Ant laužo ne tik mėsytė - 17 genialiai paprastų ir skanių grilio receptų idėjų!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-05-30
Ant laužo ne tik mėsytė - 17 genialiai paprastų ir skanių grilio receptų idėjų!
@ Shutterstock

Lauže arba virš anglių dažniausiai kepame šašlykus, dešreles ir bulves, tačiau tikrai vertėtų išbandyti daugiau įvairių receptų. Juk maistas su lengvu dūmo kvapeliu yra pats skaniausias! Dalinamės net 17 receptų - nuo užkandžių iki desertų!

 

 

PLĖŠOMA ČESNAKINĖ DUONA SU SŪRIU IR KUMPIU

Puikioji plėšoma duona - sotus užkandis, sujungiantis visą kompaniją. Šią duoną galite kepti įkaitintoje orkaitėje, tačiau pabandykite ją iškepti lauže ir tikrai nenusivilsite! Ruošdami plėšomą duoną galite drąsiai eksperimentuoti ir rinktis įvairių rūšių sūrius, kumpius, duoną galima aptepti sviestu, majonezu, garstyčiomis, pagardinti žalumynais, česnakais, patinkančiais prieskoniais.
 

Plėšoma česnakinė duona

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-5 porcijoms Jums reikės:
1 kepalo šviesios duonos;
2-3 šaukštų sviesto;
2-3 skiltelių česnako;
200 g sūrio;
100 g kumpio;
trupučio žalumynų.

Gaminimas:
Minkštą sviestą ištrinkite su labai smulkiai sukapotu ar spaustuku perspaustu česnaku, smulkiai sukapotais žalumynais.

Duonoje padarykite vertikalias ir horizontalias įpjovas, kad susidarytų kubeliai. Įpjovas patepkite prieskoniniu sviestu. Į įpjovas įdėkite plonomis riekelėmis pjaustyto sūrio, kumpio.

Visą kepalą įvyniokite į foliją. Kepkite padėtą ant grotelių arba ant žarijų 15-20 min. iki kol išsilydys sūris, duona sušils.

Duoną nukelkite nuo kaitros, palaukite kelias minutes, išvyniokite ir patiekite.

 

 

LAUŽE KEPTAS VARŠKĖS SŪRIS

Lauže keptas varškės sūris tikrai patiks ne vien vegetarams. Šį sūrį galite kepti su pačiais įvairiausiais prieskoniais, jį galima aptepti grietine, majonezu arba medumi. Keptas varškės sūris - puikus užkandis, kuriam papildomi priedai nebūtini, tačiau jis taip pat labai tiks įvairiose salotose, sumuštiniuose.
 

Keptas varškės sūris

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:
1 varškės (o dar geriau - saldaus pieno) sūrio;
~ 100 g majonezo (arba grietinės sumaišytos su garstyčiomis);
druskos, kmynų, įvairių žolelių ar kitokių prieskonių.

Gaminimas:
Varškės sūrį aptepkite majonezu ir gausiai apibarstykite druska, žolelėmis, kitais prieskoniais. Palaukite 10-15 min., kad prieskonių skoniai pasiskirstytų.

Sūrį įvyniokite į kelis sluoksnius folijos ir kepkite padėtą ant grotelių arba tiesiai ant žarijų apie 10-15 min.

Sūrį nukelkite nuo kaitros, palaukite 5 min., išvyniokite iš folijos ir skanaukite. Patogu supjaustyti kubeliais ir įsmeigti dantų krapštukus ar medinius iešmelius.

 

 

SKAUTŲ DUONA ANT PAGALIUKŲ

Skautų duona kepama virš labai karštų, raudonų žarijų arba dar teberusenančių malkų. Tai paprasta duonelė iš miltų ir vandens, tačiau iškepus ją virš laužo skonis bus tiesiog nuostabus, o valgyti tiesiai nuo lazdelių labai smagu!
Tešlą rekomenduojame pasiruošti iš anksto, namuose, įsidėti į sandariai uždaromą dėžutę ir vežtis į gamtą.
 

skautų duona ant pagaliuko

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 12 skautų duonelių Jums reikės:
500 g miltų;
3 šaukštelių kepimo miltelių;
1 šaukštelio druskos;
3 šaukštelių cukraus (daugiau, jeigu norite saldžios duonelės);
300-500 ml vandens;
kmynų, džiovintų žolelių ir pan. duonelei pagardinti (nebūtina);
patiekimui: sviesto, uogienės (jeigu duonelė saldi).

Gaminimas:
Į miltus įmaišykite kepimo miltelius, persijokite. Suberkite druską, cukrų, kmynus, žoleles (jeigu naudojate).

Po truputį pilkite vandenį ir minkykite tešlą. Vandens kiekis priklauso nuo miltų tipo, kokybės.

Tešlą reikėtų minkyti stipriai, vis padaužant.

Iš suminkytos tešlos delnais suformuokite „dešreles“, jas truputį suplokštinkite ir apsukite aplink nužievintas, žalias šakeles, pavyzdžiui, liepų, vaismedžių (prieš tai lyžtelėkite šakelę, jeigu kartu - nenaudokite, išsirinkite kito medžio šakelę).

Kepkite laikydami ir vis pasukdami šakelę virš žarijų iki kol duonelė bus rusva.

Jeigu norite, dar karštą patepkite sviestu (kad sviestas žygio metu neišsilydytų, jį laikykite indelyje su vandeniu).

 

 

KESADILIJOS - TORTILIJŲ UŽKANDĖLĖS SU SŪRIU IR KITAIS GARDUMYNAIS

Kesadilijos - meksikietiškas patiekalas, kurio tikrai vertėtų paragauti! Kesadalijos gaminamos iš perlenktų tortilijų, įdarytų sūriu bei įvairiais priedais.
Iš anksto supjaustykite įvarius priedus, sutarkuokite sūrį ir pasiūlykite visiems valgytojams patiems paruošti skaniausią kesadiliją. Kesadilijas galite kepti įkaitintoje keptuvėje be papildomų riebalų, tačiau juk virš žarijų keptas maistas daug skanesnis!

 

Kesadilijos su sūriu ir pupelėmis

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
tortilijų;
įvairių priedų: sūrio, pupelių, keptos, smulkiai pjaustytos mėsos ar faršo, svogūnų, paprikų, aitriųjų pipirų ir kt.

Gaminimas:
Ant vienos tortilijos pusės užberkite truputį tarkuoto sūrio, išdėliokite norimus priedus ir užberkite dar truputį sūrio. Užlenkite antrąją tortilijos pusę.

Perlenktą tortiliją dėkite ant grotelių ir kepkite virš įkaitintų žarijų. Jeigu grotelės nesusispaudžia, kepančios tortilijos viršų paspauskite mentele, sūris netrukus išsilydys ir abi tortilijos pusės sulips.

Kiekvieną kesadilijos pusę virš žarijų kepkite po 2-3 min.

Kesadiliją perpjaukite pusiau ar į keturias dalis, kad turėtumėte nedidelius trikampius. Juos tiekite su grietine, salsa, trintu avokadų padažu.

 

 

ČESNAKINIAME PADAŽE MARINUOTI DARŽOVIŲ IEŠMELIAI

Vos per pusvalandį pamarinuotus ir per 15 min. iškeptus daržovių iešmelius galima patiekti ir kaip garnyrą prie kitų patiekalų, ir kaip puikų užkandį.
Rekomenduojame skanauti su česnakiniu jogurto padažu - jogurtą sumaišykite su smulkintais česnakais, įpilkite truputį citrinų sulčių, šlakelį kokybiško alyvuogių aliejaus, pagardinkite smulkiai sukapotais žalumynais, druska, pipirais.

 

Daržovių grill iešmeliai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 8 porcijoms Jums reikės:
~ 1 kg įvairių daržovių: cukinijų, baklažanų, paprikų, svogūnų, vyšninių pomidorų, kukurūzų, alyvuogių, grybų;
150 ml aliejaus;
150 ml sojų padažo;
150 ml citrinų sulčių;
2-3 skiltelių česnako;
pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Daržoves nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Jeigu naudojate baklažanus, juos rekomenduojame pabarstyti druska, palaukti 10 min. ir nuplauti - tuomet baklažanai nebus kartūs.

Aliejų, sojų padažą, citrinų sultis ir smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, druską, pipirų gerai išplakite šluotele. Į marinatą sudėkite daržoves, permaišykite, indą uždenkite ir šaldytuve marinuokite 30 min.

Marinuotas daržoves suverkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių.

Iešmelius sudėkite ant grotelių ir kepkite virš įkaitintų žarijų apie 15 min. Kepimo metu vis apsukite.

 

 

KEPTI BANANAI SU ŠOKOLADU IR ZEFYRAIS

Lauže kepti bananai - skanėstas, kuris gali varžytis su prabangiausių konditerių šedevrais! Jums pakaks tik bananų ir mėgstamo šokolado, tačiau siūlome naudoti ir zefyrus, tuomet kepti bananai primins puikiuosius „S'mores“.
Jeigu norite paeksperimentuoti, galite rinktis šokoladą su įvairiais priedais - riešutais, razinomis, karamele ir pan.
 

kepti bananai su šokoladu

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:
4 prinokusių (bet dar nepernokusių) bananų;
~ 12 zefyrų kepimui (po 3-4 vienam bananui);
~ 12 gabaliukų šokolado (po 3-4 vienam bananu).

Gaminimas:
Bananus išilgai įpjaukite ir truputį praskėskite, nedideliu šaukšteliu išskobkite truputį banano minkštimo. Minkštimą suvalgykite, jo nereikės.

Į įpjovą įdėkite šokolado gabaliukus ir zefyrus.

Bananus suspauskite ir dėkite ant grotelių. Bananus taip pat galite įvynioti į foliją ir dėti ant žarijų. Kepkite 5-7 min.

Karštus bananus dėkite į lėkštes, atsargiai atverkite įpjovas ir skanėstą kabinkite šaukštu. Tiekiant keptus bananus galima apibarstyti sutrupintais krekeriais ar sausainiais (tuomet jie dar labiau primins „S'mores“) ar smulkintais riešutais.

 

 

ANT GROTELIŲ KEPTOS CUKINIJOS

Švelniu skoniu pasižyminčios cukinijos puikiai tiks kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Jas galima naudoti salotose. Juostelėmis pjaustytas, keptas cukinijas galima panaudoti įvairiems suktinukams. Pavyzdžiui, juosteles patepkite kreminiu sūreliu, įdėkite gabaliuką lašišos, pabarstykite smulkiai sukapotais žalumynais ir susukite.

 

Grill cukinijos

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:
2 vidutinio dydžio cukinijų;
~ 50 g sviesto;
1 citrinos sulčių;
3 skiltelių česnako;
1 šaukštelio džiovintų žolelių (tiks įvairios žolelės ar jų mišiniai, pavyzdiui, Provanso žolelių mišinys);
pagal skonį druskos, pipirų;
patiekimui: smulkiai sukapotų petražolių.

Gaminimas:
Sviestą išlydykite, dar karštą sumaišykite su citrinos sultimis, smulkiai sukapotu ar spaustuku perspaustu česnaku, žolelėmis, druska, pipirais.

Cukinijas supjaustykite piršto storio griežinėliais arba horizontaliai, juostomis. Sumaišykite su sviestu ir palikite 10-15 min. pasimarinuoti.

Cukinijas sudėkite ant aliejumi pateptų grotelių ir kepkite virš karštų žarijų iš abiejų pusių po 2-3 min.

Patiekiant apibarstykite smulkiai sukapotomis petražolėmis.

 

 

ŽARIJOSE SPRAGINTI KUKURŪZAI

Popkornai ir įdomus filmas - puikus derinys, tačiau spragsinčiame lauže spragantys popkornai taip pat smagus duetas! Popkornus galite spraginti uždengtame puode su trupučiu aliejaus, tačiau, jeigu jo neturite, tiks ir keli lakštai folijos.
 

Popkornai lauže

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
Kelių saujų nespragintų kukurūzų;
šlakelio aliejaus;
druskos ar kitokių prieskonių.

Gaminimas:
Pusę saujos nespragintų kukurūzų dėkite ant dvisluoksnio maždaug lapo dydžio aliejumi patepto folijos gabalo, uždenkite kitais dviem sluoksniais folijos ir dėmesingai susukite kraštelius, kad turėtumėte vokelį - kišenę.

Šį vokelį dėkite ant grotelių arba tiesiai ant karštų žarijų ir klausykite - kukurūzai pradės spragsėti. Virš karščio kukurūzus laikykite iki kol spragsėjimas pasibaigs.

Kukurūzams išsispraginus, folijos vokelį praplėškite (atsargiai, nes vienas ar kitas pavėlavęs popkornas gali „iššokti“) ir popkornus pabarstykite druska, kitais prieskoniais (tinka čili pipirai, česnakų milteliai).

 

 

ANT GROTELIŲ KEPTI ANANASŲ ŽIEDAI

Lietuviai ananasus įprastai naudoja tik saldžiuose patiekaluose, tačiau ananaso gimtinėje Pietų Amerikoje šie saldūs vaisiai dažnai maišomi su sūriais arba aitriais priedais. Pavyzdžiui, maišoma populiari ananasų salsa su paprikomis, čili pipirais, kalendra ir svogūnais.
Siūlome ananasus pagardinti žiupsneliu čili pipirų ir kepti juos ant grotelių - harmoningas ir ryškus skonių derinys Jums tikrai patiks!
Jeigu norite, keptus ananasus, žinoma, galite patiekti kaip saldėsį - iškepkite juos ant vos vos aliejumi pateptų grotelių, apšlakstykite citrinų sultimis, trupučiu medaus, apiberkite smulkintomis mėtomis ir patiekite su vaniliniais ledais.

 

Grill ananasai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8-10 ananasų žiedų Jums reikės:
1 didelio, sunokusio ananaso;
3 šaukštų lydyto sviesto;
1 šaukšto medaus;
žiupsnelio druskos ir aitriųjų pipirų.

Gaminimas:
Ananasą nulupkite, supjaustykite 2-3 cm storio žiedais, išpjaukite žiedą šerdį.

Žiedus įdėkite į sandarų maišelį, ten supilkite sviestą, medų, įberkite druskos, pipirų ir švelniai papurtykite. Palikite marinuotis bent 30 min. arba pernakt laikykite šaldytuve.

Ananasų žiedus sudėkite ant aliejumi pateptų grotelių ir kepkite virš karštų žarijų 2-3 min., tuomet apverskite ir kepkite dar 2-3 minutes.

Skanaukite dar karštus ananasus. Jie ypač tinka, kaip garnyras prie vištienos, žuvies arba salotose.

 

 

KEPTI AVOKADAI ĮDARYTI, POMIDORAIS IR FETOS SŪRIU

Maistinguosius avokadus dažniausiai ragaujame šaltus - dedame juos į salotas, sumuštinius, iš jų triname užtepėles. Skanumėlis! O jeigu norite išbandyti kažką naujo, siūlome avokadus truputį pagrilinti. Keptų avokadų skonis dar ryškesnis!
Keptus avokadus galite naudoti taip pat, kaip šviežius, o mes siūlome juos įdaryti gaiviais pomidorais ir fetos sūriu.

 

Grill avokadai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:
2 didelių avokadų;
2 prinokusių pomidorų;
4 šaukštelių fetos sūrio;
kelių petražolių šakelių;
3 skiltelių česnako;
~100 ml aliejaus;
pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Česnakus labai smulkiai sukapokite ir sumaišykite su aliejumi, pagardinkite druska, pipirais. Paruoštą aliejų valandėlę palaikykite šaldytuve, kad pasiskirstytų česnakų skonis.

Avokadus perpjaukite, atsargiai išimkite kauliukus. Puseles dosniai patepkite česnakiniu aliejumi (reikia tepti tik minkštimo pusę). Sudėkite ant aliejumi pateptų grotelių ir kepkite virš įkaitintų grotelių iki kol avokaduose įsispaus grotelių žymės, 4-5 min.

Pomidorus smulkiai sukapokite, rankomis truputį nuspauskite skystį, sumaišykite su fetos sūriu, smulkiai sukapotomis petražolėmis, pagardinkite druska, pipirais. Gauta mase įdarykite keptas avokadų puseles.

 

 

LAUŽE KEPTI OBUOLIAI

Rudenį daugelis mėgaujasi orkaitėje keptais, minkštais ir nuostabiai kvepiančiais obuoliais... O ar žinojote, kad obuolius galima suverti ant iešmo ir kepti virš žarijų? Tai puikus skanumynas vėsesnį vėlyvos vasaros ar rudens vakarą...

 

Obuoliai lauže

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
Kelių obuolių;
pagardinimui: karamelinio padažo, medaus, riešutų, džiovintų vaisių, cukraus, cinamono ir pan.

Gaminimas:
Obuolius suverkite ant iešmo ir vis pasukdami kepkite virš gerai įkaitintų žarijų. Iškeptus obuolius atsargiai perpjaukite, įdėkite į lėkštę ir pabarstykite cukrumi, cinamonu, riešutais, apliekite karameliniu padažu ar medumi.

Jeigu norite, obuolius galite išskobti, į jų vidų įdėti truputį sviesto, cukraus, cinamono, medaus, riešutų, razinų ir pan. Įdarytus obuolius apsukite keliais sluoksniais folijos ir padėkite ant karštų žarijų. Kepkite 5 min., tuomet apsukite, kepkite dar 5 min. ir ištraukite iš laužo.

 

 

NAČIOS - MEKSIKIETIŠKI TRAŠKUČIAI SU SŪRIU IR KITAIS PRIEDAIS

Načios yra meksikietiškas užkandis, ruošiamas iš pašildytų tortilijų traškučių su įvairiais priedais - sūriu, kepinta mėsa, pupelėmis, svogūnais, pomidorais, paprikomis ir kt. Puikiuosius ir sočiuosius načios galite išsikepti ir gamtoje! Tik nepamirškite ritinėlio folijos!

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
mėgstamų tortilijų traškučių;
įvairių priedų: sūrio, pupelių, keptos, smulkiai pjaustytos mėsos ar faršo, svogūnų, paprikų, aitriųjų pipirų ir kt.

Gaminimas:
Iš 2-3 sluoksnių folijos suformuokite dubenėlį. Į jį berkite traškučius, juos apdėliokite pasirinktais priedais, apiberkite sūriu.

Dubenėlį dėkite ant grotelių, o groteles pastatykite virš karštų žarijų. Pašildykite iki kol išsilydys sūris, 5-10 min.

Načios galite patiekti su grietine, salsa, trintu avokadų padažu.

 

 

AMERIKIETIŠKI „S'MORES“

Amerikoje ir Kanadoje populiarus laužo skanėstas „S'more“ yra žodžių „some more“, reiškiančių „dar daugiau“, sutrumpinimas. Šio saldumyno tikrai norisi dar ir dar! Jame puikiai susijungia krekerių traškumas, lengvas apsilydžiusio šokolado kartumas ir šiltų zefyrų saldumas.
 

smores zefyrai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10 „S'mores“ Jums reikės:
10 zefyrų kepimui;
10 gabaliukų šokolado;
20 krekerių arba paprastų, trapių sausainių.

Gaminimas:
Zefyrus užmaukite ant nužievinto pagaliuko arba iešmo ir kepkite virš žarijų arba netoli ugnies iki kol truputį apskrus, bus tąsūs.

Karštus, keptus zefyrus nedelsiant suvožkite tarp sausainių kartu su gabaliuku šokolado. Patogu suvožtinį padaryti tiesiai ant iešmo galiuko ir tik tuomet ištraukti iešmą, tada nereikės rankomis liesti karšto ir gan teplaus zefyro.

Akirmirką palaukite, kad šokoladas apsilydytų nuo zefyro karščio ir skanaukite.

 

 

KEPTI KUKURŪZAI SU PIKANTIŠKU MAJONEZO PADAŽU

Iškepkite kukurūzus ant laužo iki kol truputį apskrus, uždėkite sviesto ir pabarstykite druska - gardus užkandis ar originalus garnyras paruoštas! O jeigu norite šio to įdomesnio, siūlome kukurūzus valgyti taip, kaip meksikiečiai - apteptus pikantišku majonezo, grietinės ir žaliųjų citrinų padažu.

 

Meksikietiški kukurūzai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 porcijoms Jums reikės:
6 šviežių arba virtų kukurūzų burbuolių;
1 žaliosios citrinos sulčių;
~ 100 g majonezo;
~ 100 g grietinės;
0,5 šaukštelio aitriųjų pipirų;
0,5 malto kumino;
saujos tarkuoto kietojo sūrio;
patiekimui: į keturias dalis perpjautų žaliųjų citrinų.

Gaminimas:
Jeigu burbuolės su lapais, juos nuimkite, ištraukite visus siūlelius. Burbuoles sudėkite ant grotelių ir kepkite virš žarijų 15 min. vis vartydami. Iškeptus kukurūzus nukelkite nuo kaitros ir palikite 5 min.

Sumaišykite padažą iš majonezo, grietinės, žaliųjų citrinų sulčių, aitriųjų pipirų, kumino. Padažu aptepkite kukurūzus, apibarstykite sūriu.

Kukurūzus tiekite su žaliųjų citrinų ketvirčiais ir prieš valgant užsispauskite dar truputį sulčių.

 

 

ANT GROTELIŲ KEPTI ARBŪZAI

Arbūzus dažniausiai valgome, kaip gaivų užkandį, kartais jų įdedame į salotas, tačiau retas sumąsto šiuos vaisius kepti ant grotelių. Nuoširdžiai rekomenduojame pabandyti! Šiame recepte darniai susijungia skirtingi skoniai - saldumas ir aštrumas, gaiva ir karštis.
Jeigu norite deserto, arbūzus tiesiog iškepkite ant aliejumi vos vos pateptų grotelių ir tiekite apšlakstytus citrinų sultimis, medumi, apibarstytus smulkintais mėtų lapeliais.

 

Grill arbūzai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~30 arbūzo trikampių Jums reikės:
1 vidutinio dydžio arbūzo;
4 žaliųjų citrinų sulčių;
4 šaukštų medaus;
2 šaukštelių aitriųjų pipirų (maltų arba dribsniais);
1 šaukštelio druskos.

Gaminimas:
Arbūzą perpjaukite pusiau ir supjaustykite maždaug 2-3 cm storumo riekelėmis, riekeles perpjaukite pusiau, kad turėtumėte trikampėlius.

Suplakite padažą iš žaliųjų citrinų sulčių, medaus, pipirų ir druskos. Padažu iš abiejų pusių aptepkite arbūzo trikampius.

Arbūzą sudėkite ant grotelių ir kepkite virš įkaitintų žarijų 2 min. Apverskite ir kepkite dar 2 min.

Keptą arbūzą skanaukite vieną, apibarstytą smulkintais mėtų lapeliais. Jį taip pat labai tinka patiekti su aitresnio arba sūresnio skonio sūriu (pavyzdžiui, fetos arba pelėsiniu). Galima patiekti ir kaip orginalų garnyrą prie žuvies ar vištienos.

 

 


LAUŽE KEPTAS KAMAMBERO SŪRIS SU ROZMARINAIS IR MEDUMI

Pasakojama, kad prancūzaitė ūkininkė Marie Harel savo ūkyje slėpė nuo politinio persekiojimo bėgantį dvasininką iš Brie apylinkių, kurios garsėjo trumpai brandintais, minkštais sūriais su baltuoju pelėsiu. Dvasininkas žinojo šių sūrių gaminimo subtilybes ir jų išmokė merginą, kuri ilgainiui patobulino receptą ir sukūrė visame pasaulyje netrukus išpopuliarėjusį, jos gimtojo miestelio vardu pavadintą sūrį - kamamberą.
Salstelėjęs, vaisiais kvepiantis sūris gali būti skanaujamas supjaustytas riekelėmis, tačiau mes siūlome jį išsikepti lauže ir išsilydžiusiame sūryje mirkyti duoną, vaisius.

Keptas kamambero sūris

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:
1 kamambero sūrio medinėje dėžutėje;
šakelės rozmarino;
1 šaukštelio medaus;
patiekimui: duonos lazdelių, prancūziško batono riekelių, vaisių (figų, kriaušių, obuolių), riešutų, džiovintų spanguolių, spanguolių arba serbentų džemo...

Gaminimas:
Kamambero sūrį išimkite iš dėžutės, išvyniokite iš popieriaus ir grąžinkite į dėžutę. Sūrio viršuje padarykite kelias negilias įpjovas, uždėkite rozmarino šakelę, apšlakstykite medumi. Uždenkite mediniu dangteliu.

Paruoštą sūrį medinėje dėžutėje kuo sandariau įvyniokite į 3-4 sluoksnius folijos. Įvyniotą sūrį dėkite tiesiai ant karštų žarijų ir kepkite 10 min. Kepimo viduryje apverskite. Sūriui išsilydžius turėtumėte girdėti, kaip jis burbuliuoja.

Keptą sūrį atsargiai išvyniokite iš folijos, nuimkite medinį dangtelį, išmeskite rozmarino šakelę, pagilinkite prieš tai padarytas įpjovas.

Į išsilydžiusį sūrį mirkykite batoną, vaisius. Į sūrio vidų galite įberti riešutų,džiovintų spanguolių, įdėti truputį rūgštesnio džemo.

 

 

BALZAMINIAME ACTE MARINUOTI PIEVAGRYBIŲ IEŠMELIAI

Balzaminis actas maždaug prieš 1000 metų pradėtas gaminti Italijoje, Modenoje ir iki šių dienų tai labiausiai vertinama maistinio acto rūšis. Šis actas pasižymi tamsia spalva ir saldžiarūgščių skoniu. Balzaminis actas tinkamas ne tik salotoms, bet ir marinavimui, padažams.

Siūlome jame marinuoti ir virš žarijų kepti pievagrybius - šie veganiški iešmeliai sužavės net užkietėjusius mėsėdžius.

 

Grill pievagrybiai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:
~ 1 kg pievagrybių;
2 šaukštų balzaminio acto;
1 šaukšto sojų padažo;
3-4 skiltelių česnako;
0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Pievagrybius pavalykite, per visą ilgį supjaustykite riekelėmis. Vieną pievagrybį pjaukite į 2-3 dalis, priklausomai nuo jo dydžio.

Paruoškite marinatą ir balzaminio acto, sojų padažo, smulkiai sukapoto česnako ir čiobrelių. Pievagrybius marinuokite apie 30 min.

Marinuotus pievagrybius suverkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių. Sudėkite ant grotelių ir kepkite virš įkaitintų žarijų 2-3 min., tuomet apverskite ir kepkite dar 2-3 min.

Pievagrybius galima valgyti kaip užkandį, su šviesia duona. Juos taip pat tinka patiekti kaip garnyrą prie mėsos, paukštienos ar žuvies patiekalų.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital