Aštrusis „Tabasco“ padažas: stebinantis gamybos procesas ir kaip jį naudoti?

2018-12-06
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Tabasco padažas
Gamintojo nuotr.

„Tabasco“ yra neabejotinai vienas populiariausių ir labiausiai atpažįstamų padažų pasaulyje, tačiau ar teko girdėti apie stebinančias jo gamybos subtilybes? Siūlome susipažinti su šiuo viskio statinėse brandinamu padažu ir dalinamės lašeliu aštraus „Tabasco“ pagardintų patiekalų receptais.



„Tabasco“ padažas mėgstamas ne tik visame pasaulyje, bet ir kosmose

Istorija. Aštrų „Tabasco“ padažą prieš 150 metų Eiveri Ailande, Luizianoje, JAV įkurtoje gamykloje pradėjo gaminti ir pardavinėti buvęs bankininkas Edmundas Makilhenis (Edmund McIlhenny).

Šeimos verslą vėliau perėmė ir plėtė jo sūnus bei kiti giminaičiai, o šiandien „Tabasco“ dėl subalansuoto skonio, šildančio aštrumo ir plataus panaudojimo yra mėgstamas visame pasaulyje.

Įdomu tai, kad laikantis oficialaus susitarimo padažas tiekiamas karalienei Elžbietai II ir net kyla į kosmosą! NASA iniciatyva „Tabasco“ buvo įtrauktas į astronautų meniu - jų teigimu, tai tikras išsigelbėjimas, nes kosminėse stotyse tiekiamas maistas dažnai yra prėskas.

Gaminimas. „Tabasco“ padažui vardą suteikė pagrindinė jo sudedamoji dalis - tabasko pipirai. Tabasko pipirai - Capsicum frutescens rūšies pipirų porūšis, užaugantis iki 1,5 m aukščio, sukraunantis kreminės spalvos ar šviesiai gelsvus žiedus, pavirstančius vertikaliai styrančiais, nedideliais, sultingais pipirais.

Saulėkaitoje augantiems pipirams nuraudus, jie, laikantis senųjų tradicijų, renkami tik rankomis. Pipirus renkantys darbininkai turi nedideles, raudonai nudažytas lazdeles, padedančias greitai atskirti pakankamai sunokusius pipirus.
 

Augantys tabasko pipirai

Sunokę aitrieji tabasko pipirai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Surinkti pipirai sutrinami į košelę, sumaišomi su druska ir sudedami į ąžuolines statines, kuriose buvo laikomas amerikietiškas viskis. Viskio statinės prieš tai kruopščiai plaunamos, senas medienos sluoksnis nugremžiamas, o statinės apdeginamos, kad į medieną įsismelkęs alkoholis neužgožtų „Tabasco“ padažo skonio.

Aitriųjų pipirų tyrė viskio statinėse brandinama iki trejų metų (nors gamintojai vis palepina „Tabasco“ gerbėjus ilgiau, net 8 ar 15 metų brandintomis, iškirtinėmis padažo partijomis), o tuomet ji perkošiama, pašalinant sėklytes ir odeles. Gautas skystis sumaišomas su actu, paliekamas dar mėnesiui ir galiausiai supilstomas į buteliukus, pasiekiančius parduotuves.

Rūšys. Populiariausas, pagal senąjį receptą gaminamas tabasko porūšio pipirų padažas, tačiau egzituoja ir daugiau skirtingų „Tabasco“ rūšių, skirstomų pagal skonines savybes ir, visų pirma, pagal aštrumą.

Bene kiekviename Lietuvos prekybos centre ar didesnėje parduotuvėje rasite klasikinio „Tabasco“ padažo. Jo aštrumas yra 2500-5000 Skovilio karščio vienetų pagal Skovilio čili pipirų aštrumo matavimo skalę. Jis universalus ir mėgėjų naudojamas įvairių patiekalų gaminimui ir gardinimui.

Labai mėgstamas ir žalios spalvos, švelnesnis, tačiau kiek rūgštesnis „Tabasco Green Pepper Sauce“ padažas iš chalapos pipirų, jo aštrumas - 600–1200 Skovilio karščio vienetų. Jis tinka žuvies, jūrų gėrybių, daržovių patiekalams.

Panaudojimas. Pažvelgus į aštrių padažų lentyną prekybos centre, „Tabasco“ buteliukai išsiskira nedideliu dydžiu. Pirmoji paruošto padažo partija buvo supilstyta į mažus, stiklinius buteliukus, skirtus kvepalams. Užsakovui šių buteliukų neprireikė, tad juos pigiai nusipirko „Tabasco“ įkūrėjas Edmundas Makilhenis.

Padažą įvertinę pirkėjai džiaugėsi mažais buteliukais – klasikinis „Tabasco“, o taip pat ir kitų rūšių „Tabasco“ padažai yra koncentruoti, gaminant pakanka kelių mililitrų padažo, o paruošto patiekalo pagardinimui - tik lašelio, tad mažo buteliuko pakanka tikrai ilgam.
 

Tabasco pagardina troškinį

„Tabasco“ naudokite troškinių, sriubų bei gausybės kitų patiekalų pagardinimui. Gamintojo nuotr.

 

„Tabasco“ padažo populiarumas ir platus panaudojimas slypi jo paprastume, ryškiame, gryname skonyje – juk padžui naudojami tik tabasko porūšio čili pipirai, actas ir druska. Klasikinis „Tabasco“ yra aštrus, šildantis, pabrėžiantis, bet neužgožiantis kitų ingredientų ar patiekalų skonio (žinoma, jeigu jį naudosite saikingai).

„Tabasco“ padažą galima naudoti tiek gaminimo metu, tiek ir gardinant jau paruoštus patiekalus. Šis padažas idealiai tinka meksikietiškiems, teks-meks, Azijos ir Afrikos virtuvių patiekalams. „Tabasco“ naudokite troškiniams, padažams, sriuboms, mėsos patiekalams ir mėsos, paukštienos marinavimui, užtepėlėms, kokteiliams...

Padažo aštrumas puikiai subalansuoja riebumą, tad juo gardinkite aliejuje skrudintus, sūriu užkeptus, bulvių ar riebios mėsos patiekalus. Lašeliu „Tabasco“ galima pagardinti keptą mėsą, šašlykus, picą, karštus sumuštinius su sūriu, skrudintas bulvytes, tempurą.

Kviečiame dalyvauti konkurse ir pasidalinti, ką „Tabasco“ padažu gardinate jūs bei laimėti puikų „Delimano“ elektrinį grilį! Konkurse dalyvaukite čia.



Gardžiausių patiekalų su „Tabasco“ padažu receptai: ir pusryčiams, ir vakarienei

Jeigu šaldytuve turite buteliuką „Tabasco“ padažo arba susigundėte jo nusipirkti, siūlome išbandyti mūsų mėgstamus patiekalus ir įsitikinti, kad šis padažas ne tik jiems suteikia ypatingo skonio, bet ir yra labai universalus!

Čili troškinys su „Tabasco“ padažu

Čili troškinys - mėgstamiausias kaubojų skanėstas! Jeigu norite šiam troškiniui suteikti gurmaniško skonio, pačioje gaminimo pabaigoje įmaišykite porą mažų gabaliukų kartaus, juodojo šokolado.

Čili troškinys su tabasco padažu

„Tabasco“ puikiai tiks čili troškinio pagardinimui. Gamintojo nuotr.

 

3-4 porcijoms Jums reikės:
500 g jautienos faršo;
150-200 ml jautienos sultinio;
1 nedidelės skardinės (400 g) smulkintų konservuotų pomidorų;
1 nedidelės skardinės (400 g) konservuotų raudonųjų pupelių;
150 g konservuotų žirnelių;
100 g konservuotų kukurūzų;
1 nedidelės morkos;
1 vidutinio dydžio svogūno (geriau raudonojo);
3 skiltelių česnako;
trupučio (apie 5 ml) „Tabasco“ padažo;
pagal skonį druskos, cukraus, pipirų, malto kumino (galima pakeisti kmynais) ar kitų
mėgstamų prieskonių;
kepimui aliejaus;
patiekimui šviežios, smulkiai sukapotos kalendros, kukurūzų ar tortilijų traškučių.

Gaminimas:

  1. Nesvylančiame puode įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą svogūną ir smulkiai sukapotą česnaką. Kepkite iki kol bus auksinės spalvos.
  2. Suberkite kumino miltelius ir pakepkite iki kol pasklis aromatas, apie 2 min.
  3. Sudėkite jautieną ir maišydami kepkite iki kol nebebus rausvos spalvos.
  4. Sudėkite smulkintus, konservuotus pomidorus, supilkite sultinį, išmaišykite, užvirinkite ir sumažinę ugnį, atidengtame puode troškinkite 30 min.
  5. Pagardinkite „Tabasco“ padažu, išmaišykite ir troškinkite dar 10 min.
  6. Sudėkite pupeles, kukurūzus, žirnelius, mažais kubeliais supjaustytą morką ir troškinkite 5-10 min.
  7. Troškinį pagal skonį pagardinkite druska, pipirais. Cukrumi subalansuokite pomidorų rūgštumą.
  8. Paruoštą čilį troškinį patiekite apibarstę smulkiai sukapota kalendra, su kukurūzų ar tortilijų traškučiais.



Virtinukai su „Tabasco“ padažu pagardinta bulvių koše

„Tabasco“ padažas puikiai tinka net ir tradiciniams, močiutės virtuvę primenantiems patiekalams! Šlakelis aštraus padažo ir virtinukai su bulvėmis atgims iš naujo.
 

Virtinukai su bulvėmis

Lašelis „Tabasco“ padės į tradicinius patiekalus pažvelgti naujai. Gamintojo nuotr.

 

4-5 porcijoms Jums reikės:
Tešlai:
500 g kvietinių miltų;
1 kiaušinio;
200-250 ml karšto vandens;
žiupsnelio druskos.

Įdarui:
750 g bulvių košės;
2 svogūnų;
1 skiltelės česnako;
150 g šoninės (sūdytos, karšto arba šalto rūkymo);
250 g sūrio (siūlome rinktis nebrandintą, pavyzdžiui, mocarelą, fetą ar rikotą, tačiau tiks ir kitoks);
šlakelio (apie 10 ml) „Tabasco“ padažo;
pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato.

Patiekimui:
spirgučių, grietinės.

Gaminimas:

  1. Paruoškite tešlą. Kiaušinį išplakite su 100 ml vandens ir druska. Sumaišykite su miltais ir minkydami, po truputį pilkite daugiau vandens iki kol susiminkys vienalytė, elastinga tešla.
  2. Pasiruoškite įdarą. Svogūnus ir šoninę smulkiai supjaustykite ir kepkite iki kol svogūnai bus minkšti, o šoninė traški. Keptus svogūnus ir šoninę sumaišykite su bulvių koše. Įmaišykite tarkuotą sūrį, pagardinkite „Tabasco“ padažu, druska, pipirais, muskatu.
  3. Suraitykite virtinukus. Tešlą plonai iškočiokite ant miltuoto stalo, stikline išspauskite rutuliukus. Ant kiekvieno rutuliuko dėkite po šaukštą įdaro, perlenkite ir supinkite ar šakute užspauskite kraštelius.
  4. Paruoštus virtinukus virkite pasūdytame vandenyje apie 7 min., t.y. iki kol jie pakils į paviršių ir dar porą min. po to.
  5. Virtinukus patiekite su spirgučiais, grietine. Vakarykščius virtinukus galima apkepinti kartu su spirgučiais.



Vištienos stir fry su „Tabasco“, medaus, sojų ir imbierų padažu

Vos per kelias kelias akimirkas paruošiamas patiekalas, kurį galite gaminti ir su daugiau įvairių daržovių: tiks cukinijos, morkos, mažieji kukurūzai... Paruoštą stir fry galite patiekti su ryžiais ar makaronais.
 

Vištienos stir fry

Stir fry - gardus patiekalas per kelias akirmirkas. Gamintojo nuotr.

 

2 porcijoms Jums reikės:
250 g vištienos (filė arba šlaunelių mėsos);
1 saldžiosios paprikos;
120 g žirnių ankščių;
6 svogūnų laiškų;
200 g konservuotų pupelių daigų;
2 šaukštų medaus;
2 šaukštų sojų padažo;
1 šaukšto smulkiai sukapoto, šviežio imbiero;
1 šaukštelio „Tabasco“ padažo; kepimui aliejaus.

Gaminimas:

  1. Gerai įkaitintoje keptuvėje (labiausiai tiktų gili wok keptuvė) įkaitinkite aliejų, sudėkite plonais gabalėliais ar juostelėmis pjaustytą vištieną ir maišydami kepkite iki kol visiškai iškeps.
  2. Sudėkite juostelėmis ar kubeliais pjaustytą papriką, žirnių ankštis, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, imbierą.
  3. Nedelsiant įmaišykite medų, „Tabasco“ ir sojų padažus, pupelių daigus.
  4. Maišydami pakepkite iki kol daržovės sušils, vos vos apkeps, bet liks traškios.
  5. Skanaukite nedelsiant!



„Tabasco“ padažu pagardinta fritata su sūriu, špinatais ir pomidorais

Itališkas omletas fritata puikiai tinka gardiems pusryčiams. Į jį galite dėti ir kitokių daržovių, įvairių mėsos, paukštienos, žuvies gabaliukų.
 

Itališkas omletas fritata

Fritata - puiki idėja, kuomet reikia sunaudoti likučius! Gamintojo nuotr.

 

4 porcijoms Jums reikės:
6 didelių kiaušinių;
60 ml pieno;
100 g špinatų;
1 pomidoro;
50 g tarkuoto kietojo sūrio;
4 šaukštų sviesto;
trupučio (apie 5 ml) „Tabasco“ padažo;
pagal skonį druskos, šviežių ar džiovintų čiobrelių.

Gaminimas:

  1. Nedideliame inde išplakite kiaušinius su pienu, čiobreliais ir druska. Pagardinkite „Tabasco“ padažu.
  2. Fritatą siūlome gaminti keptuvėje, kurią galima statyti į orkaitę (pavyzdžiui, tiks ketaus keptuvė). Jeigu tokios keptuvės neturite, naudokite įprastą keptuvę, o fritatą orkaitėje kepkite moliniame ar stikliniame inde.
  3. Ištirpinkite sviestą keptuvėje, jame 1 min. pakepinkite špinatus.
  4. Supilkite kiaušinių plakinį ir kepkite 2 min. vis pamaišydami.
  5. Ant viršaus sudėkite kubeliais pjaustytą pomidorą (jeigu labai sultingas, skystį kiek nuspauskite), apibarstykite tarkuotu sūriu.
  6. Keptuvę įdėkite į iki 200°C įkaitintą orkaitę ir kelias min. kepkite iki kol gražiai apskrus.
  7. Išėmus iš orkaitės, palikite fritatą 5 minutėms ir patiekite.



Pikantiškas marinatas vištienai su alumi ir „Tabasco“ padažu

Paprastas, tačiau paukštienai puikiai tinkantis marinatas yra tikras išsigelbėjimas, jeigu neturite daug laiko stoviniuoti virtuvėje, o norite tikrai gardžių pietų ar vakarienės.
 

Vištiena marinuota tabasco

„Tabasco“ - puikus marinatų ingredientas. Gamintojo nuotr.

 

1-2 porcijoms Jums reikės:
2 vištienos ketvirčių (galima naudoti ir kulšeles, sparnelius);
100 ml šviesaus alaus;
60 ml aliejaus;
3 skiltelių česnako;
10 ml sojų padažo;
trupučio (apie 5 ml) „Tabasco“ padažo;
pagal skonį druskos, pipirų, čili pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, malto kumino (galima
pakeisti kmynais).

Gaminimas:

  1. Visus prieskonius, aliejų, alų, sojų ir „Tabasco“ padažus, smulkiai sukapotas arba spaustuku perspaustas česnako skilteles sumaišykite.
  2. Į marinatą sudėkite ketvirčius ir 2 valandas marinuokite kambario temperatūroje.
  3. Marinuotas blauzdeles kepkite iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  4. Kepimo pabaigoje galite padidinti temperatūrą ir įjungti grilio režimą, kad vištiena apskrustų.
  5. Vištieną patiekite su ryžiais ir šviežiomis salotomis.



Nealkoholis pomidorų sulčių kokteilis su „Tabasco“

„Tabasco“ padažas tinka ne tik maistui, bet ir gėrimams gardinti. Jis naudojamas plakant
alkoholinius kokteilius, tačiau mes siūlome išbandyti tradicinio „Kruvinosios Merės“ kokteilio versiją be alkoholio. Šis kokteilis puikiai tiks prie sočių, šventinių pusryčių.
 

Pomidorų sulčių kokteilis

„Tabasco“ padažas tinkamas ne tik patiekalų, bet ir gėrimų pagardinimui. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 porcijai Jums reikės:
100 ml pomidorų sulčių;
1 šaukšto citrinų sulčių;
šlakelio Vorčesterio padažo;
poros šlakelių „Tabasco“ padažo;
pagal skonį druskos ir pipirų;
patiekimui saliero stiebo.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite pomidorų ir citrinų sultis, pagardinkite jas prieskoniais ir padažais.
  2. Kokteilį supilkite į stiklinę su ledukais ir į vidų įmerkite saliero stiebą.

 

Paragaukite mums patinkančių receptų ir įsitikinsite, kad vos keli lašeliai „Tabasco“ pagerina kiekvieną patiekalą! O ką šiuo nepamainomu padažu gardinate Jūs - pasidalinkite savo pastebėjimais konkurse mūsų „Facebook“ paskyroje ir laimėkite puikų „Delimano“ elektrinį grilį! Konkurse dalyvaukite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital