Ką dar iš kiaulienos? 38 nesudėtingi ir sotūs receptai
AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-01-20
@Shutterstock
Kepsneliai, troškiniai, plovas ir kotletai - neabejotinai sušildantys ir jaukūs, kartais nostalgiški patiekalai mūsų virtuvėse. Kartais norisi paruošti kažką sotaus ir visai nesudėtingo, ypač, kai už lango vis dar žiema! Galbūt kiauliena nėra pati liesiausia mėsa, tačiau lietuvių virtuvėse ji išties mėgstama, o mityboje juk svarbiausia balansas!
Savitą plovo receptą tikriausiai turi kiekviena Lietuvos šeima, o mes pristatome tokį, kuris turėtų patikti, jei plovą pabodo gaminti ant viryklės! Plovas puikiai išsitroškina ir savo puikiu aromatu sukviečia visus namiškius prie stalo!
Viduklės koldūnai su mėsa labai populiarūs, sakoma, kad kai vieną kartą paragauji tradicinių Viduklės koldūnų, jų skonio jau neužmiršti. Jų skiriamasis bruožas yra labai nedidelis dydis ir forma. Viduklė garsėja savo tradiciniais koldūnais, tad siūlau jų pabandyti pasigaminti ir namuose.
Jeigu mėgstate šonkauliukus, tačiau dažniausiai jų skanaujate tik restorane, manydami, kad namuose juos paruošti sudėtinga, turime Jums puikią žinią - taip paruošti šonkauliai tiesiog akimirksniu išgaruos nuo stalo, ragautojai pirštelius apsilaižys ir prašys pakartoti! Tiekiame su traškiomis bulvytėmis.
Lietuvoje pradėjus auginti bulves labai greitai atsirado daugybė jų patiekalų. Kunigaikščių Radvilų dvaruose, Kėdainiuose buvo pradėti kepti bulviniai blynai su mėsa. Auomet jie vadinti Kėdainių papločiais ir buvo kepami dideli, per visą keptuvę, tačiau ilgainiui forma sumažėjo, o šiandien šį patiekalą vadiname Kėdainių blynais. Dvare šie blynai tradiciškai buvo patiekiami su vištienos spirgais arba bruknių uogiene.
Tiršta, soti ir sušildanti Čili sriuba! Jei mėgstate aštriau - berkite daugiau aštrių prieskonių ar česnako. Tiekite su saujele tarkuoto fermentinio sūrio ar trupinto pelėsinio sūrio ir skrudinta balta duona. Skanaus!
Jei mėgstate kibinus, tačiau norite juos kiek paįvairinti, galite iškepti šį skanutėlį kibinų pyragą! Jis sotus, gardus, tinka valgyti tiek šiltas, tiek atvėsęs!
Gardžią lazaniją namuose paruošti visai nesudėtinga, ypač pagal puikų receptą! Šiame recepte ingredientų kiekiai skirti 2 - 3 porcijoms, todėl, jei norite paruošti daugiau lazanijos, atitinkamai didinkite ingredientų keikį.
Šviežiai iškepta plėšyta kiauliena yra nuostabiai skani! Jei suderinsite ją su keptomis bulvių skiltelėmis ir mėgstamomis salotomis - tai bus nuodėmės verti pietūs ar vakarienė. O jei iškepėte daugiau ir mėsos liko, galite drąsiai naudoti visur, kur įprastai naudotumėte maltą mėsą - į mėsainį, ant picos (ar net ant sumuštinio), į salotas, į ryžių arba makaronų patiekalus, į troškinius su daržovėmis, į įdarytas daržoves, į tortilijas ar kur tik fantazija jus nuneš!
Sultingi kepsneliai su traškiu odelės krašteliu, kepti orkaitėje. O ant viršaus tradicinis morkų ir pievagrybių pagardas, kuris lengvai salsvu skoniu praturtina kiaulienos šoninę.
Taupus, nesudėtingas ir labai skanus perlinių kruopų troškinys. Gardinkite mėgstamomis daržovėmis, pvz., paprikomis, taip pat tinka pievagrybiais, o jei turite šaldytų žirnelių, troškinimo pabaigoje tinka įdėti ir jų.
Įdomesnis maltos mėsos patiekalas - su garnyru viduje! Daržoves įdarui galima rinktis ne tik nurodytas recepte, bet ir kitokias mėgstamas, pvz., sutarkuotas ir nusunktas cukinijas, patroškintas morkas ar kopūstus. Tiekiame su šviežiomis daržovėmis.
Kotletai neturi būti nuobodūs - šie troškinti labai gardžiame padaže, kuriuo tiks aplieti ir garnyrą, pvz., bulvių košę ar makaronus. Na, o patys kotletai išsitroškina minkšti ir sultingi.
Jeigu norite išsikepti šašlykų, tačiau oras dar nelepina, ar nėra kur pasistatyti šašlykinės, siūlome išsikepti šašlykų orkaitėje! Jie neturės laužo kvapo, tačiau bus labai skanūs.
Kotletų kepimas orkaitėje gali tapti tikru atradimu. Labai paprasta ir rezultatas puikus. Jei dar taip negaminote, pabandykite - skonis puikus, o ir nereikia ilgai suktis prie viryklės.
Šis patiekalas ne tik labai gardus, bet ir itin puošniai atrodo ant stalo! Kepama sprandinė išlieka sultinga, o ir nereikia vargti virtuviniu plaktuku minkštinant kepsnelius, nes kepamas visas gabalas su nuostabiu ir kvapniu įdaru.
Minkšti ir sultingi kotletukai be miltų! Kotletai pavyksta labai skanūs, juos noriai valgo ir suaugę, ir vaikai, ir nė vieni neatspėja, kad juose slepiasi varškė.
Labai sotus patiekalas, kurį itin paprasta paruošti! Į skardą sluoksniuojame neįmantrius ingredientus, pašauname į orkaitę, o visi namai pakvimpa tiesiog pasakiškai gardžiai! Šiame recepte naudojama kiaulienos nugarinė, tačiau gardžiai pavyks ir su vištiena. Kvapnus padažas apgaubia mėsą ir daržoves, puikiai tinka tiekti su bulių koše ar ryžiais.
Tikriausiai daugelis mėgsta cepelinus, o ar mokate juos tikrai gardžiai pagaminti? Gaminimo procesas labai paprastas ir detaliai paaiškintas, tad cepelinai puikiai pavyks net neturintiems daug patirties virtuvėje. Skaniausi močiutės cepelinai, kuriuos ypatingai gardu skanauti su spirgučių ir svogūnų padažu.
Lipnūs kukuliukai užkandžiams! Padažo saldumą galite reguliuoti pagal savo skonį, tad cukraus dėkite pagal savo nuožiūrą. Jeigu namuose neturite pilno grūdo avižinių dribsnių, greito paruošimo avižiniai dribsniai tiks kuo puikiausiai, ir juos netgi galėsite trumpiau mirkyti piene. Avižinius dribsnius galite keisti pora batono riekelių išmirkytų piene arba maltais džiūvesėliais (tada pieno nereikės).
Tikriausiai daugelis mėgsta balandėlius, o ar esate ragavę tinginių balandėlių? Tai daug greitesnis ir paprastesnis receptas, o skonis - visai kaip balandėlių! Pasiilgote mėgstamiausių balandėlių, tačiau neturite laiko ilgai suktis virtuvėje?
Kvapnus, sotus, jaukumą prie šeimos stalo kuriantis plovas, pagal gruzinišką receptą. Tokiam plovui tradiciškai naudojama riebesnė aviena ar veršiena, bet aš dažniausiai naudoju kokybišką kiaulienos sprandinę.
Super skanūs naminiai koldūnai - paprastai ir greitai! Koldūnų paruošti galima daugiau ir užšaldyti - tuomet užimtais vakarais galima ištraukti vakarienę iš šaldiklio ir per mažiau nei 10 minučių ji jau garuoja ant stalo.
Mėsos suktinukai su švelnios tekstūros ir malonų grybų prieskonį turinčiu varškės įdaru. Toks patiekalas kuo puikiausiai tiks šventiniams šeimos pietums ar vakarienei. Prie jo patiekti tiks bulvių košė, ryžiai ar kitoks mėgstamas garnyras. Jei nenorite labai ilgai suktis prie viryklės, suktinukus galite trumpai apkepti iš visų pusių, o tuomet sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir baigti kepti orkaitėje. Keptuvėje trumpai apkeptus suktinukus baigti kepti reikėtų iki 190 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 - 15 minučių (tikrinkite, ar įpjovus iš mėsos bėga skaidrios sultys).
Kas galėtų pagalvoti, kad kepti avokadai tokie skanūs! Užkandis greitai paruošiamas, labai tinka su česnakiniu ar itais mėgstamais ryškesnio skonio padažais. Tinka valgyti vienas, su daržovių salotomis ar su bulvėmis!
Gardūs kotletukai, kuriuos paruošti itin paprasta, o ir karštas patiekalas, ir garnyras paruoštas viename! Labai skanu tiekti su daržovėmis. Siūlome išbandyti.
Be šio nuostabaus vyniotinio neapsieina nei viena šventė! Pagaminti visai nesudėtinga, o atrodo labai puošniai ir gardžiai - paliksite didžiulį įpūdį visiems svečiams. Skanus tiek dar karštas, tiek jau atvėsęs. Ruošdami galite ir kiek paimprovizuoti - maltos mėsos sluoksnį pagardinti mėgstamomis daržovėmis, pvz., paprikomis ar morkomis. Skanaus!
Labai gardus patiekalas, kurį pagaminti tikrai nesudėtinga. Šaunu ir tai, kad kotletai kepa orkaitėje, todėl nereikės ilgai suktis virtuvėje. Patiektli galima su ryžiais, bulvytėmis ar tiesiog daržovėmis, keptomis su kotletais.
Populiarieji Liulia kebabai - greitai paruošiami, nereikia įmantrių ingredientų ir puikaus skonio. Labai gardu tiekti su jogurtiniu padažu, kurį nesudėtinga paruošti, o tobulai papildo kiekvieną kąsnelį.
Paruošti visai nesudėtinga, o valgyti tikrai labai skanu! Kepsniukai traškūs ir su staigmena po sūriu! Prieš pat valgant ypač tinka apšlakstyti citrinos sultimis.
Būtinai nors kartą pasigaminkite kibinus namuose - sultingus, minkštutėlius, tirpstančius burnoje. Iš nurodyto kiekio pavyko 25 kibinai ir vienas mažas kibiniukas.
Minkštas ir tiesiog puikus būdas iškepti sultingą sprandinės kepsnį. Tiekiame kaip karštą patiekalą su orkaitėje keptomis bulvytėmis, o atvėsintą - kaip užkandį su krienų ar garstyčių padažu!
Ar įmanoma pagaminti lazaniją be makaronų? Taip! Plonai muštos mėsos sluoksniai, pertepti sočiu pupelių-morkų sluoksniu, o visa tai sujungia klasikinis Bešamelio padažas ir sūris. Skanus ir sotus patiekalas ilgiems rudens vakarams.
Jeigu dar nebandėte kepti įdaryto kalafioro, būtinai paragaukite, nes gaminimas paprastas, o rezultatas labai skanus ir dar labai gražiai puošiantis stalą. Įdarą kalafiorui drąsiai koreguokite pagal save - į jį tinka įmaišyti garstyčių, pakepintų daržovių, saulėje džiovintų pomidorų, fetos sūrio gabaliukų ar kaip tik sugalvosite.
Receptas nesudėtingas, nereikalaujantis daug pastangų, o rezultatas tikrai pranoks lūkesčius. Tame pačiame inde, kuriame keps kepsnys galite kartu kepti bulves, morkas ar kitų daržovių. Prie kepsnio puikiai dera rūgštesnis spanguolių padažas, bet skanu ir be jo.
Darbo mažiau nei su klasikiniais beliašais, o skonis puikus - tešla lengvesnė, puresnė ir ne tokia riebi. Taip paruošti "beliašai" sultingi ir labai skanūs! Ypač skanu patiekti su paprastu kefyro padažu: pusę stiklinės kefyro sumaišyti su skiltele išspausto česnako, trupučiu druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Skanūs, minkšti ir sultingi viduje, su traškia plutele išorėje - kiaulienos "grynuoliai". Primena tiekiamus greito maisto restoranuose, tik dar skanesni! Tinka tiekti kaip karštą patiekalą ar užkandžiams su padažais.
Savą tokio kepsnio versiją turi tikriausiai kiekviena šeimininkė ir šeimininkas! Recepto autorė pataria, kad šis receptas visuomet išgelbės, kai neturite daug laiko skanėstų paruošimui. Tiekite su daržovių salotomis. Skanaus!
Labai greitai paruošiami čeburekai, kuriems nereikia ruošti tešlos! Čeburekai puikūs ir tuo, kad neprigeria daug aliejaus, todėl nėra tokie riebūs, kaip įprasti. O jei norite dar liesiau - galima kepti ir visai sausoje keptuvėje! Šiam receptui puikiai tinka tiek lavašas, tiek tortilijos.
Galbūt galėtų pasirodyti, kas čia tokio ypatingo - kepta šoninė? O patikėkite, taip kepta šoninė tikrai labai ypatinga! Šio kepsnio ruošimas turi net tris paslaptis, kaip jį paruošti tobulą, ir visas jas autorė atskleidžia recepte!
Sočiai vakarienei - kiaulienos kepsniai su bulvėmis. Kepsniai iškepa sultingi ir ne sausi. Šiam patiekalui pagaminti daug laiko nesugaišite ir stovėti prie viryklės nereikės. Vakare, parėjus namo po darbų, viską tik sumesit į kepimo skardą ir vuolia, tegu kepa. O vakarienė išties soti, gardi ir užteks didesnei šeimynai pamaitinti.
Minkšti ir sultingi viduje, su traškia šoninės plutele išorėje - labai skanūs kiaulienos išmeliai. Tiekiame su ryžiais, bulvių koše, raugintomis daržovėmis - visaip labai skanu!
Labai gardus kiaulienos ragu, o svarbiausia - nesudėtinga pagaminti. Tinklaraščio "Pasididžiuojanti namų šeimininkė" Rūta rekomenduoja valgyti su ryžiais ir daržovių salotomis.
Labai paprasta paruošti ir labai skanu! Tai kiek kitoks būdas paruošti mėsos kepsnius - jie užkepami su marinuotų agurkėlių pagardu ir pikantišku sūrio pagardu. Tiekite su bulvių koše ir aštriomis morkų salotomis.
Skonis puikus, o patiekalas greitai pagaminamas - tai labai paprastas patiekalas, kur susijugia pagrindinis patiekalas su garnyru, todėl nereikės ilgai suktis virtuvėje.
Ypatingai keptas kumpis orkaitėje. Taip iškeptą jį galima patiekti tiek kaip karštą patiekalą, su mėgstamu garnyru, tiek atvėsusį pjaustyti riekelėmis ir tiekti kaip užkandį ar ruošti gardžius sumuštinius.
Labai skanūs suktinukai, kuriuos paruošti tikrai labai paprasta, o atrodo įspūdingai. Jeigu neturite kreminio sūrelio, jo galima ir nedėti ar pakeisti nedideliais gabalėliais fermentinio sūrio.
Jeigu mėgstate vytintą mėsą, jos visai nebūtina pirkti, galima paruošti ir namuose! Skonis išties nuostabus, o pastangų reikia visai nedaug. Tinka ruošti ir iš jautienos, ir iš kiaulienos nugarinės.
Puikus receptas, kai nesinori ilgai suktis virtuvėje, ypač mosuojant plaktuku ir daužant mėsą. Švelnios tekstūros, minktutėliai maltos mėsos šniceliai pakerės savo puikiu skoniu. Tiekiama su labai gardžiu padažu!