Fritata arba puikusis omletas orkaitėje - žingsnis po žingsnio, kaip pagaminti + 12 receptų

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-04-03
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Fritata omletas orkaitėje
@ Shutterstock

Fritata (it. frittata) yra itališkas, dažniausiai keptuvėje apkepamas ir orkaitėje baigiamas kepti, purus omletas su įvairiais priedais: sūriu, daržovėmis, grybais, mėsa, tiks net duonos gabaliukai, sauja virtų makaronų ar ryžių. Tai paprastas, pigus, greitas, sotus ir labai praktiškas patiekalas, nes galima sunaudoti įvairius likučius, be to šis omletas skanus net ir atvėsęs. Galime jam pažerti ir dar daugiau komplimentų, tačiau siūlome išbandyti ir įsitikinti patiems - pasinaudokite mūsų patarimais bei receptais ir esame tikri, kad fritata jūsų namuose dažnai svečiuosis!



Iš Ispanijos atkeliavęs itališkas, bet Amerikoje mėgstamiausias omletas

Fritata yra itališkas patiekalas, tačiau apsilankius Italijoje tikrai nerasite daug restoranų, kurie jį įtraukia į meniu. Šis patiekalas yra laikomas „naminiu“, nelabai tinkamu tiekti svečiams ar restorano klientams, jis dažniau ruošiamas taupumo sumetimais arba norint atgauti jėgas po gero vakarėlio. Tiesa, į Jungtines Amerikos Valstijas emigravę italai fritatą kilstelėjo į aukštesnį lygį - ten šis patiekalas daug labiau gerbiamas ir yra ypač populiarus.

Tikslią fritatos istoriją atkurti sunku, tačiau, panašūs omletai ir kiaušinių apkepai buvo kepami daugelyje pasaulio vietų. Spėjama, kad apvalioje keptuvėje kepto omleto su priedais idėją italai galėjo nusižiūrėti nuo ispanų (nors patys italai su tokia versija, žinoma, nesutiks). Ispanijoje labai mėgstamas ir gilias tradicijas turi omletas su bulvėmis - ispaniška tortilija.
 

Fritata su špinatais ir pievagrybiais

Fritatą galite sukurti pagal savo skonį. Šiai panaudoti raudonieji svogūnai, pievagrybiai ir špinatai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Skaniausios ir puriausios fritatos paslaptys: pasirinkite gerą ingredientų santykį ir neperkepkite

Kad ir kokiais keliais fritata pasiekė šiuolaikines virtuves, ji garbingą vietą užsitarnavo tikrai pelnytai! Skanią fritatą paruošti tikrai nėra sudėtinga, tačiau reikia žinoti, kelias pagrindines taisykles, kad šis omletas pavyktų purus ir tirpstantis burnoje!

1. Kiaušiniai. Fritatos, kaip ir ir bet kurio kito omleto pagrindinis ingredientas, žinoma, yra kiaušiniai. Tradicinė fritata yra kepama keptuvėje (tačiau puikią fritatą galima apkepti keptuvėje ir baigti kepti orkaitėje arba iškart kepti orkaitėje, įvairiuose kepimo induose, keksiukų formelėse. Apie įvairius kepimo būdus skaitykite žemiau), o norint užpildyti didelę (28-30 cm skersmens keptuvę) jums reikės 10-12 kiaušinių.

2. Pieno produktai. Kiaušiniai fritatai yra išplakami su pieno produktais. Plakiniui galima naudoti įvairius pieno produktus, tačiau labiausiai tiktų riebesni: grietinėlė, grietinė, riebus pienas ar jogurtas, bet galima naudoti ir liesesnį kefyrą, pasukas. Riebūs pieno produktai fritatai suteiks daugiau kremiškumo, ji bus minkšta, drėgna, tirpstanti burnoje. Į plakinį taip pat galima įmaišyti ir sūrio, varškės, surišančių plakinį ir suteiksiančių jam vientisesnę struktūrą bei dar daugiau skonio. Įvairius pieno produktus galima maišyti tarpusavyje - dažniausiai plakiniui naudojama grietinėlė, grietinė arba pienas, o vėliau įmaišomas sūris.

Svarbiausia atkreipti dėmesį į pieno produktų ir kiaušinių santykį. Jeigu naudosite labai daug pieno produktų, fritata bus pavandenijusi, ji nepakankamai sutvirtės arba ją reikės kepti labai ilgai. Jeigu pieno produktų dėsite mažiau, fritata bus kietoka, sausoka, gali būti net kiek guminė. 10-12 kiaušinių plakiniui naudokite pusę stiklinės (apie 120 ml) pieno produktų ir papildomą, dosnią saują sūrio (dalį rekomenduojame įmaišyti į plakinį, o dalį užberti ant fritatos viršaus kepimo metu, kad gražiai apskrustų). Žinoma, juvelyrinių svarstyklių čia nereikia ir šaukštas grietinėlės šen ar ten skonio tikrai nepagadins.

Kuo pakeisti pieno produktus? Jeigu nevartojate pieno produktų arba norite juos kuo nors pakeisti, galite naudoti augalines alternatyvas. Rinkdamiesi augalinį pieną ar jogurtą vadovaukitės tokiomis pačiomis taisyklėmis, t.y. 10-12 kiaušinių reikės apie pusės stiklinės pieno ir jis turėtų būti riebesnis. Labiausiai tiktų riebus kokosų pienas, tačiau galite naudoti ir avižų, sojų, migdolų ar kitokį.

3. Įvairūs priedai. Priedai, žinoma, yra labai svarbūs, nes jie užima didelę fritatos tūrio dalį ir suteikia jai daugiausiai skonio, aromato bei spalvingą išvaizdą. Vis tik, konkrečių priedų pasirinkimas neturi tokios didelės reikšmės, nes tai - skonio reikalas.

Fritatai tiks bet kokie jums patinkantys ir turimi priedai, įvairūs likučiai: mėsa, daržovės, grybai, duonos kubeliai, makaronai, ryžiai... Svarbu išlaikyti tinkamą priedų ir kiaušinio plakinio santykį - jeigu priedų bus mažai, labiau jausis omleto skonis, fritata bus švelnesnio skonio, gali būti kiek blankoka, o jeigu jų pridėsite per daug, ji gali neišlaikyti formos, iškeps biri, jos nepavyks dailiai supjaustyti.

Fritatai iš 10-12 kiaušinių jums reikės 3-4 saujų pasirinktų priedų.
 

Fritatos ingredientai

Fritatai reikės kiaušinių, grietinėlės (arba pieno, grietinės ir pan.), sūrio bei mėgstamų priedų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Prieskoniai ir pagardai. Fritatos pagardinimas labai priklauso nuo to, kokie pieno produktai, koks sūris ir kokie priedai yra naudojami. Pavyzdžiui, jeigu naudojate švelnią, riebią grietinėlę, neryškaus skonio sūrį ir blankesnes cukinijas bei pievagrybius, įberkite kvapnaus muskato riešuto, įspauskite česnako skiltelę, nepagailėkite aromatingų prieskoninių žolelių. Ir atvirkščiai, jeigu renkatės labai charakteringo skonio ožkų sūrį arba naudojate aštroką ir prieskoniais gausiai gardintą ispanišką dešrą „Chorizo“, užteks tik žiupsnelio skonį pabrėžiančios druskos ir pipirų.

5. Plakinio paruošimas. Fritatos plakinį paruošti labai paprasta - tereikia kiaušinius išplakti su pienu (grietinėle, grietine ar kitais pieno produktais, išskyrus sūrį, varškę) ir druska, pasirinktais prieskoniais. Fritatos plakinys nuo omleto plakinio skiriasi tuo, kad fritatos plakinį reikia išplakti ne tik iki vienalytės masės, bet kiek ilgiau (apie 5 min.) ir intensyviau, iki kol plakinys suputos.

Į paruoštą plakinį galima įmaišyti sūrį (galima naudoti dalį sūrio, o likusią dalį užbarstyti ant fritatos viršaus) arba varškę.

6. Priedų paruošimas. Pasirinktus priedus reikia paruošti atskirai dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, fritata iškepa gan greitai ir jeigu naudosite termiškai neapdorotus priedus, jie paprasčiausiai nespės iškepti, liks žali, kieti. Antra, jeigu priedai labai sultingi ir kepimo metu išleidžia daug skysčio (kaip pavyzdžiui, pievagrybiai, pomidorai, moliūgai ar cukinijos), juos reikia apvirti arba apkepti, kad pasišalintų, nugaruotų dalis skysčio.

Priedus fritatai galite paruošti taip, kaip jums labiau patinka. Juos galima apkepinti, patroškinti, išvirti vandenyje arba garuose. Paruoštus priedus reikėtų truputį atvėsinti ir įmaišyti į plakinį. Žinoma, kaip jau ne kartą minėjome, puikiausiai tinka visiškai atvėsę likučiai: kepsnio ar keptos vištos gabaliukai, kelios virtos bulvės, sauja virtų makaronų...

Tradiciškai fritata yra gaminama keptuvėje, kurioje pasirinkti priedai, visų pirma, apkepinami iki kol suminkštėja ir išsausėja, o tada ant jų užpilamas plakinys. Jeigu nuo, pavyzdžiui, pomidorų susidaro labai daug skysčio arba nuo šoninės, lašinukų prisispirgina daug riebalų, perteklių galima nupilti.
 

Špinatų ir grybų paruošimas

Fritatai naudojamus priedus reikia apkepti ar kitaip termiškai apdoroti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Kepimas. Keptuvėje. Tradicinė itališka fritata yra kepama atviroje keptuvėje ant labai mažos ugnies, taip pat, kaip ir ispaniškas omletas tortilija.

Ant keptuvėje apkepintų priedų reikia supilti paruoštą plakinį (galima priedus pasiruošti atskirai, kiek atvėsinti ir sumaišyti su plakiniu bei viską supilti į riebalais pateptą keptuvę), greitai pamaišyti ir kepti ant mažos ugnies. Viršų galima iškart pabarstyti sūriu.

Kepimo metu nereikia maišyti keptuvės turinio, bet reikia mentele vis apvesti aplink keptuvės kraštus. Kepama iki kol sutvirtėja du trečdaliai fritatos, t.y. dugnas ir vidurys jau tvirti, tačiau viršuje plakinys dar skystokas, kepti reikėtų 10-15 min., priklausomai nuo keptuvės dydžio, fritatos aukščio, kiek kiaušinių naudojama.

Apkepusi fritata yra apverčiama lygiai taip pat, kaip ir ispaniška tortilija, t.y. keptuvė yra uždengiama didele lėkšte ir greitai apverčiama. Apversta fritata atsiduria ant lėkštės ir tuomet ją reikia švelniai, atsargiai įstumti atgal į keptuvę (jeigu keptuvė labai išsausėjusi reikia įpilti dar truputį riebalų) ir kepti dar apie 5 min. iki kol dugnas sutvirtės.

Kepimui labiausiai tinka sunki, ketaus keptuvė, nes fritata joje keps tolygiai, nepriskrus prie kraštų ir dugno. Jeigu tokios keptuvės neturite, galite naudoti ir kitokią, tačiau į ją reikės įpilti daugiau riebalų.
 

Frittata keptuvėje

Orkaitėje keptos fritatos abi pusės ir krašteliai pavyksta labiau apskrudę. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Keptuvėje ir orkaitėje. Pats populiariausias fritatos kepimo būdas yra apkepimas keptuvėje ir tolesnis kepimas orkaitėje. Tai labai patogu, nes keptuvėje, kaip ir pirmuoju atveju, galima apkepti pasirinktus priedus, tačiau fritatos nereikia apversti naudojant lėkštę, tad streso gerokai mažiau.

Šio būdo minusas - reikia turėti keptuvę, kurią galima naudoti tiek kepimui ant viryklės, tiek ir orkaitėje. Šiuo atveju, vėl labiausiai pasitarnautų sunki, ketaus keptuvė.

Keptuvėje reikia apkepinti priedus ir ant jų supilti plakinį (arba iš anksto pasiruoštus, kiek atvėsintus priedus sumaišyti su plakiniu prieš tai), o tuomet greitai išmaišyti, kol plakinys nepradėjo tvirtėti. Viršų galima iškart pabarstyti sūriu.

Keptuvėje fritatą reikia pakepti trumpai, tik iki kol ji pradės vos vos tvirtėti, tik apie minutę, o tuomet ją reikia perkelti į iki 200-220°C įkaitintą orkaitę ir kepti iki kol šonai bus visiškai tvirti, o centras dar vos vos judantis (pajudinus keptuvę centrinė fritatos dalis turėtų vos drebėti, kaip želė). Orkaitėje fritatą reikėtų kepti 7-14 min., priklausomai nuo jos storio, dydžio, jūsų turimos orkaitės.
 

Fritata keptuvėje ir orkaitėje

Keptuvėje apkepta, o tada orkaitėje užkepta fritata yra pati populiariausia. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Orkaitėje. Orkaitėje fritatą iškepti labai lengva, tačiau svarbu jos neperkepti, nes omletas bus ne tirpstantis burnoje ir švelnutis, o nemalonios tekstūros, guminis.

Plakinį reikia sumaišyti su iš anksto pasiruoštais, kiek atvėsintais priedais ir supilti į riebalais pateptą kepimo indą. Tam tinka įvairūs kepimo indai, formos, tiek dideli, tiek ir maži, pavyzdžiui, individualios suflė formelės arba keksiukų skardelė.

Kepimo metu kiaušiniai truputį pakils, todėl kepimo formos nepripildykite iki pat kraštų, kad plakinys neišsilietų ir nepradėtų degti.

Fritatą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas labai priklauso nuo indo dydžio, fritatos storio, tačiau užpildžius didesnę kepimo skardą (23 x 33 cm) fritata keps apie 20-30 min. Mažos fritatos keksiukų formelėse keps apie 15-20 min.

Iškepusi fritata, kaip ir antro metodo atveju, neturi būti visiškai sutvirtėjusi. Kraštai turėtų būti tvirti, o centras, pajudinus formą, turi virpėti, kaip želė.
 

Fritata orkaitėje

Orkaitėje galima kepti įvairių formų ir dydžių fritatas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kurį kepimo būdą rinktis? Visi aprašyti kepimo būdai tikrai yra geri ir kad ir kurį iš jų naudosite, viską atlikus teisingai fritata tikrai pavyks puiki ir skonio skirtumai, tiesą sakant, nebus itin ryškūs.

Kepant vien keptuvėje, fritatos kraštai bus kiek traškesni, sausesni, tačiau mažesnė tikimybė, kad išsausės vidus ir kad fritata bus guminė. Kita vertus, apvertimas naudojant lėkštę reikalauja įgūdžių ir tvirtos rankos.

Guminė fritata dažniau iškepa kepant orkaitėje, nes tuomet ji dažniau perlaikoma arba nepavyksta atitaikyti tinkamos temperatūros (ypač jeigu fritata prieš tai nebuvo apkepta keptuvėje ir kepama vien orkaitėje, kiek žemesnėje temperatūroje).

Kepimo būdą pasirinkite, visų pirma, pagal tai, kokius turite indus. Pavyzdžiui, jeigu neturite keptuvės, kurią galima kaitinti tiek ant viryklės, tiek statyti į orkaitę, antrasis būdas netiks. Jeigu jūsų turimos keptuvės labai traukia, svyla, netiks pirmasis būdas. Naudojant trečiąjį būdą ir kepant tik orkaitėje galima iškepti įvairesnių formų, pavyzdžiui, labai didelę, visą skardą užimančią arba, atvirkščiai, mažytes, keksiukų formelėse keptas fritatas.

8. Patiekimas. Iškeptą fritatą kelias minutes atvėsinkite, kad kiek sutvirtėtų, o tuomet pjaustykite ir tiekite. Keptuvėje ar kitame apvaliame inde kepta fritata dažniausiai pjaustoma trikampiais, kaip pyragas, o kepta stačiakampėje formoje - keturkampiais.

Fritatą galima apibarstyti šviežiais žalumynais, patiekti su skrudinta duona, bandelėmis, šviežiomis, raugintomis ar marinuotomis daržovėmis, įvairiais padažais.
 

Fritata patiekimas

Orkaitėje, skardoje keptą fritatą patogu supjaustyti kvadratėliais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Likučių laikymas ir panaudojimas. Fritata labai skani karštą, vos iškepusi, tačiau jos likučiai puikūs net ir atvėsę. Nesuvalgytus gabaliukus tiesiog sudėkite į sandarų indelį ir kelias dienas laikykite šaldytuve. Gabaliukus galima tiekti kaip šaltą užkandį arba su jais paruošti sumuštinių.

Juos taip pat galima pašildyti mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje, tačiau šildykite ne iki karštumo, didesnio apskrudimo, o tik šiek tiek, nes perkaitinti kiaušiniai turi nemalonų kvapą ir labai greitai išsausėja.

Likučių šaldyti nerekomenduojame, nes atšildyti jie gerokai pavandenija ir yra kiek guminio skonio. Jeigu priruošėte labai daug plakinio, jį galite kelias dienas laikyti šaldytuve (tik prieš fritatos kepimą vėl porą minučių perplakite). Plakinys puikiai tiks ne tik fritatai, bet ir paprastiems keptiems, plaktiems kiaušiniams, į jį galima įsijoti miltų ir išsikepti lietinių.

Fritatai tinkamus priedus, įvairius likučius galite iš anksto įmaišyti į plakinį, bet juos geriau laikyti atskirai, tuomet plakinys, tiek ir patys priedai ilgiau nesuges, plakinys nepavandenys. Be to, jeigu matysite, kad priedų nespėjate sunaudoti, juos galite užšaldyti ir atsišildę panaudoti fritatai vėliau (tik atsišildę įvertinti konsistenciją, pavyzdžiui, troškintos daržovės atšildytos kiek pavandenija, tad jas reikėtų sudėti į smulkų rėtį ir šiek tiek nuvarvinti).



Mūsų mėgstamiausių fritatų receptai su įvairiais pagardinimais


Siūlome išbandyti fritatos receptą, kuris priglaus bet kokius jūsų šaldytuve esančius pagardinimus, o taip pat rekomenduojame paragauti ir kelių įvairesnių bei įdomesnių skonių derinių bei fritatų formų.

Paprasta fritata su bet kokiais priedais

Šiai fritatai tiks bet kokie priedai. Svarbu, kad jie būtų termiškai apdoroti ir nelabai drėgni, t.y. prieš sumaišydami juos su plakiniu, priedus išvirkite, apkepkite ar patroškinkite.
 

Tradicinė fritata

Šiai fritatai pagardinti panaudotos virtos bulvės, kumpis ir įvairios daržovės, tačiau tiks ir kitokie priedai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

28-30 cm keptuvei (4-8 porcijoms) Jums reikės:
10-12 kiaušinių;
~ 120 ml riebios grietinėlės (galima pakeisti pienu, grietine);
100 g sūrio;
3-4 saujų pasirinktų priedų;
pagal skonį druskos, pipirų ir kitų prieskonių;
kepimui aliejaus.

Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, pipirais ir kitais prieskoniais iki kol lengvai suputos.
  2. Sūrį sutarkuokite. Pusę kiekio įmaišykite į plakinį.
  3. Pasirinktus priedus išvirkite, apkepkite ar patroškinkite, kad jie būtų termiškai apdoroti ir tolesnio kepimo metu neišleistų sulčių.
    1. Fritatą kepkite keptuvėje. Į keptuvę įpilkite truputį riebalų. Sudėkite visus fritatos ingredientus, greitai išmaišykite. Apibarstykite pasiliktu sūriu. Nemaišydami, tik mentele apvesdami kraštus, kad nepriliptų, kepkite ant mažos ugnies 10-15 min. Keptuvę uždenkite didele lėkšte ir greitai apverskite. Apverstą fritatą nuo lėkštės atsargiai, švelniai įstumkite atgal į keptuvę (jeigu keptuvė labai išsausėjusi įpilkite papildomai riebalų) ir kepkite dar apie 5 min. iki kol dugnas sutvirtės.
    2. Fritatą kepkite keptuvėje ir orkaitėje. Į keptuvę įpilkite truputį riebalų. Sudėkite visus fritatos ingredientus, greitai išmaišykite. Apibarstykite pasiliktu sūriu. Kepkite apie minutę, tuomet perkelkite į iki 200-220°C įkaitintą orkaitę. Kepkite iki kol šonai bus visiškai tvirti, o centras dar vos vos judantis.
    3. Fritatą kepkite orkaitėje. Formą patepkite riebalais. Sudėkite visus sumaišytus fritatos ingredientus. Apibarstykite pasiliktu sūriu. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol šonai bus tvirti, o centras vos judantis. Kepimo skardoje (23 x 33 cm) fritata keps apie 20-30 min., keksiukų formelėse - apie 15-20 min.
  4. Nesvarbu kokiu būdu fritata buvo iškepta, palaukite kelias minutes kol ji sutvirtės, supjaustykite porcijomis ir tiekite.

 

Fritata su kumpiu, pievagrybiais ir bulvėmis

Ši fritata ypač soti, todėl ją siūlome skanauti vėsesniais rytais arba ruošiantis ilgai ir sunkiai dienai. Sezono metu pievagrybius pakeiskite kitais grybais, pavyzdžiui, baravykai ar voveraitės šį patiekalą paverstų dar ypatingesniu!
 

Fritata su pievagrybiais, bulvėmis, kumpiu

Ši fritata pavyksta ypatingai soti, tad receptą būtinai prisiminkite rudenį ar žiemą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

28-30 cm keptuvei (4-8 porcijoms) Jums reikės:

  • 10-12 kiaušinių;
  • ~ 120 ml riebios grietinėlės (galima pakeisti pienu, grietine);
  • 100 g sūrio;
  • 140 g kumpio;
  • 50 g pievagrybių;
  • 2 virtų (bet nepervirtų) bulvių;
  • 1 svogūno;
  • pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato;
  • kepimui aliejaus ar kitų riebalų.


Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, pipirais ir muskatu iki kol lengvai suputos.
  2. Sūrį sutarkuokite. Pusę kiekio įmaišykite į plakinį.
  3. Svogūną supjaustykite kubeliais, apkepkite aliejuje iki auksinės spalvos. Įmaišykite pavalytus riekelėmis ar kubeliais supjaustytus grybus, kepkite iki kol jie išleis skystį ir tas skystis nugaruos. Sumaišykite su pjaustytu kumpiu, bulvėmis. Pagardinkite prieskoniais.
  4. Ant apkeptų priedų supilkite plakinį, greitai išmaišykite. Apibarstykite pasiliktu sūriu. Kepkite apie minutę, tuomet perkelkite į iki 200-220°C įkaitintą orkaitę. Kepkite iki kol šonai bus visiškai tvirti, o centras dar vos vos judantis. Kepti reikėtų apie 10-14 min., tačiau laikas priklauso nuo orkaitės.
  5. Jeigu norite kepti kitu būdu (tik keptuvėje arba tik orkaitėje), vadovaukitės pirmame fritatos recepte nurodyta gaminimo eiga.
  6. Palaukite kelias minutes kol fritata sutvirtės, supjaustykite porcijomis ir tiekite.

 

Fritata su brokoliais ir sūriu

Vienodai puiki fritata pavyksta tiek naudojant daug ingredientų, tiek ir pasirinkus vos vieną pagrindinį priedą, pavyzdžiui, brokolius.
 

Fritata su brokoliais

Fritatai su brokoliais dar daugiau skonio suteiks čili pipiras ir kvapnūs bazilikai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

28-30 cm keptuvei (4-8 porcijoms) Jums reikės:

  • 10-12 kiaušinių;
  • ~ 120 ml riebios grietinėlės (galima pakeisti pienu, grietine);
  • 100 g sūrio (geriau ryškesnio skonio ir aromatingesnio, pavyzdžiui, Čederio);
  • 1 nedidelio brokolio
  • 1 svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 čili pipiro (nebūtina);
  • kelių šakelių bazilikų;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui aliejaus ar kitų riebalų.


Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, pipirais iki kol lengvai suputos.
  2. Sūrį sutarkuokite. Pusę kiekio įmaišykite į plakinį.
  3. Brokolį išskirstykite žiedynais ir 2-3 min. apvirkite pasūdytame, verdančiame vandenyje. Nuvarvinkite.
  4. Svogūną supjaustykite kubeliais, apkepkite aliejuje iki auksinės spalvos, sudėkite smulkiai supjaustytą ar spaustuku perspaustą česnaką ir trumpai pakepkite. Sudėkite apvirtą brokolį, išmaišykite. Pagardinkite prieskoniais, smulkiai pjaustytu čili pipiru (sėklas rekomenduojame išimti), sukapotais bazilikų lapeliais.
  5. Ant priedų supilkite plakinį, greitai išmaišykite. Apibarstykite pasiliktu sūriu. Kepkite apie minutę, tuomet perkelkite į iki 200-220°C įkaitintą orkaitę. Kepkite iki kol šonai bus visiškai tvirti, o centras dar vos vos judantis. Kepti reikėtų apie 10-14 min., tačiau laikas priklauso nuo orkaitės.
  6. Jeigu norite kepti kitu būdu (tik keptuvėje arba tik orkaitėje), vadovaukitės pirmame fritatos recepte nurodyta gaminimo eiga.
  7. Palaukite kelias minutes kol fritata sutvirtės, supjaustykite porcijomis ir tiekite.

 

Fritata su ryžiais, pomidorais ir feta

Ryžiai šiai fritatai prideda daugiau sotumo ir sugeria perteklinę pomidorų drėgmę, o rūgštumo turinti feta puikiai dera su saldžiais pomidorais. Nepamirškite trupučio kvapnių bazilikų ir turėsite labai harmoningą skonių derinį!
 

Fritata su pomidorais ir feta

Jeigu norite švelnesnio skonio fritatos, fetos sūrį pakeiskite mocarela. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

28-30 cm keptuvei (4-8 porcijoms) Jums reikės:

  • 10-12 kiaušinių;
  • ~ 120 ml riebios grietinėlės (galima pakeisti pienu, grietine);
  • 100 g fetos sūrio;
  • ~ 100 g nevirtų ilgagrūdžių ryžių;
  • 2-3 pomidorų;
  • 2 skiltelių česnakų;
  • kelių šakelių bazilikų;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui aliejaus ar kitų riebalų.


Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, pipirais iki kol lengvai suputos. Įmaišykite smulkiai sukapotus ar spaustuku perspaustus česnakus ir smulkiai sukapotus bazilikus.
  2. Sūrį sutrupinkite. Pusę kiekio įmaišykite į plakinį.
  3. Ryžius apvirkite, bet jie turėtų likti dar kietoki. Virkite maždaug du trečdalius ant pakelio nurodyto laiko. Juos įmaišykite į plakinį.
  4. Pomidorus supjaustykite plonomis riekelėmis.
  5. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Supilkite pusę plakinio, sudėliokite pusę pomidorų riekelių. Palaukite 30 sekundžių, kol kiek sutvirtės. Supilkite likusį plakinį, apdėliokite likusiais pomidorais. Apibarstykite pasiliktu sūriu. Kepkite dar apie 30 sekundžių, tuomet perkelkite į iki 200-220°C įkaitintą orkaitę. Kepkite iki kol šonai bus visiškai tvirti, o centras dar vos vos judantis. Kepti reikėtų apie 10-14 min., tačiau laikas priklauso nuo orkaitės.
  6. Jeigu norite kepti kitu būdu (tik keptuvėje arba tik orkaitėje), vadovaukitės pirmame fritatos recepte nurodyta gaminimo eiga..
  7. Palaukite kelias minutes kol fritata sutvirtės, supjaustykite porcijomis ir tiekite. Tiekiant galite pabarstyti dar šiek tiek fetos ir papuošti bazilikų lapeliais bei kitais žalumynais.

 

Omleto keksiukai su kumpiu ir sūriu

Šios mini fritatos arba omleto keksiukai labai tiks šventiniam stalui, juos taip pat patogu pasiimti į darbą, mokslus ar žygį. Puikūs tiek šilti, tiek ir atvėsę.
 

Omleto keksiukai su kumpiu ir sūriu


12 keksiukų:

  • 8 didelių kiaušinių;
  • 50 ml grietinėlės;
  • 50 ml pieno;
  • 150 g sūrio;
  • 150 g kumpio;
  • 1 paprikos;
  • 1 svogūno;
  • pagal skonį druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių;
  • kepimui aliejaus ar kitų riebalų.


Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su grietinėle, pienu, druska, pipirais ir kitais prieskoniais iki kol lengvai suputos.
  2. Sūrį sutarkuokite, kumpį smulkiai supjaustykite ir įmaišykite į plakinį. Truputį sūrio galite pasilikti keksiukų viršui apibarstyti.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite svogūną iki kol suminkštės. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą papriką ir dar porą minučių pakepkite. Atidėkite, kad kiek atvėstų. Įmaišykite į plakinį.
  4. Keksiukų formeles patepkite riebalais. Užpildykite ne iki pat viršaus. Galite pabarstyti sūriu.
  5. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.
  6. Ištraukę iš orkaitės palaukite, kol kiek atvės ir sutvirtės, tik tuomet išimkite iš skardos.

 

Omleto keksiukai su kalakutiena ir žalumynais

Šie keksiukai yra mažai kaloringi ir juose daug baltymų, nes jiems naudojamas ne įprastas kiaušinių, o kiaušinių baltymų plakinys.
 

Omleto keksiukai su kalakutiena

Šie keksiukai patiks dietos besilaikantiems ir sportuojantiems. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12 keksiukų Jums reikės:

  • 16 kiaušinių baltymų (arba 8 pilnų kiaušinių);
  • 800 g kalakutienos faršo;
  • 2 šalotų (arba 2 mažų, paprastų svogūnų);
  • 150 g žalumynų: lapinių kopūstų, špinatų, svogūnų laiškų, įvairių žolelių pagal skonį;
  • 200 g mocarelos sūrio;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui ir formai patepti aliejaus ar kitų riebalų.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite šalotus iki kol suminkštės. Sudėkite faršą ir iškepkite. Pagardinkite, druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais.
  2. Žalumynus sukapokite. Sudėkite į keptuvę ir minutelę pakepkite iki kol susitrauks. Viską šiek tiek atvėsinkite.
  3. Sūrį suplėšykite arba sutarkuokite.
  4. Baltymus arba kiaušinius išplakite su druska, pipirais. Sumaišykite su kitais ingredientais.
  5. Keksiukų formeles patepkite riebalais. Užpildykite ne iki pat viršaus.
  6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.
  7. Ištraukę iš orkaitės palaukite, kol kiek atvės ir sutvirtės, tik tuomet išimkite iš skardos.

 

Purus ir minkštas pusryčių omletas su špinatais ir daug sūrio. Omletui tinka bet koks mėgstamas sūris ar net kelių sūrių mišinys, tiks ir įvairiausių sūrių likučiai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Fritata - tai pagerintas itališkas omletas. Rekomenduojame išbandyti šį variantą - puikūs, gaivūs ir vegetariški pusryčiai ar lengva vakarienė. Patiekti tinka su šviežiomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.

Puikus būdas panaudoti turimas daržoves, nes Frittata su bet kokiomis turimomis ir mėgstamomis daržovėmis iškeps labai gardi, ši ruošiama su cukinijomis ir pomidorais, bet puikiai tiks ir morkos, pievagrybiai, baklažanai, paprikos, brokoliai ar kiti mėgstami. Sūris taip pat tinka ne tik kietasis, bet ir paprastas fermentinis. Jei neturite grietinėlės, galite pakeisti grietine. Tinka valgyti tiek karštą, tiek jau pravėsusią.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Frittata - tikras džiaugsmas, kai norisi greitai paruošti pusryčius visai šeimai ar draugų kompanijai. Gaminama vienoje skardoje ir darbo daug įdėti nereikia, o skonis ir vaizdas džiugina tikrai. Šią frittatą tinka valgyti vieną kaip omletą ar užsikandant riekele duonos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijos

Sotūs, maistingi ir labai paprastai pagaminami brokolių, sūrio ir kiaušinių keksiukai. Skanūs ir karšti, ir atvėsę. Skoniu primena frittatą. Puikiai tinka pusryčiams ar kaip užkandis į pietų ar iškylos dėžutę. Jeigu norite gaivesnių keksiukų, dėkite perpus mažiau kiaušinių ir daugiau nevandeningų daržovių, pvz., prokolių, smidrų, stambiai tarkuotų morkų ar saldžiųjų bulvių, arba apkepintų vandeningesnių daržovių, pvz., svogūnų, paprikų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Puikus būdas panaudoti turimas daržoves, nes Frittata su bet kokiomis turimomis ir mėgstamomis daržovėmis iškeps labai gardi. Tinka valgyti tiek karštą, tiek jau pravėsusią.

Receptą rasite čia.

20 min laiko, nesudėtingi ingredientai ir nuostabiai atrodanti skanutėlė vakarienė ar pusryčiai garuos ant stalo! Patarimas: jei žiedų neturite, naudokite cukinijos riekeles - pralaimėsite porą vaizdo balų, bet skonis vis tiek bus puikus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, Be Dietų

Frittata arba, dar kitaip tariant, orkaitėje keptas omletas yra labai puikus, skanus, sotus patiekalas, tinkantis tiek prie pusryčių stalo, tiek pietums ar vakarienei. O geriausia tai, kad galima panaudoti įvairias daržoves bei maisto produktus ir taip sukurti skaniausią kulinarinį šedevrą!

Receptą rasite čia.

Skani, soti frittata su daržovėmis bei sūdyta lašiša. Kam patinka ar labiau mėgsta, gali naudoti rūkytą lašišą.

Receptą rasite čia.

Soti, tačiau lengva ir neapsunkinanti. Puikiai tinka ne tik pusryčiams, bet ir vakarienei. 

Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Erika
2020-05-14 12:12
Ačiū už naudingą informaciją! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital