Gaminame kimči - receptas žingsnis po žingsnio + 6 skonių idėjos

2023-10-02
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Gaminame kimči - receptas žingsnis po žingsnio + 6 skonių idėjos
@ Shutterstock

Kimči (angl. kimchi) yra vienas labiausiai atpažįstamų ir plačiausiai mėgstamų korėjietiškų valgių, pagamintas iš fermentuotų (raugintų) daržovių (dažniausiai naudojamas Pekininis kopūstas), pagardintų aitrokais prieskoniais. Tai ne tik labai skanus, bet ir sveikatai itin naudingas maistas, tad tikrai verta išbandyti! Dalinamės patarimais, kimči receptu ir idėjomis, kaip panaudoti kimči patiekaluose.

Kimči - vertinga mada iš senų senovės

Kimči, kaip ir daugelis kitų fermentuotų valgių, Korėjoje ir kitose Tolimųjų Rytų šalyse žinomas jau tūkstančius metų. Šiandien tai labai madingas valgis, tačiau anuomet, kuomet nebuvo ne tik šaldytuvų, bet ir elektros, fermentavimas padėjo išsaugoti maisto produktus ilgam laikui.

Korėjoje fermentuotos daržovės tradiciškai laikomos didelėse, molinėse puodynėse ongi, sustatytose jų laikymui įkurtose terasose prie namų arba užkastose į žemę. Ypatingų puodynių sienelėse yra gausybė mikroskopinių skylučių, porų, leidžiančių į vidų patekti orui ir užtikrinančių sėkmingą fermentaciją.

Šiuolaikiniai žmonės kiekvieną dieną gali mėgautis šviežiomis daržovėmis, turime šaldytuvus joms laikyti, tad fermentavimas, kaip būdas nenumirti iš bado žiemą, mums nebėra aktualus. Tačiau fermentuotų produktų populiarumas nuolat auga! Jie vertinami dėl didžiulės naudos sveikatai - fermentacijoje dalyvaujančios gerosios bakterijos labai naudingos mūsų žarnynui, virškinimui, imuninei sistemai, raugintuose produktuose yra daug vitamino C, o taip pat ir kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų.
 

Ongi puodai Korėjoje

„Kvėpuojančiose“ ongi puodynėse fermentuojamas ne tik kimči, bet ir čili pipirų pasta gočiujang, sojų pupelių pasta doejang, sojų padažas ir kiti valgiai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kimči gamyba primena kopūstų rauginimą

Raugintas maistas puikiai pažįstamas ne tik korėjiečiams, bet ir lietuviams - juk žiemą taip pat neapsieiname be raugintų kopūstų, agurkų, pomidorų, burokėlių, tad kimči paruošimo procesas neturėtų nustebinti.

1. Kimči naudojamos daržovės. Korėjoje yra žinoma apie 200 kimči rūšių, kurios skiriasi naudojamų daržovių ir prieskonių deriniais. Pats populiariausias yra Pekininių kopūstų kimči, korėjietiškai vadinamas baečiu kimči. Drauge su kopūstais fermentuojama šiek tiek baltų korėjietiškų ridikų, kartais ir kitų daržovių, pavyzdžiui, morkų bei įvairios prieskoninės daržovės, pavyzdžiui, svogūnų laiškai, česnakai, imbieras. Šis kimči gan gausiai gardinamas prieskoniais.

Pekininiai kopūstai naudojami ir baek kimči arba baltojo kimči gamyboje. Šis kimči labai panašus į geriausiai žinomą, raudonos spalvos baečiu kimči, tačiau baltajam kimči naudojama visai nedaug prieskonių. Korėjoje baltasis kimči dažniausiai patiekiamas kaip garnyras prie ryškaus skonio jautienos patiekalų, jį taip pat valgo tie, kurie nemėgsta arba negali valgyti aštraus maisto, pavyzdžiui, vaikai, seneliai, ligoniai.

Pekininių kopūstų kimči dažniausiai naudojama truputį baltųjų korėjietiškų ridikų, tačiau jie gali sudaryti ir kimči pagrindą - iš jų gaminamas kakdugi. Ridikai supjaustomi stambiais kubeliais ir fermentuojami su svogūnų laiškais, imbieru, prieskoniais. Dažnai pridedama ir įvairių jūros gėrybių, pavyzdžiui, nesmulkintų austrių, smulkių fermentuotų krevečių, žuvų žiaunų.

Vakarų šalyse kimči konsistenciją įsivaizduojame panašią į raugintų kopūstų, t.y. stambiau ar smulkiau pjaustytos daržovės ir šiek tiek natūraliai susidariusio skysčio. Korėjoje valgomi ir kitokie, skysti kimči. Jie gaminami iš panašių ingredientų, tačiau daržovės yra fermentuojamos sūryme.
 

Kimči ingredientai

Dažniausias kimči ingredientas yra Pekininis kopūstas, truputis kitų daržovių ir prieskoniai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Kimči pagardai ir prieskoniai. Pagrindinis Europoje įprastų raugintų daržovių ir kimči skirtumas yra prieskonių naudojimas. Lietuvoje rauginamos daržovės dažniausiai pagardinamos tik pipirais ir kmynais, o Korėjoje naudojama gerokai daugiau prieskonių. Prieskoniai kimči suteikia ne tik kiek aštrų skonį, bet ir ryškesnį aromatą bei spalvą.

Druska. Nesvarbu, ką rauginate, labai svarbu pasirinkti tinkamą, „senovišką“ akmens druską. Druska jokiu būdu neturi būti joduota, nes rauginamos daržovės apkars. Subtilaus skonio įvairiaspalvės (rausvoji Himalajų, juodoji ar raudonoji Havajų ir kt.) druskos taip pat netiks. Druska yra reikalinga sūrymui, kuriame mirkomi kopūstai, ji „ištraukia“ iš kopūstų sultis ir sunaikina nepageidaujamas bakterijas, grybelius ir kt., galinčius pradėti ne pageidaujamą fermentacijos, bet puvimo, pelijimo procesus. 1 dideliam Pekininiam kopūstui reikės saujos druskos, t.y. 70-80 g.

Saldikliai. Cukrus ir kiti saldikliai, pavyzdžiui, ryžių arba žalių slyvų sirupas naudojami ne visuomet. Korėjoje dažniau saldinami jau fermentuoti kimči, pavyzdžiui, jeigu kimči tiekiamas su kiek salstelėjusia, virta kiaulienos papilve bosam. Jeigu norite, kad kimči skonis būtų kiek švelnesnis, turėtų mažiau rūgštumo, galima iškart įdėti cukraus, bet reikės tik trupučio - dideliam Pekininiam kopūstui pakaks 1-2 šaukštelių.

Čili pipirų milteliai. Pagrindinis daugumai kimči naudojamas prieskonis yra korėjietiškų čili pipirų milteliai gočiugaru. Šie čili pipirų milteliai savo spalva, konsistencija ir kvapu primena mūsų prekybos centruose esančius čili pipirų miltelius, tačiau korėjietiški čili pipirai yra gerokai švelnesnio skonio. Šie pipirai turi truputį aštrumo, bet kartu ir saldumo, „dūmo“ skonio. Tokių pipirų kimči yra naudojama gan daug, šaukštais, pavyzdžiui, kimči iš 1 Pekininio kopūsto rekomenduojama naudoti 2-6 šaukštus.

Kimči tiks ir mūsų prekybos centruose randami čili pipirai, tačiau jų reikės mažiau, kad kimči nebūtų per aštrus ir neapkarstų (žinoma, aštrumo ir kartumo supratimas skiriasi, tad vadovaukitės savo skoniu). Mes rekomenduojame maišyti mūsų prekybos centruose esančius, aštrius čili pipirų miltelius ir saldžiosios paprikos miltelius, kad kimči spalva būtų raudonesnė, gražesnė. Galima įdėti ir truputį rūkytos saldžiosios paprikos miltelių, suteiksiančių „dūmiškumo“. 1 šaukštą korėjietiškų čili pipirų keiskite maždaug puse šaukšto saldžiųjų paprikų miltelių, čili pipirų milteliais pagal skonį (pavyzdžiui, 0,5 šaukštelio) ir žiupsneliu rūkytos paprikos miltelių.
 

Kimči su čili pipirais

Raudoną spalvą kimči suteikia prieskoniai - tradiciškai naudojami truputį aštrumo turintys čili pipirų milteliai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jūros gėrybės. Yra įvairių kimči receptų, tačiau daugeliui yra reikalingos vienokios ar kitokios jūrų gėrybės. Jos suteikia vadinamąjį umami skonį, kurio pavadinimo atitikmens lietuvių kalboje nėra, nes toks skonis istoriškai mums nebuvo pažįstamas (lietuviškai, kaip ir kitomis Europos kalbomis, įvardijame tik keturis skonius: rūgštus, kartus, saldus, sūrus).

Korėjoje naudojamos šviežios austrės, žuvų žiaunos, sūryme fermentuotos krevetės, įvairi žuvis, ančiuviai ir kt. Tokių ingredientų Lietuvoje negausime, o ir ryškų umami skonį turintis kimči gali nepatikti. Tiek Korėjoje, tiek ir kituose pasaulio kampeliuose kimči dažnai gardinamas žuvies arba austrių padažu. Šių padažų įsigysite didesniuose prekybos centruose, jie nėra itin brangūs (200 ml buteliukas kainuoja apie 2 eurus). Šie padažai yra sūrūs, todėl 1 dideliam Pekininiam kopūstui pakaks poros šaukštų.

Jeigu nevartojate gyvūninės kilmės produktų arba esate alergiškas žuviai, jūrų gėrybėms, žuvies arba austrių padažą galite pakeisti sojų padažu arba naudoti sušiams skirtus jūros dumblių lapus nori. Gaminant kimči iš 1 didelio Pekininio kopūsto pakaks maždaug pusės lapo, suplėšyto į smulkias skiauteles.

Miltai. Kad kimči būtų tirštas, gali būti naudojami specialūs ryžių milteliai (angl. glutinous rice flour). Jie, prieš įmaišant į ruošiamą kimči, yra verdami su vandeniu iki kol susidaro tiršta masė. Vietoje šių miltelių galima naudoti ryžių, kvietinius ar ruginius miltus. 1 didesniam Pekininiam kopūstui reikia imti 1-2 šaukštus miltų, juos išmaišyti 400 ml šalto vandens, o tuomet nuolat maišant užvirti, dar porą minučių pavirti iki sutirštėjimo ir naudoti atvėsintą mišinį. Jį reikia įmaišyti kartu su visais kitais prieskoniais ir pagardais.

3. Kimči paruošimas. Daržovių pjaustymas. Kimči skirtą Pekininį kopūstą Korėjoje įpjasta pjaustyti ketvirčiais. Tam kietesnę kopūsto apačią reikia įpjauti pusiau, o tuomet plėšti - tiesiog pjaunant peiliu per visą ilgį nubyrės daug smulkių likučių. Perpus įpjautą ir perplėštą kopūstą reikėtų vėl įpjauti ir perplėšti. Turėsite 4 pailgus gabalus. Jeigu kopūstas labai didelis, galima pjaustyti smulkiau. Vakaruose kopūstai dažnai smulkinami juos tiesiog supjausčius stambiais kubeliais.

Ridikus reikėtų supjaustyti smulkiai, dažniausiai jie pjaustomi smulkiais, degtukų dydžio pagaliukais. Svogūnų laiškai yra pjaustomi 1-2 cm ilgio gabaliukais. Jeigu naudojama daugiau kitų daržovių, jos taip pat pjaustomos gan smulkiai, pailgais pagaliukais ar nedideliais kubeliais.
 

Supjaustytas Pekininis kopūstas kimči

Tradiciškai kimči kopūstai pjaustomi į keturias dalis, bet galima ir smulkiau. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Prieskonių pastos paruošimas. Visos likusios prieskoninės daržovės ir prieskoniai yra sutrinami į pastą. T.y. imbierai, česnakai, čili pipirų milteliai (saldžiosios bei rūkytos paprikos milteliai, jeigu ji naudojama), cukrus arba kitokie saldikliai yra sutrinami grūstuvėje arba maisto smulkintuvu iki vienalytės, raudonos spalvos pastos. Jeigu norisi tirštesnio kimči, tokia pasta sumaišoma su jau išvirtu ir atvėsintu, tirštu vandens ir miltų mišiniu.

Kopūstų mirkymas sūryme. Kimči gamyba prasideda nuo kopūstų mirkymo sūryme, t.y. pasūdytame vandenyje. Kopūstus taip pat galima tiesiog apibarstyti druska (švelniai praskleidžiant kiekvieną lapą, jo nenuplėšiant, bet pabarstant druskos tarp lapų). Mirkymas sūryme yra kiek patogesnis ir patikimesnis būdas, nes tuomet visas kopūstas įsisūdys tolygiai (jeigu kopūsto gabalai iš indo iškyla, reikėtų juos pridengti lėkšte ir prispausti su svoriu, pavyzdžiui, stiklainiu su vandeniu).

Turėkite mintyje, kad mirkant kopūstus sūryme arba laikant su druska skysčio gerokai padaugės, tai normalu, nes druska „ištrauks“ skystį iš kopūsto.

Druskoje arba sūryme kopūstus reikėtų laikyti 3-5 valandas (kartais rekomenduojama palaikyti pernakt). Praėjus šiam laikui juos iš sūrymo reikia ištraukti (sūrymo nenupilant, nes jo dar reikės) ir nuplauti po tekančiu, šaltu vandeniu.

Kimči ingredientų sumaišymas. Tolesni kimči gamybos etapai yra labai paprasti. Sūdytus ir nuplautus kopūstus reikia sumaišyti su visais kitais ingredientais taip, kad viskas tolygiai pasidengtų paruošta raudona prieskonine pasta. Maišant reikėtų švelniai, bet truputį paspaudžiant pastą „įmasažuoti“ į daržoves. Šį darbą rekomenduojame atlikti su pirštinėmis, nes prieskonių pasta gali dažyti rankas, graužti, jeigu oda jautresnė (ypač, jeigu esate susižeidę, įsipjovę).

4. Kimči fermentavimas. Fermentavimui skirti indai. Sumaišytus ingredientus reikia paspaudžiant sudėti į fermentavimui skirtą indą. Tam labiausiai tiktų stiklinis arba molinis, glazūruotas indas, turintis dangtelį (nereikia, kad dangtelis užsidarytų labai sandariai). Visai netiks metaliniai ar plastikiniai indai, nes fermentacijos metu susidarančios rūgštys juos pažeis, į fermentuojamą produktą pateks nepageidaujamos medžiagos.
 

Kimči stiklainyje

Tradiciškai kimči fermentuojami molinėse puodynėse, bet mūsų sąlygomis tai patogiausia daryti stiklainyje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Fermentavimas. Paspaudžiant sudėti kimči ingredientai turėtų būti padengti skysčiu. Jeigu virš daržovių nėra skysčio sluoksnio, įpilkite truputį pasilikto sūrymo, kuriame mirko kopūstai. Sūrymo gali ir nereikėti arba jo pakaks visai nedaug, tik tiek, kad daržovės būtų vos apsemtos. Daržoves (ypač jeigu kopūstas buvo pjaustytas ne ketvirčiais, o kubeliais) gali tekti prispausti papildomu „svarmeniu“ - jas pageidautina „užkloti“ nepjaustytu Pekininio kopūsto lapu, o ant viršaus uždėti mažą stiklainiuką (pavyzdžiui, nuo kūdikių maisto), espreso puodelį ar pan.

Fermentavimui paruoštas daržoves tereikia laisvai pridengti dangteliu ir leisti bakterijoms atlikti savo darbą. Kimči reikėtų fermentuoti kambario temperatūroje, toliau nuo saulės spindulių, kitų tiesioginių karščio šaltinių ar vietų, kuriose temperatūra šokčioja (pavyzdžiui, nereikėtų laikyti kimči prie viryklės, nes ten temperatūra nėra pastovi).

Kimči fermentavimo trukmė priklauso nuo temperatūros, drėgmės, aplinkoje esančių bakterijų ir asmeninio skonio. Vieniems patinka tik vos raugintos, traškios, gaivesnės daržovės, o kiti labiau mėgsta gerokai įrūgusias, kiek minkštesnes, turinčias daugiau rūgštumo.

Vidutiniškai 20°C kimči turėtų fermentuotis 2-4 dienas. Kasdien vis patikrinkite savo kimči, paspauskite, kad pasišalintų susidariusios dujos, įsitikinkite, kad daržovės yra visiškai panirusios sūryme ir paragaukite. Kuomet skonis jums patiks (arba beveik patiks, nes prisiminkite, kad fermentacija, nors ir labai lėtai, bet tebevyks laikant paruoštą kimči šaldytuve), stiklainiuką padėkite į šaldytuvą.

5. Kimči laikymas ir galiojimo laikas. Fermentuotą kimči galima valgyti iškart, bet mes rekomenduojame jį dar 1-2 savaites palaikyti šaldytuve, kimči dar truputį pasifermentuos ir skonis „subręs“, bus ryškesnis, atsiras daugiau poskonių.

Šaldytuve kimči galima laikyti ilgai, kelis mėnesius. Kimči ir toliau lėtai rūgs, skonis bus vis sodresnis ir ryškesnis. Labai menka tikimybė, kad kimči suges, greičiau jis perdėm įrūgs ir taps jums nepriimtino skonio, per rūgštus, per aitrus. Tokį kimči galima panaudoti įvairiems patiekalams (kurių kelis receptus pateikėme apačioje), tuomet skonis sušvelnės.

Vis tik, jeigu kimči spalva pasikeitė, jis papilkėjo, pažaliavo, atsirado gleivių, sklinda nemalonus, puvėsių ar pelėsių kvapas, atsirado matomi pelėsiai (net jeigu supelijo tik mažytė dalis, negalima nuimti pelėsio ir toliau valgyti produkto. Pelėsių siūleliai ir sporos gali būti pasklidę plačiai, tik dar nematomi plika akimi. Pelėsiai labai žalingi sveikatai!), kimči sugedo ir jį teks išmesti.

6. Kimči patiekimas ir patiekalai su kimči. Kimči Korėjoje yra valgomas dideliais kiekiais ir visomis progomis. Kimči yra patiekiamas, kaip užkandis arba garnyras prie įvairių patiekalų. Jis gali būti patiekiamas vienas, toks, koks yra arba prieš patiekimą sumaišomas su sezamų aliejumi, pabarstomas sezamų sėklomis, šviežiais, pjaustytais svogūnų laiškais.

Kimči gali būti naudojamas daugybės patiekalų gamyboje. Pavyzdžiui, kaip įdaras koldūnams (kimči sumaišomas su malta mėsa ar ryžiais), kepami kimči blynai, kimči naudojamas troškiniams ir sriuboms, sumaišomas ir kepinamas su ryžiais ar makaronais... Kelių labai skanių ir nesunkiai pagaminamų patiekalų receptais pasidalinome žemiau.

Kimči receptai: fermentuojame kimči ir gaminame su kimči

Dalinamės pakankamai tradiciniu (bet pritaikytu vakarietiškam skoniui ir ingredientams, kuriuos galime įsigyti prekybos centre) korėjietiško kimči receptu bei dar keliais receptais, kaip kimči naudoti patiekaluose. Nors, tiesą sakant, esame tikri, kad bent jau pirmąją partiją suskanausite tiesiai iš stiklainiuko!
 

Kimči

Kimči skanu valgyti vieną, kaip užkandį ar garnyrą, bet galima panaudoti patiekalams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 2 litrams (bet stiklainį naudokite didesnį. 3 litrų talpos, jeigu kopūstą pjaustysite kubeliais; 5 litrų - jeigu pjaustysite ketvirčiais) korėjietiško kimči Jums reikės:

  • 1 didelio Pekininio kopūsto (~ 1 kg svorio);
  • 70-80 g „paprastos“ (ne joduotos, ne Himalajų ir pan.) druskos;
  • 300 g korėjietiškų baltųjų ridikų (galima pakeisti morkomis arba ridikus pamaišyti su jomis);
  • 1 pundelio svogūnų laiškų;
  • 1 šaukšto sutarkuoto imbiero;
  • 6 skiltelių česnako;
  • 2-6 šaukštų korėjietiškų čili pipirų miltelių (mūsų parduotuvėse randami čili pipirai yra aštresni, jų dėkite mažiau, pagal skonį. Norėdami sukurti panašų į korėjietiškų pipirų skonį, 1 šaukštą korėjietiškų čili pipirų keiskite maždaug puse šaukšto saldžiųjų paprikų miltelių ir čili pipirų milteliais pagal skonį (pavyzdžiui, 0,5 šaukštelio). Jeigu norite, įberkite ir žiupsnelį rūkytos paprikos miltelių);
  • 2 šaukštų žuvies padažo (galima pakeisti austrių padažu, sojų padažu arba puse sušiams skirto nori lapo);
  • 2 šaukštelių cukraus.


Patarimas: jeigu norite tirštesnio kimči, papildomai reikės: 1-2 šaukštų ryžių, kviečių ar ruginių miltų ir 400 ml vandens. Miltus labai gerai išmaišykite šaltame vandenyje, nuolat maišydami užvirkite, dar 2-3 min. pavirkite iki sutirštėjimo. Mišinį atvėsinkite ir įmaišykite į kimči prieš fermentaciją, t.y. kuomet tarpusavyje sumaišysite visus ingredientus.

Gaminimas:

  1. Pekininį kopūstą perpjaukite išilgai į 4 dalis (rekomenduojame įpjauti kietesnę apatinę dalį, o tuomet suplėšyti pusiau ir tas puses dar perpus) arba stambiai supjaustykite.
  2. Kopūstus sumaišykite su druska, užpilkite drungnu vandeniu, kad kopūstai būtų apsemti ir švelniai, nelaužydami kopūsto pamaišykite iki kol druska ištirps.
  3. Sūryme panardintą (jeigu reikia uždenkite lėkšte su svoriu) kopūstą laikykite 3-5 val.
  4. Kopūstą ištraukite iš sūrymo, sūrymo neišpilkite. Kopūstą nuplaukite po tekančiu, šaltu vandeniu. Kiek nuspauskite vandens perteklių.
  5. Ridikus (arba morkas) supjaustykite smulkiomis lazdelėmis. Svogūnų laiškus - 1-2 m ilgio gabaliukais.
  6. Imbierą, česnaką, čili pipirus (arba paprikų ir čili pipirų miltelių mišinį), padažą (arba mažais gabaliukais suplėšytą nori lapą), cukrų sutrinkite maisto smulkintuvu iki pastos konsistencijos. Jeigu neturite smulkintuvo, imbierą ir česnaką sutarkuokite smulkia tarka ir šaukštu gerai ištrinkite su kitais prieskoniais.
  7. Paruoštą pastą „įmasažuokite“ į daržoves, viską gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų.
  8. Kimči paspausdami sudėkite į švarų stiklainį.
  9. Jeigu daržovės nėra apsemtos skysčiu, įpilkite pasilikto sūrymo, kuriame mirko kopūstas. Kimči mišinys turi būti apsemtas vos vos.
  10. Stiklainiuką pridenkite dangteliu, bet nereikia užsukti sandariai.
  11. Palikite fermentuotis kambaryje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, vietoje, kurioje temperatūra pastovesnė.
  12. Kambario temperatūroje, t.y. 20°C kimči turėtų fermentuotis 2-4 dienas, fermentuokite pagal savo skonį.
  13. Kasdien kimči vis paspauskite, paragaukite ir kai kimči įrūgs iki jums patinkančio skonio, jį perkelkite į šaldytuvą.
  14. Galima skanauti iškart, bet rekomenduojame dar 1-2 savaites „pabrandinti“ šaldytuve.


Kimči blynai kimčidžeon

Korėjoje sakoma, kad kimči blynus reikia kepti, kuomet lauke lyja, nes kepančio blyno čirškėjimas primena lietaus garsą. O taip pat ir todėl, kad šie blynai yra labai jaukus, sotus ir puikiai sušildantis patiekalas.
 

Kimči blynas

Kimči blynams puikiai tiks kiek per stipriai įrūgęs, jums perdėm ryškaus skonio kimči. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 dideliems (per visą didelę, ~ 30 cm skersmens keptuvę) blynams Jums reikės:

  • ~ 200 g kimči;
  • 3 šaukštų skysčio iš kimči;
  • 0,5 nedidelio svogūno;
  • 60 g miltų;
  • 60 ml vandens;
  • po 0,5 šaukštelio (arba pagal skonį) cukraus, druskos;
  • kepimui neutralaus skonio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Kimči šiek tiek pasmulkinkite peiliu, kad gabaliukai išliktų gan stambūs, bet kad lengviau įsimaišytų į tešlą.
  2. Svogūną smulkiai sukapokite.
  3. Sumaišykite visus ingredientus, kad gautųsi tolygios konsistencijos tešla.
  4. Keptuvėje įkaitinkite apie 2 šaukštus aliejaus. Dėkite pusę tešlos. Palyginkite su mentele. -
  5. Kepkite iki kol viena blyno pusė sutvirtės, reikėtų kepti 1-2 min.
  6. Tuomet apverskite ir kepkite dar 1-2 min.
  7. Tiekiant supjaustykite kaip picą, trikampiais. Taip pat galima supjaustyti kvadratėliais.
  8. Patiekite su sojų padažu pamirkymui.


Kepti ryžiai su kimči kimčibokeumbap

Labai skanus ir pusryčiams puikiai tinkantis patiekalas. Su kimči pakepintus ryžius patiekite su iškeptu kiaušiniu, kurio skystas trynys pasitarnaus, kaip gardžiausias padažas.
 

Kimči ryžiai su kiaušiniu

Šiam patiekalui, kaip ir kimči blynams, labai tiks stipriai įrūgęs kimči, nes jo skonis kepimo metu sušvelnės. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:

  • 150-200 g kimči;
  • 150 g šoninės ar kumpio;
  • ~ 600 g virtų ryžių;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • 60 ml kimči skysčio;
  • kepimui neutralaus skonio aliejaus;
  • pagardinimui sezamų aliejaus (nebūtina);
  • patiekimui: 4 keptų kiaušinių, truputį sezamų, svogūnų laiškų, kelių gabaliukų čili pipiro.


Gaminimas:

  1. Smulkiai sukapotą česnaką trumpai (apie 10 sekundžių) pakepinkite aliejuje. Sudėkite nedideliais gabaliukais pjaustytą šoninę. Pakepkite iki kol ji pradės skrusti.
  2. Sudėkite pasmulkintą kimči, maišydami kepkite iki kol suminkštės, apie 5-10 min.
  3. Sudėkite ryžius ir supilkite kimči skystį. Kelias minutes maišydami pakepkite iki kol viskas tolygiai susimaišys, ryžiai nusidažys gelsva ar rausva spalva (priklausomai nuo kimči spalvos intensyvumo).
  4. Įmaišykite šlakelį sezamų aliejaus.
  5. Tekiant ryžius padalinkite į lėkštes, uždėkite po keptą kiaušinį (rekomenduojame, kad trynys išliktų skystas, bet kepkite pagal skonį), pabarstykite sezamais, svogūnų laiškais, čili pipiro gabaliukais.


Gyoza koldūnai su kimči ir kiauliena

Gyoza koldūnams įprastai naudojami smulkiai sukapoti, nuplikyti baltagūžių arba švieži Pekininių kopūstų lapai, kiauliena ir pagardai (smulkiai sukapotas česnakas, sojų padažas, sezamų aliejus, sakė, druska ir pipirai). Puikiausi, išskirtinio skonio koldūnai pavyks su kimči.
 

Kimchi su gyoza

Koldūnai su kimči pavyks ryškaus skonio, turintys truputį aštrumo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

30 koldūnų Jums reikės:

  • 30 tešlos lapelių gyoza koldūnams (galima nusipirkti didesniuose prekybos centruose arba pasigaminti patiems pagal šiame straipsnyje plačiai pateiktą aprašymą);
  • 200 g kimči;
  • 100 g maltos kiaulienos;
  • 0,5 mažo svogūno;
  • kelių svogūnų laiškų;
  • 1-2 skiltelių čenako;
  • 1 mažo kiaušinio;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui sezamų aliejaus (galima naudoti kitokį, neutralesnio skonio);
  • vandens.


Gaminimas:

  1. Kimči nuspauskite nuo skysčio, sumaišykite su kiauliena, smulkiai sukapotu svogūnu, svogūnų laiškais, smulkiai sukapotu, tarkuotu ar spaustuku perspaustu česnaku, kiaušiniu, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais. Gerai išmaišykite.
  2. Paruoštą įdarą palikite 20-30 min. kambario temperatūroje, kad pasiskirstytų skoniai ir viskas pasimarinuotų.
  3. Ant apskritimo dėkite šaukštą įdaro, apskritimo kraštelius sudrėkinkite ir vienoje pusėje sulankstykite raukšleles, tvirtai suspausdami koldūną.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite nedaug koldūnų, kad jie gulėtų vienu sluoksniu, nesiliestų tarpusavyje. Koldūnų palankstymas turi būti viršuje.
  5. Koldūnus nevartydami kepkite 3-4 min. Kepimo metu kelis kartus pajudinkite keptuvę, kad koldūnai apkeptų tolygiau.
  6. Įpilkite apie 60-70 ml karšto vandens, uždenkite ir ant vidutinės ugnies troškinkite 3-4 min.
  7. Nukelkite dangtį, padidinkite ugnį, kad nugaruotų likęs vanduo.
  8. Įpilkite dar šlakelį aliejaus ir dar minutę pakepkite, kad koldūnų apačia būtų traški.
  9. Tokiu būdu, nedidelėmis porcijomis iškepkite visus koldūnus.
  10. Koldūnus sudėkite į lėkštę viena eile, apkepta puse į viršų.


Kimči troškinys su kiauliena ir tofu kimčidžige

Tolimųjų rytų virtuvė dažnai klaidingai siejama tik su žuvimi. Tiesa ta, kad daugelis rytuose gyvenančių tautų labai mėgsta kiaulieną, o Korėjoje ypač vertinama riebi, ryškaus skonio kiaulės pavilvė.
 

Kimči sriuba troškinys

Troškinį su kimči paruošite greičiau nei per valandą, o skonis tikrai nustebins! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 sočioms porcijoms Jums reikės;

  • 250-300 g kimči;
  • 100 g kiaulienos papilvės (galima naudoti šoninę ar kitą, riebią kiaulienos dalį);
  • 170 g tofu;
  • 1 šaukštelio sutarkuoto imbiero;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 120 ml kimči skysčio (galima pakeisti vandeniu);
  • 2 stiklinių vandens;
  • kelių svogūnų laiškų;
  • pagal skonį druskos, pipirų, čili pipirų miltelių.


Gaminimas:

  1. Mėsą ir kimči supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Dėkite į puodą, pridėkite smulkiai sutarkuotą imbierą ir česnaką.
  2. Maišydami pakepkite 5-10 min. iki kol suminkštės kimči, o kiaulienos riebalai aptirps.
  3. Supilkite vandenį, kimči skystį, užvirkite, ugnį sumažinkite ir virkite uždengę apie 20-30 min. Jeigu norisite skysčiau, įpilkite daugiau vandens ir vėl užvirinkite.
  4. Sudėkite stambiais kubeliais pjaustytą tofu, smulkintus svogūnų laiškus, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, čili pipirais. Pavirkite dar 5 min.
  5. Tiekiant galite užbarstyti dar šiek tiek smulkintų svogūnų laiškų.

 

Kimči ir kiaulienos „stir-fry“ buta kimuči

Raugintas kimči puikiai dera su kiauliena ir subalansuoja jos riebumą, todėl šiam patiekalui galite drąsiai rinktis riebesnes kiaulienos dalis. O smagiausia dalis ta, kad patiekalui pagaminti tereikės keliolikos minučių, tad ryžių patariame išsivirti iš anksto.

 

Kimči kiaulienos stir fry

Norint paragauti egzotiškesnių skonių visai nebūtina pusei dienos užsidaryti virtuvėje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:

  • 250 g kiaulienos (tiktų nerūkyta, nesūdyta pavilvė, šoninė ar kita riebesnė dalis);
  • 250-300 g kimči;
  • 1 svogūno;
  • 1-2 šaukštelių cukraus;
  • pagal skonį druskos, pipirų, čili pipirų;
  • kepimui neutralaus skonio aliejaus;
  • patiekimui ryžių, smulkintų svogūnų laiškų, sezamų sėklų.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje labai gerai įkaitinkite aliejų, sudėkite plonai, nedideliais gabaliukais pjaustytą kiaulieną ir maišydami pakepkite 1-2 min.
  2. Sudėkite kimči, plonais pusžiedžiais ar nedideliais kubeliais pjaustytą svogūną, suberkite cukrų ir maišydami pakepkite 3-4 min.
  3. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, čili pipirais.
  4. Patiekite uždėję ant virtų ryžių, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais, sezamų sėklomis.


Karštas sumuštinis su kimči ir sūriu

Kimči tiks ne tik korėjietiškiems, bet ir mums labai įprastiems patiekalams, pavyzdžiui, karštiems susmuštiniams su sūriu. Tai labai paprastas, bet sotus ir skonio kupinas sumuštinis, kuris tikrai praskaidrins nuotaiką šaltą dieną.
 

Karštas sumuštinis su kimči

Pabodo karšti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu? Paragaukite karštų sumuštinių su kimči! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 sumuštiniui Jums reikės:

  • 2 riekių šviesios duonos arba batono;
  • 2 šaukštų kimči;
  • 4 reikelių mėgstamo sūrio (tiktų neutralesnio skonio, pavyzdžiui, fermentinis, švelnus čederis, gaudos ir kt. Galima pamaišyti kelių rūšių);
  • 2 šaukštų sviesto.


Gaminimas:

  1. Nuo kimči nuspauskite skystį ir smulkiai supjaustykite.
  2. Duonos riekes saikingai patepkite sviestu.
  3. Keptuvėje išlydykite likusį sviestą, dėkite riekes (sviestuota puse į viršų).
  4. Ant vienos riekės dėkite sūrio riekeles, sudėkite smulkiai supjaustytą kimči. Pakepkite 20-30 sekundžių.
  5. Ant viršaus uždėkite antrą, „tuščią“ riekę.
  6. Paspausdami mentele kepkite iki kol sūris apsilydis, riekės sulips ir apatinė riekė apskrus pagal jūsų skonį.
  7. Apverskite sumuštinį ir paspausdami mentele dar šiek tiek apskrudinkite kitą pusę.
  8. Baruose tokie sumuštiniai dažnai patiekiami su bulvių traškučiais, bet, jeigu norite sveikiau, labai tiks su šviežių daržovių lazdelėmis.
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital