dar šiltos, tad nedelskite – ragaukite iš karto!
Tai puiki vegetariška Šepardo (Piemenų) pyrago versija. Veganiškai versijai pieną galite keisti augaliniu. Jei nemėgstate lęšių, juos galite pakeisti avinžiriniais ar tiesiog didesniu kiekiu pievagrybių ar morkų, papildomai galite dėti žiedinių kopūstų. Receptas nėra labai jautrus proporcijoms, todėl, jei mėgstate, galite dėti didesnį daržovių ar bulvių košės sluoksnį.
Labai gardi naminė lazanija su puikiu minkštu ir kreminiu varškės įdaru ir špinatais. Lazanija puikiai tinka gardiems pietums ar vakarienei. Receptas gan sveikuoliškas ir dietinis, palyginus su riebesne mėsos lazanija.
Makaronai su kreminiu, švelniu ir labai skaniu lašišos padažu. Šiam patiekalui puikiai tiks ir sūdyta ar šaltai rūkyta lašiša, tik tuomet papildomai nebedėkite druskos.
Kartais restoranas gali būti namie ir tai yra daug lengviau, nei gali pasirodyti! Gaminkite šį Risotto, kai norėsis kiek ypatingesnės vakarienės, kuriai nereikės skirti nei daug laiko, nei daug pastangų, o skonis tikrai džiugins.