Grilio receptais aplink pasaulį - 16 mėsos paruošimo idėjų iš įvairių pasaulio šalių

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-05-22
Grilio receptai
@ Shutterstock

Virš žarijų, ant iešmų, medinių iešmelių ar grotelių mėsa kepama visame pasaulyje: nuo mums puikiai pažįstamo šašlyko Kaukaze iki gardžiausių amerikietiškų šonkauliukų ar mažų japoniškų vištienos vėrinukų. Siūlome paragauti 16 keptos mėsos patiekalų - keliausime ir arčiau, ir toliau, tačiau pažadame, kad visi skoniai Jus maloniai nustebins!



Kaukazietiškas šašlykas, marinuotas su svogūnais

Šašlyko tėvynėje Kaukaze mėsa marinuojama labai paprastai ir neilgai, o skanaus bei minkšto šašlyko paslaptis yra šviežia, kokybiška mėsa, tinkamas jos supjaustymas ir „išmasažavimas“. Dažniausiai naudojama aviena ar jautiena, tačiau ir kiaulienos šašlykai pavyksta tikrai skanūs. Mėsos suminkštinimui naudojami rūgšties turintys ingredientai: dažniausiai tai svogūnai, tačiau tinka ir vynas, actas, kefyras, vaisių sultys ar tyrė ir kt. Marinatui, žinoma, taip pat reikia druskos, pipirų ir kitų prieskonių - Kaukaze labai mėgstamos šviežios arba džiovintos žolelės.

Mėsą svarbu supjaustyti vienodais, maždaug degtukų dydžio gabaliukais, sumaišyti su marinatu ir labai gerai „išmasažuoti“ rankomis, kad marinatas tolygiai įsigertų ir mėsa suminkštėtų. Šašlykus reikia verti tankiai, išilgai raumens skaidulų ir vis pasukant kepti virš vaismedžių žarijų 15-20 min. Daugiau pačių skaniausių šašlykų marinavimo ir kepimo paslapčių rasite šiame išsamiame straipsnyje.
 

Šašlykai su svogūnais

Svogūnai - patikimas, paprastas ir pigus būdas suminkštinti mėsą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 6-8 porcijoms Jums reikės:

  • 2 kg truputį riebesnės mėsos (pavyzdžiui, kiaulienos sprandinės);
  • 1 kg svogūnų;
  • 5-6 šaukštų aliejaus;
  • saujos žolelių (krapų, petražolių, bazilikų ar kt.);
  • pagal skonį druskos, pipirų, kitų prieskonių.


Gaminimas:

  1. Stambius, ištisinius riebalų gabalus nupjaustykite. Mėsą supjaustykite maždaug degtukų dydžio gabaliukais.
  2. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Galima sutarkuoti arba sutrinti maisto smulkintuvu arba bulvių tarkavimo mašina iki košės.
  3. Mėsą sumaišykite su svogūnais, aliejumi, smulkiai sukapotomis žolelėmis, pipirais, kitais prieskoniais.
  4. Jeigu šašlykus ketinate marinuoti trumpai, t.y. iki valandos (tiek marinuoti tikrai pakanka, jeigu mėsa kokybiška, minkšta, jauno gyvulio), tuomet pasūdykite iškart. Jeigu marinate laikysite ilgiau, dabar druskos neberkite ir pasūdykite tik prieš kepimą.
  5. Mėsą sumaišykite su marinatu labai gerai minkydami, „masažuodami“ rankomis, galite net pakumščiuoti.
  6. Mėsą marinuokite šaldytuve bent valandą, bet galima laikyti iki paros.
  7. Jeigu mėsa nebuvo sūdyta, pasūdykite. Palaikykite kambario temperatūroje apie 30 min.
  8. Mėsą tankiai suverkite ant vos pakaitintų iešmų.
  9. Kepkite virš įkaitintų vaismedžių žarijų 15-20 min. Kepimo metu vis apsukite.
  10. Norėdami patikrinti, ar mėsa tikrai iškepė, įpjaukite didžiausią gabaliuką - jeigu teka rausvos sultys, tai mėsa žalia, dar šiek tiek pakepkite, jeigu skystis bespalvis - šašlykas paruoštas.


Amerikietiški šonkauliukai su BBQ padažu

Amerika užsitarnavusi nekokybiško, menkaverčio, greitojo maisto šalies reputaciją, tačiau ji tikrai nepelnyta. Amerika - didelė ir įvairialypė, joje galima rasti visko, o pietų ir pietryčių valstijos garsėja giliomis barbekiu ir grilio tradicijomis. Šiaurės ir Pietų Karolinoje, Kanzase, Misūryje, Kentukyje ir kitose aplinkėse valstijose ypač populiarus barbekiu, t.y. ilgas, kelias valandas ar net visą dieną trunkantis kepimas arba rūkymas žemoje temperatūroje. Grilinimu amerikiečiai vadina greitą mėsos kepimą aukštoje temperatūroje, virš labai karštų arba tebedegančių žarijų.

Barbekiu žavi tuo, kad net ir pigesnė, prastesnė, kietoka mėsa pavyksta labai minkšta, krentanti nuo kaulo ir tirpstanti burnoje, todėl tokiu būdu tradiciškai ruošiami kaulienos ar jautienos šonkauliai, mentės, karkos ir pan. Geram barbekiu reikia specialaus, uždengiamo grilio ir įgūdžių, tačiau mes siūlome truputį pagudrauti - šonkauliukus, visų pirma, ilgai kepsime orkaitėje, o tuomet paprasčiausiose šašlykinėje trumpai paskrudinsime ir glazūruosime BBQ padaže. Daugiau apie skaniausių šonkauliukų kepimą orkaitėje siūlome skaityti šiame straipsnyje.
 

Šonkauliukai BBQ

JAV pietūs ir pietryčiai yra neatsiejami nuo puikios BBQ kultūros. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 4-5 porcijoms Jums reikės:

  • 2 kg kiaulienos šonkaulių (geriau mėsingesnių ir kiek riebesnių);
  • 2 šaukštų rudojo cukraus;
  • 1 šaukšto čili pipirų (arba pagal skonį);
  • 1 šaukšto sutrintų garstyčių sėklų;
  • 1 šaukštelio svogūnų arba česnakų miltelių;
  • 2 šaukštelių druskos;
  • 1 šaukštelio pipirų.


Patarimas: galite naudoti ir kitokį, jums patinkantį prieskonių mišinį.

Gaminimas:

  1. Visus prieskonius sumaišykite ir mišiniu labai gerai ištrinkite šonkaulius. Marinuokite šaldytuve bent valandą, bet geriau palaikyti pernakt.
  2. Marinuotus šonkaulius apie 30 min. palaikykite kambario temperatūroje.
  3. Šonkaulius susukite į 2 sluoksnius folijos (šonkauliukai turėtų būti mėsinga puse į viršų). Kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 2-3 valandas. Būtent ilgas kepimas neaukštoje temperatūroje suminkština šonkauliukų mėsą, ištirpina jos skaidulas, tad jo netrumpinkite, nes šonkauliukai bus kieti.
  4. Tokį šonkaulių „paruoštuką“ galite visiškai atvėsinti, vežtis į gamtą arba iškart toliau kepti virš žarijų.
  5. Šonkaulius išvyniokite, vis apversdami ir vis aptepdami BBQ padažu kepkite virš labai karštų, dar vos rusenančių žarijų. Kepti reikėtų iki kol šonkauliai sušils ir pasidengs lipnia glazūra, t.y. apie 5-7 min.


BBQ padažui Jums reikės:

  • 200 ml kokybiško pomidorų padažo;
  • 40 ml obuolių acto;
  • 1 šaukšto sviesto;
  • 1,5 šaukšto rudojo cukraus;
  • 1 šaukštelio Vorčesterio padažo (nebūtina);
  • 1 šaukštelio garstyčių;
  • 1 šaukštelio čili pipirų (arba pagal skonį);
  • 1 mažo svogūno;
  • 1-2 skltelių česnako
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: Nurodytų ingredientų užteks pasigaminti padažo šonkauliukų aptepimui. Galite ingredientų kiekį padvigubinti ir pusę padažo panaudoti šonkauliukų aptepimui, o pusę - patiekimui su jau iškeptais, glazūruotais šonkauliukais.
Taip pat galite naudoti ir pirktinį, jums patinkantį BBQ padažą.


Gaminimas:

  1. Svieste apkepinkite labai smulkiai supjaustytą svogūną iki kol bus skaidrus. Sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, dar 2-3 min. pakepinkite.
  2. Sudėkite visus kitus ingredientus išskyrus druską ir pipirus. Virkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami iki kol sutirštės, t.y. apie 5 min. Jeigu pervirėte ir padažas labai tirštas, paskystinkite šlakeliu vandens.
  3. Jeigu norite, padažą galite papildomai pertrinti (jeigu trinsite, tai svogūną, česnaką galite pjaustyti stambiau).


Graikiški citrininiai vištienos iešmeliai su jogurto padažu

Dažniausiai kepami šašlykai ir kiek riebesnės kiaulienos, o vištieną daugelis „nurašo“, nes mano, kad vištienos šašlykai bus sausi ir sprangūs. Netiesa, žinant kelias gudrybes jums tikrai pavyks iškepti sultingų, burnoje tirpstančių ir figūrai kiek draugiškesnių šašlykų iš vištienos krūtinėlės. Skanių vištienos krūtinėlės šašlykų paslaptis yra kiek blankiai mėsai daugiau skonio suteikiantis marinatas ir neilgas kepimas. O jeigu vis tiek baiminatės, kad šašlykai bus sausi, galite naudoti riebesnę šlaunelių mėsą. Siūlome paragauti Graikijos virtuvės įkvėptų vištienos iešmelių, marinuotų su citrina ir patiektų su tzatziki padažu.
 

Vištienos iešmeliai su jogurto padažu

Gaivus jogurto padažas puikiai papildo lengvai citrinomis kvepiančius iešmelius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 6-8 porcijoms Jums reikės:

  • 2 kg vištienos krūtinėlės (galima naudoti šlaunelių mėsą);
  • 3-4 šaukštų citrinų sulčių;
  • 2 šaukštų aliejaus;
  • 1 šaukšto vyno acto;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • 2 šaukštelių džiovintų raudonėlių;
  • 0,5 šaukštelio džiovintų petražolių;
  • 0,5 šaukštelio džiovintų kalendrų;
  • 0,5 šaukštelio nutarkuotos citrinų žievelės;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: marinatui galite naudoti ir kitokias džiovintas žoleles, jų mišinius.

Gaminimas:

  1. Vištieną supjaustykite maždaug degtukų dėžutės dydžio gabaliukais.
  2. Sumaišykite visus marinato ingredientus, marinatu užpilkite vištieną. Pirštais „pamasažuokite“, pamaigykite mėsą.
  3. Marinuokite šaldytuve 1-3 val. Ilgiau marinuoti nerekomenduojame.
  4. Vištieną tankiai suverkite ant iešmų. Jeigu naudojate medinius iešmelius, juos prieš naudojimą 30 min. pamirkykite vandenyje, kad kepdami jie nesudegtų.
  5. Vis pasukdami kepkite virš karštų žarijų apie 10 min.


Padažui Jums reikės:

  • 300 ml tiršto, graikiško jogurto;
  • 1 trumpavaisio agurko;
  • 0,5 citrinos sulčių;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • pundelio krapų;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • patiekimui šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Krapus, česnaką smulkiai sukapokite. Agurką smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  2. Viską sumaišykite su jogurtu, pagardinkite citrinos sultimis, druska, pipirais. Sudėkite į indelį ir prieš tiekiant apšlakstykite aliejumi.


Kaukazietiškas šašlykas, marinuotas vyne

Ragaudami įvarius grilio patiekalus vis grįžtame prie šašlykų - juk neveltui šis patiekalas mėgstamas ne tik Kaukaze, bet ir Tarybų Sąjungoje buvusiose šalyse, Turkijoje, Graikijoje. Šašlykai mėgstami dėl paprasto paruošimo, galimybės naudoti įvairią mėsą ir nesunkiai eksperimentuoti su lengvai pakeičiamais marinatais.
Siūlome paragauti raudoname vyne marinuotų šašlykų. Vynas puikiai suminkština mėsą, o taip pat suteikia jai malonų aromatą bei skonį ir dailią spalvą.
 

Šašlykas su vynu

Taurė raudono vyno puikiai dera prie šašlykų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 6-8 porcijoms Jums reikės:

  • 2 kg riebesnės mėsos (kiaulienos, jautienos arba avienos);
  • 4 svogūnų;
  • 2 stiklinių sauso, raudono vyno;
  • 6-7 skiltelių česnako;
  • 2 šaukštų maltos kalendros;
  • 1 šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių;
  • pundelio petražolių;
  • šlakelio aliejaus;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: galite naudoti kitokias žoleles, šviežias arba džiovintas. Galite paruošti aštresnį marinatą su čili pipirais.

Gaminimas:

  1. Stambius, ištisinius riebalų gabalus nupjaustykite. Mėsą supjaustykite maždaug degtukų dydžio gabaliukais.
  2. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Galima sutarkuoti arba sutrinti maisto smulkintuvu arba bulvių tarkavimo mašina iki košės.
  3. Česnakus smulkiai sukapokite arba pertrinkite spaustuku.
  4. Mėsą sumaišykite su svogūnais, česnakais, vynu, aliejumi, smulkiai sukapotomis žolelėmis, pipirais, kitais prieskoniais.
  5. Jeigu šašlykus ketinate marinuoti trumpai, t.y. iki valandos (tiek marinuoti tikrai pakanka, jeigu mėsa kokybiška, minkšta, jauno gyvulio), tuomet pasūdykite iškart. Jeigu marinate laikysite ilgiau, dabar druskos neberkite ir pasūdykite tik prieš kepimą.
  6. Mėsą sumaišykite su marinatu labai gerai minkydami, „masažuodami“ rankomis, galite net pakumščiuoti.
  7. Mėsą marinuokite šaldytuve bent valandą, bet galima laikyti iki paros.
  8. Jeigu mėsa nebuvo sūdyta, pasūdykite. Palaikykite kambario temperatūroje apie 30 min.
  9. Mėsą tankiai suverkite ant vos pakaitintų iešmų.
  10. Kepkite virš įkaitintų vaismedžių žarijų 15-20 min. Kepimo metu vis apsukite.
  11. Norėdami patikrinti, ar mėsa tikrai iškepė, įpjaukite didžiausią gabaliuką - jeigu teka rausvos sultys, tai mėsa žalia, dar šiek tiek pakepkite, jeigu skystis bespalvis - šašlykas paruoštas.


Bafalo vištienos sparneliai su sūrio padažu

Tarp mėgstamiausių amerikiečių grilio patiekalų rasite ne tik burgerius, šonkauliukus, dešrainius, bet ir puikius vištienos sparnelius, glazūruojamus kepimo metu arba patiekiamus apliejus įvairiais padažais. Bafalo (angl. Buffalo) sparneliai buvo sugalvoti „Anchor Bar“ restorane, Bafalo mieste, o iš ten paplito po visas valstijas. Šie sparneliai yra aštroki, todėl jie tradiciškai patiekiami su gaiviomis salierų ir morkų lazdelėmis bei pelėsinio sūrio padažu.
 

Buffalo sparneliai

Bafalo sparneliai tradiciškai patiekiami su morkų ir salierų lazdelėmis bei pelėsinio sūrio padažu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-5 porcijoms Jums reikės:

  • 2 kg vištienos sparnelių vidurinių dalių arba petelių (t.y. pati ploniausia sparnelių dalis nenaudojama);
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • šlakelio aliejaus.


Bafalo padažui:

  • 6 šaukštų sviesto;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 80 ml aštraus padažo (tinka įvairių rūšių);
  • 1 šaukštelio cukraus;
  • žiupsnelio druskos, česnakų ir svogūnų miltelių.


Gaminimas:

  1. Sparnelius ištrinkite druska, pipirais. Marinuokite šaldytuve apie valandą. 30 min. palaikykite kambario temperatūroje.
  2. Grilio groteles aptepkite aliejumi. Sparnelius sudėkite ant grotelių ir kepkite virš karštų žarijų vis pavartydami. Kepti reikėtų iki kol sparneliai apskrus, apie 20-30 min.
  3. Visus Bafalo padažo ingredientus sumaišykite prikaistuvyje ir maišydami pakaitinkite porą minučių iki kol cukrus ištirps. Iškepusius sparnelius sudėkite į padažą ir viską išmaišykite.
  4. Aštriu padažu pasidengusius sparnelius patiekite su pelėsinio sūrio padažu, lazdelėmis supjaustytu agurku ir morkomis.


Pelėsinio sūrio padažui Jums reikės:

  • 150 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu;
  • 120 g grietinės;
  • 60 g majonezo;
  • 1 šaukšto kefyro (galima pakeisti vandeniu);
  • 1 šaukšto citrinų sulčių;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Visus padažui skirtus ingredientus tiesiog gerai ištrinkite arba suplakite maisto smulkintuvu.
  2. Padažą prieš patiekiant pageidaujama apie 1-2 val. palaikykite šaldytuve, kad pasiskirstytų skoniai.


Graikiški šašlykai souvlaki, marinuoti su žolelėmis

Įžeistumėte graikus, jeigu pasakytumėte, kad ant iešmų kepta mėsa būdinga tik Kaukazo virtuvei. Žinoma, Kaukazo kalnų gyventojai yra tikrai šašlykų meistrai, o štai graikai kepa puikius souvlakiSouvlaki gan panašūs į mums geriau pažįstamus šašlykus, tačiau graikiškiems souvlaki mėsa dažniausiai yra pjaustoma smulkiau ir veriama ant nedidelių, medinių iešmelių, be to naudojamos kitokios žolelės, Kaukaze įprastą kalendrą, petražoles, krapus, bazilikus, Graikijoje pakeičia rozmarinai, čiobreliai. Souvlaki įprastai kepami iš kiaulienos ar vištienos, tačiau kartais, kaip ir Kaukazo šašlykams, naudojama aviena.

Souvlaki gali būti patiekiami ant iešmelių, su jogurtiniu padažu (jo receptą rasite šiame straipsnyje, kiek aukščiau) arba numaunami nuo iešmelių ir įvyniojami į truputį pašildytas pitos duoneles su šviežiomis daržovėmis ir žolelėmis.
 

Souvlaki graikiški šašlykai

Graikijoje kepami nedideli, bet labai gardūs iešmeliai souvlaki. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 6-8 porcijoms Jums reikės:

  • 2 kg kiaulienos sprandinės;
  • 2 svogūnų;
  • 4-5 šakelių rozmarinų;
  • 4-5 šakelių čiobrelių;
  • 5-6 skiltelių česnako;
  • 10 šaukštų vyno acto;
  • dosnaus šlakelio aliejaus;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Nuo rozmarinų ir čiobrelių šakelių nubraukite lapelius.
  2. 3 šaukštus acto, plikas rozmarinų ir čiobrelių šakeles sumaišykite su šlakeliu vandens. Šiame vandenyje 1-2 valandoms pamerkite medinius iešmelius.
  3. Prieskoninių žolelių lapelius, likusį actą, smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, šlakelį aliejaus, pipirus, druską sumaišykite.
  4. Mėsą supjaustykite smulkiau nei šašlykams, maždaug pusės degtukų dydžio gabaliukais. Mėsą sumaišykite su marinatu labai gerai minkydami, „masažuodami“ rankomis, galite net pakumščiuoti.
  5. Mėsą marinuokite šaldytuve apie valandą. Marinuotą mėsą 30 min. palaikykite kambario temperatūroje ir tankiai suverkite ant medinių, išmirkytų iešmelių.
  6. Kepkite virš įkaitintų vaismedžių žarijų 15 min. Kepimo metu vis apsukite.
  7. Norėdami patikrinti, ar mėsa tikrai iškepė, įpjaukite didžiausią gabaliuką - jeigu teka rausvos sultys, tai mėsa žalia, dar šiek tiek pakepkite, jeigu skystis bespalvis - iešmeliai paruošti.


Pietryčių Azijos vištienos iešmeliai, marinuoti kokosų piene

Pietryčių Azijos virtuvės patiekaluose susijungia gausybė skirtingų skonių: aštru ir švelnu, sūriu ir saldu, rūgštu ir kartu... Gardūs kokosų piene ir prieskoniuose marinuoti vištienos iešmeliai yra puikus to pavyzdys!
Nedideliais vištienos ar kitos mėsos iešmeliais dažnai prekiaujama gatvėje, tai populiarus, pigus ir tiek vietinių, tiek ir turistų mėgstamas užkandis.
Jeigu norite paįvairinti iešmelius, vištieną galite verti kartu su ananasais.
 

Iešmeliai Pietryčių Azijos stiliumi

Pietryčių Azijos virtuvėje darniai susijungia labai skirtingi skoniai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:

  • 4 vištienos krūtinėlių;
  • 0,5 stiklinės kokosų pieno;
  • nedidelio (2 cm ilgio) imbiero gabaliuko;
  • 2 šaukštų cukraus;
  • 2 šaukštelių ciberžolės;
  • 1 šaukštelio kumino;
  • 1 šaukštelio maltos kalendros;
  • 1 čili pipiro;
  • 1 šaukšto sojų padažo;
  • pagal skonį druskos (jeigu sojų padažas nesūrus).


Gaminimas:

  1. Vištienos krūtinėlę supjaustykite mažais gabaliukais.
  2. Imbierą sutarkuokite smulkia tarka, čili pipirą smulkiai supjaustykite. Sumaišykite su likusiais marinato ingredientais.
  3. Sudėkite vištieną, išmaišykite ir marinuokite šaldytuve 2-3 valandas. Marinuotą vištieną 30 min. palaikykite kambario temperatūroje.
  4. Tankiai suverkite ant medinių, bent 30 min. vandenyje pamirkytų iešmelių.
  5. Kepkite virš įkaitintų žarijų vis apsukdami iki kol apskrus, apie 10 min.


Aargentinietiškas didkepsnis su petražolių padažu čimičiuri

Didelę Pietų Amerikos virtuvės dalį apima asado - įvairi, ant grotelių kepta mėsa. Jautiena, kartais kiauliena, vištiena, dešrelės yra kepamos ant specialaus, didelio grilio, virš įkaitusių žarijų, kartais ir virš teberusenančios liepsnos. Iškepta mėsa vėliau patiekiama su vynu, salotomis ir įvairiomis salsomis ir padažais.

Pietų Amerikos grilio patiekalai yra vieni geriausių pasaulyje, tačiau didelės paslapties ar ypatingos kepimo technologijos nėra - svarbiausia naudoti šviežią, kokybišką mėsą.
Norint pajusti tikrą Argentinos skonį siūlome išsikepti didkepsnius, marinuotus žolelių ir česnakų padaže čimičiuri.
 

Steikas cimiciuri

Puikus jautienos didkepsnis ir ypač kvapnus čimičiuri padažas - duetas, kurio verta paragauti. Nuotraukos šalinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:

  • 500 g svorio jautienos didkepsnio;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Čimičiuri padažui:

  • 1 pundelio petražolių;
  • kelių šakelių raudonėlio (arba 1 šaukšto džiovinto);
  • 5-6 skiltelių česnako;
  • 1 šaukštelio čili pipirų;
  • 0,5 stiklinės balto vyno acto;
  • 0,5 stiklinės aliejaus;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Visus padažo ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu arba grūstuve.
  2. 4 šaukštais padažo aptepkite didkepsnį. Jį marinuokite šaldytuve bent 1-2 val., galima palaikyti ir pernakt.
  3. Prieš kepimą didkepsnį palaikykite kambario temperatūroje 30 min.
  4. Prieš kepimą nuo didkepsnio nubraukite padažo likučius, apibarstykite druska, pipirais.
  5. Kepkite virš labai karštų, teberusenančių žarijų. Iš abiejų pusių kepkite po 4-5 min., tuomet kepsnys bus vidutiniškas (angl. medium rare). Jeigu patinka visiškai iškepta mėsa, kepkite po 6-7 min. iš abiejų pusių.
  6. Iškeptus didkepsnius 5 min. palaikykite kambario temperatūroje ir tik tuomet pjaustykite. Patiekite su likusiu padažu.


Puikūs kiaulienos kepsniai ant grilio

Lietuvoje kiaulienos kepsniai dažniausiai kepami orkaitėje ar keptuvėje, tačiau amerikiečiai juos mielai čirškina ir ant grilio. Mes pateikiame labai paprastą receptą, tačiau galite jį nesunkiai patobulinti naudodami įvairius, jums patinkančius prieskonius bei drauge su kepsniais kepdami įdomius garnyrus. Pavyzdžiui, drauge su kepsniais kepkite įvairias, stambiai pjaustytas daržoves: paprikas, baklažanus, cukinijas, pomidorus, smidrus. Prie gan švelnios kiaulienos taip pat tiks bei jos skonį pabrėš saldūs, ant grotelių truputį karamelizuoti vaisiai, pavyzdžiui, ananasai, persikai.
 

Kiaulienos kepsniai

Kiaulienos kepsniai gali būti puikiu grilio patiekalu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:

  • 4 kiaulienos kepsnių;
  • 2 šaukštų aliejaus;
  • 2 šaukštelių paprikos;
  • 2 šaukštelių druskos;
  • 1 šaukštelio pipirų.


Gaminimas:

  1. Kepsnius gerai ištrinkite aliejaus ir prieskonių mišiniu. Palaikykite kambario temperatūroje apie 30 min., kad truputį pasimarinuotų.
  2. Iš pradžių kepkite virš rusenančių žarijų, po 2 min. iš abiejų pusių. Tuomet žarijas nugesinkite apliedami trupučiu vandenius ir kepsnius kepkite dar 15-20 min. Kepimo viduryje apverskite.
  3. Kepant geriausia uždaryti grilio dangtį. Jeigu dangčio nėra, kepsnius pridenkite folijos lakštu.
  4. Prieš valgant kepsnius 5-10 min. palaikykite kambario temperatūroje ir tik tuomet tiekite bei pjaustykite.


Saldžarūgštės vištienos blauzdelės

Jeigu mėgstate lankytis kinų restoranuose ir jums patinka įvairūs patiekalai saldžiarūgščiame arba saldžiai aitriame padaže, tai patiks ir šios vištienos blauzdelės.
Tai nėra autentiškas kinų virtuvės receptas, o labiau variacija Kinijos ir Japonijos virtuvių tema, tačiau tai patiekalo tikrai negadina. Šiose blauzdelėse harmoningai susijungia įvairūs skoniai, tačiau valgant reikia pasiruošti išsiterlioti pirštus ir lūpas lipniu padažu.
 

Saldžiarūgštės vištienos blauzdelės

Šios vištienos blauzdelės yra tiesiog kupinos skonio! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 6-8 porcijoms Jums reikės:

  • 2 kg vištienos blauzdelių;
  • 1 stiklinės vandens;
  • 70 g pomidorų pastos;
  • 1 stiklinės sojų padažo;
  • 100 g cukraus;
  • 1 svogūno;
  • 9 skiltelių česnako;
  • 1-2 čili pipirų;
  • šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Smulkiai sukapotą svogūną apkepinkite aliejuje iki kol bus skaidrus, sudėkite smulkiai sukapotus česnakus. Supilkite vandenį, sudėkite pomidorų pastą. Gerai išplakite šluotele. Sudėkite likučius padažo ingredientus: sojų padažą, cukrų, smulkiai sukapotus čili pipirus. Virkite ant mažos ugnies apie valandą. Kartas nuo karto pamaišykite.
  2. Padažas bus tirštas, labai intensyvaus skonio.
  3. Vištų blauzdelių niekaip nemarinuokite, nesūdykite, nebarstykite pipirais.
  4. Jas kepkite ant aliejumi pateptų grotelių, virš žarijų, apie 30 min. Kepimo viduryje apverskite. Kepkite reikėtų uždengus dangčiu. Jeigu grilis neturi dangčio, pridenkite folijos lakštu.
  5. Iškeptas blauzdeles gausiai aptepkite padažu ir vis apversdami kepkite virš rusenančių, labai karštų žarijų (įdėkite papildomą anglies gabaliuką arba įpūskite žarijas), kad apskrustų ir karamelizuotųsi.
  6. Patiekite su žaliųjų citrinų riekelėmis.


Grilyje kepta kiaulienos išpjova, marinuota su marokietiškais prieskoniais

Didžioji dalis Maroko gyventojų yra musulmonai, kurie nevalgo kiaulienos. Šioje šalyje mėgstama aviena, ožkiena, vištiena, valgoma daug daržovių, ankštinių. Maroko virtuvė taip pat išsiskiria aromatingų prieskonių gausa. Šįkart tradicinį marokietiškų prieskonių derinį siūlome panaudoti kiaulienai - mėsa pavyks minkšta, sultinga, vos salstelėjusi ir išskirtinai kvapni.
 

Kiaulienos išpjova ant grilio

Dauguma marokiečių nevalgo kiaulienos, tačiau jų mėgstami prieskoniai labai tinka šiai mėsai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-5 porcijoms Jums reikės:

  • 2 kiaulienos išpjovų po 500-600 g;
  • 1,5 šaukšto maltos kalendros;
  • 1,5 šaukšto malto kumino;
  • 1,5 šaukšto čili pipirų;
  • 2 šaukštų rudojo cukraus;
  • 0,5 šaukštelio cinamono;
  • 0,5 šaukštelio maltų kmynų;
  • dosnaus šlakelio aliejaus;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Visus prieskonius sumaišykite su aliejumi, kad gautųsi košelė. Ja ištrinkite išpjovas.
  2. Marinuokite kambario temperatūroje iki valandos arba šaldytuve bent 4 valandas arba pernakt. Jeigu mėsa buvo šaldytuve, ją prieš kepimą palaikykite kambario temperatūroje 30 min.
  3. Kepkite virš žarijų, kartas nuo karto apverčiant iki kol apskrus, kepti reikėtų 45 min. - 1 val. Kepti reikėtų uždengus dangčiu. Jeigu grilis neturi dangčio, pridenkite folijos lakštu.
  4. Iškeptą mėsą pridenkite folija ar lėkšte, palaukite 10 min. ir tuomet pjaustykite riekelėmis bei tiekite.
  5. Siūlome patiekti su paskrudinta, šviesia, rytietiška duona ar lavašu ir paprastu jogurtu be priedų.


Saldžiai aitrūs japoniški vištienos iešmeliai

Japonijoje populiarūs nedideli, poros kąsnių iešmeliai yakitori, kuriems naudojama įvairi vištiena: šlaunelių arba krūtinėlės mėsa, sparneliai, skilveliai, širdelės, uodegėlės, odelės, iš vištienos faršo suformuoti kamuoliukai, kepenėlės, plonosios žarnos ir kt. Yakitori yra kepami virš žarijų ir glazūruojami padažu. Tradiciškai naudojamas vienas iš dviejų padažų: sūrus, kuriam nenaudojama daug prieskonių ir saldžiai aitrus, kuriame susijungia skirtingi skoniai. Maži iešmeliai yra populiarus gatvės maistas, dažniausiai valgomas vakare, po darbo, kuomet ofisų darbuotojai stabteli atsipūsti, išgerti alaus ar sakės prieš skubant namo.
 

Japoniški iešmeliai yakitori

Yakitori - populiarus Japonijos gatvės maistas. Nuotraukos šalinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:

  • 1 kg vištienos šaunelių mėsos;
  • 150 ml sojų padažo;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • 2 šaukštų saldaus ryžių vyno mirin (nebūtina);
  • 2 šaukštų ryžių acto;
  • 130 g rudojo cukraus;
  • 1 šaukštelio sutarkuoto imbiero;
  • 5 šaukštelių krakmolo;
  • pagal skonį druskos (gali ir nereikėti, jeigu sojų padažas pakankamai sūrus), pipirų;
  • šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Prikaistuvyje sumaišykite sojų padažą, vandenį, ryžių vyną, ryžių actą, cukrų, imbierą ir krakmolą. Užvirkite ir maišydami pavirkite 1-2 min.
  2. Nupilkite nepilną stiklinę padažo vištienos glazūravimui. Likusį padažą atidėkite, jį patieksite su iškeptais iešmeliais.
  3. Vištieną supjaustykite nedideliais gabaliukais, juos suverkite ant bent 30 min. vandenyje pamirkytų medinių iešmelių. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  4. Iešmelius sudėkite ant aliejumi pateptų grotelių ir nevartydami kepkite virš gerai įkaitintų žarijų 4 min.
  5. Apverskite, aptepkite padažu apkepusią pusę. Kepkite dar 4 min.
  6. Apverskite, aptepkite padažu apkepusią pusę. Kepkite dar 2 min.
  7. Kas 2 min. ir toliau vartykite vis aptepdami padažu.
  8. Bendras iešmelių kepimo laikas turėtų būti 16 min.
  9. Iškeptus iešmelius galite apiberti sezamų sėklomis.
     

Vokiški dešrainiai su medaus - garstyčių padažu pagardintomis dešrelėmis

Mūsų prekybos centruose rasite didelį įvairių dešrelių pasirinkimą, tačiau apsilankę Vokietijoje pamatysite stebinančią įvairovę. Dešrainiams vokiečiai dažniausiai naudoja iš smulkiai sumalto kiaulienos ir jautienos faršo pagamintas Bratwurst, su troškintais, raugintais kopūstais patiekia nedideles Nürnberger Rostbratwurst, o virtas Weisswurst valgo su riestainiais. Vokiški dešrainiai yra labai paprasti, jiems naudojamos šviežios, ant grilio iškeptos dešrelės, truputį pašildytos kvietinės bandelės ir garstyčios bei kiti padažai. Tokie dešrainiai kiek sausoki, todėl jie dažniausiai valgomi, užsigeriant alumi.

Vokiško stiliaus dešrainiams tiks bet kokios šviežios dešrelės, tačiau, siekiant autentiškumo verčiau rinkitės plonesnes, kepamąsias dešreles. Puikių dešrelių galite pasigaminti patys, apie jų gamybą namuose skaitykite čia.
 

Vokiškas dešrainis su kopūstais

Dešrainis su raugintais kopūstais ir garstyčiomis - tikras Vokietijos simbolis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:

  • 4 šviežių, kepamųjų dešrelių;
  • 4 bandelių dešrainiams;
  • 60 g garstyčių;
  • 60 g medaus;
  • 2 šaukštų majonezo;
  • 1 šaukštelio aštraus padažo arba trupučio čili pipirų (nebūtina).


Gaminimas:

  1. Dešreles vis apversdami kepkite virš žarijų 10-20 min., priklausomai nuo jų storumo. Kepdami vis apverskite.
  2. Garstyčias, medų, majonezą, aštrų padažą arba čili pipirus labai gerai išplakite. Gautu padažu kepimo pabaigoje (iki kepimo pabaigos likus 3-5 min.) vis aptepkite kepančias dešreles.
  3. Dešrainių bandeles trumpai pašildykite virš žarijų. Jų vidų patepkite padažu ir įdėkite keptas dešreles. Galite papildomai pagardinti garstyčiomis.
  4. Jeigu norite, į dešrainius galite įdėti truputį raugintų kopūstų arba šviežių kopūstų salotų: kopūstus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su tarkuotomis morkomis, smulkiai pjaustytais svogūnais, paprika, pagardinkite actu arba citrinų sultimis, aliejumi, druska, pipirais, kmynais, šaukšteliu cukraus.

 

Liulia azerbaidžaniečių ir daugumoje kitų tiurkų kalbų reiškia vamzdis, nes nuimti nuo iešmo kebabai tikrai primena vamzdelius su tuščiaviduriu vidumi. Tai tradicinis Azerbaidžano patiekalas, kuris mėgstamas visame Kaukaze, Vidurio Rytuose ir Centrinėje Azijoje.
Liulia kebabo populiarumo priežastys yra akivaizdžios: tai labai gardus, pigus, greitai paruošiamas patiekalas, kuriam nereikia daug ingredientų.

Receptą rasite čia.

Manoma, kad burgeris į Jungtines Amerikos Valstijas atplaukė iš Vokietijos. Visoje Vokietijoje, o ypač Hamburgo mieste, jau XVII ar XVIII a. buvo populiarus Hamburgo kepspnys - plokščias jautienos maltinukas iškeptas virš žarijų, apskrudintas riebaluose arba parūkytas dūmuose. Vokiečiai mėgo ir sočius suvožtinius iš perpus perpjautos bandelės ir jautienos kepsnio. Vokiečių imigrantai šiuos (žinoma, ir daugelį kitų) patiekalus atplukdė į Naująjį Pasaulį.
Visuomet skubantys, darbui atsidavę ir amerikietiškosios svajonės siekiantys žmonės pamėgo greitai paruošiamus, pigius ir puikiai pasotinančius burgerius, kurie netrukus išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Receptą rasite čia.

Labai skanios dešrelės, aitresnių, aštresnių, ryškesnių skonių megėjams! Jas galima kepti keptuvėje, orkaitėje ar ant grilio. Šios dešrelės tinka ir į troškinius, paelijai ir kitiems patiekalams.
Jų galima rasti specializuotose mėsos parduotuvėse, didesniuose prekybos centruose, tačiau ir namuose jų pasigaminti galite labai lengvai ir greitai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital