Kaip išvirti idealaus minkštumo ir lengvai nusilupančius kiaušinius?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-03-01
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Kaip išvirti idealaus minkštumo ir lengvai nusilupančius kiaušinius?
Shutterstock

Tikriausiai kiekvienam teko patirti nusivylimą, kuomet pervirtų kiaušinių tryniai tampa trapūs ir ima mėlti arba kuomet lupant kiaušinius nusilupa ir pusė baltymo, tad dailius, įdarytus kiaušinius tenka ir vėl keisti mišraine. Pažįstama? Pasinaudokite mūsų patarimais ir pamirškite šias nesėkmes - išmokite visuomet išvirti norimo kietumo, lengvai nusilupančius kiaušinius.



Kaip išvirti norimo kietumo (ar skystumo) kiaušinius?

1. Iš šaldytuvo ištrauktus, šaltus kiaušinius sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu taip, kad kiaušiniai būtų apsemti per 2-3 pirštus.

2. Kiaušinius virkite ant didelės ugnies, neuždengtame puode iki kol vanduo pradės stipriai burbuliuoti.

3. Vandeniui vos užvirus, puodą nukelkite nuo ugnies ir uždenkite dangčiu.

4. Uždengtus kiaušinius laikykite karštame vandenyje:

  • 3 minutes, jeigu norite visiškai skystų kiaušinių, kurių ne tik trynys, bet ir baltymas būtų skystokas;
  • 4 minutes, jeigu norite skystų kiaušinių, visiškai skystu tryniu ir beveik visiškai sutvirtėjusiu baltymu;
  • 6 minutes, jeigu norite dar pakankamai skystų kiaušinių, skystu tryniu ir kietu baltymu;
  • 10 minučių, jeigu norite kietų kiaušinių, kurių trynys išliktų minkštas, kreminis;
  • 15 minučių, jeigu norite visiškai kietų kiaušinių, kurių tiek baltymas, tiek trynys būtų tvirtas.

5. Iki norimo kietumo išvirtus kiaušinius išimkite iš karšto vandens. Patapšnokite šaukštu, kad lukštas keletoje vietų įskiltų (nedarykite to, jeigu jūsų kiaušiniai virti trumpai, yra minkšti arba jeigu kiaušinius dažysite Velykoms).

6. Kiaušinius sudėkite į indą su lediniu vandeniu (būtų šaunu, jeigu į indą su šaltu vandeniu įbertumėte saują ledukų arba jeigu paliktumėte tekantį, šaltą vandenį). Virtus kiaušinius pašaldykite bent minutę.

7. Nulupkite atšaldytus kiaušinius ir nuo šiol kaskart mėgaukitės tokio kietumo kiaušiniais, kokius mėgstate!

 



 

Kaip virti kiaušinius, kad jie lengvai nusiluptų?

Žemiau pateikiame keletą patarimų, kurie padės, jog kiaušiniai nusiluptų lengviau.


1. Kiaušinius virkite su actu. Į 1 L vandens įpilite 1 šaukštą acto ir šiame tirpale virkite kiaušinius. Actas šiek tiek suminkština kiaušinių lukštą, tad jie gerokai lengviau nusilupa. Actą geriausiai naudokite bent 9% stiprumo. O jeigu naudosite silpnesnio rūgštingumo actą, jo pilkite proporcingai daugiau.

2. Virtų kiaušinių lukštą lengvai įskelkite ir kiaušinius iškart atvėsinkite. Iki norimo kietumo išvirtus kiaušinius nedelsiant ištraukite iš karšto vandens, patapšnokite šaukštu, kad lukštas lengvai įskiltų, ir palikite po tekančio, šalto vandens srove arba įdėkite į indą su šaltu vandeniu bei ledukais. Greitai atvėsinti kiaušiniai nusilups lengviau ir lygiau.

3. Virtą kiaušinį iš lukšto galima tiesiog išpūsti. Šaukštu patapšnokite abu jau išvirto ir atvėsinto kiaušinio galus, atsargiai nulupkite šiek tiek lukšto. Stipriai pūskite į siauresnį kiaušinio galą ir švarus kiaušinis išsprūs per platesnįjį - tik spėkite gaudyti! Jeigu kiaušinis neišsprūdo, tai nesijaudinkite, „prapūsto“ kiaušinio lukštas šiek tiek atšoks ir jį bus labai lengva nulupti pirštais.



Žinoma, kiaušinių galima ir visai nelupti, o virti juos be lukšto bei mėgautis tikra vėlyvųjų pusryčių klasika - Benedikto kiaušiniais. Jų receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital