Gaminame sušius namuose - pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-02-23
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 24)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 24)
Sušiai suši
@ Shutterstock

Sušiai - tradicinis japonų patiekalas, kuris populiarus visame pasaulyje. Jūrų dumblių, ryžių ir žuvies bei kitų priedų suktinukus pasigaminti namuose nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tačiau kelias taisykles žinoti būtina. Dalinamės sušių gaminimo ir valgymo paslaptimis bei receptais - nuo tinkamo ryžių išvirimo iki taisyklingo pamirkymo sojų padaže.



Suktinukai - tik viena iš gausybės sušių rūšių

Lietuvoje (o taip pat ir daugumoje nuo Japonijos nutolusių arba didelės japonų imigrantų bendruomenės neturinčių šalių) sušiais esame įpratę vadinti suktinukus, tačiau tai tik viena iš daugelio sušių rūšių.

Sušis yra gaminamas iš ryžių actu pagardintų ryžių ir įvairių priedų: žuvies ir kitų jūros gėrybių, daržovių, omleto, jūros dumblių lapų. Sušiui gali būti suteikiama įvairi forma, už Japonijos ribų dažniausiai sutinkami suktinukai maki, tačiau tekančios saulės šalyje populiaresni nigiri - pailgi ryžių kąsneliai, uždengti plonu žuvies gabaliuku ar kitu gardumynu.

Kelios pagrindinės sušių rūšys:
Nare: tai sušių protėvis, padėtas gaminti VIII a. Į išskrostą žuvį buvo pridedama ryžių ir ji kelis mėnesius ar net kelerius metus fermentuojama druskoje. Anuomet ryžiai prieš valgant buvo išmetami, tačiau vėliau fermentacijos laikas sutrumpėjo ir žuvį imta valgyti drauge su ryžiais. Pasaulyje ši sušių rūšis nepopuliari, tačiau Japonijoje tai - brangus delikatesas.
Maki: tai sušių suktinukai iš jūros dumblių lapo nori, ryžių bei įvairių priedų. Šie sušiai puikiai pažįstami ir labai mėgstami visame pasaulyje. Galima paragauti ne tik apvalių (ar stačiakampių) suktinukų, bet ir į tūtas susuktų temaki arba išvirkščių uramaki, kuomet ryžiai yra išorėje, o nori lapai viduje, drauge su kitais priedais.
Nigiri: sušis suspaustas iš ovalaus ryžių kąsnelio, ant kurio viršaus uždėta plona riekelė žuvies ar kitų jūros gėrybių. Kartais suformuotas nigiri dar apjuosiamas siaura nori juostele.
Oši: šie sušiai primena nigiri, t.y. juos sudaro ryžių pagrindas ir ant viršaus uždėti pagardai, tačiau jie yra keturkampiai. Oši formuojami specialioje medinėje formoje - dėžutėje.
Chiraši: tai platus, negilus dubenėlis su sušių ryžiais ir ant jų išdėliotais įvariais priedais.
Inari: tai ryžiais bei kitais priedais prikimšti ir kepti tofu gabaliukai.

Apsilankę sušius tiekiančiame restorane pamatysite, kad prie formą apibūdinančio žodžio yra ir dar vienas ar keli žodžiai. Jais nurodomi panaudoti priedai. Pavyzdžiui, sake maki yra maki suktinukas su lašiša, tekka maki - su tunu, kappa maki - su agurku, ebi maki - su krevete ir t.t.

Japonijoje sušiai iš pradžių buvo neturtingųjų, darbininkų valgis - gatvėje parduodamais ryžių su įvairais priedais kąsneliais buvo galima pasisotinti greitai ir pigiai. Ilgainiui sušius pamėgo ir turtingieji, susiformavo sušių gaminimo ir valgymo kultūra, turinti gausybę taisyklių. Šiandien sušiai yra kasdieniškas ir visų labai mėgstamas valgis, tad kviečiame gaminti!
 

Skirtingi sušiai

Galima paskanauti įvairių sušių rūšių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Skaniausių naminių sušių paslaptis: geri ryžiai ir truputis įgūdžių

Japonijos sušių meistrai šio patiekalo gaminimo subtilybių mokosi ilgus metus ir jų paruošti sušiai primena mažus meno kūrinius, tačiau tikrai skanių sušių pasigaminsite ir namuose. Itin svarbu išsirinkti tinkamus ryžius ir juos taisyklingai išvirti. Žinoma, kitiems ingredientams, sušių gaminimui ir patiekimui bei valgymui taip pat būtina skirti dėmesio.

1. Ryžiai. Kaip jau minėjome, ryžiai yra svarbiausia sušių dalis - norintieji tapti šefu mokosi net 5 metus iki kol gauna progą išvirti ryžius sušiams. Ryžius rinkitės, virkite ir skaninkite laikydamiesi taisyklių, o su kitomis sudėtinėmis dalimis eksperimentuokite drąsiau.

Pasirinkimas. Sušiams naudokite specialius sušių ryžius, kurių galite įsigyti kiekviename didesniame prekybos centre. Jų ieškokite bakalėjos skyriuose, prie kitų ryžių rūšių arba egzotinio maisto skyreliuose. Sušių ryžiai yra trumpagrūdžiai, apvalūs, pasižymi vos salstelėjusiu skoniu, išvirę yra minkštučiai. Ant tokių ryžių pakuotės būna nurodyta, kad jie skirti sušiui, rinkitės šiuos ir tikrai neprašausite. Sušių ryžius iš bėdos galima pakeisti kitais vidutinio ilgio arba trumpagrūdžiais ryžiais, pavyzdžiui, skirtais rizotui, tačiau išvirę jie nebus tokie minkšti.

Plovimas. Prieš virimą sušių ryžius būtina dėmesingai nuplauti, tai padės pašalinti krakmolo perteklių bei įvairias dulkes, ryžiai išvirs greičiau ir bus minkštesni. Ryžius suberkite į sietelį ir plaukite po šaltu, tekančiu vandeniu. Iš pradžių nutekantis vanduo bus pilkšvas, drumzlinas, tačiau jau po poros minučių jis bus skaidrus. Nuplautus, drėgnus ryžius palikite sietelyje 15-20 min., kad jie dar truputį pabrinktų.

Jeigu neturite smulkaus sietelio, ryžius galite plauti dubenyje. Ryžius užpilkite šaltu vandeniu, kad gerokai apsemtų ir švelniai sukite dubenį, kad ryžiai gerai nusiskalautų. Nupilkite vandenį ir jį pakeiskite švariu. Vandenį vis keiskite iki kol jis bus skaidrus (vandenį reikės pakeisti 5 - 7 kartus). Paskutinę vandens porciją nupilkite ir palikite drėgnus ryžius brinkti 15-20 min.
 

Ryžiai sušiams

Sušių ryžiai yra smulkūs, apvalūs. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Virimas. Pabrinkusius ryžius sudėkite į kokybišką, nesvylantį puodą. Jeigu puodas prastesnis, jo dugnas „traukia“, galite ant dugno patiesti švaraus audinio apskritimą.

Ryžius užpilkite vandeniu. Japonijoje ryžiai švelniai prispaudžiami ranka ir vandens pilama tiek, kad jie būtų apsemti. 500 g ryžių reikėtų maždaug 800 ml vandens.

Ryžius vis pamaišydami medikiu šaukštu ar mentele kaitinkite ant didelės ugnies, kol vanduo užvirs. Vos vandeniui užvirus ugnį sumažinkite iki minimalios, puodą uždenkite dangčiu ir nemaišydami, nekilnodami dangčio virkite ryžius dar 15 min. Virimo pabaigoje vis patikrinkite ar nebėra vandens, jeigu vandens dar yra, pavirkite ryžius 1-2 min. ilgiau. Jeigu vanduo nugaruoja anksčiau, ryžius virkite 1-2 min. trumpiau. Jei verdate ant stipriai įkaistančios elektrinės kaitlentės, kuri net ir išjungta ilgai išlieka karšta, vos užvirusius ryžius galima uždengti, kaitrą visai išjungti ir palikti virti.

Kuomet puode nebebus vandens, o ryžiai jau bus išvirę, ugnį išjunkite, nemaišytus ryžius palikite uždengtame puode dar 5 - 10 min. Per tą laiką jie sugers visus vandens likučius, atkibs nuo puodo dugno ir sienelių.

Gardinimas ryžių actu. Klaidingai manoma, kad išvirę sušių ryžiai turi būti labai kibūs, sulipę. Netiesa, išvirę ryžiai turėtų būti gana purūs, jie tampa kibūs vėsdami ir pagardinti ryžių acto pagardu. Ryžių acto rasite didesniuose prekybos centruose, bakalėjos arba egzotinių maisto produktų skyriuose. Keisti jo kitu actu nerekomenduojame, kitokio acto skonis bus perdėm intensyvus, užgoš kitus ingredientus.

Išvirusius ryžius iš puodo reikia perdėti į platų dubenį arba paskirstyti ant didelės pjaustymo lentelės, kepimo formos ar skardos. Japonijoje šiam tikslui naudojamas specialus iš kipariso medienos pagamintas, negilią statinę primenanti dubuo hangiri.

Ryžius iš puodo būtinai imkite tik mediniu arba porcelianiniu šaukštu (galima imti mentele), tuomet jų nepažeisite, jie bus gražūs, purūs. Japonijoje ryžių paėmimui naudama truputį išgaubta medinė mentelė šamodži. Jeigu prie puodo dugno, sienelių yra prikibusių ryžių, jų nekrapštykite, jie per sausi ir nėra tinkami. Ryžius truputį pakedenkite, kad greičiau atvėstų. Ryžiai turi būti nekaršti, bet šilti, t.y. turite galėti prie jų maloniai prisiliesti, neapsidegindami rankų.

Ant šiltų ryžių supilkite ryžių acto pagardą. 500 g ryžių (nurodomas nevirtų ryžių svoris) reikės maždaug 4 šaukštų ryžių acto, 2 šaukštų cukraus ir 1 šaukštelio druskos. Ruošdami pagardą actą, cukrų ir druską sumaišykite ir truputį pakaitinkite (bet neužvirkite!), kad cukrus ir druska ištirptų. Šiltu pagardu apšlakstykite šiltus ryžius ir išmaišykite. Taip paruošti ryžiai bus gan švelnaus skonio, prie jų tiks įvairūs priedai. Jeigu norite, kad ryžiai įgautų subtilaus sezamų skonio, į ryžių acto mišinį papildomai galite įdėti šakštą ar du skrudintų sezamų aliejaus.

Kartais ruošiami ir kiek rūgštesni ryžiai, t.y. pagardui naudojama daugiau ryžių acto. Stipresnio skonio, rūgštesni ryžiai labiau tinka prie rūkytos žuvies, subalansuoja jos skonį ir kvapą.
 

Ryžių actams sušių ryžiai

Išvirti ryžiai pagardinami ryžių acto, cukraus ir druskos mišiniu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Dumblių lapai nori. Populiariausi sušių suktinukai maki įsukami į jūros dumblių lapą, kuris vadinasi nori. Šių lapų įsigysite didesnių prekybos centrų egzotinio maisto skyriuose arba specializuotose parduotuvėlėse.

Nori lapų presavimo ir džiovinimo technologija primena popieriaus gamybą. Nori lapai yra šviesiai ar tamsiai žalios arba žaliai rudos spalvos, tačiau įdomu tai, kad jie gaminami iš raudonųjų dumblių. Jūros dumbliai yra perplaunami švariu, gėlu vandeniu, susmulkinami, supresuojami ir išdžiovinami. Sausi dumblių lapai yra trapūs, tačiau sudrėkę nuo ryžių jie tampa elastingi ir lipnūs.

Vietoje nori lapų kartais naudojami plonai pjaustyti agurkai, avokadai, omletas, žuvis (žuvimi dažniau pakeičiama dalis lapo), persimonų lapai.

3. Žuvis ir kitos jūrų gėrybės. Sušiai gali būti susukami su pačiais įvairiausiais ingredientais. Japonijoje lengva gauti šviežios ir tikrai kokybiškos žuvies, todėl sušiai dažniausiai ruošiami su žaliu, plonai pjaustytu tunu (labiausiai vertinama riebi, tiesiog burnoje tirpstanti tuno papilvės mėsa), kalmaru, aštuonkoju, lašiša, skumbre. Mėgstamos ir žalios arba vos apkepintos krevetės, rūkytas arba vos apkepintas ungurys. Įvairūs sušiai taip pat gaminami su ikrais (lašišų, žuvų skraiduolių, jūrų ežių), krabų lazdelėmis, įvairiais moliuskais.

Lietuvoje šviežios ir tikrai kokybiškos žuvies rasti sunku, tačiau puikūs sušiai pavyks ir su rūkyta ar sūdyta žuvimi, žuvies ar jūros gėrybių konservais, kepta žuvimi, krevetėmis ar kitomis jūrų gėrybėmis.

4. Daržovės ir kiti priedai. Vegetariški sušiai taip pat yra labai populiarūs. Sušiams naudojami plonai pjaustyti agurkai, avokadai, morkos (jos gali būti truputį apvirtos), paprikos (kartais jos truputį apkepinamos), šparagai (nuplikyti vandeniu), sojų daigai, tofu, grybai (apkepinti), svogūnų bei česnakų laiškai, kreminis sūrelis, pakepintos sezamų sėklos ir kt.

Sušiams dažnai naudojamas ir japoniškas omletas tamago. Šis salstelėjęs omletas yra gaminamas iš plaktų kiaušinių, pagardintų cukrumi ir sojų padažu, kartais papildomai naudojamas saldus vynas mirin, sakė arba sultinys. Tamago kepimas yra labai įdomus ir įgūdžių reikalaujantis procesas, kuriam tradiciškai naudojama keturkampė keptuvė makijakinabe. Šis omletas kepamas dalimis: dalis plakinio iškepama, susukama į volelį, tuomet supilama nauja plakinio porcija, jai iškepus sukamas jau storesnis volelis. Tai kartojama, kol sunaudojamas visas plakinys ir pavyksta standus bet minkštas, stačiakampis, susuktas omletas. Siūlome pasižiūrėti vaizdo siužetą, kaip kepamas japoniškas omletas.

Rinkdamiesi šviežias ar termiškai apdorotas daržoves galite eksperimentuoti ir išbandyti įvairius skonių derinius. Jeigu naudojate žuvį, tai daržoves ir kitus priedus derinkite prie jos. Pavyzdžiui, prie sausesnių krabų lazdelių puikiai tiks kremiškas avokadas, o sūdytos lašišos skonį puikiai subalansuos saldaus mango gabaliukas.
 

Sushi ingredientai

Pagrindinis sušių ingredientas yra ryžiai, o taip pat jums reikės nori lapų, žuvies, daržovių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Susukimas ir pjaustymas. Prieš pradėdami gaminti sušius, pasiruoškite visus ingredientus: išvirkite ryžius, nedideliais, pailgais gabaliukais supjaustykite žuvį ir visus kitus ingredientus, iškepkite omletą tamago.

Formuodami sušius nepersistenkite naudodami įvairius priedus, vienos rūšies suktinukams pakaks vos poros. Japonijoje tradiciškai sukami truputį platesni suktinukai futomaki, kuriems naudojami 2-3 priedai, tuo tarpu hosomaki - siauri suktinukai tik iš nori lapų, ryžių ir vieno pasirinkto papildomo priedo.

Sušių susukimui reikės specialaus bambukinio kilimėlio makisu. Jį galite nusipirkti didesniame prekybos centre arba specializuotoje parduotuvėlėje.
 

Sušių gaminimas ryžiai

Sušių suktinukų maki gaminimas prasideda nuo nori lapo padengimo ryžiais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Ant bambukinio kilimėlio padėkite nori lapą blizgia puse į apačią, t.y. viršuje turi būti šiurkštesnė, matinė pusė. Drėgnomis rankomis imkite ryžių ir juos paspausdami dėkite ant dumblių lapo suformuodami vientisą ryžių sluoksnį. Viršuje palikite vieno ar dviejų pirštų pločio ryžiais nepadengtą plotelį.

Japonų šefų teigimu, nori lapą ryžiais reikia padengti atlikus tik 6 judesius ir taip, kad kiekvienas grūdelis būtų pasisukęs į tą pačią pusę. Žinoma, tokio meistriškumo tenka mokytis ne vienerius metus...

Jeigu suktinukai bus siauri, tik su vienu priedu, ryžiais padenkite tik pusę lapo. Suktinuką vėliau susukite įprastai, o sausą, ryžiais nepadengtą lapo dalį palikite styroti. Minutėlę palaukite, kol lapas įmirks ir suminkštės, tuomet nupjaukite sausą lapo likutį ir su juo susukite naują suktinuką. Gaminant mažus suktinukus su vienu priedu nori lapus galima iš anksto perpus perpjauti žirklėmis.
 

Sušių sukimas

Ant ryžių reikia uždėti pasirinktus priedus. Šiuo atveju naudojama lašiša, agurkas ir avokadas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Apačioje, per porą pirštų nuo krašto ant ryžių sluoksnio uždėkite pasirinktus ingredientus. Ingredientų neturi būti daug, nes labai storus sušius bus sunku susukti, dailiai supjaustyti bei patogiai valgyti.

Keldami apatinį kilimėlio kraštą, susukite suktinuką gerai spausdami viską kilimėliu. Norėdami sutvirtinti sušį, švelniai traukite laisvą kilimėlio kraštą. Naudodami kilimėlį sušiams galite suteikti apvalią arba stačiakampę formą. Susukę suktinuką, atsargiai išvyniokite kilimėlį. Paliktas siauras, sausas nori lapo kraštelis turi prilipti prie nuo ryžių sudrėkusio suktinuko. Jeigu neprilimpa, perbraukite per jį drėgnu pirštu ir prilipinkite.

Siūlome pasižiūrėti vaizdo siužetą ir pamatyti, kaip susukami mažesnieji hosomaki suktinukai.
 

Sušių susukimas su bambukiniu kilimėliu

Sušiai susukami spaudžiant bambukiniu kilimėliu makisu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Susuktą suktinuką supjaustykite labai aštriu, šaltame vandenyje pamirkytu peiliu. Tradiciškai vienas suktinukas perpjaunamas į 7 arba 9 dalis, tačiau patogiausia pjauti į 8 dalis. Suktinuką perpjaukite pusiau, gautas puses dar per pusę ir visus gabaliukus dar kartą padalinkite pusiau.

Peilį po kiekvieno pjūvio nuvalykite sudrėkintu, švariu rankšluosčiu, svarbu pašalinti prilipusius ryžių gabaliukus, tik tuomet pavyks supjaustyti dailius sušių suktinukus. Peilį ypač svarbu nuvalyti, jeigu pjaustote didesnius futomaki suktinukus, mažuosius hosomaki tikriausiai pavyks patogiai supjaustyti ir nevalius peilio.
 

Sushi pjaustymas

Susukti sušiai supjaustomi aštriu peiliu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Patiekimas ir valgymas. Supjaustytus sušius vienu sluoksniu sudėkite į lėkštes ir tiekite. Paprastai prie sušių patiekiami marinuoti imbiero gari gabalėliai ir sojų padažas, kartais ir dubenėlis su vasabi krienais.

Iš Amerikos po pasaulį paplito tradicija truputį vasabi krienų įsimaišyti į sojų padažą, tačiau Japonijoje tai nėra daroma. Japonijoje lašelis krienų paimamas valgymo lazdele ir užtepamas ant sušio. Jeigu krienai nėra patiekti, reikėtų suprasti, kad jais sušius jau pagardino šefas, tokiu atveju, nedera jų prašyti, nes šefas gali įsižeisti. 

Sušio suktinuko apatinę dalį pamirkykite į sojų padažą, tačiau sušio jame jokiu būdu neskandinkite. Jeigu valgote ne suktinukus, o nigiri (pailgos formos sušiai su žuvies ar kitos jūrų gėrybės gabaliuku ant viršaus), į sojų padažą juos merkite žuvies, o ne ryžių puse. Jeigu ant sušio jau yra lašelis padažo, papildomai jo į sojų padažą nemerkite.

Sušį būtina suvalgyti vienu kąsniu. Kramtyti pilna burna ir net čepsėti Japonijoje tikrai nėra laikoma įžeidimu. Jeigu sušiai jums yra per dideli ir jų vienu kąsniu įveikti nepavyksta, galite paprašyti šefo juos supjaustyti siauresniais gabaliukais arba, jeigu gaminate namuose, padarykite tai patys.

Suvalgę sušį, jį užkąskite gabaliuku marinuoto imbiero, ypač jeigu ketinate valgyti gabaliuką su kitais priedais. Imbieras atgaivina skonio receptorius ir tarsi paruošia burną naujam gabalėliui.

Beje, sušius galima valgyti ne lazdelėmis, bet ir pirštais. Geruose restoranuose prieš valgį paduodami šilti, drėgni rankšluosčiai rankoms nusivalyti.
 

Sušių patiekimas

Sušiai patiekiami su sojų padažu, vasabi krienais ir marinuotu imbieru gari. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Likučių laikymas. Sušiai yra greitai paruošimas maistas, kurį būtina nedelsiant suvartoti. Sušiams naudojami labai švieži, žali arba tik vos vos termiškai apdoroti maisto produktai, tad jie greitai genda, ilgiau pabuvę sušių ryžiai tampa sausi, o permirkę nori lapai - labai lipnūs, net glitoki.

Nesuvalgytus sušius, žinoma, galite įdėti į šaldytuvą, tačiau pabuvusių sušių skonis ir tekstūra jau nebebus tokia gera. Šaldytuve laikomus sušius suvalgykite per 1-2 dienas.

Jeigu ingredientų sušiams priruošėte per daug, ryžius rekomenduojame paskleisti ant didelės lėkštės, padėklo ar pjaustymo lentelės ir uždengti drėgnu, švariu rankšluosčiu. Ryžius laikykite kambario temperatūroje 4-5 val. Kitus supjaustytus ingredientus įdėkite į šaldytuvą. Išalkę susukite naujų sušių.



Paprastų ir labai skanių sušių receptai: hosomaki, futomaki, uramaki, temaki ir nigiri

Pažintį su sušių receptais siūlome pradėti nuo įvairių tradicinių suktinukų maki formų bei Japonijoje labai mėgstamų nigiri.

Sušių ryžių virimas ir paruošimas

Pirmiausiai pasiruoškite ryžius, kurių Jums reikės gaminant bet kuriuos sušius. Siūlome išsivirti daugiau ryžių ir išbandyti įvairias sušių variacijas.

Sušių ryžiams Jums reikės:
500 g nevirtų sušių ryžių;
vandens ryžių plovimui ir virimui.

Ryžių acto pagardui:
4 šaukštų ryžių acto;
2 šaukštų cukraus;
1 šaukštelio druskos.

Gaminimas:

  1. Ryžius supilkite į sietelį ir plaukite po tekančiu vandeniu iki kol ims bėgti skaidrus vanduo. Nuplautus, drėgnus ryžius palikite sietelyje pabrinkti 15-20 min.
  2. Ryžius užpilkite 800 ml vandens.
  3. Kaitinkite ant didelės ugnies iki kol užvirs. Virdami vis pamaišykite mediniu šaukštu ar mentele.
  4. Užvirus ugnį sumažinkite iki minimalios, puodą uždenkite dangčiu ir nemaišydami, nekilnodami dangčio virkite 15 min.
  5. Virimo pabaigoje vis patikrinkite ar nebėra vandens, jeigu vandens dar yra, pavirkite ryžius 1-2 min. ilgiau. Jeigu vanduo nugaruoja anksčiau, ryžius virkite 1-2 min. trumpiau.
  6. Ugnį išjunkite, puodą palikite uždengtą, nemaišykite. Palikite 5 - 10 min. pastovėti.
  7. Paruoškite ryžių acto pagardą. Actą, cukrų, druską sumaišykite ir pašildykite iki kol ištirps cukrus, druska. Neužvirinkite!
  8. Ryžius imkite mediniu šaukštu ar mentele ir paskleiskite plačiame dubenyje, ant padėklo, pjaustymo lentelės ar pan. Palaukite, kol kiek atvės, bet dar bus šilti.
  9. Šiltus ryžius apšlakstykite ryžių acto pagardu ir atsargiai išmaišykite. Atvėsinkite.
  10. Jeigu ryžių iškart nenaudosite, juos pridenkite švariu, drėgnu rankšluosčiu. Laikykite kambario temperatūroje ir būtinai sunaudokite per 4-5 val.


Hosomaki

Hosomaki yra paprasčiausi suši maki suktinukai, kuriems naudojami ryžiai, nori lapai ir vienas pasirinktas priedas.
Naudojant 250 g nevirtų ryžių ir 3 nori lapus Jums išeis 48 maži hosomaki suktinukai.
 

hosomaki

Hosomaki sušiai susukami tik su vienu priedu. Nutraukoje yra suktinukai su lašiša. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

48 mažiems suktinukams Jums reikės:
Pusės pasiruoštų sušių ryžių (t.y. 250 g sušių ryžių, „imant“ nevirtų ryžių svorį);
3 nori lapų;
~100-150 g vieno pasirinkto priedo: lašišos, tuno, krevečių agurko, avokado ir kt.

Gaminimas:

  1. Nori lapus perkirpkite pusiau.
  2. Turimus priedus supjaustykite pailgomis juostelėmis (jeigu naudojate, pavyzdžiui, krevetes, jas perpjaukite išilgai pusiau, smulkių krevečių galite nepjaustyti).
  3. Pusę nori lapo dėkite ant bambukinio kilimėlio, paskirstykite sluoksnį ryžių, viršuje palikdami siaurą juostelę.
  4. Per ryžių vidurį sudėkite juostelę iš pasirinkto priedo.
  5. Keldami kilimėlį suvyniokite sušį, gerai suspauskite delnais.
  6. Kilimėlį išvyniokite, susuktą volelį supjaustykite labai aštriu peiliu.
  7. Suktinuką perpjaukite pusiau, gautas puses dar per pusę ir visus gabaliukus dar kartą padalinkite pusiau.
  8. Po kiekvieno pjūvio peilį nuvalykite drėgnu, švariu rankšluosčiu.
  9. Patiekite su sojų padažu, vasabi krienais ir marinuotu imbieru gari.
  10. Hosomaki suktinukų gaminimą galite pamatyti šiame video.



Futomaki

Futomaki yra platesni suši suktinukai, kuriems naudojami ryžiai, nori lapai ir 2-3 pasirinkti priedai. Galite naudoti ir 3-4 priedus, tačiau daugiau į vieną suktinuką negrūskite, nes bus sunku susukti ir nepatogu valgyti.
Naudojant 250 g nevirtų ryžių ir 3 nori lapus Jums išeis 24 futomaki suktinukai.
 

Futomaki

Futomaki sušiai yra susukami su keliais priedais. Nuotraukoje yra suktinukai su tunu, avokadu ir kreminiu sūreliu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

24 suktinukams Jums reikės:
Pusės pasiruoštų sušių ryžių (t.y. 250 g sušių ryžių, „imant“ nevirtų ryžių svorį)
3 nori lapų;
po 100-150 g pasirinktų priedų (naudokite 2-3 priedus arba kiek sumažinkite kiekvieno priedo kiekį ir naudokite 3-4 priedus): lašišos, tuno, krevečių agurko, avokado ir kt.

Gaminimas:

  1. Turimus priedus supjaustykite pailgomis juostelėmis (jeigu naudojate, pavyzdžiui, krevetes, jas perpjaukite išilgai pusiau, smulkių krevečių galite nepjaustyti).
  2. Nori lapą dėkite ant bambukinio kilimėlio, paskirstykite sluoksnį ryžių, viršuje palikdami siaurą juostelę.
  3. Apatinėje ryžių dalyje, palikdami poros pirštų tarpą nuo krašto, šalia viena kitos sudėkite pasirinktų priedų juosteles.
  4. Keldami kilimėlį suvyniokite sušį, gerai suspauskite delnais.
  5. Kilimėlį išvyniokite, susuktą volelį supjaustykite labai aštriu peiliu.
  6. Suktinuką perpjaukite pusiau, gautas puses dar per pusę ir visus gabaliukus dar kartą padalinkite pusiau.
  7. Po kiekvieno pjūvio peilį nuvalykite drėgnu, švariu rankšluosčiu.
  8. Patiekite su sojų padažu, vasabi krienais ir marinuotu imbieru gari.
  9. Futomaki suktinukų gaminimą galite pamatyti šiame video.



Uramaki

Uramaki yra panašūs į futomaki, nes jiems naudojami nori lapai, ryžiai ir keli pasirinkti priedai, tačiau šie suktinukai yra išvirkšti, t.y. ryžiai yra nori lapo išorėje, o ne viduje. Paruošti, bet dar nesupjaustyti uramaki gali būti apvoliojami sezamų sėklose, smulkiuose žuvų skraiduolių ikruose, panko džiūvėsėliuose (tai stambūs, japonų virtuvėje naudojami džiūvėsiai). Tokie suktinukai Japonijoje nėra itin populiarūs, nes ten sušiai dažnai valgomi rankomis, o „pliki“ ryžiai limpa prie pirštų.
Naudojant 250 g nevirtų ryžių ir 3 nori lapus Jums išeis 24 uramaki suktinukai.
 

Uramaki

Uramaki yra išvirkšti suktinukai, tačiau jiems naudojami tokie pat ingredientai, kaip ir futomaki. Nuotraukoje yra suktinukai su lašiša ir avokadu, pagardinti trupučiu sezamų sėklų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

24 suktinukams Jums reikės:
Pusės pasiruoštų sušių ryžių (t.y. 250 g sušių ryžių, „imant“ nevirtų ryžių svorį)
3 nori lapų;
po 100-150 g pasirinktų priedų (naudokite 2-3 priedus arba kiek sumažinkite kiekvieno priedo kiekį ir naudokite 3-4 priedus): lašišos, tuno, krevečių agurko, avokado ir kt.

Gaminimas:

  1. Bambukinį kilimėlį išklokite maistine plėvele, kad prie jo neprikibtų ryžiai.
  2. Nori lapą dėkite ant bambukinio kilimėlio, paskirstykite sluoksnį ryžių, viršuje palikdami siaurą juostelę.
  3. Apverskite nori lapą su prie jo prikibusiais ryžiais, kad ryžiai būtų prie kilimėlio, o nori lapas viršuje.
  4. Apatinėje lapo dalyje, palikdami poros pirštų tarpą nuo krašto, šalia viena kitos sudėkite pasirinktų priedų juosteles.
  5. Keldami kilimėlį suvyniokite sušį, gerai suspauskite delnais.
  6. Kilimėlį išvyniokite, susuktą volelį supjaustykite labai aštriu peiliu.
  7. Suktinuką galite pavioti į smulkius žuvų skraiduolių ikrus, sezamų sėklas ar skrudintus panko džiūvėsėlius.
  8. Suktinuką perpjaukite pusiau, gautas puses dar per pusę ir visus gabaliukus dar kartą padalinkite pusiau.
  9. Po kiekvieno pjūvio peilį nuvalykite drėgnu, švariu rankšluosčiu.
  10. Patiekite su sojų padažu, vasabi krienais ir marinuotu imbieru gari.
  11. Uramaki suktinukų gaminimą galite pamatyti šiame video.



Temaki

Nuomonė, kad japonai namuose valgo labai daug maki ar nigiri sušių yra klaidinga. Tokiais sušiais dažniau mėgaujamasi restoranuose arba jie perkami prekybos centruose paruoštose dėžutėse. Namuose japonai dažniau valgo sušių tūtas temaki.
Šioms tūtoms, kaip ir bet kuriems kitiems sušiams, reikės ryžių, o taip pat nori lapų bei pačių įvairiausių priedų. Šie sušiai nėra susukami iš anksto, ant stalo sudedami ingredientai ir kiekvienas valgytojas susisuka tūtą pagal savo skonį. Tai šauni idėja pokalbių kupinai vakarienei!
 

temaki

Valgymo metu kiekvienas pats susisuka temaki pagal savo skonį. Nuotraukoje yra temaki su avokadais, agurkais ir sezamų sėklomis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10 tūtų Jums reikės:
10 šaukštų pasiruoštų sušių ryžių;
5 nori lapų;
didelės lėkštės supjaustytų, pasirinktų priedų: lašišos, tuno, krevečių, krabų lazdelių, ikrų, agurko, avokado ir kt.

Gaminimas:

  1. Nori lapus perkirpkite pusiau.
  2. Ant vienos lapo pusės dėkite šaukštą ryžių ir pasirinktus priedus.
  3. Susukite tūtą, pradėdami sukti nuo tos pusės ant kurios yra sudėti ingredientai.
  4. Temaki tūtų gaminimą galite pamatyti šiame video.



Nigiri

Lietuvoje nigiri nėra tokie populiarūs, perkant sušių rinkinį daugumoje restoranų nigiri jame nebus, šiuos sušius turėsite užsisakyti atskirai, įprastai mokant už vieną vienetą. Japonijoje yra atvirkščiai - dažniau sutiksite nigiri rinkinius su vienu ar keliais maki suktinukais.
 

nigiri

Nigiri yra ryžių kąsnelis su ant viršaus uždėtu žuvies, jūrų gėrybių ar omleto gabaliuku. Nuotraukoje yra nigiri su omletu tamago, lašiša ir tunu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10 nigiri Jums reikės:
10 šaukštų pasiruoštų sušių ryžių;
10 įvairios žuvies ir jūros gėrybių, supjaustytų maždaug 2 pirštų pločio riekelėmis: žalios, sūdytos, lengvai parūkytos ar vos apkeptos lašišos, žalio ar vos apkepto tuno, žalių, virtų ar apkeptų krevečių, japoniško omleto tamago. Tai pat galima naudoti žalius kalmarus, aštuonkojus, moliukus ir kt., bet šių ingredientų Lietuvoje gauti sudėtinga.

Gaminimas:

  1. Drėgnomis rankomis paimkite šaukštą ryžių ir švelniai suspauskite pailgos, ovalios formos kąsnelį.
  2. Svarbu, kad nigiri būtų suspaustas tinkamai. Jeigu suspausite per stipriai, ryžiai susitraiškys, sulips ir velsis apie dantis. Jeigu suspausite per lengvai, ryžiai bus birūs ir paimtas nigiri suluš.
  3. Ant delno, ties pirštų lenkimo linija padėkite gabaliuką žuvies, ant gabaliuko uždėkite suformuotą ryžių kąsnelį. Viską švelniai spustelėkite delne, paformuokite ir palyginkite ryžius kitos rankos pirštu.
  4. Jeigu naudojamas omletas tamago, nigiri dažnai apjuosiamas siaura nori lapo juostele.
  5. Valgydami nigiri būtinai į sojų padažą merkite tik žuvį, o ne apatinę, t.y. ryžių pusę.
  6. Nigiri gaminimą galite pamatyti šiame video.



Na o jeigu jums patinka ne tik sušiai, bet ir naujovės, siūlome išbandyti labai išpopuliarėjusią ir smagiai atrodančią, šiuolaikišką sušių variaciją - sušių „spurgytes“!

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (6)
Vaiga
2022-02-23 21:59
Labadiena, sakykit kaip paruosti zalia lasisa, kokio stories gabaleliais pjaustytui? ATSAKYTI
Indrė
2022-02-24 11:56
Storis priklausomai nuo to, kokios rūšies sušius norite ruošti, pavyzdžiui, jei suksite į sušių vidų, tuomet užteks supjaustyti piršto storio juostelėmis, jei gaminsite nigiri sušius (paskutinius aprašytus straipsnyje), tai kaip parašyta - žuvies ir jūros gėrybių, supjaustytų maždaug 2 pirštų pločio riekelėmis: žalios, sūdytos, lengvai parūkytos ar vos apkeptos lašišos. Lašišą tinka naudoti žalią, sūdytą, parūkytą ar lengvai apkeptą :) O kaip lašišą sūdyti galite rasti straipsnyje šiame straipsnyje :) ATSAKYTI
karolina
2021-03-17 13:34
gaminau pagal jus,nu gavosi super ,dariau pirma karta:)
ATSAKYTI
Tadas
2019-03-26 15:44
Ryžius ruošiau žingsnis po žingsnio pagal jūsų nurodymus ir gavosi ne purūs sushi ryžisi o gleivėta ryžių košė! ATSAKYTI
Kristina
2019-03-27 09:34
Aš irgi gaminau pagal šį receptą ir man kuo puikiausiai pavyko :) Svarbu pasirinkti tinkamus (bei kokybiškus) ryžius ir juos tikrai gerai nuplauti iki skaidraus vandens. O vėsdami, su visais priedais, jie ir turi būti lipnūs, kad gerai sukibtų sušiai :) Ačiū už receptą! ATSAKYTI
Dovilė
2022-02-01 18:12
Tikrai taip, suši ryžiai yra lipnūs, ne birūs. Tik būtinai rinkitės būtent japoniškus sušiams skirtus ryžius, gerai nuplaukite, nepervirkite, o maišydami su actu nesutrinkite į košę (geriausia ta daryti mediniu šaukštu, galite paieškoti Youtube video). ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital