Įdaryta žuvis - kaip ją skaniai šventiškai paruošti? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-12-12
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Farširuota įdaryta žuvis lydeka
@ Shutterstock

Įdaryta žuvis - mėgstamas šventinio stalo patiekalas, tačiau ją ryžtasi gaminti ne kiekvienas. Pasakojame, kaip išsirinkti geriausios kokybės žuvį ir ją gardžiai farširuoti bei dalinamės šiais nostalgiškais receptais. O virtuvės naujokams ar taupantiems laiką siūlome kepti šią žuvį, prikimštą gardaus įdaro.



Farširuota žuvis - žydų išpopuliarintas patiekalas

Farširuotas žuvis per šventes, o ypač per Kūčias, Kalėdas ir Naujuosius metus mielai skanauja daugelis Rytų Europos tautų, tačiau tai žydų aškenazių patiekalas (kaip, beje, ir mums tokie savi bulviniai blynai, kugelis ar spurgos su uogiene).

Įdaryta žuvis, arba jidiš kalba gefilte fiš, iki XIX a. buvo gaminama taip, kaip ją teberuošia lietuviai - nunerta žuvies oda farširuojama su priedais sumaltu žuvies faršu ir išverdama arba kepama. Žydų šeimos gefilte fiš teberuošia per Šabą ar Paschą, tačiau žuvies odos paprastai nebefarširuoja, o iš pasiruošto faršo tiesiog suformuoja nedidelius maltinukus ir verda juos žuvies sultinyje. Žuvies maltinukai tiekiami šalti arba kambario temperatūros, su morkomis ir krienais.

Žydai, o ypač gyvenę Rytų Europoje, šį patiekalą pradėjo ruošti iš vargo. Anaiptol ne kiekviena šeima net ir per šventes galėjo sau leisti valgyti žuvį, todėl buvo perkamos pigesnės, daug kaulų ir smulkių ašakų turinčios žuvys (įprastai - karpiai, tačiau tai pat ir lydekos, sykai, seliavos), sumaltas faršas buvo maišomas su duonos trupiniais ar išmirkytais, sutrintais macais (paplotėliai iš nekildintos tešlos), daržovėmis, kiaušiniais.

Be to, religingiems ir pagal visas Talmunde surašytas taisykles Šabą švenčiantiems žydams negalima atskirti, rinktis, rankioti valgomo maisto. Žuvies kaulų, ašakų traukiojimas yra nepriimtinas, tad iš sumalto faršo pagaminta gefilte fiš - geras pasirinkimas Šabui.
 

Gefilte fiš

Žydai retai teberuošia visą farširuotą žuvį, dažniau žuvies sultinyje verdami gefilte fiš maltinukai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Farširuojame žuvį žingsnis po žingsnio - tai lengviau, nei atrodo!

Žuvies farširavimas kiek teplus ir trupučio laiko reikalaujantis, tačiau nelabai sudėtingas procesas, o ilgėliau pasisukioję virtuvėje galėsite mėgautis dailiu šaltu užkandžiu ar net originaliu pagrindiniu patiekalu.

Farširavimui tinkama žuvis. Farširavimui tradiciškai naudojamos gan didelės, tačiau daug ašakų turinčios žuvys, dažniausiai - karpiai ir lydekos. Jeigu jas tiesiog iškepsite, valgydami vargsite rankiodami smulkias ašakas, o sumalus žuvies faršą, susimals ir jos.

Jeigu norite paruošti mažai ašakų turinčią, pavyzdžiui, lašišinių šeimai priklausančią žuvį (lašiša, upėtakis ir pan.), siūlome ją išskrosti ir kepti prikimšus pilvą įdaru. Įvairių įdarų receptų ir naudingų patarimų rasite rasite straipsnio apačioje.

1. Šviežios, kokybiškos žuvies pasirinkimas. Norėdami išsirinkti tikrai šviežią žuvį, pirkite ją nepjaustytą, su galva. Tuomet turėsite galimybę apžiūrėti žuvies žiaunas ir akis, o tai yra pagrindiniai jos šviežumo indikatoriai.

Žuvies akys turi būti skaidrios, drėgnos, apvalios. Pradėjusios gesti ar ligotos žuvies akys apsiblausia, sudžiūva, pradeda raukšlėtis, įdumba. Šviežios žuvies žiaunos yra ryškiai raudonos, švarios, o laikui bėgant jos tamsėja, įgauna raudonai rudą ar net juodą spalvą, pasidengia gleivėmis ir nešvarumais.

Daugiau apie šviežios (o taip pat ir kokybiškos šaldytos) žuvies pasirinkimą skaitykite čia.

2. Žuvies paruošimas.
Skutimas. Žuvį, prieš pradedant ją ruošti, reikėtų nuskusti arba nuplauti po tekančiu vandeniu (jeigu žuvis neturi žvynų arba jie smulkūs, lengvai nubyrantys).

Skutimui paruoštą žuvį pasidėkite ant popieriniu rankšluosčiu ar kepimo popieriumi užkloto stalo, tuomet skutant žuvis mažiau slysčios, ją bus lengviau išlaikyti. Žuvį tvirtai prispauskite ir braukite peiliu nuo uodegos link galvos. Žuvį periodiškai apiplaukite, perbraukite per nuskustą šoną pirštu ir įsitikinkite, ar neliko prikibusių žvynų. Nuskutę vieną pusę, žuvį apverskite ir nuskuskite antrąją.

Nuskustą arba bežvynę žuvį gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jeigu ji gleivėta, labai slidi, galite švelniai ištrinti druska ir vėl gerai nuplauti.

Žarnų pašalinimas. Jeigu turite neskrostą, jau nuskustą žuvį su žarnomis, atsargiai įpjaukite po galva, ties kaklu, bet galvos visiškai nenupjaukite, ji turi būti prikibusi prie nugarkaulio ir odos.

Pro atsivėrusią kiaurymę pirštais ištraukite žarnas. Traukdami pasistenkite nenutraukti žuviai galvos.

Jeigu turite jau skrostą žuvį (pavyzdžiui, skrostą karpį), jo žarnos jau bus išimtos per pilve padarytą įpjovą.

Galvos valymas. Nedideliu peiliu išpjaukite žuvies žiaunas, nes jos gali apkartinti visą patiekalą. Taip pat galite nupjauti prie pat galvos esančius du krūtininius pelekus (ypač, jeigu farširuosite lydeką ir pelekai aštrūs).

Žuvies galvą labai gerai išplaukite po šaltu, tekančiu vandeniu. Galite patrinti druska ir vėl apiplauti.

Pelekų patrumpinimas. Aštrius, didelius plėšrių žuvų (pavyzdžiui, lydekų) pelekus rekomenduojame patrumpinti žirklėmis, nes jie trukdys nuneriant odą.

Patrumpinkite viršuje esantį nugarinį peleką (lydeka jį turi vieną, bet kai kurios žuvys gali turėti daugiau), papilvėje, ties uodega esantį analinį peleką ir uodegą. Ant pilvo dar yra du gerokai mažesni ir švelnesni pilviniai pelekai, jų trumpinti nereikia.

Jeigu žuvis minta augaliniu maistu (pavyzdžiui, karpis) jos pelekai bus mėsingesni ir švelnesni, jų stipriai trumpinti nereikia, tačiau galima šiek tiek pakirpti.
 

Lydeka

Lydeka turi daug smulkių ašakų, todėl ji labai tinka farširavimui. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Odos nunėrimas.
Neskrostos žuvies. Sutvarkius žuvį, laukia atsakingiausias ir sudėtingiausias darbas - odos nunėrimas. Galvą atsargiai nulaužkite nuo nugarkaulio, bet palikite kyboti ant odos. Odą nuo raumenų pradėkite atskyrinėti ties žuvies galva. Ties kaklu padarykite mažas įpjovas po oda ir į jas kiškite pirštus. Skėsdami ir judindami pirštus atsargiai plėškite odą nuo raumenų. Tą galite padaryti ir nedideliu peiliuku arba, pavyzdžiui, žirklutėmis, tačiau, mūsų manymu, patogiau šį darbą atlikti pirštais, be to peiliukas ar žirklutės gali slystelėti ir įpjauti žuvies odą.

Kuomet pirštais „į ilgį“ būsite atskyrę maždaug 5-7 cm, žuvį viena ranka tvirtai suimkite į kumštį, o kita ranka atsargiai traukite atskirtą odą, nunerdami ir išversdami ją lyg kojinę. Kuomet priartėsite prie netoli uodegos esančių nugarinio ir analinio pelekų, odą traukite atsargiai, jeigu ji strigs ties pelekais, nupjaukite su gabaliuku raumens.

Labai svarbu, kad oda nuo raumenų būtų atskirta per visą plotą, t.y. tiek višuje, tiek šonuose, tiek ir pilvinėje dalyje, tuomet ją nunerti bus lengva.

Nunėrus odą, ją nupjaukite ties uodega. Gautą odą išverskite į „gerąją“ pusę, apvalykite ir atidėkite. Turėsite odos „maišiuką“ su prie jo prikibusia galva.

Jeigu galva proceso metu nutrūko, nesijaudinkite, ji tradiciškai paliekama tik dėl estetinių sumetimų, siekiant farširuotai žuviai suteikti kuo natūralesnę išvaizdą, tačiau galva nėra valgoma.

Siūlome pasižiūrėti video (rusų kalba), kuriame parodyta, kaip reikia nunerti neskrostos žuvies odą: video žiūrėkite čia.

Skrostos žuvies. Jeigu pirkote skrostą žuvį, odą patogiau nuimti kiek kitaip. Visų pirma, pasidarykite žuvies išklotinę. Pailginkite pilve esančią įpjovą, kad ji tęstųsi nuo pat galvos pradžios iki uodegos galiuko. Peiliu arba žirklėmis atidalinkite smulkesnius šonkaulius ir kitus kauliukus nuo per visą žuvies ilgį einančio nugarkaulio. Ties nugarkauliu iš abiejų pusių įpjaukite raumenis iki pat odos, bet jos nepažeiskite. „Atsilaisvinusį“ nugarkaulį atsargiai nukirpkite žirklėmis. Žuvies išklotinėje likusius stambesnius šonkaulius nuo raumenų nupjaukite nedideliu peiliu arba iškarpykite žirklėmis, o smulkesnius kaulelius ir ašakas ištraukite pinctetu.

Kuomet turėsite švarią, nukaulintą žuvies išklotinę, raumenis nuo odos galite išskobti tiesiog šaukštu. Visiškai nesvarbu, kad raumenys bus pažeisti, susitrins, juk juos vis tiek malsime.

Turėsite stačiakampės formos žuvies odą su galva. Šią odą, prikimšus faršu ir suteikus žuviai formą, reikės susiūti ties pilvu.

Siūlome pasižiūrėti video (rusų kalba), kuriame parodyta, kaip reikia paruošti skrostą žuvį farširavimui: video žiūrėkite čia.

4. Žuvies faršo paruošimas. Nuėmę neskrostos žuvies odą nupjaukite raumenis nuo nuo nugarkaulio, atskirdami dvi filė puseles, jas apžiūrėkite, pincetu ištraukiokite ašakas. Jeigu raumenis nuo skrostos žuvies išklotinės išskobėte šaukštu, jie jau turėtų būti švarūs, apvalyti nuo ašakų.

Farširavimui skirtas žuvies faršas ruošiamas įvairiai. Dažniausiai jis sumalamas su piene pamirkytu batonu (geriau be plutelės), įmušamas kiaušinis, įdedama žalių arba svieste pakepintų, smulkiai supjaustytų svogūnų su tarkuotomis morkomis, pagardinama druska, pipirais. Gautą mišinį rekomenduojame dar kartą ar net porą permalti, kad masė būtų kuo tolygesnė ir kad susimaltų smulkios ašakos. Žinoma, galima ir nemalti, o tiesiog iki vienalytės košelės sutrinti maisto smulkintuvu.

5. Žuvies farširavimas.
Neskrostos žuvies. Neskrostą žuvį farširuoti paprasta - turimą „kojinę“ tiesiog pripildykite pasiruoštu faršu iki pat viršaus, iš visų pusių apspauskite delnais, suteikdami žuviai gražią formą.

Žuvį reikėtų prikimšti standžiai, tačiau nepersistengiant, ji neturi būti išpūtūsi, žuvies forma turėtų būti natūrali.

Jeigu nunėrimo arba farširavimo metu oda įplyšo, susiūkite siūlu. Žuviai iškepus siūlą labai atsargiai išimkite. Geriau siūlą arsargiai perkirpti keliose vietose (naudokite mažas žirklutes ar mažytį peiliuką) ir stengtis ištraukti kuo mažesnius jo gabaliukus, o ne traukti visą siūlą. Siūlą lengviau ištraukti iš šaltos žuvies, tuomet mažesnė tikimybė, kad sugadinsite jos formą.

Skrostos žuvies. Jeigu žuvis buvo skrosta, turimą odos išklotinę reikia susiūti. Ją paprastu siūlu, ašria, kiek storesne adata pradėkite siūti nuo uodegos. Palikite maždaug 10 cm sklylę iki galvos ir pro ją atsargiai prikimškite žuvį pasiruoštu faršu.

Prikimšę žuvį likusią skylę užsiūkite iki pat žuvies galvos. Žuviai iškepus siūlą labai atsargiai išimkite. Geriau siūlą arsargiai perkirpti keliose vietose (naudokite mažas žirklutes ar mažytį peiliuką) ir stengtis ištraukti kuo mažesnius jo gabaliukus, o ne traukti visą siūlą. Siūlą lengviau ištraukti iš šaltos žuvies, tuomet mažesnė tikimybė, kad sugadinsite jos formą.

Kemšant skrostą žuvį, kaip ir neskrostos žuvies atveju, svarbu nepersistengti ir žuvies perdėm neprikimšti. Farširuotos žuvies forma turi būti natūrali.
 

Šventinė farširuota žuvis

Farširuota žuvis turi įgauti natūralią formą, tad nepadauginkite įdaro. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Farširuotos žuvies kepimas arba virimas.
Kepimas. Daugumai labiau patinka farširuota ir kepta žuvis, nes jos skonis ryškesnis. Farširuotą žuvį patepkite išplaktu kiaušiniu (jis kiek sutvirtins odą) arba aliejumi, taip pat galima patepti majonezu ar grietine.

Žuvį įsukite į foliją, dėkite ant kepimo skardos pilvu į apačią ir kepkite iki 180°С įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies svorio, tačiau 1 kg žuvį (nurodomas neišdorotos žuvies svoris) reikėtų kepti apie 1 valandą.

Iškeptą žuvį ištraukite iš orkaitės ir, jeigu ją tieksite karštą, palaukite, kol ji šiek tiek atvės, sutvirtės. Jeigu žuvį tieksite šaltą, ją visiškai atvėsinkite, porą valandų palaikykite šaldytuve.

Virimas. Įdarytą žuvį galima ir virti, tačiau ji bus gan prėsko skonio, gali būti kiek sausoka, todėl tiekiant reikės padažo. Žuvį įdėkite į didelį puodą, užpilkite labai karštu, bet jau nebeverdančiu žuvies sultiniu arba vandeniu (jį pakaitinkite su druska, pipirų grūdeliais, lauro lapeliais). 1 kg žuvį (nurodomas neišdorotos žuvies svoris) užvirinkite ir virkite ant nedidelės ugnies apie valandą.

Jeigu žuvį tieksite šiltą, truputį palaukite ir tuomet ją atsargiai ištraukite iš sultinio. Jeigu žuvis bus valgoma, kaip šaltas užkandis, palikite ją visiškai atvėsti sultinyje, kuriame ji virė.

7. Likusio faršo panaudojimas. Kartais lieka paruošto žuvies faršo, kurio, žinoma, neišmeskite. Iš jo galima suformuoti nedidelius kotletukus, kuriuos galite iškepti keptuvėje su trupučiu sviesto ar aliejaus.

Iš faršo drėgnomis rankomis galite suformuoti kukuliukus ir juos išvirti žuvies sultinyje (sultinį paruoškite iš likusių nugarkaulių ir stambesnių kaulų bei įvairių smulkių žuvelių). Kukuliukus galite ištraukti iš sultinio ir tiekti atskirai, kaip tą daro žydai, arba galite pridėti truputį bulvių, morkų, žalumynų bei išvirti žuvienę su kukuliais.

8. Farširuotos žuvies patiekimas. Farširuotą žuvį truputį arba visiškai atvėsinkite ir supjaustykite piršto storumo riekelėmis. Riekeles vieną prie kitos, atkartodami žuvies formą sudėkite į serviravimo lėkštę.

Turėkite mintyje, kad karšta žuvis bus gerokai trapesnė ir ją gražiai supjaustyti bus sudėtinga!

Jeigu farširuota žuvis tiekiama karšta, kaip pagrindinis patiekalas, prie jos pasiūlykite garnyrą, pavyzdžiui, virtus ryžius arba nedideles, apvirtas ir orkaitėje apkepintas bulvytes.

Prie šaltos žuvies labai tiks padažai: majonezas (šventėms siūlome pasigaminti naminį majonezą), krienai.



Įdarytos žuvies receptai: farširuota žuvis arba žuvis su įdaru

Ruošiantis šventėms siūlome pasigaminti labiai skanios, tradicininės farširuotos žuvies - karpį arba lydeką. O jeigu patinka modernesni skoniai, kviečiame ragauti žuvies su skirtingais įdarais.

Tradicinė farširuota lydeka

Jeigu turite stambesnę lydeką, tikrai neprašausite nusprendę ją farširuoti. Ši žuvis, nors ir yra labai skani, turi daug smulkių ašakų, tad kitais būdais ruoštą lydeką sudėtinga valgyti.
 

Farširuota lydeka

Farširuota lydeka - tradicinis pasirinkimas šventėms. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 didesnės lydekos (1-1,5 kg svorio);
400 g batono be plutelių;
pieno batonui užpilti;
2 kiaušinių;
1 svogūno;
1 morkos;
kepimui aliejaus;
pagal skonį druskos, pipirų.

Patarimas: tradicinius svogūną ir morką galite pakeisti kitokiais pagardais. Pavyzdžiui, galite įdėti česnako ir kuokštelį smulkiai sukapotų žalumynų. Virtą morką galite supjaustyti kubeliais, sumaišyti su trupučiu įvairių spalvų, kubeliais pjaustytų alyvuogių ir įmaišyti į jau paruoštą žuvies faršą, tuomet farširuotos žuvies gabaliukai bus labai gražūs, margi, su įvairiaspalviais taškeliais.

Gaminimas:

  1. Žuvį nuskuskite, apiplaukite. Įpjaukite kaklą, nenupjaudami galvos.
  2. Pro kiaurymę ištraukite žarnas.
  3. Žirklėmis patrumpinkite pelekus.
  4. Išpjaukite žiaunas.
  5. Šiek tiek įpjaukite po oda, įkiškite pirštus ir juos judindami atskirkite odą nuo raumenų.
  6. Pirštais atskyrę 5-6 cm „į ilgį“, tvirtai laikydami žuvį atsargiai traukite odą ir nunerkite ją lyg kojinę.
  7. Odą išverskite į „gerąją pusę“.
  8. Nupjaustykite žuvies raumenis.
  9. Batoną užpilkite pienu ir palaikykite iki kol išmirks, bus minkštas. Jeigu batonas sausokas, padžiūvęs, laikyti reikės ilgiau, jeigu minkštas pakaks poros minučių.
  10. Žuvies raumenis sumaišykite su piene išmirkytu ir truputį nuspaustu batonu, aliejuje pakepintu, smulkiai pjaustytu svogūnu ir tarkuota morka, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais.
  11. Viską kelis kartus permalkite mėsmalėje arba sutrinkite maisto smulkintuvu.
  12. Gautą faršą sukiškite į odą.
  13. Farširuotą žuvį patepkite paplaktu kiaušiniu, įsukite į foliją, apspauskite. Į foliją įsuktą žuvį pilvu į apačią dėkite ant kepimo skardos.
  14. Kepkite iki 180°С įkaitintoje orkaitėje 1 val. ir 15-20 min.
  15. Palaukite, kol iškepta žuvis kiek atvės ir išvyniokite. Jeigu tieksite kaip šaltą užkandį, geriau visiškai atšaldykite, porą valandų palaikykite šaldytuve.
  16. Žuvį supjaustykite riekelėmis ir tiekite.



Pagal žydišką receptą farširuotas karpis

Pagal tradicinį žydišką receptą ruoštas karpis ne tik labai skanus, bet ir neturi dumblo kvapo. Dumblo kvapą puikiai pašalina svogūnai, tad, jeigu karpį (ar kitą karpinių šeimos žuvį) ruošite pagal kitokį receptą, būtinai žuvį pamarinuokite, jos pilvą prikimškite ar faršą malkite su žaliu arba vos apkepintu svogūnu.
 

Farširuotas karpis

Žydai per šventes tradiciškai valgo farširuotą karpį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 didesnio karpio (1,5-2 kg svorio);
300 g batono be plutelių;
vandens batonui užpilti;
2 kiaušinių;
3-4 svogūnų;
1 didesnės morkos;
kepimui aliejaus;
pagal skonį druskos, pipirų, lauro lapelių, pipirų grūdelių.

Gaminimas:

  1. Žuvį nuskuskite, apiplaukite. Įpjaukite kaklą, nenupjaudami galvos.
  2. Pro kiaurymę ištraukite žarnas.
  3. Žirklėmis patrumpinkite pelekus.
  4. Išpjaukite žiaunas.
  5. Šiek tiek įpjaukite po oda, įkiškite pirštus ir juos judindami atskirkite odą nuo raumenų.
  6. Pirštais atskyrę 5-6 cm „į ilgį“, tvirtai laikydami žuvį atsargiai traukite odą ir nunerkite ją lyg kojinę.
  7. Odą išverskite į „gerąją pusę“.
  8. Nupjaustykite žuvies raumenis.
  9. Batoną užpilkite vandeniu ir palaikykite iki kol išmirks, bus minkštas. Jeigu batonas sausokas, padžiūvęs, laikyti reikės ilgiau, jeigu minkštas pakaks poros minučių.
  10. Žuvies raumenis sumaišykite su vadenyje išmirkytu ir truputį nuspaustu batonu, aliejuje truputį pakepintu, smulkiai pjaustytu svogūnu (naudokite du, jeigu jie maži), įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska, pipirais.
  11. Viską kelis kartus permalkite mėsmalėje arba sutrinkite maisto smulkintuvu.
  12. Gautą faršą sukiškite į odą.
  13. Į didelę formą arba puodą sudėkite stambiai pjaustytus likusius svogūnus, morką ir žuvies kaulus, įberkite kelis pipirų grūdelius, lauro lapelį, pasūdykite. Ant daržovių paguldykite farširuotą karpį. Šalia galima pridėlioti ir faršo likučių (jeigu jo liko) suformuotų kotletukų.
  14. Įpilkite vandens arba žuvies sultinio taip, kaip žuvis būtų apsemta iki pusės ar vos daugiau. Uždenkite dangčiu arba folija.
  15. Puodą statykite ant didelės ugnies ir kaitinkite iki kol užvirs, tuomet ugnį sumažinkite iki minimalios ir troškinkite karpį 1,5 val.
  16. Jeigu karpį ruošite orkaitėje, formą statykite į iki 200°С įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min., tuomet kaitrą sumažinkite iki 180°С ir kepkite dar 1,5 val. Kepimo pabaigoje galima nukelti dangtį ar nuimti foliją, padidinti kaitrą ir dar 10 min. apskrudinti žuvį.
  17. Jeigu karpį valgysite karštą, truputį palaukite, atsargiai jį išimkite, supjaustykite riekelėmis ir tiekite.
  18. Jeigu karpį tieksite, kaip šaltą užkandį, beveik visiškai atvėsusį karpį padėkite ant serviravimo lėkšės ir dar porą valandų palaikykite šaldytuve, kad visiškai sustingtų.
  19. Puode likusį sultinį galite perkošti, kiek atskiesti, jeigu gavosi koncentruotas ir panaudoti žuvienei ar įvairiems drebučiams su žuvimi (žinoma, tuomet būtina įdėti želatinos arba agaro).

 

 

Žuvis su įvairiais įdarais

Jeigu neturite pakankamai laiko žuvies farširavimui arba turite gražią, mažai kaulų turinčią žuvelę, galite skaniu įdaru užpildyti jos išvalytą pilvą. Tokiu būdu labai tinka kepti upėtakius, lašišas ir kitas lašišinių šeimos žuvis. Jeigu žuvis, pavyzdžiui, lašiša labai didelė, galite išpjauti abi jos filė dalis (arba jas iškart nusipirkti), įdarą sudėti tarp jų ir tokį „suvožtinį“ prieš kepimą apsukti virvele, kad geriau laikytųsi.

Žuvies paruošimas kepimui. Jeigu žuvis turi žvynus, juos nuskuskite, jeigu žvynai mažyčiai (pavyzdžiui, kaip lašišinių žuvų), galite neskusti, pakaks žuvį gerai nuplauti.

Žuvį išskroskite, pilvą gerai išvalykite. Jeigu norite, kad įdaro tilptų daugiau, galite žuvį iš vidaus, pro išskrostą pilvą giliai įpjauti iš abiejų nugarkaulio pusių ir išpjauti ar žirklėmis nukirpti nugarkaulį.

Įdaro idėjimas. Žuvį, visų pirma, ištrinkite trupučiu aliejaus ir prieskoniais: druska, pipirais (ypač tiktų baltieji pipirai), galima naudoti ir truputį čili pipirų ar kitų prieskonių, bet nepersistenkite, nes skonį žuviai suteiks įdaras. Įpjaukite žuvies odą iš abiejų pusių.

Į išvalytą ir prieskoniais ištrintą žuvies pilvą sudėkite paruoštą įdarą (įvairių receptų rasite truputį žemiau). Jeigu norite įdėti kiek daugiau įdaro, rekomenduojame įdarytą žuvį prieš kepimą aprišti virvele, kad įdaras kepimo metu neišbyrėtų.

Kepimas orkaitėje. Žuvį geriau kepkite aukštesnėje temperatūroje, tačiau trumpiau, tuomet ji nebus sausa. Žuvį kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laiką nustatykite pagal žuvies storį pačioje storiausioje vietoje. 4 cm storio žuvį reikės kepti 15-20 min., 5 cm storio žuvį - 20-25 min., 6 cm storio žuvį - 25-30 min. Liesesnė balta žuvis keps trumpiau, nei riebi.

Patarimas. Žuvis su įdaru galite kepti ne vienas, o iš pradžių pakloti „patalą“ iš lengvai keptuvėje apkepintų daržovių: smulkintų svogūnų, stambiau sutarkuotų morkų, kubeliais arba pusžiedžiais pjaustytų cukinijų, paprikų, plonai pjaustytų bulvių, batatų ir kt. Tuomet iškart turėsite ir puikiausią garnyrą.


Upėtakis su įdaru

Citrinų ir žolelių įdaras puikiai tinka įvairioms žuvims. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Citrinų ir žolelių įdaras
2 kg svorio žuviai ar kelioms mažesnėms Jums reikės:
2 saujų įvairių šviežių žalumynų (pavyzdžiui, petražolių, mėtų, čiobrelių);
1 citrinos.


Gaminimas:
Į žuvų pilvus įkiškite citrinų griežinėlių ir po kuokštą įvairių, nesmulkintų žalumynų.



Pankolių ir sviesto su žolelėmis įdaras
2 kg svorio žuviai ar kelioms mažesnėms Jums reikės:
1 pankolio;
1 citrinos;
1 šaukštelio pankolių sėklų (galima pakeisti kmynais);
2 skiltelių česnako;
2 šaukštų sviesto;
saujos įvairių šviežių žalumynų (pavyzdžiui, petražolių, mėtų, čiobrelių);
pagal skonį druskos, pipirų;
kepimui aliejaus.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir 1 šaukštą sviesto, sudėkite smulkiai pjaustytą pankolį ir suberkite pankolio sėklas. Maišydami kepkite apie 5 min.
  2. Sudėkite smulkiai sukapotą ar spaustuku perspaustą česnaką ir dar porą minučių pakepkite. Pagardinkite druska, pipirais. Atidėkite.
  3. Likusį sviestą pagardinkite druska, sumaišykite su smulkiai sukapotais žalumynais.
  4. Į žuvies pilvą dėkite citrinos griežinėlius ir pakepinto pankolio įdarą.
  5. Žuvį išorėje kelis kartus įpjaukite ir į ipjovas pridėkite sviesto su žolelėmis.

 


Ryžių ir pomidorų įdaras
2 kg svorio žuviai ar kelioms mažesnėms Jums reikės:
100 g ryžių (labai tiktų ilgagrūdžių ir laukinių ryžių mišinys);
100 g vyšninių pomidoriukų;
1 mažo svogūno;
150 ml sultinio arba vandens;
pagal skonį druskos, pipirų, trupučio šviežių žalumynų;
kepimui aliejaus.

Gaminimas:

  1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje iki kol bus skaidrus, sudėkite ryžius, viską porą minučių pakepkite.
  2. Užpilkite sultiniu, užvirinkite, ugnį sumažinkite ir virkite 5 min.
  3. Sudėkite perpus perpjautus vyšninius pomidorus ir viską pavirkite dar 2-3 min.
  4. Pagardinkite druska, pipirais, smulkiai sukapotais žalumynais.
  5. Įdarą truputį atvėsinkite ir įdėkite į žuvies pilvą.


Patarimas: Tokio įdaro galima pasiruošti daugiau, tik jį virti ilgiau (apie 20 min., iki kol ryžiai bus minkšti) ir patiekti jį, kaip garnyrą prie žuvies.

 


Špinatų ir riešutų įdaras
2 kg svorio žuviai ar kelioms mažesnėms Jums reikės:
400 g špinatų;
1 svogūno;
100 g kedrinių pinijų (galima pakeisti kitais riešutais, pavyzdžiui, migdolais);
4 skiltelių česnako;
150 ml grietinėlės;
pagal skonį druskos, pipirų;
kepimui aliejaus.

Gaminimas:

  1. Sausoje keptuvėje paskrudinkite riešutus ir atidėkite. Jeigu naudojate ne pinijas, o stambius riešutus, juos sukapokite.
  2. Į keptuvę įpilkite truputį aliejaus, iki auksinės spalvos pakepinkite smulkiai sukapotą svogūną.
  3. Sudėkite špinatus ir maišydami kepkite porą minučių iki kol jie sukris.
  4. Pilkite grietinėlę, sudėkite smulkiai sukapotus arba spaustuku perspaustus česnakus, pagardinkite druska, pipirais.
  5. Patroškinkite kelias minutes, kad kiek sutirštėtų.
  6. Įdarą truputį atvėsinkite ir įdėkite į žuvies pilvą.



Sūrio ir kiaušinių įdaras
2 kg svorio žuviai ar kelioms mažesnėms Jums reikės:
100 g sūrio;
2 virtų kiaušinių;
3 skiltelių česnako;
1 šaukšto grietinės (arba majonezo);
2 citrinų;
pagal skonį druskos, pipirų;
kepimui aliejaus.

Gaminimas:

  1. Kiaušinius ir sūrį sutarkuokite ir sumaišykite su grietine, įmaišykite smulkiai sukapotus arba spaustuku perspaustus česnakus, pagardinkite druska, pipirais. Įpilkite du šaukštus citrinų sulčių.
  2. Likusias citrinas supjaustykite riekelėmis.
  3. Žuvį prikimškite įdaru ir į pilvą įdėkite citrinos riekelių.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
2018-12-14 01:54
Čia viskas juokinga,žmogus rodo kaip išnerti žuvies išnarą visiškai neturėdamas supratimo,atsibodo žiūrėt,turi likti ir galva ir uodega kartu su oda,dar apie kažkokį žuvies užsiuvimą vapalioja,be žodžių ATSAKYTI
irena
2018-12-13 02:06
Na ir receptas,jei paruosite zuvies idara taip kaip nurodyta nebus gero skonio.sumalus zuvies farsa yra kartu sumalamos darzoves:mrka svogunas petraz.saknis,galima gabaliuka saliero ideti /kas megsta/imalti virta kiausini ,imusti zalia kiausini,batonas turi buti mirkomas ne piene,o grietineleje,zinoma pasudyti pagal skoni,papipirinti ,gerai sumiksuoti visa farsa ir tada kimsti.,o ne batona pamirkyti piene,o juokingiausia -vandenyje. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital