Kalėdiniai sausainiai - kaip iškepti pačius skaniausius ir kaip juos puošti? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-12-14
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
Kalėdiniai imbieriniai sausainiai
@ Shutterstock

Kaip kvepia Kalėdos? Šaltu sniegu, gaivia eglute, saulėtais mandarinais, čirkškančia žąsimi, o gal visus namus šiluma užliejančiais imbieriniais sausainėliais bei meduoliais? Šįkart siūlome susipažinti su šiuo nuostabiai kvepiančiu Kalėdų atributu, dalinamės įdomiomis istorijomis, naudingais patarimais ir puikiausių imbierinių sausainių receptais.



Imbieriniai sausainiai skirtingi, bet visur mėgstami

Imbieru, kitais prieskoniais ir medumi gardinti traškūs sausainiai ar minkštesni meduoliai mėgstami visoje Europoje ir europiečių kolonizuotose šalyse. Manoma, kad kvapnūs skanėstai buvo kepami jau X a. Anuomet sausainiams naudojami ingredientai, o ypač jų paskaninimui skirti prieskoniai, buvo labai brangūs, tad ypatingi gardumynai buvo kepami per šventes, o ilgainiui jie tapo tikru Kalėdų simboliu.

Skirtingose šalyse rasite įvairių imbierinių sausainių, meduolių - šviesesnių ir tamsesnių, minkštutėlių arba tokių, kuriuos reikia mirkyti arbatoje, su lengvute prieskonių natele ar net aštrokų... Jų sudėtis bei gaminimo principai gan panašūs, o išskirtinumą suteikia naudojamų ingredientų santykiai bei pasirinkti prieskoniai, pagardai.

1. Ingredientai.
Miltai ir kepimo milteliai. Imbieriniams sausainiams ir meduoliams įprastai naudojami kvietiniai miltai. Jų rūšis (ant miltų nurodomos raidės B, C, D, E, F ir skaičiai (405, 550, 812, 1050, 1600, 1700) neturi didelės reikšmės.

Mes siūlome rinktis mažesnį glitimo (jį nurodo raidės B, C, D, E, F, kuo raidė labiau nutolusi nuo abėcėlės pradžios, tuo glitimo mažiau) ir didesnį pelenų (jį nurodo skaičiai 405, 550, 812, 1050, 1600, 1700) kiekį turinčius miltus, pvz. tokie yra 405 D (Lietuvos parduotuvės randami pavadinimais Ekstra arba Karališki), nes su jais kepiniai pavyksta minkštesni, trapesni, tad sausainiams ir meduoliams - jie labai tinkami. Daugiau apie kvietinius miltus bei jų pakeitimą kitokiais (jeigu nevartojate glitimo arba tiesiog norite paeksperimentuoti) skaitykite čia.

Atkreipkite dėmesį, ar reikia kepimo miltelių. Jie naudojami puresniems meduoliams, o traškiems sausainėliams kepimo miltelių nereikės arba pakaks gana nedaug (0.5 arba 1 šaukštelio). Jeigu kepimo milteliai reikalingi, juos persijokite drauge su miltais. Jeigu naudojate pirktinius meduolių prieskonių mišinius, būtinai peržvelkite jų sudėtį, šiuose mišiniuose kartais jau būna įdėta kepimo miltelių!

Medus. Jei meduolių ar sausainių tešla ruošiama sumaišant ingredientus kambario temperatūroje, tada jai bus reikalingas skystas medus (kietą medų pašildykite virš garų vonelės, kad ištirptų). O jei recepte medus kaitinamas su sviestu ir pvz. cukrumi (kaip šiuose Kalėdiniuose sausainiuose), medus puikiai tiks tiek skystos, tiek kietos konsistencijos.

Kepiniams tiks tiek šviesus, tiek ir tamsesnis medus, tačiau nuo jo priklausys ir sausainių ar meduolių spalva.

Medaus įprastai naudojama gan daug, tad jo skonis tikrai jaučiasi, todėl nenaudokite medaus, kuris jums nėra skanus (pavyzdžiui, daugelis nemėgsta specifinio skonio grikių medaus).
 

Sausainių ingredientai

Imbieriniams sausainiams naudojami ingredientai nėra įmantrūs: reikės miltų, sviesto, kiaušinių, cukraus, medaus ir prieskonių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Cukrus. Imbieriniams sausainiams ir meduoliams naudojamas ne tik medus, bet ir cukrus. Cukrus jiems suteikia ne tik saldumo, bet ir auksinę spalvą, traškumą.

Traškiems, ploniems sausainiams tinka tiek baltas, tiek birus rudas, o šlapesniems, minkštesniems meduoliams galima naudoti rudajį cukrų ar net cukrų "Farinas".

Kiti saldikliai. Vietoje medaus arba cukraus (įprastai keičiamas kuris nors vienas ingredientas) galima naudoti melasos sirupą. Melasa – klampus skystis, šalutinis produktas perdirbant cukrinius runkelius ar cukranendres į cukrų. Melasa yra kiek aitri, todėl su ja kepamiems sausainiams, meduoliams verčiau naudoti kiek mažiau prieskonių.

Dalį medaus taip galima pakeisti klevų sirupu, kuris kepiniams suteiks karamelinio poskonio, labai malonaus aromato, kiek tamsesnę, ryškesnę spalvą. Vietoje medaus taip pat galima naudoti auksaspalvį sirupą, tačiau jo skonis blankesnis.

Sviestas. Jis sausainiams ir meduoliams suteikia daugiau trapumo, tirpimo burnoje pojūčio.

Rekomenduojame rinktis tik kokybišką, „tikrą“ bent 80 proc. riebumo sviestą, nekeisti jo margarinu ar tepiu riebalų mišiniu.

Kiaušiniai. Kiaušiniai (kartais į tešlą įdedami tik tryniai, o baltymai naudojami glazūrai) įprastai naudojami, tačiau jų kiekis nedidelis, dažniausiai prireikia tik vieno ar dviejų.

Kiaušiniai tešlai suteikia daugiau tvirtumo, ją lengviau kočioti, išpjaustyti formelėmis ar panaudojant trafaretus, o iškepę sausainiai pavyksta ne tokie trapūs, juos galima dėti į dėžutes, saugiai pervežti ar pervėrus kaspinėliu pakabinti ant Kalėdų eglutės. Jei kiaušinių nedėtumėte (pvz. negalite jų vartoti dėl alergijos), atitinkamai dėkite mažiau miltų. Tešla be kiaušinių bus šiek tiek trapesnė, bet sausainiai ar meduoliai tikrai pavyks puikūs.
 

Kalėdinių kepinių prieskoniai

Kalėdiniai kepiniai kvepia imbieru, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, anyžiais, kardamonu, apelsinais... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Prieskoniai ir kiti pagardai. Labai svarbi imbierinių sausainių ir meduolių dalis yra jiems išskirtinį skonį, kvapą ir net spalvą suteikiantys prieskoniai. Skirtingose šalyse naudojami skirtingi prieskoniai ir jų kiekiai, pavyzdžiui, švediški imbieriniai sausainėliai yra gan aitrūs, o vokiški ar rusiški meduoliai gerokai švelnesni.

Imbieriniams sausainiams ir meduoliams naudojami šie prieskoniai (galite išsirinkti kelis arba naudoti visų prieskonių mišinį): cinamonas, imbieras, muskato riešutai, kvapieji pipirai, gvazkidėliai, kardamonas, anyžiai...

Kalėdiniai skanėstai taip pat dažnai pagardinami citrusinių vaisių žievelėmis, cukatais, maltais ar labai smulkiai sukapotais riešutais, kakava. Puikiai tinka ir įvairūs ekstraktai, esencijos: vanilės (tuomet naudokite truputį mažiau saldiklių, nes vanilė paryškina saldumą), šokolado, apelsinų, romo ir kt.

Kepdami nepamirškite ir žiupsnelio druskos, subalansuojančios skirtingus skonius.

2. Tešlos paruošimas.
Miltų mišinio sumaišymas. Visus sausainiams ar meduoliams skirtus sausus ingredientus sumaišykite ir persijokite iki vienalyčio mišinio. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, visus prieskonius, kakavą, citrusinių vaisių žieveles.

Skystų ingredientų tirpdymas. Sviestą, medų, cukrų, melasą, sirupą reikia ištirpinti ir išmaišyti iki vienalytės, skystos konsistencijos, kurioje nebelieka cukraus kristalų. Tirpinti geriausia nedideliame storadugniame puode ar prikaistuvyje ant mažos ugnies, nuolat maišant, jog neprisviltų. Kaitinant šiek tiek burbuliukų gali kilti, tačiau smarkiai virti neleiskite, nes masė gali prisvilti. Jei nuolat maišyti nenorite, kaitinkite virš garų vonelės - visus ingredientus sudėkite į karščiui atsparų dubenį, jį pastatykite ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišant kaitinkite iki kol cukrus ištirps, masė bus tolygi. Visgi kaitinant virš garų vonelės užtruksite kiek ilgiau.

Skytą masę kiek atvėsinkite, kad būtų (apie pusvalandį), o tuomet į ją įmaišykite kiaušinius (ar tik trynius). Labai svarbu, kad masė jau nebūtų perdėm karšta (patikrinkite pirštu, jeigu galite jį įkišti ir truputį palaikyti, masė pakankamai atvėso), nes didelis karštis sutrauks kiaušinius ir teks ragauti sausainius ar meduolius su omleto gabaliukais.
 

Meduolių tešla

Paruošta imbierinių sausainių tešla gali būti lipni, skystoka, tačiau ji sutvirtės pabuvusi šaldytuve. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tešlos suminkymas. Į skystą masę įsijokite miltų mišinį ir suminkykite minkštą, elastingą tešlą.

Priklauso nuo recepto, tačiau labai dažnai imbierinių sausainių ir meduolių tešla gali pasirodyti per minkšta, lipnoka, tačiau neišsigąskite ir neberkite daugiau miltų, nes kepiniai bus labai kieti!

Tešlos brandinimas. Tinkamą konsistenciją, daugiau tvirtumo tešla įgaus, kuomet ją subrandinsite. Paruoštą tešlą, vadovaujantis receptu, reikėtų pridengti rankšluostėliu ir palaikyti kambario temperatūroje apie pusvalandį ar valandą, iki kol ji visiškai atvės, o tada įvynioti į maistinę plėvelę, įdėti į maišiuką ir bent 3-4 palaikyti šaldytuve (dar geriau - palaikyti per naktį).

Tešlai bręstant miltai išbrinks, prieskonių skoniai atsiskleis, tešla visiškai „susiriš“, bus elastingesnė, su ja bus lengviau ir maloniau ir dirbti.

3. Sausainių formavimas. Sausainius reikėtų iškočioti ant miltuoto stalo iki norimo arba recepte nurodyto storio. Jeigu kočioti labai sunku, rekomenduojame įdėti tarp dviejų kepimo popieriaus sluoksnių, tai palengvins kočiojimą, pavyks iškočioti net ir labai plonus sausainėlius. Kuo ploniau kočiosite, tuo traškesni bus iškepti sausainiai ir tuo smulkesnius raštus galėsite išgauti. Jei gaminame mažus sausainius (4-10 cm skersmens), mes dažniausiai kočiojame gana plonai - 1-2 mm storio, nes tada kepdami jie geriau išlaiko formą ir raštus. Didesniems sausainiams galima kočioti ir kiek storiau - 2-4 mm.

Sausainius iš iškočiotos tešlos lakšto išspauskite specialiomis formelėmis, stikline arba pridėkite kartoninius ar storesnio popieriaus trafaretus ir formą apipjaukite peiliu. Jeigu norite sausainius kabinti ant eglutės, jais papuošti langus, nepamirškite išpjauti skylutės virvelei ar kaspinui, mažą skylutę patogu išspausti šiaudeliu.

Prisiminkite, kad sausainiai truputį pakils, tačiau kartu ir susitrauks iš šonų, tad, jeigu forma labai svarbi (pavyzdžiui, jeigu konstruosite meduolinį namuką), braižydami trafaretų schemas „primeskite“ po papildomus 3-5 mm ar net po 1 cm (priklausomai nuo sausainių storio ir dydžio)

Meduolių tešla įprastai yra gerokai minkštesnė negu sausainių, jos iškočioti nepavyks, todėl meduoliai formuojami rankomis. Juos suformuoti bus lengviau, jeigu rankas periodiškai susišlapinsite vandeniu.

Rankomis suformuotus meduolių rutuliukus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šiek spustelėkite, suplokštinkite delnu ar šaukštu. Į skardą dėliodami meduolius būtinai palikite didesnius tarpus, nes kepdami jie pasipūs ir pasklis į šalis.

Imbierinių sausainių kepimas

Imbierinius sausainius iš plonai iškočiotos tešlos išspauskite formelėmis, stikline ar pagal trafaretą apipjaukite peiliu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Sausainių kepimas. Imbierinius sausainius ar meduolius reikia formuoti arba suformuotus perkelti ant kepimo popieriaus ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.

Kepimo laikas priklauso nuo kepinių dydžio, storio. Plonyčiai imbieriniai sausainiai iškeps per 5-7 min., o storesniems meduoliams prikeiks dvigubai daugiau laiko - 10-15 min. Jeigu orkaitė kepa netolygiai, kepimo viduryje skardą rekomenduojame apsukti. Kepinius svarbu stebėti, iškepusių imbierinių sausainių kraštukai būna lengvai rustelėje, o viršus iškepęs, bet gali būti kiek minkštas (sutvirtės vėsdamas). Jokiu būdu neleiskite smarkiau paruduoti sausainių viduriui - kai tai nutika, jie būna perkepę, nebeskanūs.

5. Sausainių atvėsinimas. Iškepusiems sausainiams reikia leisti porą minučių atvėsti ir visiškai sutvirtėti skardoje, o tuomet perkelti ant grotelių ir palikti visiškai atvėsti.

Ant grotelių vėsdami sausainiai bus traškūs ir išlaikys gražią formą, karšti garai laisvai cirkuliuos ir nesikondensuos sausainių apačioje, tad jie neįmirks.

6. Sausainių puošimas. Iškeptus ir visiškai atvėsusius sausainius galite dekoruoti - straipsnio apačioje pasidalinome naudingomis ir tikrai nesunkiai įgyvendinamos idėjomis.

Taupant laiką, siūlome sausainius iškepti vakare, o kitą dieną juos dekoruoti pasirinktu būdu.
 

Dekoruoti kalėdiniai sausainiai

Dailiai dekoruoti imbieriniai sausainiai ir meduoliai atrodo labai šventiškai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Sausainių laikymas. Kad meduoliai išliktų minkštesni, laikykite juos sandariame inde kartu su batono rieke - batonas „atiduos“ sausainiams savo drėgmę ir jie ilgiau neišsausės ir nesukietės. Batono riekę pakeiskite nauja po 2-3 dienų. Batono riekės darbą puikiai atliks ir obuolys -  su juo aikomi meduoliai įgaus lengvą obuolinį aromatą ir skonį.

Jeigu kepėte traškius imbierinius sausainius, juos, atvirkščiai, reikėtų laikyti ne sandariame inde, o drobiniame ar popieriniame maišelyje, kad drėgmė laisvai cirkuliuotų ir pasišalintų iš sausainėlių.

 



Skaniausių imbierinių sausainių ir meduolių receptai iš visos Europos

Artėjant gražiausioms metų šventėms siūlome išsikepti pačių skaniausių imbierinių sausainių ir meduolių, kurie tradiciškai skanaujami skirtingose Europos šalyse.

 

Tradiciniai Kalėdiniai sausainiai

 

Kalėdiniai sausainiai

Tradiciniai Kalėdiniai sausainiai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Šie tradiciniai Kalėdiniai imbieriniai sausainiai yra kelių šalių tradicinių Kalėdų sausainių junginys ir šiuo metu labiausiai paplitę po pasaulį - jie kvapnūs, trapūs ir labai labai skanūs. Juos nesudėtinga paruošti ir smagu dovanoti! Receptą rasite čia.


Angliški imbieriniai žmogeliukai

Imbierinius žmogeliukus daugelis yra matę amerikietiškuose kalėdiniuose filmuose ar reklamose, tačiau šių sausainėlių istorija siekia net XV a. Angliją. Juos labai mėgo karalienė Elžbieta I, kuri imbieriniais žmogeliukais vaišino ypatingus svečius.

Imbieriniams žmogeliukams naudojama tešla dažniausiai gardinama tik imbieru ir cinamonu, tačiau kiti, aitresnio skonio prieskoniai nenaudojami, todėl šie sausainėliai pavyksta gan švelnūs.

Imbierinių žmogeliukų tešla labai universali, su ja lengva darbuotis, tad ją galite naudoti ir kitų formų sausainėliams bei meduolinio namelio statyboms.
 

Imbieriniai žmogeliukai

Imbierinius žmogeliukus ypatingiems svečiams dovanodavo karalienė Elžbieta I. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20 sprindžio dydžio imbierinių žmogelių Jums reikės:
375 g miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
2 šaukštelių imbiero;
1 šaukštelio cinamono;
žiupsnelio druskos;
100 g cukraus (galima naudoti rudąjį);
125 ml medaus (jei kietas - pašildykite);
125 g sviesto;
1 kiaušinio.

Gaminimas:

  1. Miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską sumaišykite ir persijokite.
  2. Į storadugnį prikaistuvį sudėkite medų, cukrų, sviestą. Kaitinkite virš nedidelės kaitros nuolat maišydami iki kol masė bus vienalytė.
  3. Palikite masę atvėsti 20-30 min. Įmaišykite kiaušinį ir į supilkite miltų mišinį. Suminkykite minkštą, lengvai lipnią tešlą.
  4. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ar įdėkite į maišiuką ir bent porą valandų (arba pernakt) palaikykite šaldytuve.
  5. Tešlą ant miltuoto stalo iškočiokite į maždaug 0,5 cm storumo lakštą.
  6. Formele ar naudodami trafaretą išpjaukite žmogelius. Juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  7. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 12 min.
  8. Iškeptus žmogelius porą minučių atvėsinkite skardoje, o tuomet sudėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų ir sutvirtėtų.
  9. Šaltus žmogelius galite dekoruoti.

 


Vokiški lebkuchen ir lebkuchenherzen

Vokietijoje kepami minkštučiai meduoliai lebkuchen, dažnai gardinami ne tik prieskoniais, bet ir sumaltais riešutais, cukatais ar citrusinių vaisių žievelėmis.

Šių meduolių tešla išsiskiria lipnumu, tačiau neišsigąskite ir neberkite daugiau miltų, nes meduoliukai bus kieti. Vokiškų lebkuchen formelėmis tikrai neišpjaustysite, jie formuojami drėgnomis rankomis „susukant“ kamuoliukus ir juos truputį paplokštinant.

Vokiškų imbierinių meduolių lebkuchen receptą rasite čia.

Kalėdinėse Vokietijos mugėse labai populiarūs dideli meduoliai lebkuchenherzen. Jų tešla yra truputį tvirtesnė už lebkuchen, todėl iš storai iškočiotos tešlos išpjaustomi širdelės (vok. herz - širdis) formos meduoliai. Iškepę lebkuchenherzen meduoliai yra traškiu, tvirtesniu viršumi, o viduje minkšti.

Atvėsę meduoliai būtinai pagražinami spalvingo glaisto krašteliais, o jų centre glaistu užrašomi palinkėjimai, prisipažinimai meilėje arba kam skirtas meduolis (pavyzdžiui, Mamytei, Tėveliui, Močiutei, Jonukui ir kt.), tad šie skanėstai dažniausiai dovanojami.
 

Vokiški meduoliai

Meduolis linki džiaugsmingų Kalėdų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 dideliems lebkuchenherzen meduoliams Jums reikės:
500 g miltų;
2 šaukštų karčios kakavos miltelių;
3 šaukštelių kepimo miltelių;
0,5 šaukštelio cinamono;
0,5 šaukštelio prieskonių meduoliams (imbiero, kardamono, gvazdikėlių ir kt.);
0,5 šaukštelio nutarkuotos citrinos ar apelsino žievelės;
žiupsnelio druskos;
1 kiaušinio trynio;
250-300 g medaus;
100-150 g cukraus;
100 g sviesto.

Gaminimas:

  1. Miltus persijokite su kakava, kepimo milteliais, cinamonu, kitais prieskoniais, druska, citrusinių vaisių žievele.
  2. Į indą sudėkite medų, cukrų, sviestą, statykite virš verdančio vandens garų ir vis pamaišydami pakaitinkite iki kol masė bus vienalytė. Jokiu būdu neužvirinkite!
  3. Truputį atvėsinkite skystą masę, įmaišykite trynį ir į ją supilkite miltų mišinį. Suminkykite minkštą tešlą.
  4. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ar įdėkite į maišiuką ir bent porą valandų (arba pernakt) palaikykite šaldytuve.
  5. Tešlą ant miltuoto stalo iškočiokite į maždaug 1 cm storumo lakštą.
  6. Naudodami trafaretą išpjaukite širdeles. Galite šiaudeliu išspausti vieną ar dvi skylutes, jeigu norėsite praverti kaspiną ar virvelę.
  7. Širdeles kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.
  8. Iškeptas širdeles porą minučių atvėsinkite skardoje, o tuomet sudėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų ir sutvirtėtų.
  9. Šaltus meduolius galite dekoruoti.

 


Švediški pepparkakor

Švediški imbieriniai sausainėliai pepparkakor primena angliškus imbierinius žmogeliukus, tačiau pepparkakor yra gerokai plonesni ir traškesni.

Švediški imbieriniai sausainiai taip pat išsiskiria pikantiškumu. Jiems naudojama daug ir įvairių prieskonių: imbieras, cinamonas, gvazdikėliai, labai dažnai įdedama ne tik kvapiųjų, bet ir juodųjų pipirų, o kai kurios šeimininkės net ir čili pipiriukų įberia. Žinoma, tik nuo peilio galiuko.

Šių sausainių tešla pakankamai tvirta, tad ji labai tinka išpjaustymui įvairiomis formelėmis ir trafaretais. Švedijoje ir kitose Šiaurės Europos šalyse tokių sausainių kočiojimas, pjaustymas formelėmis, kepimas ir dekoravimas dažnai yra visos šeimos pramoga.
 

Švediški imbieriniai sausainiai

Švediški imbieriniai sausainėliai yra traškūs ir pikantiški, gausiai gardinti įvairiais prieskoniais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Švediškų imbierinių sausainių pepparkakor receptą rasite čia.



Rusiški meduoliai su ruginiais miltais

Rusiškų meduolių istorija siejama su Kazanės miestu, tačiau šiandien patys populiariausi yra Tulos mieste kepti meduoliai. Tulos meduoliai yra dideli, su džemo įdaru, ant jų viršaus, naudojant specialias formas įspaudžiamas raštas.

Namuose rusai dažniausiai kepa poros kąsnių dydžio, apvalius ar ovalius meduoliukus su įdaru arba be jo ir dar šiltus meduolius aptepa glajumi iš pieno arba citrinų sulčių ir cukraus pudros.

Kiekvienos šeimininkės kepami meduoliai skiriasi, tačiau įdomu tai, kad rusiškiems meduoliams labai dažnai naudojami ne vien kvietiniai, bet ir dalis ruginių miltų. Tai meduoliams suteikia dar ryškesnį skonį bei sodresnę spalvą.
 

Rusiški meduoliai

Tradiciniams rusiškiems meduoliams naudojami ne tik kvietiniai, bet ir ruginiai miltai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

40 meduolių Jums reikės:
400 g kvietinių miltų;
100 g ruginių miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių;
po 0,5 šaukštelio arba pagal skonį cinamono, imbiero, maltų gvazdikėlų, muskato (galima naudoti kitokius prieskonius);
žiupsnelio druskos;
2 kiaušinių;
100 cukraus (galima naudoti rudąjį);
250 g medaus;
150 g sviesto;
papildomai: galima į tešlą įmaišyti patinkančių, smulkiai sukapotų riešutų.
Glajui: 60 g cukraus pudros ir 2 šaukštų citrinų sulčių arba pieno.

Gaminimas:

  1. Kvietinius ir ruginius miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską persijokite ir sumaišykite.
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purumo, baltumo.
  3. Sviestą ir medų sudėkite į karščiui atsparų indą ir statykite virš verdančio vandens garų. Vis pamaišydami pakaitinkite iki kol masė bus vienalytė. Jokiu būdu neužvirinkite!
  4. Skystai masei kiek atvėsus, įmaišykite kiaušinius su cukrumi.
  5. Galiausiai įsijokite miltus, įdėkite riešutų ir suminkykite tešlą.
  6. Drėgnomis rankomis formuokite nedidelius meduolius, juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  7. Meduolius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  8. Meduolius porą minučių atvėsinkite skardoje, o tuomet sudėkite ant grotelių.
  9. Dar šiltus meduolius aptepkite arba apliekite skystu glajumi iš cukraus pudros ir citrinų sulčių arba pieno (cukraus pudrą ir citrinų sultis arba pieną tiesiog labai gerai išmaišykite šaukštu).

 


Lenkiški Torūnės meduoliai

Lenkijoje per šventes kepami tiek dideli, pyragą primenantys meduoliai, tiek ir smulkesni imbieriniai sausainėliai ir meduoliukai. Jais garsėja Torūnės miestas.

Torūnėje kepti meduoliukai vadinami „Katarzynki“. Pasakojama, kad juos, pasiligojus kepėjui tėvui, iškepė jo duktė Katarzyna (sulietuvintai šį vardą tariame Katažina). Sausainėliai pavyko keistokos formos, tačiau labai skanūs ir buvo greitai miestiečių pamėgti.

Tradiciniai meduoliukai „Katarzynki“ yra pailgi, banguotais krašteliais, tačiau iš jų tešlos galima išpjauti norimos formos meduoliukus. Torūnės meduoliai dažnai yra apglaistomi šokoladu, tačiau juos galite dekoruoti įvairiais glajais.
 

Lenkiški meduoliai

Lenkiški meduoliai dažnai glazūruojami šokoladu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Lenkiškų Torūnės meduolių receptą rasite čia.

 


Amerikietiški sausainiai su melasa

Neabejojama, kad imbierinių sausainių ir meduolių tradicija Ameriką pasiekė drauge su atvykėliais iš Europos, tačiau už Atlanto nuplaukęs receptas pasikeitė. Amerikoje cukrus buvo pakeistas pigesne alternatyva - melasa.

Melasa yra saldus, klampus skystis, gaunamas perdirbant cukrinius runkelius ar cukranendres. Melasa yra truputį aitraus, prieskonius primenančio skonio, todėl melasa saldintiems sausainiams reikėtų naudoti mažiau prieskonių.
 

Imbieriniai meduoliai su melasa

Melasos sirupas amerikietiškiems meduoliams suteikia ryškesnę spalvą ir skonį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

40 sausainių Jums reikės:
420 g miltų;
1,5 šaukštelio kepimo miltelių;
1 šaukštelio imbiero;
1,5 šaukštelio cinamono;
žiupsnelio kvapiųjų pipirų;
žiupsnelio druskos;
1 didelio kiaušinio;
170 g sviesto;
100 g cukraus;
250 g melasos sirupo.

Gaminimas:

  1. Miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską sumaišykite ir persijokite.
  2. Į indą sudėkite melasą, cukrų, sviestą, statykite virš verdančio vandens garų ir vis pamaišydami pakaitinkite iki kol masė bus vienalytė. Jokiu būdu neužvirinkite!
  3. Truputį atvėsinkite skystą masę, įmaišykite kiaušinius ir į ją supilkite miltų mišinį. Suminkykite minkštą tešlą.
  4. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ar įdėkite į maišiuką ir bent porą valandų (arba pernakt) palaikykite šaldytuve.
  5. Tešlą ant miltuoto stalo iškočiokite į maždaug 0,3-0,5 cm plonumo lakštą (kuo ploniau kočiosite, tuo traškesni sausainiai bus).
  6. Formele ar naudodami trafaretą išpjaustykite norimos formos sausainius. Juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  7. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 8-12 min.
  8. Iškeptus sausainius porą minučių atvėsinkite skardoje, o tuomet sudėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų ir sutvirtėtų.
  9. Šaltus sausainius galite dekoruoti.

 


Kaip dekoruoti imbierinius sausainius ir meduolius: patarimai ir glajaus receptai

Imbierinių sausainių ar meduoliukų kepimas yra tik pusė darbo - ilgoji, bet labai smagi dalis yra jų puošimas bei dekoravimas!

1. Glajus ir jo paruošimas. Imbieriniams sausainiams ir meduoliams dažniausiai naudojami dviejų rūšių namuose pagaminti glajai: glajus su kiaušinio baltymu ir cukraus pudros bei citrinų sulčių glajus.

Pirmasis glajus su kiaušinio baltymu yra gerokai tirštesnis, lipnesnis, jis tinkamas ne tik puošimui, bet meduolinio namelio lipdymui. Šio glajaus paruošimas yra kiek ilgesnis, be to, kai kurie žmonės jo privengia, nes nenori vartoti žalio kiaušinio baltymo.

Antrasis glajus iš cukraus pudros ir citrinų sulčių paruošiamas greičiau, tačiau jis skystesnis, smulkias ir labai tikslias detales su juo išpiešti sudėtingiau, be to jis nėra toks lipnus, tad tvirto meduolio namelio su juo nesuklijuosite.

Sausainiams skirtų spalvingų glajų taip pat galite įsigyti didesniuose prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėlėse. Dažniausiai jie būna supilti į nedidelius, jau paruoštus naudoti pieštukus.

Taip pat galite pasiruošti spalvoto glajaus su daržovių nuoviru, kurio receptu pasidalinome žemiau. Jį paruošti užtrunka ir jis nėra toks ryškus, kaip pirktiniai ar balti ir maistiniais dažais dažyti, tačiau natūralus ir nebrangus.

Minkštus meduolius arba storesnius imbierinius sausainius siūlome apglaistyti šokoladiniu glajumi.
 

Kalėdinių sausainių dekoravimas

Kalėdinius sausainius smagu dekoruoti su visa šeima ar bičiulių būreliu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Glajaus nudažymas. Namuose paruošti glajai iš cukraus pudros ir kiaušinio baltymo ar citrinų sulčių yra baltos spalvos, tačiau juos galima nudažyti maistiniais dažais ar natūraliomis priemonėmis.

Jeigu glajų dažysite maistiniais dažais, rekomenduojame rinktis gelio konsistencijos, nes tuomet spalva pavyksta gerokai ryškesnė. Truputį dažų įdėkite į paruoštą glajų ir gerai išmaišykite. Vėl dėkite dažų ir maišykite, tęskite iki kol išgausite norimą spalvą.

Glajų taip pat galite nudažyti biriomis, natūraliomis priemonėmis, prieskoniais. Jomis dažyti glajai bus švelnesnių, pastelinių spalvų, tačiau tikslią spalvą numatyti sunku, ji labai įvairuoja, nes tai priklauso nuo naudojamų ingredientų kokybės. Dažymui tiks matcha arbatos milteliai; iki smulkių miltelių sutrintos, liofilizuotos (džiovintos šaltyje) uogos, vaisiai ar daržovės; dažantys, bet gan neutralaus skonio prieskoniai (pavyzdžiui, ciberžolė, džiovintų špinatų milteliai).

3. Įrankiai dekoravimui. Tirštą glajų iš kiaušinio baltymo patogu sudėti į konditerinį maišelį su siauru antgaliu ir tuomet jį spausti ant kepinukų, tačiau galima dekoruoti ir teptuku ar taškuoti plonu pagaliuku.

Skystesnis šokoladinis, iš citrinų sulčių, daržovių nuoviro pagamintas glajus iš konditerinio maišelio paprasčiausiai išbėgs, todėl dekoravimui naudokite ploną teptuką, glajumi kepinius apliekite arba juos į glajų pamerkite.

4. Sausainių puošimas ir džiovinimas. Glajumi puoškite tik visiškai atvėsusius sausainius ar meduolius!

Glajumi apteptus sausainius ar meduolius galite apiberti konditeriniais pabarstukais, riešutais, džiovintais vaisiais, cukatais, spalvotu cukrumi, tarp pirštų sutrintomis liofilizuotomis (džiovintomis šaltyje) uogomis, vaisiais ar daržovėmis.

Glajumi papuoštus kepinius vienu sluoksniu sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba grotelių (ant jų būtinai dėkite kepinius, jeigu juos glajumi apliejate, kad glajus gražiai nutekėtų) ir palikite visiškai išdžiūti sausoje, šiltoje patalpoje. Sausainėliai ir meduoliai turėtų patikimai nudžiūti pernakt ar per parą.

Jeigu norite dekoruoti keliais glajaus sluoksniais, pavyzdžiui, iš pradžių eglutę aptepti žaliu glajumi, o tuomet pritaškuoti spalvotų burbuliukų, palaukite, kol žaliasis glajus bent šiek tiek sutvirtės (palikite apdžiūti valandėlei ar kelioms).

 

Dar daugiau idėjų sausainių puošimui siūlome pasisemti iš mūsų straipsnio apie sviestinių sausainėlių kepimą ir dekoravimą: Skaniausi sviestiniai sausainiai - kaip tokius iškepti ir išradingai papuošti? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

 


Kiaušinio baltymo glajus sausainiams

Šis glajus pavyksta tvirtas, lipnus. Juo galima išgauti ne tik paprastus taškelius ir brūkšnelius, bet ir iškilius piešinius. Jis taip pat tinkamas meduolinio namelio sienų sulipdymui. Šį glajų galima sudėti į konditerinį maišelį su siauru antgaliu arba dekoruoti naudojant ploną teptuką.
 

Glajus sausainiams

Glajus iš kiaušinio baltymo yra tirštas, todėl pravers konditerinis maišelis su siauru antgaliu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 kiaušinio baltymo;
200 g cukraus pudros;
žiupsnelio citrinos rūgšties ar trupučio citrinų sulčių;
maistinių dažų (geriau rinktis gelio konsistencijos).

Gaminimas:

  1. Visus ingredientus sumaišykite ir sukite mediniu šaukštu. Sukti reikia ilgai, apie 20 min. Glajus turi būti tirštas, primenantis dantų pastą, nekristi nuo šaukšto, o patrynę jį tarp pirštų turėtumėte nebejausti cukraus kristalų.
  2. Maišymo metu galite įdėti truputį citrinų rūgšties (kuo smulkiau sutrintos) ar vos vos citrinų sulčių.
  3. Jeigu norite, po truputį pridėkite maistinių dažų ir gerai išmaišykite. Maistinių dažų dėkite ir maišykite iki kol gausite norimą spalvą.

 

 

Citrinų sulčių glajus sausainiams

Šis glajus yra skystenis, kiek permatomas, tačiau paruošiamas daug greičiau, o ir savo skoniu daugeliui priimtinesnis. Šiuo glajumi patogu piešti, naudojant plonytį teptuką.
 

Citrinų sulčių glajus

Citrinų sulčių glajus yra skystokas, todėl patogu dekoruoti teptuku. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
200 g cukraus pudros;
2 šaukštų citrinų sulčių;
maistinių dažų (geriau rinktis gelio konsistencijos).

Gaminimas:

  1. Citrinų sultis ir cukraus pudrą tiesiog kruopščiai išmaišykite šaukštu iki kol gausite pastą primenančią, tirštą konsistenciją.
  2. Jeigu norite, po truputį pridėkite maistinių dažų ir gerai išmaišykite. Maistinių dažų dėkite ir maišykite iki kol gausite norimą spalvą.

 


Šokoladinis glajus meduoliams

Šokoladinis glajus tinkamiausias minkštiems meduoliams, juo taip pat galima dekoruoti grybukus. Glajus ne tik suteiks papildomo skonio, bet ir apsaugos juos nuo išsausėjimo. Šiuo glajumi, žinoma, galima padailinti ir sausainius, tačiau dėl didelio glajaus kiekio jie gali suminkštėti, prarasti traškumą, tad šokoladiniu glajumi traškius imbierinius sausainius siūlome dekoruoti saikingai, įmerkiant tik jų kraštelį ar naudojant ploną teptuką subtiliems raštams.
 

Šokoladinis glajus

Skystas šokoladinis glajus ne tik padailis ir paskanins kepinius, bet ir apsaugos nuo išsausėjimo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
150 g sviesto;
10-12 šaukštų cukraus;
6 šaukštelių kokybiškos kakavos;
3 šaukštų pieno.

Gaminimas:

  1. Visus ingredientus sudėkite į nesvylantį puodą ir maišydami pakaitinkite iki kol sviestas ištirps ir glajus truputį sutirštės.
  2. Truputį palaukite, kad glajus kiek atvėstų ir į jį merkite arba juo apliekite ant grotelių sudėtus meduolius.

 


Spalvotas glajus sausainiams su daržovių nuoviru

Iš įvairių dažančių daržovių (burokėlių, špinatų, morkų ir pan.) bei cukraus pudros galima pasiruošti švelnių spalvų glajų. Šis glajus skystokas, tad iškeptus sausainius ar meduolius juo aptepkite, apliekite arba pieškite plonu teptuku.
 

Burokėlių glajus sausainiams

Burokėlių nuoviro glajus pavyksta švelniai rausvas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
Dažančių daržovių: burokėlių, špinatų, morkų, mėlynųjų kopūstų ir pan.
Vandens;
Šlakelio citrinų sulčių;
Cukraus pudros.

Gaminimas:

  1. Burokėlius, špinatus, morkas, mėlynąjį kopūstą ar kitas dažančias daržoves supjaustykite, sutrinkite maisto smulkintuvu iki košės.
  2. Košę dėkite į nedidelį puodą, užpilkite vandeniu, kad būtų apsemta per kelis pirštus, užvirinkite, ugnį sumažinkite ir apie valandą virkite, virimo pabaigoje įpilkite citrinų sulčių.
  3. Po virimo palikite visiškai atvėsti, o tuomet perkoškite per kelis kartus sulenktą audinį, gerai nuspauskite tirščius.
  4. Į gautą skystį po truputį, vis maišant dėkite cukraus pudrą iki kol gausite norimos konsistencijos glajų.



Sausainėlių kepimas ir dekoravimas reikalauja daug laiko, tačiau tai smagi pramoga, kurioje gali dalyvauti visa šeima! O drauge darbuojantis prieskoniais ir kepiniais kvepiančioje virtuvėje ir šventės greičiau ateis...

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital