Apelsininis medaus tortas su maskarponės kremu - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 35)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 35)
Apelsininis medaus tortas su maskarpone

Medaus tortas - tai visiška Kalėdinė klasika, tad šį desertą patiekti per šventes renkasi ne viena šeima. Toks nostalgiškas receptas dažnai yra perduodamas iš kartos į kartą ir gaminamas nieko per daug nekeičiant. Visgi, aš pati visada mėgstu į virtuvę įnešti eksperimentų ir atrasti naujų net ir tokio visiems žinomo deserto variacijų. Taip eksperimentuojant ir gimė šis tortas, kuris, galiu drąsiai sakyti, tapo vienu iš mylimiausių medaus tortų mano šeimoje. 


Tradicinius medaus lakštus čia keičia medaus biskvitai, gardinti kalėdiniai prieskoniais, apelsinų žievelėmis, sultimis ir cukatais. Šie auksiniai biskvitai vėliau sulaistomi apelsininiu sirupu, aptepami apelsininiu ir apelsininiu maskarponės kremais. Nors tortas tikrai skiriasi nuo tradicinio varianto, tačiau skonis - pasakiškai geras. Maža rekomendacija - leisti tortui pastovėti šaldytuve dvi dienas. Tai leis biskvitams dar labiau prisigerti sirupo, o visiems skoniams labiau susilieti. Pažadu, kad patiekus tokį medaus tortą tikrai nustebinsite visus šeimos narius!


Na, o kad jį pagaminti būtų dar lengviau, paruošėme ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis tortas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą.



APELSININIAM MEDAUS TORTUI REIKĖS:
pagaminsite 21-22 cm skersmens tortą


Biskvitams reikės:

  • 165 g kambario temperatūros sviesto
  • 175 g rudojo cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 155 g skysto medaus (jei kietas, pašildykite)
  • 3 kiaušinių
  • 1 apelsino smulkiai tarkuotos žievelės
  • 355 g miltų
  • 3 a.š. kepimo miltelių
  • 3/4 a.š. druskos
  • 2.5 v.š. kalėdinių prieskonių mišinio (pvz. “Meduolių prieskonių” iš pakelio arba cinamono, imbiero, kardamono, muskato, maltų gvazdikėlių, žr. patarimus apačioje)
  • 140 g pieno
  • 100 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 100 g apelsinų cukatų (arba smulkintų džiovintų vaisių, galima nedėti)
     

Sirupui reikės:

  • 120 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 40 g cukraus
     

Apelsininiam kremui reikės:

  • 2 didelių apelsinų
  • 135 g cukraus
  • 6 kiaušinių trynių
  • 125 g kambario temperatūros sviesto 

 

Maskarponės kremui reikės:

  • 600 g maskarponės (šaltos)
  • 550 g 35% riebumo grietinėlės (šaltos)
  • 100 g cukraus pudros
  • 150 g apelsininio kremo
  • 1 v.š. vanilinio cukraus 
     

Papuošimui reikės:

  • Rozmarino šakelių
  • Spanguolių
  • Apelsinų cukatų

 

Pradedam!


1. Išsikepkite biskvitą. Iš pradžių pasiruoškite visus biskvito ingredientus. 
 


2. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, rudąjį ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu plakite iki purumo - tai truks apie 5 minutes. 



 

3. Supilkite medų, sudėkite apelsino žievelę ir įmuškite kiaušinius. Produktus dar kartą gerai išplakite - tai truks apie 2 minutes. 
 


4. Į tešlą suberkite miltus, kalėdinius prieskonius, druską ir kepimo miltelius. Plakite tol, kol neliks sausų miltų. Svarbu neplakti ilgai, nes tešla praras savo purumą. 
 


5. Supilkite pieną ir apelsinų sultis ir dar kartą išplakite. Plakite tik tol, kol skystieji ingredientai įsimaišys į tešlą. 



6. Galiausiai į tešlą sudėkite apelsinų cukatus. Juos į tešlą įmaišykite silikonine mentele.




7. 21-22 cm skersmens kepimo formą su išimamu dugnu išklokite kepimo popieriumi. Vietoje formos taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą (kaip dariau aš), tik nepamirškite jo apačios apvynioti folija tam, kad kepant, biskvito tešla neišbėgtų pro kraštus. Į pasiruoštą kepimo formą supilkite pusę turimos tešlos. Tešlos viršų nulyginkite konditerine mentele. 



8. Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite 180 laipsnių orkaitėje, įjungę vėjelio funkciją - ji užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Kepkite apie 30-35 minutes, tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Ar biskvitas gerai iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku - ištrauktas iš kepinio centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Palikite biskvitą pravėsti kambario temperatūroje 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir tuos pačius žingsnius pakartokite su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis.


Iškepusius biskvitus palikite atvėsti iki kambario temperatūros - tai truks kelias valandas (galite kepti iš vakaro)



9. Pasigaminkite apelsininį kremą. Pasiruoškite visus kremo ingredientus - sviestą, cukkrų, trynius ir apelsinus. Prieš pradėdami nutarkuokite apelsinų žievelę (tik geltoną dalį) ir išspauskite sultis.



10. Į metalinį ar kitą karščiui atsparų dubenį supilkite apelsinų sultis, suberkite cukrų, sudėkite apelsino žievelę ir kiaušinių trynius. Viską išplakite konditerine šluotele.



11. Sudėkite kambario temperatūros sviestą.



12. Į puodą pripilkite tiek vandens, kad uždėjus dubenį su ingredientais, jo dugnas nesiektų vandens. Leiskite vandeniui užvirti tuomet dėkite dubenį su ingredientais ir nuolat maišant konditerine šluotele kaitinkite, kol masė sutirštės. Tai truks apie 7-8 minutes. Dubenį su kremu nuimkite nuo puodo ir leiskite pilnai atvėsti.



13. Pasigaminkite apelsininį sirupą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus - apelsinų sultis ir cukrų.



14. Apelsinų sultis supilkite, o  cukrų suberkite į nedidelį puodą. Kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol cukrus ištirps. Leiskite lėtai pavirti apie penkias minutes. Sirupą atvėsinkite iki kambario temperatūros. 



15. Pasigaminkite maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus - maskarponę, grietinėlę, apelsininį kremą, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Maskarponė ir grietinėlė turi būti iš šaldytuvo.



16. Visus ingredientus sudėkite į didesnį dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu iki purumo. Kremą būtinai stebėkite, kad neperplaktumėte jame esančios grietinėlės. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve.



17. Torto surinkimas. Biskvitus aštriu peiliu perpjaukite išilgai. Iš viso turėtumėte gauti 6 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus.


18. Ant didelės, lygios lėkštės padėkite pirmąjį biskvito sluoksnį. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Taip pat, jei jaudinatės dėl torto surinkimo ir norite tiesesnio, lygesnio torto, pirmąjį biskvitą apjuoskite konditeriniu žiedu arba apvalia kepimo forma. 



19. Biskvitą aptepkite anksčiau pasigamintu, atvėsusiu apelsininiu sirupu.



20. Tuomet biskvitą aptepkite keliais šaukštais apelsininio kremo. Ant viršaus paskleiskite apelsininį maskarponės kremą. 



21. Ant maskarponės kremo dėkite antrąjį biskvitą ir lengvai spustelėkite. Vėl pakartokite visus žingsnius - sulaistykite sirupu, aptepkite apelsininiu ir maskarponės kremais ir uždėjus trečiąjį biskvitą, lengvai spustelėkite. Taip surinkite visą tortą.


Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandarų indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą (panaudosite torto šonams aptepti).



 

22. Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Surinktą tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt - tai leis visiems skoniams labiau susijungti. Ilgiau laikant - tortas skanėja, tad drąsiai tortą galite pasigaminti ir dvi dienas prieš jį patiekiant.



23. Torto papuošimas. Kitą dieną išimkite tortą iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto šonus nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą 20 minučių (nebūtina, bet kremą ant šonų užtepsite lygiau). Tuomet aptepkite likusiu kremu.


Torto viršų papuoškite rozmarinų šakelėmis, spanguolėmis ir apelsinų cukatais. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. 
 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD KARAMELINIS OBUOLIŲ TORTAS  PAVYKTŲ TOBULAI

 

Medaus biskvitas


Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos apie 20 minučių ant darbastalio. 
 

Sviestas. Būtinai naudokite minkštą, kambario temperatūros sviestą, kitaip biskvitas nepavyks. Sviestą gerai išplakite su ruduoju ir vaniliniu cukrumi - tai truks apie 5 minutes. Šis plakimas suteiks biskvitui daugiau purumo. 
 

Medus. Rinkitės natūralų, kokybišką medų - nuo to priklausys kepinio skonis. Jei jūsų naudojamas medus yra kietos konsistencijos - prieš tai jį ištirpinkite virš silpnos kaitros.  


Kalėdiniai prieskoniai. Kalėdinių prieskonių mišinį galite nusipirkti parduotuvėje arba pasigaminti patys. Dažniausiai naudojami prieskoniai - cinamonas, imbieras, kardamonas, muskatas, gvazdikėliai. Jei gaminsite patys, naudokite 3 a.š. cinamono, 2,5 a.š. imbiero miltelių, ½ šaukštelio kardamono, ¾ a.š. muskato ir ¾ a.š. gvazdikėlių. 


Nepermaišykite. Labai svarbu biskvito tešlos nepermaišyti. Subėrus sausąjį mišinį, plakite trumpai, apie vieną minutę, tik iki tešla taps vientisos konsistencijos. Supilus pieną ir apelsinų sultis plakite tik, kol skystis įsimaišys į tešlą. Cukatus įmaišykite silikonine mentele. Tai reikalinga tam, kad tešla nesukristų.


Kepimo formos. Kepimui galite naudoti tiek įprastą 21-22 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą, tiek ir konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą - jį padėkite ant kepimo popieriaus, tuomet ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių (jei naudojate atsegamą kepimo formą). Tik tuomet į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą. 


Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite per du kartus. Tai apsaugos nuo situacijos, kuomet biskvito viršus sudega,  vidus lieka žalias. Taip pat biskvitą bus lengviau perpjauti, nesusidarys nelygumai paviršiuje. Pusę biskvito tešlos supilkite į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite  iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija apie 30-35 minutes. Vėjelio funkcija užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės, tad nepamirškite kartas nuo karto patikrinti, ar biskvitas iškepė. Ar biskvitas iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku - ištrauktas iš biskvito centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Biskvitą palikite pilnai atvėsti ir tik tuomet išimkite iš konditerinio žiedo (arba kepimo formos). Tuos pačius žingsnius pakartokite ir su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis. Iškepusius biskvitus atvėsinkite iki kambario temperatūros - tai truks kelias valandas.


Apelsininis kremas.


Apelsinai. Rinkitės didelius, sultingus apelsinus. Jei matote, kad apelsinai nesultingi, naudokite kitus, nes kitaip negausite užtektinai sulčių kremui. Jokiu būdu nenaudokite apelsinų sulčių iš pakelio, nes skonis bus visai ne toks.


Sviestas. Naudokite kambario temperatūros sviestą. Tai leis kremui greičiau pasigaminti. 


Garų vonelė. Kremą gaminkite virš garų vonelės. Labai svarbu, kad dubens, kuriame gaminate kremą, dugnas neliestų puode esančio vandens, nes kreme esantys tryniai gali išvirti. Kremą nuolat maišykite konditerine šluotele, kol sutirštės. Kremą kaitinti reikėtų 7-8 minutes. Vėstant kremas turėtų dar labiau sutirštėti.


Laikymas. Kremą galite sudėti į sandariai uždaromą indelį ir laikyti šaldytuve iki savaitės.


Apelsininis maskarponės kremas. 


Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 


Kremo gaminimas. Į didesnį dubenį sudėkite visus ingredientus ir plakite iki kol kremas taps purus. Kremą reikia prižiūrėti tam, kad kreme esanti grietinėlė nevirstų sviestu.  Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno.
Jei nesate įgudę gamintojai, rekomenduoju grietinėlę išsiplakti atskirai. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę įmaišykite į maskarponės ir kitų ingredientų plakinį. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve.


Medaus torto surinkimas ir papuošimas. 
 

Tinkamos lėkštės pasiruošimas. Tortą rinkite ant didelės, lygios lėkštės. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Prieš renkant tortą, pirmąjį biskvitą taip pat galite apjuosti konditeriniu žiedu ar apvalia kepimo forma - tai užtikrins, kad tortas bus lygesnis, tiesesnis.


Biskvitų pjaustymas. Biskvitus išilgai pjaustykite aštriu peiliu. Iš viso turėtumėte gauti 6 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 


Torto surinkimas. Ant lėkštės dėkite pirmąjį biskvitą (jį galite apjuosti konditeriniu žiedu). Biskvitą pirmiausia sulaistykite apelsininiu sirupu. Biskvitą aptepkite keliais šaukštais apelsininio kremo, o ant viršaus apelsininiu maskarponės kremu. Uždėkite antrąjį biskvitą ir lengvai spustelėkite. Tokia pačia tvarka susluoksniuokite visą tortą.


Šaldymo laikas. Susluoksniuotą tortą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt.  Tortą drąsiai galite pasigaminti ir dvi dienas prieš patiekdami - medaus biskvitai kiek kietesni, tad ilgiau pastovėjus torto skonis tampa dar geresnis. Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandariai uždaromą indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą - jis bus skirtas torto papuošimui.


Torto papuošimas. Kitą dieną tortą išimkite iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto viršų ir šonus nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą bent 20-30 minučių. Tortą aptepkite likusiu kremu. Torto viršų papuoškite spanguolėmis, apelsinų cukatais ir rozmarino šakelėmis. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve.

 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (9)
Reda
2023-12-28 17:45
Nesu tortų ekspertė, bet šitas pavyko puikiai sakyčiau. Kepsiu antrą kartą šiandien, labai patiko visiems. Gaunasi didelis. Eiga labai aiškiai parodyta. Super! ATSAKYTI
Kristina
2023-04-15 19:01
Apelsininis kremas, sakot 6 tryniai ieina, bet nuotraukoje tai tik du? ATSAKYTI
Saulė
2022-12-30 20:34
Tortas gavosi skanus,reikia negailėti sirupo kitaip bus sausokas biskvitas. Kremas niekaip nesutirštėjo,tad nusprendžiau tiesiog jo nedėti,apelsinas jautėsi pakankamai,manau bandysiu dar kartą gal pavyks sutirštinti kremą. ATSAKYTI
Dalia
2022-12-23 21:40
Labai saldus ir biskvitas man gavosi toks sunkokas, bet iškiles ATSAKYTI
Marija
2022-12-23 09:42
Man niekaip netirštėja apelsinins kremas :( ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-23 12:39
Pabandykite padidinti vandens vonelės kaitrą, kad smarkiau garuotų. Ir kaitinkite ilgiau, tikrai sutirštės - tokios jau trynių savybės, tik laikas gali skirtis priklausomai nuo temperatūros, indo pločio ir pan. ATSAKYTI
Marija
2022-12-24 10:37
Ačiū, tikrai padėjo ATSAKYTI
An
2022-12-09 20:15
Is vieno kepimo gavosi biskvitas kurio uzteko 6-iems sloksniams? ATSAKYTI
Agnė
2022-12-14 16:39
Ne iš vieno, o iš dviejų. 7 žingsnyje rašoma, kad kepti reikia pusę tešlos, tuomet likusią pusę. Tad tiek vieną, tiek kitą biskvitą perpjauti reikia į 3 dalis. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital