Chia pudingas - kaip jį paruošti, kuo pagardinti ir kodėl verta gaminti šį super maistą?

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 19)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 19)
Chia čija pudingas
@Shutterstock

Chia sėklos, lietuviškai vadinamos ispaninių šalavijų sėklomis, jau keletą metų karaliauja pasaulio maisto tendencijų viršūnėse. Šios iš Centrinės Amerikos kilusios mažos sėklos yra tikras super maistas, turintis itin daug naudingųjų medžiagų - omega 3, kalcio, geležies, kalio, magnio, ląstelienos, baltymų, seleno, fosforo, antioksidantų.

 

Naudos, kurias jos suteikia organizmui, sunkiai suskaičiuojamos, bet dažniausiai kalbama apie pagalbą virškinimui, širdžiai, kraujotakai, kaulams ir raumenims, cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, senėjimo procesų stabdymą. Visgi nors sėklos ir labai naudingos, persistengti nereikėtų - per dieną 1 asmeniui rekomenduojama suvartoti iki 2 valgomųjų šaukštų.

 

Vienas populiariausių chia sėklų receptų yra chia pudingas. Tai labai patogus patiekalas, nes pasiruošus iš vakaro, ryte šaldytuve mūsų jau laukia super maistingi pusryčiai.

Šis pudingas šaldytuve sandariame indelyje puikiai laikosi iki 5 dienų, todėl galite vienu kartu pasigaminti jo daugiau ir subalansuotais pusryčiais džiaugtis beveik visą savaitę. Puiki išeitis tiems, kurie rytais skuba. Suporcijavus pudingą į indelius, net galima juos pasiimti su savimi į darbą!
 

 

Kaip paruošti bazinį chia pudingą?

 

Parodysiu žingsnis po žingsnio, o straipsnio pabaigoje rasite įdėjų, kaip pagardinti šį super maistą.

 

Baziniam čia pudingui reikės (2 asmenims):

•   4 šaukštų chia sėklų

•   300 ml pieno (mėgstamo augalinio arba paprasto pieno)

•   1 šaukšto skysto saldiklio (medaus, agavų, klevų ar datulių sirupo)

•   Žiupsnelio vanilės (arba šiek tiek vanilės esencijos)

 

1. Pasiruošiame visus reikalingus ingredientus.

 

 

2. Visus ingredientus beriame į indą.

 


 

3. Gerai išmaišome, leidžiame pastovėti penkias minutes ir dar kartą išmaišome.

 

 

4. Dedame į sandarų indelį ir paliekame šaldytuve per naktį (arba mažiausiai 3 valandas).

 


 

5. Kai pudingas paruoštas, belieka sugalvoti, kuo jį pagardinti. Tam puikiai tinka įvairiausi vaisiai, uogos, riešutai ar sėklos.

 


 

6. Pudingą dedame į stiklinę ir pagardiname pasirinktais priedais.

 

 

Bazinį chia pudingą galima ruošti ir su fermentuotais pieno produktais - pavyzdžiui, natūraliu jogurtu ar kefyru. Jei rinksitės tokį variantą, šiek tiek koreguokite beriamų chia sėklų kiekį - kadangi šie produktai tirštesni, tai ir sėklų reikės mažiau.

 

Beje, svarbu nepamiršti, kad net ir natūralūs saldikliai, tokie kaip datulės, medus, klevų sirupas, visgi yra cukrus ir vartoti jų reikėtų saikingai. Todėl saldindami bazinį chia pudingą nepersistenkite. Jeigu siekiate maistingiausio rezultato, saldiklio į pudingą galite ir visai nedėti, o tiesiog jau paruoštą pudingą pagardinti vaisiais ar/ir uogomis (pavyzdžiui, šakute sutrinkite pusę banano ir jį sumaišykite su paruoštu baziniu pudingu).
 

 

Kuo pagardinti chia pudingą?

 

Chia pudingas ne tik maistingas, bet ir labai universalus. Pačių sėklų skonis yra gana neutralus, todėl pudingas puikiai tinka su įvairiausiais priedais. Kiekvienas rytas gali būti vis kitoks panaudojus savo mėgstamus / turimus riešutus, vaisius arba uogas. Štai kelios patiekimo idėjos, kurios pozuoja nuotraukoje.

 


 

1. Vanilinis chia pudingas su šilauogėmis. Į stiklinę dedame bazinio chia pudingo, ant viršaus beriame šilauogių ir apšlakstome trupučiu datulių sirupo.

 


 

2. Šokoladinis chia pudingas su bananais. Bazinį chia pudingą sumaišome su šaukšteliu kakavos (tą galima padaryti prieš brinkinant arba po), ant viršaus dedame banano griežinėlių, beriame kokoso drožlių, migdolų riekelių ir skaldytų kakavos pupelių.

 


 

3. Chia pudingas su trintais vaisiais. Į stiklinę dedame bazinio chia pudingo, ant viršaus  - sutrintų vaisių (aš sutryniau kivį, mažą bananą ir saują špinatų). Pabarstome kokoso drožlėmis, moliūgo sėklomis ir papuošiame serbentų šakele.
 

 

Jeigu skubate ir nespėjate papusryčiauti namuose, tiesiog pasiruoškite chia pudingą stiklainiuke, užsukite ir pasiimkite su savimi į kelią. Turėdami laisvesnę akimirką galėsite pasimėgauti sveikais ir maistingais pusryčiais.

 

Skaniems eksperimentams siūlome dar kelis chia pudingo variantas spalvingai, gaiviai ir labai skaniai!

 

 

Šis pusryčių skanėstas yra tiesiog viskas viename - skanus, sotus, maistingas, o dar ir žavingai atrodo. Smagiausia, jog paruošiamas itin paprastai - tiesiog sumaišykite ingredientus trintuve, palaukite 30 minučių (arba per naktį) ir mėgaukitės!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Čiupkite didesnį šaukštelį ir visų pudingo sluoksnių ragausite iš karto: trintų braškių gaivumas, braškinio sluoksnio saldumas ir kokosinio sluoksnio švelnumas dera harmoningai ir gardžiai.

Receptą rasite čia.

Kai pusryčiai ne tik skanūs, bet ir labai gražūs, juk daug smagiau, ar ne? Šis chia pudingas būtent toks - fiesta ir akims, ir skonio receptoriams, o paruošiamas labai paprastai. Jį taip pat galite iš vakaro susluoksniuoti stiklainiukuose, o ryte pasigriebti su savimi keliaudami į darbą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Tai klasikinis čija pudingas, pagardintas kremišku citrininio kremo sluoksniu, kurio švelni rūgštelė ir subtilus kokosiškumas čia labai dera. Neišsigaskite, nors šis maistingas desertas atrodo rafinuotai, pagaminsite jį super paprastai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Lengvai pagaminamas, labai gražiai atrodantis, lengvai saldus ir sveikas chia pudingas. Mėgstantiems tiramisu desertą šis receptas puiki alternatyva!

Receptą rasite čia.

Nors pudingą esame pratę valgyti pusryčiams ar desertui, šis skanėstas puikiai tiks ir lengviems pietums ar vakarienei. Skanus, maistingas ir sveikuoliškas pudingas. Geriausia, kad beveik nereikia įdėti pastangų - sumaišyti ir pastatyti į šaldytuvą pernakt, o ryte jau galima ragauti! Gardinti tinka ne tik recepte siūlomais, bet ir kitais mėgstamais vaisiais, o saldumą koreguoti pagal savo skonį.

Receptą rasite čia.

Puikus desertas, kai norisi sveikiau, spalvingai, gaviai ir labai labai skaniai!

Receptą rasite čia.

Nesudėtingai paruošiamas, tačiau labai puošniai atrodantis skanėstas, kuris tinka ir gardiems pusryčiams ir lengvai vakarienei. Galima dėti sluoksnį granolos, skaninti mėgstamais vaisiais ar uogomis, sėmenimis ar sėklomis, riešutais, klevų sirupą recepte galima pakeisti medumi, o pieną naudoti kokosų ar kitokį augalinį.

Receptą rasite čia.

 

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (11)
Deiman
2024-02-01 11:46
Ką daryti, jei darant viską pagal receptą, normas išlaikant tas pačias nesustingo man niekas, viskas liko skystyje? ATSAKYTI
Inga
2024-02-01 17:10
Gal trumpokai buvo palaikyta, o gal šaukštai mažesni buvo, nei receptuose naudojami. Aš irgi kartais nepataikau su proporcijom, tai jei matau, kad bus mažai, tai papildomai įdėtu kokį šaukštelį sėklų, išbrinksta po to vistiek. O blogiausiu atveju, paruoštą skystesnę masę galima dėti ant avižinės košės - puikus pagardinimas :) ATSAKYTI
Viktorija
2021-01-10 21:37
Visad puikiai gaunasi bazinis pagal si recepta!!!:) o ant virsaus tai ka turiu :D ir ka fantacija leidzia. ATSAKYTI
Nuomone
2020-05-19 03:34
Klevu sirupa arba medu geriau deti ant virsaus pries valgant, bet net ir ant ketogenines dietos sedinciam zmogui toki kieki panaudojus neatrodys saldu, o neismaisius gerai salduma jauciantys receptoriai susidirgina it tokio kiekio pilnai uztenka.

Cia seklas galima per purse maisyti su nesaldintom smulkiom kokoso drozlem ir brinkinti kokoso piene.

Dedant bananus at silauoges, is principo jokio saldiklio galima nedeti, uztenka uogu/vaisiu saldumo. ATSAKYTI
R
2020-05-18 18:59
O kaip šitas sėklas nuplauti? ATSAKYTI
Asta
2020-05-19 15:07
Plauti nereikėtų, nes jos iškart pradės brinkti vos susilietusios su vandeniu. ATSAKYTI
Svetlana
2020-03-21 10:57
Ka daryti jeigu pienas su seklom nesutiršteja taip,kad ant viršaus galima butu uogas użdeti? ATSAKYTI
Inga
2020-03-22 11:28
Visai skysta lieka? Gal trumpokai palaikėte ar per daug skysčio pylėte? Uogas galima ir tiesiog įmaišyti, nuo to nemažiau skanu bus :) Taip pat skystesnį galima dėti ant avižinės košės - puikus pagardinimas :) ATSAKYTI
svetlana
2019-01-03 19:20
Ačiū už receptą ATSAKYTI
Laima
2019-06-03 19:10
Darysiu, tikiuosi bus skanu :) ATSAKYTI
Irena
2020-03-28 00:16
Ryt bandysiu ragauti ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital