Braškinis tortas su veidrodine glazūra - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Braškinis mūso tortas su veidrodine glazūra
Banga, Wavy Kitchen

Šaldomi mūsiniai desertai jau kelerius metus yra laikomi ypatingai madingais konditerijoje. Pirmiausia, tokiu būdu galima išgauti įvairiausių formų, gražiai atrodančius saldumynus bei ypatingai lygius tortų sluoksnius. Kita priežastis - tokie desertai nėra per riebūs, tad puikiai tinka karštomis vasaros dienomis! Visgi, kyla klausimas, kaipgi tokius desertus papuošti? Vienas iš populiariausių puošimo būdų - torto apliejimas veidrodine glazūra. 

 

Nors veidrodine glazūra puošti desertai gaminami jau gerus 40 metų ir nėra naujas reginys konditeriams, tačiau pasaulis tokiais desertais susižavėjo vos prieš kelerius metus. Veidrodine glazūra puoštiems saldumynams išpopuliarėti padėjo ne kas kitas kaip socialiniai tinklai - tokių desertų nuotraukos atrodė įspūdingai ir neįprastai, tad žmonės masiškai dalinosi nuotraukomis ir norėjo jų paragauti. Visgi tokius desertus yra nesunku pasigaminti ir namuose!

 

Nors veidrodinę glazūrą iš pirmo žvilgsnio pagaminti atrodo sudėtinga, jai tereikia vos kelių ingredientų, kuriuos tikrai rasite kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje. Svarbiausia - tiksliai pasverti visus ingredientus, jų neapvalinant, ir sekti instrukcijas. Būtent tam, kad įgytumėte įgūdžių taip puošti desertus, paruošiau jums žingsnis po žingsnio veidrodinės glazūros receptą.

 

Kartu su šiuo receptu priderinau ir vasara kvepiantį desertą - braškinį tortą, gardintą marcipano biskvitu. Iš braškių gaminamas mūsas yra natūraliai saldus, švelnus ir ne per riebus - viskas, ko reikia vasariškam desertui. Prie jo puikiai dera natūralios rūgštelės suteikiantis braškinis confit ir purus, migdolais kvepiantis biskvitas. Užšaldytas tortas papuošiamas veidrodine glazūra, gėlėmis ir temperuoto šokolado detalėmis, vėliau paliekamas keletai valandų atšilti šaldytuve ir patiekiamas. Tiek išvaizda, tiek ir skonis sužavės net ir didžiausius kritikus!

 

Šis braškinis tortas - desertas, vertas kiekvienos prie jo praleistos minutės. Tad gaminkime žingsnis po žingsnio!

 



BRAŠKINIAM TORTUI REIKĖS:

Marcipaniniams biskvitams reikės:

  • 65 g cukraus
  • 60 g kambario temperatūros sviestos
  • 100 g marcipano masės
  • 75 g kiaušinių (apie pusantro kiaušinio)
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1 citrinos žievelės (smulkiai tarkuotos)
  • 1 v.š pieno
  • 35 g smulkiai sumaltų migdolų (arba migdolų miltų)
  • ½ a.š. kepimo miltelių
  • ¼ a.š. druskos

Braškiniam confit sluoksniui reikės:

  • 160 g braškių
  • 50 g cukraus
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • 3 želatinos lapelių (žr. patarimus apačioje)

Braškiniam mūso kremui reikės:

  • 4 lapelių želatinos (žr. patarimus apačioje)
  • 200 g braškių
  • 110 g cukraus
  • 40 ml citrinų sulčių
  • 1 citrinos žievelės (smulkiai tarkuotos)
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 100 g riebaus graikiško jogurto
  • 275 g 35% riebumo grietinėlės


Veidrodinei glazūrai reikės:

  • 4 lapelių želatinos (žr. patarimus apačioje)
  • 83 g vandens
  • 67 g cukraus
  • 134 g kondensuoto pieno
  • 134 g baltojo šokolado
  • Kelių lašelių rožinių maistinių dažų

Papuošimams reikės:

  • Temperuoto ruby šokolado juostų
  • Keletos našlaičių

 

Pradedam!

 

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos keletai valandų ant darbastalio. 

 

 

2. Į dubenį suberkite cukrų, sudėkite kambario temperatūros sviestą ir 75 gramus marcipano. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo - tai užtruks keletą minučių. 

 

 

 

3. Kitame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, kepimo miltelius ir druską. 

 

 

4. Sausąjį mišinį suberkite į tešlą ir dar kartą išplakite. Elektriniu plaktuvu plakite tik iki vientisos konsistencijos - užtruksite apie minutę.

 

 

5. Galiausiai į tešlą supilkite kiaušinius, vanilės ekstraktą, pieną, sudėkite tarkuotą citrinos žievelę ir viską dar kartą gerai išplakite. Svarbu neperplakti tešlos, kad ji išlaikytų savo purumą. 

 

 

6. Tešlą supilkite į 15-16 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą arba konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą (kaip aš) - jį padėkite ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių. Į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą, o ant viršaus išdėliokite likusius marcipano gabaliukus. 

 

 


 

7. Iškepkite biskvitus. Biskvitą kepkite 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 18-20 minučių. Ar biskvitas iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku - ištrauktas iš biskvito centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Biskvitą palikite pilnai atvėsti ir tik tuomet išimkite iš konditerinio žiedo (arba kepimo formos).

 

 

8. Paruoškite braškinį confit.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

9. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 

 

 

10. Braškes supjaustykite ir sudėkite į nedidelį puodą. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. 

 

 

11. Puodą su braškėmis kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Tuomet uždenkite dangčiu ir kartas nuo karto pamaišant braškių masę kaitinkite ant nedidelės kaitros 8 minutes.

 

 

12. Gautą braškinę masę supilkite į maisto smulkintuvą ir sutrikite iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių sėklyčių. 

 

 

13. Jei masė dar šilta, sudėkite išbrinkusią želatiną, o jei masė atvėso, supilkite atgal į puodą, šiek tiek pakaitinkite ir tuomet sudėkite želatiną. Sudėjus želatiną iš karto gerai išmaišykite. 

 

 

 

14. Gautą braškinę masę supilkite į 15-16 cm skersmens apvalią silikoninę formą ir įdėkite į šaldymo kamerą bent vienai valandai. Jei neturite silikoninės formos, taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą - jo apačią išklokite plastikine plėvele, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės - tik tada supilkite pasigamintą confit.

 

 

15. Pasiruošite braškinį mūso kremą. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

16. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 

 

 

17. Braškes supjaustykite ir sudėkite į nedidelį puodą. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai tarkuotą citrinos žievelę ir išmaišykite. 

 

 

18. Puodą su braškėmis kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Tuomet uždenkite dangčiu ir kartas nuo karto pamaišant braškių masę kaitinkite ant nedidelės kaitros 8 minutes.

 

 

19. Gautą braškinę masę supilkite į maisto smulkintuvą ir permalkite iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių sėklyčių. 

 

 

20. Jei masė dar šilta, sudėkite išbrinkusią želatiną, o jei masė atvėso, supilkite atgal į puodą, šiek tiek pakaitinkite ir tuomet sudėkite želatiną. Sudėjus želatiną iš karto gerai išmaišykite. Atvėsinkite braškinę masę iki 24 laipsnių temperatūros. 

 

 

21. Į atvėsusią braškinę masę supilkite vanilės ekstraktą ir išmaišykite. Tuomet per kelis kartus sudėkite graikišką jogurtą, po kiekvieno gerai išmaišant. 

 

 

 

22. Šaltą grietinėlę supilkite į švarų dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standumo. 

 

 

 

23. Per kelis kartus įmaišykite braškinę masę į grietinėlę, po kiekvieno gerai išmaišant. 

 

 

 

24. Torto surinkimas. Iš šaldymo kameros išimkite braškių confit. Apverskite silikoninę formą ir atsargiai išimkite sustingusią confit. Jei naudojote konditerinį žiedą, pirmiausia atsargiai peiliu apipjaukite aplink confit ir tuomet išimkite. Pasiimkite marcipaninį biskvitą ir ant jo uždėkite pasiruoštą confit. 

 

 

 

25. Kadangi tortas bus šaldomas - jums reikės 18 cm skersmens apvalios silikoninės formos arba konditerinio žiedo (jei naudojate konditerinį žiedą, kaip ir gaminant confit, pirmiausia ištieskite plastikinę plėvelę, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės). Tortas bus formuojamas aukštyn kojom, o sustingus - apverčiamas. Tad pirmiausia į silikoninės formos ar konditerinio žiedo dugną sudėkite visą braškinį kremą. 

 

 

 

26. Tuomet į kremą įdėkite confit su biskvitu - biskvitas turi likti torto išorėje. Lengvai spustelėkite, kad biskvitas su confit panirtų į kremą. Jei iš šonų pasirodė kremo - jį nuvalykite silikonine mentele. Tortą atsargiai perkelkite į šaldymo kamerą ir šaldykite bent 8 valandas. 

 

 

27. Pasiruoškite veidrodinę glazūrą. Pasiruoškite visus ingredientus. 

 

 

28. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 

 

 

29. Jei naudojate ne baltojo šokolado lašelius, pirmiausia peiliu smulkiai supjaustykite baltąjį šokoladą. 

 

 

30. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, kondensuotą pieną, suberkite cukrų ir maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros iki masė užvirs. 

 

 

31. Masei užvirus iš karto nuimkite ją nuo kaitros ir, sudėjus išbrinkitą želatiną, išmaišykite. 

 

 

32. Gautą masę iš karto supilkite ant susmulkinto baltojo šokolado ir palikite kelioms minutėms pastovėti, kad baltasis šokoladas aptirptų. 

 

 

 

33. Baltajam šokoladui aptirpus, atsargiai silikonine mentele išmaišykite veidrodinę glazūrą iki vientisos masės. Nemaišykite greitai ir stipriai tam, kad nesusidarytų oro burbuliukų. Palikite veidrodinę glazūrą atvėsti. 

 

 

34. Kai veidrodinė glazūra pasiekia 38 laipsnius šilumos - atsargiai įmaišykite keletą lašų maistinių dažų. Palikite atvėsti iki 35 laipsnių šilumos - būtent tokios temperatūros naudosite veidrodinę glazūrą. 

 

 

35. Kol veidrodinė glazūra baigia vėsti, iš šaldymo kameros ištraukite tortą ir atsargiai išimkite jį iš silikoninės formos arba konditerinio žiedo. Tortą perkelkite ant kepimo grotelių, o jas perkelkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Arba ant stalviršio patieskite didelį lakštą kepimo popieriaus, į jo centrą padėkite platesnę stiklinę arba apverstą lėkštę ir ant jos uždėkite tortą. 

 

 

36. Veidrodinei glazūrai pasiekus 35 laipsnius šilumos, apliekite ja tortą. Liekite tik į torto centrą - glazūra nubėgs ir į torto kraštus. Jei tortą dėjote ant kepimo grotelių, lengvai jas papurtykite. 

 

 

37. Konditerine mentele atsargiai nuimkite tortą ir perkelkite ant serviravimui skirtos lėkštės. Tortą įdėkite į šaldytuvą keletui valandų tam, kad atšiltų. 

 

 

38. Palaukite, kol glazūra, likusi ant kepimo popieriaus, šiek tiek sustings, o tuomet silikonine mentele ją surinkite ir sudėkite į sandariai uždarytą dėžutę. Veidrodinę glazūrą galite laikyti šaldytuve kelias dienas arba užšaldyti ir panaudoti dar kartą - tereikės ją pašildyti iki reikiamos temperatūros. Geriau pasigaminti šiek tiek daugiau glazūros ir turėti kitam kartui, nei pristigti jos apliejant tortą ir turėti negražius torto šonus. 

39. Torto papuošimas. Tortą galite patiekti taip arba papuošti temperuoto šokolado juostelėmis ir gėlėmis. 

 


 



PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD TORTAS PAVYKTŲ TOBULAI

Želatina. Geriausia šiam tortui naudoti želatiną lapeliais - ji būna geresnės kokybės ir jos reikia mažiau tam, kad pasiektumėte tą patį rezultatą. Tokios želatinos rasite bet kurioje konditerinių prekių parduotuvėje ir didesnėse maisto prekių parduotuvėse. Nepamirškite, kad prieš naudojant želatiną, būtina ją išbrinkinti vandenyje.
 

Marcipaninis biskvitas 

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos keletai valandų ant darbastalio. 

Marcipanas. Marcipaną rinkitės specialiai tinkantį konditerijai - be šokolado ar kitų priedų. Prieš išplakdami su sviestu ir cukrumi, supjaustykite jį nedideliais gabaliukais arba sutarkuokite. Marcipaną kartu su sviestu ir cukrumi plakite apie 4-5 minutes kartas nuo karto pamaišant, kol gausite purią masę. Biskvitui naudokite tik 75 gramus marcipano - likę 25 gramai  bus naudojami biskvito viršui.

Malti migdolai (arba migdolų miltai). Šiam receptui galite naudoti tiek migdolų miltus, tiek ir maltus migdolus. Sumalti juos galite kavamalėje arba maisto smulkintuve. 

Kiaušiniai. Kiaušinius galite naudoti bet kokio dydžio. Tam, kad pasvertumėte tinkamą kiekį, įmuškite du kiaušinius į stiklinę, juos lengvai išplakite šakute, ir pasverkite tiek, kiek reikia receptui. 

Nepermaišykite. Labai svarbu biskvito tešlos nepermaišyti. Subėrus sausąjį mišinį, plakite trumpai, apie vieną minutę, tik iki tešla taps vientisos konsistencijos. Įmušus kiaušinius ir sudėjus likusius produktus, vėl plakite apie minutę. Tai reikalinga tam, kad tešla išlaikytų savo purumą. 

Kepimo formos. Kepimui galite naudoti tiek įprastą 15-16 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą, tiek ir konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą - jį padėkite ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių (jei naudojate atsegamą kepimo formą). Tik tuomet į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą.
 

Braškinis confit 

Virimas. Confit virkite nedideliame, uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Puodą uždenkite braškių confit užvirus. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad braškių masė nepridegtų. Virimo laikas - apie 8 minutės.  

Smulkinimas. Išvirusią braškių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei atliekant šiuos veiksmus, masė atšąla, supilkite ją atgal į puodą ir šiek tiek pakaitinkite - tik tuomet dėkite želatiną. 

Šaldymas. Gautą braškinę masę reikia šaldyti bent vieną valandą. Ją šaldykite 15-16 cm skersmens apvalioje silikoninėje formoje. Jei neturite silikoninės formos, taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą - jo apačią išklokite plastikine plėvele, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės - tik tada supilkite pasigamintą confit.

Confit išėmimas iš formos. Confit sustingus, išimkite ją iš šaldymo kameros. Apverskite silikoninę formą ir atsargiai išimkite sustingusią confit. Jei naudojote konditerinį žiedą, pirmiausia atsargiai peiliu apipjaukite aplink confit ir tuomet išimkite ją iš silikoninės formos. Pasiimkite marcipaninį biskvitą ir ant jo uždėkite pasiruoštą confit. Iki naudojimo laikykite šaldymo kameroje.
 

Braškinis mūso kremas 

Virimas. Confit virkite nedideliame, uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Puodą uždenkite braškių confit užvirus. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad braškių masė nepridegtų. Virimo laikas - apie 8 minutės.  

Smulkinimas. Išvirusią braškių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei atliekant šiuos veiksmus, masė atšąla, supilkite ją atgal į puodą ir šiek tiek pakaitinkite - tik tuomet dėkite želatiną.

Atvėsinimas. Sudėjus želatiną, palikite braškinę masę atšalti iki 24 laipsnių šilumos, tik tuomet įmaišykite likusius ingredientus.

Įmaišymas. Riebų graikišką jogurtą ir išplaktą grietinėlę į braškių masę įmaišykite per kelis kartus. 

Kremo laikymas. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 

 

Torto surinkimas

Šaldymo formos. Kadangi tortas bus šaldomas - jums reikės 18 cm skersmens apvalios silikoninės formos arba konditerinio žiedo (jei naudojate konditerinį žiedą, kaip ir gaminant confit, pirmiausia ištieskite plastikinę plėvelę, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės). Tortas bus formuojamas aukštyn kojom, o sustingus - apverčiamas. 

Torto sluoksniavimas. Pirmiausia į silikoninės formos ar konditerinio žiedo dugną sudėkite visą braškinį kremą. Tuomet į kremą įdėkite confit su biskvitu - biskvitas turi likti torto išorėje. Lengvai spustelėkite, kad biskvitas su confit panirtų į kremą. Jei iš šonų pasirodė kremo - jį nuvalykite silikonine mentele. 

Šaldymo laikas. Tortą šaldymo kameroje laikykite bent 8 valandas, o geriausia - pernakt.

 

Veidrodinė glazūra

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - gaminant veidrodinę glazūrą tai labai svarbu.

Šokoladas. Naudokite baltą, aukštesnės rūšies šokoladą. Jei naudojate šokoladą ne lašeliais, prieš gamindami veidrodinį glazūrą, jį supjaustykite nedideliais gabaliukais. 

Šokolado tirpinimas. Užvirusią masę iš karto (tas labai svarbu) supilkite ant susmulkinto baltojo šokolado - kitu atveju karšta masė neištirpins šokolado.

Užpylimas ant torto. Tam, kad veidrodine glazūra galėtumėte papuošti tortą, jis būtinai privalo būti šaltas. Būtent todėl iš kameros ištraukite tortą tik tuomet, kai glazūra baigia vėsti. Veidrodinę glazūrą ant torto pilkite tik jai pasiekus 35 laipsnius šilumos. Veidrodinę glazūrą pilkite tik tik į torto centrą - glazūra nubėgs ir į torto kraštus.
 


 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital