Chia pudingas - kaip jį paruošti, kuo pagardinti ir kodėl verta išbandyti šį super maistą?

Chia čija pudingas

Chia sėklos, lietuviškai vadinamos ispaninių šalavijų sėklomis, jau keletą metų karaliauja pasaulio maisto tendencijų viršūnėse. Šios iš Centrinės Amerikos kilusios mažos sėklos yra tikras super maistas, turintis itin daug naudingųjų medžiagų - omega 3, kalcio, geležies, kalio, magnio, ląstelienos, baltymų, seleno, fosforo, antioksidantų.

 

Naudos, kurias jos suteikia organizmui, sunkiai suskaičiuojamos, bet dažniausiai kalbama apie pagalbą virškinimui, širdžiai, kraujotakai, kaulams ir raumenims, cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, senėjimo procesų stabdymą. Visgi nors sėklos ir labai naudingos, persistengti nereikėtų - per dieną 1 asmeniui rekomenduojama suvartoti iki 2 valgomųjų šaukštų.

 

Vienas populiariausių chia sėklų receptų yra chia pudingas. Tai labai patogus patiekalas, nes pasiruošus iš vakaro, ryte šaldytuve mūsų jau laukia super maistingi pusryčiai.

Šis pudingas šaldytuve sandariame indelyje puikiai laikosi iki 5 dienų, todėl galite vienu kartu pasigaminti jo daugiau ir subalansuotais pusryčiais džiaugtis beveik visą savaitę. Puiki išeitis tiems, kurie rytais skuba. Suporcijavus pudingą į indelius, net galima juos pasiimti su savimi į darbą!
 

 

Kaip paruošti bazinį chia pudingą?

 

Parodysiu žingsnis po žingsnio, o straipsnio pabaigoje rasite įdėjų, kaip pagardinti šį super maistą.

 

Baziniam čia pudingui reikės (2 asmenims):

•   4 šaukštų chia sėklų

•   300 ml pieno (mėgstamo augalinio arba paprasto pieno)

•   1 šaukšto skysto saldiklio (medaus, agavų, klevų ar datulių sirupo)

•   Žiupsnelio vanilės (arba šiek tiek vanilės esencijos)

 

1. Pasiruošiame visus reikalingus ingredientus.

 

 

2. Visus ingredientus beriame į indą.

 


 

3. Gerai išmaišome, leidžiame pastovėti penkias minutes ir dar kartą išmaišome.

 

 

4. Dedame į sandarų indelį ir paliekame šaldytuve per naktį (arba mažiausiai 3 valandas).

 


 

5. Kai pudingas paruoštas, belieka sugalvoti, kuo jį pagardinti. Tam puikiai tinka įvairiausi vaisiai, uogos, riešutai ar sėklos.

 


 

6. Pudingą dedame į stiklinę ir pagardiname pasirinktais priedais.

 

 

Bazinį chia pudingą galima ruošti ir su fermentuotais pieno produktais - pavyzdžiui, natūraliu jogurtu ar kefyru. Jei rinksitės tokį variantą, šiek tiek koreguokite beriamų chia sėklų kiekį - kadangi šie produktai tirštesni, tai ir sėklų reikės mažiau.

 

Beje, svarbu nepamiršti, kad net ir natūralūs saldikliai, tokie kaip datulės, medus, klevų sirupas, visgi yra cukrus ir vartoti jų reikėtų saikingai. Todėl saldindami bazinį chia pudingą nepersistenkite. Jeigu siekiate maistingiausio rezultato, saldiklio į pudingą galite ir visai nedėti, o tiesiog jau paruoštą pudingą pagardinti vaisiais ar/ir uogomis (pavyzdžiui, šakute sutrinkite pusę banano ir jį sumaišykite su paruoštu baziniu pudingu).
 

 

Kuo pagardinti chia pudingą?

 

Chia pudingas ne tik maistingas, bet ir labai universalus. Pačių sėklų skonis yra gana neutralus, todėl pudingas puikiai tinka su įvairiausiais priedais. Kiekvienas rytas gali būti vis kitoks panaudojus savo mėgstamus / turimus riešutus, vaisius arba uogas. Štai kelios patiekimo idėjos, kurios pozuoja nuotraukoje.

 


 

1. Vanilinis chia pudingas su šilauogėmis. Į stiklinę dedame bazinio chia pudingo, ant viršaus beriame šilauogių ir apšlakstome trupučiu datulių sirupo.

 


 

2. Šokoladinis chia pudingas su bananais. Bazinį chia pudingą sumaišome su šaukšteliu kakavos (tą galima padaryti prieš brinkinant arba po), ant viršaus dedame banano griežinėlių, beriame kokoso drožlių, migdolų riekelių ir skaldytų kakavos pupelių.

 


 

3. Chia pudingas su trintais vaisiais. Į stiklinę dedame bazinio chia pudingo, ant viršaus  - sutrintų vaisių (aš sutryniau kivį, mažą bananą ir saują špinatų). Pabarstome kokoso drožlėmis, moliūgo sėklomis ir papuošiame serbentų šakele.
 

 

Jeigu skubate ir nespėjate papusryčiauti namuose, tiesiog pasiruoškite chia pudingą stiklainiuke, užsukite ir pasiimkite su savimi į kelią. Turėdami laisvesnę akimirką galėsite pasimėgauti sveikais ir maistingais pusryčiais.

 

Skanių eksperimentų!

 

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (8)
Nuomone
2020-05-19 03:34
Klevu sirupa arba medu geriau deti ant virsaus pries valgant, bet net ir ant ketogenines dietos sedinciam zmogui toki kieki panaudojus neatrodys saldu, o neismaisius gerai salduma jauciantys receptoriai susidirgina it tokio kiekio pilnai uztenka.

Cia seklas galima per purse maisyti su nesaldintom smulkiom kokoso drozlem ir brinkinti kokoso piene.

Dedant bananus at silauoges, is principo jokio saldiklio galima nedeti, uztenka uogu/vaisiu saldumo. ATSAKYTI
R
2020-05-18 18:59
O kaip šitas sėklas nuplauti? ATSAKYTI
Asta
2020-05-19 15:07
Plauti nereikėtų, nes jos iškart pradės brinkti vos susilietusios su vandeniu. ATSAKYTI
Svetlana
2020-03-21 10:57
Ka daryti jeigu pienas su seklom nesutiršteja taip,kad ant viršaus galima butu uogas użdeti? ATSAKYTI
Inga
2020-03-22 11:28
Visai skysta lieka? Gal trumpokai palaikėte ar per daug skysčio pylėte? Uogas galima ir tiesiog įmaišyti, nuo to nemažiau skanu bus :) Taip pat skystesnį galima dėti ant avižinės košės - puikus pagardinimas :) ATSAKYTI
svetlana
2019-01-03 19:20
Ačiū už receptą ATSAKYTI
Laima
2019-06-03 19:10
Darysiu, tikiuosi bus skanu :) ATSAKYTI
Irena
2020-03-28 00:16
Ryt bandysiu ragauti ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
grilio patiekalai
salotos, mišrainės
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital