Itališkos mielinės bandelės su kremu „MARITOZZI“ - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
Itališkos mielinės bandelės su kremu „MARITOZZI“  - receptas žingsnis po žingsnio

Gaminti pasaulio virtuvių desertus yra smagu: kartais juos gaminti įkvepia kelionės, o kartais atvirkščiai – pagaminti desertai įkvepia norą keliauti. Ar kada ragavote itališkų mielinių bandelių maritozzi? Aš – kol kas tik savo namų virtuvėje. Jos buvo tokios dangiškai skanios, kad turiu naują norą – paragauti jų Romoje. Mieste, iš kurio kilo šis ikonišku jau tapęs saldėsis.

Maritozzi – tai itin minkštos, purios, sviestinės brioche tipo bandelės, įdarytos grietinėlės, miltelinio cukraus ir vanilės kremu. Jas paruošti nėra sudėtinga – svarbiausia kruopščiai užminkyti tešlą, leisti jai pakilti šiltoje kambario temperatūroje, ir suformuoti dailučius tešlos rutuliukus. Kepdami jie dar labiau pakils ir nusidažys auksine spalva. Atvėsintas bandeles įpjovę aštriu peiliu, galėsite jas pripildyti minkšto, švelnaus kremo. Paskutinis žingsnis – miltelinio cukraus debesis, nugulęs ant bandelių paviršiaus. Gražios, kvapnios, gardžios – tokios yra maritozzi.

Bandelių istorijos pradžia nukelia į viduramžių Romą – Gavėnios metu apvalios brioche tipo bandelės buvo gardinamos ne grietinėle, bet razinomis, džiovintais vaisiais ir riešutais. Vėliau jos tapo piršlybų bandelėmis – sužadėtuvių žiedą būsimi jaunikiai slėpdavo po puraus kremo kepure (smagus faktas, jog maritozzo, išvertus iš italų kalbos, reiškia vyrą!). Bandelių receptui pasiekus Jungtines Valstijas, viename Holivudo restorane jos kone pernakt tapo visišku hitu. Dailios, nepriekaištingos formos bandelės netruko užpildyti socialinių tinklų srautą – žmonės iš viso pasaulio dalijosi, kaip jas valgo kepyklėlėse ar gamina namuose. Galiausiai jos tapo desertu, kurio sunku nepažinti. Maritozzi.

Kuo populiaresnės tapo maritozzi, tuo daugiau būdų jomis mėgautis atrado žmonės. Kartais į maritozzi tešlą įmaišoma razinų. Kartais įberiama žiupsnis cinamono. Kartais jos įdaromos ne vien grietinėlės kremu, bet ir uogomis, arba papuošiamos smulkintais riešutais, pavyzdžiui, pistacijomis.

Vis tik klasika niekad neapvilia – keletas paprastų ingredientų virsta štai tokiomis tobulomis bandelėmis, kurių skonio niekad nepamiršite. Gal net nukeliausite jų paragauti į Romą? O gal jau ragavote? Tuomet metas tuos skanius prisiminimus atkurti savo namų virtuvėje. Gaminkime!
 


13-14 bandelių
Paruošite per 45 min. + 2 val. kildinsite tešlą
Kepsite 15-18 min.


Itališkos mielinės bandelės su kremu „Maritozzi“

Bandelėms:

  • 2 ¼ arb. š. (7 g) sausų mielių
  • 1 valg. š cukraus
  • 1 stiklinės (250 ml) šilto pieno
  • 4 ¼ stiklinės (595 g) miltų (550D)
  • 1 arb. š. malto cinamono
  • ½ arb. š. druskos
  • ¼ stiklinės (80 g) medaus
  • 70 g minkšto sviesto
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 3 kiaušinių
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės

Aptepti:

  • 1 kiaušinio
  • 1 valg. š. pieno

Kremui:

  • 2 stiklinių (500 ml) riebios grietinėlės
  • 1 stiklinės (120 g) miltelinio cukraus
  • 1 arb. š. vanilės pastos
     

1. Iškepkite bandeles. Paruoškite bandelėms reikalingus ingredientus.
 


2. Dubenėlyje sumaišykite šiltą pieną, mieles ir šaukštą cukraus. Išmaišykite šluotele, uždenkite rankšluostėliu ir palikite 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kol mielės taps aktyvios (mišinio viršus turi suputoti).


3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, maltą cinamoną ir druską.


 4. Supilkite aktyvų pieno ir mielių mišinį, medų, ir išmaišykite.


5. Sudėkite gabalėliais supjaustytą minkštą sviestą, supilkite alyvuogių aliejų, įmuškite kiaušinius ir suberkite nutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją jos dalį).


6. Išmaišykite ir pradėkite minkyti tešlą. Tešlą minkykite rankomis arba elektrine tešlos maišykle apie 10 minučių, kol tešla bus minkšta, glotni ir elastinga. Suformuokite iš jos rutulį ir dėkite į švarų lašeliu aliejaus pateptą dubenį.


7. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.


8. Pakilusią tešlą padalinkite į dvylika lygių dalių (kiekvienos svoris turėtų būti apie 80-90 gramų). Kiekvieną tešlos gabalėlį suformuokite į taisyklingą rutuliuką glotniu paviršiumi. Išdėliokite rutuliukus ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami nemažus tarpus. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti apie valandą.


9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
 

10. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu pieno.


11. Kiaušinio ir pieno mišiniu aptepkite bandelių paviršių.


12. Kepkite bandeles įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Porą minučių vėsinkite praviroje orkaitėje, tuomet perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
 


13. Paruoškite kremą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


14. Į plakimo dubenį supilkite grietinėlę, suberkite miltelinį cukrų, sudėkite vanilės pastą. Plakite, vis didindami plakimo greitį, kol gausite purų, formą laikantį kremą. Neperplakite.


15. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį apvaliu antgaliu.

16. Kiekvieną bandelę giliai įpjaukite (bet neperpjaukite pusiau!). „Atidarykite“ įpjautą bandelę ir įpjovą pripildykite kremo, o perteklių nubraukite mentele.


17. Apibarstykite bandeles milteliniu cukrumi ir ragaukite nedelsiant.
 


PATARIMAI

  • MIELĖS. Tam, kad mielinė tešla pavyktų, mielės turi būti aktyvios. Dubenėlyje sumaišius šiltą pieną, cukrų ir sausas mieles, po maždaug dešimties minučių jų paviršius turi būti suputojęs. Tai – ženklas, kad mielės aktyvios. Jei paviršius nesuputoja, reikėtų šį žingsnį pakartoti iš naujo, nes neaktyvios mielės neiškels tešlos. Dažniausiai suaktyvinti mieles trukdo per karštas ar per šaltas pienas, arba pasibaigęs mielių galiojimo laikas (tikrinkite jį ant pakuotės ir nenaudokite mielių, kurių galiojimo laikas – pasibaigęs).
  • MINKYMAS. Mielinę tešlą reikėtų minkyti apie dešimt minučių. Minkyti galite rankomis ar naudodami elektrinę tešlos maišyklę (pavyzdžiui, pastatomą plaktuvą su tešlos minkymo antgaliu). Iš pradžių tešla bus labai minkšta ir lipni, tačiau minkant ims formuotis vis stipresnės glitimo gijos – tešla taps glotni, elastinga ir vis mažiau lipni. Jei matysite, kad tešla vis dar labai lipni, papildomai įberkite vieną kitą šaukštą miltų, tačiau nepersistenkite ir nepadauginkite.
  • TEŠLOS KILDINIMO TEMPERATŪRA. Jei namuose per vėsu ir mielinė tešla nekyla, ar kyla labai sunkiai, kildinkite ją iki 25-30 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tešlos tūris turėtų padvigubėti per maždaug valandą.
  • BANDELIŲ FORMAVIMAS. Pasvėrę reikiamo dydžio tešlos gabalėlį, formuokite jį į rutuliuką. Norėdami, kad iškepusios bandelės būtų nepriekaištingai lygaus paviršiaus, jau šiame etape jūs turite suformuoti tešlos kamuolėlius glotniu paviršiumi.
  • KEPIMAS. Bandeles kepkite be ventiliatoriaus funkcijos. Kepant su ventiliatoriumi, mieliniai kepiniai sausėja.
  • ĮDARAS. Jei norite bandeles patiekti kitaip, galite į įpjovos gilumą įdėti šaukštelį mėgstamo džemo ir jį uždengti kremo sluoksniu. Kremo paviršių galite apibarstyti smulkintais riešutais (pavyzdžiui, smulkiai kapotomis pistacijomis) ar smulkintu šokoladu.
  • PATIEKIMAS. Bandeles kepti ir įdaryti kremu rekomenduojama prieš patiekiant ir ragaujant. Bandelės skaniausios tą pačią dieną, kol yra tobulai minkštos ir purios. Kitą dieną bandelių tešla jau bus kiek sausesnė, o kremas – nebe toks purus kaip ką tik išplaktas.
  • ŠALDYMAS. Jei manote, kad viso bandelių kiekio iškart nesuvalgysite, dalį jų – iškeptų ir pilnai atvėsintų – užšaldykite. Vėliau lėtai atšildykite šaldytuve.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital