Beždžionėlių duona su obuoliais - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-10-07
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Beždžionėlių duona su obuoliais
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Beždžionėlių duona yra ne tik žavingas bei nesudėtingas, bet ir labai jaukus kepinys - smagu ją lipdyti iš nedidelių rutuliukų, o tuomet susėdus su artimaisiais plėšti po karamelišką kąsnį ir besišnekučiuojant gardžiuotis. Purūs mieliniai kamuoliukai, kruopščiai apvolioti tirpintame svieste, cukruje ir cinamone - jie tiesiog sutirpsta burnoje, o rankos pačios tiesiasi dar ir dar vieno kąsnio.

 

Šis skanumynas pradėtas kepti Vengrijoje jau XIX a. pavadinimu arany galuška (išvertus į lietuvių kalbą - auksiniai kamuoliukai). Visgi labiausiai beždžionėlių duona išpopuliarėjo, kai ją iškepė Baltuosiuose rūmuose ir patiekė prezidento Ronaldo Reigano žmona Nensei. Nuo tada šis pyragas užkariavo pasaulį.

 

Klasikinė beždionėlių duona kepama be vaisių, tačiau mes jus kviečiame truputį pažaisti ir paruošti rudeniu kvepianti jos variantą. Užtikriname, minkšta, saldi duonelė tobulai dera su lengva obuolių rūgštele. Mes ragavome, ragavome ir negalėjome sustoti, tikimės - patiks ir jums!

 

Beždžionėlių duonai pagaminti mums reikės:
naudojome apvalią 24 cm skersmens kekso formą



 

Tešlai:

  • 500 g kvietinių miltų (aukščiausios rūšies, ne ekstra)
  • 330 g šilto pieno
  • 110 g sviesto
  • 50 g cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • žiupsnelio druskos

 

Kamuoliukų apvoliojimui:

  • 150 g  sviesto
  • 200 g rudojo cukraus (apytikriai)
  • 2 šaukštų cinamono (be kaupo)

 

Obuoliams:

  • 3 nedidelių obuolių (skaniau rūgštesni)
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1 šaukšto cinamono (be kaupo)

 

Skardos ištepimui:

  • 40 g minkšto sviesto
     

 

Pradedame!

 

1. Į dubenį suberiame miltus, sausas mieles, cukrų, druską ir išmaišome.



 

2. Sviestą ištirpiname ir paliekame šiek tiek atvėsti. Pieną truputėlį pašildome (turėtų būti šiltas, bet ne karštas).  Į dubenį su miltais supilame šiltą pieną ir ištirpintą sviestą.
 

 

3. Pirmiausia šaukštu viską išmaišome, o kai maišyti tampa sunku, kimbame į darbą ir rankomis užminkome glotnią, elastingą tešlą.


 

 

4. Tešlą suspaudžiame į kamuolį, pridengiame rankšluostėliu ir paliekame šiltesnėje vietoje pakilti 1-2 valandoms (kuo namie šilčiau, tuo pakils greičiau).
 

 

5. Kai tešla pakyla, pasiruošiame obuolius. Juos nulupame perpjauname pusiau, išpjauname sėklas ir supjaustome nedideliais kubeliais. Kubelius sumaišome su cukrumi ir cinamonu.


 

6. Kepimo formą dosniai ištepame sviestu (formą naudojome 24 cm skersmens, skirtą keksui)
 

 

7. Sviestą ištirpiname ir supilame į dubenėlį. Kitame dubenėlyje sumaišome rudąjį cukrų ir cinamoną.

 

8. Imame po gabalėlį tešlos ir iš jos rankomis suvoliojame šiek tiek mažesnį už graikinį riešutą rutuliuką.
 

 

9. Paruoštą rutuliuką mirkome į sviestą. Tada apvoliojame cukraus ir cinamono mišinyje.
 

 

10. Rutuliuką dedame į kepimo formą. Tada imame dar tešlos, formuojame antrą rutuliuką ir t.t. Rutuliukams sunaudojus daugmaž trečdalį tešlos, ant jų užberiame trečdalį obuolių. Dedame dar trečdalį rutuliukų, ant jų - vėl trečdalį obuolių, galiausiai sudedame paskutinius rutuliukus ir pabarstome likusiais obuoliais.









11. Kepimo formą pridengiame rankšluosčiu ir paliekame pusvalandžiui šiltai, kad beždžionėlių duona dar šiek tiek pakiltų (jeigu skubate, šį antrą kildinimą galite praleisti, bet jis duonelei suteikia daugiau purumo).
 

 

12. Kepame iki 180 C  įkaitintoje  orkaitėje apie 35-45 minutes (iki beždžionėlių duona gražiai paruduoja, tikslus kepimo laikas gali priklausyti nuo konkrečios orkaitės).

Patarimas: jeigu kepimo forma nėra sandari, po kepama duonele padėkite skardelę, nes kepant ištekės cukraus sirupo ir gali imti dūmyti.


 

13. Iškepus leidžiame keletą minučių atvėsti formoje, o tada ant formos uždedame didelę lėkštę ir į ją atsargiai išverčiame beždžionėlių duoną. Išverčiant gali ištekėti nemažai sirupo (atsargiai, jis karštas!) - viskas gerai, taip ir turi būti, palikite jį susigerti į duonelę.

Svarbu - iš formos beždžionėlių duoną išimkite dar šiltą, netgi karštą, nes vėsdama ji tvirtėja, tampa lipni, tad išimant gali suirti.


 

14. O tada kaičiame kavos ar arbatos, kviečiame artimuosius ar draugus, jaukiai įsitaisome ir mėgaujamės kiekvienu kąsneliu!





 

PATARIMAI KEPANT BEŽDŽIONĖLIŲ DUONĄ
 

Rutuliukų formavimas - ar galima greičiau?  Taip, ruošiant beždžionėlių duoną būtent rutuliukų suvoliojimas yra ilgiausia gaminimo dalis. Jeigu skubate, galite iš tešlos padaryti ilgą juostelę, lyg ruoštumetė kūčiukus, ją supjaustyti kvadratėliais ir juos rankomis šiek tiek padailinti, kad forma būtų apvalesnė.

 

Rutuliukų dydis - geriau didesni ar mažesni? Sakoma, kad kuo mažesni tešlos rutuliukai tuo beždžionėlių duona bus skanesnė :) Bet žinoma, užtruksite ilgiau. Iš šio tešlos kiekio patariame padaryti bent 64 rutuliukus.

 

Cukrus - ar rudąjį galima keisti paprastu? Bedžionėlių duoną galima ruošti ir su paprastu baltu cukrumi, tačiau rudasis cukrus suteikia ryškesnį, karameliškesnį skonį.

 

Obuoliai - ar būtina? Bedžionėlių duoną, žinoma, galima ruošti ir be obuolių. Arba obuolius keisti kriaušėmis, slyvomis, figomis ar net gardinti graikiniais ar kitais mėgstamais riešutais.  

 

Kokius miltus rinktis? Bedžionėlių duonai, kaip ir kitiems puriems mieliniams kepiniams geriausiai tiks paprasti aukščiausios rūšies kvietiniai miltai (jie žymimi raidėmis 550D arba 550C). Ekstra ar Karališkos rūšies miltus geriau pasilikite biskvitams, pyragams ar sausainiams. Plačiau apie miltų pasirinkimą galima pasiskaityti šiame straipsnyje.

 

Kepimo forma  - kokią rinktis? Mūsų naudota kepimo forma buvo atsegamais kraštais, tačiau labai sandari. Jeigu jūsų tokia nėra, geriau rinkitės formą neatsegamais kraštais, nes kepant beždžionėlių duoną, formos dugne atsiranda sirupo (duonelę apvertus išimant, sirupas ją sudrėkina ir karamelizuoja), kuris gali imti tekėti per formos tarpelius. Jeigu visgi rinksitės atsegamą formą, dėl visa ko po ja padėkite skardelę, kad ištekėjęs skystis neimtų dūmyti orkaitėje.

 

Kaip laikyti beždžionėlių duoną? Duonelę laikykite sandariame inde (ar įsukę į maistinę plėvelę) kambario temperatūroje iki 3 dienų.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Riešutėlis
2020-10-10 16:27
Labai skanu, kepiau vakare tad šilto nelabai valgysi. Bet pastovejo per naktį ir galima pirštus apsilaižyti ATSAKYTI
Edita
2020-10-07 20:28
Ačiū ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital