Jaukios vakarienės - 3 sušildantys ir labai skanūs receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Jaukios vakarienės

Besitęsianti žiema gali būti jauki, o ilgi vakarai – pilni gardžių skonių. Kviečiame atrasti šildančių vakarienių receptus – paprastus, nesudėtingus ir labai jaukius. Juk skaniausias dažnai yra paprastas namų maistas. Toks, kurį galime paruošti vienoje keptuvėje ar viename kepimo inde, iš lengvai virtuvėje turimų produktų, neskiriant daug laiko ar pastangų.

Angliakalbėse šalyse tokie valgiai turi itin taiklų pavadinimą – comfort food. Tai maistas, kuriame sutelpa šiluma, jaukumas, sodrus skonis ir paprastumas.

Paruošėme tris tokių jaukių naminių vakarienių receptus. Gaminkite, ragaukite, žiemos vakarus pripildykite šildančių skonių.

------------------------------------
 

VIŠTIENA SU PIEVAGRYBIŲ IR GRIETINĖLĖS PADAŽU
 

Vieno indo patiekalai – puikus pasirinkimas, kai norime vakarienę pagaminti greitai, paprastai ir labai skaniai.  Vienintelėje keptuvėje iš pradžių apkepsite vištienos kepsnius, vėliau paruošite pievagrybių ir grietinėlės padažą, o galiausiai kelias minutes patroškinsite viską drauge. Ant stalo tokį patiekalą galite patiekti iškart su keptuve – lai kiekvienas į savo dubenėlį deda po porą šaukštų bulvių košės ir po vištienos kepsnį, kurį galima aplieti tiek padažo, kiek tik norisi. Verčiau daugiau nei mažiau – padažas nuostabiai pagardina bulvių košę, o minkštai vištienai suteikia dar daugiau sultingumo bei sodraus skonio.

Vietoje vištos krūtinėlės kepsnių galite naudoti vištos kumpelius (be odos ir kaulų). Juos ruoškite lygiai taip pat kaip krūtinėlės kepsnius: apkepkite, o tuomet patroškinkite drauge su padažu.
 

  • Į padažą jo gaminimo pabaigoje galite įmaišyti porą saujų pasmulkintų špinatų.  
  • Jei norite paruošti švelnaus skonio padažą, nenaudokite aitriųjų paprikų dribsnių. Jie suteikia pikantiškumo ir švelnaus aštrumo.
  • Kukurūzų krakmolas reikalingas padažui sutirštinti. Jei kukurūzų krakmolo neturite, galite keisti bulvių krakmolu ar padažo papildomai išvis netirštinti.


Skaniausia vištienos kepsnius patiekti su bulvių koše. Padažu apliekite ir kepsnius, ir bulvių košę – jis suteiks sultingumo ir sodraus skonio.
 


3 porcijos
Paruošite per 40 min.

  • 3 vištos krūtinėlės kepsnių
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ¼ stiklinės (35 g) kvietinių miltų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 valg. š. sviesto
  • 250 g pievagrybių
  • 1 didelio svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 stiklinės (250 ml) vištienos sultinio
  • 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
  • 1 arb. š. garstyčių
  • 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ¼ arb. š. aitriųjų paprikų dribsnių
  • 1 valg. š. kukurūzų krakmolo

    Patiekti:
     
  • bulvių košės
  • šviežių petražolių


1. Paruoškite ingredientus.


2. Vištos krūtinėlės kepsnius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, pagardinkite iš abiejų pusių druska ir pipirais.


3. Paruoštus vištienos kepsnius iš visų pusių apvoliokite miltuose, kad pasidengtų plonu sluoksniu. Miltų perteklių nupurtykite.


4. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite miltuose apvoliotus kepsnius ir kepkite apie 4-5 minutes iš vienos pusės. Tuomet apverskite ir kepkite 3-4 minutes iš kitos pusės. Vištiena turi būti iškepusi viduje ir gardžiai apskrudusi išorėje. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo kepsnių storumo. Jei turite galimybę, naudokite maistinį termometrą ir kepkite vištieną iki 72 °C vidinės temperatūros. Iškeptus kepsnius išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį. Uždenkite kita lėkšte ar dangčiu, kad kuo ilgiau išlaikytumėte šiltus.
 



5. Keptuvėje, kurioje kepėte vištieną, ištirpinkite du šaukštus sviesto. Suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol išsiskyrusios sultys nugaruos.


6. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir kepkite, vis pamaišydami, kol suminkštės. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar minutę.
 


7. Supilkite sultinį, grietinėlę. Pagardinkite garstyčiomis, čiobreliais, žiupsniu druskos ir pipirų. Leiskite užvirti, sumažinkite ugnį ir virkite penkias minutes.


8. Į puodelį įpilkite du šaukštus sultinio (iš keptuvės) ir jame maišydami ištirpinkite šaukštą kukurūzų krakmolo. Supilkite į keptuvę su padažu, išmaišykite. 



9. Grąžinkite į keptuvę vištienos kepsnius. Kaitinkite dar 4-5 minutes, kol padažas sutirštės.
 


10. Patiekite su bulvių koše ir kapotomis šviežiomis petražolėmis.
 

 ------------------------------------
 

ŠILKINIAI BULVIŲ IR VARŠKĖS KUKULIAI SU ŠPINATAIS IR ŠONINĖS PADAŽU

Šilkinio švelnumo bulvių ir varškės kukuliukai patinka dideliems ir mažiems – tai mėgstamas šeimos vakarienių valgis, kurį paruošite visai nesudėtingai. Kol kukuliukai virs, būtinai pagaminkite ir padažo. Šoninė suteiks pikantiškumo, o grietinėlė – kremiškumo. Galutinis rezultatas bus ne tik fantastiškai skanus, bet ir nostalgiškas, jaukus.

  • Nors tokie šilkiniai bulvių kukuliai ruošiami ir vien iš virtų bulvių, varškė jiems suteikia papildomo glotnumo, švelnumo ir minkštumo.
  • Špinatų galite ir nenaudoti (arba juos keisti krapais, petražolėmis, kitais žalėsiais). Žalumynai suteikia kukuliukams ir žaismingumo, ir papildomo gardaus skonio.
  • Kelias saujas pasmulkintų špinatų galite įmaišyti ir į šoninės padažą.
  • Stenkitės visus reikiamus ingredientus pasiruošti iš anksto ir tiek kukuliukus, tiek padažą gaminti lygiagrečiai – kad kukuliukams išvirus, padažas būtų karštas, ir galėtumėte nedelsiant viską patiekti.
  • Kukuliukus galite pasiruošti iš anksto: suformuotus rutuliukus uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir laikykite šaldytuve, kol virsite. Galite ir užšaldyti – tuomet virkite neatšildytus.


4 porcijos
Paruošite per 45 min.


Bulvių ir varškės kukuliukai su špinatais ir šoninės padažu

Kukuliukams:

  • 6 vidutinio dydžio su lupena virtų bulvių
  • 180 g varškės (9 proc. riebumo)
  • 1 didelio kiaušinio
  • 3 valg. š. bulvių krakmolo
  • 2 valg. š. kvietinių miltų
  • ½ arb. š. druskos
  • 30 g špinatų (šviežių arba šaldytų ir atitirpintų)

Padažui:

  • 150 g šaltai rūkytos šoninės
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės 


1. Paruoškite kukuliukams reikalingus ingredientus.


2. Bulves sutrinkite bulvių grūstuvu.


3. Sudėkite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą ir miltus. Pagardinkite druska.
 


4. Visus produktus gerai išmaišykite.


5. Suberkite smulkiai kapotus špinatų lapelius ir dar kartą kruopščiai permaišykite.
 


6. Semkite po šaukštą masės ir formuokite apvalius kukuliukus.


7. Kukuliukus virkite pasūdytame vandenyje. Dėkite į jau verdantį vandenį, virkite dalimis – vienu kartu puode virkite tiek kukuliukų, kad jie turėtų erdvės ir nesiliestų. Kukuliukams iškilus į vandens paviršių, virkite dar 5 minutes, tuomet išgriebkite.


8. Paruoškite padažui reikalingus ingredientus.


9. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies pakepinkite nedideliais gabalėliais supjaustytą šoninę, svogūną ir smulkiai kapotus česnakus, kol šoninė apskrus ir svogūnai suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais.


10. Supilkite grietinėlę ir pakaitinkite, kol užvirs.


11. Virtus kukuliukus patiekite su dar karštu šoninės padažu.

------------------------------------

MAKARONŲ APKEPAS SU VIŠTIENA IR POMIDORAIS

Makaronų patiekalai – vieni jaukiausių, subalansuoti sočioms šeimos vakarienėms ar savaitgalio pietums. Tokį apkepą pagaminsite labai paprastai: keptuvėje paruošę padažą su vištiena ir pomidorais, o puode išvirę mėgstamų makaronų, viską sumaišysite viename dubenyje. Pridėsite tarkuoto sūrio, sukrėskite į kepimo indą ir paliksite orkaitėje dvidešimčiai minučių. Kol padengsite stalą, apkepas iškeps: aromatingas, sotus ir labai skanus.

  • Vištienos krūtinėlę galite keisti malta vištiena (arba jautiena, jei ją mėgstate labiau).
  • Prieskonius ir jų kiekį drąsiai koreguokite pagal savo skonį. Jei mėgstate pikantiškesnius patiekalus, galite įberti dosnesnį žiupsnį aitriųjų paprikų dribsnių ar pridėti žiupsnį Kajeno paprikų.
  • Rinkitės mėgstamos formos makaronus ar tuos, kurių turite namuose. Apkepas pavyks gardus, nepaisant jų formos!
  • Apkepą galite paruošti iš vakaro, sandariai uždengti ir pernakt laikyti šaldytuve. Rytojaus dieną kepkite uždengtą folija, 190 °C temperatūroje, apie 40-45 minutes. Prieš baigiant kepti foliją nuimkite ir leiskite sūriu apskrusti.
     


6 porcijos
Paruošite per 30 min.
Kepsite 20 min.


Makaronų apkepas su vištiena ir pomidorais
 

  • 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 400 g vištos krūtinėlės
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 valg. š. pomidorų pastos
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ½ arb. š. džiovintų čiobrelių
  • ¼ arb. š. aitriųjų paprikų dribsnių
  • 1 skardinės (400 g) smulkintų konservuotų pomidorų
  • ½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
  • 100 g špinatų
  • 200 g makaronų
  • 100 g fermentinio sūrio
  • 125 g mocarelos sūrio
  • ryšelio šviežių bazilikų
     

1. Paruoškite ingredientus.


2. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite gabalėliais supjaustytą vištienos filė ir kepkite kelias minutes, vis apversdami, kol pabals ir bus iškepusi. Kepimo pabaigoje pagardinkite žiupsniu druskos ir pipirų. Išimkite gabalėlius iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.


3. Į keptuvę supilkite likusius du šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Kepkite, vis pamaišydami, kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
 


4. Sudėkite pomidorų pastą, suberkite druską, pipirus, džiovintus čiobrelius ir aitriųjų paprikų dribsnius. Išmaišykite ir pakaitinkite minutę. Supilkite konservuotus pomidorus, grietinėlę. Išmaišykite ir leiskite užvirti. Sudėkite pasmulkintus špinatų lapelius ir dar trumpai pakaitinkite, kol jie sukris.


5. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, Sudėkite keptus vištienos gabalėlius ir išmaišykite.
 


6. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukciją ant pakuotės. Nukoškite.
 


7. Suberkite makaronus į keptuvę su padažu ir išmaišykite. Įmaišykite maždaug du trečdalius tarkuoto fermentinio ir mocarelos sūriu.


8. Paruoštą masę sukrėskite į gilesnę kepimo formą (22 cm skersmens).


9. Ant viršaus užberkite likusį tarkuotą fermentinį ir mocarelos sūrį.


10. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus iš apačios). Dėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol visas apkepas perkais, o sūris viršuje gardžiai išsilydys ir apskrus.
 

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital